2008-07-03 10 瀏覽
因為Balik 煙三文魚, 因為西班牙頂級黑毛豬parma ham, 因為馬糞海膽, 因為牡丹蝦 o既關係, 我就去o左lee 間o野試下佢o既dinner buffet, 埋單平均消費約$560, 不過我覺得好一般.一去到就俾o左甜品檯隔離o既走廊位我, 而且同隔離檯o既距離非常之近, 隔離位講乜都聽到晒, 我要求調位, 佢話其他位俾人request 晒, 但我見到好多available o既吉檯, 我未試過去任何一間酒店食buffet 咁樣俾人拒絕過, ok fine~ 算數~~我地首先order 刺身, 湯, 同埋main course, 我飲晒湯, 食完麵包, 再搞掂埋個main course, 碟刺身都未o黎, 於是我就唯有出去自己拎, 當我出到去, 刺身counter o個waiter 叫我番去table 落order, 我答佢我等o左好耐都未有所以諗住自己拎, 佢答我: 你出到o黎都係要等ga na, 你個order 得我就拎俾你啦, 我答佢: 你知道我坐邊張檯ma? 於是佢答我: 得la 我跟住你行la~ 但係佢係非常之冇禮貌and 語氣差~~ 五百幾蚊一位, 咩ser

我地首先order 刺身, 湯, 同埋main course, 我飲晒湯, 食完麵包, 再搞掂埋個main course, 碟刺身都未o黎, 於是我就唯有出去自己拎, 當我出到去, 刺身counter o個waiter 叫我番去table 落order, 我答佢我等o左好耐都未有所以諗住自己拎, 佢答我: 你出到o黎都係要等ga na, 你個order 得我就拎俾你啦, 我答佢: 你知道我坐邊張檯ma? 於是佢答我: 得la 我跟住你行la~ 但係佢係非常之冇禮貌and 語氣差~~ 五百幾蚊一位, 咩service ar lee d~ 可惡~~

至於身物方面非常, 牡丹蝦一般, 唔夠鮮甜, 有少少腥, 食三隻都夠皮, 最離譜係左口魚, 一啖擺落口, 大力一咬, 一條魚骨打橫插親我o既口腔內壁!! 食刺身送魚骨, 真係唔該晒lor!!

parma ham 好濃味, 但我從冇見過無花果o既出現, 只有蜜瓜同哈蜜瓜, 但係我七點已經去到, 有冇搞錯, 數量乜真係咁有限~

天婦羅方面, 其他都ok, 不過軟殼蟹就麻麻na, 少少膏都冇, 峰sushi 都好食過佢.

熱盤方面, 我只係試o左西班牙海鮮飯, well, 我從來都未食過d 咁硬咁dry 又咁淡o既海鮮飯lor......

龍蝦仔唔錯, 同Marriott 有得揮, 蝦膏非常鮮甜, 不過龍蝦仔如果新鮮的話, 都幾難唔好食.

翡翠螺掂! size 適中唔會太大隻, 而且佢o地會預先將內臟去除先將螺肉放番入螺殼, 夠細心.

甜品我只係淺嚐軏止, 冇乜感覺, 我食o左士多啤利, 激酸, 薑味我接受唔到, 最好味o既朱古力, 我唔夠人爭, 佢fill 第二次o個陣, 就一班人o係度圍住, 當我出到去o既時候, 已經冇晒, 我好辛苦只係刮到一啖o黎試下味, 我聽到有人問佢仲有冇得refill, 佢話已經冇晒! 搞錯! 乜佢地開左咁耐都唔識因應客人口味因應份量ga 咩! 激死我!

