2014-09-28 15635 瀏覽
爸媽生日,我們舉家來到美麗華酒店自助晚餐,這兒本身極受歡迎,所以早於三星期前訂位了!這次是以蟹作主題,所以蟹類食物選擇較多,最好訂座前問清楚主題是否啱自己喜好!除了蟹以外,一般的生蠔、刺身,還有膽固醇脂肪爆燈的鵝肝整個時段不停供應。值得讚賞是刺身十分新鮮美味,特別是帶子和海膽刺身,很多酒店自助餐是沒有供應這兩類刺身的,小妹本身腸胃不太好,都忍唔住去拿了三轉刺身狂食呢! 侍應們有一流的服務水準,雖然繁忙,但是都仍盡力做到最好。接近尾聲的時候,酒店還送了個生日蛋糕給爸媽,讓晚餐完美結束。

侍應們有一流的服務水準,雖然繁忙,但是都仍盡力做到最好。

酒店送贈的生蛋糕
我最愛法式焦糖燉蛋
刺身巧新鮮甜美
生蠔,我食左半打
2014-09-18 14040 瀏覽
昨天慶祝妹妹的生日去了吃自助餐,本來以為YAMM的名氣不錯,怎樣也不會太差,可是實在太令人失望。首先我在預訂坐位時已經問過有沒有收切餅費,很明顯是為了慶生,不過電話中的接線小姐並沒有告訴我生日可以安排蛋糕及SPARKLING CHAMPAGNE,直到昨天看OPENRICE才發現,要預訂已經太遲。不過侍應也很好地補償了SPARKLING CHAMPAGNE給我們(因此服務可以接受)。最令人失望的是食物,種類實在太少了......本以為YAMM的海鮮應該不錯,可是竟然只得(1)味道很一般的麵包蟹(沒有什麼膏,解凍後的肉很重雪味),(2)生蠔不大(不過我不吃生蠔,所以不知道味道好不好),(3)很腥的青口,(4)蟹腳,跟麵包蟹一樣沒有鮮味,只得很重雪味,當中比較好吃的只得(5)龍蝦。如果選擇很少,但貴精不貴多也值得原諒,可是味道很普通下,卻連海蝦﹑長腳蟹﹑翡翠螺這些自助餐常見的海鮮也沒有,令人無語......結果,很愛海鮮的我們除了「返兜」了一兩次龍蝦外,其他海鮮都不想「返兜」。熱盤也令人失望,牛肉太硬,燒豬的肥膏多得你不會想吃,羊肉算比較可以吃卻太冷(也許是我的錯,錯在總在菜變冷時才去吃),

最令人失望的是食物,種類實在太少了......

熱盤也令人失望,牛肉太硬,燒豬的肥膏多得你不會想吃,羊肉算比較可以吃卻太冷(也許是我的錯,錯在總在菜變冷時才去吃),蝦餃皮太厚沒有肉汁(已經淪落在自助餐食蝦餃,為什麼連這個也要令人失望),而且中式點心只得蝦餃和小籠包(並沒有熱騰騰的肉汁),如果有燒賣會不會令人快樂一點點。湯有酸辣蟹肉湯,或許是口味問題,不是我們想像中的酸辣味,而是辣,我們都覺得不好喝,另一個西湯是忌廉椰菜湯(由於賣相一般,沒有嘗試)。當比較好吃的竟然是泰式豬頸肉和炒雜菇(竟然在自助餐我「返兜」的是這兩味菜,可以想像我的無奈),妹妹比較喜歡田螺。

日本野食算最不錯,刺身帶子和三文魚都OK,其他壽司沒有吃。即場煮的有泰式蟹肉炒河粉,我們的感覺是OK啦......杞子蟹肉粥則很個人口味,杞子味較重,沒有什麼蟹肉味,如果你喜歡杞子味,可能會較接受這味道的粥。

甜品也令人失望(可能真係口味唔夾),我不太喜歡過甜的甜品,所以Macaron、朱古力噴泉都不是我杯茶。我最喜歡的芝士甜品卻竟然沒有,CHEESECAKE, I just want the most common cheese cake,妹妹想吃的豆腐花也沒有(雖然這個比較正常,因為不多自助餐有中式甜品供應),其他的椰汁糕、綠茶木糠布甸、雜果撻等也不太感興。當中只有雙皮奶和葡撻較好吃,雪糕是名貴的Mövenpick,有朱古力﹑雲呢拿和士多啤梨,我只喜歡朱古力味。

而麵包類,沒有一件可以吸引我,可能我想要的是暖暖的麵包......反而芝士的款式比較多(雖然我只吃Brie,其他GOAL FAVOR的芝士都不敢試)。另外,明明有牌指示有Parma Ham,可是卻找不到......最失望是連生果也不好吃,士多啤梨很酸﹑西瓜不知道是不是放久了,有種不新鮮的軟霉FEEL,蜜瓜應該不夠熟,口感硬而不甜。

總括而言,YAMM的自助餐令人很失望,可能我們EXPECT加一後700元的一餐,不應該只得這質素吧!(可能香港的通漲太快,我已經OUT左) 估計除非免費,應該沒有可能再返兜......

