2021-11-24 510 瀏覽
去K11 Musea行街,呢個商場都幾多野食,行過見到呢間靚靚地,套餐價錢都幾抵,就試下啦!佢有2個set,呢個2人餐$500蚊唔洗,喺呢個地段呢個環境黎講好抵,不過唔知夠唔夠飽呢除左套餐仲有happy hour buy 1 get 1 free同埋d餐前小食,收工過黎飲杯野都ok喎前菜係腰果鳳凰擂皮蛋,面頭有d泡泡又有d火箭菜,感覺中西合璧原來d泡泡有d酸薑味架!食落去就好似食緊酸薑皮蛋咁!加埋火箭菜好有口感,幾開胃另一個前菜係辣子雞翼,望落去好似好辣但其實只係少少辣味,新鮮炸起惹味得黎又香口,肉質都好juicy,唔錯!主菜揀左香煎北海道帶子配鍋巴帶子好大隻,煎得香又嫩,不過呢個要快d食,因為鍋巴好快淋,趁佢脆卜卜食先好食仲有個擔擔伴墨汁麵呢個個感覺都好fusion,麵質比較淋有少少似天使麵既口感,個醬有花生同墨魚汁撈埋,味道唔算太濃,不過份量幾多,食完好飽肚另外加左個好靚既甜品,成個造型都好似化妝品咁,除左靚之外味道都唔錯!係一個莓味既mousse,味道酸酸甜甜,噴埋個玫瑰味既「香水」,又靚又好食個餐跟左兩杯茶,揀左一杯薄荷茶一杯茉莉花茶,本身仲驚個餐少野唔夠飽但點知好飽滿足晒
去K11 Musea行街,
呢個商場都幾多野食,
行過見到呢間靚靚地,
套餐價錢都幾抵,
就試下啦!

佢有2個set,
呢個2人餐$500蚊唔洗,
喺呢個地段呢個環境黎講好抵,
不過唔知夠唔夠飽呢

收工過黎飲杯野都ok喎

前菜係腰果鳳凰擂皮蛋,
面頭有d泡泡又有d火箭菜,
感覺中西合璧

原來d泡泡有d酸薑味架!
食落去就好似食緊酸薑皮蛋咁!
加埋火箭菜好有口感,
幾開胃

另一個前菜係辣子雞翼,
望落去好似好辣但其實只係少少辣味,
新鮮炸起惹味得黎又香口,
肉質都好juicy,
唔錯!

主菜揀左香煎北海道帶子配鍋巴
帶子好大隻,
煎得香又嫩,
不過呢個要快d食,
因為鍋巴好快淋,
趁佢脆卜卜食先好食

仲有個擔擔伴墨汁麵

呢個個感覺都好fusion,
麵質比較淋有少少似天使麵既口感,
個醬有花生同墨魚汁撈埋,
味道唔算太濃,
不過份量幾多,
食完好飽肚

另外加左個好靚既甜品
成個造型都好似化妝品咁,
除左靚之外味道都唔錯!
係一個莓味既mousse,
味道酸酸甜甜,
噴埋個玫瑰味既「香水」,
又靚又好食

個餐跟左兩杯茶,
揀左一杯薄荷茶一杯茉莉花茶,
本身仲驚個餐少野唔夠飽但點知好飽

滿足晒

2021-11-18
2021-11-17 448 瀏覽
天氣轉涼我就開始想食辣,其實我真係幾鍾意食辣㗎!幾日前去了一家新開嘅新派川菜餐廳吃個飯。呢間新派中菜嘅烹調煮法及擺盤造型完全癲覆傳統嘅中菜觀念,驟眼睇以為係度食西餐。睇吓就知我講緊乜嘢😜頭盤:渝式辣雞翅。望落好似避風糖雞中翼,雞翼皮好脆口,炸得啱啱好又唔乾。味道少少麻麻又唔太辣。另外散叫一款頭盤:和牛他他 - 平時和牛他他多數配薄脆麵包,而呢度用油炸鬼。配搭度好👍🏻👍🏻好味主菜: 椰汁雞肉燴麵 - 大家會以為咁普通,呢個燴麵味完全係泰式口味,真係估佢唔到,其實食落又幾似食意大利麵感覺,好好味!另一個主菜:蟹肉意大利飯- 呢個主菜份量夠大碟,食唔晒打包左返屋企。但味道冇乜驚喜,淡淡地…之後叫多左個香煎北海道帶子配鍋巴 - 呢個就有少少失望,因為個帶子味道偏咸,好似落左好多鹽,望落個樣幾靚。另外要講下呢度環境裝修有啲似洞穴,我哋坐低左係一間房,影相打卡一流。整體食物水準的確唔錯。期待下次同朋友仔試下佢地招牌酸菜魚。

