2022-02-21 611 瀏覽
位於K11 Musea既新派中菜館,餐廳裝潢及菜式融合藝術設計,中西合壁,菜式精緻又好味😍 仲有多個洞穴打卡房,私隱度高,好啱同朋友一齊打卡食飯🥰✨ Garden Breeze Afternoon Tea Set ($438 for two)♡ 鹹點 🥪❀ 薄切牛扒三文治配松露醬❀ 滬式涼拌煙燻豬腩肉❀ 玫瑰露酒醉鴨肝醬配紅棗凍❀ 腰果鳳凰擂皮蛋四款鹹點各有特色,牛扒三文治既牛扒唔太韌,牛味重,底部既麵包好鬆脆,中間夾住三色椒,酸甜清新,但就唔太食到松露醬既味道🤣 薄切涼拌豬腩肉口感軟腍,配埋士多啤梨食幾特別,中和油膩感👍🏻 鴨肝醬鹹香惹味,帶少少酒味,表面仲有甜甜既紅棗啫喱✨ 最特別係腰果鳳凰擂皮蛋,第一次食依種配搭既皮蛋,皮蛋好爽滑,配上酸酸甜甜既腰果醬及辣椒醬,味道好豐富🥰♡ 甜點 🍫❀ 龍井曲奇❀ 紅寶石朱古力❀ 黑白❀ 秋❀ 杏雲除咗鹹點,甜品都唔錯呢☺️ 龍井曲奇係由兩塊曲奇夾住龍井茶cream,曲奇茶味好濃郁,亦帶回甘味,cream既茶味都好香濃😍 紅寶石朱古力表面佈滿椰絲,入面夾有紅莓醬,朱古力及果醬有濃郁果味,酸酸甜甜唔會膩✨「黑白」係一款芝麻朱古力既甜點,朱古

($438 for two)

♡ 鹹點 🥪

❀ 紅寶石朱古力
❀ 黑白
❀ 秋
❀ 杏雲

除咗鹹點,甜品都唔錯呢☺️ 龍井曲奇係由兩塊曲奇夾住龍井茶cream,曲奇茶味好濃郁,亦帶回甘味,cream既茶味都好香濃😍 紅寶石朱古力表面佈滿椰絲,入面夾有紅莓醬,朱古力及果醬有濃郁果味,酸酸甜甜唔會膩✨「黑白」係一款芝麻朱古力既甜點,朱古力入面有芝麻醬及白朱古力芝麻醬,表面有芝麻味海綿蛋糕,芝麻味好突出👍🏻 「秋」依款甜品原本係蕃薯布甸配薑汁啫喱,但臨時轉咗做brownie配栗子蓉及士多啤梨🙈 Brownie既朱古力味濃郁~最有驚喜係「杏雲」,本身以為係湯丸,但原來係杏仁奶凍配玄米茶糖水😍 杏仁奶凍口感滑溜,好香杏仁味,糖水帶有玄米及桂花香,仲有紅棗及杞子等配料,係一款好滋潤又有心思既甜品❤️

♡ 茶 🫖
❀ Jasmine
❀ Earl Grey
下午茶
All we have is now.❤️..隨便逛 隨便看 隨便走 隨便吃的一天,發現一間米芝蓮師傅👨🏻‍🍳 主理中餐廳🥢川滬口味揉合西式擺盤新派高級中菜。nice try和牛粒炒飯雞卷酸菜魚麵辣炸雞翼食物質素不錯,用心精緻;環境雅致舒服,具有設計感既餐廳;服務亦算細心有禮。整體感覺不錯喔,甜品亦吸引不過呢日就沒有供應,下次再來K11 可以再試試其他菜式呢。..#k11musea #dabpaartisan #稻

All we have is now.❤️
隨便逛 隨便看 隨便走 隨便吃的一天,
發現一間米芝蓮師傅👨🏻‍🍳 主理中餐廳🥢
川滬口味揉合西式擺盤新派高級中菜。
nice try

