2024-04-25 58 瀏覽
海鮮喇沙米線 $82可以改河粉底, 河粉吸晒湯汁既風味.海鮮都算多, 有蝦,帶子,墨魚! 唔算辣, 所以岩我食🤣🤣 大大碗 一個人食夠晒飽! 招牌海南雞飯 $78雞肉嫩滑多汁, 唔會乾柴. 油飯有雞油既香味! 粒粒分明既飯呀! 湯唔會太咸. 有3種醬汁掂~酸辣去骨鳳爪 $58鳳瓜去左骨真係食得爽勁多! 啖啖肉 ! 熱奶茶 - 有茶餐廳既香味; 想飲特色野飲,可以揀熱薏米水 - 都多料係裡面嫁. 幫助去濕👍🏻推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

海鮮喇沙米線 $82
可以改河粉底, 河粉吸晒湯汁既風味.
海鮮都算多, 有蝦,帶子,墨魚!
唔算辣, 所以岩我食🤣🤣
大大碗 一個人食夠晒飽!

招牌海南雞飯 $78
雞肉嫩滑多汁, 唔會乾柴.
油飯有雞油既香味! 粒粒分明既飯呀!
湯唔會太咸. 有3種醬汁掂~

酸辣去骨鳳爪 $58
鳳瓜去左骨真係食得爽勁多! 啖啖肉 !

推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
夜晚九點很多餐廳都已關門或準備關門,附近只剩下南記、麥記,好彩呢間餐廳開到10pm小編本想叫一個海南雞飯,可惜已售罄,因此叫了一個巴東牛肉飯及新加坡肉骨茶餐新加坡肉骨茶餐 $72 (不包飲品)雖然餐牌稱該肉骨茶是新加坡風味,可小編認為它更似馬來西亞風味。肉骨茶的醬油味濃,比香料味濃。肉排大概有4件,炆到好淋、離骨。👍🏻內有一整舊大蒜🧄,食落雖然好入味但仍有蒜蓉的辛辣。油飯有油光,粒粒分明,有咬口。配有一條短油條,油炸鬼就普普通通啦。巴東牛肉飯 $72 (不包飲品)巴東牛肉略嫌香料同椰奶味不足🤨,見到店家有落月桂葉🍃,但辣椒、荳蔻、蒜、薑等香料可以再加強。但牛肉算係淋嘅兩款相比底下,肉骨茶抵食啲~(肉骨茶有得揀油飯,巴東只配白飯)最後,職員服務態度抵讚!!!😘😘😘餐廳收10點,儘管當時我們入坐是九時許,但餐廳職員仍十分友善有禮地招呼我們。儘管我們吃完後大約9:45,職員亦沒有心急趕我們離去,仍然有笑容有禮貌,值得一讚!

新加坡肉骨茶餐 $72 (不包飲品)

肉骨菜

肉骨茶的醬油味濃,比香料味濃。
肉排大概有4件,炆到好淋、離骨。👍🏻
內有一整舊大蒜🧄,食落雖然好入味但仍有蒜蓉的辛辣。
油飯有油光,粒粒分明,有咬口。
配有一條短油條,油炸鬼就普普通通啦。

巴東牛肉飯 $72 (不包飲品)

巴東牛肉

兩款相比底下,肉骨茶抵食啲~
(肉骨茶有得揀油飯,巴東只配白飯)

最後,職員服務態度抵讚!!!😘😘😘

2024-04-14
肉骨菜
2024-04-08 125 瀏覽
泰式蓮藕餅泰式蓮藕餅以蓮藕為主料,外層裹上酥脆的麵衣,每口咬下去,外酥內軟,入口即化。蓮藕的清甜與香脆,搭配泰式特有的香料,風味獨特。雖然油炸,但不會感到油膩,反而帶有清爽口感,值得推薦。😋海南雞星洲喇沙海南雞星洲喇沙湯底濃郁,以椰奶和香料熬製而成,帶有椰香和微辣的味道,令人回味無窮,加入新鮮的海南雞肉和米粉,口感豐富,層次分明。😋香草炒肉碎煎蛋配白飯香草炒肉碎煎蛋配白飯簡單而美味,肉碎經過香草的調味,口感鮮嫩多汁,與蛋一同煎熟,營造出香氣撲鼻的味道,搭配著熱騰騰的白飯,香味俱佳,入口酥軟可口,讓人回味無窮。😋
泰式蓮藕餅