整體食物水準的確唔錯。期待下次同朋友仔試下佢地招牌酸菜魚。
2021-11-17
2021-11-15 363 瀏覽
前排經過K11 Musea發現新開咗間裝修好特別嘅餐廳🤩望返Menu先知原來係食京川fusion菜😋環境真係好特別 牆上嘅窗係不規則圓形⚪️包廂整成一個洞穴 好適合朋友慶生聚會😆特別係女仔🤣當日唔想諗 就揀咗個四人商務set食物質素都唔錯!🤤💐玫瑰露酒醉鴨肝醬配紅棗凍呢個set包好多前菜 首先嘅紅棗凍 其實係用切成細條嘅油炸鬼/包 蘸上鴨肝醬溝紅棗凍 鴨肝醬好滑身 夾埋啫喱狀嘅紅棗凍 兩樣嘢口感完全唔一樣但食落都唔錯喎😂🐟北海道帶子桂花汁伴三文魚籽好fresh🤩桂花汁食落有啲似柚子 配上新鮮嘅帶子咬落幾有份量🍗辣子雞翼雖然望落好紅好多辣椒 但係食落係少少辣㗎咋😋炸得啱啱好 皮脆 肉質好軟好juicy🍤松露黃金虎蝦呢個份量唔算好大 虎蝦淋上鹹蛋醬 撥開中間原來係一堆嘅松露醬🤤超~香的 蝦質都新鮮唔鞋😄🐏渝味紐西蘭羊架四隻小羊架上面撒咗少少花椒 唔會好麻嘅 輕輕調下味 肉質都算淋 🦀蟹粉意大利飯佢都唔少蟹肉🤤飯粒岩岩好唔會過硬過軟 好食呀呢個值得試🤩🤩🍜椰汁嫩雞燴麵椰汁好濃🤩麵好似係天使麵 好索汁同掛汁🤣啲雞都勁滑 兩個主菜都好值得嗌😝
前排經過K11 Musea發現新開咗間裝修好特別嘅餐廳🤩

🦀蟹粉意大利飯
佢都唔少蟹肉🤤飯粒岩岩好唔會過硬過軟 好食呀呢個值得試🤩🤩

🍜椰汁嫩雞燴麵
2021-11-12 462 瀏覽
家人們,這家店真的可以說是顏值吃貨的重磅福音!!!!!迄今為止我在香港吃過最好看最好吃的料理,沒有之一。酸菜魚的盤子,勺子,包括鍋裡的任何一點一滴,都很精緻!!湯底是泡沫狀的設計,鍋裡色彩斑斕的搭配了各種葉子蔬菜,一直到我動筷子之前我都覺得這是一件藝術品。味道也區別于普通的酸菜魚,泡沫狀的湯喝起來有奶泡一樣的口感,魚肉也很嫩,必點!!另外必須吹一下這家的甜品,下午茶時間我點了“春”和“杏雲”。杏雲是先上菜的,精緻的容器和精緻的點綴,一盞古樸的茶杯將中式甜品的特色詮釋的淋漓盡致,口感也很不錯,比普通的奶凍類更醇一點,有點弱化版奶蓋的意思。最最最最重要的是“春”,上菜就是一片紅,紅色的香水,紅色的刷子,紅色的玫瑰粉,紅色的甜品本身!如果說杏雲給我的感覺像是一位智慧的老者,那麼春給我的感覺就是一位千嬌百媚的姑娘。視覺震撼的同時也震撼到了我的味蕾,紅色的刷子蘸著紅色的玫瑰粉刷在甜品上,噴上特製的食用香水(香水味很淡,但很好聞)我的少女心瞬間爆棚,拍照起碼都拍了十分鐘。紀念日!拍照日!下午茶!一定要去打卡!一定要去打卡!一定要去打卡!

