大圍積存街一帶隱藏咗不少高質食店🤫📍位置較入, 相對會寧靜啲🍃Xi Xup係間寵物友善餐廳🐶🐱⚫️以黑色為主調, 配上木編櫈🪑, 打造出休閒型格感覺😌🌟牆上有幅巨型嘅越南美女壁畫👒, 超吸睛😍樓底很高, 有上下兩層☑️另有多款越南手工啤酒選擇, 好啱同朋友小酌一番🍻 🤵🏻店員友善有禮, 🥳想搵舒適地度越南菜小店🇻🇳, Xi Xup係唔錯嘅選擇🔸燒豬肉米紙卷(2pcs)🐷 $48 6/10米紙卷包得幾好, 咬開冇平時咁易散開😆🐷燒豬肉係🇻🇳越式豬肉丸, 唔係豬扒~配甜甜地的花生醬🥜, 增加風味😌🫣餡料以米粉為主, 如果加紅蘿蔔絲青瓜絲🥕🥒顏色同口感上會更好~🔸Pho Special X河粉🐮 $148 7.5/10🇻🇳食越南菜必嗌 Pho‼️原條牛骨髓|4-5片牛肉|2粒牛丸 🐮牛肉塊唔肥, 肉質嫩, 帶牛味😌🥣湯底清甜, 好香香料味👍🏻原條牛骨髓好打卡📷平時西餐食會配麵包, 第一次成條慢慢刮嚟食😳😙好香油脂味, 十分邪惡😈為整碗湯粉增添香氣🆙⚠️牛骨髓高蛋白質但熱量都好高嫁, 要注意食用份量🫢🔸香茅焗曹魚 $148 7/10🛎️即叫即焗, 製作需時, 等約30分鐘🕑🐟曹魚放入洋蔥🧅, 番茄
大圍積存街一帶隱藏咗不少高質食店🤫
📍位置較入, 相對會寧靜啲🍃
Xi Xup係間寵物友善餐廳🐶🐱
⚫️以黑色為主調, 配上木編櫈🪑,
打造出休閒型格感覺😌
🌟牆上有幅巨型嘅越南美女壁畫👒, 超吸睛😍
樓底很高, 有上下兩層
☑️另有多款越南手工啤酒選擇,
好啱同朋友小酌一番🍻
🤵🏻店員友善有禮,
🥳想搵舒適地度越南菜小店🇻🇳, Xi Xup係唔錯嘅選擇

🔸燒豬肉米紙卷(2pcs)🐷 $48 6/10
米紙卷包得幾好, 咬開冇平時咁易散開😆
🐷燒豬肉係🇻🇳越式豬肉丸, 唔係豬扒~
配甜甜地的花生醬🥜, 增加風味😌

🔸Pho Special X河粉🐮 $148 7.5/10
🇻🇳食越南菜必嗌 Pho‼️
原條牛骨髓|4-5片牛肉|2粒牛丸
🐮牛肉塊唔肥, 肉質嫩, 帶牛味😌
🥣湯底清甜, 好香香料味👍🏻
原條牛骨髓好打卡📷
平時西餐食會配麵包, 第一次成條慢慢刮嚟食😳
😙好香油脂味, 十分邪惡😈
為整碗湯粉增添香氣🆙

⚠️牛骨髓高蛋白質
但熱量都好高嫁, 要注意食用份量🫢

🔸香茅焗曹魚 $148 7/10
🛎️即叫即焗, 製作需時, 等約30分鐘🕑
🐟曹魚放入洋蔥🧅, 番茄🍅, 各種香料一齊焗
一打開錫紙, 香味撲鼻而來😚
🥢沾醬汁食, 唔錯~

