餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-03-20 134 瀏覽
在the one看完戲好肚餓,立即找晚餐地點!我們走到位於The One 4樓的the point,環境開揚,餐廳是半開放式,座位闊落,坐得舒適~這裡主打薄餅及意粉!我們點了一個沙律,一份牛扒和一個pizza!上菜好快好有效率!Cocktails Gin Mule這杯是有青檸和薑的cocktail,清新中帶點微辛,酒味不會太濃!清新味道是來個薄荷葉!Soft Shell Crab Salad大大隻軟殻蟹炸得香脆,外脆內軟,加上新鮮的沙律菜和烤甜椒~清甜的烤甜椒~水波蛋的蛋汁和蜜糖芥末汁浸入軟殻蟹和沙律菜中,特別滋味~是一道很討喜的沙律菜式~M5 和牛西冷牛扒賣相滿!可見到炭燒網紋,相當吸引脂肪分佈平均,牛味香濃,肉汁豐富,原汁原味也好好味,也可沾燒汁吃!Smoked Salmon Pizza預切了八大件的11"Pizza,材料有煙三文魚、三文魚子、溫泉蛋和香草忌廉芝士醬~Pizza香氣撲鼻,煙三文魚不會太咸~火山石焗爐,焗出來的Pizza特別出色,Pizza邊邊挺脆,又有煙韌口感弄開溫泉蛋,胸湧的蛋汁混和煙三文魚、三文魚子加cream cheese,口感極其豐富,停不了口!每道菜都令人
在the one看完戲好肚餓,立即找晚餐地點!
這裡主打薄餅及意粉!

我們點了一個沙律,一份牛扒和一個pizza!
上菜好快好有效率!

Cocktails Gin Mule

Soft Shell Crab Salad

大大隻軟殻蟹炸得香脆,外脆內軟,加上新鮮的沙律菜和烤甜椒~
清甜的烤甜椒~
水波蛋的蛋汁和蜜糖芥末汁浸入軟殻蟹和沙律菜中,特別滋味~
是一道很討喜的沙律菜式~

M5 和牛西冷牛扒

賣相滿!可見到炭燒網紋,相當吸引

Smoked Salmon Pizza

Pizza香氣撲鼻,煙三文魚不會太咸~
每道菜都令人滿足,食物種類、服務都好好~
2018-03-19
2018-03-19 223 瀏覽
今日好晏先去這間point食嘢,第一次嚟食睇見餐牌好多嘢都想試,但見到啲價錢都幾貴吓。叫咗幾樣嘢食,食完都唔係好飽。份量細少。最好食都係個 pizza, 而蜆及沙律都 ok的,但個軟殼蟹沙律隻蟹啲腮都唔清理吓就上枱,感覺怪怪哋,其實係咪咁呢?我都唔係咁識,而最最最唔低的就是龍蝦伏特加意粉,龍蝦細隻無乜肉,又細碟及一啲酒味都無的。
辣肉腸pizza
軟殼蟹沙律
龍蝦伏特加意粉
香蒜蜆
2018-03-14
辣肉腸pizza
之前去過銅鑼灣既The Point ,一直都好鐘意佢地既野食, 同朋友係tst睇完戲,餓餓地就同朋友推介The Point 因為我地都想食意式野 門口比我想像中人多 可知幾受歡迎 首先嗌左個Green Neptun ($162) 有蜆肉蝦肉水牛芝士同意大利香草等製成 我一直都好鐘意The Point 既pizza 因為佢地係用 Stone-hearth oven即係火山石焗爐 而且連落單時間全程只需3分鐘即可上枱 Green Neptun味道亦都好fresh 而且批邊好脆口 入面既各種肉都好足料 都算啖啖肉 而且香草同pizza都好match 令水牛芝士味道更加突出。 HONG KONG BEER ($48) 啤酒有回甘味 用黎配pizza同意粉唔錯唔錯 Strawberry Float ($48) 士多啤梨味好濃 而且唔算特別甜 易入口 Truffle Fries 黑松露芝士蛋黃醬薯條 ($74) 薯條炸到金黃色而且好香脆 芝士味亦都好濃郁 配上黑松露剛剛好 而且油份不會過多 真係唔可以唔試 而且我係薯條迷 哈哈 仲好香脆tim Homemade Meatballs 香

