2022-07-14 92 瀏覽
青脆雞腿堡個名改得好得意 “清”脆 “青”脆💥脆雞腿顧名思義係脆炸雞腿肉 貼心切成三小塊上碟🐔 雞皮唔厚炸皮薄 炸到外皮酥脆 入面雞肉都算滑溜👍醬汁係開心果混合甜辣醬 整體酸甜嘅味道較為突出 辣味只係好微好微 甚至可以忽略不提😂好中意隔離跟嘅蕃薯薯條🍟 味道香甜又食到少少蕃薯蓉嘅感覺🍠如果想更濃味或者酸味更突出都可以點旁邊另上嘅番茄醬🥫跟著都點左個台意炸雞炸饅頭🐔醬汁係莫札瑞拉芝士同埋羅勒醬 有芝士誘人嘅鹹香味🧀又有羅勒獨特嘅草香味🌱同埋士多啤梨梳打🍓味道同屬酸酸甜甜 解膩派
青脆雞腿堡個名改得好得意 “清”脆 “青”脆💥
同埋士多啤梨梳打🍓味道同屬酸酸甜甜 解膩派
2022-07-14 65 瀏覽
話說今日朝早安排咗好多嘢做 一直到下午兩點先嚟到餐廳食晏晝飯😭一坐低就叫咗個主食 小食薯條同埋一杯嘢飲☺️主食叫咗平時小食好鍾意點嘅炸饅頭呢款叫做加州素肉眼扒🍃就係兩層炸饅頭合著一塊炸過嘅素肉眼扒同埋啲蔬菜🥬炸饅頭兩邊都炸到超級香脆😘就算翻開炸饅頭底部都會見到已經完全變左咖啡色😏所以要落特別脆口 唔會有平時食麵包嘅煙韌嘅感覺🍞中間有混合咗沙律醬嘅蔬菜絲 味道酸酸地👍🏼而且蔬菜絲都變得無感爽脆 可以中和翻炸物嘅硬脆口感👌最頂有一球煮至軟身嘅洋蔥絲🧅味道甜甜地🍬
主食叫咗平時小食好鍾意點嘅炸饅頭呢款叫做加州素肉眼扒🍃

2022-07-14 53 瀏覽
首先不得不提係呢間cafe的確切切實實地好適合打卡 唔單單餐廳環境 顏色 裝修 好靚 連食物賣相同埋餐具都好靚📸身為重度咖啡愛好者 基本上每日朝早都要飲翻杯咖啡☀️今日就叫左杯簡單唔花巧嘅熱拿鐵☕首先評評賣相:咖啡用左湖水綠色大圓杯裝著 再用銅色鐵盤盛著 感覺精緻😍其次係咖啡個拉花都好整齊 分明 好靚 自己都試過係屋企練習拉花 當然多數都係失敗啦😢味道方面:奶味同咖啡味配合得好好 相得益彰唔會話咖啡味太濃太苦 亦唔會話奶味太濃郁蓋過咖啡香味🥛整體非常滿意

首先評評賣相:

味道方面:
2022-07-14 38 瀏覽
今日難得下午有時間自己悠閒咁食個午飯,就黎左呢間評語都幾唔錯嘅咖啡店☕點左個我平時都好鍾意食嘅黑松露雜菌意粉🍝醬汁係忌廉混合大量蘑菇🍄 口感濃郁順滑又帶蘑菇香氣🖤意粉選用左扁意粉 質地煙韌有咬口唔會一咬就斷個啲👍另外因為佢扁身所以都比較容易掛到啲濃濃嘅意粉醬汁🥄配料方面都毫不吝嗇 有好多蘑菇粒粒 草菇 洋蔥粒粒 同埋表面嘅火箭菜,帶翻啲爽脆嘅口感🧅咖啡香氣同埋順滑香濃嘅奶味,全部都平衡得好好 絕對係一杯令人回味嘅咖啡☕

知道有好多朋友仔都最鍾意食雞脾或者雞翼🐔鍾意嗰種雞皮油脂配上雞肉嫩滑嘅口感 但咁多個部位裡面相較我就比較鍾意食雞鎚😍今次黎到見到有款小食—水牛城辣雞鎚🌶️雞鎚外型比一般見到嘅我覺得比較細隻,而且雞肉好似都比較集中 每隻都係喺最頂部嘅位置,所以就可以好優雅咁用刀叉簡單將雞肉脫骨🍴或者都可以豪邁地用手攞著食 輕易就一咬咬走成舊肉👍水牛城醬汁不外乎酸 鹹 辣 嘅比例,融合奶油芝士濃郁厚實嘅口感又食到沙律醬嘅酸酸地👅另外兩個主菜:忌廉蘑菇黑松露意麵 同 炸素豚肉配炸饅頭,都好出色 不過最愛都係小食水牛城辣雞鎚😝