🔸滴漏咖啡(凍) $42 7/10
☕️越南咖啡底層加上練奶🥛
咖啡滴完後, 🤵🏻店員會俾個杯自己倒
🧊人手轉做凍啡~

🔸班蘭撞奶(凍) $38 8/10
💚好香班蘭味!班蘭味濃郁!🥰
好似飲緊椰汁西米糕咁🤣🤤
  • 班蘭撞奶
  • X河粉
2024-01-12 141 瀏覽
呢度既食物選擇幾多, 價錢合理又有質素🥰燒豬肉米紙卷🐷($48)越南燒豬肉串, 生菜包裹係米紙入面, 豬肉燒得好香, 米紙卷配濃花生醬食幾特別🤓豬頸肉春卷撈檬🍜($88)豬頸肉燒到好香再帶點油脂, 豬肉棒, 豬肉蝦春卷外脆內軟加埋香料出奇地好食, 加埋秘製魚露汁配檬粉真係好好食😍火龍法包🥖($88)扎肉,豬肉, 豬肝醬, mayo, 豬肉鬆滿滿既材料夾係鬆軟既紅色火龍果法包中間, 兩者勁夾, 豬肝醬為成個包做左個完美既點綴☺️香茅焗曹魚🐟($148)新鮮既盲糟配上大量既香茅, 薑, 番茄, 洋蔥等等既配料包係錫紙入面一齊煮, 魚肉索曬配料既味道, 鎖住肉汁, 再配埋個辣豉油勁好食😋椰子咖啡🥥($48)椰子沙冰配上椰香味濃郁既咖啡, 雖然有啲heavy, 但係算係香港黎講唔錯既一杯☺️桔仔梳打🍊($38)桔仔既味道好香, 味道酸酸甜甜好特別😉呢間係香港少有我覺得好食既越南餐廳, 不過位置唔多, 所以有可能會遇上等位既情況😎
呢度既食物選擇幾多, 價錢合理又有質素🥰

燒豬肉米紙卷🐷($48)

豬頸肉春卷撈檬🍜($88)

火龍法包🥖($88)

香茅焗曹魚🐟($148)

椰子咖啡🥥($48)

桔仔梳打🍊($38)
桔仔既味道好香, 味道酸酸甜甜好特別😉

2024-01-10
  • 豬頸肉春卷撈檬
  • 越南法包
2024-01-09 44 瀏覽
位於大圍嘅小店,主打多款特色越南菜🇻🇳價錢貼地👐🏻餐廳環境裝修幾有格調,一入門口就見到大大幅越南少女壁畫,充滿越南風情💁🏻‍♀️🍴豬腩蝦肉米紙卷($48)米紙卷外皮透薄煙韌,包住滿滿既粉絲、菜、蘿蔔絲🥕蝦肉🦐同豬腩等,口感豐富,點埋特製醬汁,味道酸甜開胃😋🍴火魔牛肉($68)店員會即席點火🔥牛肉夠哂熱辣辣,撈埋埋洋蔥絲🧅味道幾香甜,放上蝦片一齊食,味道幾夾👍🏻🍴豬腩肉醬火龍法包($88)麵包鬆軟,豬腩肉醬味道濃郁惹味👅加上爽脆嘅蔬菜絲,食落冇咁油膩,個人幾中意😆🍴順化扎肉牛尾湯米線($98)湯底微辣,帶點清甜,幾順喉👄牛尾肉質軟嫩,配埋扎肉更有越南風味👐🏻整體食落幾清爽~🍴班蘭撞奶($38)班蘭配上牛奶味道好夾,班蘭味道突出👅口感順滑~🍴桔仔茶($38)酸酸甜甜,幾清爽開胃😙

🍴豬腩蝦肉米紙卷($48)

🍴火魔牛肉($68)

🍴豬腩肉醬火龍法包($88)

🍴順化扎肉牛尾湯米線($98)

🍴班蘭撞奶($38)
班蘭配上牛奶味道好夾,班蘭味道突出👅口感順滑~

🍴桔仔茶($38)
酸酸甜甜,幾清爽開胃😙

2024-01-09 39 瀏覽
最近從越南回來,在當地飲咗一杯很好味的椰子咖啡念念不忘。心想,如果能在香港找到一杯就好了。😌終於給我找到了,在大圍這間餐廳。今天中午專程走過去點了一杯椰子咖啡。😍實在太好味,真係一模一樣。如果咖啡味可以再濃多少少,就更加之好了。再點了一個越式法包配豬腩肉醬。不錯不錯,而且份量很大。他不是用好硬嗰種法包😂反而我更加覺得容易入口👍🏻🫶🏻下午茶時段,人冇咁多好清靜,傾吓偈飲杯嘢確係一個好選擇。
再點了一個越式法包配豬腩肉醬。不錯不錯,而且份量很大。
他不是用好硬嗰種法包😂反而我更加覺得容易入口👍🏻🫶🏻
下午茶時段,人冇咁多好清靜,傾吓偈飲杯嘢確係一個好選擇。
2024-01-09
下午茶
2024-01-07 43 瀏覽
想去圍方揾新嘢食,點知想食嗰間大排長龍,咁就試揾下大圍有冇其它啱食又未曾食過嘅餐廳。以前曾經住大圍,都唔覺有呢間叫 XiXup 嘅餐廳,應該係呢幾年先開嘅,見啲食物價錢唔算貴,即管試下呢間。去到門口,見餐廳嘅環境佈局加埋暗淡燈光,似酒吧多過越南餐廳,原來真係有好多款酒賣,好啱三五知己一路食一路飲酒吹水。我哋叫咗杯班蘭撞奶,一碗順化扎肉牛尾湯米線及一碟燒豬扒鴨蛋飯,我對酒吧做越南菜冇乜期望,點知喜出望外,我好耐冇食過咁有質素嘅越南菜,如果唔係飽飽地,一定會試其他菜式,不過唔緊要,下次一定會再嚟試多幾款美食。😋

