餐廳: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
優惠: 食飯可賺里兼用里?立即訂枱吧!
用「里數加現金」付款,最高可賺$4=3里。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 會員每次賺取「亞洲萬里通」里數之消費上限為HKD10,000。
  • 會員凡於國泰夥伴餐廳用膳,每消費HKD4即可賺1里數。
  • 渣打國泰Mastercard®持卡人憑卡於夥伴餐廳簽賬消費,除可享基本餐飲類別之合資格簽賬HKD4=1里數獎賞及餐膳里賞HKD4=1里數獎賞外,於星期五、六及日的餐飲簽賬更可賺取額外HKD4=1里數獎賞("聯營信用卡餐飲簽賬里賞"),合共獲享HKD4=3里數。
  • 通過交易賺取里數時,不可使用與夥伴餐廳有關的其他推廣或折扣優惠。請於惠顧前先向有關餐廳查詢。
  • 賺取的里數(包括餐膳里賞及渣打國泰Mastercard餐飲簽賬里賞)將於認可餐膳消費交易後7個工作天內存入會員的賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2022-03-25 1255 瀏覽
送牛迎虎,亦是我這位職場小薯踏入社會剛好一年的時間,決定請家人一起吃頓飯來開始新的一年今次我選擇了之前在九龍灣分店嚐過的The Point,帶屋企人來試試她們的意粉和薄餅。尖沙嘴分店面積較細,亦是頗受歡迎的店舖,來之前最好預先訂位了。正值新年,餐廳提供跟平時一樣的週末、假期午市套餐,食物選擇很多。除了午市套餐,還有一個經典套餐予二或四人享用。由於所有餐牌上都有太多選擇,而很多菜式我們都想試,最後決定點一個經典的四人套餐分享,那就不需要考慮太耐糾結吃甚麼。前菜我們選了龍蝦湯,店員送上的時候已經香味四散。龍蝦湯的質地偏稠,有濃郁的龍蝦味,與忌廉的平衡幾好所以不會太膩,加入了橄欖油幫助帶出材料的味道。食得出湯裡加入的是龍蝦肉,雖然質地比較老不滑,但起碼不會以小龍蝦來代替偷工減料,也有龍蝦肉味。建議加入一些黑胡椒,味道會更有層次和開胃。我平時沒有特別好天使麵,不過這碟Capellini with Smoked Salmon煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵對我來說幾有驚喜。沒有特別好天使麵是因為我以前食的都是煮得很腍,吸透了醬汁結果變成一堆堆又沒有口感的食物,讓我之後對這款意粉都沒有甚麼好感。剛上菜

煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵

我平時沒有特別好天使麵,不過這碟Capellini with Smoked Salmon煙三文魚蘆筍刁草忌廉汁天使麵對我來說幾有驚喜。沒有特別好天使麵是因為我以前食的都是煮得很腍,吸透了醬汁結果變成一堆堆又沒有口感的食物,讓我之後對這款意粉都沒有甚麼好感。剛上菜時碟裡有如圖那樣份量的醬汁,隨著時間意粉會慢慢吸收,同時也會容易變得軟腍易斷。直至我們進食時,忌廉汁基本上已全部吸收,但吃上去天使麵完全不會變得太腍,是剛剛好的軟硬度
加上這款忌廉汁味道香濃,有三文魚的油脂及刁草的香氣,慷慨地掛在意粉上,食得非常滿足,亦是少有我喜歡的天使麵菜式

鮮蘆筍惹菌黑松露卡邦拿拉意粉

原本我們打算點要另加$28的Conchiglie with Wagyu Beef Ribs紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉,但店員告知暫時未有供應,退而求其次就選了Spaghetti Truffle Carbonara鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉。醬汁creamy有少許黑松露的香味,吃上去忌廉的味道較重,感覺較膩,幼蘆筍的份量少但野菌的份量都幾多,而意粉吸收了醬汁的水份和味道變得濃縮,本身濃厚的味道變得更飽膩,感覺普通,亦明顯比前者遜色。
BBQ Chicken Pizza (9”)

第一個薄餅是在其他餐廳都可以見到的BBQ Chicken Pizza (9”)。批底有少許厚度,裡面主要材料有烤雞肉、野菌、焦糖洋蔥,雞肉不多不會太覺得牠的存在,洋蔥帶出香甜味,沾上了燒烤醬的薄餅有BBQ的感覺,而芝士跟野菌增加了薄餅少許creamy的感覺,吃起來不會太膩。這個薄餅的味道正路,但也沒有甚麼驚喜,是一款符合大眾口味的薄餅。
Carnivore (9”)

第二款我們則點了偏向重口味的Carnivore (9”)。主要的材料有辣肉腸、西班牙辣腸和意大利香腸粒,是一個「綜合腸」薄餅。剛剛烤好的薄餅熱得冒煙,聞上去散發著幾款香腸的油脂,很是吸引。薄餅的味道香帶點辣,有濃郁的烤腸味加上溶掉的芝士,與燒烤醬造成一個滋味、邪惡又惹味的pizza
我們四人一致認同味道出色,推薦大家試試!