2022-07-13 36 瀏覽
我點左手撕豬肉炸饅頭同埋一杯離地同行嘅朋友仔就點左個炸雞酸種麵包同埋一杯士多啤梨抹茶拿鐵🍵先講我個主食🙆🏻‍♀️感覺都有啲啲似多國菜🌍似模擬漢堡包嘅結構 但就用個切左一半嘅炸饅頭代替 饅頭炸到咖啡色真係同漢堡包有幾分似 但就比較迷你😂夾著嘅豬肉已經撕到好幼嘅一絲一絲🐷 食落都幾多汁頗嫩滑 重點係上面重加左隻半熟煎蛋🍳令成件事更濕潤多汁 但都唔會太流質令你食到好狼狽😍 杯離地其實係含酒精飲品 混合左茶味gin 茶 蜜糖同埋士多啤梨🍓味道有甘有甜 都幾有層次🍹
我點左手撕豬肉炸饅頭同埋一杯
離地
同行嘅朋友仔就點左個
炸雞酸種麵包
同埋一杯
士多啤梨抹茶拿鐵🍵

離地
2022-07-11 87 瀏覽
雞翼雞鎚呢類從來都係我最愛 一見到有雞鎚就果斷決定要叫嚟試試😋水牛城雞鎚顏色呈深啡色 就咁睇個賣相已經覺得佢一定好入味 入哂醃料同埋醬汁嘅味道 食落去果然都無令我地失望👍雞肉裡面都食到水牛城醬汁酸酸辣辣嘅味道🌶️每隻雞鎚底部都有一篤沙律醬 除左用黎定型之外 都可以多翻啲酸酸甜甜嘅味道 感覺更清新解膩🍃最鍾意係食雞鎚嘅軟骨位置 脆卜卜好好味🍗另外叫咗個經典嘅全日早餐🥘全日早餐雖然好常見 基本上每間咖啡店都會有 但就有趣在每間選用嘅食材都會有少少唔同

另外叫咗個經典嘅全日早餐🥘
2022-07-11 66 瀏覽
今日同朋友仔嚟咗呢間超級少女心 位於灣仔嘅咖啡店食下午茶💃餐點種類都好多元化 有套餐 單點主菜 小食 茶飲 咖啡 酒 甜品🍮有幾款Executive Set配搭創新而且包括好幾樣嘢事:有一款主菜,兩款小食,一份餐湯同一份甜品…但因為我同朋友仔都無特別肚餓所以普通嗌咗兩款主食就算啦😊我嗌咗個叫手撕雞狂想曲💃個名好似好奔放咁🤣🤣🤣其實係兩件好似漢堡包嘅炸饅頭夾著啲手撕豬肉同埋一隻太陽蛋…手撕豬肉份量都幾多 基本上每一啖都食到佢🐷…太陽蛋亦煎得好靚仔熟度剛剛好🍳朋友仔表示佢嗌嘅忌廉蘑菇黑松露扁意粉都好好味🍄
今日同朋友仔嚟咗呢間超級少女心 位於灣仔嘅咖啡店食下午茶💃

我嗌咗個叫手撕雞狂想曲💃個名好似好奔放咁🤣🤣🤣

朋友仔表示佢嗌嘅忌廉蘑菇黑松露扁意粉都好好味🍄
2022-07-08 112 瀏覽
餐廳以湖水綠色同埋粉紅色做搭配💗無論室內室內裝修都係走甜美簡約嘅風格唔會有好多多餘嘅擺設 令人感覺簡單舒服🙆🏻‍♀️叫咗一個主食 一個小食同埋一杯咖啡同男朋友分首先來到係香烤蔬菜酸種麵包🍞酸種麵包因為呼出二氧化碳會令麵包膨脹同普通白麵包相比做出來嘅氣孔大小會唔太一樣麵包外皮都比較酥脆同埋厚實😍聽講酸種放得越耐 做出來嘅麵包味道都會更酸更加濃厚🍞而且最重要係因為酸度較高所以升糖指數會比較低。香烤雜菜有紅黃椒 茄子 同埋翠玉瓜 全部都香甜多汁🫑
餐廳以湖水綠色同埋粉紅色做搭配💗