總結lee 間o野唔會好難食不過兩位去已經過千, 俾得lee 個價錢可以有好多選擇lor~~~
之前已試過它的dinner and lunch buffet了,食物質數,服務等整體來說都是不錯的,值得給一個笑臉。但以下經驗使我感覺到它不是很誠實,所以也不能不給它一個喊臉。事源我在6月初訂了兩位在6月28日lunch buffet,我在6月23日左右打電話去confirm及查詢加多1位小朋友,它回覆可以加1位,但當我想掛線時順便和它確認價錢時,它才說會加價至每位HK$288,更甚者是小童也是跟大人同價,之前小童只是HK$148。若不是我在電話問,它可能要等到我當天去食時才話給我聽,所以我到最後都無去到,因覺得加得太多了和小童也要收同價。其實食lunch buffet只得2.5小時,不是很長時間,只是有時和d細路仔過下口癮吧了!唔須要收這麼貴?
  • 刺身、鐵板
話說我上個星期同老公仔黎食lunch buffet, 本身諗住老公生日, 同佢食餐好d,但我倆都怕yamm名不副實, 所以都係試左lunch先, 如果好的話先再食dinner.唉... 點知真係唔多掂... d 服務....我地book左位, 但就無book到半圓枱, 因為諗住lunch都唔會太多人, 所以唔坐半圓都無所謂,點知, 佢一開始就叫我地坐中間位, 係.... 你無特別要求, 咁就當然個位唔會太理想,但.. 我地早到左, 成場都坐唔到5枱人, 咁點解一開始就要我地同隔離枱一齊坐?另一面一個人都無, 點解... 要攪到咁迫?...咁我就同個waiter講, (果條友好似叫tommy)可唔可以坐果邊呀? (咁我見有好多半圓枱都無人坐) 果邊得唔得呀?佢就話問一問.... 之後返黎話, "唔好意思, 果d位有 '熟客' book左..."咁唔緊要啦, 但真係太迫啦, 好似同隔離個男人一齊食野咁, 我就再話, " 咁可唔可以坐鬆少少呀? 好迫呀, 而家都唔係咁多人, 可唔可以比個鬆少少o既我地呀?"之後佢就再話, " 其實今日係full左, 但我都幫你check下先..." wait

唉... 點知真係唔多掂... d 服務....

我地book左位, 但就無book到半圓枱,
因為諗住lunch都唔會太多人, 所以唔坐半圓都無所謂,
另一面一個人都無, 點解... 要攪到咁迫?...

咁我就同個waiter講, (果條友好似叫tommy)
咁唔緊要啦, 但真係太迫啦, 好似同隔離個男人一齊食野咁,
我就再話, " 咁可唔可以坐鬆少少呀? 好迫呀,
而家都唔係咁多人, 可唔可以比個鬆少少o既我地呀?"
waiter去check下途中, 隔離枱個男人都同我地講話, "有無攬錯, 迫成咁."
(咁即係唔係我地麻煩啦~~ 人地都係咁覺得!!)

waiter返黎, 又係果句, " 唔好意思, 轉唔到, 今日係full左, 就算轉左,
一陣其他客人黎到, 都會係咁"
呢個時間, 我老公就火火地, 話, " 一陣係咁唔緊要, 但我唔想一開始就咁迫囉! "
(其實我老公係個好好脾氣o既人, 但都...)
老公咁講, 個waiter今次就無問啦, 直接安排我地坐過隔離兩張枱...
一開始就咁, 真係咩mood都無哂..

好啦, 終於都坐好左,
waiter 講解完之後, 我就開始點野食先,
因為係第一次黎, 而我又唔係所有main cos都點,
所以講到有d"甩溜", 點知, 個waiter好似唔係太願幫我落單咁,
打斷左我兩次, 話: "其實我地出面都有唔少選擇, 你地可以出去拎野食."
佢打斷我第一次o既時候, 我都唔為意, 到佢講第二次,
我就話: "咩呀?! 我要點野食..."
waiter, 又係果個tommy... ( 你地話呢d係咩服務態度?...)

千辛萬苦, 終於都有得食,
刺身都ok, 係新鮮o既, 不過款唔多.
天婦羅就只係食左蝦, 熱辣辣,
鐵板燒, 食左銀雪魚, 帶子 (魚好食, 不過有骨
爐端燒, 食左蝦 & 牛柳 (牛柳好難食, 一d牛味都無, 又鞋...)
出面拎野食有, 咖哩, 白飯, 唔知咩魚 , 都係一般

唉..... 真係唔知係因為我一肚氣, 定係d野真係一般啦.
我就真係覺得唔係d人講到咁咁咁好囉.
基本服務都無...
因為我唔飲凍野, (佢地會有杯凍水過你飲)
所以我就要左一杯熱水, 但我坐左咁耐, 係無人主動幫我加過水囉,
d人只係幫我老公加水 (凍水), 見到我個杯無水, 都唔會幫我加,
次次都係我叫, 佢地先加....

