2018-09-06 53 瀏覽
今日又同男朋友黎寶勒巷覓食,行經過The right place見到原來有嘢食,一路都以為係酒吧黎😂入到去先發現入面嘅裝橫好有香港特式,其中一幅壁牆係香港傳統嘅街景,好有味道~~望望餐牌,見到佢嘅菜式都好創新,有少少中西混合嘅感覺。Dr. kitty賣相可愛,形狀係模擬實驗室嘅杯~ 配上面仲放咗粒 整到好似hello kitty嘅 荔枝,少女心爆發!😍 味道都唔錯,充滿住菠蘿同荔枝嘅果香,味道清新唔會太甜👍🏻My cup of tea 驟眼看以為係茶壺同茶,侍應先講解咗 呢款飲品嘅飲法 原來係先飲熱飲然後再飲凍飲,熱飲係濃濃嘅酒香, 相反凍飲係清香嘅茶味,衝擊味蕾嘅味道,感覺好特別!避風塘蘿蔔糕 避風塘炒蟹 炒魷魚鬚就是過啦 避風塘蘿蔔糕就真係第一次試!切到一粒粒方型嘅蘿糕被滿滿嘅避風塘蓋滿,面頭再加上了食腸粉嘅甜醬,風味獨特非常惹味!😋美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡配薯條 包皮係用芝麻竹炭包,而且仲有烘過~ 食落帶點香脆嘅感覺👍🏻 同男朋友share一齊食,一切開蛋汁就流晒出來, 超邪惡呀😍 煮得啱啱好嘅安格斯牛配搭豐富嘅配料,食落juicy得來又非常有口感,非常值得推介!👏🏻烤德國

望望餐牌,見到佢嘅菜式都好創新,有少少中西混合嘅感覺。

Dr. kitty

My cup of tea

避風塘蘿蔔糕

美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡配薯條

烤德國咸豬手
咸豬手超大隻!!色澤金黃,望落去已經覺得脆卜卜😎一上菜侍應已經好細心咁幫我哋幫我哋切開曬佢,啱曬我哋啲懶人🙈 豬皮烤得非常香脆, 但唔好令到啲肉變得乾爭爭, 仲保留到當中嘅水分,肉質仲好嫩滑!❤
2018-09-05 103 瀏覽
係附近工作關係而周圍搵食,看似一間以為裝修稍為骨子,只是一間普通酒吧於日間做午市,晚上係劈場既地方,卻會帶來驚喜;真係餐廳不可貌相。lunch time已經encore 了N次,座位舒適,服務誠懇有禮,出菜亦相當快捷;重點signature係黑毛豬,真係好juicy又香口,個意粉仲顯出心思,係另碟奉上,個意粉真係冇得彈,有質感不會淋patpat;今次我點了羊架,同樣喜出望外之選,烤得很香,7成熟,處理得很好,配菜有香口烤焗薯仔,紅蘿蔔仔,翠肉瓜....睇drink list, d酒仲好特別,一定搵晚黎happy hour....
重點signature係黑毛豬
今次我點了羊架,同樣喜出望外之選

2018-09-04 166 瀏覽
星期六放工,約了朋友放工一同去酒吧喝杯酒,吃頓飯。尖沙咀一帶有許多bar restuarant,而The Right Place 前身為 M1 Bar,餐廳面積大,燈光偏暗,周圍都有投影電視,氣氛不錯的。而我和朋友被安排一排高桌椅坐,比較不舒服。避風塘軟殼蟹(2pcs) $98軟殼蟹以蒸籠盛著,雖說只有2件,但份量很大呢,非常足料!軟殼蟹炸得香脆可口,配上薯片脆末一起吃,很有口感,特別的風味!口裡盡是啖啖蟹肉,肉質鬆化不覺乾柴,也不油膩,是不錯的小吃呢!美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條 $128墨黑色的漢堡一口一手不能掌握,麵包皮烤得很酥脆,自家製牛肉很出色,厚肉多汁,一咬下去,肉汁在嘴裡爆發,滋味無窮呢!而煙肉沒有犯下一般餐廳的通病,不乾柴,毫不失色。薯條炸得香脆可口,實在是畫龍點睛。烤德國鹹豬手 $228烤豬手皮脆肉嫩,外層又脆又煙韌,內裡肉質嫩滑。豬手鹹香惹味,但整體油膩,吃多兩口便食滯不消。來bar restuarant當然少不免淺酌一杯,我們分別點了不同的Cocktail。Local Fashion $138用上Whisky及soda水,再加上橙皮、紅棗,口感清新脫俗,也

