餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2023-12-26 481 瀏覽
唔錯喎,剛走進這家店,味道就撲鼻而來,勁惹味!首先點嘅拉麵,酸酸辣辣嘅湯底真係好夠kick,令人食指大動!而啲雞絲粉皮,又滑又涼,足料真係幾吸引,當然少不了噏到爆嘅脆皮春卷同香口油餅,外皮真係脆到喊,啖啖都係幸福感呀!🍜🥟🥢講到小籠包,真係要賞個掌,肉汁鮮美,一咬落去,肉香湯味就會四溢,好正!再來,啲京燒明蝦球,彈牙得嚟唔會過火,醬汁得嚟酸酸甜甜,夠晒胃口。🍤至於菜肉雲吞湯三角拉麵,當中雲吞尤其驚喜,餡料豐富又唔肉鬆,湯底淡而有味。啲麵條都係彈牙恰到好處,啖啖爽口。呢個真係香港人愛嘅味嘅。🍲係呢到飲個「本幫啤」啤酒,酸酸甜甜嘅味道同佢哋嘅菜色咁啱襯,清新而不失風味。總括嚟講,今次嘅食味之旅真係滿意,下次再過嚟食囉!🍻

行過市場,聞到隻飲茶地方飄出嚟嘅香味,心諗,今日嚟個小試牛刀嘅好時機。🍽️ 張檯上頭先來咗四隻小籠包,香噴噴嘅。嗰個皮唔算厚到話屋企,但又足夠嚟包住啲湯汁,一咬落去,肉汁"嘩啦"嘅湧出來,個味即刻喺咀裡面打轉,真係有夠滋味。😋 跟住試吓嗰個既清新又入味嘅雞絲粉皮,算係一個幾爽口嘅小菜。粉皮滑騷騷嘅,真係一絲不苟,啖啖都覺得唔錯食。來翻碗炒麵,眼見上面油亮亮,以為會有啲膩手,但呢個擔心完全係多餘,麵條帶一丁點嚼勁,會令你食到停唔到口。🍜最後,蘿白絲酥餅,外皮酥到即刻,咬落去有啲"crosk crosk"嘅聲,內餡蘿白絲又適合得嚟,一啖咬落去,多層次感馬上襲嚟。聽街坊講得多,今次終於体驗到,,真係每一款小菜都有自己獨特嘅風味。等拉,下次攞個表嚟記錄一下,邊款我最掛住!🤤

2023-12-15 265 瀏覽
跟著朋友拉我去左間餐廳,話係佢心水好地方,我先講下呢間餐廳既氣氛啦,環境係好似家庭式咁,舒服得來,又唔會太擠。我一坐低,伙記就笑咗笑,手勢微咸但勁親切,話係歡迎我嚟試。味道方面,真係好得黎口水直流!先講下個排骨飯啦,排骨外酥裏嫩,啖啖肉感,夠哂香口,味道滲透哂入骨,一啖咬落去,啲肉汁噴出嚟,好過癮!跟住果啲清甜通菜,又爽口,解膩,好夾!甜品方面,我點咗個豆腐花,順滑得滯,啖啖豆香,入口即溶,甜度啱啱好,再搭啲糖水,絕了!跟住我仲試咗啲手工菜卷,皮薄餡足,咬落去祖宗都冧,唔膩口,仲要啲餡料新鮮爽口,好正!整體嚟講,食物好食,服務又好,下次仲想再嚟試下其他!🍚🥢🥗

2023-12-02 316 瀏覽
今日一家人去咗行銅鑼灣,經過時代廣場,翡翠小籠包好耐無食小朋友又鍾意食,所有決定今日lunch食呢間。好彩我哋都算早去,唔洗等位小龍包皮好薄,一啖一隻,湯汁爆晒出嚟,好鮮肉味鍋貼煎到個底好香脆,又係肉汁爆棚雞絲粉皮好香嘅花生醬味,粉又好滑炸銀絲卷炸到脆卜卜,點埋煉奶十分香口上海粗炒係小朋友至愛,炒得好夠鑊氣非常滿足嘅午餐,個個都食到好飽地址銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B221A號舖港鐵銅鑼灣站A出口

