2021-10-09 1224 瀏覽
//< Xi Xup >小編好少去大圍覓食!難得去見到呢間食越南🇻🇳野既餐廳幾有feel,食物亦幾特別就即刻訂檯食喇😝老闆娘仲要係越南人黎架🙊- 豬腩蝦肉米紙卷(2 pcs) $48 -米紙卷漲卜卜,裡面既豬腩肉令米紙卷增添些少油脂感,配埋個sauce都幾開胃🥰- 大叻薄餅 $88 -呢個必叫!!小編同朋友都係第一次食咁樣既pizza🤪新鮮感十足😆 米紙做既底非常薄非常脆,上面有蛋啊芝士啊肉鬆啊蝦米🦐同雞肉~ 非常香口!鍾意食肉鬆既不容錯過😋😋😋- 火魔牛肉 $68 -呢個打卡簡直一流🤣 蝦餅🫓脆脆配上有九層塔等越式香料同洋蔥🧅煮成既牛肉幾特別!牛肉一d都唔嚡口架🥰 成個配搭同食法都幾得意~- 越式炒蜆 $78 -呢個調味都OK惹味,不過就唔好當佢係中式既炒蜆!😅因為湯汁比較多亦唔會食到鑊氣!不過蜆肉非常鮮甜厚肉😎- X河粉 $148 -呢個X河粉上檯絕對比佢大大既骨頭吸引著🧲 骨頭入面充滿著fatty既骨髓即係脂肪🤣湯底唔算非常濃,較清甜!牛肉非常嫩身,牛丸亦唔錯~- 斑蘭撞奶 $38 -小編第一次飲覺得幾得意!斑蘭味超級濃郁,配埋牛奶🥛記特別😙- 越南牛奶咖啡 $3
< Xi Xup >

- 豬腩蝦肉米紙卷(2 pcs) $48 -
豬腩蝦肉米紙卷(2 pcs)

- 大叻薄餅 $88 -

- 火魔牛肉 $68 -

- 越式炒蜆 $78 -

- X河粉 $148 -

- 斑蘭撞奶 $38 -
越式牛奶咖啡  &  斑蘭撞奶

小編第一次飲覺得幾得意!斑蘭味超級濃郁,配埋牛奶🥛記特別😙

- 越南牛奶咖啡 $38 -
越南咖啡會比普通嘅濃郁,不過配上牛奶我覺得都唔算太濃😎 幾好飲,推介推介🥰🥰

評分:8.2/10
地址:大圍積存街地下70-72號
營業時間:12:00-17:00;18:00-22:00

#xixuphk #大圍美食 #大圍必食 #越南菜 #大圍越南菜 #香港美食 #美食博客 #香港美食地圖 #香港美食推介 #hkfoody #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodgram #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfood #🐷🐤越南菜 #🐷🐤大圍
越式牛奶咖啡  &  斑蘭撞奶
2021-10-07 281 瀏覽
訂了晚上6:30, 我6:00已到, 朋友6:15到. 因為腰痛, 我們便要求調座位, 那時店員才說用餐時間只有個半鐘, 7:30便要還桌(訂位和入座時也沒提及), 但店員堅持訂位時有講....最後我們只好接受, 因爭論也沒果...到order 食物時, 我們點了一條魚, 那店員說這道菜需要30分鐘, 叫我們自己決定叫唔叫(看回之前這間餐廳的食評, 也有顧客說等了38分鐘才上第一個菜)... 最後我們只好決定埋單, 因叫了一支越南啤酒($6X)....埋單時, 店員的態度令人感到不友善, 把錢兜掉在桌上, 真不知她是鬆手定....!