Brownie in a Pan

最後我們單點了兩杯熱咖啡以及一客Brownie in a Pan($68)為這頓午餐作結。之前聽過這款甜品,這次還是第一次試到。上菜時店員提醒我們鐵板很熱,原來是把鐵板燒熱,放上加入砂糖的香蕉,以高溫幫助焦糖化香蕉的表面,烘熱香蕉和雪糕下面的brownie,再在上面放上一球雲呢拿味雪糕。香蕉熱得很燙口,除了本身有吸引的香蕉味,還有表面的焦糖和朱古力醬,味道香甜。相對之下,brownie沒有太突出的甜味,但是當雪糕配著香蕉或者brownie吃的時候,形成了一個冰火的狀態,更能夠帶出香蕉本身的甜味,味道不錯呀

整個用餐流程來說,我覺得這裡的程序是幾清晰和平均的。每一款食物沒有很快就上菜,但是上菜時都是剛剛做好的,清楚地由餐湯、至主菜和甜品送上,而食物與食物之間的上菜時間相隔偏向平均、有秩序,不如某些餐廳一次過堆著送上令客人手忙腳亂。雖然是一個細位,但我覺得有安排過的程序的確會讓客人有一個更好的用餐體驗。服務方面店員們都是有禮的,但稱不上很好的服務,欠缺了一點熱誠。餐廳環境以西餐來說算是有點狹窄,檯與檯之間的距離相近,基本上是可以聽到隔離檯在說甚麼,而是次用餐隔離檯的客人聊天聊得很興奮,同時半開放式、與商場連接的餐桌設計私隱低,感覺不是太好。

食過The Point兩次,都覺得食物的質素是不錯的。之前我以大概這個價錢,可以在其他餐廳食到包括牛扒等食物,而這頓飯我只有食了pizza跟意粉,沒有太經濟,但食物質素都有保證。感覺這是一間幾適合家庭用餐的餐廳,假日的set lunch價錢會高一點,平日的set lunch或者有甚麼慶祝我都會考慮再來
2022-06-14 312 瀏覽
一向覺得呢個商場設計唔好行( ´▽`)如果唔係因為book咗枱我都應該唔會上到商場咁高餐廳嘅格局係實用嘅長方形冇玻璃或者其他嘢去隔開商場同餐廳嘅位置夜晚黎呢度食其實都幾抵因為佢嘅menu都係行2人餐400蚊 2個人 喺尖沙咀食西餐 抵啦!本身就好目標明確黎呢度係為咗食佢個龍蝦餐 嘩仲要再平十蚊添!龍蝦湯 👍🏾👍🏾👍🏾嗱西餐黎講我覺得抹碗邊都幾重要( ´▽`)係賣相嘅問題啊!龍蝦湯好飲 但佢冇好重龍蝦殼嗰隻味如果係鍾意飲好濃嗰隻龍蝦湯就可能會小失望塊包應該係上枱前先放上去所以食落都仲係脆嘅迷你凱撒沙律加挪威煙三文魚 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾 (+$18)煙三文魚隻色唔係幾靚( ´▽`)不過賣相就同味道冇關始終凱撒沙律就係食凱撒沙律醬( ´▽`)三文魚子唔算腥 加埋三文魚鹹鹹地同沙律mix 埋都真係幾開胃份量都夠兩個人食 唔錯原隻龍蝦香草意大利飯 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾(+$98)叫原隻啱啱好可以同朋友一人一半( ´▽`)本身龍蝦殼已經扑開咗不過當然都會留個夾俾你開個risotto 整得都幾好 啲米唔會太生或者太濕個口感同味道都係好嘅原隻火焰焗釀龍蝦披薩 👍🏾👍🏾👍🏾一上枱 店員就將隻龍蝦點著咁樣個賣相
一向覺得呢個商場設計唔好行( ´▽`)
如果唔係因為book咗枱
我都應該唔會上到商場咁高

餐廳嘅格局係實用嘅長方形
冇玻璃或者其他嘢去隔開商場同餐廳嘅位置
夜晚黎呢度食其實都幾抵
因為佢嘅menu都係行2人餐

400蚊 2個人 喺尖沙咀食西餐 抵啦!
本身就好目標明確
黎呢度係為咗食佢個龍蝦餐
嘩仲要再平十蚊添!