小龍包皮好薄,一啖一隻,湯汁爆晒出嚟,好鮮肉味

鍋貼煎到個底好香脆,又係肉汁爆棚

雞絲粉皮好香嘅花生醬味,粉又好滑

炸銀絲卷炸到脆卜卜,點埋煉奶十分香口

上海粗炒係小朋友至愛,炒得好夠鑊氣

非常滿足嘅午餐,個個都食到好飽

地址銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B221A號舖

上海炒粗麵
炸銀絲卷
紅油抄手
2023-11-05 601 瀏覽
1250(5/11/2023)到銅鑼灣時代的翡翠小籠包店取票輪籌。我是B010。顯示牌是B09。女職員出來叫B08兩次,沒回應,叫B09兩次,無反應。無繼續,入店舖。好奇怪點解唔繼續。再隔數分鐘,女職員叫,一樣顯示牌B09,但又又叫番B08,又再叫B08。又再叫B09,再叫B09。當然立即掉飛走人。真的好想知道翡翠小籠包店設取票入座機用途?職員都唔係跟顯示牌叫下出?現在明白香港人唔會在香港消費的真正意義。
現在明白香港人唔會在香港消費的真正意義。
2023-10-23 382 瀏覽
小時候至年青喜歡到港島去。長大後每個大型商場也差不多的商舖食肆,只是地點不一樣 🤷少吃堂食,比較喜歡外賣。香港地少人多,一般地舖總是逼硤細小,以為大型商場會好些,也絕不肯定。到街上想找吃的,最後就找上這連鎖,既累又餓,一般情形我較少光顧這些,通常夜又妟才有這抉擇 😅這裡落單主要用手機,當然你也可以用實體菜單。手機落單減少接觸,有時服務員或老闆都會給人看臉色的,大家都是人類嘛,不是AI 😂。香港飲食業艱難,辛苦了 🙏服務方面:尚可,好過上次的樂teen瑝潮多了 😅安排坐位的給靠牆身坐,感覺都是逼硤及頂手,知道牆是死人是生,人可以移動 😂。算吧!香港地都這樣,哈哈。再者放工模式既累又餓,不會逗留太久吃完就走 😆。侍應生偏向年青。估計遊客食客居多,本土的你們到底有什麼選擇 😂食物方面:擔擔麵:麵條不太平均,有粗也帶幼。味道微辣,花生少許淋,少許醋味吃著不會太膩,湯屬厚身,整體算合格。小籠包:皮厚了一點,肉汁不錯,肉不夠瘦?!有肥肉?!整體不太喜歡。現今世代手機落單盛行,加一服務費照收,是什麼玩法,不理解 🤷😒
服務方面:尚可,好過上次的樂teen瑝潮多了 😅
估計遊客食客居多,本土的你們到底有什麼選擇 😂
2023-10-22
2023-09-22 473 瀏覽
今日去咗銅鑼灣行街,去到時代廣場翡翠拉麵,見到有位就入去食個晚飯!個鮮蜜柑奶凍好好味!個蜜柑好新鮮!👍👍👍😍😍!菠蘿莞西牛肉味道都好好,啲牛肉有菠蘿味,好特別!😋😋本人鍾意食莞西所以覺我,這配搭幾好味!😍😍😍😍😍
鮮蜜柑奶凍
牛油果鳳尾蝦鍋巴
牛油果鳳尾蝦鍋巴
2023-08-25 421 瀏覽
*💭翡翠拉麵小籠包位於銅鑼灣時代廣場的分店,平日繁忙時間都要大排長龍,幸好這晚不用等太久便可入座☺️►牛油果鳳尾蝦鍋巴🦐挺有新意的涼菜,傳統鍋巴配上牛油和鳳尾蝦,牛油果味道濃郁,鳳尾蝦新鮮彈牙,清新開胃😋►糖醋魚柳🐟魚柳炸得酥脆,咬落魚肉鮮嫩,不會炸得過熟,裹上酸酸甜甜的糖醋醬汁,令人胃口大增🤤►菠蘿芫茜爆炒牛肉🐂很新奇的配搭,牛肉炒得嫩滑,配上芫茜很惹味😍►蘋果柚子醋鮮蝦菠菜麵🥢味道清爽,菠菜麵條爽彈,蝦肉鮮嫩😋►桂花酒釀丸子🥄桂花味香濃,入口清甜。
💭翡翠拉麵小籠包