2014-09-17
生日
  • 最好食的是豬頸肉和炒雜菇......
2014-09-10 12977 瀏覽
九月係家夫生日,兩公婆都好鐘意食海鮮,諗起好耐未到過Yamm食自助餐,咁岩老公生日,當然要去慶祝下啦上個月已經訂定座,知道yamm一向都好full,打電話去訂座戈陣,職員rebecca好細心咁問我客人有否生日,如果有生日會送香檳同埋蛋糕,在 此感謝職員幫忙,而職員coco也很細心預備蛋糕,趁老公行去拎野食就送上蛋糕,老公回座時見到蛋糕,好開心懶鬼嘅我好少寫食評,見兩位職員都好熱心幫忙,所以要寫,讚下佢地到食物了,一入到去見到一個龍蝦山,唔係誇張真係山咁高,龍蝦啲肉好鮮甜好咬口,生蠔都好甜,雖然細隻啲,但澳洲蠔好甜,兩款海鮮都係我至愛麵包方便有好多選擇,有十款咁多,岩晒我呢啲麵包怪,甜品方便有成座山咁高嘅Macaron,真係我懷疑自己仲開心過我老公,見到好味野真係食得心情大好,下次帶埋Dad同Mum試下個Lunch先,我聽職員講Lunch一至五有個三位送一嘅優惠,一家人嚟食,好似好化算,下次食完lunch再寫寫食評先

• 生蠔
  • 甜品
2014-09-09 12357 瀏覽
三十週年結婚紀念Part 2,就是要讓一家之煮及米飯班主有一個溫馨甜蜜的感覺~~在他們的心中,「家人」是在他們心中佔著Top 1 的地位所謂「家人」,並不單單指我們這一家四口呀!是包括他們的兄弟姐妹~~他們那一輩,對家庭這兩字看得很重,最喜歡就是一家人聚在一起作為他們最精靈可愛的兒女,小妹跟大胃王又怎會不知道~~所以我們決定,邀請一家之煮及米飯班主的弟妹,共四家人,一同慶祝但想了很久很久,要怎樣安排才是最好?四家人共有十五人,說多不多說少也不少想食中式,但訂兩圍還是一圍好?坐位如何安排?年紀及性格上,中式餐宴又好像不太適合一家之煮及米飯班主呀....西式餐宴嗎?那兒可以容納這麼多人?長輩們都喜歡嗎?日式韓式?又太casual 了吧...還是大胃王醒目!Buffet 不就可以了嗎?又可以容納多人,喜歡什麼菜式又可以自選,casual 得來又帶點formal~~決定了!就你吧!最終決定的Yamm @ Mira,更是經過我們試菜才決定的!選Yamm 的原因,一來是小妹今年已去過Yamm 三次,水準都維持到二來我們都去過另外幾家酒店「試菜」(食評會慢慢補回),還是覺得Yamm 的環境,菜式,服
在他們的心中,「家人」是在他們心中佔著Top 1 的地位
他們那一輩,對家庭這兩字看得很重,最喜歡就是一家人聚在一起
作為他們最精靈可愛的兒女,小妹跟大胃王又怎會不知道~~

但想了很久很久,要怎樣安排才是最好?
四家人共有十五人,說多不多說少也不少
西式餐宴嗎?那兒可以容納這麼多人?長輩們都喜歡嗎?
日式韓式?又太casual 了吧...
決定了!就你吧!

二來我們都去過另外幾家酒店「試菜」(食評會慢慢補回),還是覺得Yamm 的環境,菜式,服務各樣水準最為平均,鹹甜點的味道亦不錯
再者,小妹有Mira plus 的優惠,算起上來,慳不少呢~~

大約兩個月前決定的,立刻訂位!
交了一千大洋的「留位費」,如果沒有cancel booking 的話,這一千大洋是不會收的~
在電話中,小妹亦有詢問切餅費及surprise 的事宜
店方表示,慶祝生日會送蛋糕但慶祝週年是沒有的,如果是訂COCO的蛋糕不用切餅費
Um... 不打緊不打緊~~ Surprise 再想想吧~~

之後幾個晚上,很努力很努力的做Invitation card
兩位主角及三家人收到這invitation 都很開心!
大家都很期待九月三日晚的聚會呀~
很好~~這是個好開始!

好不容易等到這一天~~
訂了六時半,準時可以入坐~~
而各家人都陸續到達,陸續入座~~
我們被分配坐在Partition 的位置,私人空間感強,加上buffet table 就在我們面前,取食物很方便~~
整晚店員服務都很欣勤,碟子收得快,水也refil 得快,而且笑容滿面的,感覺良好!