同朋友係tst睇完戲,餓餓地就同朋友推介The Point
因為我地都想食意式野
門口比我想像中人多
可知幾受歡迎

首先嗌左個Green Neptun ($162)
有蜆肉蝦肉水牛芝士同意大利香草等製成
Stone-hearth oven即係火山石焗爐
而且連落單時間全程只需3分鐘即可上枱

Green Neptun味道亦都好fresh
而且批邊好脆口
入面既各種肉都好足料
都算啖啖肉
而且香草同pizza都好match
令水牛芝士味道更加突出。

HONG KONG BEER ($48)
啤酒有回甘味
用黎配pizza同意粉唔錯唔錯

Strawberry Float ($48)
士多啤梨味好濃

真係唔可以唔試
而且我係薯條迷 哈哈
仲好香脆tim

Homemade Meatballs
香辣蕃茄醬配肉丸($84)
肉丸肉汁鮮味好夠
而且唔會煮到勁乾同老
色香味俱全
辣味亦都唔會太強烈
用黎開胃剛剛好

Spaghetti Tuffle Carbonara 鮮露筍野菌黑松露卡邦尼意粉 ($146)
意粉好彈牙,食落好順滑。
而且聞到有松露香,野菌份量都唔少,
不會過咸
算係一道幾驚喜既意粉。

經過黃大仙$58牛扒放題, 尖沙咀點心任食之後, 今日下午茶又再自助餐...今次是Pizza放題!! 祖迪:「Pizza 任食之外, 仲有自助沙律吧、意粉、小食、薯條、特飲...最特別係你唔單止可以食到師傅做嘅Pizza, 你仲可以D.I.Y.自己做Pizza自己食」 我:「自己可以做Pizza咁爽?」現場真的有18款配料隨你歡喜任揀放入你自己的6吋Pizza內. 店員:「你塗茄醬唔好塗咁多呀! 唔係側邊會燶晒」 我先放了菇, 菠蘿, 兩片辣肉腸, 薯仔片, 黃椒, 店員:「哎呀! 你放得太多料...我幫你清走D, 如果唔係你件Pizza 焗唔到嘅」 5分鐘後, 我的Pizza出爐啦...熱辣辣很不錯, 只是味道比較啖口. 祖迪:「梗係啦, 你又無放水牛芝士, 咁就拉唔到芝, 你又唔放多D肉, 辣腸, 唔辣腸, 辣雞, 茄子, 咁就包保你夠晒味囉」 除了Pizza, 特食又可以任添, 沙律又可以任食....我:「好懷念以前PizzaHut個沙律吧, 我以前都可以冧到好高架」 這裡有指定特飲同樣都是免費!! 在場還有肉丸, 雜菜湯也不錯...不過意粉則太腍, 可以的話還是專心吃肉腸及P

店員:「你塗茄醬唔好塗咁多呀! 唔係側邊會燶晒」

這裡有指定特飲同樣都是免費!!

在場還有肉丸, 雜菜湯也不錯...不過意粉則太腍, 可以的話還是專心吃肉腸及Pizza就好了.

我:「如果有雞翼就好啦」, 祖迪:「我哋叫埋甜品雪糕Pizza, 大家Share啦...」

原來, 雪糕甜Pizza 是額外收費的 $38 可選揀「朱古力香蕉」或「朱古力柑仔」...我推介吃柑仔, 因為酸酸甜甜, 好過食香蕉, 因為太飽了」

The Point 下午茶任食放題
日期:2018年3月16日 - 4月8日
星期一至五:每位HK$98
星期六日及公眾假期:每位HK$128
時間:下午2:30 - 6:00 (限時90分鐘)

The Point尖沙咀店
電話: 2598 0030
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓409號舖
**銅鑼灣及將軍澳分店同時供應

2018-03-16
  • PIZZA
2018-03-17 135 瀏覽
This is my first review.I came here because the tea buffet is horrible. HKD 150 per head with less than 10 food choices, I think its really expensive. Never come back again.Just discover i have to type at least a 200 words in order to give a mark. Jesus.
This is my first review.

