The Place

2018-11-18 814 瀏覽
The quality could’ve been better for the price we paid. Everything was just below mediocre. Most of the food just tasted so bland. The kitchen staff shucking oysters don’t know how to handle them. They were rinsing them out to get rid of the shells but that’s not the proper way to shuck oysters. By rinsing them out, they rinsed out the flavors. In conclusion, not worth it.

In conclusion, not worth it.
2018-11-18
2018-11-15 951 瀏覽
朋友生日,佢想食芝士自助餐,就帶佢黎呢度。原來恆生信用卡有77折,咁五百幾蚊有咁多嘢食算係唔錯架喇。入到去有好大空間感,樓底又高,就算坐滿曬都唔會好嘈。第一樣梗係食生蠔先啦。師傅開蠔快手,又沖洗得乾淨,唔會食食下有蠔殼。生蠔多汁又鮮甜,其他凍盤都好鮮味,算叫做中上質素。刺身都好新鮮,不過有其他嘢食更吸引,就係芝士焗龍蝦同帶子喇。帶子雖然細細粒,但加埋上面香濃芝士冇得頂。四式芝士焗龍蝦,芝士好creamy,一定要熱辣辣食先香口。佢仲有兩款軟芝士同兩款硬芝士俾你食。我覺得最左面嗰隻硬芝士最香最好食。最右面嘅山羊芝士接近藍芝士咁濃味。唔鍾意騷味者千祈唔好試。飲咗個蟹肉忌廉湯,質地幾好,唔會太鹹,都算多蟹肉,唔錯。仲有個日式鮑魚沙律,有好香麻油味。呢個配搭幾新穎。其他熱盤就冇乜驚喜,我主要食海鮮。甜品都算多選擇,但我唔係太好。朋友就食得好開心喇。最估唔到係個芝士梳乎厘,原來可以原來係咁好食嘅。咸咸甜甜,仲要即刻焗三分鐘有得食。

入到去有好大空間感,樓底又高,就算坐滿曬都唔會好嘈。

2018-11-05 1532 瀏覽
有人生日要食生蠔,打去問話中午自助餐也有一款就決定去試下,而且重有78折,我地一行5日,其中有3位都很喜歡食蠔,試左第一輪非常ok,而且係任你攞幾多件都可以,正呀!吾使不停去排隊,其他海鮮就ok la,熱食也有很多選擇,但我主力是食生蠔同甜品,甜品種類多但每款都好好味,今期是芝士做主題,芝士甜品特別好味,魚生就很一般,但整體這個價格值得去食,而且也有150分鐘時間,邊食邊傾計,一D都吾趕呀!最後 食埋個雪糕 飲埋杯餐茶 剛剛好
有人生日要食生蠔,打去問話中午自助餐也有一款就決定去試下,而且重有78折,我地一行5日,其中有3位都很喜歡食蠔,試左第一輪非常ok,而且係任你攞幾多件都可以,正呀!吾使不停去排隊,其他海鮮就ok la,熱食也有很多選擇,但我主力是食生蠔同甜品甜品種類多但每款都好好味,今期是芝士做主題,芝士甜品特別好味,魚生就很一般,但整體這個價格值得去食,而且也有150分鐘時間,邊食邊傾計,一D都吾趕呀!最後 食埋個雪糕 飲埋杯餐茶 剛剛好
2018-11-04
生日
優惠券
  • Movenpick 雪糕
2018-11-05 1223 瀏覽
之前行過朗豪坊都想食呢間自助餐好耐,今日老公竟然畀驚喜我帶我嚟呢度食。餐廳裝修闊落光猛,樓底好高,枱與枱之間好多位。職員加水都快手。一開始食凍盤。蝦,蜆,藍青口都好新鮮,冇怪味。蠔清甜又大隻。龍蝦鉗啖啖肉,不過稍微淡咗啲。火炙壽司好特別,好少自助餐會有。最好食係三文魚芝士火炙壽司,鰻魚壽司被比下去。芝士蝦丸最好食係個汁。印度咖哩都好好味,有好多香料。芝士薯仔好香甜,反而扇貝太細粒又鞋,有啲失望。好彩個芝士焗龍蝦挽回唔少分數,啖啖彈牙龍蝦肉。回本之選。當然唔少得甜品。蘋果金寶,雖然細細隻但好足料,入面有粒粒蘋果肉。馬卡龍偏甜但都有應有口感。流心芝士撻雖然好膩,但真係好好食。藍莓慕斯杯不過不失。芒果芝士蛋糕芒果味重過芝士味,反而個樣平平無奇白色嘅夾心芝士蛋糕最好味。

