2024-03-22 345 瀏覽
繼續找尋拉麵之自肥計劃,銅鑼灣橫行中的,今次叫了豚骨和赤骨。湯底是一樣的,濃厚豬骨味,配上好夾嘅幼細拉麵,非常夾,而且好多蔥同木耳,每一啖都有,好滿足。叉燒夠大塊,厚薄適中,肥瘦適中。另一個係辣味的,加了辣油,同有辣醬的豬肉碎。叫了3級辣,好鬼辣,食到頭頂出汗,但開頭食落其實又唔覺好勁,有啲嗆,食食下就出晒。豚骨教有叫一級辣,但就正常咁囉。佢最勁係10級,有能力同興趣嘅朋友可以挑戰。侍應同廚師係同日文落單,好有feel。
叉燒夠大塊,厚薄適中,肥瘦適中。
另一個係辣味的,加了辣油,同有辣醬的豬肉碎。
豚骨教有叫一級辣,但就正常咁囉。
佢最勁係10級,有能力同興趣嘅朋友可以挑戰。
侍應廚師係同日文落單,好有feel。
2024-03-22
2024-02-04 569 瀏覽
嚟到呢間拉麵店,先講下環境,真係挺樸實,咁正好,因為我哋黎就係為咗食得開心兼滿足。點菜時個服務員笑容可掬,耐心指點,即使你唔識揀都會悉心推介。食咗「黑骨」拉麵,一試正中紅心!湯底滑溜溜又香郁,炸蒜加墨魚汁黑蒜油夾雜嘅香氣又提提味,夠晒勁!豬肉碎嘅肉球用嘴嘗,簡直太匠心!雖然叉燒想再厚啲,但質素都算上乘,咬落去有嚼勁,好過癮。「赤骨」拉麵嘅味道就更加出彩,湯底甜中帶辣,真係惹味到不得了,辣得嚟又唔會蓋過原汁原味。麵條彈牙,每一啖都嘆為觀止。啱哋啱哋嘅辣激起哂食慾,食完一碗仲想再點!仲有,佢哋家嘅秘製辣醬,一加就轉普通拉麵變身食神必爭嘅味道冠軍,真係令人回味無窮。而且啲服務員嘅態度好有心,連小插曲都馬上解決!如果想嚐鮮搵真材實料嘅拉麵味道,嚟呢度就啱晒!🍜🔥👍

2024-01-13 561 瀏覽
📍拉麵凪 @ramennagihk 第二次到訪嘅拉麵店🍜銅鑼灣站行幾分鐘就到,好方便😆兩次去店員都好nice好有禮貌😌今次試咗豚骨拉麵,湯底可以揀咸度(🙋🏻‍♀️普通)、濃厚度(🙋🏻‍♀️濃厚),拉麵可以揀軟硬度(🙋🏻‍♀️硬)~拉麵比出面食嘅幼身,但依然保留口感🫶🏻湯底香濃,唔會過鹹/油✨配料有叉燒同椰菜,叉燒夠淋,椰菜吸埋湯汁好好食🥹總括嚟講係高質嘅拉麵,大家經過銅鑼灣都可以試下🫶🏻✨🍜 豚骨拉麵 $91 食物 🌟🌟🌟🌟價錢 🌟🌟🌟環境 🌟🌟🌟服務 🌟🌟🌟🌟推介 🌟🌟🌟🌟(+10% Service Charge)···銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下5號舖#foodie #hkfoodie #hkig #香港 #香港美食 #hongkong #hkig #foodblog #blogger #foodblogger #香港餐廳 #cafe #hkcafe #日本菜 #causewaybay #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #lazfoodycausewaybay 跟住我地搵食◉‿◉ @lazfoody_ 💛
📍拉麵凪
@ramennagihk

🍜 豚骨拉麵 $91

食物 🌟🌟🌟🌟
價錢 🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟
推介 🌟🌟🌟🌟
(+10% Service Charge)
···
銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下5號舖

