2022-07-05 41 瀏覽
先嚟叫左個見到個名覺得邪惡 見到食物更邪惡😈吉列素豚肉炸包🔥炸包選用左饅頭 都算係少少fusion多國菜嘅概念將中式饅頭油炸再加入日式炸豚肉🐷饅頭經過油炸變得超級酥脆 原先鬆軟嘅麵包體就會消失左🍞炸素豚肉同真嘅豚肉感覺真係好相似可能係我平時無食開素肉 有可能係因為我無超級超級仔細找不同只係感覺佢嘅“肉質”好真實🐽而且無特別突出嘅黃豆味道👌配搭沙律醬同焦糖洋蔥絲 新奇得黎又幾夾喔😋同埋叫左個同屬素食嘅香烤雜菜酸種麵包🫑最後叫埋杯有啲特別嘅蜜糖咖啡作完美總結👏

炸包選用左饅頭 都算係少少fusion多國菜嘅概念
可能係我平時無食開素肉 有可能係因為我無超級超級仔細找不同

同埋叫左個同屬素食嘅香烤雜菜酸種麵包🫑

最後叫埋杯有啲特別嘅蜜糖咖啡作完美總結👏
2022-07-05 51 瀏覽
平時出面食開嘅全日早餐都係配兩塊方包呢度就特別啲配左兩塊酸種多士雖然份量細左但感覺更有心有誠意🥳配料方面都有五款 分別係:炒蘑菇同番茄仔🍄牛油果薄片🥑雞肉腸仔煙三文魚片🐟同黑胡椒炒滑蛋🥚個炒蘑菇穩守我心目中嘅第一位❤️相信炒嘅時候加入左牛油同埋簡單嘅胡椒粉、鹽調味食到好重嘅牛油香味🧈邪惡又順滑🍄另外叫嘅炸雞酸種麵包,顧名思義係炸雞塊配一塊酸種麵包🍞特別之處係雞塊上面配左酸甜雞醬🐔同埋炸雞同酸種麵包中間夾雜左四片青蘋果薄片,增加啲酸甜感覺更清新爽口🍏
平時出面食開嘅全日早餐都係配兩塊方包
呢度就特別啲配左兩塊酸種多士

食到好重嘅牛油香味🧈邪惡又順滑🍄

2022-07-04 75 瀏覽
終於黎到標記左好幾個月嘅一間咖啡舖☕ 見到好多靚靚嘅博客人物都嚟過呢度打卡!可惜今日得自己一個諗住嚟放下風所以都食唔到好多嘢,就簡單叫左個墨西哥軟殼蟹意粉🇲🇽意粉扁身好可以容易地掛著偏濃稠嘅番茄蓉醬汁🍅味道酸酸甜甜 唔會膩之餘又幾開胃 令你想一啖一啖繼續食🍴食材雖然唔多但質素都好好,軟殼蟹竟然係原隻上 因為平時如果係呢個份量至少都要一百蚊以上💰但呢度竟然唔需要🥰隔嚟有小半個牛油果🥑 質地熟度都剛剛好恰到好處,唔會熟到軟爛又唔會生到太硬👍都食到牛油果滑順嘅口感同埋獨有嘅香味💚

2022-07-04 55 瀏覽
身邊有好多朋友都鍾意食雞翼,鍾意嗰種雞皮油脂配上雞肉嫩滑嘅口感🐔我就屬於少數鍾意食雞鎚嘅人🍗講咁多其實就係想鋪墊我地叫嘅一款小食:水牛城辣雞鎚,身為一個又愛食辣又愛雞鎚星人點可以午覺佢呢😙首先講嘅醬汁:水牛城醬汁酸辣鹹三種味道都食得出 亦平衡得好好🌶️唔會話有一種蓋過左其他 甚至喧賓奪主🤩雞鎚肉肉質鮮嫩 最鍾意嘅位置係頂頂嘅嗰舊軟骨,超級好味♥️另外叫嘅炸雞吐司同埋蜜糖咖啡都好出色食物 飲品 同埋餐廳環境都好靚包裝得好有心思,個人認為呢間餐廳絕對值得再訪📷

講咁多其實就係想鋪墊我地叫嘅一款小食:

