2021-12-04 764 瀏覽
今日同朋友嚟到灣仔呢間粉色秋Cafe high tea, 裝修風格好簡約,粉紅色搭湖水綠的配搭,中間有張好似乒乓波枱的大枱,大膽創新Executive Set $118/set呢個set都幾抵食,有五樣嘢,分別有一樣主菜,兩樣小食,一個餐湯同一個甜品🍔台式炸雞配炸饅頭佢其實係一個漢堡造型的炸雞包,炸雞外皮好香脆,內裏Juicy, 炸饅頭加咗少少牛油同蜜糖炸香,好香脆🧀芝士年糕芝心流心嘅效果就唔係好明顯,不過都有淡淡的芝士味,外面年糕口感煙煙韌韌🥚鐵觀音茶葉蛋冷麵茶葉蛋唔算好入味,唔係好食到茶葉嘅香味,不過冷麵就做到爽口清甜🍄蘑菇湯同一般蘑菇湯唔同,呢個比較稀身,但係蘑菇份量非常多,而且加咗牛油炒香,好香濃又唔會太膩🍵抹茶奶凍上面一層抹茶奶凍抹茶味非常香濃,下面原味奶凍有淡淡的奶香,整個質感好滑lulu,甜度恰到好處,10分推薦👍🏻👍🏻👍🏻🍓抹茶士多啤梨拿鐵💚🤍❤️ $55呢個飲品嘅漸層非常靚,第一層係香濃抹茶🍵,第二層係香滑牛奶🥛,最底嗰層係士多啤梨果蓉🍓,呢個配搭非常好,士多啤梨果香酸酸甜甜,配埋綠茶都幾夾🍠沖繩紫薯拿鐵💙🤍💜 $47呢個漸層都好夢幻,第一層係紫薯汁,第二層係香滑牛奶

Executive Set $118/set

🍔台式炸雞配炸饅頭
台式炸雞配炸饅頭

🧀芝士年糕

🥚鐵觀音茶葉蛋冷麵
鐵觀音茶葉蛋冷麵,芝士年糕

🍄蘑菇湯
蘑菇湯

🍵抹茶奶凍

🍓抹茶士多啤梨拿鐵💚🤍❤️ $55
抹茶士多啤梨拿鐵

🍠沖繩紫薯拿鐵💙🤍💜 $47
呢個漸層都好夢幻,第一層係紫薯汁,第二層係香滑牛奶🥛,最底嗰層係紫薯粒粒,唔會太甜,打卡推薦👍🏻
沖繩紫薯拿鐵

金沙牛油果🥑 $90
冇諗過牛油果可以炸黎食,仲要配埋鹹蛋黃都幾夾,香濃蛋黃味配creamy牛油果,罪惡感強烈😂
金沙牛油果

💜沖繩紫薯芋泥無花果夾心卷 $48
呢個賣相一流,不過食落就有啲太甜,唔係太食得出紫薯嘅味道,中間嘅芋泥都打得幾滑,如果加啲麻薯應該會更好食
沖繩紫薯芋泥無花果夾心卷

台式炸雞配炸饅頭
蘑菇湯
抹茶士多啤梨拿鐵
沖繩紫薯拿鐵
金沙牛油果
  • 抹茶奶凍
已經是第二次來到這間CAFE了 上次是一個人來 這次要推薦好友一起到訪❤️上次喝過他們的咖啡太出色了 這次刻意買些咖啡豆回家自己沖☕️二人點了一個小食炸雞拼盤和卡邦尼意粉小食炸雞拼盤很有驚喜 因為原來有兩款不同的味道 真的很有心思 最適合喜歡試不同食物的我們😍兩款炸雞味道也很喜歡 都是剛剛炸好的 食的時候還是熱的 雞肉鮮嫩有肉汁👏🏻卡邦尼意粉也很有水準 意粉佈滿白汁和芝士濃濃的香味 味道也不會太重或太淡 剛剛好兩個人一口氣就食完所有食物了🥰還拍了不少好看的相片 真的是太滿足的一天💓
已經是第二次來到這間CAFE了
上次是一個人來 這次要推薦好友一起到訪❤️