2024-01-05
  • 順化豬腳牛尾湯米線
2023-12-29 45 瀏覽
於大圍站出口,步行約7分鐘,就到呢間小店@Xi Xup 食越南菜。店內用了一大幅油畫作主題,佈置別具特色。環境舒服👏呢間小店上次嚟過一次,再嚟光顧😋今次就order 咗多款特色食物:✅BBQ Rolls-燒豬肉米子卷米子卷薄薄的包着,燒豬肉、米粉、紅蘿蔔,餡料豐富。煙韌有口感。✅肉鬆烤茄子肉鬆配上茄子的食法,都係第一次。茄子好腍,用蒜蓉調咪再配上肉鬆,好創新的食法👍🎊✅越式箭葉烤雞(半隻)烤雞烤得很香脆入味,配上特製嘅醬汁。十分之美味。
店內用了一大幅油畫作主題,佈置別具特色。環境舒服👏
呢間小店上次嚟過一次,再嚟光顧😋
今次就order 咗多款特色食物:

✅BBQ Rolls-燒豬肉米子卷

✅肉鬆烤茄子

✅越式箭葉烤雞(半隻)
烤雞烤得很香脆入味,配上特製嘅醬汁。十分之美味。
5 分鐘 (堂食)
  • 肉鬆烤茄子
2023-12-29 31 瀏覽
大圍越來越多小店今日見到有間門口好靚嘅Cafe幾多仲有一大間越南壁畫就決定好好去一下火魔牛肉店員同我哋點火成個牛肉就真係好似佢嗰個菜式名咁樣着晒火火光下喺個牛肉同真正成咗魔打開入邊嘅洋蔥味,同埋啱啱熟嘅牛肉滿滿牛肉包洋蔥味幾好食食越南嘢,點都要叫叫米紙米子入面嘅材料好充實而且個醬又唔會死咸死甜有少少花生味順化扎肉牛尾湯米線牛尾炆到時間啱啱好唔會太林又太硬,再加埋個扎肉同湯頭食得過我最欣賞就係呢個香茅曹魚打開成個香茅味好香最緊要係燒完之後條魚仲要咁畫覺得呢個係必點之選食埋個蝦餅小食同埋冰凍桔仔水舒心又開懷
大圍越來越多小店

店員同我哋點火
成個牛肉就真係好似佢嗰個菜式名咁樣
着晒火

火光下喺個牛肉同真正成咗魔
打開入邊嘅洋蔥味,同埋啱啱熟嘅牛肉

滿滿牛肉包洋蔥味
幾好食

食越南嘢,點都要叫叫米紙
米子入面嘅材料好充實

食埋個蝦餅小食
同埋冰凍桔仔水
舒心又開懷
2023-12-28 27 瀏覽
食物水準不俗、性價比高,說得上是隱世美食。豬腩蝦肉米紙卷,從來偏好米紙卷,有肉有菜夠均衡,既不油膩又易於進食,因此必定好評。餡料爽口清新,米紙軟糯,的確是水準之作。肉鬆烤茄子則未能評價,因不喜歡吃茄子,朋友讚非常美味。火魔牛肉賣相吸引,上枱後點火,待火熄滅後,侍應生會過來打開蓋,配蝦片同吃,這道菜屬打卡之選。蝦片香脆,牛肉則屬正常發揮。越式炒蜆份量多,厚肉、新鮮。豬頸肉春卷撈檬,豬頸肉燒得香口惹味,整體餡料多又美味。點了兩杯飲品--班蘭撞奶和椰子咖啡,兩杯都非常推薦,亦是侍應生介紹的餐廳熱門飲品。個人鍾愛班蘭的味道,這杯有濃郁的班蘭味,與奶香作了一個完美的平衡,非常推薦!另一杯椰子咖啡,朋友亦說非常美味。性價比高,食物和服務均屬水準以上,加上環境不錯,價格卻親民。餐廳環境具格調。
食物水準不俗、性價比高,說得上是隱世美食。