• 酸菜魚,春,杏雲
Dab-pa Artisan位於商場K11 MUSEA,由曾任職米芝蓮餐廳的羅師傳掌舵😍👏餐廳主打融合中西食材,提供和牛、黑松露、海鮑魚及羊肉等獨特菜色🍽✨而且餐廳非常著重擺盤,非常精緻,絕對是打卡之選🥳📷 🐓 辣子雞翅雞翅外層香脆,內層肉質鮮嫩多汁,入口做到外焦內嫩的口感,加上外層的辣椒碎非常惹味,作為前菜一流🤩👍🥩 川味澳洲和牛他他生牛肉肉質細嫩,口感清爽,味道鮮美😋 配上香脆麵包,口感層次更加豐富,絕對是perfect match😘🦐 松露黃金虎蝦黃金蝦炸得脆卜卜,連蝦殼都可以吃,一邊啜着鹹香的蛋黃粒,一邊品嘗爽甜蝦肉,好正呀😍👏🎂 甜品「春」雜莓玫瑰慕絲蛋糕放在一個化妝盒子裡,旁邊會奉上一支蓬鬆的化妝掃,讓客人可以自由地掃上覆盆子粉末於甜品上✨除此之外,還有一瓶香橙香草玫瑰香味的香水也可以讓客人自行在甜品上噴灑,非常精緻🥰 味道方面略嫌偏甜,吃多了會有點膩,如果可以加入了能中和甜味的菜式就更好😉

🐓 辣子雞翅

🥩 川味澳洲和牛他他

🦐 松露黃金虎蝦

🎂 甜品「春」
2021-11-10 246 瀏覽
晚上在K11這間餐廳俾成$800食個所謂商務晚餐,食物份量奇少,仲要兩個人分,結果半肚離場,回家要食宵夜補足!食西餐最討厭港式處理:沒有餐前麪包、沒有餐湯,待應生卻先送上一杯熱茶,不倫不類!所有食物都是一隻碟上,兩人要自己再分,殊不專業;主餐後又沒有咖啡或茶供應,要甜品就要另外點叫,明顯係想增加收入,但有沒有想到客人感受和需要??K11這個商場裝修富貴,連帶所有貨品都偏高.幫襯一次後就冇第二次.😡😡😡
😡😡😡
2021-11-10
2021-11-07 376 瀏覽
由外到內都有種似洞穴嘅感覺,米白色牆上有些碎鏡就好似一個個小窗口。。。突然諗起一套卡通片《聰明笨伯》我哋好似去咗個摩登石器時代咁🤣坐位上有呢個用樹枝做嘅天窗(鏡)《是日午餐》擔擔伴墨汁麵呢個有啲一般,唔多夾咁椰汁嫩雞燴麵好香椰汁燉雞湯嘅味,見有少少橙橙哋色嘅,應該係辣油,因為我哋越食越辣,同個咀有種麻辣感🌶甜菜頭澳洲和牛炒飯👍🏻👍🏻👍🏻一上枱嚇親我哋「嘩」咗聲,以為全部紅扑扑係辣椒🌶️上菜小姐見我哋咁驚,即刻解釋嗰啲係甜菜頭嚟唔辣,我哋即時放心哂🤣可能食完個燴麵有陰影,冇諗到辣嘅嘢會越食越辣😅最後3個都一致認為呢個炒飯最有驚喜,口味好特別,唔識形容。。。試過就知😛咖啡☕️或茶🍵(伯爵 / 茉莉 /烏龍)

坐位上有呢個用樹枝做嘅天窗(鏡)

《是日午餐》

擔擔伴墨汁麵
呢個有啲一般,唔多夾咁

甜菜頭澳洲和牛炒飯👍🏻👍🏻👍🏻
甜菜頭澳洲和牛炒飯

咖啡☕️或茶🍵(伯爵 / 茉莉 /烏龍)