二人點了一個小食炸雞拼盤和卡邦尼意粉

卡邦尼意粉也很有水準 意粉佈滿白汁和芝士
濃濃的香味 味道也不會太重或太淡 剛剛好
兩個人一口氣就食完所有食物了🥰
還拍了不少好看的相片 真的是太滿足的一天💓
呢間餐廳一直人氣好高 因為係環境設計方面擺足心思 但估唔到食物質素都一樣咁高CP值💓我係一個Carbonara關注組🥰每一次去餐廳只要有Carbonara我都一定叫!今次呢間Cafe 嘅Carbonara 好高質👍🏻成個意粉都好creamy 個汁比例夠多 令到意粉完全唔會乾 個汁烹煮到岩岩好 唔會太稀又唔會太杰撻撻!醬汁味道夠哂濃 又唔會完全蓋過芝士嘅香味煙肉食落都好有鹹香味 同意粉好夾 令到味道再次昇華😚佢已經榮升做最好食嘅Carbonara頭3位❤️‍🔥

我係一個Carbonara關注組🥰
每一次去餐廳只要有Carbonara我都一定叫!
今次呢間Cafe 嘅Carbonara 好高質👍🏻
成個意粉都好creamy 個汁比例夠多 令到意粉完全唔會乾

個汁烹煮到岩岩好 唔會太稀又唔會太杰撻撻!

醬汁味道夠哂濃 又唔會完全蓋過芝士嘅香味
煙肉食落都好有鹹香味 同意粉好夾 令到味道再次昇華😚

佢已經榮升做最好食嘅Carbonara頭3位❤️‍🔥
6天前 0 瀏覽
終於可以去到呢間超人氣少女心Cafe店💓入到門口就見到佢哋有個好大嘅圓形透光玻璃窗😍呢個位影得超靚🥰影咗唔少打卡靚相!入面仲有好多唔同嘅打卡位都好有設計特色👏🏻今次就叫做一款主菜配一杯咖啡🥰Beef Salsa Sourdough with fries呢款食物嘅材料相當豐富🤩牛肉係切成左碎粒 送到黎未食已經聞到好香佢會有生菜係底包住牛肉同其他配料好香嘅香料味道識落又唔會太鹹!而且有生菜包住令到個感覺冇咁油膩😍但又會好惹味!配菜方面仲會有埋番薯條 食埋超級夠飽肚😋一款主菜但有咸有甜👍🏻滿足晒我唔同嘅味蕾!咖啡方面 飲唔到齋啡嘅我就叫咗一杯牛奶咖啡☕️佢哋嘅咖啡又好靚嘅拉花 而且咖啡味道重😆一飲就知道係用咗上等嘅咖啡豆沖出嚟☕️
終於可以去到呢間超人氣少女心Cafe店💓
入面仲有好多唔同嘅打卡位都好有設計特色👏🏻

今次就叫做一款主菜配一杯咖啡🥰
呢款食物嘅材料相當豐富🤩
牛肉係切成左碎粒 送到黎未食已經聞到好香
佢會有生菜係底包住牛肉同其他配料
配菜方面仲會有埋番薯條 食埋超級夠飽肚😋
一款主菜但有咸有甜👍🏻滿足晒我唔同嘅味蕾!

咖啡方面 飲唔到齋啡嘅我就叫咗一杯牛奶咖啡☕️
佢哋嘅咖啡又好靚嘅拉花 而且咖啡味道重😆
一飲就知道係用咗上等嘅咖啡豆沖出嚟☕️
6天前 0 瀏覽
今次要同大家介紹呢間又靚又好食嘅高質Cafe❤️一心想嚟食佢地嘅lunch 見到佢地餐廳嘅食物款式選擇好多👍🏻咁啱好想食厚多士 見到佢又有吉列豬扒又有牛肉仲有呢個超巨型鰻魚😍由於佢嘅賣相實在太震撼同吸引 所以喺心大心細之下 最後都係揀咗鰻魚牛油果多士😋配料方面都好豐富仲會配埋牛油果,黑松露蛋沙律,火箭菜等等 淨係食條鰻魚已經夠晒滿足 再加埋烘到脆脆地嘅厚多士😋真係食到lamlam脷除咗好味嘅厚多士之外 佢哋仲有配埋我最鍾意食嘅番薯條!食到我真係超級飽 飽到夜晚食唔落飯🤣呢個價錢有咁嘅份量同質素 仲要有咁靚嘅環境襯托👍🏻真係比足💯!
今次要同大家介紹呢間又靚又好食嘅高質Cafe❤️

除咗好味嘅厚多士之外 佢哋仲有配埋我最鍾意食嘅番薯條!