食物方面,老實說,當晚我整晚腦袋不停的想Surprise 什麼時候出?有照顧好長輩們嗎?表弟妹堂妹會悶嗎?是要拍照嗎?
整個腦袋不停運轉,食也不知道食了什麼也食得不多
還好有為食物拍拍照,讓我可以「回憶」一下它們的味道^^

乘著親友未齊人,快快取了一碟冷盆
今晚的龍蝦頗肥美多膏,青口肥肥又軟滑,但生蠔的質數就差了一點,不夠肥美,瘦瘦的,不太討好~
有人說,自助餐食麵包最笨笨,可是小妹就是最喜歡食麵包呀!! 更何況Yamm的麵包有很多選擇,每一款都好像好好味呀!! 今晚就試了藍莓包及橄欖包,味道都很不錯呀~~ 果然內外兼備~
頭盆
生蠔
今日都要補充纖維,所以取了些沙律~
試了凱撒沙律,羅馬生菜很清新爽脆,喜歡的話,可以自行添加脆煙肉,麵包粒及芝士粉,倍添滋味呢~
煙三文魚頗肥味,不過煙燻味不足
也試了泰式菠蘿沙律及牛肉沙律,二者都香辣可口
今次的Yamm,比之前多了很多芝士的選擇,對於我這個cheese lover 來說,十分吸引呢~
喜歡的話,可以用餅乾乾果配襯芝士,但個人來說,還是喜歡單食芝士呢^^
沙律芝士
一家之煮又試了薄脆及南瓜包,愛包的我又偷試了一口
薄脆的芝麻味很香,不錯
不過南瓜包略嫌不夠鬆軟,南瓜味亦不夠突~
包包
是晚有兩款,老火湯及玉米湯
試了玉米湯,可以隨個人喜好加點芝士粉及麵包粒~
粟米味濃湯夠滑,不錯~

之後小跳過一下熱盆,直接跳到甜點!!
圓滾滾的冬甩,鬆軟甜美,質數不錯!!
小杯裝的,是熱香蕉朱古力,面層是甜美的蛋白,下面是濃郁的brownies 加香蕉,這個組合,是不會難食的啦~
小碟上的是柚子芝士蛋糕,很creamy又帶著清新的柚子味,yummy 呢~
檸檬撻又是出色的作品!! 餡兒酸甜軟滑,撻皮酥香~ 禁不住想多食一件呢~
草莓撻亦是鮮甜可口的~
不過,蝴蝶酥的質素只是一般,軟趴趴的,不討好....
甜點
這時,終於齊人了~~
拍了好一會照片,才繼續食~

是時候試熱盆啦~
即煮的熱盆有兩款:泰式炒貴刁及杞子蟹肉粥
兩款都取了,跟大胃王分著食~
泰式炒貴刁可以自行加添花生碎,乾辣椒及青檸
喜歡香口的大胃王豪不客氣的加添了大量的花生碎,都不知道他是想食花生碎還是貴刁....!?
貴刁其實像粉絲多於貴刁,但味道很不錯!! 大量的配料如韮菜,煎蛋,銀芽,炒得香口惹味~~
杞子蟹肉粥煲得綿滑鮮味,不錯吃呢~
香氣撲鼻的鵝肝多士,是每次到Yamm必食的~~ 外脆內嫩滑的鵝肝配著香脆多士,再加添一點黃莓醬,酸酸的,正好化解一下膩膩的感覺~
是晚的鵝肝多士,鵝肝比上次到訪時的小份,縮水了嗎?? 還記得上次的鵝肝多士是鵝肝大過多士的呀....!
泰式炒貴刁
杞子蟹肉粥
其實還有很多熱盆的選擇,例如燒牛肉,燒大大條的比目魚,印度咖哩配薄餅,點心(小籠包及蝦餃),海鮮焗芝士通粉,焗田螺,西式side dish (粉薯仔,炒雜菌),炒飯等等,總有一款合心水~
不過,自助餐的熱盆從來都不是我的菜~ 所以沒有試很多~~
只偷吃了一口大胃王的海鮮焗芝士通粉,芝士味濃郁帶有海鮮的鹹香,不過通粉比較淋身~

大胃王至愛日系美食,所以他取了大量的魚生壽司,全都樣子肥美鮮嫩
偷食了大胃王碟上的火炙三文魚壽司,輕輕燒過的三文魚,把魚油都迫了出來,油脂豐盈又帶有鮮味,不錯~

但我最愛的,始終是甜點呀~
先是要了幾顆士多啤梨消消膩,鮮紅色的士多啤梨嬌艷欲滴,同時亦酸度十足,都真的太消膩了吧!!??
Tiramisu 芝味輕柔,軟滑非常,手指餅沾滿了咖啡的味道,不錯的一個甜點呀!!
栗子蛋糕雖然我不愛吃,但這個做得很出色!! 味道天然不作狀~
焗朱古力布甸,其實即是心太軟~ 味道香濃,流心感十足,糕身輕柔,輕輕鬆鬆可以食掉一整個~
焦糖布甸則一般而已,布甸滑漏不過焦糖面硬而不脆
蕃薯芝士蛋糕,二者味道不是太夾,而且芝士蛋糕糕身較硬,不懂欣賞呢...
雜莓慕絲,莓鮮甜可口,可惜慕絲比較挺身,不夠滑~
甜品
是晚雪糕只有三款,是大路的雲喱拿,朱古力及士多啤梨
本想試一試,但後尾太忙,忘記了 >_<
一家之煮試了雲喱拿及士多啤梨,她說不錯呢~