2021-10-01 601 瀏覽
總是傻傻分不清泰國菜跟越南菜的分別😌大慨都是香料香草辣椒做的好事吧!?門前黑黑的,帶點小神秘🤫內裡最搶鏡莫過於牆身大大個的西貢小姐,微暗燈光、配以黑色磁磚、藤製裝飾及能提升空間感的開放式廚房,時尚又型格!環境裝潢滿分👏🏻午市套餐:是日頭盤+主食+飲品以為頭盤是隨便的沙津菜😳誰不知是還在冒著煙的炸雞翼,烤得香脆無誤,灑上酸酸辣辣的汁醬,又惹味又開胃,越南風味甚重,頭盤很讚🤤🔹🔸燒豬扒鴨蛋飯 $108🔸🔹香氣撲鼻相當誘人😝豬扒燒得出色,肉質鬆軟又濕潤,極具東南亞既汁醬惹味非常,配合炸蒜香茅大大力加分,瞬間把平平無奇的豬扒變為越南美食,另有一件焗小鴨蛋,蛋香足,亦顯小店誠意,來個小建議可增多米飯,不然男人不夠飽肚感。🔸🔹順化扎肉牛尾湯米線 $108🔹🔸Order了走辣但還是挺辣,算吧!刺激頭腦也是好事🤧沒有譚仔鋼線般的米線,滑溜溜的我可以!不過以東南亞來說,配以金邊粉或河粉會更合適嗎?牛尾份量不少,骨頭比肉多,啃骨頭吃起來有點麻煩,配合海量芽菜香菜洋蔥,微微帶辣,的確香濃惹味,湯頭意外地偏油膩🥲而且店家忘了給我扎肉,後來禮貌地還我扎肉🤣整體我倆也喜歡這小店❤️午市選擇不多,但沒有加一服務費,定
總是傻傻分不清泰國菜跟越南菜的分別😌
大慨都是香料香草辣椒做的好事吧!?

午市套餐:
是日頭盤+主食+飲品

🔹🔸燒豬扒鴨蛋飯 $108🔸🔹

🔸🔹順化扎肉牛尾湯米線 $108🔹🔸

整體我倆也喜歡這小店❤️午市選擇不多,但沒有加一服務費,定價較進取,不過質素能補救,所以還是蠻推薦大家試試👍🏻
  • 燒豬扒鴨蛋飯
✏️總評:對於喜愛去越南旅行既我黎講,呢間餐廳既環境同野食都充滿越南風情同味道,又高CP值,勁推介!👍🏻1. 豬腩蝦肉米紙卷 $ 88包左生菜,米粉,豬腩肉同大蝦,配埋個酸甜汁,味道幾fresh,好岩做前菜,不過米紙有啲太韌好難咬斷😅2. 火魔牛肉 $68上菜時侍應會將裝左牛肉既碗點火比佢燒,以為係gimmick野,但比想像中好食,牛肉質地吾係好滑身果種,偏鞋身但正正係咁更加可以透過咀嚼品嘗佢既調味同牛味,調味用左九層塔同洋蔥配埋牛肉汁再夾住一齊上既即炸蝦餅,好過癮😆,個蝦餅好香蝦味但比教油左啲,會食到對手好油😂3. 豬頸肉春卷撈檬 $98豬頸肉燒到好香,條豬肉腸好邪惡,咬落去果雨啲汁mix埋啲油bit出黎,個口即刻成陣油香,整體成碗個配搭好清新,岩晒熱天食,有勁多青瓜絲,紅蘿蔔絲,生菜絲,又可以按個人喜好落青檸汁👍🏻 另外個春卷都值得一提,炸得好脆食落有豬肉既咸香味同勁濃既香菇味😋4. 椰子咖啡佢杯椰子咖啡好似帶左我返越南既resort咁,正確啲黎講佢係椰子沙冰溝咖啡,清甜椰子味再配埋小小甘味既咖啡係絕配,椰香,咖啡香,再加沙冰質地,好清涼😚🏝環境:乾淨企理有格調,暗暗地幾chill🤵