避風塘軟殼蟹(2pcs) $98

美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條 $128

烤德國鹹豬手 $228
烤德國鹹豬手

Local Fashion $138
用上Whisky及soda水,再加上橙皮、紅棗,口感清新脫俗,也相對容易入口。

Cocktail soup $148
而朋友貪新鮮點了cocktail soup,湯也不可以說是湯,也不是果汁。lemongrass infused vodka加上菠蘿汁、椰子奶,入口頗嗆,不是每個人都受得起。飲用前更會先在鐵板上灑上一片蝦醬汁,非常特別。

這家餐廳挺適合朋友聚餐,菜式特色新穎,大可和朋友一邊吃飯,一邊喝酒!
2018-08-25
烤德國鹹豬手
2018-09-04 47 瀏覽
呢間餐廳有好多特色cocktail 一直都想試吓終於同朋友夾到期來啦🙆🏻‍♀️環境係一間bar&restaurant咁 坐得幾舒服呢度嘅嘢飲嘢食都好吸引😍The right place 拼盤$298望落去就已經好豐富!!😋有避風塘雞翼,香草牛油蠔,軟殼蟹,黑毛豬腩肉同黑松露粟米!每一樣都好好食👍🏻個蠔吾會太重海水味,有牛油香,而且好大件🤣你雞翼表皮十分脆卜卜,雞肉嫩滑,十分惹味🐥另外,脂肪分布得平均既豬腩肉,亦燒得好香,加上甜甜酸酸嘅酸料,好開胃🐖煙肉,燒南瓜,法邊豆,車厘茄,芝士汁手工貝殼粉伴香煎鵝肝$178鵝肝肥美,表層煎得啱啱好,一人一半已經飽飽地😝南瓜好甜,芝士汁味唔算濃,岩哂配heavy少少既鵝肝,貝殼粉彈牙,不錯👍🏻The tofu pudding $148賣相係一個豆腐花,而裏面真係豆腐花嚟㗎!🤣服務生幫我地將杯入面嘅cocktail倒入去豆腐花,再焗佢7分鐘,味道好得意,就好似食緊一個有whisky味道嘅豆腐花咁而且豆腐花真係好滑,女仔一定好中意❤️朋友就試呢個non-Grand place $148直情好似係中式糖水咁嘅,好足料,啖啖雪耳好滋潤,不過就比豆腐花酒精味重少少

環境係一間bar&restaurant咁 坐得幾舒服

呢度嘅嘢飲嘢食都好吸引😍

The right place 拼盤$298
個蠔吾會太重海水味,有牛油香,而且好大件🤣
雞翼表皮十分脆卜卜,雞肉嫩滑,十分惹味🐥

The tofu pudding $148
賣相係一個豆腐花,而裏面真係豆腐花嚟㗎!
🤣
而且豆腐花真係好滑,女仔一定好中意❤️

朋友就試呢個non-Grand place $148
直情好似係中式糖水咁嘅,好足料,啖啖雪耳好滋潤,不過就比豆腐花酒精味重少少~
另外見到有好多人喺呢度慶祝生日,氣氛幾好,而且仲有煙花蠟燭tim
2018-09-02 63 瀏覽
傍晚時分,去了尖沙咀寶勒巷的「Right Place」吃西餐。主菜前,我們分別叫了些餐飲;Cocktail 的「Local Fashion」酒體結構複雜,剛烈的感覺之餘,又被橙皮和紅棗調和;Mocktail 的「Dr. Kitty 」果味濃郁,甜度適中,易入口;至於「Tofu Pudding」酒味濃厚,口感軟滑。我們看上了「烤智利銀鱈魚柳伴炒芥蘭苖」,烤過的銀鱈魚柳,色澤鮮活,雪白飽滿,魚味十足,芥蘭苖炒得油嫩,配合白飯,真的不錯。另外的「魷魚西班牙辣肉腸燒南瓜咸蛋黃法邊豆意大利飯伴輕煎北海道帶子」,輕煎過的北海道帶子,入口脆嫩香甜,有魷魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、咸蛋黃、法邊豆的意大利飯,口感則煙韌黏軟。「避風塘茄子」的粉漿比較薄身,炸得脆卜卜,微辣,惹味、佐酒一流。餐後叫了「綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕」和「焗蘋果批伴自家製雲呢嗱雪糕」兩個甜品;前者裏面美味滑溜,上層香甜鬆軟,輕盈得來好吃;後者表層少許焦脆,口感鬆化,絕對是天作之合。「Right Place」位於尖沙咀寶勒巷,交通方便,食物水準甚高,過了開心的一夜啦!
主菜前,我們分別叫了些餐飲;Cocktail 的
至於「Tofu Pudding」酒味濃厚,口感軟滑。