自助餐包一杯飲料
小妹選了熱檸檬茶,好消消膩~

見大家食得七七八八,便跟店員說,可以準備surprise 啦~~
(Surprise 的詳情,請看下一篇食評)

想不到,除了小妹跟大胃王準備的surprise,店方都為我們送上驚喜呢~~
店方為我們準備了一人一杯香檳,讓我們跟兩位主角祝酒!
香檳的果香味重,甜甜的,很易入口,為我們帶來迷人的晚上!
香檳
短短幾小時的相聚,背後的功夫可多了!!!
還好今晚兩位主角都很滿意,眾位親友都食得很開心
這樣就夠啦!!!!
題外話/補充資料: 是晚用了Mira plus 會員卡優惠,有七五折,另外亦用了Mira plus $100 現金卷,平均每人大約$530
2014-09-03
紀念日
優惠券
泰式炒貴刁
  • 鵝肝多士,麵包,甜點
2014-08-25 12313 瀏覽
有賴公司長年對Mira的支持,令公司仝人有幸免費到這餐廳享Lunch Buffet.Lunch雖則選擇不多,但亦足以填肚有餘。以下是小妹裝進胃內的(悄悄說:是有的都在垃圾桶裡喇😓)第一輪當然先用菜菜們墊底,蘿蔔絲味道怪怪的?第二輪,吃我愛的三文魚,左邊是煙的。因刺身選擇我眼看只有3款,其餘兩款是說不出來的魚刺身,都沒興趣,壽司種類反是佔多(😒是想快快塞滿大家的肚吧。)但…Sushi實在是沒大多的興趣喇,所以只選了它們。第三輪,是肉肉們喇~左產角的是要師父切的牛牛,愛牛的我感覺是.. .還可以喇,但味道像午餐肉?😯上中的是蛋餅,淺嚐了一口,嗯..如果是甜的我比較愛喇,愛吃蛋的我,對次的評價也是麻麻喇😕另外三款肉腸,感覺上都一樣喇,沒啥大分別,三款,為何?牛肚,茶樓貨吧。林明頓,每次都只被它的樣子吸引,但我其實對它沒興趣😂 其實還有1口份量的提拉米蘇的,不過這份量的樣子醜不要它入鏡喇,但它是我第一樣真心覺得好吃的,便一心想酒店的甜都會不錯吧…第四轉是甜品們,賣相的分數很高喇,但...是我有點期望這高吧。。。左上賣相最漂亮的(現場是很漂亮的),是一點味道都沒😑 曲奇那款平平喇。而像焗蛋糕仔的
Lunch雖則選擇不多,但亦足以填肚有餘。

以下是小妹裝進胃內的(悄悄說:是有的都在垃圾桶裡喇😓)

第一輪當然先用菜菜們墊底,蘿蔔絲味道怪怪的?

第二輪,吃我愛的三文魚,左邊是煙的。

第四轉是甜品們,賣相的分數很高喇,但...是我有點期望這高吧。。。左上賣相最漂亮的(現場是很漂亮的),是一點味道都沒😑 曲奇那款平平喇。而像焗蛋糕仔的那款,噢!實在是難吃!(同事們都這樣說")前面咖啡味的是繼提拉米蘇後最好吃的。士多啤梨撻也不錯。而隱藏於甜甜後的長腿,都被別人都揀得七七八八,長的真的很少... 它是從前我愛之一,但..從前吃多了其實它沒啥米特別。

經過第四轉後,發覺我還沒喝南瓜湯喇><自己加了點愛吃的木魚碎😊 這南瓜湯嘛,比起我真心喝過超好味的,它,實屬一般。左角的是用密實瓶載的味附螺肉而已,只是被它的瓶吸引才多手拿的😂

之後是生果,有的愛的蜜瓜😗它們都很甜😄而芝士是因見同事吃才又拿來試喇。很差勁的是,那4方餅餅是林的😬 芝士都OK喇,是有款Goat的超過的蘇😝還有芝士脆,出面放的是超巨塊的😵是自己偷拗下一少片來吃喇,很脆呢~