1. 豬腩蝦肉米紙卷 $ 88

2. 火魔牛肉 $68

3. 豬頸肉春卷撈檬 $98

4. 椰子咖啡

🏝環境:乾淨企理有格調,暗暗地幾chill

🤵🏻‍♀️:服務都好吾錯,侍應好細心,見到我地對手食蝦餅食到好油即刻遞左濕紙巾比我地
2021-07-30
30 分鐘 (堂食)
2021-07-25 730 瀏覽
大圍美食多不勝數,呢間望落型格新潮、成間bar咁嘅東東竟然主打正宗越南南部菜式?!?! 佢晚市套餐幾抵食,包前菜、主菜、飲品,仲要份量極大,食到捧住個肚 ,估計三個人食都綽綽有餘。餐廳闊落,採光度同空間感十足,坐得非常舒服,可以慢慢傾計,個playlist仲深得我心添ˏ₍•ɞ•₎ˎ。佢同時係間pet-friendly 嘅餐廳,當日隔離枱就坐咗隻qq嘅toy puddle。p.s. 越南文好難寫,可一不可再。< set for 2 $238 >包前菜、兩份主菜、兩杯飲品。;豬腩蝦肉米紙卷一上枱已經嚇親,一碟有四大卷,每條入面有三!隻!蝦,哈!哈!哈!最靚嘅豬腩肉帶油脂香,配上粉絲、蔬菜、加上魚露調配嘅汁,清新可口。;順化豬腳牛尾湯米線牛尾湯香濃,配上大量蔥花、洋蔥、青檸、香葉等食材,帶強烈嘅東南亞風味。豬腳同牛尾輕輕一啖就可以輕鬆咬開,入味、軟腍又有咬口,最鐘意食啲軟骨,吸盡湯底嘅精華。成碗麵份量慷慨,係覺得個湯同米線唔太夾,換做索湯啲嘅檬粉/河粉相信會更好食。;菠蘿椰子水聽落怪怪的,飲落好彩無菠蘿味,椰子味好refreshing。◍ 同場加映;豬頸肉春卷撈檬
p.s. 越南文好難寫,可一不可再。

< set for 2 $238 >
包前菜、兩份主菜、兩杯飲品。

;豬腩蝦肉米紙卷

豬頸肉春卷撈檬
2021-07-19
  • 豬腩蝦肉米紙卷
2021-07-23 389 瀏覽
越南菜一直俾我既感覺都係一碗湯河或者法包,而呢一間越南菜館俾咗一種新鮮新穎創新既感覺,係越南菜界既viutv。飲品非常深刻,斑斕撞奶係我每一次必叫嘅飲品。食物方面,佢有幾款食物係需要提早預訂,都值得一試。

2021-07-14 285 瀏覽
Xi Xup (大圍)大圍積存街70-72號景星樓地舖Pho Bo x 河粉(生牛肉、牛丸、牛腩) $98 , 另加牛骨髓+$58湯底與一般店家的牛骨湯底無異,牛骨髓適合打卡影相,論味道的話,牛骨髓除了令湯底添加油分外,其實牛脂香味不濃,若非為打卡,不另加牛骨髓也可,反而更能試出清澈的牛骨湯底應有的牛香味。豬腩蝦肉米紙卷 $78蝦肉爽彈,大粒,整體口味清淡,還好有魚露提味
Xi Xup (大圍)
大圍積存街70-72號景星樓地舖

Pho Bo x 河粉(生牛肉、牛丸、牛腩) $98 ,
另加牛骨髓+$58

湯底與一般店家的牛骨湯底無異,
牛骨髓適合打卡影相,
論味道的話,
牛骨髓除了令湯底添加油分外,其實牛脂香味不濃,
若非為打卡,
不另加牛骨髓也可,反而更能試出清澈的牛骨湯底應有的牛香味。

豬腩蝦肉米紙卷 $78
蝦肉爽彈,大粒,整體口味清淡,
還好有魚露提味
話說有一晚唔知食咩好,咁岩經過呢間餐廳門口,覺得幾靚,環境都唔錯,就意外地發現咗好野😊😊餐廳環保真係唔錯,好闊落,樓底又話,坐得好舒服,餐廳內仲有一幅好大嘅壁畫,打卡一流👍🏻豬頸肉撈檬,利申,我本身係唔食豬肉嘅,因為怕肥膏嘅味,呢個豬頸肉燒得好乾身,都忍唔住試左,係好味嘅😅😅大叻薄餅,同我地本時食開嘅薄餅好唔同,超薄身,個味道好特別,我自己好鐘意❤️火魔牛肉,聽個名又係唔知咩黎嘅😅😅見到甘特別,所以叫黎試下,一黎到會係個放左酒嘅碟度點火,燒一陣,再那焗一陣先食。味道無咩太特別,但個賣相不錯🤣🤣一間好特別嘅越南餐廳,雖然餐牌上嘅選擇唔算好多,但每樣野都好食同環境好舒服👍🏻
豬頸肉撈檬