食到我真係超級飽 飽到夜晚食唔落飯🤣
2022-05-12 0 瀏覽
去間靚Cafe 飲杯咖啡鬆一鬆上網見到好多人推介呢間打卡CAFE🤩呢排做嘢好忙 難得平日放假 咁岩又想搵個喘息空間好好地幫自己充下電就決定一個人嚟呢間CAFE 享受下自己me time!去CAFE想好好休息 當然要叫返杯COFFEE!呢間CAFE嘅COFFEE選擇都好多 無論凍熱都有得揀 無論係Latte、cappuccino定BLACK COFFEE都有。咁啱個日天氣有啲涼,所以就叫左杯熱嘅鮮奶咖啡比自己暖下!咖啡有好靚嘅拉花圖案,咖啡味道香濃~真係日日都要飲杯靚咖啡先有精神!再加埋個咁靚嘅環境真係好適合喺度過一個休閒嘅下午❤️
去間靚Cafe 飲杯咖啡鬆一鬆
上網見到好多人推介呢間打卡CAFE🤩

就決定一個人嚟呢間CAFE 享受下自己me time!

去CAFE想好好休息 當然要叫返杯COFFEE!

真係日日都要飲杯靚咖啡先有精神!

再加埋個咁靚嘅環境真係好適合喺度過一個休閒嘅下午❤️
2022-05-12 0 瀏覽
灣仔呢間人氣咖啡店,設計用粉紅色為主要顏色 仲有圓形設計嘅透光玻璃窗,環境十分適合打卡❤️食物方面主打fusion菜 味道相當唔錯!Fushion Italian Sourdough with fries 主要材料包括:火腿、火箭菜、蕃茄、黑松露同酸種麵包 全部材料味道非常之夾 而且有新鮮蔬菜混合鹹香嘅火腿 可以減輕油膩感 又非常惹味!Pan Fried Xiao-Long-Bao 呢款小籠包配上黑松露 味道十分出色💓而且賣相精緻 小籠包皮薄咬到裏面仲有湯汁👍🏻吸收晒所有黑松露嘅精華 值得大家一試!Pop Corn Chicken Combo 炸雞本身已經有唔同味道 其中一款食落感覺有少少似台式風味嘅鹽酥雞 另一款就有啲似韓式風味嘅炸雞 但係佢哋仲配左一個好特別嘅印度酸辣醬 無論係就咁食定係都好好味 一款食物有三種唔同嘅味道😍自己就好鍾意!

食物方面主打fusion菜 味道相當唔錯!
主要材料包括:火腿、火箭菜、蕃茄、黑松露同酸種麵包

Pan Fried Xiao-Long-Bao
呢款小籠包配上黑松露 味道十分出色💓
而且賣相精緻 小籠包皮薄咬到裏面仲有湯汁👍🏻

吸收晒所有黑松露嘅精華 值得大家一試!

Pop Corn Chicken Combo
2022-05-11 0 瀏覽
今次要極力推介呢間灣仔嘅Cafe比大家!Carbonara 食落真係好香白汁味 意粉煮嘅時間掌握得啱啱好 咬落軟硬適中 再配埋鹹香嘅煙肉🥰真係好好食呀!佢地仲喺意粉上面加咗火箭菜,夾埋一齊就可以減輕heavy嘅感覺👍🏻另外 仲叫咗一個Fushion Italian Sourdough with fries😆呢個係比較新穎嘅意式fusion菜😍真係完全可以刺激到我嘅味蕾😱本身佢用咗厚薄適中嘅火腿 然後仲有新鮮嘅火箭菜同蕃茄 令到成個菜式都好fresh!重點係佢哋加咗超好味嘅黑松露醬 令到成個厚多士嘅味道提升到極致🥹真係好好食呀!仲要環境充滿少女心 周圍都可以打卡 岩哂最鍾意影港女相嘅我地😍
今次要極力推介呢間灣仔嘅Cafe比大家!