Coffee taste is my LOVE! 其實它是夾窩夫的,不過很多人排,而且肚子都滿喇,所以只點雪糕好了~它是什麼品牌的呢??好味啊~

Last is the late drink, Expresso小小的一杯岩晒肚滿滿又剛要醒神的我☺ 它,也是普通的口感😐

除了吃,那兒的Service挺不錯的,收碟密密,出面Refell食物適度,Waiter們都很有禮👍
Toilet門之前的大門是自動的😰廁格多幾格比較好吧。整體場地都整潔。
  • 雪糕
2014-08-22 11326 瀏覽
重遊舊地, 上之感覺良好, 今次一行11人, 加上有親友生日, 所以再來一次. 好可惜, 正日無位,只能退遲一天 今日適馮蟹節,也可以順道試下……..生蠔- 今次較細隻, 同樣新鮮, 但少了點海水味魚生-海胆,北寄貝,帶子,三文魚, 火燄三文魚寿司,火燄帶子寿司,- 新鮮,好味, 三文魚稍為不夠肥美, 帶子切薄有點扣分海鮮冷盤: 龍蝦,海蝦,蟹腳,麵包蟹 - 今次龍蝦好新鮮, d肉熟既情度剛好,不會過熟, 海蝦有膏,不錯, 但蟹就一般冷盤: 煙三文魚及巴拿馬火腿- ok牛扖,豬仔骨,羊架- 羊架非常好, 肉好幼細, 也沒有so味熱食: 海鮮長通粉, 黑松露麵包蟹,燒鵝肝- 三款都非常有驚喜. 長通粉好入味, 主角反而係長通粉, 海鮮就麻麻. 黑松露麵包蟹一樣, 個汁非常好味, 松露好香. 鵝肝keep到水準, 外脆內軟甜品,雪米磁, 雪糕, 蔬芵里……朱古力蔬芵里好濃香朱古力味, 甜品每款少少, 食齊各款都飽左一大半. 仲有macalo, 好香甜,好鬆化生日不但有蛋糕送(寫埋名),仲有香槟送………好窩心
生蠔- 今次較細隻, 同樣新鮮, 但少了點海水味
海鮮冷盤: 龍蝦,海蝦,蟹腳,麵包蟹 - 今次龍蝦好新鮮,
d肉熟既情度剛好,不會過熟, 海蝦有膏,不錯, 但蟹就一般
冷盤: 煙三文魚及巴拿馬火腿- ok
鵝肝keep到水準, 外脆內軟

生日不但有蛋糕送(寫埋名),仲有香槟送………好窩心
2014-08-17
  • 刺身
  • 生蠔
  • 甜品
  • 龍蝦
為何會選擇在這裡慶祝生日., 因為諗住酒店出品又有生蠔, 但點知估唔到生蠔可以細隻到暈仲要限住每次 3隻 , 龍蝦無咩味 , 麵包蟹都可以既 , 泰式沙律唔夠泰 , 甜品都還可以.總括嚟講用 6百幾嚟食這一餐會後悔 .......
2014-08-07
2014-08-06 11182 瀏覽
話說一個風和日麗既下午,就一家大細去食個富豪版既自助餐""$438/位""不過貴得黎可以既,食物&服務都唔差首先一埋位,就有個姐姐走黎提我地出面有飲品=)有果汁 有SPARKLING WINE....呢個係一個SURPRISED!拎完飲品之後,係時候食大餐,頭盤!!冷盤唔算多,不過夠精!!有龍蝦鉗,有蝦,重點-->OYSTER!!沙拉有3.4款,COLD CUT都有3.4種//壽司剌身都幾新鮮熱盤好多.BRUNCH既大特色有蛋,粉面檔,仲有個烏冬,好味SKIP 所有野.趁自己個肚仲有少少位食甜品一開始見到已經好吸引!!有格仔餅*V*MOVEPICK雪糕!!仲有馬卡龍,一大堆甜品,,好好好好好吸引星期日BRUNCH仲可以食到3點*V*整體黎講,貴精不貴多.每樣野食唔多.但種類多多=)

不過貴得黎可以既,食物&服務都唔差

首先一埋位,就有個姐姐走黎提我地出面有飲品=)
拎完飲品之後,係時候食大餐,頭盤!!

SKIP 所有野.趁自己個肚仲有少少位食甜品
仲有馬卡龍,一大堆甜品,,好好好好好吸引
星期日BRUNCH仲可以食到3點*V*
整體黎講,貴精不貴多.每樣野食唔多.但種類多多=)
2014-08-03
5 分鐘 (堂食)
午餐
2014-07-21 33 瀏覽
Yamm那個又龍蝦又生蠔又鵝肝又刺身的超豪華自助餐,實在是無比吸引,教人百吃不厭。公關朋友最近告訴我,說今期會以蟹為主題,問有沒有興趣和時間去試試,大家聚一聚。Hey! 筆者不嬲都係美記的忠實粉絲,Yamm有新嘢出,我梗有興趣去吃喇!跟大家夾好日子,與朋友ET一起前來,狂擦一餐。又不是首次到來,也不是第一次寫,就不再花筆墨去介紹環境這欄,直接跳出去搵食。雖然是以蟹為主題,但這裡著名的龍蝦山,依然存生。只是,我們又是比較遲來,高山亦已變成平地。拿了半隻回去,開邊的波龍,羔並不算太多,但肉多且爽口,質素唔差。其他的海鮮,有大蝦也有青口,均是新鮮。這裡的另一大賣點,就是即開生蠔,隻隻鮮甜。如今愈來愈少自助餐地方有生蠔供應。故此,當呢度有生蠔,而且是即開的話,自會成為焦點。再說今期的主角 – 蟹。冷盤的麵包蟹,鮮甜多羔;長腳蟹多肉;蟹粥的粥底混入了不少蟹羔和蟹肉,同埋杞子,甜到極;厚多士更是加入了蟹肉和龍蝦肉,再有焗香的芝士,實在太邪惡;還有師傅特意為我們準備的黑松露麵包蟹,超級的香,熱食果真更勝一籌。日本的代表,刺身和壽司,循例亦試了一點。在三文魚、吞拿和帶子刺身當中,我最喜歡的,必然是後者