►牛油果鳳尾蝦鍋巴🦐

►糖醋魚柳🐟

►菠蘿芫茜爆炒牛肉🐂
很新奇的配搭,牛肉炒得嫩滑,配上芫茜很惹味😍

►蘋果柚子醋鮮蝦菠菜麵🥢
味道清爽,菠菜麵條爽彈,蝦肉鮮嫩😋

►桂花酒釀丸子🥄
桂花味香濃,入口清甜。
2023-08-23 304 瀏覽
銅鑼灣時代廣場的人龍餐廳,主要食上海菜,一向多棒場客。前菜涼伴青瓜,好適合夏天消暑食。牛油果鳳尾蝦鍋巴,十分特別的菜色,不太上海菜的感覺,將傳統鍋巴配上牛油和配鳳尾蝦,牛油果有好濃郁味道,而鳳尾蝦就山大大隻有嚼口。糖醋魚柳,大大塊優質魚柳,淋上糖醋醬汁。魚柳肉質鮮嫩,酸酸甜甜,讓人愛不釋手。菠蘿芫茜爆炒牛肉,嫩滑的牛肉與新鮮的菠蘿炒埋一碟,口感豐富,酸甜的菠蘿與牛肉好夾。蘋果柚子醋鮮蝦菠菜麵。蘋果和柚子醋好開胃,蝦肉鮮嫩,菠菜麵條爽彈。桂花酒釀丸子,超香甜桂花味。紅柚多肉苿香綠茶和青蘋果椰果苿香綠茶,搭配新鮮的紅柚和青蘋果,清爽又解渴。
銅鑼灣時代廣場的人龍餐廳,主要食上海菜,一向多棒場客。