2018-03-16 111 瀏覽
今日和朋友來the one 看電影 + 吃晚餐。商場的食肆集中在4樓,我們就選了 The Point 吃西餐餐廳很有活力的感覺~連 Menu 都很色彩繽紛先點了個軟殼蟹沙律作前菜,沙律有烤甜椒和不同的蔬菜,還很巧妙的放了一點紫蘇葉,澆上蜜糖芥末汁拌起來一起吃令味道更清新特別軟殼蟹也是很大份,外殼非常酥脆香口主角當然是這裡的薄餅吶,餐牌上有非~常~多~的款式選擇,還有中西合璧 mix & match,真的令人相當眼光撩亂,每款都想試試看開放式的廚房可以看到師傅製作 Pizza 🍕我們選了11 inches 的 Foie Gras Pizza,新鮮岀爐有好香的鵝肝味Pizza 真的十分岀色,餅底烘得香脆,上面除鵝肝外還有滿滿的芝士,襯熱吃非常惹味開胃另一個主菜點了 Mac and Chesse 中的 Lobster Mac,用熱騰騰的鐵鍋送上保持溫度,表面輕輕烤過,賣相甚佳有啖啖的龍蝦肉之餘,被濃濃芝士醬汁包圍的通粉也十分惹味

餐廳很有活力的感覺~連 Menu 都很色彩繽紛

軟殼蟹也是很大份,外殼非常酥脆香口

開放式的廚房可以看到師傅製作 Pizza 🍕

有啖啖的龍蝦肉之餘,被濃濃芝士醬汁包圍的通粉也十分惹味

2018-03-14 142 瀏覽
尖沙咀the one 愈黎愈多好野食,想食貴少少可以上高層食,想食價錢大眾化可以去番商場4樓搵好野食。琴晚同朋友就去左The point 食西餐。見The point 晚飯時間成日都坐無虛席,已經知道食物質素有返咁上下。好好彩等左一陣就有位前菜叫左個Caesar salad, 本身諗住細細碟做開胃菜,點知黎到份量十足,羅馬生菜非常新鮮,煙肉碎好脆,加埋parmesan cheese 一啲都唔吝嗇,份量好夠,岩哂我呢啲鐘意食芝士既芝士迷軟殻蟹寬條面,軟殻蟹夠大隻,唔似啲普通軟殻蟹冇肉食,炸得外脆內軟非常正。M5和牛扒呢個認真夠大件夾抵食,煎到有格紋,脂肪分佈唔錯。底下仲有唔少蔬菜,夠哂fresh。食完正餐當然唔少得甜品,呢個chocolate browie朱古力味好濃,加埋香蕉同雲尼拿雪糕半溶咁食好正。

好好彩等左一陣就有位

M5和牛扒

2018-03-14 94 瀏覽
今天約友人行尖沙咀,行完都快8點半啦。我們就在the one找一下有甚麼吃吧。平常都愛吃中菜,友人剛從外國旅行回來,說掛念pizza就來the point吧。Arugula & pear salad 火箭菜 梨子 Gorgonzola cheese 合桃配黑松露醋汁 $118來的時候,黑松露醋汁十分香,香味進鼻嘛!火箭菜很大份量,有黑松露醋汁在,沒有火箭菜的甘味。對於有點怕甘味的我是好的事,少點甘味進入,沒那麼怕嘛。但其實進口後還是有甘味。連Gorgonzola cheese就有cream和酒味,火箭菜更易進口。有合桃又脆又甜,回甘味到甜,好!梨子都很會吸黑松露醋汁,多汁,這個很健康又不會虐待味覺。友人重點期待的Smoked salmon pizza 煙三文魚 三文魚子 温泉蛋配herb cream cheese sauce $172來了。一件後,友人說:「正到暈!」我立即拎件吃一吃。好好味!特別好吃在自己點温泉蛋,蛋醬汁加劇pizza的濕潤,好正!仲帶有一大件的煙三文魚,不會太咸,剛剛好外。還有三文魚子提先。pizza底脆又有咬勁,「正到暈!」Conchiglie紅酒燴和牛勒肉 $1