日本的代表,刺身壽司,循例亦試了一點。在三文魚、吞拿和帶子刺身當中,我最喜歡的,必然是後者,因為又係鮮到冇朋友,完全無須沾芥末和醬油去吃。
看見滿桌芝士,我又要起動了。有軟芝士有硬芝士,這晚我對硬芝士情有獨鍾,Gruyere和Emmental我都沒有放過。噢!另外還吃了我喜歡的Brie。

繼續向熱食進發,燒牛肉和燒排骨均相當吸引,曾聽過這裡的燒牛肉比起我最喜歡的Lawry’s更優勝,所以怎樣的飽,我也要一試。確是幾香,但肉質可以鬆軟一點,燒排骨也做到對辦。
吃至此時,飽到無命,連充滿骨膠原的豬手,以及醒胃的泰式菠蘿沙律,都能力品嚐,要跳至甜品環節。
每次來,也不能錯過這兒的窩夫,外脆內軟,冷熱交融的感覺,確實太美妙。是晚有六款不同口味的雪糕,我和公關朋友就分了香蕉和士多啤梨,真好吃,好想再來一球提拉米蘇。
要來一杯熱檸檬茶去消消滯。

十級滿足的一個晚上,跟他們聚頭,總有說不完的話題。如果,我真的可以把手錶放在雪櫃,停住時間,你說多好呢!
試食活動
2014-07-13 14737 瀏覽
公司請食YAMM LUNCH自助餐,之前來過幾次食夜晚。開始d侍應排好隊, 一個個咁帶你埋位. 都未坐底d人已經急不及待去拎野食, 我都不執書……….馬上去拎生蠔.生蠔 - 每次三隻, 開得好快⋯⋯所以好快就到手。海鮮類: 蟹腳, 蜆,蝦,藍青口……款式好多.都幾新鮮,幾鮮甜⋯⋯魚生 - 有5-6款, 三文魚, 吞拿, 白檢魚楠…., ok,  冷盤 : 巴拿馬火腿, , 不用好似出面, 火腿幾有咸香tongue. 燒烤- 老虎蝦,. - 係d老虎蝦就真係五好, d蝦肉又梅, 五知係邊度拎出來,好似比油輕輕炸熟就算. 不輪不類,又無味huffy芝士- 試咗好多款………好鐘意熱食- 都算好多款, 不過只試了幾款, - 墨汁意粉, 海鮮粥, - ok,海鮮粥比想像中差甜品- 款式都算多, 每樣細細件, 有maralo,sofu 里, 焗蛋, 紅酒梨, 雪米糍(有綠茶,芝麻),…..仲有雪糕………每款都不錯lol⋯⋯特別推介雪糕⋯⋯有六七種口味。。GOOD因為公司LUNCH TIME,所以急急腳,未能試哂。可惜但相比起晚上,相差太遠⋯不論氣紛,食物⋯⋯亦如是可能價錢問題吧!
公司請食YAMM LUNCH自助餐,之前來過幾次食夜晚。