另外叫嘅炸雞吐司同埋蜜糖咖啡都好出色

2022-07-02 148 瀏覽
作為林家謙的歌迷,我很早之前就已經bookmark了這一家cafe!難得今天到銅鑼灣逛街,就順道搭電車來抓緊朝聖的尾巴~自問自己已經算早到埗(大約是12:30),但喜歡家謙的朋友實在太多了,最後要排隊約1小時才可以進店,仍未吃早餐的我肚子快要餓扁了🥺 但,一切都是值得的!這家店著實太夢幻、太精緻了,就好像進入了迪士尼的列車裡一樣,闖進了林doodoo的奇思妙想❤️ 就讓我現在介紹同樣吸引的期間限定菜單吧!doodoodoo ice cream ($50)首先要介紹甜點!半圓形的士多啤梨雪糕上面有一副迷你眼鏡,就像一隻小家謙,超級可愛😍 淋上酸酸甜甜的意大利黑醋,是非常清新的配搭~ 貼心的店家在電子點餐的系統加上甜點後上的選項,那就不怕雪糕會溶掉了🍨happy fries ($38)其實就是烤芝士脆片,上面灑上大量的paprika和芝士粉,口感非常酥脆但稍微有點過鹹,可能是調味粉下得過多🙊 看到不同的可愛笑臉,煩惱就一掃而空~Champagne Oolong ($88)是有機的台灣東部茶葉🌱 能夠稱為香檳烏龍,香味當然是一大重點,無論是香氣還是味道,這盞茶都充滿著蜜糖和花香,入口還有烏龍茶

doodoodoo ice cream ($50)

happy fries ($38)

Champagne Oolong ($88)
是有機的台灣東部茶葉🌱 能夠稱為香檳烏龍,香味當然是一大重點,無論是香氣還是味道,這盞茶都充滿著蜜糖和花香,入口還有烏龍茶半發酵的甘甜~值得一提的是這家店的茶具,藍白陶瓷茶壺像雲像海浪,灰色小茶杯像迷你花盆,完美融合充滿巧思

Konnichiwa ($118)
這個all day breakfast有煎三文魚、太陽蛋(兩隻!)、牛油果、酸種麵包和烤雜菜~份量很足,以這個價錢來說可謂超值😋 最喜歡的是酸種麵包,兩塊又厚又脆的吐司各塗上了士多啤梨果醬和牛油,放上牛油果和太陽蛋,一大口咬下去簡直大滿足!

林家謙doo遊
Pops Up 日期:5月14日至6月12日
午餐
2022-07-01 83 瀏覽
又黎左Trois 食🙈🙈🙈🙈因為係公司附近,所以都算成日黎食。最近佢地做晚市,又搞pop up。本身都鍾意林家謙。就黎左食。晚巿每位350一個套餐。包左蘑菇餐湯。蘑菇餐湯換左方式,以前係湯身偏稀但會有好多蘑菇粒。依加似西餐打到好幼滑個種。比較鍾意以前🙈🙈🙈頭盤可以揀黑松露小籠包或者紅酒燉牛肉。我揀左紅酒燉牛肉,佢會跟酸種麵包,個燉牛肉好正,超似德國個種風味。好入味,啖啖肉。主菜我揀左三文魚扒,其實有啲想食意粉。不過黎個日食左個heavy lunch 。夜晚想食light 啲。個三文魚扒係超超超超超好食!!!!!!勁嫩,係香港啲餐廳成日煮到好老。佢係煎到好滑嫩!!!勁讚!!
晚巿每位350一個套餐。
個三文魚扒係超超超超超好食!!!!!!
勁嫩,係香港啲餐廳成日煮到好老。佢係煎到好滑嫩!!!