我覺得你收得人地咁o既價錢, 應該有返應有服務態度囉,
我唔係話$230好貴, 但問題係唔值嘛,
以今次的食物&服務黎講, 真係出面一般的日本料理都offer到啦...
洗鬼黎呢到, 我真係諗唔到如果我dinner黎,
但又係咁o既待遇, 真係會發爛咋...
  • 銀雪魚
2008-06-29 13 瀏覽
關於美麗華裝修過後重開的自助餐餐廳, 單在網友提供的相片,很吸引.去到見到成個場大約坐左6成人左右.至於食物:生蠔ok,魚生北寄貝,新鮮,鐵版燒一般,雞串燒ok蝦天婦羅就合格...其他就......麻麻其他熱盤選擇唔多(一般)甜品...麻麻最好是侍應服務好: 個個殷勤訂枱時 $208加一, 但後來 confirm 枱時就變左 $288加一!足足多成 $90一位! ! 感覺幾差,我們一行8人一致認為:今日食過呢餐, 覺得$230都仲叫可以, 多於$300就唔會再去!而多於$300元,食物質數要change 吓la
蝦天婦羅就合格...其他就......麻麻
其他熱盤選擇唔多(一般)
甜品...麻麻

最好是侍應服務好: 個個殷勤
訂枱時 $208加一,

特別是所有刺身、天婦羅、爐端燒都係即落單即做~ ~ 刺身中帶子、甜蝦最新鮮,之後有咩軟殼蟹、茄子天婦羅,外層脆脆是薄薄的幾出色~ 爐端燒的煆都爽爽的,最緊要係無漏過單~ ~選擇方面唔多,仍有新鮮生蠔、好正的虎蝦牛油果沙律(只見過一轉)~ 手打的唔覺酸又滑的Raspberry雪糕令我好想回味~ ~
2008-06-28 7 瀏覽
對 yamm 好有期望, 亦明白佢好難 book. 今日既lunch buffet, 係一個月前book 既. 滿以為會有好多人, 因為後來想加枱時明明話full 左既, 點知見到成個場最多坐左6成人, 好奇怪!至於食物嘛.刺身食左北寄貝, 帶子同三文魚. 都好新鮮, 好食.天婦羅淨係食蝦, 有蝦味, 炸粉亦唔厚,好正,食左好多轉.鐵板燒食銀鱈魚同帶子. 帶子ok, 不過銀鱈魚燒得好乾身.熱盤淨係食左咖哩雞, 好鞋, 唔得.頭盤食左煙三文魚同ham, 後者夾密瓜食, 又鹹又甜既,幾特別.生蠔好新鮮.甜品呢, 荔枝o者o厘好好味,不過出左2 round 就冇左. 分子料理幾得意, 味道ok 啦.tirumisu 好失望, 勁甜, 好漏.食物質素整體唔錯, 不過款式較少. 訂枱時 $208加一, 但後來 confirm 枱時就變左 $288加一!足足多成 $90一位! ! 感覺幾差, 好似俾人禁住搶咁!今日食過呢餐, 覺得$230都仲叫可以, $316就物非所值!或者, 呢個就係4成人book 左枱唔出現既原因!
至於食物嘛.
刺身食左北寄貝, 帶子同三文魚. 都好新鮮, 好食.
天婦羅淨係食蝦, 有蝦味, 炸粉亦唔厚,好正,食左好多轉.
鐵板燒食銀鱈魚同帶子. 帶子ok, 不過銀鱈魚燒得好乾身.
熱盤淨係食左咖哩雞, 好鞋, 唔得.
生蠔好新鮮.
分子料理幾得意, 味道ok 啦.
tirumisu 好失望, 勁甜, 好漏.
食物質素整體唔錯, 不過款式較少. 訂枱時 $208加一,

或者, 呢個就係4成人book 左枱唔出現既原因!

2008-06-28 2 瀏覽
由booking到食完晒成個buffet, 我同老婆都極之滿意.Booking時,員工o既態度都好好,我地request要梳化位,回覆係盡量安排. 當我地去到時亦都安排到比我地.食物方面真係有水準 ^^麵包拼盤裡面o既麵包款式多,個olive oil dipping好正!生蠔,刺身(牡丹蝦 肥! 爽! 甜!) 龍蝦,煙三文魚,Iberico Ham 等非常新鮮好味!Caesar salad好正,有師傅即叫即撈,caesar dressing幾rich,我老婆食左3個round!!龍蝦湯好鮮甜.刺身同鐵板燒o既帶子真係好正,夠厚夠大粒.天婦羅蝦好爽,炸得幾薄.鐵板燒牛柳就普普通通,我只係專攻帶子.Main course我地叫左大頭蝦,呢個就真係好失望,肉質霉到喊,我同老婆都冇食.其他熱盤都唔錯.Dessert 選擇唔係好多.不過不失我地勁勁勁勁食生蠔,牡丹蝦,帶子,caesar salad,天婦羅蝦&軟殼蟹,鐵板燒帶子,已經好飽好滿足.Service好好,一坐低就向我地講解邊d係可以order呀,有d咩係特別推介呀,好nice同caring,好明顯有train過d員工. 環境都好舒適,