跟住我地搵食◉‿◉ @lazfoody_ 💛
  • 豚骨
2023-12-04 682 瀏覽
位於銅鑼灣既拉麵凪,位置好隔涉,要入到渣甸街街市後面先會見到,見到鋪頭門口掛住一個白色既紙燈籠就會定位到餐廳位置了!不過最大遺珠係溏心蛋居然賣晒😔食拉麵無蛋就好似食榴連唔飲可樂咁!🍜豚骨揀左大廚推介,湯頭淨住一層背脂,以為會好滯,點知竟然相反。入口好重豚骨味,好濃稠香醇,單飲都覺得唔重口味,濃同油膩度適中!幼身拉麵好索湯,不過都要儘快食,如果唔係好快會變軟身🙈叉燒,蔥花同木耳絲就一般拉麵店水準。總體黎講同一蘭有幾分相似,不論係湯頭,拉麵種類同價錢定位都令我地覺得好有一蘭既影子!🥢凪牛肉拌麵睇ig見到有人推薦已經流晒口水🤤中太麵非常之煙韌又彈牙,掛汁力極佳,配上鋪頭自家製既醬汁,惹味可口,再搭配上新鮮蛋黃,洋蔥碎同辣粉,味道出乎意料之夾,仲要無係第二度食過既口味,不過唔食辣既朋友可能會覺得辣。美國牛小排🐮輕輕灸燒過,逼晒啲油脂出黎,肉質軟嫩,同爽口既粗麵一齊食好match!📍 拉麵凪銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下5號舖

🍜豚骨

🥢凪牛肉拌麵

📍 拉麵凪
銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下5號舖
2023-12-02 418 瀏覽
隱世拉麵店過江龍之一,一直以來都好想試。總體感想我只能夠話一試難忘。大家嚟食到時記得要避開繁忙時間,因為店入邊真係位唔多。好彩係一個冇咁忙嘅時候入到去,侍應哥哥片我哋多嘢特登俾咗個大啲嘅位我地,非常之有禮貌同有心。睇到個餐牌有當年豚王嘅感覺。叫咗一個豚骨同埋一個綠骨。豚骨湯底非常之濃厚,食落去唔但係又唔會太鹹,唔會覺得口乾。面係幼面質地,入口感覺非常之爽,隨着拉麵有少少黑木耳。至於綠骨就比較重芝士味。最後都讚一讚店喺邊服務講說話非常之有禮貌,我覺得喺香港難得一見。

2023-11-29 261 瀏覽
又再到訪Nagi🤩見到佢出左牛肉拌麵 梗係要試下😆🍜 日式牛肉拌麵 $128麵汁少少甜 酸同辣 加埋蘿蔔蓉醋 洋蔥同葱粒味 食落好開胃 成個配搭💯麵粗身彈牙 秘製麵汁加蛋黃撈埋一齊之後 每條麵都好掛汁 好好食🤩牛肉好香炭燒味 牛味濃😍雖然碗麵睇落唔大碗 但慢慢食 食完都發現幾飽同溜🙈另外我叫左黑骨 $96 冇影到相🤣我每次嚟都一定要叫黑骨 個black ball係必食🤭 同埋墨魚汁湯底好濃 拉麵又掛汁 係必食嘅拉麵🤤🖐️🖐️超大力推介
又再到訪Nagi🤩

2023-11-08
日式牛肉拌麵
  • 黑骨
2023-08-15 1347 瀏覽
未可以去日本旅行前 太掛住日本拉麵的美味 只可以在香港搵搵日式拉麵店止止癮  同朋友星期六特地去試一試 小店可以自由選擇湯底濃淡及麵的軟硬度豚骨 $91基本的豬骨湯底濃郁鮮甜 可以飲到是長時間熬煮出嚟嘅味道 幼身拉麵掛湯 麵質彈牙 飲完不會有令人口渴的味精感 叉燒嫰滑 不會鞋身 有黑木耳同椰菜絲作配料 味道相對較清爽黑骨$96湯底以豬骨熬製而成 拉麵上有一層黑蒜油 再加上一球黑玉(由墨魚汁 黑蒜油 黑醬製造而成的濃味肉碎) 將黑玉同湯底撈均 味道更加濃郁 但黑蒜味又不會濃到難以接受 叉燒口感與豚骨一樣 沒有令人挑剔的地方 黑木耳同椰菜絲令濃厚的拉麵增加爽甜嘅口感 凪日式豚餃 $28餃子十分出色 外面煎得香脆 咬開有濃濃肉汁 再加上店家自家製的蘿蔔醋 令餃子更添風味 十分推薦另外要特別稱讚店員 除了態度十分友善 見到我身著住白色長裙更會主動問客人是否需要圍巾 十分貼心