豬頸肉撈檬
  • 越式薄餅
2021-07-05 346 瀏覽
今次係呢間大圍嘅越南餐廳試咗set for 2 💕Clams with Pandan & Lemongrass,豬頸肉春卷撈檬 ,牛河粉同埋包左兩杯飲品🥤嘢食味道唔錯,個人比較喜歡個撈檬,啲豬頸肉整得好香,配料亦都啱啱好。套餐滿足到二人份量,而且服務員十分有禮貌同熱心,上嘢食時間唔算太耐,唯一不足之處係冷氣唔係好足夠夏天去嘅時候都真係有啲熱🥲值得一提嘅係,呢間餐廳係pet friendly, 所以有寵物嘅朋友就可以帶埋寵物嚟呢度試下😀
今次係呢間大圍嘅越南餐廳試咗set for 2 💕
大圍隱世越南fine dinning🍤炸香菇蝦春卷 $88酥香嘅春卷皮包住唔同嘅材料包括蝦香菇蔬菜等等,將佢油炸成為香口嘅春卷皮包住下低嘅菜一齊食可以中和油炸出來嘅油膩感,配上魚魚露特調醬汁十分開胃,係一道超水準嘅前菜👍🏼🥩火魔牛肉 $68呢道菜相比起佢嘅味道更加搶眼嘅係佢上菜嘅方式。首先係碟邊淋入烈酒,然後點着形成一道道藍色嘅火焰十分之搶眼,打卡嘅朋友唔可以錯過!而裏面嘅牛肉亦都係十分之軟嫩,配上跟嘅蝦餅進食,味道濃郁,饒有風味。🐂生牛河粉 $98跟住係跟餐其中一道主菜生牛肉河。呢度主菜相比起前菜就顯得略為失色牛肉都係遠嫩,但河粉嘅湯汁就比較唔自然,似係用調味料調出嚟冇牛肉湯嘅鮮甜味,略為可惜。🐖燒豬排鴨蛋飯 $98跟住係豬扒飯賣相睇落頗為單調,一團白得一塊孤伶伶嘅豬扒,旁邊配有佢哋出名嘅鴨旦炒蛋,同埋幾種蔬菜。豬扒加上香茅略為炸過但有啲overcooked,相對較韌。而且白飯本身冇配咩醬汁成件事食到有啲乾。個鴨蛋ok,係比較特別嘅菜式因為好少食到炒鴨蛋。整體而言,性價比就真係mamaday ;(整體用餐環境都係行比較優雅嘅路線,昏暗的燈光,加上木藤製傢俬,混合現代同越南傳統元素,頗
大圍隱世越南fine dinning
炸香菇蝦春卷
🍤炸香菇蝦春卷 $88
🥩火魔牛肉 $68