餐後叫了「綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕」和
2018-09-02 141 瀏覽
八月之星實在有口福,今晚我嘅好姐姐就精心挑選咗呢一間喺尖沙咀寶勒巷入面嘅酒吧請我食好嘢,姐姐訂咗枱七點鐘,所以一放工嚟到就可以坐低唔洗等,如果想嚟試嘅朋友記得預早訂位喇,我哋坐咗一陣已經開始愈嚟愈多人,全場爆滿。望望餐牌,原來呢度唔止酒吧咁簡單,仲提供多國菜嘅菜單供應晚巿需要,有pasta...risotto...burger...steak...小食等等,令人花多眼亂,一時之間都唔知食乜好,所以姐姐都俾咗啲建議,我哋兩個人一齊share一個The Right place拼盤,份量都唔細小,裡面有避風塘雞全翼,香草蒜茸牛油燒太平洋蠔,燒西班牙黑毛豬腩肉伴香芒沙沙,脆炸軟殼蟹同埋黑松露菌醬燒粟米。然後我揀咗一個主食:鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴鮮海膽,最後我哋兩個女士都一人一杯mocktail,個名叫做DR.KITTY,姐姐話我咁鍾意Hello Kitty,呢杯嘢要叫啦 Menu上面寫住話個拼盤要等廿五分鐘,但可能我哋一邊傾計一邊等嘅關係,其實都唔覺有咁長嘅時間,叫完之後好似大約十五分鐘就有得食喇~ The Right place拼盤$298: 避風塘雞全翼👉🏻炸得好香脆香口,雞全翼好大隻,