Lobster soup

龍蝦湯 👍🏾👍🏾👍🏾
嗱西餐黎講我覺得抹碗邊都幾重要( ´▽`)
係賣相嘅問題啊!
龍蝦湯好飲 但佢冇好重龍蝦殼嗰隻味
如果係鍾意飲好濃嗰隻龍蝦湯就可能會小失望
塊包應該係上枱前先放上去
所以食落都仲係脆嘅
Mini Caesar salad

迷你凱撒沙律
加挪威煙三文魚 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾 (+$18)
煙三文魚隻色唔係幾靚( ´▽`)
不過賣相就同味道冇關
始終凱撒沙律就係食凱撒沙律醬( ´▽`)
三文魚子唔算腥 加埋三文魚鹹鹹地
同沙律mix 埋都真係幾開胃
份量都夠兩個人食 唔錯
Lobster risotto

原隻龍蝦香草意大利飯 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾(+$98)
叫原隻啱啱好可以同朋友一人一半( ´▽`)
本身龍蝦殼已經扑開咗
不過當然都會留個夾俾你開
個risotto 整得都幾好
啲米唔會太生或者太濕
個口感同味道都係好嘅

原隻火焰釀焗龍蝦披薩

原隻火焰焗釀龍蝦披薩 👍🏾👍🏾👍🏾
一上枱 店員就將隻龍蝦點著
咁樣個賣相總算好啲( ´▽`)
其實點着佢除咗打卡好啲之外係有咩意義?
個Pizza唔係好大 兩個人九吋都差唔多啦
好得意嘅係 佢係真係釀龍蝦
龍蝦入面有三色椒 薯仔 蕃茄
個感覺幾得意 因為我都真係第一次食釀龍蝦
Pizza底係用比德包做
味道都好食嘅 唔難咬開已經好開心( ´▽`)

Brownie  in  a  pan

Brownie in a pan (+$48) 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
女人生來鍾意食甜品
所以其實都飽㗎啦但係都照加
佢影相嘅一刻 佢賣相都仲係靚嘅
影完之後個雪糕就開始熔( ´▽`)
所以代表嘅係 真係一整完就上枱啦!
佢香蕉個面係焦糖
係真係燒到脆嗰種!
好食啊所以!

Mini Caesar salad
Lobster risotto
Brownie  in  a  pan
2022-04-29 921 瀏覽
為慶祝晚市重開,忽然想食pizza, 總覺得有party / 喜慶感覺,美酒佳餚又巡禮…….The point 幾適合這種感覺,pizza / pasta 滿足一家大細的口味, 開心share ;而價錢合理質素不錯的餐酒也可滿足情侶的喜好,營造浪漫氣氛我們點了有氣勢的Lobster set (2人餐)$398🦞龍蝦湯Creamy 滑溜,味道適中不太鹹帶點龍蝦味,喜歡面頭的麵包吸盡了龍蝦湯🥗凱撒沙律份量足夠,蔬菜新鮮爽甜🍝原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉(加$98)龍蝦原隻伏在意粉上,增添生氣;酸甜茄汁醬混扁意粉配拆殼龍蝦肉,真材實料,龍蝦肉爽而結實🦞Flaming lobster pizza 🔥火焰龍蝦pizza終於出場,準備拍攝 / 打卡;pizza 厚薄適中,芝士味濃郁配上車厘茄香草等配料;這次的龍蝦是焗釀做法,裡頭佈滿芝士,裏面有雜菌,炒得很香🍾Chiaro pinot grigio ( bottle) $350除了pizza , 也想推介這個DOC 級別意大利白酒;級別僅次於頂級DOCG , 這個價錢在餐廳來說絕對超值;此酒容易入口,帶一點果味香甜,不澀不苦,口感清新乾爽;不自