好彩個芝士焗龍蝦挽回唔少分數,啖啖彈牙龍蝦肉。回本之選。

2018-10-30 1328 瀏覽
今天來過WEEKEND FEVER- 食自助餐~ 訂座有78折, 即每人約$370。12點嚟到已見長長人龍,心想今次實唔會中伏。枱與枱之間有足夠空間走動,唔怕撞到人食物款式非常多,冷盤區沙律菜中驚見有苦瓜,發覺用千島汁撈都幾好食~生蠔冇沙冇碎殼,細細隻得嚟都幾好肉長腳蟹好鮮,龍蝦箝更屬驚喜級,肉多甜到夠,ENCOURE咗4隻魚生質數一般,可以SKIP。一輪冷盤後來過熱雞湯淥菜暖暖腸胃,之後轉戰甜品。由於今期以芝士為題,芝士蛋糕種類有6款,最受BLUEBERRY CHEESECAKE。流心芝士TART同芝士梳乎里適合喜受濃芝士熱甜品人士,我反而鍾情有如小盆栽模樣的TIRAMISU最後來4球MOVENPICK結束150分鐘吃貨之旅~
最後來4球MOVENPICK結束150分鐘吃貨之旅~

2018-10-13
5 分鐘 (堂食)
信用卡優惠
  • Movenpick雪糕
  • 豆腐花
2018-10-26 2120 瀏覽
聽聞「The Place」嘅buffet 唔錯,最近又做緊七八折,加上長者收小童價,趁小妹我生日,就跟家人去試試吧!我哋11:45分到達洒店,眼👀見就有十零人係度排隊等候,而入座後,亦差不多全場爆滿,十分旺埸!心諗:嘢食應該唔差吧⋯⋯冷盤唯一最可取的是任食生蠔👍,有兩大盤,蠔味及海水味都唔算太重,味道微鹹帶鮮美!龍蝦鉗,肉質唔差,可惜味道太鹹!長腳蟹,蟹身肉質算飽滿味美,但蟹頭殼就一點肉味都無!凍蝦,蝦肉夠爽、彈牙。青口,攞嗰陣往往得番個殼。刺身壽司刺身有五款,除咗甜蝦刺身較為瘦小之外,其餘的都厚切肥美。壽司款式較多樣化,賣相吸引,壽司飯唔會太實亦唔會散開曬。而特色火🔥熖壽司,十分好食。熱盤以咖哩入撰嘅食物比較多,如咖哩雞、咖哩羊腩、咖哩薯仔、羊肉饀餅、薄餅等等,跟主題「芝味無窮」份外格格不入!令食客聯想為食材唔夠新鮮,要運用咖哩來提味!款式唔多,常見的牛扒、羊架等均無供應。咖哩羊腩、炒羊肉片,口感嫩滑。巴馬臣芝士意大利飯,軟硬度剛好,略有少許咬口,但芝士味唔濃!點心側有燒賣、餃子🥟及糯米雞。燒賣麻麻地,入口好粉糰!餃子🥟及糯米雞較好食。甜品甜品以芝士組合嘅多,較切合主題。花盆意大利芝
,加上長者收小童價
,趁小妹我生日
,就跟家人去試試吧