The Right place拼盤$298: 避風塘雞全翼👉🏻炸得好香脆香口,雞全翼好大隻,忍唔住用手食,好味道
香草蒜茸牛油燒太平洋蠔👉🏻呢個質素就有啲參差,一隻大一隻細,食到細嗰隻應該會唔開心🤭同埋味道偏淡,不過洗得乾淨冇沙,合格啦。 燒西班牙黑毛豬腩肉伴香芒沙沙👉🏻啲豬好入味,夠厚實,半肥瘦,好似食緊鴨胸肉咁,配埋芒果沙沙醬即刻開胃咗
脆炸軟殼蟹👉🏻可能我攤咗一陣先至食,所以唔夠脆,面頭開始腍,味道可以嘅。 黑松露菌醬燒粟米👉🏻估唔到黑松露菌醬搭埋燒粟米一齊食嘅感覺都幾match喎!!!
鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉伴鮮海膽$188: 好彩嚟到嘅時候發現佢份量唔多,其實兩個女士食完個拼盤都開始飽喇,不過呢個main dish嘅味道就爭小小,本身係俾佢有海膽吸引咗,但佢個汁嘅調味有小小古怪,有小小腥......同埋扭捲粉係焗得唔夠熟嘅,有某啲咬入口之後係仲有粉的,失色咗喇
杯mocktail DR.KITTY $68係無酒精飲品,標明係用荔枝,芒果同菠蘿糖漿同乳酪合成嘅,所以味道可口,酸酸甜甜,杯上面有個Kitty蝴蝶結真係好可愛🎀 姐姐好錫我,食到飽哂都仲話叫我嗌一個甜品開心下~所以我哋揀咗
綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕$68~嚟到之後好驚喜,原來姐姐趁我去咗廁所嘅時候同職員講有朋友生日,所以佢哋喺個甜品上面加咗支煙火出嚟,成件事真係開心哂,又靚氣氛又高漲
個心太軟好好味,焗到啱啱好皮脆內流心,超香濃嘅綠茶醬喺個口腔裡面翻滾,再配一口自家製紅桑子雪糕,酸酸哋中和甜味,因為自家製嘅關係,雪糕裡面仲可以食到紅桑子籽,一粒粒咁好有咬口,好正呀
不過如果想傾計談心嘅話,呢度就唔適合喇,因為佢背景有強勁嘅音樂,再加上客人嘅嘈吵,真係嘈到拆天架
酒吧當然係適合放工happy hour,一大班朋友嚟輕鬆狂歡嘅地方,呢度仲有咁多嘢食,值得推薦
The  Right  Place拼盤
綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕
2018-08-23
慶祝紀念
生日
The  Right  Place拼盤
綠茶心太軟伴自家製紅桑子雪糕
2018-09-02 149 瀏覽
星期一番工通常都未係狀態,同事們相約去寶勒巷食飯+飲野;仲話保證話正!!咁就去見識下啦;黎到好似普通酒吧,行入d~咦有個好80−90年代既假窗,中間有個好大既屏幕播住外國歌,仲有維密睇 好Fusion既感覺避風塘軟殼蟹$98軟殼蟹用左原隻『真蟹 』去炸,食到啖啖蟹肉之餘仲脆卜卜,外面超香既椒鹽配上西式既薯片,配合番依到中西合碧既元素日式照燒茄子安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條$128漢堡比想像中大想一口吃到全個不是容易的事,我們更表演誰可以一口吃到整個漢堡,但沒人成功哈~安格斯牛肉做漢堡真的很幸福, 很香的牛味咬落去肉汁都流出來了;第一次吃漢堡加上茄子口感好特別,微甜的照燒汁令成個漢堡更香口更多了層滑溜溜的口感燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末芥花籽蜜糖青蘋果$88五花腩真係好肥呀,吃每一口都是罪惡感,但燒黑毛豬真係好香口,可以夾住青蘋果吃會比較沒那麼油脂重Tofu Pudding$148Home-made Ginger, Soy Infused Tennessee Whiskey, Soy Milk, Fresh Ginger, Brown Sugar店員教用豆漿撞散豆腐花,再焗7分鐘先再食;食到好

避風塘軟殼蟹$98

日式照燒茄子安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條$128
日式照燒茄子安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條

燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末芥花籽蜜糖青蘋果$88

燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末芥花籽蜜糖青蘋果

Tofu Pudding$148
店員教用豆漿撞散豆腐花,再焗7分鐘先再食;食到好香豆味,酒味唔會好重,都幾得意,第一次係酒吧食豆腐花哈

Tofu Pudding

• TofuPudding
  • 日式照燒茄子美國安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條
  • 燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果
2018-09-02 56 瀏覽
呢晚同朋友黎左尖沙咀食野 餐廳都幾好feel有分室外同室內 我地就坐左喺近窗既位置 貪佢係高枱 仲有得享用佢既free WiFi 不過天氣太熱既話就唔太建議坐窗邊 太熱同埋近馬路多廢氣~頭盤叫左巴瑪臣芝士香蒜松露油薯條,薯條一上枱 熱辣辣 好香脆 真係食唔食到停唔到口另外仲叫左泰式燒原隻魷魚筒讓蝦膠,魷魚好大隻 燒得好香 內裏釀入蝦膠 咬落好彈牙 魷魚筒上加埋泰式辣醬好惹味再叫左個美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡 漢堡賣相好吸引 仲配埋薯條 漢堡份量都好夠 安格斯牛肉好juicy 煙肉煎得香 配埋芝士同蛋 每一啖口感都好豐富當然唔少得試埋個甜品 叫咗個比利時窩夫伴自家製雪糕 窩夫外脆內嫩 雪糕甜度又啱啱好 一冷一暖 配埋黎食好refresh野飲叫左兩杯mocktail: Dr.Kitty同Ginger Season兩杯都好Refresh 個人中意Dr.kitty啲 甜得黎好重荔枝味