酸種麵包因為呼出二氧化碳會令麵包膨脹
同普通白麵包相比做出來嘅氣孔大小會唔太一樣
麵包外皮都比較酥脆同埋厚實😍
聽講酸種放得越耐 做出來嘅麵包味道都會更酸更加濃厚🍞
而且最重要係因為酸度較高所以升糖指數會比較低。
香烤雜菜有紅黃椒 茄子 同埋翠玉瓜 全部都香甜多汁🫑
2022-07-08 79 瀏覽
全日早餐都選係cafe經典菜式,每個地方都會加入一啲自己嘅特色或者用唔同材料😜呢度配嘅係雞肉香腸 牛油果 番茄仔炒蘑菇 炒滑蛋 酸種吐司,同埋比較少見嘅煙三文魚片🐟三文魚片捲成靚靚嘅花形狀🌹食到微微煙燻香味 唔會太重蓋過魚香味 炒蘑菇就好多汁而且有牛油香🧈炒滑蛋大大份唔會太老都好唔錯🍳酸種麵包一塊搽左牛油另一塊搽左果醬,好鍾意個牛油果 質地軟熟綿密但又唔會熟到好軟爛或者有黑點,相信應該係等到臨上菜前先切牛油果所以顏色仲係好翠綠好靚🥑係有誠意嘅!
係有誠意嘅!
充滿蜜桃色、薄荷綠色等豐富糖果色,少女感𝕞𝕒𝕩嘅一間餐廳 ❁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀門口個圓形落地窗係餐廳最熱門嘅打卡位,無論係由窗外影入去,定喺門口位影,都係咁打卡𝕒𝕓𝕝𝕖 °ʚ♡ɞ°⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀以Fusion菜式為主打嘅食物不單止菜名特別,賣相都好精緻好打卡𝕒𝕓𝕝𝕖,仲要好好食 (。>﹃<。)✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿打卡無窮_港島區
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿
打卡無窮_港島區
2022-07-07 78 瀏覽
咖啡廳主要用左兩隻顏色做牆身一邊係中性啲嘅小清新湖水綠色💚配橙色凳另一邊就係超級少女心甜美系嘅粉紅色💓配綠色凳我哋就揀左坐前者:中性啲嘅小清新湖水綠色💚配橙色凳嘅位置平時出街好少食全日早餐🌞因為覺得食物款式好似都係普普通通 個人無咩興趣但呢度竟然有三文魚片同埋牛油果😍三文魚片經過煙燻 有淡淡煙燻木香味🪵另外仲有炒蘑菇配番茄仔 大大塊炒滑蛋同埋兩塊包包🍞麵包用左酸種麵包 一塊搽左牛油 另一塊就搽左果醬各有風味 自己就比較鍾意搽牛油 鹹香鹹香🧈
咖啡廳主要用左兩隻顏色做牆身
一邊係中性啲嘅小清新湖水綠色💚配橙色凳
另一邊就係超級少女心甜美系嘅粉紅色💓配綠色凳

我哋就揀左坐前者:中性啲嘅小清新湖水綠色💚配橙色凳嘅位置

各有風味 自己就比較鍾意搽牛油 鹹香鹹香🧈
2022-07-07 66 瀏覽
餐廳選擇都幾多 飲品都分左好幾類:有咖啡類、茶類、餐廳精選、期間限定 等等🥤概念同傳統手撕雞肉一樣 不過就變左豬肉🐽口感同我想像中嘅有少少唔一樣 口感更軟綿多汁 唔會好似食手撕雞咁有咬口😗配料有少量紫椰菜絲同埋紫洋蔥條🧅洋蔥煮到偏軟稔帶微微辛辣感紫椰菜質地爽脆💜重點係上面疊左隻煎太陽蛋🥚基本上已經完美覆蓋底下嘅材料🍳蛋黃金黃色 蛋香味濃郁💛忌廉蘑菇黑松露意粉既忌廉味同蘑菇味平衡得好好🖤整體味道濃郁所以食得多都可能會有啲膩 就好適合配一杯凍飲或者梳打水🧊

概念同傳統手撕雞肉一樣 不過就變左豬肉🐽

2022-07-06 45 瀏覽
墨西哥番茄軟殼蟹意粉🍝軟殼蟹炸得好通透 從頭至尾都好香脆🦀一般好多意粉都係配搭菠菜或者綠葉菜🥬呢度就特別在佢配搭牛油果 感覺配搭都幾新奇牛油果熟度啱啱好 唔軟爛又唔會太硬🥑食到牛油軟綿嘅口感同埋獨特嘅香氣💚整體份量足夠亦都好夠飽肚👍見到好多人都推薦呢度嘅水牛城雞鎚雞鎚應該係搽完水牛城醬汁再攞去烤焗🔥見到雞鎚顏色咁深色 系深咖啡色 成隻都好入味🍗水牛城醬味道濃郁帶微微辣味🌶️飲品都叫咗杯熱拿鐵同埋一杯超少女嘅酒🍹杯酒個名叫離地 漸層效果都好靚
墨西哥番茄軟殼蟹意粉🍝

水牛城醬味道濃郁帶微微辣味🌶️

飲品都叫咗杯熱拿鐵同埋一杯超少女嘅酒🍹

杯酒個名叫離地 漸層效果都好靚
2022-07-06 32 瀏覽
忌廉蘑菇黑松露扁意粉🍄菇菇香味好好香好突出,見到除左蘑菇之外都仲有啲雜菌 但就唔太清楚佢哋叫咩名🤣另一主角當然係個黑松露醬🖤撈勻一齊食加埋黑松露整體菇菌味更上一層樓🤤另外仲有啲細細粒嘅洋蔥 食到啲清甜清爽嘅感覺🧅表面放左火箭菜做點綴🌱另一個主食點左咖啡店經典全日早餐🌈材料有雞肉香腸兩條🐔炒蘑菇加小番茄🍅炒蛋🍳煙三文魚片🐟牛油果🥑同埋兩塊細細嘅酸種麵包🍞當中最鍾意個炒滑蛋,正所謂煮看似最容易最簡單嘅嘢 就越睇得出廚師嘅功力👨‍🍳👩‍🍳炒蛋口感滑溜 簡單用黑胡椒調味已經好好味👍
忌廉蘑菇黑松露扁意粉🍄

另一個主食點左咖啡店經典全日早餐🌈