和牛粒炒飯

雞卷

酸菜魚麵

炸雞

#k11musea #dabpaartisan #稻
2022-02-19 78 瀏覽
Garden Breeze Afternoon Tes Set ($438 for Two)❀薄切牛扒三文治配松露醬❀滬式涼伴煙燻豬腩肉❀玫瑰露酒醉鴨肝醬配紅棗涷❀腰果鳳凰擂皮蛋鹹點全部都好有特色,係好新鮮既fusion 配搭,特別係個腰果皮蛋,個sauce係似腰果露但帶點酸味,皮蛋辣辣地幾惹味,都幾特別依個食法。涼拌豬腩肉好味😋牛扒三文治可能凍食有少許羶味,三文治好脆口👍🏻鴨肝我覺得一般般,可能我本身唔太食肝類。❀龍井曲奇❀紅寶石朱古力(Rudy Chocolate Truffle,Raspberry) ❀黑白(Black Sesame Sponge Cake,White Chocolate) ❀秋 (Sweet Potato Pudding,Ginger Jelly,Apple)甜點一樣充滿驚喜,初嘗龍井味曲奇,茶味香濃,食落似抹茶味😂,曲奇香酥,唔錯!紅寶石朱古力既紅莓中和返朱古力既甜膩,仲有椰絲係外層,口感豐富。其實黑白同秋我都唔太食得出係咩🤣 一個似係芝麻味既朱古力,一個係有紅莓點綴既Brownie😂❀杏雲 (兩盅)(Chinese Almond,Red Date,Wolf

❀薄切牛扒三文治配松露醬
❀滬式涼伴煙燻豬腩肉
❀玫瑰露酒醉鴨肝醬配紅棗涷
❀腰果鳳凰擂皮蛋

❀龍井曲奇

❀杏雲 (兩盅)(Chinese Almond,Red Date,Wolf Berry,Brown Rice Tea)
最後一道甜品,係我最中意既,佢其實係中式版奶凍,係杏汁奶凍配紅棗子,口感滑溜,杏汁香濃,食完好滋潤既感覺😋推介!

P.S. 環境真係幾靚幾舒適,坐到房位打卡一流😍 每道食物都好似藝術品,十分精緻,下次想試埋佢其他主食!
如果你問我,如何窮一生精力投放係食物身上,首要條件一定係著重包裝,吸引人地眼球,而點樣好好將一件食物發揚光大?就好似曾經係米芝蓮餐廳既大廚將「Dab-pa Artisan」既中式食材混合西式既擺盤,就連tea set都可以打造成中式style,再攝合返充滿時尚感既裝潢,成個vibe即刻增添不少藝術感呀。👇📌GARDEN BREEZE · FTERNOON TEA SET - $438/Two▪️ Steak Sandwich · Black Truffle Mayo - ▪️ Shanghai Style Pork Belly · Fig · Spicy Garlic -▪️ Duck Pepper · Mei Kuei Lu · Red Date Jelly - ▫️ Tea Set同樣有鹹有甜,先黎左個鹹食環節先,分別有「薄切牛扒三文治·松露醬」、「滬式涼拌·煙燻豬腩肉」、「玫瑰露酒醉鴨肝醬·紅棗凍」。三文治外層夠脆身,牛扒唔會太韌,配搭松露醬夠哂香口;豬腩肉入口即化,肉質相當嫩滑;紅棗凍口感好特別,連埋鴨肝醬,份外惹味。▪️ Chilli Pepper · Century Egg · Gi
如果你問我,如何窮一生精力投放係食物身上,首要條件
薄切牛扒三文治·松露醬」、「滬式涼拌·煙燻豬腩肉」、
配搭松露醬夠哂香口;豬腩肉入口即化,肉質相當嫩滑;
紅棗凍口感好特別,連埋鴨肝醬,份外惹味。
▪️ Chilli Pepper · Century Egg · Ginger Cashew -
▪️ Longjing Tea · Cookies -
▪️ Ruby Chocolate · Truffle Raspberry -
▫️ 鹹食部份仲有一個「腰果鳳凰·擂皮蛋」,皮蛋入口夠彈滑,
有粒粒腰果,好有咬口;跟住輪到甜食出埸,第一份「龍井·曲奇
做得幾好,曲奇烘得夠香脆,茶香十足;而「紅寶石·朱古力
賣相的的骰骰,甜而不膩,唔錯。
▪️ Raspberry · Brownie -
▪️ Sweet Potato Pudding · Ginger Jelly Apple -
▪️ Chinese Almond Red Date · Wolf Berry Brown Rice Tea -
▫️ 甜食唔好比佢人停!另外呢個「朱古力·布朗尼」,一啖過食到濃郁朱古力
面頭raspberry中和返甜度,我幾鍾意;「」就係甜薯布丁
連埋薑汁一齊啪,口感豐富;而「杏雲」其實係杏仁味既中式
Panna cotta,口感滑溜,帶住淡淡香既杏仁味,好食。
2022-02-12
  • GARDEN BREEZE · FTERNOON TEA SET
2022-01-28 83 瀏覽
介紹下呢間嘢,環境、食物都一流,中西日打哂交叉🤣🤣老友原來唔食生嘢,最終拎咗個Tuna Tartar 入去炒😝 紅色嗰杯係紅棗嘅mock-tail , 幾正嘅fusions , try try
喺K11 Musea 本身諗住落food court求其食點知未落到去就比呢間有啲Bohemia style嘅裝修吸引咗!! 見到原來係賣中菜都有少少surprise 睇完佢啲菜式咁得意就決定入去試下餐廳講求藝術 美學 所以將中菜擺到好似法國菜咁款又玩泡 又擺曬花瓣咁 賣相得 味道都唔錯二人套餐($498/2pp)🤍腰果鳳凰擂皮蛋 | Rating: 8/10個人覺得比較有驚喜嘅一道菜汁嘅base係平時食開嘅尖椒皮蛋涼拌汁酸辣開胃的 但最特別係加咗腰果泡!食落多咗種奶香果仁香 口感少少creamy咁 幾得意🤍辣子雞翼 | Rating: 7/10賣相同味道都冇特別驚喜 但都唔錯嘅係香口嘅辣唔係hea落啲辣粉就算 做到辣子雞嘅風味雞翼夠入味 炸到酥脆 只係略嫌炸皮有啲過厚🤍松露黃金虎蝦 | Rating: 8/10除咗個鹹蛋汁 我會覺得佢似一碟西式嘢多啲😂金黃濃郁嘅鹹蛋汁唔洗諗都知同虎蝦會夾啫當佢係平時大排檔黃金蝦嘅改版咁底下有啲松露椰菜花蓉 調味不錯唯獨唔太鍾意有鹹蛋黃嗰種沙沙嘅口感 呢part prefer 翻creamy少少🥲🤍擔擔伴墨汁麵 | Rating: 7.5/10第二道覺