Conchiglie紅酒燴和牛勒肉 $156有比家大的蜆殼粉,口感硬度硬點。吸汁同胡椒味濃,剛剛三文魚pizza是比較淡口的pizza,所以吃濃味pasta就有強烈對比。紅酒味還好,主要和牛煮得很嫩同進了紅酒,

Lamb rack provenćal 法式香草烤羊架 $238七成熟。原來羊架是半煎炸,比煎的乾身點,羊肉不蘇帶軟身。配菜頗多的,熱氣一點的羊架。

這裡餐廳環境半開放式,可能外面有點吵,但其實坐下都覺到輕鬆和愉快的。下次可以多點朋友再食其他食物!
2018-03-13 130 瀏覽
每次想walk-in the Point 都要大排長龍,今日朋友生日,專程約7點過去,即時入座。本來想叫最有名氣的原隻龍蝦pizza🦂, 但主人家對龍蝦敏感,唯有轉其他款。Roma Pizza ($168)🍕Pizza面滿蓋意大利風乾火腿&火箭菜,餅底有點過火候,口感偏硬,但勝在夠足料,火箭菜的甘味中和風乾火腿的咸味,總體都合格🆗煙三文魚露笋刁草忌廉汁天使麵($128)除左滿滿煙三文魚,天使麵中夾雜三文魚,忌廉汁又多,值得加分,只係露笋數量比較少。值得一試!凱旋沙律配香辣雞肉($118)🥗🐓完全喜出望外的選擇。雖然Caesar salad是classic 款,但加多$38配辣雞,整份沙律昇華至另一層次,最快被KO的菜式💯食物方面,the point選擇多,質量評分中上。不過,服務態度值得提升,可能晚飯時間多人,侍應會到時到候提醒食客last order & 主動叫客人埋單,雖然覺得擾人,但明白工作所需。但提醒還提醒,都要工作小心,入座個半小時,侍應因結賬而翻倒兩枱客人水杯😓

Roma  Pizza

Roma Pizza ($168)🍕

煙三文魚露笋刁草忌廉汁天使麵

煙三文魚露笋刁草忌廉汁天使麵($128)

凱旋沙律配香辣雞肉

凱旋沙律配香辣雞肉($118)🥗🐓

90 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
煙三文魚露笋刁草忌廉汁天使麵
凱旋沙律配香辣雞肉
1K
2018-03-12 129 瀏覽
今日收到A姐Whatsapp,佢話放工後想去尖沙咀行街街,仲叫我諗定食咩好,一於encore上次喺將軍澳食過嘅The Point啦。呢間餐廳每次都保持水準,上次都中晒A姐啲point,今次再中point,真係好有信心保證。Ox Tongue Pizza(鹹牛舌簿餅)個Pizza嘅份量十足,有鹹牛舌、靈芝菇、烤甜椒、煙薰水牛芝士、墨西哥辣椒,個point係A姐最鍾意嘅燒烤汁,同個鹹牛舌夠晒match。紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉紅酒醬汁做得好好,每粒蜆殼粉都索汁,最中point係牛肋肉有成10粒,而且肉質好軟好嫩滑!M5和牛西冷牛扒個point係一大塊嘅和牛西冷,上枱已經香噴噴,牛味香濃,提議咩汁都唔點,食原汁原味。

2018-03-12
10 分鐘 (堂食)
2018-03-12 84 瀏覽
試左bookmark 好耐 The Point, 今次約fd 趁住happy friday 終於去左.紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉 $156呢度其中之一recommended dishes. 牛肉煮得軟腍,texture 有點似平時食牛腩. 都幾香另一道point 推介菜式,海鮮意大利脆米湯飯$228seafood 有隻大蝦,青口,魷魚等. 其中比較喜歡蝦肉質結實彈牙. 味道個人都覺得唔錯,湯帶點鮮味,酸甜幾開胃,米多數浸腍左唔點脆. 不過朋友食左一啖超級咸,可能鹽落得唔勻,所以佢就覺得麻麻.黎到point 當然唔可以唔order pizza 啦. 我地坐係open kitchen 前面,見住佢地係面前焗pizza 都幾期待朋友係食肉獸,所以選左Cajun Chicken$150,材料有香辣烤雞,烤茄子,caramelized onions,醃安鰽魚,蕃茄片底. 辣味唔算好出,好似唔點食到我最愛caramelizes onions. 味道okay, 但無預其中出色,可能因為呢款唔係佢地signature pizza?side dish order 左個truffle cheese frie