我們點了有氣勢的Lobster set (2人餐)$398
🦞龍蝦湯
🥗凱撒沙律
份量足夠,蔬菜新鮮爽甜
原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉
🍝原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉(加$98)
原隻火焰焗釀龍蝦披薩
🦞Flaming lobster pizza 🔥
Chiaro pinot grigio
除了pizza , 也想推介這個DOC 級別意大利白酒;級別僅次於頂級DOCG , 這個價錢在餐廳來說絕對超值;此酒容易入口,帶一點果味香甜,不澀不苦,口感清新乾爽;不自覺地一飲再飲了大半支,難為了好友……
2022-04-25
原隻龍蝦車厘茄伏特加忌廉汁扁意粉
原隻火焰焗釀龍蝦披薩
Chiaro pinot grigio
2022-02-26 972 瀏覽
我今日去咗shopping行到累累哋,想去揾嘢食已經5點幾冇乜時間已經食唔到堂食🤔,就睇吓去邊到覓食吓先,就見到呢一間The Point,係我之前已經去食過都覺得幾好又見到有外賣買,就買咗2人套餐試吓!.2人餐$328是日餐湯x2棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬(6件)龍蝦芝士焗意粉慢煮鴨胸披薩"9吋".呢款2人餐望著我覺得都好底食👍,一款套餐有兩碗正湯,三種款式特式食物真係唔錯🤔,尤其是佢嘅餐湯唔係普通嘅餐湯!.而係黑松露味道😙,味道相當之濃郁😋飲到入口味道十足!.棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬賣相金黄睇見都好想食🤔,外酥脆內嫩滑食到入口口感相當之唔錯😋,而味道都好特別,配埋佢嘅燒烤醬令到味道增添更加美味👍!.龍蝦芝士焗意粉呢一款焗意粉賣相睇得吓🤔色香味俱全,聞到香噴噴嘅芝士味😙,金黃賣相嘅意粉😮,食到入口口感煙韌味道十足😋,上面擺放一隻龍蝦吟,同時裹面都有龍蝦肉,而佢嘅意粉掛滿香濃嘅芝士😙,又食到啖啖龍蝦肉☺!.慢煮鴨胸披薩呢一款披薩賣相都唔錯🤔,披薩上面放咗一條條脆絲同埋其他配料,同時都有一塊塊鴨胸,食到入口口感都好腍身味道都幾好😋,而佢用咗好特別嘅醬汁🤔,比起平時D披薩有D唔同,味道帶D酸甜味😋感覺

2人餐$328
是日餐湯x2
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬(6件)
龍蝦芝士焗意粉
慢煮鴨胸披薩"9吋"

而係黑松露味道😙,味道相當之濃郁😋飲到入口味道十足!

棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

龍蝦芝士焗意粉

慢煮鴨胸披薩
呢一款披薩賣相都唔錯🤔,披薩上面放咗一條條脆絲同埋其他配料,同時都有一塊塊鴨胸,食到入口口感都好腍身味道都幾好😋,而佢用咗好特別嘅醬汁🤔,比起平時D披薩有D唔同,味道帶D酸甜味😋感覺好特別,而我覺得都好好食好有創意,佢嘅披薩餅底係以薄底度適中,咬入口都煙韌!
2022-02-25
15 分鐘 (外賣自取)
The Point - Pizza & Pasta (The ONE)💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖🔸🔸🔸🔸🔸🔸以前都有食過The Point 嘅Pizza & Pasta,有一日行過見到好多人系到排緊隊,就見到佢哋啱啱出咗新menu Lobster Set🦞有咁多龍蝦餐點都系$388 for two 即刻就去試下🤤✨🔸🔸🔸🔸🔸🔸1️⃣ Starter| Lobster Bisque🔸標準龍蝦湯,香濃而且幾開胃🤣喜愛程度:👻👻👻2️⃣ Starter| Mini Caesar Salad🔸迷你凱撒沙律🔸沙律菜上面有d脆脆麵包粒粒🍞喜愛程度:👻👻👻3️⃣ Pizza| Flaming Lobster Pizza 9"🔸重頭戲終於到啦😻侍應會系上菜嘅時候點著個龍蝦殼🔥非常有噱頭✨🔸但係因為我地事先唔知道,佢地又冇同我講起,一放低就點著左,個火大概維持15s,所以錄唔切片😭😭🔸成個龍蝦頭放喺pizza正中間,真係幾搶眼🤣 畀個龍蝦頭遮住咗,佢後面仲有條龍蝦尾🔸Pizza餡料都算多,有真 • 龍蝦肉放系大量芝士上面🧀🔸不過龍蝦肉嘅味偏淡,可能係因為整得太耐,d味散曬😝🔸我哋本身以為個龍蝦殼入面都
💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖
1️⃣ Starter| Lobster Bisque
🔸標準龍蝦湯,香濃而且幾開胃🤣
喜愛程度:👻👻👻