生牛河粉
🐂生牛河粉 $98

燒豬排鴨蛋飯
🐖燒豬排鴨蛋飯 $98

整體用餐環境都係行比較優雅嘅路線,昏暗的燈光,加上木藤製傢俬,混合現代同越南傳統元素,頗有格調。唔似一般越南餐廳會比較噏耷,如果係周年紀念或者慶祝節日過嚟食都絕對唔失禮
2021-05-03
炸香菇蝦春卷
2021-06-26 1634 瀏覽
和閏蜜飯聚,當然要找一間不錯的餐廳邊食邊聊啦作為沙田人,想在區內吃一個美味的越南菜實在不容易巧合看到大圍有一間,而且風評不錯,就決定來這店試試越式炒蜆 $78港式的豉椒炒蜆經常吃到濃濃的豆豉跟辣椒味越式這款則用上蠔油跟各種香草調配製的醬汁,加上蒜片、辣椒和香草,和最重要的主角「新鮮蜆肉」海鮮的鮮味遇上清新開胃的醬汁,越食越滋味,蜆肉鮮甜,味道出色好吃,只是略嫌份量較少自製檳榔葉牛肉米紙卷 $88這個的整體賣相相當好,只是有點後悔呢!看到「自家製」三個字以為是店家自行調製的意思,實際上是要客人自行製作的米紙卷的意思!所以這個賣相相當討好:自家製的檳榔葉牛肉附在串燒串上,還有已裁剪過的米紙,檬粉、生菜、青瓜、楊桃、香葉跟辣汁只是檯太細,要吃這個要先將米紙浸上幾秒後放材料包好,會有點手忙腳亂說到味道,牛肉烤得剛好,口感有點像肉丸,肉汁滿滿牛肉卷由檳榔葉🌿包住,但香葉味不會過重,隨個人口味加入醬汁及配料,味道酸酸辣辣非常惹味開胃大叻薄餅(雞肉乾 / 牛肉乾)$88在香港食越南菜從來都未試過食薄餅,今次初嘗實在好奇這個是甚麼味道有別於西式和和式風格,越式薄餅用了米紙做餅底,烘得硬脆又以蛋漿代替蕃
和閏蜜飯聚,當然要找一間不錯的餐廳邊食邊聊啦
作為沙田人,想在區內吃一個美味的越南菜實在不容易
巧合看到大圍有一間,而且風評不錯,就決定來這店試試

越式炒蜆 $78
港式的豉椒炒蜆經常吃到濃濃的豆豉跟辣椒味

自製檳榔葉牛肉米紙卷 $88
這個的整體賣相相當好,只是有點後悔呢!
說到味道,牛肉烤得剛好,口感有點像肉丸,肉汁滿滿

大叻薄餅(雞肉乾 / 牛肉乾)$88
有別於西式和和式風格,越式薄餅用了米紙做餅底,烘得硬脆
又以蛋漿代替蕃茄汁,再配上點點芝士、蛋絲跟蔥花
材料可以選雞肉乾或牛肉乾,我們選了前者
味道其實不像吃雞肉,口感蠻有趣
整體味道豐富,不需沾上醬汁
而店家會為顧客奉上剪刀,由客人自由剪開份量大小,有得玩有得吃,作為side dish 剛剛好!

順化豬腳牛尾湯米線 $98
份量不少的米線,看似比其他菜式平凡但同樣出色
湯頭用上牛尾湯、蕃茄及多種配料一同熬製,又配上大量的蔥花、洋蔥、青檸、香葉等食材,味道濃郁又帶東南亞風味
豬腳跟牛尾同樣燜至軟糯,輕輕一口就可以咬開,非常好吃,惟價格方面比較進取,便宜一點會更好

雞蛋咖啡 $58(冷熱同價)
班蘭撞奶 $38(只提供冷飲)
來到越南餐廳當然要試一試地道飲品
第一次嘗試雞蛋咖啡,乍看像Tiramisu,其實上層是雞蛋和其他食材打成厚厚的泡沫 + 下層的滴漏越南咖啡☕️
入口綿密順滑,先行嚐到帶點甜香的蛋黃泡泡,再喝就喝到香醇濃郁的咖啡,先甜後苦,具層次感,非常好喝
不過要提醒一下,越南咖啡的咖啡比一般咖啡濃,怕睡不著的要留意啊
友人選了班蘭撞奶,由於沒有熱飲關係就只有order少冰
Milky green 的顏色非常特別,班蘭甜味代替了蔗糖
味道香而清甜,與牛奶出奇地配合
淡淡的清香不會太甜太膩,還能中和一下食物的濃味