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉 $156

另一道point 推介菜式,海鮮意大利脆米湯飯$228

side dish order 左個truffle cheese fries $74,不過truffle 香味唔算好濃.

dessert 見好多人都贊好banana,不過我麻麻地棉花糖所以最後選左cinnamon apple pizza $72

一向愛cinnamon 獨有香味,覺得佢同apple 完全super match. 不過呢份cinnamon 味有點過濃...pizza 即焗起批底好薄脆, 雪糕都快溶所以要快快食.

friday 好爆場,唔想等既話預先book 位比較好.

可能因為多客人等,上菜都超快好有效率. 落左單15分鐘已經上齊哂. 都未開始食,見到waitress 連dessert 都已經整好攞過黎. 😂😂😂

個刻我表情應該幾驚訝,所以waitress 都了解攞走左dessert. 食到最後request 可以上番dessert 時候,可能佢地太忙無同廚房講到呢件事,咁岩我又坐係open kitchen 前, 聽到廚房staff 叫個dessert 咪整左上左,話我地係咪已經食左....個下感覺不太好,雖然最後都好快settled 左. 不過建議番,dessert 都係最後煮同上菜會比較恰當.
2018-03-11 99 瀏覽
最近去尖沙咀行完,都鍾意去The One的The Point吃午餐或晚餐。 覺得方便之餘,食物夠大份,味道好,價格也很friendly。 今次跟2個朋友食晚餐,點了凱撤沙律(88元)、火腿併盤、煙三文魚pizza (172元)、香蒜辣椒白酒煮大蜆意粉(154元)。 凱撒沙律的沙律菜絕對是非常fresh的,而且沙律醋甜酸得宜,最重要的是粒粒麵包糠極脆口,豐富了沙律的味道及口感! 很大一盤。 火腿併盤有3種不同火腿,微微咸鮮,我最喜歡加上水牛芝士,令口感很rich。 煙三文魚pizza,非常多又大的煙三文魚塊,加上三文魚子調味,餅底不是薄脆那種,但是用他們特有的火山石焗爐,焗出來的Pizza又香又沒有焦味,加上芝士軟熟煙軔口感,非常好吃。 再沾上溫泉蛋來吃,有鮮味~又夠特別,正斗斗!!最後一道是香蒜辣椒白酒煮大蜆意粉,意外的還真帶點辣味。不是白汁那種,沒有黏膩口感,反而清爽帶酒香,大蜆鮮甜,味道口感都很不錯。 最後來杯Fresh up (48元) 清新香口,有荔枝味食完飯傾下計,非常不錯。

最後一道是香蒜辣椒白酒煮大蜆意粉,意外的還真帶點辣味。

最後來杯Fresh up (48元)
清新香口,有荔枝味
食完飯傾下計,非常不錯。

2018-03-09 1663 瀏覽
尖沙咀那麼多美食,即使在一條街又甚或一個商場,已經給你數十個選擇。今天和姨甥仔在尖沙咀The One 的商場閒逛,行了一轉,已到晚飯時間。於是一面行一面找找那一間餐廳合心水,最後姨甥選擇到這間餐廳晚饍,原因有三個:因為他又想吃牛扒;又想吃意粉;又想吃披薩。M5 和牛西冷牛扒 ($318)👍👍👍👍這塊牛扒是澳洲M5和牛西冷牛扒,油花分佈均勻,肉味濃厚鮮嫩。牛扒表面的 Grilled mark 令西冷外面甘香,𥚃面還緊緊保留著牛扒的肉汁。伴隨牛扒的還有焗薯及各種新鮮蔬菜,跟牛扒一併吃,正好平衡一下啖啖肉的感覺,既清新又健康。Smoked Salmon Pizza ($172)👍👍👍👍這𥚃的pizza是用上意大利"00"頂級幼滑麵粉,加上餐廳用了 pizza 專用的 Stone-hearth oven, 令pizza 脆口得來又有嚼口。這個煙三文魚pizza, 除了有主角煙三文魚外,還有三文魚子、溫泉蛋和香草忌廉芝士醬。把溫泉蛋放在 pizza 中間,然後把蛋刺穿,蛋黃隨隨流出,令每口pizza 都充滿蛋香,蛋汁和濃厚的忌廉芝士令味道更突出。香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 ($154)👍👍👍👍👍這是