肉鬆烤茄子則未能評價,因不喜歡吃茄子,朋友讚非常美味。

越式炒蜆份量多,厚肉、新鮮。

豬頸肉春卷撈檬,豬頸肉燒得香口惹味,整體餡料多又美味。

餐廳環境具格調。
  • 班蘭撞奶
2023-12-28 48 瀏覽
同好友去左位於大圍嘅隱世高格調嘅「Xi Xup」食越南🇻🇳菜,一入去已經比牆上嘅越南美女壁畫吸引住,環境優雅又帶點型格🤩,令人好Chill好Relax 嘅感覺,適逢聖誕節,店內也佈置得很有聖誕氣氛🎄呢度嘅越南美食正宗又高質,另外,呢度有個型格酒吧,大家除咗可以享用美食之外,仲可以慢慢飲酒傾偈,多款越南手工啤酒選擇,另外店主及店員都超Nice,係一間回頭率高嘅越南餐廳👍🤩Lunch Menu 都有多款選擇 👍🤤🤤頭盤:✔️肉鬆烤茄子每碟兩件嘅肉鬆茄子,好精緻,茄子肉煮得啱啱好,唔會太淋,有口感,配埋肉鬆十分夾,淡淡魚露香,非常美味😋👍,下次叫成碟($68)嚟食👏🏻👏🏻主菜:✔️PHO SPECIAL X 河粉($168)賣相非常吸引,大大嚿牛骨十分搶眼😍,生牛肉牛香撲鼻,牛腩夠淋,牛丸夠彈牙,pho herb散發香草味😙,份量都唔少👏🏻,湯底濃郁,非常正宗 ,牛骨內充滿邪惡嘅牛骨髓,刮嚟食,嘩,為整碗河粉生色不少🤩🤩🤩✔️豬頸肉春卷撈檬($108)呢碗性價比高嘅豬頸肉春卷撈檬,賣相同樣吸睛,多塊炭燒香嘅豬頸肉好爽口,越式春卷包住成隻蝦,露出蝦尾,見到都流口水🤤,入口酥脆,口感好豐富,下次又要叫

Lunch Menu 都有多款選擇 👍🤤🤤

頭盤:
✔️肉鬆烤茄子

主菜:
✔️PHO SPECIAL X 河粉($168)

✔️豬頸肉春卷撈檬($108)
呢碗性價比高嘅豬頸肉春卷撈檬,賣相同樣吸睛,多塊炭燒香嘅豬頸肉好爽口,越式春卷包住成隻蝦,露出蝦尾,見到都流口水🤤,入口酥脆,口感好豐富,下次又要叫成碟嚟食😋👏🏻👏🏻,豬肉條串串都好入味,再將酸辣汁淋上D檬粉,撈埋D紅蘿蔔絲生菜絲一齊食,超好味😋👍👍👍