前菜涼伴青瓜,好適合夏天消暑食。

桂花酒釀丸子,超香甜桂花味。

2023-08-13 195 瀏覽
幫襯咗五、六年的餐廳,真係一年比一年差,因為中午要睇戲趕時間,叫咗一個炸醬麵同一個擔擔麵。個麵嚟到已經有不詳嘅預感,醬同麵嘅比例係3:1 即係一倍麵三倍醬,鹹到我哋狂飲茶水。今日係星期日中午,餐廳座咗7成客,有7個侍應咁上下,叫refill 茶水都要叫5-6次,仲要受個侍應大升呼喝:小姐,你等等啦!同另一個侍應反映啲麵太鹹,令住個頭講咗句唔好意思走咗,沒有一點誠意! 哈哈哈,我諗今次係最後一次,以後不會再光顧你哋任何一間分店!多謝以往服務的幾年,日後永世不見!
2023-06-22 368 瀏覽
今日去行銅鑼灣,突然想食小龍包就去咗翡翠度食,對上一次食係半年前,坐低即刻點小龍包,擔擔麵。。咁耐冇嚟味道保持水準,擔擔麵麻醬味香濃😋😋店員好有禮貌,成餐飯食得好開心
2023-06-22
2023-06-08 347 瀏覽
堂食的服務質素堪稱時代廣場最差之選,一進場只感到女侍應們凌厲步法及用餐牌大聲拍近客户的奇怪對待,差不多吃完時先詢問一年長的女服務員取要求外賣食物盒,未有回應,走入廚房後再出來依然沒向需求回應,左耳入右耳作的不作可否,聽不到的扮工環節確湊巧,客人們的無可奈何只視若無睹,續向另一男性化的女服務員要求她拿外賣食物,大聲且無禮,要求外賣食物盒在安靜之餐廳內高聲彷如辱駡之回應,原來是連鎖餐飲待客之道~請人果然有要求,那出品好吃與否也「出名」了。
2023-05-16 292 瀏覽
很久沒有吃過翡翠拉麵,今天剛經過時代廣場這間,便叫了一客拉麵午餐和小籠包。心想百多元一個套餐有前菜、拉麵、油菜、飲品應該不錯,但食物一來,真是不妙,前菜四喜烤麩用匙油碟上,勁細碟,蔥油麵勁難食,不但鹼水味重,冇蔥油味,好似食緊漿糊,淡而無味。菜芯和豆漿正常。小籠包唔熱,皮厚但味道正常。最好吃的是那碟花生,買單要二百幾蚊又要茶錢加一服務費費,真係唔值得,非常後悔入咗依間,浪費時間金錢,只可以說是填飽個肚。
2023-05-01 306 瀏覽
放假就是食,食,食同食,雖然晏咗食午餐,不過為咗避開黃金時間要等位😆食個 Early dinner啦。🥢點咗上海小籠包 $52蘿蔔絲酥餅 $$45金銀蛋浸時蔬 $88高力豆沙 $58📝小籠包,皮厚左d,味道正常金銀蛋浸時蔬,圖片係菠菜,竟然嚟到嘅時候,變咗係娃娃菜😆蘿蔔絲酥餅,嚟嘅時候,以為佢俾人踩咗一腳,樣子就真係麻麻地,不過竟然食落有驚喜,外皮鬆脆,內𥚃蘿蔔一絲絲熱辣辣,好食👍高力豆沙,外觀都係麻麻哋,不過內涵幾好,豆沙蓉,不算太甜😊

🥢點咗
上海小籠包 $52
蘿蔔絲酥餅 $$45
金銀蛋浸時蔬 $88
高力豆沙 $58

📝
小籠包,皮厚左d,味道正常
金銀蛋浸時蔬,圖片係菠菜,竟然嚟到嘅時候,變咗係娃娃菜😆
高力豆沙,外觀都係麻麻哋,不過內涵幾好,豆沙蓉,不算太甜😊

剛剛想寫食評,先至留意到以上食客都有寫過呢間嘢嘅服務實在非常非常之麻麻。事緣今天去買外賣,其實人唔算太多,但係都等咗超過30分鐘,終於等到喇。叫咗鍋貼兩份,攞度出嚟,發現沒有俾到薑絲給我。門口嗌位嘅職員左抄右抄之後,仍然發現唔到用薑,所以再入去廚房攞一盒給我。就係圖中圓形紙盒。因為個外賣背心袋實在太細,個盒目測都已經凸咗上嚟,根本就好難去攞嗰袋野。就算攞到,啲嘢其實都會跌出嚟。所以要求店員俾個大啲嘅膠袋給我。看見店員雖然好不滿意,但最後呢都攞咗個大啲嘅袋出嚟,不過只係就咁抌揼咗喺枱面,就行開佢,完全冇理我,甚至冇打算幫我將袋外賣放入較大嘅外賣袋中。最後我同該職員求助,佢話好忙,等陣先。幸好,有旁邊另外一位等緊外賣嘅食客幫忙,先至可以順利入袋,取走外賣,全程用咗40分鐘之多。等都算啦,但係D咁嘅服務態度同埋黑面嘅態度,尤其門口負責接待嘅同事,係第一個接觸食客嘅,咁嘅態度,實在難頂。今時今日,係咪真係個市旺得咁交關,仍然可以採用咁嘅服務態度呢,如果仲唔教育啲職員及改善服務態度的話,其實真係好趕客。祝2023翡翠拉麵好運。希望2024仲見到你啦👋🏻👋🏻
祝2023翡翠拉麵好運。希望2024仲見到你啦👋🏻👋🏻
2023-01-01
40 分鐘 (外賣自取)