甜菜頭澳洲和牛炒飯
行K11見到呢間餐廳裝潢好優雅,決定喺細佬生日過嚟試一試前菜嗌咗辣子雞翼同埋川味炸薯角。薯角冇影到相,只不過係媽媽想嗌,味道普普通通。雞翼反而出色一啲,肉質算滑嫩,皮都脆,有川菜嘅香味。煮食嗌左椰汁麵同埋蟹粉意大利飯,麵索住啲椰汁,十分惹味。飯就不過不失,冇咩驚喜,可能因為我對risotto期望太高但係個羊扒真係令我有少少嬲。味道好一般,唔推薦嗌見到其他食評話甜品好正。呢個白桃奶凍的確有桃香,味道新鮮,本來都鍾意奶凍的,所以覺得幾滿意。嗰芒果楊枝甘露,不敢恭維..都係唔推薦,百幾蚊食刨冰式楊枝甘露,冇任何突出點(細佬喺都要嗌)總括而言,感受就係未必會回頭,但係打卡嘗試一下都未嘗不可。如果真係回頭食,會嗌多次雞翼同埋奶凍,以及燴麵
行K11見到呢間餐廳裝潢好優雅,決定喺細佬生日過嚟試一試

但係個羊扒真係令我有少少嬲。味道好一般,唔推薦嗌

辣子雞翼
蟹粉意大利飯
A day at the beach(with no alcohol)
渝味紐西蘭羊架配羽衣甘藍脆片
Mango  and  Coconut
2021-10-19
生日
辣子雞翼
椰汁嫩雞燴麵
💎總評分:7.0/10-餐廳主廚曾任職米芝蓮食府,主打中西合壁,用名貴食材炮製京川菜式。餐廳著重美感,唔單止食物賣相精緻📸,環境裝修都好特別,模仿洞穴設計充滿藝術感。由於打風原定計劃有變,見餐廳望落唔錯就入去試下啦!1️⃣ 奇亞籽香蒜拌青瓜 $88餐廳試業中未有其他蔬菜選擇,揀左呢個清新D嘅沙律🥗,中式前菜用上奇亞籽的確幾fusion,少許香蒜調味,青瓜切成薄片🥒,排成花咁賣相夠靚。 2️⃣ 玫瑰露酒醉鴨肝醬配紅棗凍 $148個名改得好矝貴嘅一道菜式,金色器皿底層係香滑嘅鴨肝🦆,面層係紅棗味嘅啫喱,兩者嘅口感味道固然不一樣,但係又出奇地match😋,舖上花瓣賣相別緻🌸,唯獨玫瑰露味道可以再突出D。3️⃣ 醉南非鮮鮑魚配黃酒凍 $158鮑魚爽口彈牙,作為涼菜頭盤唔錯👌🏻,黃酒凍因為係啫喱狀嘅關係就比較難分成小份,相反鮑魚已經切左片方便share嚟食,所以兩樣野基本上食嘅時候係會分開單獨食,黃酒凍嘅酒味就可以突出D。4️⃣ 香煎北海道帶子配鍋巴帶子鮮甜煎得剛好,配鍋巴幾特別,香脆乾身,但係一軟一硬個texture太唔一樣嘅關係,其實進食時都係兩樣獨立個體咁食🙈。5️⃣ 松露黃金虎蝦 $228松露同鹹蛋黃兩
💎總評分:7.0/10

醉南非鮮鮑魚配黃酒凍

4️⃣ 香煎北海道帶子配鍋巴
香煎北海道帶子配鍋巴

5️⃣ 松露黃金虎蝦 $228
松露同鹹蛋黃兩樣都偏重味道,兩種味點mix埋小偏真係imagine唔到😅。不過食落其實無松露味,似普通黃金蝦🦐。蝦算新鮮大隻,不過呢個價錢得兩隻性價比有D低。
松露黃金虎蝦

6️⃣ 草莓美國牛肋骨配芥末籽醬 $278
食落有驚喜,雖然唔係高級牛,但係肉質都唔錯,煮得腍又唔鞋,最重要係個芥末籽醬😚,分開上俾客人自己落,聽落芥末以為係wasabi嗰種有D攻鼻嘅感覺,但係食落仲有D麻辣感🌶️,值得推介🌟。
草莓美國牛肋骨配芥末籽醬

7️⃣ 擔擔拌墨汁麵 $128
特別之處係用左墨汁麵,所以成碗野都係黑色🖤,對比一般擔擔麵佢少D湯似撈麵,食落味道更為濃郁惹味😋,雖然望落Portion比較細,但係食多幾啖都會濟。
擔擔拌墨汁麵