勁讚!!
紅酒燉牛肉
龍蝦拿破崙
三文魚扒
2022-06-28 119 瀏覽
🙆🏻‍♀️ 近期因為林家謙doodoodoo的緣故,留意多咗Trois Café,所以約咗個朋友平日去一趟試下,再順便嚟個港島漫遊之旅。✌🏻[ 亂闖試飲試食 ]☕️ Cappuccino 😋😋😋😋泡沫咖啡口感順滑,飲落啡味濃,偏向nutty,配上一粒核桃,整體不過不失! 🍵 Matcha Latte 😋😋😋😋抹茶鮮奶易入喉,唔會太苦或太甜!適合唔受得咖啡而又想打卡嘅朋友一試! 🍽 Japanese Tonkatsu on Sourdough 😋😋😋😋😋朋友純粹見到隔離枱嘅食客叫咗一份,賣相好吸晴,所以叫埋一份!真係內外兼備,唔止打卡影相靚,連食落口都好正!炸豬扒相當邪惡,外皮炸粉非常酥脆,鎖住肉汁,肉質嫩滑,加配sourdough口感一流!👍🏻                              🍽 Beef Salsa on Sourdough 😋😋😋😋😋本身牛肉碎salsa嘅味道香濃,放上sourdough一齊食啱啱好!食落口仍然聞到有香料喺鼻腔同口腔內停留嘅香氣,sourdough有咬口,但唔會太韌!午餐 💵💵💵 約港幣$130/人 咖啡店以doodoodoo嘅MV動畫做主題佈

[ 亂闖試飲試食 ]
☕️ Cappuccino 😋😋😋😋

🍵 Matcha Latte 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵 約港幣$130/人

咖啡店以doodoodoo嘅MV動畫做主題佈置,掛住一路食一路同朋友傾偈,冇乜點樣周圍影相,只係臨走前用雙眼望多兩眼欣賞下。👀

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !
2022-06-06
20 分鐘 (堂食)
  • Japanese Tonkatsu on Sourdough
  • Beef Salsa on Sourdough
//doodoodoo 以各種姿態 記錄這未知的土塊🏃‍♂️//▪️本身Trois Cafe已經係好靚嘅打卡cafe😍今次仲做埋Doodoolam嘅期間限定主題餐廳,餐廳以MV多個場景佈置,仲有多種食物都係以歌曲為靈感▪️限定緊係吸引左大量fans去潮聖,所以等位自然要等好耐先入到🥺我地個日星期日去等左個幾鐘先入到🥹仲有doodoodooo曲奇已經賣哂🥹🔴𝗗𝗼𝗼𝗱𝗼𝗼𝗱𝗼𝗼 𝗶𝗰𝗲-𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 $𝟱𝟬期間限定嘅doodoolam本體,一見到已經覺得好可愛😍外面仲淋上左一層粉紅色雲石,好靚食落就同想像中有啲出入,唔似雪糕咁軟屬,似苞冰好硬同凍,整體偏酸另外配左個醋帶少少甜,落埋會好食啲,都係打下卡算,食落唔好太大期望😂🍝𝗠𝗲𝘅𝗶𝗰𝗮𝗻 𝗦𝗼𝗳𝘁-𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗖𝗿𝗮𝗯 $𝟵𝟴軟殼蟹好大隻夠脆身🦀仲有排到好靚嘅牛油果花做伴碟🥑意粉用左蕃茄醬一齊炒,炒到幾乾身下,每條粉都好掛汁,食落仲帶啲啲辣🌶意粉本身仲跟左個蘑菇湯,好多蘑菇,飲落唔膩😋🥟𝗧𝗥𝗢𝗜𝗦' 𝗫𝗶𝗮𝗼 𝗫𝗶𝗮𝗼-𝗟𝗼𝗻𝗴-𝗕𝗮𝗼 $𝟲𝟴忌廉蘑菇湯配搭住蘑菇餡嘅小籠包,皮薄餡多,面頭加埋黑松露食落松露味好搶,成碟口感都好似🍄🍗𝗣𝗼𝗽 𝗖𝗼𝗿

🔴𝗗𝗼𝗼𝗱𝗼𝗼𝗱𝗼𝗼 𝗶𝗰𝗲-𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 $𝟱𝟬

🍝𝗠𝗲𝘅𝗶𝗰𝗮𝗻 𝗦𝗼𝗳𝘁-𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗖𝗿𝗮𝗯 $𝟵𝟴
軟殼蟹好大隻夠脆身🦀仲有排到好靚嘅牛油果花做伴碟🥑
意粉本身仲跟左個蘑菇湯,好多蘑菇,飲落唔膩😋

🍗𝗣𝗼𝗽 𝗖𝗼𝗿𝗻 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 $𝟳𝟴
炸雞拼韓式甜辣醬,炸粉薄薄一層,炸得幾脆,雞肉嫩滑多汁,另外佢配埋嘅韓式醬入面仲有大量椰菜,就咁食都好好食😋

