2018-08-13
趁老公出trip約吓朋友食飯聚聚舊,我又諗起呢度~雖然黎左幾次,不過同唔同既朋友~同埋隔幾個月黎,又會轉吓menu,轉吓掛畫,都有d新鮮感~ 今次多咗啲避風塘系列,不過朋友怕熱氣所以冇點到。呢度既cocktail係重點推介,上次試過兩款茶既cocktail~ 今次試吓豆腐花既cocktail: THE TOFU PUDDING,對呢個真係充滿好奇心,豆腐花做既cocktail會係點呢?? 店員拎住木盆到來,先將豆漿撞入木桶蓋好,等7分鐘就"食"得,仲有黃糖可以加~可能豆香比較重,所以Whiskey既酒味唔算好勁,口感同平時既豆腐花差唔多,都係滑滑但多了一份酒香!朋友果杯係Local Fashion 好香既橙味,有D紅棗,又係中西合壁既做法!先黎份沙律開開胃,呢個亦係服務員介紹既:芒果木瓜藜麥沙律伴蟹肉+阿拉斯加皇帝蟹腳一層一層嘅做法,芒果木瓜嘅果香、仲好多蟹肉嘅鮮味,仲有藜麥沙律菜,唔好睇佢好似個cake咁,其實份量都幾足㗎!!日式照燒茄子美國安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條 呢度既Burger我次次黎都會點烘過既黑炭包內裡鬆軟,外面烘得香口。半邊茄子配埋medium既牛肉,非常juicy。
THE TOFU PUDDING
LOCAL FASHION
芒果木瓜藜麥沙律伴蟹肉+阿拉斯加皇帝蟹腳
芒果木瓜藜麥沙律伴蟹肉+阿拉斯加皇帝蟹腳
呢度既Burger我次次黎都會點
烘過既黑炭包內裡鬆軟,外面烘得香口。
半邊茄子配埋medium既牛肉,非常juicy。
照燒醬汁更添味道!
將附上既酸薑加入burger上一齊食,無諗過係咁夾既!
酸薑醃制味道剛好,唔太酸又keep住口感~
貝殼粉同平時食嘅好唔同,比較長同埋厚身,口感煙煙韌韌有質感。
配埋煙肉、燒南瓜、法邊豆、車厘茄、mozzarella芝士汁。
煙肉、燒南瓜、法邊豆、車厘茄、mozzarella芝士汁手工貝殼粉,伴香煎鵝肝