總括嚟講,餐廳環境同食物賣相都好精緻,雖然今次小編無叫甜品但係睇相都見到好靚下,啱晒女仔手打卡📸。食物質素一般,未至於會再嚟食,食材配搭上創新但係好唔好食就見人見致了。

題外話 - 朋友特登訂左個流心cheesecake拎嚟慶生🎂,一入門口已經講左唔好放入雪櫃,因為一雪左就流唔到心,然後坐低再講,一共三次,結果最後拎出嚟cut cake個蛋糕係凍嘅😭。。。佢地竟然雪左💔。因為全部人對個蛋糕充滿期待,已經千叮萬囑仲係放入雪櫃,即刻聯想到某餐廳拎個壽包蛋糕去蒸嘅畫面🤢,真心對店員嘅疏忽感到失望,而見到我地失望嘅表情,店員除左道歉都無任何表示了😔。可能係餐廳仲係試業期間,運作未純熟,希望日後可以留意客人嘅要求。
環境服務:⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗K11商場有泊車優惠~
2021-10-09
生日
奇亞籽香蒜拌青瓜
玫瑰露酒醉鴨肝醬配紅棗凍
醉南非鮮鮑魚配黃酒凍
草莓美國牛肋骨配芥末籽醬
擔擔拌墨汁麵
2021-10-23 416 瀏覽
喺K11 MUSEA 都食過好多餐廳,心血來潮嚟呢間fusion 菜,嗰日仲見到ViuTV artists,咁都應該係吸引到啲人嚟試吓。佢有提供一般餐牌及兩款套餐,一個$498,一個$698,望落去都覺得好抵食。因為好想試吓蝦及墨汁麵,所以兩個人揀咗$498餐。另外一個餐係$698,有呢度出名嘅意大利飯,都可一試。呢度有我鍾意嘅Prosecco,唔記得個牌子,但好飲嘅。呢個雞尾酒冇酒精,佢哋個drink menu都幾多選擇,有酒、雞尾酒、冇酒精雞尾酒、其他果汁,如果唔係食餐,嚟飲吓嘢,叫幾個佢啲特色食物,都係好。呢個係第一個前菜,腰果鳳梨皮蛋,味道好特別,上面有個泡泡,有少少咖啡味,溝埋一齊又好夾,令到啲皮蛋口感好香,好好食。辣子雞翼,辣嘅程度適中,份量都算多,共有6小件,仲有花生,好香口。呢個係另外加嘅鵝肝,佢上面有啲啫喱狀物體,食埋落去一啲都唔膩,唔會滯。呢個係松露黃金蝦,個炸咗嘅蝦頭好香口,隻蝦都大隻厚肉,不過覺得個mix汁係一般。呢個麵係熱嘅擔擔墨汁麵,但一啲都唔辣,唔太似擔擔麵嘅味,麵質有啲淋,咁佢夠熱所以都okay,唔算驚為天人,過得去。飯後茶係免費,幾好,消滯。兩個人食咗