🍵𝗠𝗮𝘆𝗮’𝘀 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 $𝟱𝟱
呢個配搭好特別!Matcha latte底層加上士多啤梨醬,抹茶粉用上丸九小山園,味道好濃帶回甘,攪勻底層嘅士多啤梨醬就會令成杯飲落帶酸甜,中和左甜膩感
相上方係骯髒咖啡,英文係dirty,但嚟到時係咁乾淨,好失望。今天朋友生日,我見呢間cafe食物和環境都幾靚,就諗住嚟打卡。在餐廳一個鐘,有不同種類嘅蚊(有普通吸人血嘅蚊,亦有細啲嘅蚊吱),無停過!我有用紙巾拍死,不過無影相。一開始無位選擇,坐在大枱。由於無地方放手袋,當埋邊有人走,我哋就轉過去。之後waitress嚟執枱,我唔該佢抹下污糟嘅位置,佢就話: 正常唔可以轉位,因為已經出咗QR code張單。無微笑、無講唔該、無講唔好意思,只係責備我!我就同佢講唔好意思,咁一係你出過張單俾我,以免一陣出食物攞錯枱,佢又話唔洗。我當然明白唔洗,你喺電腦改枱號咪得囉。其實如果佢當初話: 咦?你哋轉咗枱呀!我幫你哋改翻枱號吖!又可以俾說話我聽,又唔會直接得罪個客。#說話的藝術QR code自己落單,水亦自己針,加一服務費就只係for遞食物~利申說明: 我哋幫襯咗三個餐,三百幾蚊,唔多。

無微笑、無講唔該、無講唔好意思,只係責備我!

其實如果佢當初話: 咦?你哋轉咗枱呀!我幫你哋改翻枱號吖!

又可以俾說話我聽,又唔會直接得罪個客。#說話的藝術

利申說明: 我哋幫襯咗三個餐,三百幾蚊,唔多。
2022-06-25
2022-06-24 86 瀏覽
成間cafe以粉紅同粉藍色做主題 好有少女心💗差吾多每一個位置都系打卡位🤤勁好影📷🥑 Salmon Avocado Sourdough $87牛油果煙三文魚酸種麵包牛油果份量都幾多☺️最緊要夠新鮮 煙三文魚都冇腥味 有埋紅洋蔥調味味道更昇華🐮 Beef Salsa Sourdough $87牛肉莎莎原來即係肉碎食落就好似肉醬咁莎莎質感偏向乾身但有埋sour cream入口濕潤好多👍🏼兩款sourdough都配蕃薯條🍠好味😋🍵 Matcha Latte $50抹茶味都夠濃郁 有回甘不過啲抹茶粉好似搞完都吾勻咁🤨🖤 Sesame Roll Cake $42黑芝麻卷蛋芝麻味都幾出❣️卷蛋最緊要濕潤 都做到甜度恰到好處
成間cafe以粉紅同粉藍色做主題 好有少女心💗

2022-04-21
下午茶
  • 流心黑芝麻卷蛋
2022-06-22 112 瀏覽
🍛咖哩椰菜玉子燒 68對於便當嘅玉子燒從來都不抱期望 因為冇期望就冇失望 呢間cafe反而係驚喜🥹玉子燒做到5乾 有少少汁🥰咖哩就係日式嘅 5會太辣太甜 對於番咗半個工既人黎講 真係可以補充體力💕🐟香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 70三文魚方面都幾大舊 🐟🐟煎到外脆內軟 配咗黑椒炒雜菌 非常香 黑椒5會太辣 但有黑椒嘅香味 😎☕️Hot Latte 42好靚嘅拉花🥰cafe都有幾多咖啡選擇 Latte 5會過多嘅奶 同咖啡有一個平衡 令成杯都有好好嘅體驗最後想讚下便當嘅飯 以為會因為有醬汁 比個淨白飯比你 一打開見到有飯素 真係好驚喜 成個便當完整哂 仲有一種日本媽媽嘅感覺❤️❤️❤️❤️
🍛咖哩椰菜玉子燒 68