真係完全可以刺激到我嘅味蕾😱

2022-05-11 0 瀏覽
呢間餐廳真係好值得大家去❤️環境設計已經落足心思 差唔多每一個角落都可以係打卡位 啱晒鍾意影相嘅大家😍除咗環境靚之餘食物質素都好高😋今次我就叫咗佢哋嘅卡邦尼意粉同墨西哥軟殼蟹意粉!墨西哥軟殼蟹意粉係必食推介❤️‍🔥因為真係好抵食份量足之餘味道仲要好好!食蟹最重要係要新鮮 佢仲要新鮮得嚟又大隻!勁多蟹肉同蟹膏 超級邪惡! 撈埋啲意粉食夠晒飽肚 蟹肉嘅鮮味令到意粉味道完全昇華🦀卡邦尼意粉味道都唔錯!白汁忌廉味道香濃 仲有好香嘅芝士同煙肉味👍🏻兩款意粉嘅味道都好出色 推薦大家可以嚟試吓
呢間餐廳真係好值得大家去❤️

除咗環境靚之餘食物質素都好高😋
今次我就叫咗佢哋嘅卡邦尼意粉同墨西哥軟殼蟹意粉!
墨西哥軟殼蟹意粉係必食推介❤️‍🔥
因為真係好抵食份量足之餘味道仲要好好!
食蟹最重要係要新鮮 佢仲要新鮮得嚟又大隻!

兩款意粉嘅味道都好出色 推薦大家可以嚟試吓
本身覺得打卡Cafe嘅食物應該都係麻麻地🥹但點知呢間Cafe除咗有好靚嘅打卡位嘢食都咁正💕😎特別係佢哋嘅牛油果鰻魚厚多士 🥑🍞真係不得了😍原條嘅巨型燒鰻魚!仲有新鮮嘅牛油果加埋黑松露滑蛋沙律所有食材融為一體 味道冇得挑剔😍係我食過咁多唔同款嘅厚多士入面做得最出色嘅👍🏻之後仲叫咗杯鮮奶咖啡慢慢嘆奶味同咖啡味道好香濃仲有一個好靚嘅拉花圖案💓「見字飲啡」呀大家佢哋嘅咖啡真係值得叫杯試下❣️
本身覺得打卡Cafe嘅食物應該都係麻麻地🥹
但點知呢間Cafe除咗有好靚嘅打卡位嘢食都咁正💕😎

特別係佢哋嘅牛油果鰻魚厚多士 🥑🍞
真係不得了😍原條嘅巨型燒鰻魚!
仲有新鮮嘅牛油果加埋黑松露滑蛋沙律
所有食材融為一體 味道冇得挑剔😍
係我食過咁多唔同款嘅厚多士入面做得最出色嘅👍🏻

之後仲叫咗杯鮮奶咖啡慢慢嘆
奶味同咖啡味道好香濃
仲有一個好靚嘅拉花圖案💓
「見字飲啡」呀大家
佢哋嘅咖啡真係值得叫杯試下❣️
呢到環境靚係人都知!打卡好地方但估唔到食物質素一樣咁有水準👍🏻Fushion Italian Sourdough with fries 大讚佢係特別用左我好鐘意嘅酸種麵包再配合火腿、火箭菜同蕃茄、黑松露,冇諗過竟然咁夾!真係幾好食👏🏻必食 唔食會後悔嘅Pan Fried Xiao-Long-Bao !👍🏻小籠包係我由細到大飲茶都必叫嘅點心估唔到竟然連Cafe都有得食仲要係一款充滿黑松露嘅小籠包皮薄多汁 咬一啖已經爆曬汁真係好鐘意呢個組合呀!❤️係呢間餐廳先咁大敢研發嘅獨特嘅味道👍🏻
呢到環境靚係人都知!打卡好地方

皮薄多汁 咬一啖已經爆曬汁
真係好鐘意呢個組合呀!❤️
係呢間餐廳先咁大敢研發嘅獨特嘅味道👍🏻
2022-05-10 15 瀏覽
呢間Cafe設計真係好靚,勁有童話般嘅感覺,因為成間都係粉紅同埋粉藍色💓兩隻顏色都係我最鍾意嘅!我仲特登襯返粉色系嘅衫嚟打卡🫣今次叫左一個炸雞拼盤😍炸雞份量岩岩好 仲要係岩岩新鮮炸好 肉質好嫩 入面仲有肉汁!仲要有我最愛嘅酸甜醬配埋 可以點嚟一齊食😋酸酸甜甜咁好正咁靚嘅cafe當然係必食甜品啦🥰叫左個白朱古力抹茶鬆餅同一杯抹茶拿鐵白朱古力x抹茶味嘅鬆餅好夾😚白朱古力嘅甜味完全中和左抹茶嘅甘味🥰又唔會太甜喎💓正呀喂!