喺K11 Musea 本身諗住落food court求其食
見到原來係賣中菜都有少少surprise
睇完佢啲菜式咁得意就決定入去試下
餐廳講求藝術 美學 所以將中菜擺到好似法國菜咁款
又玩泡 又擺曬花瓣咁 賣相得 味道都唔錯

二人套餐($498/2pp)

🤍腰果鳳凰擂皮蛋 | Rating: 8/10
個人覺得比較有驚喜嘅一道菜
汁嘅base係平時食開嘅尖椒皮蛋涼拌汁
酸辣開胃的 但最特別係加咗腰果泡!
食落多咗種奶香果仁香 口感少少creamy咁 幾得意

套餐冇包甜品 另外嗌咗呢個
其實啫係mango and coconut
賣相好靚 底主要係芒果椰子沙冰
上面有啲芒果泡沫 果粒 夠濃郁又唔太甜
白色嗰啲有啲似椰子冰/雪糕/極凍嘅cream 好食!

整體質素唔錯 環境好得我心☺️
會想再去嘅餐廳 唔係因為食物超好食
而係想再發挖更多創新菜式帶比人嘅驚喜!
不過想講翻餐嘅份量比較少 可能夠兩個女仔食only
2021-12-28 130 瀏覽
📍 𝐃𝐚𝐛-𝐏𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐚𝐧洞穴中的下午茶🫖,online有優惠券買$432,所以勁多人黎食tea😵‍💫,平時應該容易啲排到洞穴打卡位,啲嘢好唔好食就見仁見智😂我覺得每一樣野都冇咩特別😵‍💫餐廳職員超級好,可以執啲位俾我哋打卡💖薄切牛扒三文治配松露醫,冇松露味👀滬式涼拌煙燻豬腩肉,得2片,好似譚仔啲白肉咁玫瑰露酒醉鴨肝警配紅棗凍,脆卜卜幾好食😋腰果鳳凰擂皮蛋🌶,辣辣地,唔係太鍾意食皮蛋龍井曲奇🍪,呢個龍井曲奇,大塊得黎龍井味重紅寶石朱古力🍫黑白,好似有陣芝麻味嘅朱古力秋,不知道是什麼😂豆腐煲杏仁茶,豆腐幾滑🥰評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)食物質素⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️價錢💸:埋單$432餐廳資料📋: Dab-Pa Artisan🕌地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB1樓B111號舖電話☎️: 23272218
📍 𝐃𝐚𝐛-𝐏𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐚𝐧

薄切牛扒三文治配松露醫,冇松露味👀

滬式涼拌煙燻豬腩肉,得2片,好似譚仔啲白肉咁

玫瑰露酒醉鴨肝警配紅棗凍,脆卜卜幾好食😋

腰果鳳凰擂皮蛋🌶,辣辣地,唔係太鍾意食皮蛋

龍井曲奇🍪,呢個龍井曲奇,大塊得黎龍井味重

紅寶石朱古力🍫

黑白,好似有陣芝麻味嘅朱古力

秋,不知道是什麼😂

豆腐煲杏仁茶,豆腐幾滑🥰

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$432

餐廳資料📋: Dab-Pa Artisan
電話☎️: 23272218
2021-12-28
一直都超中意k11 musea 呢個商場, 又新又靚~~最近仲開左間新餐廳, 叫Dab-Pa Artisan, d 食物好靚架!!我地叫左個set, 都幾抵, 好似唔洗$500~~ 前菜- 辣子雞翼, 以為會好辣, 但原來係少少辣~食落好香口, 又惹味, 肉質juicy!前菜- 腰果鳳凰擂皮蛋,中西合璧, 有泡、有火箭菜,又有咸蛋, 呢個配搭好新鮮, 食落感覺唔錯~main: 松露黃金虎蝦 - 松露勁香, 虎蝦大大隻, 食落爽口彈牙, 不知不覺連蝦殼都食埋!擔擔伴墨汁麵- 麵質似天使麵, 入面花生醬同墨魚汁撈埋,食落感覺特別, 味道唔算太濃,份量亦好多,有飽肚感!最後仲點左個甜品,叫春天~好靚呀, 好似化妝品一樣, 要自己動手! 入面係莓味既mousse,少少酸甜,仲可以噴埋個玫瑰味既「香水」,haha 超好玩又好食!跟餐仲有茶送,揀左茉莉花茶!overall 美食配美景, 滿足肚仔之餘仲有視覺既享受, nice!
一直都超中意k11 musea 呢個商場, 又新又靚~~

我地叫左個set, 都幾抵, 好似唔洗$500~~

main:

最後仲點左個甜品,叫春天~

跟餐仲有茶送,揀左茉莉花茶!

2021-12-09
其實我並非 High Tea Gal, 但中式 Afternoon Tea , 我頗感興趣,加上由 米之蓮大廚主理令我更有信心。K11 Musea Dabpa Artisan 是新派滬菜餐廳,以淺色系帶出中西混合的裝潢,採用了現代感重的餐桌佈置,各種的擺設下,亦不會有違和感。共有兩個中式裝潢的包箱房,很值得和閨蜜來嘆茶。安頓下來後,先端上是自選飲品,我們揀了閨蜜共享「烏龍茶」焗幾分鐘後可以先飲輕焗嘅茶味。顏色透徹的烏龍茶,入口順滑,茶味清新。Garden Breeze Afternoon Tea Set $438以高身鳥籠架奉上,高雅、開揚的花園下午茶盡現眼前。咸、甜點各四,有些點心以分子料理方式製作,加上顏色繽紛食用花,絕對花盡心思。鹹點先出場薄切牛扒三文治配松露醬薄切牛扒有適當嘅厚度,有口感, 松露醬芳香撲鼻,多士也香脆可口,好味,頓時令我們的胃口也打開 。滬式涼拌煙燻豬腩肉豬腩肉用煙燻處理過,薄透如紙,以胡麻醬調味,簡單的涼盤。玫瑰露酒醉鴨肝配紅棗凍墊底是鴨肝片,玫瑰露香味完全深入鴨肝內;而紅棗凍可以減低肥膩感,再加上柚子啫喱,令口感變得更加清爽。腰果鳳凰擂皮蛋分子料理製法,上層