食物方面真係有水準 ^^

龍蝦湯好鮮甜.
刺身同鐵板燒o既帶子真係好正,夠厚夠大粒.
天婦羅蝦好爽,炸得幾薄.
鐵板燒牛柳就普普通通,我只係專攻帶子.
其他熱盤都唔錯.
Dessert 選擇唔係好多.不過不失

Service好好,一坐低就向我地講解邊d係可以order呀,有d咩係特別推介呀,好nice同caring,好明顯有train過d員工. 環境都好舒適, 我同老婆一定會再去!
  • Iberico Ham
  • Caesar Salad
  • 牡丹蝦
  • 鐵板燒帶子
在報章上、網上看了很多很多關於美麗華裝修過後重開的自助餐餐廳, 單在網友提供的相片, 真的非常想去試試, 男友生日前夕, 終於試了, 但未說食品之前, 我想跟你們分享一下我的 book 位經過!!!!第一次打去 book :- 我提早一個星期book 位, 我特別 reserve 梳化位, 可以兩個人坐的, 因想坐得舒服d 。當時跟電話的小姐說了, 她回應 " 好丫~我幫你 mark左 request先啦~" 第一次confirm booking:- 臨食前一日, 佢打俾我confirm booking, 我confirm了後, 最後順帶一提我要梳化位, 接線小姐說 "我地mark 左 request俾你架喇, 但唔肯定有, 我地understand既......我地明白既..... 我地幫你mark左架喇....我地會盡量安排" ok, 因為我之前食開 buffet都會特別 reserve 某些位置的, 雖然每次佢地都話唔肯定俾到我, 但係次次食親都會安排俾我的, 但係我真係估唔到....................到第一次食果晚 :- 去到, 個小姐話俾唔到我 !!!!!!!

話乜乜多人book, 又話咩, 咁點解你o係電話唔係咁講? 我已經早到架喇喎??? anyway, 我照入, 佢竟然俾d 中間位我, 中間位既意思係兩邊都有人!!! 同搭台冇分別!!!! (因本人要拎住部大機影食物, 又會拎好多野食的, 我唔想俾人望下望下....) 我諗諗下, 都係唔食了!! 即走人!! 走之前, 我同reception 小姐說下星期一定要坐梳化位!!! 佢先至好唔好意思咁話肯定 sure 有梳化位....... 結果第一次去到冇食到就走左。

大家不要說我麻煩, 不過我估唔到book 位時講少一句 "一定要坐" 會攪到咁!! 我絕對唔介意等幾個禮拜坐圓形梳化位, 但係請你唔好呃我話 "盡量安排"但去到係冇既........個main point係我肯等, 你唔好同我講你冇record 睇唔到d booking full 唔full!! 真係好唔滿意佢地既安排座位手法。

雖然我地book左再下一個星期食, 但為免當日有咩差池 (朋友突然有事去唔到), 所以我又打去book 第二次!! 呢次真係好嬲呀我!!

第二次打去 book :- "我想book 下個星期 x dinner buffet"..... 跟對方講一大堆資料後, 我就提出自己的要求, 接線小姐竟然好唔耐煩咁 "唉......你等等!!.......... (等了一會) 我幫你mark左先啦, 因為果晚都幾full..." ok, 我收了線。 我男友打俾我, 佢叫我一定要有梳化位!! 之後我再打去 (我知我好煩~~) "唔該我想confirm 返頭先個booking 要梳化位~~" 接線小姐又好唔耐煩 , 仲要 "o摺" 左一聲!!!!!!! 勁唔願意咁講 "你等等~!!!" 再過左一陣, 佢先話 ".......ok啦, 最後一張都俾埋你喇!!! " 我話 "ok , 唔該你!!" 之後, 佢一句拜拜都冇講就 cut左我線!! 嘩!!!!!!!!呢d 叫services 呀 ?? 雖然你地唔係5星酒店, 假假地都4星啦, d service差到!!!!算!!! 總之有梳化位咁就算啦!!

講左咁耐, 終於可以講下d 食物質素:-

1. 生蠔有 UK Rock, Irish Rick American三種, 全都是即開, 本人較鐘意 UK rock, 因為口感較爽。overall黎講, 都算好新鮮。

2. 中型龍蝦、alaska 蟹腳 : 龍蝦雖不夠大, 但有些龍蝦的腳痴滿了春, 咬落去好好食。alaska 就唔駛講啦, 一定好食!! 不過, 有一樣野係非常不滿, 就係出左 5-6 round後, 佢竟然唔再出!!!!!!!! 有冇攪錯!!