海南雞星洲喇沙

香草炒肉碎煎蛋配白飯

2024-04-04 97 瀏覽
餐廳提供多款星馬泰美食,包括肉骨茶、海南雞、喇沙、咖喱、串燒;仲有多款具備東南亞特色既飲品和甜品,選擇多不勝數。泰式豬手飯:以泰式滷水汁炆既豬手,肉質軟腍入味,仲要係無骨啖啖肉,豬皮充滿骨膠原,加上泰式辣醬,令味道更上一層樓。雞絲,雞卷撈板麵:馬來西亞雞絲雞卷係將雞肉、豬肉、洋蔥等材料包在腐皮裡,再炸成長條狀,配半手工非油炸麵,麵條Q彈,順滑口感,風味十足。芒果糯米飯:芒果香甜多汁,糯米飯軟綿綿,切成五小塊,上面鋪滿椰漿,超級好食。檳城白咖啡:馬來西亞白咖啡,加入糖和煉奶,入口奶香味濃郁,跟住苦澀既感覺慢慢在口中擴散,層次感豐富。桔仔話梅水:馬來西亞地道飲品,酸酸甜甜,特別醒胃。總結,食物正宗,份量十足,價錢合理,真材實料。

桔仔話梅水:馬來西亞地道飲品,酸酸甜甜,特別醒胃。

總結,食物正宗,份量十足,價錢合理,真材實料。
  • 檳城白咖啡
  • 芒果糯米飯
  • 雞絲
  • 雞卷撈板麵
  • 泰式豬手飯
  • 桔仔話梅水
2024-03-20 188 瀏覽
喺附近返工,由同事帶路下嚟南島試試星馬菜鋪頭雖然有上下兩層,座位唔算好多由於正值午飯時間,好彩等咗一陣就有位餐廳座位舒服,而且寬敞店員服務態度好好,上菜速度好快而且食物溫度熱辣辣的大家都叫咗招牌無骨海南雞喇沙米線 ($72)等咗10分鐘就上菜了,喇沙米線大大碗,有陣椰香嘅味道,完全唔辣,份量亦好足料,完全足夠男士嘅食量大食嘅男士亦可選擇多粉,免費的喇沙米線,配料相當充足內有蝦、豆卜、半隻雞蛋、魚片配料完全索哂喇沙湯汁,好食好食而海南雞都相當出色,肉質嫩滑,唔會嚡口份量一啲都唔孤寒食完先知,原來店員俾漏咗海南雞醬汁😅可想而知,南島嘅海南雞就算唔需要醬汁,都好美味
喺附近返工,由同事帶路下嚟南島試試星馬菜
鋪頭雖然有上下兩層,座位唔算好多
由於正值午飯時間,好彩等咗一陣就有位