🔸迷你凱撒沙律
🔸沙律菜上面有d脆脆麵包粒粒🍞
喜愛程度:👻👻👻

🔸Pizza餡料都算多,有真 • 龍蝦肉放系大量芝士上面🧀
🔸不過龍蝦肉嘅味偏淡,可能係因為整得太耐,d味散曬😝
🔸我哋本身以為個龍蝦殼入面都會有龍蝦肉,點知原來入面係焗釀蔬菜😹
🔸小小失望🥺不過都勝在焗釀蔬菜都系充滿芝士啦🤣
喜愛指數:👻👻👻

4️⃣ Main| Lobster Mac & Cheese
🔸今次就真係一隻大大隻嘅龍蝦鉗🦞🤤
🔸鮮甜多汁,明顯新鮮好多🤣
🔸通粉佈滿曬焗到溶溶地嘅芝士,再加埋醒胃龍蝦汁,唔會太膩有突顯到龍蝦嘅香味
🔸通粉算係比較彈牙個種(Ms. 👻好驚個d煮到淋曬嘅通粉同意大利粉🤢)
喜愛指數:👻👻👻

5️⃣ Drink(+$38)
🔸依個 Lobster Set 唔包野飲,所以我地另外叫左兩杯特色飲品,不過都系under 依個menu可以叫到嘅🤪
🔸我地分別叫左 Mock Champagne 同 Mango Tango🥂放心全部都冇酒精🤣
🔸Mango Tango 有做rimming,係雞尾酒杯邊均勻咁沾左d鹽,顯得好高級好有feel咁🤣
🔸幾適合做完成日野,同另一半或者好朋友想chill下嘅時候慢慢一邊飲一邊吹水😽
喜愛指數:👻👻👻👻
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓409號舖
電話:25980030
🔸仲有其他分店架✨🐾
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
中意大食鬼嘅分享👻就記得follow @bigfoodghost
仲要多d like👍🏻同comment💌我地😻💖💖
話比我地知你地最中意食咩🥰✨✨
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦芝士焗通粉
  • Mock Champagne
  • 原隻火焰焗釀龍蝦披薩
  • Mango  Tango
2022-08-05 0 瀏覽
呢度個煙三文魚墨西哥薄餅幾特別😍除咗有煙三文魚之外 竟然仲有墨西哥脆片‼️再加埋啲蕃茄莎莎🍅牛油果醬🥑酸忌廉同辣椒🌶有食緊nachos嘅感覺 仲好開胃🤩再加埋鬆軟批底同拉絲芝士 口感好豐富!
2022-07-19 168 瀏覽
3個人叫左二人套餐+小食成個餐都係龍蝦為主,沙津~龍蝦麵~龍蝦pizza~份量就一定唔多啦,但係for見下朋友傾下計都得嘅🙊(雖然都偏貴)我食個舊龍蝦入面唔係龍蝦肉😅有蕃茄普通蝦仁冬菇🤨甜品好食😋 都淨係記得影甜品相🙈🙈
3個人叫左二人套餐+小食
成個餐都係龍蝦為主,
沙津~龍蝦麵~龍蝦pizza~
份量就一定唔多啦,
但係for見下朋友傾下計都得嘅🙊
(雖然都偏貴)
我食個舊龍蝦入面唔係龍蝦肉😅
有蕃茄普通蝦仁冬菇🤨
甜品好食😋
都淨係記得影甜品相🙈🙈
2022-07-03 187 瀏覽
下雨天☔️出街都只流連係室內,天文台又預計7點掛8號風球,唯有下午茶當晚餐食。4點零左右係The One行下揀下就撞入左呢間The point-pizza & pasta既西餐廳。呢個時間重有set可以揀,主菜配湯同甜品同餐飲,但main menu選擇實在多太多,最後叫左一個set再散叫多一個意粉。🍄香濃野菌湯 - 好足料,飲得出大量蘑菇,無太多調味,以蘑菇香味做主,好飲。重有小插曲,Order時有問侍應當日餐湯係咩,原本答係南瓜湯,但上枱變左蘑菇湯,其實重啱我心水,但侍應立即好抱歉,禮貌好好👍🏻🦐香煎虎蝦牛油果意大利香草醬意粉 - 呢個係散叫,有兩隻虎蝦,大隻新鮮,肉質彈牙有咬口。醬既香草味好突出又唔會覺得膩,相反唔太食都有牛油果味,而意粉都煮得有口感但又唔會覺得硬。🐥迷迭香香烤春雞(半隻)配薯蓉 - 呢個即叫即烤,要等15分鐘左右,但好值得,除咗焗出嚟既春雞肉質嫩滑,我更加鍾意個調味,好有異國既味道。另外重配上好fresh既沙律係羽衣甘藍,開胃又唔會太肉。🥞Cinnamon Apple Pizza - 好新穎,但唔太係我杯茶,就似係甜既pizza🤔以pizza做底再加上甜品既食材,煮