餐飲:
✔️青檸梳打水
大大杯,清新解渴👍
✔️越南咖啡
有拉花嘅越南咖啡,正👍

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

✔️魚露炸雞翼($88)
一向都係雞翼控嘅我,點會唔嗌呢款魚露炸雞翼😜,炸得外脆內嫩,肉質仍保持得好juicy,好快比我地KO晒👍😋😋😋

✔️越式炒蜆($78)
擺盤好靚,啲蜆肉好鮮甜,炒得惹味😋👏🏻👏🏻
2023-12-25 20 瀏覽
放長假唔想出去同人迫. 但又想搵個地方同朋友一齊relax吓. 我就推介大圍呢間Xi Xup正宗越南菜🇻🇳佢嘅裝修非常之有格調. 處處展現到越南元素. 第一眼已經俾佢嘅越南少女大油畫吸引眼球. 餐廳中間重擺咗棵好大嘅聖誕樹同埋黑色馬仔. 加埋聖誕燈飾佈置. 非常之有聖誕氣氛🎄🍆肉鬆烤茄子烤過嘅茄子口感仍然濕潤. 配埋肉鬆嘅味道同埋少少魚露. 意想不到咁夾🦐烤香菇蝦春卷春卷係舖頭自己包. 唔係係外面買返嚟果啲每條都好大條脹卜卜. 每啖都食到餡料建議連埋塊菜式更好味🍕大叻薄餅係低碳水嘅米紙薄餅舖滿咗芝士、蛋、肉鬆等等. 原塊上要自己用較剪剪好過癮. 薄薄脆脆口感好好🍲班蘭蜆湯配焗法包每隻蜆都好飽滿鮮甜. 淡淡嘅斑斕味更加吊起到個湯嘅鮮味香脆嘅法包沾上湯汁真係好夾🐄火魔牛肉砂煲上枱後店員會點上藍色嘅火焰. 漆黑中睇特別唯美入面嘅牛肉煮得好入味好香. 另外重會配上大大塊嘅蝦片. 連埋牛肉食好好味🥂班蘭撞奶&柚子啤酒啤酒係店員介紹🥰清香嘅油子味好易入口啱哂女仔班蘭撞奶好香甜. 清爽唔會膩呢度真係坐得舒服嘢又好食. 下次要嚟試埋佢嘅椰子咖啡❤️

🍆肉鬆烤茄子

啤酒係店員介紹🥰清香嘅油子味好易入口啱哂女仔
班蘭撞奶好香甜. 清爽唔會膩

呢度真係坐得舒服嘢又好食. 下次要嚟試埋佢嘅椰子咖啡❤️
2023-12-23 31 瀏覽
Xi Xup • 大圍大圍呢間越式餐廳算係一間幾有特色嘅餐廳。餐廳係來自越南嘅老闆主理,有好多款地道越式食物提供,包括平時少見嘅越式箭葉烤雞、大叻薄餅等。😋😋..✅ 越式箭葉烤雞 🐔 $188呢款菜式算係餐廳其中一個主打菜,店員同我地講呢個菜式最好提前2日book位時叫定。烤雞有分半隻同全隻,全隻價錢為$368,今日揀左半份,香料味濃,雞肉都滑,幾好食😙..✅ 大叻薄餅 🍕 $88薄餅配料有蛋,豬肉,芝士,肉鬆、牛肉乾等,配料係薄餅入面比較少見嘅,餅底薄身脆口,整體配搭算少見新奇,有新鮮感😙..✅ 烤豬肉米紙卷 🌯 $48米紙卷入面餡料都算多,夾雜烤豬肉,豬肉香料味香,整體清新好食👍🏼
Xi Xup • 大圍
✅ 越式箭葉烤雞 🐔 $188

✅ 大叻薄餅 🍕 $88

✅ 烤豬肉米紙卷 🌯 $48

大圍又開新食店,今次嚟咗呢間越南野試下。夜晚去比佢嘅門口驚艷到,因為呢道夜晚會搖身一變,變咗酒吧咁,有少少音樂,再加上聖誕燈飾,非常有氣氛。入到去緊係比幅牆吸引住,畫咗好大個好靚嘅越南女仔,入面原來有兩層,仲可以帶寵物,都幾正。今次嚟嗌咗個pork belly法包、牛肉米紙卷、炒螺同斑蘭蜆湯配法包。先講法包,好好食!!!!佢唔似傳統法包咁有芫茜,反而勁香juicy嘅肉碎,包勁脆口,外脆內軟,唔會好難咬個橫切面睇到啲料有幾足,多到要穿了😂😂米紙卷都好札實豐富,唔係求其包埋,每啖食到哂啲料都唔會散,個汁深色但冇咩味,如果配上越南甜酸汁會更開胃。炒螺勁開胃,送酒一流🍻 有埋簽食,唔會食到好狼狽,細細隻但都好鮮甜,架埋啲炸蒜,真係螺殼都想食埋🤪最後係斑蘭蜆湯,湯係好淡嘅奶白色,但斑蘭味好香好濃,一上枱就聞到!兄蜆每隻都勁大隻,鮮甜,煮得啱啱好吸哂啲湯,終於明點解要配法包,因為呢個湯清新不膩,飲哂都冇罪惡感,配包食好正最後係店員介紹下嗌咗兩支越南手工啤,出奇地好飲!下次可以再約朋友嚟happy hour🤪

先講法包,好好食!!!!

