2021-10-08 229 瀏覽
有日喺k11行街,發現開咗間新派特色中菜,見佢裝修幾特別,所以決定入去試試。打開餐牌,發現雖然係中菜,但又加咗西菜煮法,成件事好有趣。店員好熱心講解菜式特點,最後決定點幾招牌菜。北海道帶子桂花汁伴三文魚籽:作為前菜係清新嘅,帶子好鮮甜,加埋桂花汁多咗陣清香。酸菜加拿大鱈魚:未見過酸菜魚係浸喺泡泡入面上菜,原來係份子料理煮法。食落酸味啱啱好,又唔會太辣,仲有魚係粒粒形狀,加上筍、秋葵粒,好似食緊高級法國料理感覺。甜菜頭澳洲和牛炒飯:個飯炒得幾乾身香口,加咗紅菜頭就冇咁油膩,唔錯唔錯。整體來講用餐體驗都唔錯,店員都好熱心解答問題。希望個餐牌有更多選擇,下次就可以試多幾款菜式啦

打開餐牌,發現雖然係中菜,但又加咗西菜煮法,成件事好有趣。

店員好熱心講解菜式特點,最後決定點幾招牌菜。

北海道帶子桂花汁伴三文魚籽:
作為前菜係清新嘅,帶子好鮮甜,加埋桂花汁多咗陣清香。

酸菜加拿大鱈魚:

甜菜頭澳洲和牛炒飯:
個飯炒得幾乾身香口,加咗紅菜頭就冇咁油膩,唔錯唔錯。

北海道帶子桂花汁伴三文魚籽
酸菜加拿大鱈魚
甜菜頭澳洲和牛炒飯
2021-10-06
2021-10-03 360 瀏覽
行街路過,見新開一間餐廳。出邊就見p環境勁靚,位都好闊落。行左成個上晝,即刻入去坐低食埋lunch。環境睇得出好卑心機,超多打卡影相位。我地三個人,一個前菜,兩個主菜,一個主食,四個甜品。每道菜上檯,賣相就surprise到,感覺係廚師為每一位食客製作噶藝術品,眼同相機先食。味道都好出色,完全顛覆傳統中菜概念,好驚喜原來中菜有哩種表達方式。酸菜魚 湯頭泡沫綿密豐富,酸味適中,輕微辣度配合得好好,一個湯味道口感都兼顧得好好,魚肉又嫩滑,蘆筍做配菜,好滿足。甜品激讚試左四款,款款都無敵好食,恨不得試晒所有甜品。傳統甜品創新真係好少食到驚艷味道。食完會霖到係邊個傳統甜品創新,同時好佩服霖到甘做噶人。每個菜品都係一副藝術品,味道口感層次好豐富,創意令人佩服,每個細節感受到用心。身心享受噶一餐,大滿足

環境睇得出好卑心機,超多打卡影相位。

甜品激讚

2021-10-02
K11 musea B1層前兩天有間新開幕的餐廳,設計好似一個洞穴,但卻加入時代感及藝術感,相當吸精,不禁吸引了我去嚐鮮。詢問過店員後,得悉是稻城亞丁的集團的,所以都會加入川味元素,但這間食店更有高級感。餐廳暫時是沒有套餐的、只能單點,而菜單上的菜式是很fusion,基本上外面不會吃得多,但配搭上感覺不太吸引,今次指點了兩款菜式試試,川味炸薯角及酸菜銀鱈魚。川味炸薯角這個菜式一上桌的時候,就比人一種很辛辣的感覺,裏面夾雜了乾辣椒及麻辣花生,不過麻辣花生及薯角都有一點淋,沒有香口、脆身、惹味的感覺,對於我這種很喜歡吃馬鈴薯的人,也算不太吸引。酸菜銀鱈魚 $2XX這菜式由於分子料理及藝術品,賣相精緻,打卡不錯,但一上桌時卻有一種莫名其妙的酸縮味,感覺不太吸引,裏面的銀雪魚不是塊狀、而是粒狀的,配合了秋葵、迷你蘆筍、一些菇及酸菜,食落會有越來越辣的感覺,但不惹味,蘆筍亦有一點偏苦。總括而言,是打卡好去處,但追求食物質素的人未必適合,不過值得讚的是員工服務態度好,都會於食客用餐後詢問食後感及評語,希餐廳食物質素遲一些會有改善。

川味炸薯角

酸菜銀鱈魚 $2XX