🥞Cinnamon Apple Pizza - 好新穎,但唔太係我杯茶,就似係甜既pizza🤔以pizza做底再加上甜品既食材,煮過既蘋果粒,上面重有一球雪糕,雪糕偏實。

最後以一杯Latte作完結☕️
2022-07-01
2022-07-03 158 瀏覽
🦞龍蝦芝士焗通粉 $158芝士通粉絕對係西餐嘅經典之一呢度就加入龍蝦將佢變成升級版~通粉經過烤焗令邊邊位變得香脆有咬口加入咗大量芝士做到吸睛嘅拉絲效果🧀️龍蝦味道其實主要來自於龍蝦汁表面都放咗隻龍蝦鉗 如果可以更肥美就更加滿足啦😙
龍蝦芝士焗通粉

🦞龍蝦芝士焗通粉 $158

芝士通粉絕對係西餐嘅經典之一
呢度就加入龍蝦將佢變成升級版~
通粉經過烤焗令邊邊位變得香脆有咬口
加入咗大量芝士做到吸睛嘅拉絲效果🧀️
龍蝦味道其實主要來自於龍蝦汁
表面都放咗隻龍蝦鉗 如果可以更肥美就更加滿足啦😙
龍蝦芝士焗通粉
EAST MEETS WEST 東 ⇄ 西 feature: @thepointhkg has been around since 2014 and have expanded to seven outlets around city. we made our way to their TST joint and was surprised to find the massive range this menu has to offer and defos value for money!Price: HK$200-400ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: the point prides itself in using '00 italian flour in their pizzas and proof for 24+ hours before serving made-to-order pizzas. since we were feel

Price: HK$200-400pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

OVERALL: the point prides itself in using '00 italian flour in their pizzas and proof for 24+ hours before serving made-to-order pizzas. since we were feeling exotic, we ordered the lobster 🦞🦞🦞set menu for two - came w/ three starters, one pizza, a main, available all for $388 (add on for drinks and dessert) this menu will be available till further notice! defos will be back to try their more traditional take on italian/pizza cuisine

🧀lobster mac & cheese - pipe rigate pasta used, wish it was more cheesy, cheese pull was kinda weak but overall the sauce was ok and filling enough

🍕lobster pizza - served w/ whole lobster, head was stuffed w/ mushrooms and cheese, generous w/ toppings, lobster meat kinda too chewy

🍌banana heaven pizza - sounds iffy but ORDER THIS and it will be one of the best decisions you've ever made. caramalized banana topped w/ melted marshmallows and chocolate syrup. pro tip: eat the ice cream w/ the crust of the pizza

🍹drinks - four fruit/punch drinks to choose from available for $38 add on, otherwise choose from drink list for a separate upgrade
2022-06-28 105 瀏覽
平時岀尖沙咀都好少去The One食嘢原來行上啲有好多食肆比你揀今次就去左間pizza比較岀名既西餐食下揀左個二人餐👫🏼啱晒情侶拍拖去食食落點知意粉有驚喜過pizza😂😂📌2人餐($398)🍴龍蝦湯頭盤就揀左2個龍蝦湯🦞龍蝦湯味幾香 上碟仲熱辣辣♨️質地都幾”杰身” 唔會好浠入面都有1 2舊細既龍蝦仔肉不過就無乜味😂🍴鮮蘆筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉黑松露遇上Carbonara😏真係幾有驚喜松露味好香👍🏼野菌份量都幾多下Carbonara唔會煮到好多汁 杰杰地仲幾掛汁添😆中意黑松露既朋友不妨叫呢個try下😉🍴BBQ Chicken Pizza成個pizza🍕主要材料就係烤雞肉🐔另外仲有啲野菌 焦糖洋蔥🧅同燒烤醬食落甜甜地 我都係第一次食pizza入面有菇😂批底就係薄批為主 但又唔係薄到脆到好似食餅乾咁食落都算有咬口 材料都幾豐富 食每啖pizza都食到有料的👍🏼🍴Green Point 🍴Mango Tango2杯飲品都係mocktail嚟🍹Green Point就以菠蘿🍍為主體以Mango Tango聽個名就知係以芒果🥭做主體2款飲落都有少少似fruit punch😂只不過飲完之後一個係岀
平時岀尖沙咀都好少去The One食嘢
原來行上啲有好多食肆比你揀
今次就去左間pizza比較岀名既西餐食下
揀左個二人餐👫🏼啱晒情侶拍拖去食
食落點知意粉有驚喜過pizza😂😂