豚骨 $91

豚骨
黑骨
凪日式豚餃
2023-08-06 748 瀏覽
一蘭拉麵就成日食,今次難得有朋友介紹依間拉麵,梗係去一試👍🏻呢度有四款湯底,嗌咗赤骨,8倍辣👍🏻👍🏻呢度同一蘭一樣,都可以自己揀面嘅軟硬程度,湯底濃郁程度等等,赤骨嘅湯底濃郁,同出面拉麵店唔一樣,濃濃嘅豚骨湯底加上辣油,大蒜,唔會話淡而無味👍🏻👍🏻叉燒係用上西班牙豬肉,肥肉會相對比較少,肉質鮮美,非常好食。
  • 赤骨
  • 凪日式豚餃
2023-07-20 826 瀏覽
平時喺銅鑼灣喺鬼金X食拉麵,咁啱佢地裝修,咪諗住試下新野。嗌左個黑骨拉麵 $96,得塊豚骨,小小木耳。加隻蛋都要$18,男士食的話,就咁一碗麵應該唔夠飽。!!最失望嘅係個湯底完全唔夠熱!!碗麵可以用難食黎形容,個湯得浸蒜味(嗌左多蒜),冇鹹味/肉味。已經嗌左濃湯底都係好水,唔掛麵。麵底係幼麵,普通水準。服務態度正常,有凍水飲。計埋加一,呢碗麵都成百幾蚊埋單,完全唔值,呢個價位可找到好多更好的。第一次喺openrice打評語 唔建議幫襯 👎🏻
平時喺銅鑼灣喺鬼金X食拉麵,咁啱佢地裝修,咪諗住試下新野。

嗌左個黑骨拉麵 $96,得塊豚骨,小小木耳。
加隻蛋都要$18,男士食的話,就咁一碗麵應該唔夠飽。

!!最失望嘅係個湯底完全唔夠熱!!

服務態度正常,有凍水飲。

第一次喺openrice打評語 唔建議幫襯 👎🏻
2023-07-20
平時嘅post好少會用到”隱世”呢兩隻字,但係呢一間位於銅鑼灣嘅Ramen Nagi絕對稱得上係隱世,要從希慎出面一路沿渣甸坊行入去,行到差唔到盡頭先搵到呢間拉麵店,如果唔係喺朋友推介,我哋一定唔會行入呢條巷,唔會發現原來條街收埋咁多餐廳😂 今次我哋就一人嗌咗一碗拉麵再加多一個店員親自推介嘅日式豚餃。拉麵凪嘅拉麵係唔包玉子,所以想食嘅話就要另外追加玉子喇,可惜我哋去嗰陣咁啱日本有禽流感,餐廳冇蛋供應 ,試唔到佢嘅玉子🥹 黑骨($96) & 赤骨($96) 🍜不論係黑骨定係赤骨,佢哋個湯底都係用豬骨熬製,分別在於加黑蒜定辣椒油。拉麵上一球嘅嘢其實係肉碎嚟嘅,店員提醒我哋撈勻啲肉碎落個湯底度再去飲啲湯會更加濃郁。整體嚟講個湯底好濃郁,黑蒜味唔會話太over。赤骨我地就揀咗大廚推介,所有野都等大廚決定,出到嚟都幾好食,但個湯底都有啲辣,唔食得太辣嘅都係自己揀返辣度比較好。拉麵嘅軟硬度亦都有得自己揀,黑骨我地揀咗普通軟硬度,但個麵出到嚟其實都偏軟多啲啲,如果你鍾意食淋身少少嘅話就啱晒。配菜方面,雖然冇咗隻蛋🫠🫠,不過叉燒肥瘦適中,黑木耳同埋椰菜絲增加咗拉麵嘅口感! 凪日式豚餃 🥟小食方面,餃子

黑骨($96) & 赤骨($96) 🍜

凪日式豚餃 🥟
小食方面,餃子煎得幾脆,食到肉嘅甜味,自家製嘅蘿蔔醋別有一番風味,值得一試!