冷盤

生蠔
龍蝦鉗,肉質唔差,可惜味道太鹹

龍蝦鉗

長腳蟹,蟹身肉質算飽滿味美,但蟹頭殼就一點肉味都無

龍蝦鉗+長腳蟹
龍蝦鉗+長腳蟹
凍蝦,蝦肉夠爽、彈牙

凍蝦+龍蝦仔
青口,攞嗰陣往往得番個殼

青口

刺身壽司
刺身有五款,除咗甜蝦刺身較為瘦小之外,其餘的都厚切肥美

壽司款式較多樣化,賣相吸引
壽司飯唔會太實亦唔會散開曬
。而特色火🔥熖壽司,十分好食

熱盤
!令食客聯想為食材唔夠新鮮,要運用咖哩來提味!
款式唔多,常見的牛扒、羊架等均無供應

咖哩羊腩、炒羊肉片,口感嫩滑

炒羊肉片
巴馬臣芝士意大利飯

點心側有燒賣、餃子🥟及糯米雞。燒賣麻麻地
,入口好粉糰!餃子🥟及糯米雞較好食。
點心
熱盤

甜品
甜品以芝士組合嘅多,較切合主題

甜品
花盆意大利芝士布甸,味道淡淡的,口感幼滑

花盆意大利芝士布甸
士多啤梨蕃茄芝士杯、藍莓乳酪芝士慕絲,入口香甜綿滑

士多啤梨蕃茄芝士杯
藍莓乳酪芝士慕絲

日式芝士蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、開心果檸檬🍋芝士卷、芒果瑞士芝士蛋糕、金文畢流心芝士蛋糕等等,口感鬆軟

朱古力慕絲蛋糕、蘋果芝士金寶撻、開心果檸檬🍋芝士卷
芒果瑞士芝士蛋糕
日式芝士蛋糕
金文畢流心芝士蛋糕
蘋果芝士金寶撻、芝士撻,撻皮脆口,前者甜美,後者軟滑,各具特色

芝士梳乎厘,限量每人一個,表層微焦,入口輕盈,空氣感十足

芝士梳乎厘
生日有迷你蛋糕仔送,記得訂座時提出
。可惜朱古力蛋糕質感過硬
,唯有淺嚐。
迷你朱古力蛋糕仔
焗芝士蛋鹹批,美味蛋批,外層酥脆,口感豐富
,絶對不比甜點遜色!
焗芝士蛋鹹批

紅豆沙,入口軟腍清甜。

呢度嘅沙律bar有唔少沙律菜、涼拌小食、煙三文魚、火腿、芝士、配料等。
沙律bar

生果
西瓜🍉、蜜瓜、火龍果、橙等。除咗火龍果較酸之外,其餘生果都唔差,特別係蜜瓜超甜的

雪糕
Movenpick 雪糕有8款
,6款topping 任你配搭,仲有脆脆雪糕🍦筒呢!
Movenpick 雪糕

侍應生態度友善,服務良好
,收碟快。女侍應生還主動幫我哋影合照,非常貼心

整體來說,食物源源不絶,不停有refill

生蠔、刺身壽司甜品較好,其他平平無奇,款式唔多,選擇亦少,有折扣來試試也無妨!
相信只有Dinner Buffet 才嚐到「芝味無窮」吧⋯⋯
2018-10-21
5 分鐘 (堂食)
午餐
芝士梳乎厘
焗芝士蛋鹹批
沙律bar
Movenpick 雪糕
  • 生蠔、刺身壽司及甜品
最近提及「芝士」,不得不提的一定是The Place的「芝味無窮」主題自助餐,一系列的芝士美食叫我欲罷不能。減肥?吃完才有力氣嘛。有的沒的跟一眾好友吃足三小時,是多滿足的一個晚上呀。說真的,真想跟一班好友們每天到處找好吃的,到處找好玩的,每天說說笑笑的過,這樣子有多寫意呀。 話說回來,除了平日愛吃的凍海鮮、Cold Cut之外,讓我跟大家分享一下當晚的美食吧。 沙律方面,有艾登芝士烚蛋生菜沙律、薯仔忌廉芝士蝦沙律、意大利水牛芝士蕃茄沙律、草莓煙肉藍芝士沙律、瑞士香腸配車打芝士沙律。對於芝士為主的沙律,基本上我是沒有抗拒能力的。邊吃邊聊天,單是沙律,我已經Encore了兩、三次。當中艾登芝士烚蛋生菜沙律、意大利水牛芝士蕃茄沙律值頭是我最愛,味道清淡不霸道,用作開胃沙律一流。 芝士拼盤也不錯。走過一點,更有酒店自家製芝士醬及麵包,芝士醬有Pepper Cream Cheese Dip、Onion Cream Cheese Dip跟Garlic Cream Cheese Dip。個人最喜歡Garlic Cream Cheese Dip,那種濃郁的味道叫人愛不釋口,看我吃一件小

芝士拼盤也不錯。走過一點,更有酒店自家製芝士醬及麵包,芝士醬有Pepper Cream Cheese Dip、Onion Cream Cheese Dip跟Garlic Cream Cheese Dip。個人最喜歡Garlic Cream Cheese Dip,那種濃郁的味道叫人愛不釋口,看我吃一件小麵包要塗如此多就知明白我有多喜歡這個芝士醬。說真的,不用麵包的話,我可以空口淨食芝士醬,入口有種說不出口的感動。