📌2人餐($398)
🍴龍蝦湯

BBQ  Chicken  Pizza
Green  Point
Mango  Tango
2022-06-11 258 瀏覽
臨睇戲前搵啲嘢食醫左肚先咁啱老公好似想食pizza就揀左呢間先講環境地方好闊落,張枱都夠大出奇地星期六12點竟然無咩人我老公鐘意飲龍蝦湯所以就揀左個二人龍蝦套餐($388)有湯、凱撒沙律、原隻龍蝦pizza、原隻龍蝦扁意粉(要加$98)上菜速度好快😂湯都未飲完就試埋沙律同意粉「龍蝦湯」不過不失,我略嫌酸左少少可能蔬菜落多左🤔有3-4舊龍蝦仔肉,好有口感唔係梅嘅「凱撒沙律」正常無咩特別「原隻龍蝦扁意粉」確實係原隻龍蝦都多肉嘅蝦頭仲有膏tim不過意粉就係普通蕃茄汁「原隻龍蝦pizza」呢個我覺得都出色嘅蝦肉同蝦膏都拆左落pizza度而且好重芝士,另外仲有啲蕃茜香草有少少芫茜味😆我鐘意食上菜前仲會淋啲火上去有啲特色野玩下😂個蝦殼仲釀左啲蝦仁、菇、車里茄芝士焗都幾好味服務都好好呀如果個餐包埋飲品會更好😅
臨睇戲前搵啲嘢食醫左肚先
咁啱老公好似想食pizza
就揀左呢間

先講環境
地方好闊落,張枱都夠大
出奇地星期六12點竟然無咩人

我老公鐘意飲龍蝦湯
所以就揀左個二人龍蝦套餐($388)
有湯、凱撒沙律、原隻龍蝦pizza、
原隻龍蝦扁意粉(要加$98)
上菜速度好快😂
湯都未飲完就試埋沙律同意粉

「龍蝦湯」
不過不失,我略嫌酸左少少
可能蔬菜落多左🤔
有3-4舊龍蝦仔肉,好有口感唔係梅嘅

「凱撒沙律」
正常無咩特別

「原隻龍蝦扁意粉」
確實係原隻龍蝦都多肉嘅
蝦頭仲有膏tim
不過意粉就係普通蕃茄汁

「原隻龍蝦pizza」
呢個我覺得都出色嘅
蝦肉同蝦膏都拆左落pizza度
而且好重芝士,另外仲有啲蕃茜香草
有少少芫茜味😆我鐘意食
上菜前仲會淋啲火上去
有啲特色野玩下😂
個蝦殼仲釀左啲蝦仁、菇、車里茄
芝士焗都幾好味

沙律
龍蝦意粉
龍蝦pizza
2022-06-04 337 瀏覽
前幾日睇相見到之前喺加拿大🇨🇦日日都食Boston Lobster快把自己逼瘋😂今天拍攝後來試試這一間(有龍蝦的)午餐吧!✅ 龍蝦湯 🦞幼滑但走清淡口味 不夠濃郁鹹香個人更喜歡濃郁的Lobster Bisque✅Lobster Mac and Cheese🦞每口都充滿龍蝦高湯汁的macaroni但芝士不像一般美式的那麼澎湃反而龍蝦肉份量不錯 (絕對不是蝦毛肉碎!!)值得一提👌🏻✅迷迭香烤春雞(半隻)🌿即烤的烤雞脆皮嫩滑肉汁鎖得好 保持濕潤多汁Kale Salad擺盤精美 混了芥末沙律醬很開胃✅香辣番茄醬炆肉丸🧆辣味讓Meatballs生色不少不罐頭不過酸不油膩鏽鐵鍋上 而且非常Saucy一匙充滿肉丸番茄醬番茄粒這餐最喜歡這道小吃!✅朱古力布朗尼 🍫 Brownie in a pan這個鏽鐵鍋上的甜點有驚喜底層是烤香蕉、核桃中層是烤得熱熱的Brownie最頂是Vanilla Ice cream一句講晒😈邪惡冰火兩重天推薦!!✅兩個午市套餐前菜、主菜、甜點、飲料加一個肉丸小吃飲料升級了Latte跟Iced Tea人均消費大概 $235
前幾日睇相見到之前喺加拿大🇨🇦
日日都食Boston Lobster快把自己逼瘋😂
今天拍攝後來試試這一間(有龍蝦的)午餐吧!