K11 Musea

共有兩個中式裝潢的包箱房,很值得和閨蜜來嘆茶。

安頓下來後,先端上是自選飲品,我們揀了
閨蜜共享「烏龍茶」

焗幾分鐘後可以先飲輕焗嘅茶味。
顏色透徹的烏龍茶,入口順滑,茶味清新。

以高身鳥籠架奉上,高雅、開揚的花園下午茶盡現眼前。

鹹點先出場

薄切牛扒三文治配松露醬

滬式涼拌煙燻豬腩肉
豬腩肉用煙燻處理過,薄透如紙,以胡麻醬調味,簡單的涼盤。

玫瑰露酒醉鴨肝配紅棗凍

腰果鳳凰擂皮蛋

分子料理製法,上層的泡沫是酸薑味和下層是皮蛋味,味道好驚喜。

甜點時間

龍井曲奇
茶香突出,牛油味恰到好處,鬆脆可口,好想 encore 。

紅寶石朱古力
其賣相就如紅石榴一樣,以 raspberry 做軟夾心,朱古力偏向白朱古力味道,但又唔會好似純白朱古力咁甜。

黑白
我研究了一會,看看這盤小盆栽是否可以整盤放入口,原來是100% eat-able 味道就是100%香濃芝麻糊。

番薯布甸和姜嘅組合,正是我們的番薯糖水,味道像真度很高,再加上蘋果凍令味道更豐富。

整體而言,這個中式 afternoon tea,
無論味道和賣相,也值得我比高分!

2021-12-12
下午茶
最近的11月尾,跟好街坊走到尖沙咀 K11 Musea 食晚餐,得知這裡有間洞穴裝潢新派中菜館 <Dab-Pa Artisan 稻>!白色的門面及店內環境,洞穴裝潢最特色! 恰巧!當晚不算多人,我們被安排到一間可望到商場的房間,這裡有兩張餐桌! 給人感覺私隱度高!靜靜地傾計食飯一流!店員服務態度好,間中走入來加水!餐牌:供應有特色的新派中菜,變革創新,讓食客嚐到新滋味!Classic Set For Two $498 另加甜品 $108茶只有 4款可選擇,相對單調!包括:烏龍、茉莉茶、伯爵茶...連餐牌上,比這4款貴 $10 的洋甘菊及龍井茶也不可以選擇!伯爵茶竟然色澤較烏龍茶深色!腰果鳳凰擂皮蛋醬汁可掩蓋住皮蛋獨有而不太令人接受味道,恰到好處!加上腰果增加口感!辣子雞翅雞翼口味頗香辣,外層香脆! 就算我不食得辣都接受得到!主菜:2 選 1松露黃金虎蝦有 3隻,可媲美西餐的賣相,以鹹蛋黃調較成鹹香鮮明的黃金汁,把本身爽彈鮮甜的蝦,提升鮮味層次! 底部還有黑松露,讓味蕾嚐到精彩的味道!擔擔拌墨汁麵選用幼麵,麵質軟硬適中!配上豬肉碎,整體夠味,味帶微辣!幸好,不會食到變成烏

白色的門面及店內環境,洞穴裝潢最特色!
 給人感覺私隱度高!
靜靜地傾計食飯一流!

店員服務態度好,間中走入來加水!

餐牌:供應有特色的新派中菜,變革創新,讓食客嚐到新滋味!

只有 4款可選擇,相對單調!
包括:烏龍、茉莉茶、伯爵茶...

伯爵茶
竟然色澤較烏龍茶深色!

辣子雞翅
雞翼口味頗香辣,外層香脆!
 就算我不食得辣都接受得到!

主菜:2 選 1

松露黃金虎蝦
 底部還有黑松露,讓味蕾嚐到精彩的味道!

擔擔拌墨汁麵
選用幼麵,麵質軟硬適中!

配上豬肉碎,整體夠味,味帶微辣!幸好,不會食到變成烏嘴狗!否則!我就會失禮街坊!

甜品:茶花 $108
綴以食用花,顯得美輪美奐!

迷你梨子切片,下面是伯爵茶布甸!清怡不甜膩!