個橫切面睇到啲料有幾足,多到要穿了😂😂

📍#Xi Xup (大圍)大圍積存街70-72號景星樓地舖♡人均消費: $634 @2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️Dinner時間同朋友去慶祝happy Friday☺️!除咗違反之外,大圍仲有好多特色小店值得發掘。店內外牆用咗一大幅油畫做主題,佈置別具特色。而食物選擇亦都非常豐富,喺店員嘅推介下,我地order多款特色小食~ 一試之下果然有水準👍🏻✨#螺肉💰$88螺肉帶有點微微嘅辣味,螺肉嘅醬料用咗Rau Ram,係來自越南嘅香葉,非常惹味,作為開胃前菜同埋送酒都一流!✨#燒豬肉米紙卷💰$48呢碟前菜擺盤好靚,見到就好想試🤤米紙卷皮好薄且好煙韌,入面有燒豬肉、米粉、紅蘿蔔,餡料充足,好有口感又清新🤩🤩🤩✨# 肉鬆烤茄子💰$68肉鬆茄子呢個配搭真係好特別,好少見🤣開頭以為會好奇怪,點知食落去又幾好味,茄子唔會乾,仍然保留到水份,有少少嘅魚露味,配搭埋肉鬆真係好唔錯👍🏻🤩鐘意食肉鬆嘅朋友一定要試下😝😝✨# 火龍法包(豬腩肉醬)💰$88食完呢個法包真係令我念念不忘,西式法包一般俾人嘅感覺係好硬同好乾,呢個法包🥖完全係另一樣嘢,比我好大驚喜!包質感柔軟之餘,上面嘅豬腩肉非常好味,餡料豐富到滿瀉
📍#Xi Xup (大圍)
大圍積存街70-72號景星樓地舖

♡人均消費: $634 @2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#螺肉💰$88

✨#燒豬肉米紙卷💰$48

✨# 肉鬆烤茄子💰$68

✨# 火龍法包(豬腩肉醬)💰$88
食完呢個法包真係令我念念不忘,西式法包一般俾人嘅感覺係好硬同好乾,呢個法包🥖完全係另一樣嘢,比我好大驚喜!包質感柔軟之餘,上面嘅豬腩肉非常好味,餡料豐富到滿瀉,推介!

✨# 香茅焗曹魚💰$148
焗曹魚用上多款越式材料,香茅香氣撲鼻,曹魚肉質結實,口感嫩滑,食落亦冇咩骨,啖啖肉🫶🏻 食到停唔到👏🏻👏🏻👏🏻 推介! ! !

✨Jasmine Lager🍺 💰$68
我哋亦叫左由越南推出嘅手工啤酒,入口幾有驚喜👍🏻 好香茉莉花味~就算女仔都非常容易入口。

✨# 柚子手工啤💰$68
而呢款柚子手工啤酒嘅柚子就係由日本釀製,入口有滿滿嘅柚子香,味道唔會太甜。

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-12-10 43 瀏覽
呢間餐廳佢嘅裝修十分之靚,而且格調時尚有品味,環境舒服又夠Chill,同朋友飲酒食飯又或者情侶約會絕對適合不過,但絕對估唔到佢係一間好地道好正宗嘅越南餐廳。佢嘅食材好多都係由越南產地直送,有啲更加係平時喺香港唔容易搵得到,大廚亦係土生土長嘅越南人,整體口味就好似置生於越南一樣。我哋先嚟叫左2個海鮮,香料嘅運用或許就係呢間餐廳嘅其中一個賣點,佢令我體驗到一個全新嘅味道。班蘭蜆湯配焗法包先要講嘅係個蜆,隻隻都大大隻,啖啖肉,完全無沙無異味,非常新鮮。而班蘭嘅味道十分之香甜,加上檸檬草同薑等等嘅配料,口味非常之獨特。個湯十分之鮮甜,用嚟點麵包食又或者就咁飲都絕對無問題。😋法包喺呢個菜式入面絕對唔係一個配角,佢都係主角之一。特別之處在於佢略帶粉紅色,仲有啲黑色嘅一粒粒。問過老闆,原來包入面加左啲打爛嘅火龍果,所以有啲粉紅而且食落口有啲清甜。越式炒螺一般我地食螺主要都係白焯、油鹽水、豉汁又或者辣酒煮。而呢間餐廳就正正用左越式嘅香料去炒,除左保留到螺嘅鮮甜之外,亦都食到好清新香料嘅味道,非常之惹味。而整道菜有款好Signature嘅味道同香氣,係我之前未嘗試過嘅,呢款香料叫Rau Rum,直接啲講