另外一個餐係$698,有呢度出名嘅意大利飯,都可一試。

呢度有我鍾意嘅Prosecco,唔記得個牌子,但好飲嘅。

飯後茶係免費,幾好,消滯。

兩個人食咗$900幾,$1,000有找,個人覺得服務態度良好,環境舒服,價錢算合理,成班朋友敍會,可以考慮呢度。

2021-10-20
2021-10-17 619 瀏覽
之前見到餐廳裝修中,期待是怎樣的新餐廳?!今晚剛好經過,原來是間新派川菜館,但看上去卻像吃西餐的感覺😄餐廳裝修很時尚,在門外看好像要走進一個洞穴。座位也算寬躺。今晚是一個人的晚餐,點了杯Berries and Rum,酸酸的berries 與rum很夾,胃口給開了😆,頭盆點了玫瑰露鴨肝醬配紅棗啫喱,賣相很吸引,食物盛在一個金屬器皿內,底層是鴨肝醬,上面是一層啫喱,還有食用花點綴,給眼睛先享受一下這件帶點藝術作品的菜式才開動,將酒味香濃的鴨肝醬放在香脆的油炸鬼上一同吃,感覺與配搭都很新鮮,香脆與軟棉棉的感覺一起放進口裹,兩種不同的口感。主食點了椰汁嫩雞燴麵(微辣)對一個吾食辣的人,其實一點都不是微辣😆,後來店員説其實可以走辣,下次再叫我懂了,因為真的好吃,而且看附近的客人好像也點了,所以是會再叫的菜式。對女士來説,就算多飽也要吃過甜品才算是完美的一餐,而且這餐廳的甜品絕對不能錯過,在眾多選擇下點了款叫花的甜品,又是一款很有層次的甜品,最底層是桂花烏龍奶凍,上面是鋪了薄薄的桃肉和啫喱,貫徹這餐廳的藝術風,又再見到美麗的食用花點綴這款甜品。就是這樣吃了一頓讓眼睛和肚子都大滿足的晚飯❣️
  • 玫瑰露酒醉鸭肝醬 配紅棗凍
2021-10-17 552 瀏覽
成個禮拜唔係打風就係落雨,難得今日放晴兼且有啲涼意,一於同老婆兩個人出去 K11 Musea 及海濱長廊行吓影相,順便睇吓有乜好食。中午坐地鐵到尖東站朝住 K11 Musea 行入商場,遇到嘅第一間餐廳就係 Dabpa-Artisan,望下個 Menu 覺得幾有趣,又咁啱有位,就試呢度喇。呢間餐廳開業只有一星期多,店面設計完全唔似一間食京川菜嘅餐廳,門口設計好西式簡約,裡面又似洞穴式裝修,我哋揀左高枱黎坐,感覺幾舒服。坐低慢慢睇吓個餐牌,單點食物選擇好多,二人套餐都有兩款選擇,但因只有90分鐘用膳時間,所以都係選擇 Lunch Set 試吓先,我地叫左個擔擔拌墨汁麵同蟹粉意大利飯,因為真係覺得呢度個㕑好大膽😱一般京川擔擔麵都係用啲辣肉醬料放湯黎食,但係呢度用墨汁麵都係第一次,而裡面仲放左一隻溫泉蛋俾你撈埋黎食,估唔到又幾夾幾好味,確實係有創意👍👍至於個蟹粉意大利飯,我個人就更喜愛,因為本身我係好鍾意食 Risotto ,呢度竟然想到用蟹粉黎做 Risotto 真係幾有驚喜,食落啖啖蟹粉香味,感覺真係好滿足😊午餐包一杯飲料,有茶之餘又可以選擇咖啡,我選嘅咖啡好香好飲,太太嘅 Earl G