✅ 龍蝦湯 🦞
餐湯
幼滑但走清淡口味 不夠濃郁鹹香
個人更喜歡濃郁的Lobster Bisque

✅Lobster Mac and Cheese🦞
Lobster Mac and Cheese
每口都充滿龍蝦高湯汁的macaroni
但芝士不像一般美式的那麼澎湃
反而龍蝦肉份量不錯 (絕對不是蝦毛肉碎!!)
值得一提👌🏻
✅迷迭香烤春雞(半隻)🌿
迷迭香烤春雞(半隻)
即烤的烤雞脆皮嫩滑
肉汁鎖得好 保持濕潤多汁
Kale Salad擺盤精美 混了芥末沙律醬很開胃
✅香辣番茄醬炆肉丸🧆
辣味讓Meatballs生色不少
不罐頭不過酸不油膩
鏽鐵鍋上 而且非常Saucy
一匙充滿肉丸番茄醬番茄粒
這餐最喜歡這道小吃!

✅朱古力布朗尼 🍫 Brownie in a pan
最頂是Vanilla Ice cream
一句講晒😈邪惡冰火兩重天
推薦!!
✅兩個午市套餐
前菜、主菜、甜點、飲料
加一個肉丸小吃
飲料升級了Latte跟Iced Tea
人均消費大概 $235
2022-05-11
餐湯
Lobster Mac and Cheese
迷迭香烤春雞(半隻)
朱古力布朗尼
2022-05-31 213 瀏覽
晚市回復正常之後朋友們都一起出外相聚,The Point之前同朋友食過感覺都不錯,今晚我哋就再去光顧試試其他唔同嘅種類菜式,給我哋感覺餐廳食物水準仍然能保持住。香濃野菌湯- 口感非常豐富飲落去淡淡香濃野菌粒粒,加少少黑椒味道更加濃香。香蒜橄欖油炒野菌配温泉蛋- 香蒜橄欖油炒野菌果然味道撲鼻; 我把溫泉蛋跟野菌徹底掏拌然後同時可以食到蛋香跟野菌mix 埋嘅味道。意大利風乾火腿夏威夷披薩- 材料有意大利風乾火腿,焦糖菠蘿,松仁子,火箭菜,蕃茄醬,即叫即整烤焗得很脆口,風乾火腿甘香濃郁,芝士拉絲口感似正宗歐洲風味;Brownie in a pan是用平底鑊上碟非常熱辣辣,配上雲呢拿雪糕,旁邊加入焦糖香蕉和合桃配料。Brownie朱古力不太厚味道濃郁,香蕉夠軟腍,甜品不錯之選。

2022-05-30 130 瀏覽
今日嚟the one呢間想試下佢哋嘅龍蝦pizza,見佢有個龍蝦餐就正合我意,來一個吧!前菜有龍蝦湯同凱撒沙律,龍蝦湯夠濃,蝦肉都落得唔少,足料就係好味。沙律芝士同醬都唔會太多太少,幾好。上主菜前叫多咗個棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬,整到一枝枝好似雞鎚咁食好方便,雞肉咸咸地又幾滑,仲有啲軟骨位可以咬下,雖然唔飲酒但覺得幾適合做下酒菜。主菜有龍蝦芝士焗通心粉同龍蝦pizza。通心粉一焗起就拎出嚟夠哂熱,唔似平時啲芝士焗乜乜咁勁多芝士舖係個面,份量剛好夠惹味,而通粉入面有時會有啲熱辣辣嘅醬汁係入面,小心熱呀真係要,但對於我呢啲鍾意食熱嘢嘅人真係加分,有龍蝦鉗拆咗,啲肉都容易食到,新鮮好味。龍蝦pizza會有火焰儀式,龍蝦有頭有尾,蝦肉拌入其他配料都幾配合,pizza係薄批,跟餐嚟講唔太大份啱啱好,建議撈多啲龍蝦入面嘅配料食,感覺會好啲。嘢飲就分別叫咗green point, mock champagne,green point嘅菠蘿味幾出,比較甜;mock champagne就有少少酒味,但主要係蘋果汁味,都幾好飲。
沙律芝士同醬都唔會太多太少,幾好。
2022-05-30