3. 台上的面包, 有遺憾我冇食過, 因為實在太飽!!! 但係佢又唔俾人帶走!!!!

4. Balik 煙三文魚 -> 在麗嘉食完次後一直好想食返, 一個字 "正"! parma ham -> 當然有一定質素, 但每次出都好快冇哂!!!! 無花果 -> 出得好少, 好似出3-4 round就唔再出!!! 好唔掂喎!!!!

5. 刺身: 試了牡丹蝦、吞拿魚、帶子、海膽、金目魚、左口魚。其中以帶子、牡丹蝦、海膽最出色!! 海膽食了好幾round, 非常唔錯!

6. 天婦羅: 試了軟殼蟹及蝦, just ok, 冇咩驚喜, 咁當然好食既, 但唔係好好食果種囉!

7. 鐵板燒: 試了蝦、帶子, 冇咩特別。

8. Salad bar + fruit: 好開心呀!! 又有 blueberry, 紅莓、士多啤利俾我任食!!! 拎了好多!! 不過!!!同樣地, 出左好幾round, 又係唔再出!! 點解可以咁cheap架 ????

9. main dish: 由於係semi-buffet, so 有個main dish跟住。我要了燒魚, 我就覺得唔好食, 冇味得黎又油!! 我男友要了燒蝦, 燒蝦跟鐵板燒的差唔多, 只係多左個頭......完全唔覺得好食囉!! 可以話係唔得!!
10. Dessert: overall 都唔錯, 有一個甜品整到疑似雞蛋咁, 呢個最成功, 賣相又吸引到人, 食落去 "旦王" 係芒果肉, "旦白" 係香茅湯!! 呢個好得!!!! 其他都唔錯, 整體黎講都有70-80分。同埋我好鐘意佢地既 ginger 雪糕, 好好味!!

11. 服務: 雖然接線生較為可恥, 但係去到 d waiters & waitresses就笑面迎人喎~! 好好禮貌~~~ 有位靚女仲行過黎問我地今晚d 野好唔好食tim!!

12. 環境: 開頭覺得好靚!! 因為頭上有7大盞吊燈~~~ 但係睇睇下, 男友問我覺唔覺 d裝修有點似大陸的高級食肆?? 睇睇下又幾似!! 又係個樓底好高, 再加d 裝飾吊落黎.............不過, 環境較暗~~~ 好彩我地有部大機, 如果用機仔影一定影唔到相!!!

overall黎講, 我唔係覺得d 野唔好食, 而係覺得唔抵食!!! 老實說, 我俾成5百幾蚊黎食一餐 dinner buffet, 你某d食物點可以出幾round 就唔出?? 有幾樣野佢係 限量既 -> 無花果, 龍蝦、 alaska crab leg、什莓!!! 咁樣好唔得喎!!! 如果價錢平都接受到, 但係你收人五舊幾水, 你唔俾人地拎......人地洲際都係收緊差唔多既價錢, 洲際都唔會咁縮皮啦!!!!!

再說, 佢某些食物好吃, 但其實好多都冇咩特別, 你叫我再俾五百幾蚊黎食真係唔太想囉!!! 試下就算了!! 果然係四星級酒店, 俾既都係四星級既野你!!!

2008-06-23 11 瀏覽
試了晚餐,一坐底waiter 就幫我地order左剌身同餐湯,刺身中的帶子、牡丹蝦、海鰻好出色,餐湯係青口清湯,味道似龍蝦湯。剌身未到時,即時出去試下冷盤食物,龍蝦同生蠔都好好食,個煙三文魚同芒果帶子Salad好得。熱食就推薦西班牙炒飯,印度咖喱都唔錯。鐵板燒中,銀雪魚好得,串燒的牛肉都掂。甜品就麻麻地,但Vanilla 雪糕好好食,初時都好奇怪,點解Stawberry相比之下無乜人食,試完之後就明白了。