整體來說,這店無論裝潢、食物質素跟氣氛實在令人有驚喜
店家由越南人主理,八成食材均由越南直接進口,這份堅持讓客人吃到真正的越南風味,亦嚐到比較少機會吃到的地道菜式
位於距離大圍站接近十分鐘路程,不熟悉這區的或許會比較難找
店家的裝潢時尚有格調,充滿異國風情且不失傳統風格,外觀完全不像是越南餐廳
樓底高,又有用倘大的玻璃門,採光度跟空間感十足
最特別的是店家在日間予人一種感覺舒適寫意的越南菜館,而晚上就會搖身一變,變成一間小酒吧
昏暗的燈光配上音樂,不說還以為去了哪個國家還是在蘇豪地區,實在完全截然不同的感覺
最吸引人的絕對是牆上大幅的西貢小姐璧畫,設計用心又討喜,打卡一流
絕對建議大家來吃晚餐~ 但因店面面積不大座位不多,記緊要預早訂檯啊!最重要的是這店的dog-friendly 餐廳,帶狗狗來也沒有問題!
2021-03-26
2021-06-25 673 瀏覽
我一向對湯粉類情有獨鍾,例如酸辣米線同越南PHO,基本上係我平時最常食嘅嘢。 😂🙈豬腩肉米紙卷好出色!米紙卷煙煙韌韌,點花生醬食幾香。平時食開嘅米紙卷都會有唔少酸蘿蔔絲、青瓜,米紙薄薄一、兩層,屬於清爽型。而呢個加咗韭菜花嘅米紙卷係大舊兼煙韌,完全係另一種風味,有新鮮感又好食,必試推介!🥰魚露炸雞翼炸得香脆,調味無想像中咁重口,重點係熱辣辣,咬開個脆皮係冒煙嫁!招牌X河粉 (生牛肉、牛丸、牛腩)無咩驚喜,整體清淡,由湯底到河粉質地都唔係我杯茶,食完無記憶點。呢度最出名係牛骨髓,大家有興趣試可以追加牛骨髓,我諗應該會好味啲?順化豬腳牛尾湯米線其實越南唔只河粉出名嫁~ 順化都好多米線,呢款辣味幾出,比PHO重口一啲。可惜隻豬腳雖然好肥好腍,但食落無咩味。🥺夜晚落住雨搵路都有少少狼狽,不過見好朋友真係好開心 ,返咗工之後,唔似讀書時日見夜見。當晚我哋坐角落位,自成一角,坐得都幾舒服~ 成間餐廳裝修用深綠色為主,超高樓底令到空間感大增,牆上有好大幅graffiti之外,連嘢飲都有斑蘭撞奶同雞蛋咖啡揀,好有越南風味!呢度前菜同小食都幾好,反而係主菜失色。我建議大家叫多幾款小食試好過~ 🤣最後都係

豬腩肉米紙卷

魚露炸雞

招牌X河粉 (生牛肉、牛丸、牛腩)

順化豬腳牛尾湯米線

最後都係嗰句,「好想去旅行呀!」

日頭係一間越南菜餐廳,夜晚搖身一變成一間小酒吧🍸,餐廳設計充滿異國風情,小小店舖座位不多,但食物同服務都有驚喜,對於一個從來都抗拒越南菜嘅人黎講,竟然會有一種耳目一新嘅體會😳,重點係有抵食二人套餐👯‍♀️⭐️如果想坐藤椅卡位,記得要訂座⭐️二人套餐$238 (1份小食,2份主菜,2杯飲品)-✔️越式炒蜆$78用蠔油同各種香草配製嘅醬汁,加上新鮮蜆肉的咸鮮,愈食愈滋味,建議加配法包一起沾着吃,法包都不是一般常見的,而是用了紅肉火龍果自家製成,鬆軟非常,值得一試-✔️魚露炸雞翼$78即叫即炸的雞翼,不過火,裏面還是嫩嫩多汁的,魚露調了偏甜的味道,香口惹味-✔️豬腩蝦肉米紙卷$88👍🏻👍🏻👍🏻超推的小食,份量多,蝦肉新鮮大大隻,加上香草生菜十分清爽,豬腩肉帶油脂香,豬皮有QQ的咬口,吃完已飽了一半-✔️X河粉$98湯底濃郁鮮味,喝得岀無添加味精,河粉幼身滑溜,不會結成一塊塊,配料有生牛肉片,牛丸及牛腩,附上是拉差+海鮮醬沾醬,湯的熱度剛好把生牛肉燙得半熟,牛腩是軟腍不乾柴,有驚喜🤩-✔️豬頸肉春卷撈檬$98豬頸肉有焦香味,但略為乾身,反而配搭的小食炸蘑菇海鮮卷同烤香腸成為亮點,熱辣辣,雖然配了帶油膩的配菜,
⭐️如果想坐藤椅卡位,記得要訂座
⭐️二人套餐$238 (1份小食,2份主菜,2杯飲品)
✔️越式炒蜆$78
越式炒蜆

