2023-12-04 682 瀏覽
位於銅鑼灣既拉麵凪,位置好隔涉,要入到渣甸街街市後面先會見到,見到鋪頭門口掛住一個白色既紙燈籠就會定位到餐廳位置了!不過最大遺珠係溏心蛋居然賣晒😔食拉麵無蛋就好似食榴連唔飲可樂咁!🍜豚骨揀左大廚推介,湯頭淨住一層背脂,以為會好滯,點知竟然相反。入口好重豚骨味,好濃稠香醇,單飲都覺得唔重口味,濃同油膩度適中!幼身拉麵好索湯,不過都要儘快食,如果唔係好快會變軟身🙈叉燒,蔥花同木耳絲就一般拉麵店水準。總體黎講同一蘭有幾分相似,不論係湯頭,拉麵種類同價錢定位都令我地覺得好有一蘭既影子!🥢凪牛肉拌麵睇ig見到有人推薦已經流晒口水🤤中太麵非常之煙韌又彈牙,掛汁力極佳,配上鋪頭自家製既醬汁,惹味可口,再搭配上新鮮蛋黃,洋蔥碎同辣粉,味道出乎意料之夾,仲要無係第二度食過既口味,不過唔食辣既朋友可能會覺得辣。美國牛小排🐮輕輕灸燒過,逼晒啲油脂出黎,肉質軟嫩,同爽口既粗麵一齊食好match!📍 拉麵凪銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下5號舖

🍜豚骨

🥢凪牛肉拌麵