Lunch食咩好 近期番工近尖沙咀 動輒食飯都用$80-100💸💸🔨呢間食物做得真心唔錯 餐廳環境走美式酒吧風格 有outside bar table添🤩.🍴烤西班牙黑毛豬扒配芥末籽青蘋果燒汁🍴$98大塊過手掌🖐️ 女仔share一半黎食都重得🙈🙈well呢個價錢 絕對午餐食抵好多喔🤪Default係7成熟 切開有丁點血色🐷勁多脂肪😋👌🏻 但唔係一般豬扒既肥膏係肉與肉筋之間既脂肪🤤食半塊都會有點膩 唔好講笑😜.🍴烤焗雞卷釀蝦膠車打芝士火腿配X.O燒汁🍴$98呢個相對無咁油膩 但都係heavy之選😂鐘意車打芝士朋友咪放過‼️有流心芝士係雞脾肉做既雞卷之間🤤一咬 肉又嫩 芝士滿口 👍🏼😆推介😌.地址:The Right Place (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷17-19號地下幸福指數:8.5/10人均消費:$100包餐湯同咖啡冷熱任添😉.#foodahoolic尖沙咀 #午市 #尖沙咀美食 @therightplaceee #foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#f
餐湯及咖啡

鐘意車打芝士朋友咪放過‼️
有流心芝士係雞脾肉做既雞卷之間🤤
一咬 肉又嫩 芝士滿口 👍🏼😆推介😌
烤焗雞卷釀蝦膠車打芝士火腿配X.O燒汁

地址:The Right Place (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷17-19號地下
幸福指數:8.5/10
人均消費:$100包餐湯同咖啡冷熱任添😉
#foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#instalove#delicious#food#相機食先#食好西#吃貨
2018-08-07
餐湯及咖啡
烤焗雞卷釀蝦膠車打芝士火腿配X.O燒汁
相隔差不多一年 又黎到The Right Place想搵個地方輕輕鬆鬆傾計飲酒 又有好野食我就諗到佢了不得不讚水準維持得好好 甚至有過之而無不及☺️.墨西哥菠菜芝士卷 ($118)烤到超級香脆嘅墨西哥卷捲住菠菜芝士~菠菜控表示極度滿意💕 菠菜煮得嫩滑而且芝士非常入味!.啤酒脆漿智利銀鱈魚柳芝士漢堡 ($148)試過茄子漢堡就決定今次都一定要叫個漢堡☺️炭黑色嘅鬆軟麵包夾住超大舊炸魚柳外皮用上啤酒脆漿 咬落非常香脆惹味!.魷魚·西班牙辣肉腸·燒南瓜·咸蛋黃·法邊豆意大利飯伴北海道鮮帶子 ($198)男朋友「看上了」呢個fusion意大利飯不得不讚意大利飯粒顆顆分明飽滿 維持Al Dente質感帶微微煙韌有嚼勁 而且咸蛋黃汁緊緊包裹每顆飯粒鹹香令佢惹味非常🤤 配上西班牙辣肉腸 微妙地感覺有啲似臘腸 整體感覺無違和感😍.My Cup of Tea ($148)Grand Place ($148)兩杯cocktail同樣玩fusion~真心好高質!相信會再黎第三次!
相隔差不多一年 又黎到The Right Place
想搵個地方輕輕鬆鬆傾計飲酒 又有好野食我就諗到佢了
不得不讚水準維持得好好 甚至有過之而無不及☺️
墨西哥菠菜芝士卷 ($118)
烤到超級香脆嘅墨西哥卷捲住菠菜芝士~
菠菜控表示極度滿意💕 菠菜煮得嫩滑而且芝士非常入味!
墨西哥菠菜芝士卷

啤酒脆漿智利銀鱈魚柳芝士漢堡 ($148)
試過茄子漢堡就決定今次都一定要叫個漢堡☺️
炭黑色嘅鬆軟麵包夾住超大舊炸魚柳
外皮用上啤酒脆漿 咬落非常香脆惹味!

男朋友「看上了」呢個fusion意大利飯
不得不讚意大利飯粒顆顆分明飽滿 維持Al Dente質感
帶微微煙韌有嚼勁 而且咸蛋黃汁緊緊包裹每顆飯粒
鹹香令佢惹味非常🤤
配上西班牙辣肉腸 微妙地感覺有啲似臘腸 整體感覺無違和感😍