特別要稱讚店員嘅服務態度,上菜嘅時候會同我哋講解應該點樣食。最後,溫馨提示大家,佢哋嘅拉麵係極度限量供應,如果遲過7:30嘅話基本上可以第日再嚟過,因為真係太受歡迎好早就會賣晒,我都摸過一次門釘先真正食到🥲🥲
2023-07-11 492 瀏覽
係渣甸坊嘅橫街有間細細嘅拉麵鋪,之前睇拉麵關注組見到有人推薦佢哋,見到唔洗排隊就去試吓先(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)🍽食物Menu好簡單,淨係得5款拉麵可以揀,連小食都係得2個選擇✨豚骨 $91 8/10最基本嘅豬骨湯底好濃厚鮮甜,係好真材實料咁熬煮出嚟嘅精華~麵底一律係幼麵,麵質彈牙,雖然揀左硬麵但都要趁熱食,如果唔係好快變淋~因為啲麵索湯索得好快,所以一邊食一邊係咁飲埋個湯底😂但食完都唔會覺得好口渴~✨赤骨 $96 8/10同豚骨都係豬骨湯底,但就加左辣油同一球辣肉碎,就咁睇有啲似雪糕😂撈勻之後個湯底有啲似擔擔麵,辣味係比較溫和,岩晒想要啲刺激但又食唔到太辣嘅朋友✨黑骨 $96 8.5/10三個之中我最中意黑骨,係濃郁嘅湯底加上蒜香,層次比起豚骨更豐富同鮮甜~真係可以成碗連湯食晒😂 佢哋嘅叉燒係豬梅肉,軟嫩得嚟又唔會太肥✨阿波尾雞翼 $45 8/10佢哋標榜無激素雞翼,大隻到好似手掌咁,表面焦脆入面肉汁豐富,唔會有奇怪嘅味道,簡單嘅調味已經好好味!得2隻唔夠喉呀!⛩環境👍🏻裝修簡單,全部都係吧枱,有日式小店嘅感覺💁🏼‍♀️服務👍🏻全部店員服務態度殷勤有禮📝總評 8/103款湯底都零伏,其實我已經回

🍽食物
Menu好簡單,淨係得5款拉麵可以揀,連小食都係得2個選擇

✨豚骨 $91 8/10

✨赤骨 $96 8/10

✨黑骨 $96 8.5/10

✨阿波尾雞翼 $45 8/10

⛩環境
👍🏻裝修簡單,全部都係吧枱,有日式小店嘅感覺

💁🏼‍♀️服務
👍🏻全部店員服務態度殷勤有禮

📝總評 8/10
3款湯底都零伏,其實我已經回訪過幾次,每次嘅水準都keep到,冇令人失望過!有時喺銅鑼灣唔知食乜就會去食碗拉麵😋佢哋會不定時推出限定湯底,係有緣人先食到呀~

👛人均消費 ~$120(連加一服務費)

⏱冇限時

2023-07-11 237 瀏覽
因為鍾意食拉麵,所以間中都會周圍尋覓一下,這次有朋友介紹位於銅鑼灣的這一家「拉麵凪┘。舖頭位置比較隔涉,係D橫街窄巷,係無期望的情況下,估唔到竟然有驚喜,仲要係高水準㖭。店舖小小,坐位非常有限,目測大約坐到15-16個人左右,但環境尚算闊落,未至於坐到好逼狹。值得一提的是,店員的態度十分友善,見我著住白色衫會主動問是否需要圍巾,真的十分窩心,完全體貼我這些容易食拉麵食到周身都係的人,仲會介紹4款湯底。黑骨 – 黑蒜油加埋墨魚油同秘製黑𨡐,味道雖然濃烈,但又唔會太搶喉,配上我比較喜歡的幼身拉麵同嫰滑的叉燒,整碗拉麵係出乎意料地好味。豚骨 – 湯頭好重豚骨味,但又唔會膩,亦都唔味精,食後離開也沒有狂飲水。最簡單的這個豚骨湯底,最食到呢間拉麵既真材實料。