生蠔 - 每次三隻, 開得好快⋯⋯所以好快就到手。
芝士- 試咗好多款………好鐘意

因為公司LUNCH TIME,所以急急腳,未能試哂。可惜
但相比起晚上,相差太遠⋯不論氣紛,食物⋯⋯亦如是
可能價錢問題吧!
2014-07-09
2014-06-18 17621 瀏覽
11點半嚟到,職員話12點先開始,叫我響隔離坐坐等等。。咁我就大約11點55分左右再行去門口啦。。行到埋去,我話 : 一位呀唔該。。點知佢哋話今日入面滿哂坐,要我坐響出面門口位置,即係lobby食cake嘅位置。。咁我話好啦。。我坐啦。。其實當日真係比較多人嘅。。咁我就無所謂啦。。不過食到差不多點半左右,我依然見到有兩至三張吉枱,到我走嘅時候,都仲有響度。。咁我就有啲嬲啦。。因為佢哋酒店覺得我單頭一個人就唔俾枱我,要掉我出門口,門口位置仲要唔係buffet位置嚟。。係直情出咗門口。。呢個問題,我會反映番俾酒店聽聽。。真係唔可以咁樣的。。好啦。。講完一大輪廢話,入番正題。。啲嘢食整體其實一般。。海鮮無味,啲蝦仲要係有啲梅同甩唔到殼。。反而日式食品都算唔錯。。幾鮮。。熱盤都係一般般啦。。唔太驚喜。。味道一般。。甜品反而唔錯。。以午餐嚟講,款式都算多,同埋味道都幾好。。要讚。。整體嚟講。。午餐時段不會再去。。
整體嚟講。。午餐時段不會再去。。
2014-06-03 18052 瀏覽
媽媽節之前冇慶祝而爸爸節花家姐又唔係香港,所以夾埋今日一齊慶祝。原來想book Marriott tea buffet,但係full booking。Yamm之前食過dinner buffet,但就未試過佢個brunch,個價錢又唔貴($438 +10% per head),敗又有free flow sparkling,咁咪試吓囉。11:30準時開始,先去拎杯sparking先~冇錯,sparkling係要自己去拎同斟架,哈哈哈,真係一個新體驗。sparkling唔算太差,都易入口但係當然比唔上whisk serves嘅champagne喇。拎完酒先去搵生冷嘢食。花爸爸食蟹,仲拎咗隻勁多蟹膏嘅。生蠔得一款,好似係Australia smoky bay,細細隻好有海水味同埋幾鮮甜,唔錯。魚生得3款,三文魚,劍魚同八爪魚。三文魚厚切有冇筋,八爪魚就un un哋,劍魚似肥豬肉,冇興趣試。壽司都有4-5款,不過冇試唔知好唔好。食完凍嘢就進攻甜品。豆腐花可能時間尚早,好完整咁俾我去'杯'。我嗰碗加咗薑汁糖水同黃糖,而花爸爸就加黒糖水。大家都覺得幾滑但就冇咩豆味,不過花爸爸都encore咗一次。除
食完凍嘢就進攻甜品。豆腐花可能時間尚早,好完整咁俾我去'杯'。我嗰碗加咗薑汁糖水同黃糖,而花爸爸就加黒糖水。大家都覺得幾滑但就冇咩豆味,不過花爸爸都encore咗一次。除咗豆花,我同花媽媽試咗綠茶木槺布甸,糯米糍,lamington同一小杯嗰D甜品。最好味係綠茶木槺布甸,中間Dcream好滑同好milky,花媽媽encore咗3次。。。
之後就開始熱食。拎咗rib,汁煮魚頰,燒三文魚,燒牛舌同泰式粉麵。我最like係個米粉,好幼身但係爽口架,加埋個濃湯底,好味。
其實仲有其他嘢食,不過就冇咩興趣試。相比起dinner buffet,yamm個brunch就明顯冇咁吸引。如果再食brunch,寧願俾貴d食whisk,起碼有龍蝦呀,2款蠔同埋champagne飲而,而且d食材好似whisk好好多。而yamm如果要encore,應該都只會食dinner buffet囉
2014-06-01
$360 (其他)
父親節
  • 湯米粉
2014-05-20 14100 瀏覽
每年男友/自己生日我地都會去酒店食buffet, 我係早2個月前已經訂位, 本來想訂hotel icon, 不過都已經full 晒。 上網見到yamm, 大部份評語話海鮮ok。反正好多間都食過, 但就未試過yamm, 就試試啦。因為當日係男朋友生日, 所以打去book 既時候已經講明, 職員話有生日蛋糕送返, 但去到既時侯要先出示身份證證明。到當日去到既時候, 我照佢地指示出示返身份證啦, 但我職員好串咁答我, 食自助餐吾洗身份證。我話你地要證明係咪生日嗎. 之後佢依然都係同我講「食自助餐吾洗身份證」。個下真係鬧鬧地, 明明就係你地話要睇既, 到去到又話吾洗, 重點係個職員勁冇禮貌(只係個人)。自助餐開始時間係18:30, 我地18:45先到, 去到既時候都已經見到好多人。入面環境係ok既, 但我吾明點解我地張枱咁黑都冇蠟燭, 搞到影d相都好黑。入到去放低d野就出去睇下有咩食, 但可能果日係星期六人多既關係,係放冷盤海鮮位置, 我見吾到有 <龍蝦山>, 而冷盤海鮮亦比我想像中少。只有2款龍蝦、青口、蝦、蟹腳同生蠔, 而當日既蟹腳亦好細隻, 冇咩肉食。日本野食方面係吾錯,
每年男友/自己生日我地都會去酒店食buffet,
上網見到yamm, 大部份評語話海鮮ok。
反正好多間都食過, 但就未試過yamm, 就試試啦。

生蠔
日本野食方面係吾錯,
刺身有帶子、海膽、吞拿魚、三文魚..
壽司都有好幾款, 火灸三文魚、火灸帶子、腐皮、玉子.....
刺身+壽司
海膽
其他熱葷正正常常, 有鵝肝多士、即煮龍蝦意粉、蒜蓉蒸龍蝦、燒帶子、肉骨茶、沙嗲串燒、蕃茄龍蝦粥、帶子炒飯、羊架、田螺焗薯蓉等等... 算係多貴價野, 但種類吾算多。
不過值得一讚既係, 有田螺焗薯蓉, 食過咁多間都未見過有lee款熱葷, 而且味道ok. 因為我地兩個本身就好鍾意食lee款野, 所以見到時都好開心。
熱葷
肉骨茶
龍蝦汁意粉
甜品方面吾算多選擇, 有馬卡龍、桂花椰汁糕、綠茶木糠布甸、朱古力噴泉、雜果撻等...
但連最普通既麵包焗布甸同蘋果批都冇。
大部份對我黎講都吾吸引.. 連雪糕都吾記得食><
甜品
因為生日關係, 會送兩杯香檳同生日蛋糕。
到我地差吾多食完坐係到傾計既時候, 職員就會主動送上蛋糕, 亦會主動詢問洗吾洗合照。值得一讚。
香檳
總體麻麻, 食物冇咩特別, 冇野係我地食完想再食既,
諗住比貴少少食得開心d, 但真係一d都吾值。
而且員工態度問題, 吾止我地有少少微言, 連隔離枱既食客都有不滿。(佢地係有直接向當值經理投訴同寫意見表)
我地好少食完之後會異口同聱話以後都吾會再黎。
2014-05-17
2014-04-22 24629 瀏覽
早前跟家人食buffet慶祝生日, 原本想book ICON Hotel, 臨急book當然冇位了......Café Kool又食過幾次想轉下場, 記得好多人都話Yamm唔錯, 重點為海鮮嘅buffet, 所以決定試下.Book位過程順利, 員工亦有禮貌. 一行四人準時到達. 入到去見到過龍蝦山真係好吸引. 基本上唔錯: 海鮮種類多, 龍蝦size大而彈牙; 生蠔鮮甜. 至於其他熱葷正常, 鵝肝香口, 不過塊多士略為厚身;蕃茄龍蝦粥同龍蝦汁意粉很特別, 其他buffet是沒有的......可惜就普通左d甜品非常普通, 不過Yamm嘅重點不是甜品, 所以要求就不高了白金卡有85折, $658 + 10%, 如果想食重點為海鮮嘅buffet, Yamm算不錯, 食左好多龍蝦生蠔算值回票價!