日式食品方面,最有代表性的一定是芝士火炙壽司,件件精緻。

熟食方面,先跟大家分享這道不是芝士的菜式,是養生燉湯,今次的是扁豆土伏苓燉雞,那種滋潤的熟悉感覺,讓人百般滋味在心頭。

芝士方面,邪惡呀。這是巴馬臣芝士意大利飯跟瑞士Raclette Cheese,意大利飯滿是芝士的鹹香味,在旁邊取一點烤薯仔一拼食用,實在讓人滿足。至於Raclette Cheese,那煙煙韌韌的口感,連同薯仔一同食用,讓我有種輕飄飄的感覺,不知不覺地飄去多拿一次這Raclette Cheese,實在太誘人啦。

其他熟食還有四式芝士焗龍蝦、流心芝士吉列黑豚豬扒、焗芝士通心粉、法式洋蔥湯配巴馬臣多士、田螺焗薯蓉、藍帶雞扒、芝士焗海鮮鍋及車打芝士煙肉焗薯等,真的應有盡有。

我嘛,當然有把它們一一送進肚子裡去。不得不提的是流心芝士吉列黑豚豬扒、藍帶雞扒,大部分均是即炸即食,香脆無比。
至於甜品方面,The Place的甜品一貫予我驚喜。

法式軟心芝士蛋糕、芒果瑞士芝士凍餅、日式芝士蛋糕、盆栽意大利芝士蛋糕、蘋果金寶芝士蛋糕、即製芝士梳乎厘、芝士撻,樣樣美味樣樣誘人,作為一個芝士跟甜品的愛好者,怎樣子忍口呢?

法式軟心芝士蛋糕軟滑無比,把我那快要消失的食慾重新喚醒過來,再來甜品這個位置大開食戒。

芒果瑞士芝士凍餅賣外美得很,真有點捨不得把它切爛。甜甜的芒果慕絲跟淡淡的芝士香氣在口腔之中慢慢飄逸著,兩者的味道均淡,可夾雜在一起之時卻相互交錯,甜而不賺,讓人陶醉。

芝士撻新鮮出爐,暖呼呼的芝士流心跟香脆的撻樣叫人一吃愛上。

一頓晚餐,食物質素高,而且服務又夠周到,讓人過了開心的一晚。這晚吃了那麼多芝士,滿足了。
2018-10-23 773 瀏覽
🤤全家出動食buffet🤤對於哩間酒店Buffet 我已經係OpenRice入邊關注左好耐好耐成日都聽D人講話好好食好好食好正好正終於有時間睇屋企人體驗一下 係咪真係咁正?😌因為食量唔多嘅關係其實食buffet我主要都係食長腳蟹同埋生蠔,咁先可以食返夠本🤣一開始就狂攻生蠔同牆腳蟹🤤#生蠔係肥美既 但蠔味一般#長腳蟹就一如以往 夠鮮味啦👍🏻之後就都到熱盤👉🏻生果👉🏻甜品 非常滿足🤤差啲漏咗我覺得好好飲嘅燉湯 讚👍🏻#如果鍾意影相嘅門口仲有和服提供俾你影相💕又可以扮下去日本呃like🤣
🤤全家出動食buffet🤤

#如果鍾意影相嘅
門口仲有和服提供俾你影相💕
又可以扮下去日本呃like🤣

2018-07-18
15 分鐘 (堂食)
團年飯
信用卡優惠
  • Movenpick雪糕
  • 刺身
  • 養生燉湯
  • 芝士焗龍蝦
不論在鹹或甜食的領域,芝士都能吸引各路饕客捧場,成為得寵食材之一 與Cordis相隔一年再重逢,為的是享受芝味無窮一刻 雖說主題自助餐只供應至11月30日,但是午市及晚市均有供應,較易就時間一訪 The Place一如往常舉行Instagram攝影比賽,獎品是二人自助晚餐餐券 只須於主題背景前拍照或錄片並發佈即可參加,而確實有親友隨手影張就中獎了 輕吹涼風一兩天,又回到悶熱天氣,以沁涼海鮮冷盤及刺身起頭剛剛好 蟹腳、青口、蜆貝和小龍蝦等一一在列;當然,少不了鹹鮮生蠔 因為流量高,即使開後冰鎮著也不會放太久,不斷有新鮮蠔開好補上,哪須搶食? 刺身均是大路款,魷魚竟成我最愛,白而透亮,柔黏中帶微爽,甜美不腥 可惜不久前才用了頓豐富午餐,為留胃納,只好稍作割捨 連友人推薦的自家製芝士醬亦未有嚐到,只聽聞香味濃郁,抹麵包同食不俗 四式芝士焗龍蝦表面芝士汁層略帶烤焗過的焦香,肉質彈爽,味亦留甜 坊間多見藍帶豬扒(同場都有供應),The Place有感覺更輕盈的藍帶雞扒 脆皮金黃不油膩,雞扒腍綿並有微融芝士夾心,不帶雪藏味,不蘸醬亦無礙 還有芝士焗半殼帶子及芝士焗三文魚兩款芝味海鮮伴襯,未及
Cordis相隔一年再重逢,為的是享受芝味無窮一刻