擔擔墨魚汁麵

蟹粉意大利飯

午餐包一杯飲料,有茶之餘又可以選擇咖啡,我選嘅咖啡好香好飲,太太嘅 Earl Grey 茶可惜冇用茶包,用茶葉泡飲落去好易飮埋茶葉😂

最後忍唔住叫左位貌似經理嘅人問下,呢度點解啲菜式咁特別,佢介紹原來本身佢哋飲食集團呢個稻城品牌係做中菜,但係呢間新店想試吓加入一啲西方新穎啲烹廚方法融入傳統京川菜,所以就出咗依家個 Menu,另外佢仲攞咗個 iPad 出嚟展示其他菜式圖片,有啲睇落完全唔似我所認識嘅菜名,有啲嘅配搭亦唔係一般餐廳用嘅材料,下次有機會再嚟試吓😄
2021-10-16
擔擔墨魚汁麵
2021-10-14 395 瀏覽
朋友生日就一早book定位,嚟到位於尖沙咀K11Musea食川菜,呢度嘅裝修好靚,餐廳位置寬敞坐得好舒服,Dab-pa Artisan 由曾任職米芝蓮餐廳的羅師傳掌舵,擅長融合中西名貴食材,烹飪團隊屢屢研製讓食材味,道發揮得淋漓盡致的菜餚,務求提供高質精緻的用餐體驗。每一道菜都好有驚喜,顏色七彩繽紛,賣相一流,每樣菜式都用心製作,每碟好似藝術品,食物質素不錯,非常美味,絕對是一個很好的用餐體驗😋真心推介!
天文台的誤測意外地為我們帶來一頓充滿驚喜的午餐。原以為獅子山8號波的威力只會維持數小時,所以我們預計下午的舞台劇會如期舉行。於是,在8號風球高掛的情況下應決定在欣賞表演前先出外用餐。然而「天氣不似預期」,到達尖沙咀後風球仍然高高掛,場內亦只有數間餐廳正在營業。誤打誤撞我們發現了這間裝修高雅卻令人舒服自在的新餐廳。考慮了一會,在店員熱情介紹之下決定進去試試。下午的lunch set Menu非常吸引,而且價格亦沒想像中昂貴。擔擔伴墨魚麵 ($128)本身非常喜歡吃擔擔麵,而這道菜的特別之處在於加了一隻溫泉蛋,連同擔擔麵醬和墨魚汁攪拌後吃口感變得非常豐富,另外彈牙的麵質值得一讚!蟹粉意大利飯($188)當我們點這道菜時還以為只會有蟹粉,但是來到後卻驚喜地發現裏面有很多蟹肉。除賣相吸引外,味道更加出乎意料之外的美味可口,實屬必點之選。Set lunch 除了包一壺熱茶外,可再加$58 多點小食或甜品,由於樣樣都非常吸引,最後忍不住加了2個小食、1個甜品,另外再點了多1個不包餐的甜品渝式辣雞翅 (加$58)川辣炸子雞的味道,不太辣,如預期一般的好腰果鳳凰擂皮蛋 (加$58)上層泡泡一般的醬料有
天文台的誤測意外地為我們帶來一頓充滿驚喜的午餐。

擔擔伴墨魚麵 ($128)

擔擔伴墨魚麵

蟹粉意大利飯($188)

蟹粉意大利飯

渝式辣雞翅 (加$58)
川辣炸子雞的味道,不太辣,如預期一般的好
渝式辣雞翅

腰果鳳凰擂皮蛋 (加$58)
上層泡泡一般的醬料有點似分子料理,跟下層的皮蛋混在一起吃非常美味,喜歡吃皮蛋的朋友不要錯過。
腰果鳳凰擂皮蛋

主餐及小食都非常好吃,然而最令我驚喜的卻是甜品,強烈建議大家一定要留肚子吃。

柚香 (加$58)
可以隨餐加點的,清新的柚子雪葩再配上像早餐吃的穀物,竟然非常配合。
柚香

Osmanthus & Oolong, Panna Cotta, Peach (另點$88)

原來白桃烏龍不只在飲品上非常配合,當它演變成甜品的形態後卻是另一次味覺的衝擊,把這個甜品留到最後享受為這次藝術盛宴畫上完美句號。
白桃烏龍奶凍(忘了名字)

最後最後,不得不提的是這場盛宴的貼心服務。店長熱情的推薦以及店員Yoyo耐心的介紹及講解確實令作為顧客的我感到賓至如歸🧡

午餐餐牌還有很多非常吸引的菜單,一定會再來試試
2021-10-09
擔擔伴墨魚麵
渝式辣雞翅
腰果鳳凰擂皮蛋
柚香
白桃烏龍奶凍(忘了名字)
  • Osmanthus  &  Oolong
  • Panna  Cotta
  • Peach
2021-10-08 277 瀏覽
早幾日同班朋友一齊放假,行K11 Musea發現開咗間新餐廳,見佢裝修幾特別就入咗去試。成間舖頭設計到好似洞穴咁,有少少波希米亞feel,打卡一流,放社交平台未必知係一間餐廳添。下午茶時間見唔係幾肚餓,每人點咗杯嘢飲同甜品就算。呢度除咗有酒精飲品外,估唔到仲有mockail,啱晒中午唔想飲酒嘅我。杯嘢飲都幾fresh,唔會太甜。仲有一個烏龍茶味panna cotta,估唔到又會咁夾,烏龍茶味好出,唔算太甜。間餐廳啲位幾闊,幾個女仔坐得好舒服。好似仲有兩個類似VIP房,如果多人嚟就更加有私隱。我哋幾個人飲吓嘢,食吓甜品咁就過咗一個下午,想消磨時間或者打卡都好合適。

茶花
A day at the beach(rose,yuzu,orange,ginger ale)
2021-10-07