茶花
2021-11-29
$333.3 (晚餐)
茶花
2021-12-11 164 瀏覽
話說這間餐廳我是吃了好幾次,才打這篇食評,因為我就是怕大家都知道這個好地方。一入去已經被這個精緻的地方所吸引這裡有大約3間像洞穴的房,最適合和閨蜜一起相聚。忘了告訴大家,這裡吃的是fusion 川菜。我們點了二人餐,因為相當化算,我們除開也只是二百多元,在這裡還沒有人一入座就提你:用餐時間XX分鐘。 多好,想坐多久便多久。這個二人餐每人也有一杯茶,不濃不淡,正好開胃。一出場就是我們平常都點的腰果皮蛋,腰果和薑打成泡,再加上花生火箭菜,皮蛋完全不漏,是道溫柔的前菜。再來已經是和很多朋友來到,大家都說「唔飽再encore」的必點項目辣子雞翼不算太辣太刺激,卻入口難忘的單骨雞翼,而且單骨來說真的好多肉。我們選了主菜 - 松露黃金虎蝦 ,三種重口味的東西放在一起,無論賣相還是味道也相當和諧,撲鼻而來的松露香味,加上粒粒咸蛋黃,蝦也是熟得剛好。除了套餐外,我們還order了甜品 - 春,貪其賣相吸引,果然不負眾望。用香水嗊壺裝滿玫瑰糖水,還有用化妝掃的紅桑子糖粉,加上玫瑰慕絲,甚是打卡之作,味道也相當不錯,不太甜,入口也充滿花香。我們埋單也只是三百多元,這樣的裝潢,還有食物,真的musea的滄海
一入去已經被這個精緻的地方所吸引
這裡有大約3間像洞穴的房,最適合和閨蜜一起相聚。
忘了告訴大家,這裡吃的是fusion 川菜。

一出場就是我們平常都點的腰果皮蛋,

辣子雞翼

我們埋單也只是三百多元,這樣的裝潢,還有食物,真的musea的滄海遺珠。
2021-12-10
紀念日
  • 辣子雞翅
米白牆壁凹凸不平 掛上大小不一小鏡子🪞深啡色餐卓獨具風格嘅中西合璧餐廳主㕑曾任職米芝蓮餐廳😌💁🏻‍♀️所以我哋對食物質素都有一定要求Lunch set價錢百幾蚊至二百蚊不等🤎Mushroom Risotto with Mala Beef (💰178) -8.2/10必點🥰入口煙韌 飯粒軟硬度適中微微 花椒麻 辣椒嘅辣🌶牛肉鬆化 再配上嫩嫩香滑蘑菇🤎Sichuan Dan Dan Noodle,Pork,Squid Ink (💰158) -7.4/10擔擔麵 保留原有花生碎🥜豬肉碎🐽芝麻花生香撈埋🦑墨魚汁料濃稠又香又入味無一點嘅腥味 只有淡淡鹹鹹海潮鮮味墨魚汁營養價值不嬲都好高高蛋白 低脂肪 健康之選🤣🤎Waugh Beef Fired Rice,Beetroot ,Baby Asparagus(💰198) -6.7/10炒飯粒粒分明 重麻油香😪有啲失望係和牛粒份量好少而且肉質粗硬 食物水準唔值依個價🤭🤎Yanzhi Rose Mousse,Berries,Rose Syrup (💰168) -7.8/10食用方法🙋🏻‍♀️影片教學-先將{胭脂粉}慢慢拍落去Mousse-再噴少少{玫瑰香水}
米白牆壁凹凸不平

-先將{胭脂粉}慢慢拍落去Mousse
-再噴少少{玫瑰香水}
少女心💓💓💯生日打卡一流
2021-12-07 151 瀏覽
想去呢間洞穴餐廳好耐💗環境靚而且服務好好唯一不足係背景音樂太大聲🤔💭Wagyu Beetroot Fried Rice 甜菜頭和牛炒飯 $198一開頭見到碟飯咁紅,都驚中伏,但食落又ok喎,幾惹味,同埋鍾意佢夠多蔥..💭Sichuan Dandan Squid Ink Noodle 擔擔墨汁麵 $158呢個就唔ok喇,用左幼麵而且煮得太腍,加上擔擔同墨汁味道唔係好夾🙃..💭Spicy Chicken Wings 渝式辣雞翅 [+$58]川辣味唔會有得輸,好香口而且辣度適中#hkfoodie#foodie#foodiegram#foodporn#foodpics#foodphotography#lovefood#foodlife#sichuanfood#fooddairy#newrestaurant#香港#新派川菜