My Cup of Tea ($148)
My  Cup  of  Tea

Grand Place ($148)
Grand  Place

兩杯cocktail同樣玩fusion~真心好高質!
相信會再黎第三次!
My  Cup  of  Tea
Grand  Place
2018-08-30 55 瀏覽
之前同朋友食過Nathan Left發現有好幾間食肆都係under m group 於是今日就約左朋友去呢到食野~上網見到佢最近menu主打避風塘菜 好似幾正就叫左兩樣:避風塘軟殻蟹同避風塘椒鹽魷魚鬚~個魷魚鬚炸得好好 唔會太重粉漿 調味都岩岩好 好有避風塘既風味軟殻蟹都好正 份量超多 咬落去直頭feel到啲蟹膏同蟹肉既鮮味同朋友叫左個黑毛豬五花腩伴蜜糖青蘋果 好清新好好食 但五花腩太多肥膏位我地兩位女士只好就住就住食最後叫左個珍珠麵配海鱸魚柳同海虎大蝦 可能我太大鄉里 但真係無食過珍珠麵 一粒粒食落去好似飯咁 個魚柳都幾大份又入味 幾推介!野飲同朋友叫左兩杯Dr.Kitty 餐廳好特別咁用左measuring cylinder黎做容器 即刻好有返左去中學讀Chem既感覺 Mocktail荔枝味好重 飲落幾甜 都幾岩女士飲~

2018-08-29 106 瀏覽
上星期經openrice 訂此酒吧餐廳 The Right Place. 選佢既原因係係因為係尖沙咀寶勒巷 交通方便。因為我工作地點比較近此餐廳, 所以準時到達。一坐低餐廳職員放低餐牌及drink list 給我。我同壽星女都選擇非酒精類的Dr Kitty. 此果汁用荔枝肉加上蝴蝶結型糖 外型又係幾似Kitty 既。略甜 。之後上小食併盤,因為有選擇困難,此拼盤有五個小食加少量沙律菜,味道香口。有黑毛豬腩肉拼芒果莎莎(個餐牌上寫的豬腩肉,我分不清到底是豬腩肉還是鴨胸。不過酸酸甜甜 係好味既)。有避風塘雞翼,好香口,成個拼盤中最吸引。黑松露燒粟米,食唔到黑松露味。改返牛油粟米算啦。炸軟殼蟹,大大件,好味。香草焗蠔,個殼好大呀!舊肉細細地,焗完變細係正常的,但都好香。再上鮮蟹肉煙肉海膽汁扭捲粉,個醬汁有大量蟹肉煙肉,十分漏,好在份量細,所以食完併盤再分享捲粉剛剛好。其實味道唔錯,記得唔好一人獨享,食唔到其他野。最後朋友點上甜品,但因為我忘記影相的關係,所以沒有相片。訂枱時通知餐廳在甜品碟上加上生日快樂。餐廳職員送上甜品時,碟上伴有小型煙火。祝她生日快樂。
一坐低餐廳職員放低餐牌及drink list 給我。
有避風塘雞翼,好香口,成個拼盤中最吸引。
黑松露燒粟米,食唔到黑松露味。改返牛油粟米算啦。
炸軟殼蟹,大大件,好味。

最後朋友點上甜品,但因為我忘記影相的關係,所以沒有相片。

Dr  Kitty
The  Right  Place  Platter
Dr  Kitty
The  Right  Place  Platter
2018-08-29 107 瀏覽
同朋友聚會,去到尖沙咀,坐低見到份報紙Menu , 巳知道是M1 集團嘅餐廳, 呢間位置在寶勒巷的叫做Right Place 😘曾經去過M1旗下嘅[彌敦左岸已經好like,今日黎到「RIGHT PLACE」個場寬敞方正,一個字「型」,高腳吧枱一邊是梳化座、一邊是高腳椅,餐廳正中有部大電視播著音樂微電影,一入場已經忘盡勞累,頓時放輕鬆了🎼🎹今次嘅飯腳包括老中青唔同年代,口味各有不同,後生仔不用三秒即下單點了這個eggplant burger🍔,好有創意嘅漢堡包🍔,超厚漢堡扒牛肉味亦冇失場,上面的茄瓜🍆烤得脆面輭心,組合新奇配搭十分成功,薯條新鮮即炸,沙律菜爽甜新鮮,全部五🌟評分咸豬手原隻焗,目測已知肥美爆脆,分豬肉時😂咔嚓咔嚓的,厚厚肉絲一撕即破,入口咸度適中,🐷🐷美味可口。特大size 的帶子煎得兩面微焦,濕潤意大利飯加左辣肉腸、青豆角,烤南瓜,色彩豐富,creamy中又帶咬口,特色又出色。澳洲牛🐮五成熟,粉嫩肉質牛味爆發,高級食材高質味道👍👍👍我地今晩個個都坐得高興唔想🍾, 粉紅色嘅Dr.Kitty 襯曬靚女OL ,🍸🍹薑檸梳打啱晒我地嘅活力先生。飲下野講下是非,嘻嘻哈哈柴娃娃😍😍😍