今次叫左一個炸雞拼盤😍炸雞份量岩岩好
仲要係岩岩新鮮炸好 肉質好嫩 入面仲有肉汁!

仲要有我最愛嘅酸甜醬配埋 可以點嚟一齊食😋酸酸甜甜咁好正

咁靚嘅cafe當然係必食甜品啦🥰
叫左個白朱古力抹茶鬆餅同一杯抹茶拿鐵

白朱古力x抹茶味嘅鬆餅好夾😚
白朱古力嘅甜味完全中和左抹茶嘅甘味🥰
又唔會太甜喎💓正呀喂!
2022-05-10 0 瀏覽
之前咁啱見到有個Foodie share話呢間Cafe係佢十大最愛之選❤️所以一早已經bookmark左好想嚟影下打卡呃like相食下好嘢👏🏻餐廳嘅打卡位置有好多 門口已經有好靚嘅粉紅色外牆設計 再配合湖水綠嘅顏色嘅餐枱 真係營造左一種好高級夢幻嘅感覺。今次叫咗Pop Corn Chicken Combo同Fushion Italian Sourdough with fries。兩款食物嘅質素都唔錯👍🏻炸雞十分之香脆 識落有啲似鹽酥雞嘅感覺 雞肉肉質都好鮮嫩 一啲都唔會乾 食到停唔到口🤩另一款意式味道厚多士都好飽肚👍🏻佢哋係用咗上等嘅火腿再配上頂級嘅黑松露醬兩者味道配合得非常之好😍同埋都放咗一啲小小嘅蔬菜做配合 令到比人感覺更加清新同健康!

另一款意式味道厚多士都好飽肚👍🏻
佢哋係用咗上等嘅火腿再配上頂級嘅黑松露醬
下午三時 想找個寧靜舒適的環境好好休息。上網搜尋發現很多人也推介這間位於灣仔的優閒咖啡店,就決定前來一試!咖啡店的環境舒適 別具心思的設計風格 餐廳的配色是用了充滿少女心的粉紅色和湖水綠色成為對比色 實在是太夢幻的感覺~在這拍照也太好看了在這環境下再配上一杯高質的咖啡是享受人生的最美好時刻!咖啡的味道很香濃,採取了高質的咖啡豆沖製而成,而且再加上拉花的圖案做點綴,即使簡單的一杯飲品也絕不馬虎!這間咖啡店讓我輕鬆地渡過了一個下午的時間,下次我一定會再回訪的!
下午三時 想找個寧靜舒適的環境好好休息。

咖啡店的環境舒適 別具心思的設計風格

在這環境下再配上一杯高質的咖啡是享受人生的最美好時刻!

2022-05-06 0 瀏覽
今次嚟到呢間人氣主打創新嘅fusion菜式CAFE!未嚟之前已經好期待啦 果然係冇令我失望 真係好有驚喜! 生煎小籠包 呢款係必食推介呀!本身自己已經係超鐘意食小籠包~但呢間CAFE嘅小籠包非常大膽地創新!蟹粉小籠包配上意大利嘅蘑菇湯~味道配搭好夾 比人一種全新嘅感覺!卡邦尼意粉 都有好高質嘅水準!首先佢嘅意粉軟硬適中,白汁味好濃!再加埋上面有芝士碎同埋煙肉 真係好正 好creamy環境舒適又可以比人打卡!連食物質素都咁高!真係絕對值得一試嘅高質CAFE!
今次嚟到呢間人氣主打創新嘅fusion菜式CAFE!
未嚟之前已經好期待啦 果然係冇令我失望 真係好有驚喜!

生煎小籠包 呢款係必食推介呀!
本身自己已經係超鐘意食小籠包~
但呢間CAFE嘅小籠包非常大膽地創新!

蟹粉小籠包配上意大利嘅蘑菇湯~
味道配搭好夾 比人一種全新嘅感覺!

卡邦尼意粉 都有好高質嘅水準!
首先佢嘅意粉軟硬適中,白汁味好濃!
再加埋上面有芝士碎同埋煙肉 真係好正 好creamy

環境舒適又可以比人打卡!連食物質素都咁高!
真係絕對值得一試嘅高質CAFE!