餐廳座位舒服,而且寬敞
店員服務態度好好,上菜速度好快
而且食物溫度熱辣辣的

大家都叫咗招牌無骨海南雞喇沙米線 ($72)
大食嘅男士亦可選擇多粉,免費的

喇沙米線,配料相當充足
內有蝦、豆卜、半隻雞蛋、魚片
配料完全索哂喇沙湯汁,好食好食

而海南雞都相當出色,肉質嫩滑,唔會嚡口
份量一啲都唔孤寒

食完先知,原來店員俾漏咗海南雞醬汁😅
可想而知,南島嘅海南雞就算唔需要醬汁,都好美味
2024-03-15
  • 無骨海南雞喇沙米線
2024-03-17 167 瀏覽
下午茶時間,搵間坐得幾舒服嘅,靜靜地,幾好。叫了生牛河同肉骨茶。生牛河個湯底,勁濃,勁正,朋友話有小小騷,但我喜歡濃。河粉有小實,唔夠滑。得3塊牛肉。肉骨茶個湯就一般,唔重藥材味,唔重豉油味,肉有3條,都算多,有一個蒜頭,好在湯份量都多。一條完條迷你版油炸鬼。包熱飲,叫咗柑桔話梅水同文冬薑茶,真心比較細杯。衣度都有海南雞,之前試過就一般般。坐窗口位最大特色係對住個廁所。開揚。背境音樂好柔和。唔係好多客人。
下午茶時間,搵間坐得幾舒服嘅,靜靜地,幾好。
叫了生牛河同肉骨茶。
包熱飲,叫咗柑桔話梅水同文冬薑茶,真心比較細杯。
衣度都有海南雞,之前試過就一般般。
坐窗口位最大特色係對住個廁所。開揚。
背境音樂好柔和。唔係好多客人。
2024-03-17
下午茶
  • 生牛肉牛骨湯河
聽朋友講西灣河開咗間星馬菜,性價比高又好食,今晚就去試吓啦叫咗三樣嘢:椰香咖央多士配半熟蛋、軟殼蝦星洲喇沙、海南雞飯自從之前去新加坡食過阿坤之後,就一直對咖央多士念念不忘,估唔到喺香港都可以食到咁高質嘅咖央多士,多士入面嘅咖央醬好濃郁,加埋邪惡嘅牛油,再沾上半熟蛋漿,真係舔舔脷至於星洲喇沙熱辣辣,惹味得來少少辣,唔會太辣,加上炸豆腐卜、魚片、雞蛋、軟殼蝦,大大碗開胃又好味海南雞飯用咗雞腿肉,所以非常之嫩滑,而且雞肉嘅份量都好慷慨,唔會好似出面有啲舖頭淨係比少量海南雞,即使係成年男性都一定夠飽總括嚟講呢間餐廳地點方便,而且裝修舒適新淨,食物價錢相宜份量足夠又高質,值得推薦#南島
聽朋友講西灣河開咗間星馬菜,性價比高又好食,今晚就去試吓啦

叫咗三樣嘢:椰香咖央多士配半熟蛋、軟殼蝦星洲喇沙、海南雞飯

#南島
  • 桔仔話梅水
  • 海南雞飯
  • 無骨海南雞喇沙米線
2024-01-29 228 瀏覽
西灣河要搵坐得舒服的餐廳係有d難度😞南島是不錯的選擇😗又近西灣河地鐵站環境舒適乾淨👍座位闊落價錢合理上菜速度亦相當快侍應服務態度都唔錯如果想同朋友食下野傾下偈都可以😌感覺唔會係趕人走既餐廳蝦喇沙😋😋😋一上枱已經聞到好香的喇沙湯味☺️份量正常材料有蝦數隻、半隻蛋、豆卜、魚片、通菜麵底係米線豆卜索晒啲湯好入味甘香XO醬炒貴妃苗(唔鍾意XO醬既可改蒜蓉)火喉剛剛好醬汁鹹鹹地好惹味份量足夠泰國椰青椰青水不嬲都好夾食喇沙椰青好大個入面d椰肉亦好厚食到好飽☺️滿足的晚餐😋餐牌𥚃還有好多其他選擇眼見隔離枱食泰式肉碎生菜包都吸引😙肉骨茶同海南雞油飯就上網好多人讚一間經營企理的餐廳可以返兜既餐廳😄
西灣河要搵坐得舒服的餐廳係有d難度😞
感覺唔會係趕人走既餐廳