✔️魚露炸雞翼$78
魚露炸雞翼

✔️豬腩蝦肉米紙卷$88
豬腩蝦肉米紙卷

✔️X河粉$98

✔️豬頸肉春卷撈檬$98
豬頸肉有焦香味,但略為乾身,反而配搭的小食炸蘑菇海鮮卷同烤香腸成為亮點,熱辣辣,雖然配了帶油膩的配菜,但有生菜碎和香菜絲,配合起來十分清爽,檬粉有點細碎
豬頸肉春捲撈檬

✔️雞蛋咖啡🥚
第一次嘗試的雞蛋咖啡,滴漏咖啡上有層綿密的蛋黃泡泡,乍看像Tiramisu,喝起來很幼滑,但有少許蛋腥味
雞蛋咖啡

✔️特色咖啡(椰子咖啡,柑桔咖啡)
兩者的咖啡是冰沙底的,椰子咖啡偏甜柔和椰香十足,椰子雪球夾雜着粒粒椰子脆脆,特別回味。柑桔咖啡在外面比較少見,對比起椰子咖啡是一個較成熟的味道,咖啡豆底味本身帶有果香偏酸,加上柑桔的酸甜,入口的感覺比較衝擊但又頗和諧,開胃的飲品☕️
燒豬扒鴨蛋飯
越式炒蜆
魚露炸雞翼
豬腩蝦肉米紙卷
豬頸肉春捲撈檬
2021-05-31 345 瀏覽
星期五收工時間黎✨之前黎過食lunch,無食到個薄餅,今次黎試埋佢😋好在6點到岩岩好有位,見到好多臺都俾人訂左。叫左個2人餐加雞肉乾薄餅✨特別推呢杯班蘭撞奶,唔會太甜好好飲!野食太肚餓食左先醒起未影相😂🙈薄餅完全無令人失望,好脆,香口!想搵個地方座低chill下嘆美食,呢度絕對係一個選擇!
星期五收工時間黎✨
之前黎過食lunch,無食到個薄餅,
今次黎試埋佢😋
好在6點到岩岩好有位,見到好多臺都俾人訂左。

叫左個2人餐加雞肉乾薄餅✨
特別推呢杯班蘭撞奶,唔會太甜好好飲!
野食太肚餓食左先醒起未影相😂🙈
薄餅完全無令人失望,好脆,香口!

想搵個地方座低chill下嘆美食,
呢度絕對係一個選擇!
班蘭撞奶
班蘭撞奶
2021-05-13 530 瀏覽
呢幾日朋友生日知道朋友鍾意食越南野所以我哋特登搵咗一間越南餐廳來到舖頭外面裝修得超靚好有feel越式炒蜆💰78今次食炒蜆超好彩完全冇食到沙炒蜆鮮甜,略嫌份量較少但味道都頗出色斑蘭撞奶💰38嘢飲方面我貪新奇嗌咗一個斑蘭撞奶味道偏甜,奶味十足越南法包💰忘了包身香脆加上入邊啲肉碎超香呢個包必點米紙捲💰78我哋嗌咗一個蝦嘅米字捲加上個類似🥜醬既醬料好夾,米紙捲內包住大量生菜完全係減肥首選唔會過分清淡總結 呢間鋪頭既份量比較少如果女仔應該就夠飽
呢幾日朋友生日

好有feel

越式炒蜆💰78
今次食炒蜆超好彩

完全冇食到沙
炒蜆鮮甜,略嫌份量較少
但味道都頗出色

呢個包必點

米紙捲💰78
我哋嗌咗一個蝦嘅米字捲

加上個類似🥜醬既醬料

好夾,米紙捲內包住大量生菜
完全係減肥首選
唔會過分清淡