熱食就推薦西班牙炒飯,印度咖喱都唔錯。

鐵板燒中,銀雪魚好得,串燒的牛肉都掂。

2008-06-20 7 瀏覽
見到很吸引,晚市友人負擔不吃,吃buffet獨行俠很可憐的嘛,午市$230都叫還可以,於是乎早排來吃午市。未裝修前都試吃過美麗華,覺得普普通通。但裝修後確實亮麗多了,橫間既膠條令到成個餐廳同商場隔開左起碼上層的不會完全望到入黎,十分聰明的手法。早了一點來,待應先送上一籃餐包~如果每個少一點分大小會好一點(或者可以外帶更好 =p)味道不錯,要脆有脆,要軟有軟,但始終主打不是這個,只能每樣淺嚐一下生蠔很重海水味,魚生也很新鮮,鐵版燒也不錯,但天婦羅同串燒就略為麻麻(合格,不過對比下無咁好)甜品除了分子甜品生雞蛋外(其實味道沒凸別,新奇好玩多一點),較欣賞那個白朱古力紅桑子慕士蛋糕,沒有白朱古力的甜度,控制不錯待應服務很細心,尤其人不太多時,一走就會幫你摺疊好餐巾亦會主動詢問有沒有什麼未送上來。美中不足是款色不算多,雖然沒有想象中話想再返兜的感覺~但試下無妨的。圖很多人也貼不浪費大家網上資源咯~多謝收看吶~~~ /^o^
午市$230都叫還可以,於是乎早排來吃午市。

未裝修前都試吃過美麗華,覺得普普通通。
但裝修後確實亮麗多了,橫間既膠條令到成個餐廳同商場隔開左
起碼上層的不會完全望到入黎,十分聰明的手法。

早了一點來,待應先送上一籃餐包~
如果每個少一點分大小會好一點(或者可以外帶更好 =p)

生蠔很重海水味,魚生也很新鮮,鐵版燒也不錯,
但天婦羅同串燒就略為麻麻(合格,不過對比下無咁好)

待應服務很細心,尤其人不太多時,一走就會幫你摺疊好餐巾
亦會主動詢問有沒有什麼未送上來。

2008-06-16 102 瀏覽
12/6 晚 第 三 度 出 擊 ,今 次 去 Yamm 一 嚟 同 位 靚 女 老 友 補 祝 生 日 ,二 嚟 想 親 身 證 實 喺 5 月 正 式 營 業 後 嘅 Yamm 同 之 前 試 業 嘅 水 準 有 無 變 到,答 案 係 一 樣 咁 有 水 準 ,即 使 爆 晒 場 班 侍 應 生 依 然 反 應 好 快 兼 滿 臉 笑 容 ,俾 人 掃 清 嘅 嘢 食 又 replace 得 快 ,證 明 小 撮 人 嘅 刻 意 中 傷 唔 會 動 搖 到 有 腦 嘅 食 客 囉 下 面 有 食 評 話 「一 位"食 家" post 左 d 刺 身 相 勁 大 勁 吸 引 ,點 知 有 點 貨 不 對 版」,我 想 以 我 為 例 ,我 上 次 去 有 7 個 人 咁 多 ,剌 身 梗 係 大 盤 啦!今 次 只 得 2 個 人 自 然 細 碟 好 多 ,唔 夠 再 叫 侍 應 攞 多 碟 囉!任 食 嘛!唔 明 啲 人 咁 小 人 之 心 囉!有 人 話 我 之 前 介 紹 好 多 嘢 去 到 都 無 得 食 ,其 實 唔 係 無 ,而 係 大 部 份 轉 咗 款 ,食 慣 b

有 人 話 我 之 前 介 紹 好 多 嘢 去 到 都 無 得 食 ,其 實 唔 係 無 ,而 係 大 部 份 轉 咗 款 ,食 慣 buffet 嘅 都 知 ,每 間 有 水 準 嘅 酒 店 必 定 會 因 應 季 節 性 將 buffet 經 常 轉 吓 風 味 、更 新 吓 啲 款 式 去 吸 引 客 人 。何 況 Yamm 啲 皇 牌 好 似 Iberico Ham 西 班 牙 5J 黑 毛 豬 火 腿 及 Balik 煙 三 文 魚 都 有 得 供 應 噃 !

有 食 評 話 西 班 牙 5J 黑 毛 豬 火 腿 供 應 不 足 又 係 講 大 話 ,呢 晚 爆 晒 場 但 去 到 夜 晚 10 點 仲 有 得 供 應 ,我 係 有 相 為 證 ,問 過 侍 應 都 話 次 次 都 有 剩 ,唔 會 無 囉!

又 有 人 話 雪 糕 無 朱 古 力 . . . Well!我 同 老 友 食 到 兼 encore 咗 兩 round 添 !問 過 侍 應 ,其 實 朱 古 力 雪 糕 日 日 都 有 ,但 好 快 俾 人 掃 晒 ,所 以 會 轉 款...咁 你 哋 明 點 解 我 每 次 去 Yamm 都 要 先 食 雪 糕 啦 !今 次 去 仲 發 現 多 咗 隻 花 生 味 添!即 係 total 有 三 隻 味 啦!