蝦喇沙😋😋😋
一上枱已經聞到好香的喇沙湯味☺️
份量正常
材料有蝦數隻、半隻蛋、豆卜、魚片、通菜
麵底係米線
豆卜索晒啲湯好入味

甘香XO醬炒貴妃苗(唔鍾意XO醬既可改蒜蓉)
火喉剛剛好

肉骨茶同海南雞油飯就上網好多人讚
一間經營企理的餐廳
可以返兜既餐廳😄

2024-01-27 190 瀏覽
🎈餐牌.下午茶餐牌選擇算多,有喇沙、貴刁、金邊粉、肉骨茶、飯、酥餅等,也包飲品如薏米水,由四十幾蚊起,至六十零蚊都有。.🎈香茅豬扒喇沙米線下午茶餐 $58⭐️⭐️⭐️💫3.5分包熱薏米水.米線過淋,喇沙湯不夠香濃,同時都算ok,多魚片,無蝦,香茅豬扒也算可以。.薏米水頗足料,不太甜,只是細杯了一點。.環境坐得舒服,有大餐廳感覺,賣相也不錯了。
🎈餐牌

🎈香茅豬扒喇沙米線下午茶餐 $58⭐️⭐️⭐️💫3.5分
包熱薏米水

香茅豬扒
香茅豬扒喇沙米線下午茶餐

薏米水頗足料,不太甜,只是細杯了一點。

環境坐得舒服,有大餐廳感覺,賣相也不錯了。
2024-01-26
2024-01-19 183 瀏覽
今日去開東區,被我無意之中發掘咗一間出色嘅肉骨茶。呢間「南島」提供星、馬、泰菜式。例如:喇沙、炒金邊粉都有供應。入去用手機落單,打算試吓最愛嘅海南雞飯,見到隔籬枱個肉骨茶非常之香,就叫多一碗暖下身。肉骨茶如其名,是以帶肉的骨配合中藥煲成的湯。但入面無茶葉成份。係星馬當地嘅地道美食。肉骨茶又分三派,潮汕派嘅胡椒味重嘅白湯,閩南派、廣東派藥材味重嘅黑湯。呢度主要係閩南派風格香料豉油味重。上枱已經見到,原粒蒜頭係面,藥材仲有杞子、龍眼肉,味道濃厚。排骨肉咗一字骨,啖啖肉又好味。飲完啲湯成個人暖晒。佢啲海南雞起晒骨,肉質嫩滑,拍得住啲海南雞專門店。都係必食之選。
今日去開東區,被我無意之中發掘咗一間出色嘅肉骨茶。

• 星洲肉骨茶
2023-11-24 272 瀏覽
最近,有朋友帶我去西灣河,原來呢度不但止有太安樓,仲有好多美食相當吸引,就咁好似呢間茶餐廳咁,裝修明亮整潔,服務態度親切有禮。😆😆首先,我覺得招牌海南雞飯幾好食,雞肉鮮嫩多汁,搭埋香氣四溢嘅油飯,簡直係一種極致嘅享受,而醬油、薑汁同辣椒醬更加添風味,令口感更豐富。🍚🐥然後,朋友佢點嘅新加坡肉骨茶也不錯,湯底香濃郁,肉骨經過悶煮,入口即化,湯中嘅香料混合得宜,風味濃厚,同時帶點微微藥材味。🍲🫶🏻呢度嘅椰香咖央多士配半熟蛋實在出色,多士烤得酥脆,一口咬落,椰香四溢,再加埋半熟蛋嘅滑嫩口感,兩者好夾。🍞🍳至於飲品方面,龍眼冰係佢地嘅招牌之一,冰涼嘅龍眼冰清新怡人。🍧 另外,朋友嘅青檸梳打酸酸甜甜,非常開胃。🍹✨