M5 和牛西冷牛扒 ($318)
M5 和牛西冷牛扒

Smoked Salmon Pizza ($172)

Smoked Salmon Pizza

香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 ($154)
👍👍👍👍👍
香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉

這是香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉,香蒜切成薄片,加入紫蘇葉、辣椒和白酒煮成白酒汁,然後再放入大蜆,令湯汁更添一重海鮮的味道。白酒汁除了有獨特的紫蘇香氣外,還有蒜香、少少辣椒的味道更加能夠帶起大蜆的鮮味。飽満多汁的大蜆跟白酒汁一起吃,更加美味,扁意粉口感有彈性並帶點煙靱,跟蜆肉和白酒汁很配。
香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉

Mango Juice ($24)
Mango Juice

果汁類飲料有多款選擇,芒果汁是其中一款,味道香甜。

內部環境

餐牌
2018-03-08
Mango Juice
2018-03-07 142 瀏覽
放埋今日新年假期,明天全部回復正常生活,一於同埋老公拍拖行下街,去邊好?最後選左尖沙咀行下維港附近,欣賞一下香港夜景,行下行下到左The One,見肚餓要食晚餐了,找間食店吧!剛剛見到了熟識的The Point,在將軍澳我探妹妹時食過,食物味道不錯,現來到尖沙咀開分店,老公也希望試試!原隻龍蝦、茴香頭、車厘茄、水牛芝士、海鮮汁披薩,上次去將軍澳店想食尼樣,但因為賣晒龍蝦食吾到,今次有供應當然第一時間落單,叫返個試試,真的是原隻龍蝦上?只是賣相而已,龍蝦肉已經切粒用來整披薩,另一些原來放左入龍蝦頭,龍蝦肉鮮甜彈牙,披薩餅底香脆,加了水牛芝士有拉絲的效果,配埋海鮮汁令味道提升,非常美味!香蒜辣椒橄欖油烤雞天使麵,烤雞肉有口感但不硬,蒜香味濃帶少辣,用橄欖油煮十分健康,味道不錯!棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬,雞翼只留一條骨,方便拎住食,雞翼炸至金黃色,外脆內嫩,配蜜糖燒烤醬,味道甜甜的很美味!香濃野菌湯,很香的野菌味,味道creamy,加入了一些切了片的野菌增加口感,美味可口!Hong Kong Beer Pearl White,香港手工啤,老公說啤酒味濃。

2018-02-25
  • 原隻龍蝦海鮮汁披薩
  • 香濃野菌湯
2018-03-06 113 瀏覽
之前食完銅鑼灣覺得超好食 尋日同表姐行開尖沙咀The One, 見到呢間 即刻又拉表姐去食去到第一時間叫兩個龍蝦湯必叫!中意佢夠濃又有龍蝦肉唔會好稀好水咁好好味 小食就叫左推介既白酒煮蜆 冇我想像中太大酒味,岩我呢啲唔中意酒又中意食蜆既 斬好大隻好大舊蜆肉仲有小小忌廉味 又冇沙 正Main Course一定係叫原隻龍蝦扁意粉 上次食完之後念念不忘 好香濃既番茄醬甜甜地再加上啖啖肉既龍蝦肉 同埋 口感神岩岩好既扁意粉諗返又想食 成碟我都好中意食Drinks就叫左Pepper Mint Tea 同埋 Fresh UpTea就消下濟 但係個Fresh Up完全係喜出望外 以荔枝為主 超超超超好飲呀 真係fresh既 唔會太甜 好清 Lychee favor一定要飲真係好飲最後食埋個甜品 揀左Pear Pizza🤓熱辣辣既梨肉批再加凍冰冰既雪糕正比我想像中甜 但係熱食好好味兩個人食份量岩岩好

去到第一時間叫兩個龍蝦湯
必叫!