班蘭蜆湯配焗法包

越式炒螺

一般我地食螺主要都係白焯、油鹽水、豉汁又或者辣酒煮。而呢間餐廳就正正用左越式嘅香料去炒,除左保留到螺嘅鮮甜之外,亦都食到好清新香料嘅味道,非常之惹味。而整道菜有款好Signature嘅味道同香氣,係我之前未嘗試過嘅,呢款香料叫Rau Rum,直接啲講係越南芫荽,佢入口帶點果香,同時又有啲微辣,十分之香口惹味。加上個螺炒得夠火候夠乾身,絕對係佐酒絕佳嘅美食。

另外,我地仲叫左2款小食。

肉鬆烤茄子

茄子烤得香口,唔會過淋亦同時唔會過生,配上啖啖嘅肉鬆,唔需要太多調味已經好好食,好清爽。

燒豬肉米紙卷

米紙捲得夠結實唔會容易爛,口感煙韌,而且米味很香。餡料方便豬肉燒得很香,同米紙好夾。值得一提係個醬汁,花生味十分之濃郁同惹味,點嚟送米紙卷真係一流。

食過海鮮又食過小食,始終要搵返啲澱粉質落肚嘅,咁食越南野又點可能唔食湯粉呢,於是乎就叫左個...

PHO SPECIAL X 河粉

呢個湯底真係十分清甜,十分濃郁,啖啖都充滿牛味,老闆話係用牛骨煮左超過20個鐘而成,所以先做到呢個效果。
出面一般嘅越南河只會用上較簿嘅肥牛,而呢度就用左肉感較重嘅牛柳,所以食落口更有口感更有牛味。
呢個河粉嘅另一賣點就係條牛骨,中間嘅牛骨髓絕對係邪惡之選,刮啲落個湯度一齊食,牛嘅油脂令到個口味倍增。

呢度除左做越南菜之外,夜晚約9點後會以酒吧式經營,會賣下啲唔同類型嘅啤酒咁,老闆介紹左佢呢度新推嘅一款越南手工啤俾我飲。

7 Bridges 柚子手工啤

呢隻手工啤嘅麥味好出好香,同時有陣好清香嘅柚子味,入口感覺好舒服好特別。飲啤酒就緊要要夠凍,好欣賞呢度雪到啤酒夠凍之餘,仲有隻好凍嘅杯,入口超爽呀。呢度老闆仲話遲啲會有生啤,好期待下次再嚟😍😍
2023-12-07
  • 7 Bridges 柚子手工啤
  • 燒豬肉米紙卷
  • 肉鬆烤茄子
2023-11-28 98 瀏覽
餐廳有兩層晚上更會搖身一變成酒吧🥃餐廳環境真的很chill 無論是和家人來吃飯 抑或和朋友小酌聚會都很適合冰鎮苦瓜🧊 冰鎮處理的苦瓜褪去了苦味 爽爽脆脆 配肉鬆多添了一絲鹹味肉鬆烤茄子🍆 茄子用上了蔥油和魚露調味表面再蓋有肉鬆吃過前菜便來品嘗主菜~串燒虎蝦🦐四大串虎蝦爽脆肉厚即叫即燒 上碟時還熱辣辣 帶少辣的調味令蝦肉味道更豐富更開胃豬頸肉春卷撈檬🍲一碗有齊豬頸肉、肉串、春卷香燒豬頸肉帶焦香 春卷脆卜卜 把所有材料與檬粉、青瓜和紅蘿蔔絲拌勻 再加上魚露 撈檬真是一道不敗的越南菜🤣
餐廳有兩層

爽爽脆脆 配肉鬆多添了一絲鹹味

肉鬆烤茄子🍆
茄子用上了蔥油和魚露調味
表面再蓋有肉鬆

吃過前菜便來品嘗主菜~

串燒虎蝦🦐
四大串虎蝦爽脆肉厚
即叫即燒 上碟時還熱辣辣
帶少辣的調味令蝦肉味道更豐富更開胃

豬頸肉春卷撈檬🍲
一碗有齊豬頸肉、肉串、春卷
香燒豬頸肉帶焦香
春卷脆卜卜