2014-04-12
2014-04-18 23580 瀏覽
放假宅喺屋企冇野做就不如開個acc打下食評啦,平時成日上嚟搵食都要交下功課先公平既~數數手指都有好幾冇食過自助餐,撞岩友人生日就不如食自助餐就唔駛諗啦!雖然話自助餐唔駛諗食咩,但友人都有三個願望...就係生蠔,羊架同牛扒所以早喺一個月前就開始上網搵料,但有生蠔既自助餐真係唔多而且食生蠔最怕唔新鮮咁Yamm就順利中選,貴少少都唔怕啦,自助餐質素好都抵既.....價錢方面星期五六日同假期前就658加1,平時就好似618加1,不過有AE白金卡就有85折食物整體都好唔錯,D野食都好新鮮...不過種類唔多就比較失望環境方面坐位好舒服一D都唔迫,採用柔和光線好適合約會或三五知己聚一聚今晚主題係-龍蝦薈萃,所以都有好幾道龍蝦菜式頭盤一嚟就食隻凍龍蝦先啦枱面早已細心地安排好工具,好等享用時更方便龍蝦夠大隻,鮮味彈牙!而且食物refill得好快,絕對唔駛擔心開蚶既時候把口雖然講咗句咁ma煩早知唔拎,但一食第一啖,woo好鮮甜,估佢唔到!!食完龍蝦友人又去咗拎生蠔,生蠔每次每人限拎3隻,當然無限次數啦我從來唔食生蠔,但友人食完一隻不停推介,於是食咗人生第一隻生蠔原來又幾好食嫁喎,仲食唔停口,呢餐應該食超過

貴少少都唔怕啦,自助餐質素好都抵既.....

今晚主題係-龍蝦薈萃,所以都有好幾道龍蝦菜式

頭盤一嚟就食隻凍龍蝦先啦
龍蝦
枱面早已細心地安排好工具,好等享用時更方便

原來又幾好食嫁喎,仲食唔停口,呢餐應該食超過一打生蠔了吧!每次拎食物再加3隻生蠔已成為指定動作!
食完生蠔都要食返少少沙律減低罪惡感既...沙律菜依然新鮮,同樣依然少選擇,不過有豆苗都ok啦
聽說羊架都唔錯,但牛就比較dry所以都冇食到!
至於其他熱食都算唔錯啦,不過選擇仍然好少
龍蝦薈萃當然唔只咁少龍蝦啦,芝士燒同龍蝦向來都是好朋友!所以令的食完一隻又一隻!

中間個白酒青口係完全冇酒味...好普通!!!

田螺同薯蓉又係另一對好朋友,整得好香好好食!!!

另外不可不提既竟然係白汁菠菜,尼個不得了,非常好食,絕對推介,good!!!!
食無可食之下,又再食菠菜,芝士龍蝦

見到d牡丹蝦手指咁大隻緊係食啦~~~三文魚又係估佢唔到咁好食!!!

龍蝦薈萃除咗以上之外,仲有龍蝦意粉同龍蝦粥食!
龍蝦意粉
由細到大都好鍾意食不同既意粉,呢個意粉味夠濃好正!亦為我第一個胃劃上完美句號

好喇,第一倨胃食完就到第二個喇,因為女生食甜品係用第二個胃嫁ma~~~
中間既白酒jelly好靚,好濃酒味,唔好酒既人應該會覺得好苦
而後面既紅豆糕.....好難食!!!omg~~~
馬卡龍,冇特別!!同出面買到的一樣
左邊既焦糖燉蛋誠意推介,好滑好好食!!!
下面有個迷你甜筒,入面係朱古力,不過因為擺位既關係,已經淋晒!!!

整體五粒星都有三粒半,要改善既真係食物得好少選擇,但無論味道,新鮮度,環境都好滿意!!!

2014-04-17
龍蝦