有 人 話 唔 俾 影 相 ,我 見 好 多 人 都 有 影 ,其 實 你 唔 用 閃 光 燈 影 響 到 其 他 食 客 ,唔 會 有 人 話 你 嘅!

我 同 朋 友 由 夜 晚 7 點 邊 食 邊 傾 到 過 咗 11 點 ,無 人 催 之 餘 仲 經 常 幫 我 哋 斟 水 ,今 時 今 日 咁 嘅 服 務 態 度 去 邊 度 搵?

main course 又 有 新 嘢 真 開 心,炭 燒 大 蝦 配 香 草 蒜 子 汁 梗 係 王 子 嘅 首 選 啦!

麵 包 籃 令 人 又 愛 又 恨 . . . 明 知 好 食 但 又 敢 食 咁 多 ,飽 咗 點 食 其 他 更 正 嘅 美 食 呀 !

是 夜 餐 湯 係 去 Yamm 3 次 以 嚟 最 正 嘅!牡 丹 蝦 清 湯 你 飲 過 未?原 來 有 太 多 人 食 牡 丹 蝦 刺 身 ,搞 到 日 日 剩 咗 數 以 百 計 、有 好 多 蝦 膏 嘅 牡 丹 蝦 頭 ,大 廚 於 是 將 佢 哋 加 埋 啲 蝦 肉 放 喺 鍋 度 煲 足 幾 粒 鐘。味 道 正 到 難 以 形 容

鐵 板 燒 澳 洲 牛 柳 及 鐵 板 燒 牛 舌 香 口 入 味 又 鬆 化,尤 其 係 鐵 板 燒 澳 洲 牛 柳 肉 質 好 鮮 嫩 又 多 肉 汁

爐 端 燒 澳 洲 牛 柳 因 為 調 味 料 同 燒 法 唔 同 而 又 有 另 一 番 味 道 ,自 己 較 鍾 意 鐵 板 燒 多 啲 !

避 風 塘 炒 阿 拉 斯 加 蟹 脚 - 呢 個 名 係 自 己 改 嘅!因 為 食 落 去 嗰 種 風 味 好 似 避 風 塘 炒 蟹 ,真 係 佩 服 廚 師 諗 到 將 阿 拉 斯 加 蟹 腳 咁 玩 法 ,富 貴 到 呀 . . . 避 風 塘 炒 阿 拉 斯 加 蟹 脚 有 幾 正 仲 駛 我 講 咩 . . . 除 非 你 未 食 過 避 風 塘 炒 蟹 囉!

日 式 炭 燒 油 甘 魚 骹 係 其 中 一 款 主 菜 ,魚 肉 好 香 好 鮮 嫩 ,口 感 有 啲 似 大 青 斑 ,肉 身 唔 爽 滑 但 好 有 質 感

炭 燒 大 蝦 配 香 草 蒜 子 汁 - 睇 相 都 知 廚 師 落 足 心 機 啦!去 高 級 餐 廳 食 呢 度 菜 都 要 過 $100 ,仲 未 必 燒 得 咁 有 水 準 兼 有 咁 靚 嘅 賣 相 添 !

西 班 牙 海 鮮 炒 飯 - 唔 駛 再 讚 啦!無 論 食 到 幾 飽 ,每 次 嚟 到 Yamm 我 都 會 食 幾 匙 呢 個 飯 ,因 為 我 仲 未 喺 其 他 餐 廳 食 到 可 以 超 越 Yamm 嘅 西 班 牙 海 鮮 炒 飯 ,咦 大 蝦 呢 ?咪 俾 啲 唔 識 嘢 嘅 傻 瓜 攞 走 晒 囉 !

甜 品 食 咗 太 多 ,未 能 盡 錄。
西班牙 5J 黑毛豬火腿
炭燒大蝦配香草蒜子汁
牡丹蝦清湯你飲過未?
鮮打雪糕今次有三隻味
$458-498
西班牙 5J 黑毛豬火腿
炭燒大蝦配香草蒜子汁
牡丹蝦清湯你飲過未?
鮮打雪糕今次有三隻味
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 避風塘炒阿拉斯加蟹脚
  • Balik 煙三文魚
2008-06-15 11 瀏覽
南瓜湯: creamy, 好味刺身: 有三文魚, 吞拿魚, 油甘魚, 帶子同北寄貝, 十分新鮮天婦羅: 炸得o岩o啱好, d粉一d都唔厚/油, 蝦同魷魚最好味鐵板燒: 帶子最正, 三文魚外層香脆, d肉都幾滑, 不過我唔太鐘意食熟左o既三文魚爐端燒: 一般啦甜品已經食唔落, 不過d雪糕真係幾好味, 有朱古力同薑味兩款
南瓜湯: creamy, 好味
爐端燒: 一般啦
  • 刺身
  • 蝦天婦羅
  • 鐵板燒帶子
  • 雪糕
2008-06-09 9 瀏覽
- 生蠔:超細隻又唔好食‧- 刺身:有三文魚、吞拿魚、帶子、油甘魚、北寄貝‧新鮮‧- 天婦羅:天婦羅蝦好食‧- 由於刺身及天婦羅等食物要order,所以侍應人數比一般自助餐為多‧As they need to take order and serve dishes, which would then make noises and disturb other customers having their meal.
- 生蠔:超細隻又唔好食‧
- 刺身:有三文魚、吞拿魚、帶子、油甘魚、北寄貝‧新鮮‧
- 天婦羅:天婦羅蝦好食‧