想去呢間洞穴餐廳好耐💗

環境靚而且服務好好
唯一不足係背景音樂太大聲🤔

川辣味唔會有得輸,好香口而且辣度適中

2021-12-06
  • 甜菜頭澳洲和牛炒飯
因為疫情,旅行,成為了遙不可及的奢望。餐廳,則看準了這一時機,把異國風情,融入自家餐廳的裝潢或擺設中。摩洛哥或意大利式的洞穴餐廳或Cafe,這兩年如雨後春筍般,湧現於各區。小妹,也曾到訪中環及鰂魚涌的類似Cafe。這天,則與cc結伴同行,去尖沙咀K11 Musea的Dab-pa Artisan朝聖。 這間以米白色為主調的洞穴餐廳廳,襯以不規則橢圓形窗口,以及貼在牆上形狀不一的鏡子,感覺挺別緻的。據說,餐廳由曾於米芝蓮餐廳任職的廚師主理,擅長以和牛、黑松露、新鮮海產等食材入饌,炮製出一道道揉合西式擺盤,口味則以川滬為主的新派高級中菜。午市套餐有六款選擇,售價由$138-$218不等,配汽水、咖啡或茶(伯爵、茉莉或烏龍茶)一杯。客人更可以優惠價$58選配小食、甜品或沙律任何一款。小妹選了蟹肉意大利飯$218,配烏龍茶。粒粒飽滿的意大利飯入口嚼勁十足,飯粒均勻地沾滿了鮮濃醬汁,再混入鮮嫩蟹肉和爽口菜粒,鹹香得宜,鮮味洋溢!伴娭以清香解膩的烏龍茶同吃,最為得真。cc選了一道深紅色的甜菜頭澳洲和牛炒飯$198,配茉莉茶。只是炒粒粒粒乾爽,沾滿了紅菜頭天然的色澤。炒飯除了有和牛粒,還有雞蛋,且撒上

cc選了一道深紅色的甜菜頭澳洲和牛炒飯$198,配茉莉茶。只是炒粒粒粒乾爽,沾滿了紅菜頭天然的色澤。炒飯除了有和牛粒,還有雞蛋,且撒上蔥花作點綴。紅紅綠綠的一碟,賣相不俗!

壓軸甜品,我們選了「春」這一玩味十足的甜品,為這一頓飯劃上完美一筆。「春」乃一道以淺藍透明玻璃首飾盒盛載的香滑芝士慕絲,再撒上杏仁碎粒、紅桑子、士多啤梨和玫瑰花瓣的甜品,視覺效果一流!吃前,先用化妝掃子,沾上紅桑子胭脂粉,輕掃在甜品上。接著,再按個人口味,噴上適量可吃用香橙香草玫瑰味香水。最後,就可以享用了,!

I was quite interested in this fusion afternoon tea and their dessert Yanzhi (Spring) was really pretty so I decided to come to try it.The dessert was definitely a bit pricey but was too pretty to resist.The Almond dessert is quite a bargain if you order it with the afternoon tea as it will cost you 88 for 1 if you order it at other times. However, it was sold out that day so we didn't get to try it.Yanzhi came first and it was not only pretty it was quite interesting to try. With the set up of

Yanzhi came first and it was not only pretty it was quite interesting to try. With the set up of a make up brush and perfume bottle, the berry powder and rose syrup can be added gradually according to your taste.
Yanzhi
The afternoon tea set was served next and I was really surprised by many of them.

The century egg was seasoned with pepper and chili to balance out its strong flavor and even my friend who does not usually like the century egg. The alcohol mixed well with the duck liver and elevated its taste and reducing the oiliness at the same time.

"Autumn" was the most impressive dessert, which is a mini version of their a la carte dessert. The slight ginger flavor with the sweet potato reminded me of the sweet soup.
If this afternoon tea is any indication of how good their other fusion dishes are, I really look forward to trying their main courses.
2021-11-27