🐟香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 70

☕️Hot Latte 42

公司係附近所以都食過幾次呢間cafe❤️ 中環番工成日都要食貴嘢🥹有時糧尾真係搞5掂🥹所以都食下三文治過月尾 不過自從搵到呢間cafe真係5洗咁慘🫠仲可以買埋下午茶🤣加埋先係其他餐廳一餐飯嘅價錢❤️雖然係月尾但都食到花膠真係好幸福❤️花膠對皮膚好嘛😍今日就叫咗花膠冬菇燴雞❤️大大舊花膠 圓溜溜嘅冬菇見到超有食慾💕啲雞仲燴得好滑溜 5怕燴到柴皮🤣另外,因為驚晏啲下午茶想食嘢,就嗌多咗個芝士雞扒muffin 配yogurt bowl💕芝士雞扒muffin 真落好肥 但其實一啲都5怕💕內面夾咗牛油果🥑幾飽肚都5會令你有負擔❤️仲有個yogurt好靚💕又有鮮果同nuts🥰完全係健康嘅下午茶之選
 公司係附近所以都食過幾次呢間cafe❤️

2022-06-21 51 瀏覽
疫情番工,好多時都5想出去食飯😵但帶得多主家飯嘅時候,有時都想食下街外嘅餐廳,見到同事買咗個勁日式便當feel嘅飯,勁想試,所以就問咗佢係邊買😍佢第二日就帶咗我去🥰係同事嘅愛🥰 ❤️花膠冬菇燴雞 $68 我見到$68有花膠 冬菇 即刻叫咗個試下😍打開見到勁大舊花膠同巨型冬菇🤣都嚇咗嚇🤣$68咁大舊真係好抵食,燴得好淋同好入味,冇落味精嫁❤️食完5會好頸渴,但個嘴會好膠🤣只怪花膠🤣❤️香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 $70同事就叫咗煎三文魚🫠三文魚煎得好均勻,5會太燶,反而好香口😋仲有炒雜菌😋完全照顧到一餐lunch嘅健康平衡💕呢間會係我之後成日食嘅飯堂❤️健康同美味真係同埋擁有到💕

❤️花膠冬菇燴雞 $68

❤️香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 $70

呢間會係我之後成日食嘅飯堂❤️健康同美味真係同埋擁有到💕
2022-06-21 47 瀏覽
芝士雞扒muffin 配yogurt bowl雞扒份量好多 雞扒嘅肥油切好咗 好適合健身人士食 成日都食雞胸 有時候食下雞扒都唔過份 只要雞排嘅油脂有適當地處理 就唔好同健身有衝突💕另外仲配左一啲牛油果同蔬菜 平衡返成個口感 牛油果香滑 蔬菜爽脆 另外有個yogurt 做甜品 令到成個午餐好完美😋台式滷肉 如果你唔係健身人士 可以選擇食滷肉 台式滷肉多數用肉碎 但係呢度用嘅係切粒 亦都係令到個口感好豐富 滷肉嘅脂肪好脆 每一啖都好滿足 另外雖然係全部滷肉 但係佢都有配到一啲菜 都會平衡返成哥午餐食物嘅吸收🥰🥰
芝士雞扒muffin 配yogurt bowl

台式滷肉

2022-06-21 35 瀏覽
同朋友下午茶時間嚟到都真係幾多人🙈野食點咗個番茄醬軟殼蟹炒意粉同炸加州素肉眼扒炸包🍞飲品同樣一人點一杯:熱拿鐵同抹茶士多啤梨鮮奶兩款主食當中我哋都比較心儀軟殼蟹炒意粉醬汁係含番茄碎碎嘅番茄醬汁 味道甜甜地帶微酸🍅意粉都唔會煮到太軟爛毫無口感咁👌軟殼蟹大大隻原來加埋牛油果片又幾夾幾好食架喔😝抹茶士多啤梨鮮奶有明顯嘅3層做到分明嘅漸層效果📷士多啤梨嘅酸酸甜甜配上帶香濃帶微微甘嘅抹茶又係出奇地夾🍵因為低層有啲士多啤梨果蓉所以營造到多重嘅口感 口感豐富🍓
同朋友下午茶時間嚟到都真係幾多人🙈
野食點咗個番茄醬軟殼蟹炒意粉同炸加州素肉眼扒炸包🍞