• 刺身,天婦羅蝦
2008-06-09 31 瀏覽
今日我們一行三人來試一試向OPENRICE自助餐排行榜排第一位的 "Yamm". 睇到都有幾多食家話佢的 lunch buffet 都幾 ok, 價錢都唔算太貴所以就襯住今個月係 Father Day 的大日子咪帶同父親大人黎試下菜啦!! 我地 12:05 pm 入坐都見到有好多人已經開梗餐, 一坐底侍應好快就走來問我地要唔要先ORDER 些刺身,鐵板燒,串燒和天婦羅,我見到張 menu 內有好幾款食物都唔知先叫邊樣野食好, 我記得 openrice 的食家話過有拼盤, 咁這位女侍應就幫我隨意落了幾款拼盤, 落單後侍應提醒我們因為今天係星期日客人太多所以可能要等20-25分鐘先會送來這些食物, 但係我們只係等左10分鐘食物已經送到, 嘩一黎就幾款張桌面都放滿哂 menu 內的食品. (你地可以睇下我影左幾張唔係太好水準的相片)食物如下 :麵包拼盤 - 都有 4 -5 款但係要食其他野, 所以食唔哂刺身 - 三文魚, 蝦, 北寄貝, 油甘魚, 吞拿魚 (每款都有4片, ok啦)天婦羅 - 蝦, 冬菇, 茄子, 蕃薯 (炸粉不太厚都幾好味)串燒 - 雞軟骨, 雞皮, 蝦 (這款雞軟骨都幾得
食物如下 :
串燒 - 雞軟骨, 雞皮, 蝦 (這款雞軟骨都幾得意架因為佢將雞軟骨加同雞肉一齊整成一支棒形黎燒, 雞皮燒完黎食都幾脆架都唔錯)
鐵板燒 - 帶子, 銀雪魚 (帶子皮脆肉嫩, 但銀雪魚係幾滑不過就油左D)
海膽黑芝麻豆腐 (只有豆腐味好滑, 但係無咩海膽同黑芝麻味喎)
巴馬火腿配哈密瓜 (OK)
熱葷款式唔係太多, 只係得個 4-5款, 菜, 蝦, 咖哩雞, 牛柳粒 (我食左之前menu上的頭盤後已經飽了半成, 所以無食d唔係好吸引的熱葷)
沙律 - 款式唔係好多, 都係得生菜, 粟米, 蕃茄, 薯仔
士多啤梨奶凍 - OK架, 酸酸地好有士多啤梨味
荔枝啫喱 - 好好味
tiramisu - 太濃酒味, 一般
朱古力味既蛋糕 - 幾好味好濃朱古力味
這個 lunch buffet 每位 $208 加左一就 $230 , 向依家咩野都加黎講都算唔係太貴架啦!! 不過 dinner buffet 要成 $500 我就唔會黎試啦, 因為太貴.
麵包拼盤
麵包拼盤
2008-06-09 4 瀏覽
昨日同家人黎 食 LUnch Buffet. 裝修: 型格. 我喜歡!侍應: 個個"無間道"咁款. 人客入坐時好殷勤. 但我發覺 佢地明明隻眼週圍望. 但你舉手 call service 時. 佢地又望你唔到咖喎~推介: Cold Plates: 即開Oyster, Parma Ham, 黑毛豬腿, Grilled Veggies, 水牛 Cheese 番茄沙律. Sashimi..Hot Plates: Chicken Curry, 燒銀鱈魚. 燒帶子, 洋蔥湯 ( 得!)Dessert : Green Tea Panna Cotta, Tiramisu, Chestnut Mousse.$228, 推介!

昨日同家人黎 食 LUnch Buffet.
裝修: 型格. 我喜歡!

推介:

$228, 推介!
  • All Kinds of Cold Plates~