在寶勒巷的叫做Right Place 😘

曾經去過M1旗下嘅[彌敦左岸已經好like,
日式照燒茄子美國安格斯牛肉漢堡伴薯條

意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子

烤澳洲M5和牛肉眼扒10  OZ

澳洲牛🐮五成熟,粉嫩肉質牛味爆發,高級食材高質味道👍👍👍
Ginger  Season

我地今晩個個都坐得高興唔想[酒]🍾, 粉紅色嘅Dr.Kitty 襯曬靚女OL ,🍸🍹薑檸梳打啱晒我地嘅活力先生。飲下野講下是非,嘻嘻哈哈柴娃娃😍😍😍
The  Tofu  Pudding

最後share 埋呢個創意豆腐花,小小威士忌,happy ending.大家都非常enjoy🍽🥂🍔🍹 . We got [THE RIGHT PLACE] 👑
日式照燒茄子美國安格斯牛肉漢堡伴薯條
意大利飯伴輕煎北海道鮮帶子
烤澳洲M5和牛肉眼扒10  OZ
Ginger  Season
The  Tofu  Pudding
星期六的晚上,同女朋友出尖沙咀the one睇戲,跟住去左the right place到食野,貪佢夠chill呀嘛🍾🤤首先整杯Dr Kitty coctaillychee mango味的!同埋真係有kitty裝飾架好有心思!我自己就簡左個造型好誇張既:Tofu Pudding佢竟然係under cocktail menu!唔係甜品!店員送上時,會倒啲姜汁/奶落去即時撞個豆腐花出黎!15分鐘後,登登登凳:食落勁重酒味!!好特別避風塘尤魚蘇:好新鮮滾熱辣,避風塘味道夠,唔錯黑松露芝士薯條,芝士碎好多,松露味濃,很好!青蘋果燒豬腩片沙津:想不到青蘋果可以減低豬腩肉既肥利感,夾埋一齊食加埋個甜甜地既汁好開胃!鵝肝貝殼粉:鵝肝勁大塊,入口即溶,值回票價!啲粉好特別,食落幾有口感

首先整杯Dr Kitty coctail

我自己就簡左個造型好誇張既:Tofu Pudding
佢竟然係under cocktail menu!唔係甜品
店員送上時,會倒啲姜汁/奶落去即時撞個豆腐花出黎!
Cocktail:  Tofu  Pudding

15分鐘後,登登登凳:
Cocktail:  Tofu  Pudding

食落勁重酒味!!
好特別
避風塘尤魚蘇

避風塘尤魚蘇:好新鮮滾熱辣,避風塘味道夠,唔錯
黑松露芝士薯條

黑松露芝士薯條,芝士碎好多,松露味濃,很好!

避風塘尤魚蘇
黑松露芝士薯條
2018-08-29 60 瀏覽
放工要鬆一鬆黎到我最鍾意ge bar 食野飲野好近地鐵站 行5分鐘就到啦我始終都係鍾意望住街景食飯 人都輕鬆d野食選擇十分多 仲有d香港本土特色野食tim 野食 我地每人簡左一個burger吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條野飲選擇仲多 有日本清酒 有whisky 最特別係有中國茶加酒當然我係揀d特別d ge酒飲啦店員推薦左我地飲my cup of tea 於是我地叫左2杯吉列西班牙黑毛豬芝士漢堡配黑松露炒蛋伴薯條黑毛豬扒好大塊 大過個包 一d都唔油好鬆脆 又厚肉 包皮又好食 黑松露炒蛋估唔到burger咁夾😍😍 薯條帶少少皮好好食美國安格斯牛肉芝士煙肉煎蛋漢堡伴薯條叫左5成熟牛肉熟成度岩岩好 好juicy 好有牛味 肉質結實 must try My cup of tea唔係好濃ge酒味 好易入口 仲帶少少苿莉茶味 自己溝ge酒😎😎
放工要鬆一鬆
黎到我最鍾意ge bar 食野飲野