2023-07-06 260 瀏覽
好多人都話唔會喺香港食拉麵,因為點都貴過喺日本食,但由於年頭去完日本後都冇時間再去,一於睇返自己個wishlist睇吓有咩想食~見網上D group好多人推介呢間,一於試吓~今次去冇期間限定拉麵,食咗黑骨同赤骨。黑骨用咗墨魚汁加黑蒜,所以夠厚身。上面嘅肉碎同赤骨有D唔同, 唔知係咪有加少少墨魚,比較有咬口。店員見我著白色衫,超細心咁問我要唔要圍裙,喺小店都可以有咁嘅服務真係好!赤骨拉麵個辣味好香,唔係想像中咁辣,但剛好。兩個拉麵相比下我更喜歡赤骨,好似更有個性同特別!下次想試豚骨同希望有期間限定拉麵!
見網上D group好多人推介呢間,一於試吓~

今次去冇期間限定拉麵,食咗黑骨同赤骨。
黑骨用咗墨魚汁加黑蒜,所以夠厚身。
赤骨拉麵個辣味好香,唔係想像中咁辣,但剛好。
兩個拉麵相比下我更喜歡赤骨,好似更有個性同特別!
下次想試豚骨同希望有期間限定拉麵!

2023-06-25
  • 赤骨
2023-06-23 427 瀏覽
好耐未喺香港食過好高質嘅拉麵,是日出開銅鑼灣,用OpenRice搜尋一下附近嘅拉麵餐廳,撇除晒所有大集團旗下品牌之後,選定左呢一間小店嘗試一下。見佢評分都幾高,不過位置就有啲隔涉,係渣甸坊女人街側邊,店面招牌完全唔起眼,入邊亦都冇乜裝修,不過一入門口,店員就非常親切有禮貌,由打招呼到落單,都用日文,元氣十足,感受到好有誠意,真係有心做。食物唔係好多選擇,我哋揀咗黑骨同豚骨。黑骨即黑蒜同墨魚,麵質就一定係揀超硬啦,湯底揀咗超濃厚,店員強烈推薦加少少佢哋秘製辣醬,我哋都加咗。食物一到,試一啖湯頭,非常濃厚濃郁,兩個湯都好出色!豚骨好重骨膠原感!黑骨都好正!麵屬於比較幼身,有啲似一蘭果種,我鐘意!香港已經好少有咁高質嘅小店,非常值得支持!一定會再回訪!

香港已經好少有咁高質嘅小店,非常值得支持!一定會再回訪!
2023-05-30 676 瀏覽
🌟 拉麵凪。銅鑼灣🌟(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑豚骨拉麵($91)凪豚餃 ($28)糖心蛋($15)替玉($15)夜晚銅鑼灣一枝公唔知食咩好,碌下google map見到呢間comment大部分都幾好就去試下。鋪頭主要四款拉麵(豚骨,辣味,黑蒜油,羅勒)🍜,第一次黎就梗係試豬骨哩,個湯頭係好濃味。但唔會膩,麵底係幻麵,加埋佢地自家製炎之醬,其實有少少一蘭感覺,但個湯底比一蘭更好。叉燒就正常發揮,糖心蛋有流心效果😛但整體份量唔多,男仔應該都係要加麵先會夠然後,到今晚既重頭戲,就係個餃子🥟!呢個餃子暫時係香港食過最好味既🤤外皮勁脆同入面係超級juicy,加埋自己整既蘿蔔醋同蘿蔔蓉係上面,差啲想叫多碟!即叫即整要等耐啲時間,不過絕對值得🤫價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑係香港食拉麵本身唔平,呢度如果要加麵加蛋加餃子,埋單都要160蚊左右,不過銅鑼灣黎講晚餐都唔會平得去邊🥹交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑位置係京華中心附近,不過要再行入啲巷仔,有少少隔涉🤣第一次去行過左都唔知要番轉頭🥴環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑鋪頭偏細,但都坐到15-20人,位置間正常拉麵鋪咁既間隔性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕
🌟 拉麵凪。銅鑼灣🌟

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑

豚骨拉麵($91)
凪豚餃 ($28)
糖心蛋($15)
替玉($15)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
鋪頭偏細,但都坐到15-20人,位置間正常拉麵鋪咁既間隔

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
鋪頭職員好友善,會介紹番唔同拉麵口味既特性,食完後老闆仲會下岩唔岩食。雖然有少少貴,但個味道真係有啲日本既感覺,個餃子驚為天人,絕對會再encore🤓