2023-10-25 289 瀏覽
呢度嘅無骨海南雞喇沙超級好味! 海南雞好大件,同埋全部都係無骨㗎,俾小朋友食就啱晒啦! 佢嘅喇沙湯底都係好惹味,成碗食晒係有原因㗎🤣 而且佢哋嘅環境都好乾淨企理,店員嘅服務態度又好,推介👍
2023-09-27 361 瀏覽
餐廳門面幾大,行過好快就留意到餐廳乾淨企理,枱同枱之間嘅距離唔會太窄坐得舒服😌餐廳食物種類都幾多🇹🇭🇸🇬🇲🇾我叫咗海南雞飯,串燒同泰國椰青⭐️海南雞飯,配冬瓜雞湯 ⭐海南雞係無骨,啖啖肉😋有幾件雞係雞髀位置,有幾舊係雞胸位置,加半隻雞翼整體肉質嫩滑,唔會嚡👍🏻雞皮唔算厚,不過我都會自己去雞皮,健康啲☺️呢個餐本身係配油飯,我轉左白飯,少飯海南雞飯配上三款醬汁,薑蓉,黑醬油,辣椒醬,份量好充足☺️ 冬瓜雞湯唔會太鹹,味道幾好岩哂夏天清熱⭐️串燒⭐️串燒有四串,配上沙嗲汁可以係雞,牛,豬到揀兩款我就揀咗雞同豬串燒夠熱,一上枱就聞到香味🤤有微微嘅焦香,調味啱啱好👍🏻⭐️泰國椰青⭐️夏天好岩飲椰青水可以清熱,營養又豐富😍呢個椰青,啲椰肉好厚😋
餐廳門面幾大,行過好快就留意到
餐廳乾淨企理,枱同枱之間嘅距離唔會太窄
坐得舒服😌

餐廳食物種類都幾多🇹🇭🇸🇬🇲🇾
我叫咗海南雞飯,串燒同泰國椰青

⭐️海南雞飯,配冬瓜雞湯 ⭐
海南雞係無骨,啖啖肉😋
有幾件雞係雞髀位置,有幾舊係雞胸位置,加半隻雞翼
整體肉質嫩滑,唔會嚡👍🏻
雞皮唔算厚,不過我都會自己去雞皮,健康啲☺️
呢個餐本身係配油飯,我轉左白飯,少飯

海南雞飯配上三款醬汁,薑蓉,黑醬油,辣椒醬,份量好充足☺️
冬瓜雞湯唔會太鹹,味道幾好
岩哂夏天清熱

⭐️串燒⭐️
串燒有四串,配上沙嗲汁
可以係雞,牛,豬到揀兩款
我就揀咗雞同豬
串燒夠熱,一上枱就聞到香味🤤
有微微嘅焦香,調味啱啱好👍🏻

⭐️泰國椰青⭐️
夏天好岩飲椰青水
可以清熱,營養又豐富😍
呢個椰青,啲椰肉好厚😋
2023-09-25 271 瀏覽
經西灣河出差早了收工,到附近覓食,之前聽朋友講話南島的馬拉菜不錯就試。下午茶時間不用等位侍應有禮地安排座位入座。下午餐牌有十多個選擇,有粉、湯粉、撈麵、飯、咖多。決定點一個香茅豬扒撈板麵及一杯熱薑茶。等了五分鐘,熱辣辣的撈板麵送到,先試一口香茅豬扒,口感外脆內軟,鬆香的豬扒炸得十分有水準,香茅味剛好,再吃一口撈板麵,甜豉油汁加軟滑的板麵味道可口,麵的份量足夠,加了配菜粟米蟹柳絲青瓜絲,感覺十分清新。整體食物質素滿意,會再幫襯。
整體食物質素滿意,會再幫襯。
香茅豬扒撈板麵
2023-09-25
香茅豬扒撈板麵
2023-09-18 286 瀏覽
喺西灣河港鐵站附近,容易搵👍地方明亮整潔,坐得舒服😌(走時才知原來有2層的,今日坐左係上面,下次再來時要坐下面😄)店員主動而且有禮貌招呼👍叫左精選午餐加$3轉飲凍桔仔話梅水生牛肉板面~賣相一流,香氣四溢,牛肉很薄,浸入熱湯內很快就變色,而且非常嫩滑👍蒜蓉炒貴妃苗~份量足夠,賣相吸引🤩火喉啱啱好,清脆爽口,蒜蓉炒感覺非常惹味😋串燒(雞、牛)~各2串,香噴噴每串的size都唔小,啖啖肉非常🈵️足,配埋沙嗲醬更加香口😋
喺西灣河港鐵站附近,容易搵👍
店員主動而且有禮貌招呼👍

叫左精選午餐加$3轉飲凍桔仔話梅水