蟹腳、青口、蜆貝和小龍蝦等一一在列;當然,少不了鹹鮮生蠔
可惜不久前才用了頓豐富午餐,為留胃納,只好稍作割捨

還有芝士焗半殼帶子及芝士焗三文魚兩款芝味海鮮伴襯,未及出眾,但不過不失

以前去瑞士時吃過拉可雷特烤芝士,熱融芝士簡直連人心也融化了
陣陣鹹味芝香溢出,叫人難以抗拒;不過我對烚薯興趣不大,伴麵包較合我心
巴馬臣芝士車輪一向甚受芝迷歡迎,配搭黑松露芝士意大利燴飯甚誘人
流心芝士吉列黑豚豬扒炸得香脆少泛油,而且保有水分,毫不乾韌老柴

咦,好一陣子沒有拜訪,難道芝士閣移師到甜品枱了嗎?
大大件埃文達芝士靜候於此,切起來卻是細綿軟滑,不似芝士軟中帶硬的質感
揭曉謎底,那是酸甜並重的芒果瑞士芝士凍餅,富奶感,卻不肥膩

其實另有一款必嚐的法式軟心芝士蛋糕,外表與一大個金文拔芝士無異
芝香盡滲又不會過份厚實肥膩,但極搶手,我也只慶幸友人分我兩口
更不可漏掉流心芝士撻,暖熱香口,芝味即時爆發,一絲溫和薑香讓奶膩盡消

現場即製的還有鹹鹹甜甜的芝士梳乎厘,烘至金黃,充滿焦香,細綿得瞬融於口
繼續有Mövenpick雪糕,點了藍莓芝士及楓糖核桃口味,圖份甜美透心涼意
尚有日式芝士蛋糕、斑蘭檸檬卷及藍莓乳酪杯等甜點,在此不一一盡錄,自行發掘吧
2018-10-15 1054 瀏覽
又到星期五,唔對自己好啲點得!幾個同事晏晝一齋去食自助餐!環境都幾好,食野最緊要坐得舒服嘛!野食黎講都多野揀,由冷盤到熱食都唔錯。本人就未至於讚到佢天上有地下無,但同枱既同事就對啲熱食讚不絕口。可惜我食得唔多,好多野無食到。野食就唔續樣介紹啦,都係果啲啦,不過想講既係,價錢真係唔貴,用某張信用卡仲要有拆,買單每人唔使$300!
又到星期五,唔對自己好啲點得!

野食黎講都多野揀,由冷盤到熱食都唔錯。

• Movenpick
  • Cheese
2018-10-09 951 瀏覽
喜歡吃芝士的程度有多高?芝士種類那麼多,每款的口感味道都不一樣,每次都帶給我驚喜﹗若果你跟我一樣,對芝士歡喜若狂,就要來到 THE PLACE,盡情品嚐以 芝味無窮 為主題的自助晚餐啦﹗精選芝士拼盤配自家製芝士醬及麵包,可以一次次試勻幾款原味芝士,而自家製芝士醬,有洋蔥味的、黑椒味的…..塗上香脆的餅乾上,非常美味﹗極受歡迎的,當然是很少在自助餐中出現的傳統瑞士菜式–拉可雷特烤芝士,把烤溶的芝士一層層地倒在馬鈴薯上,好治癒呀﹗再來個巴馬臣意大利燴飯,把即製的意大利飯放到原個巴馬臣中攪拌一下,你想像是多麼的芝味嗎?﹗  必吃﹗重頭菜式,有四式芝士焗龍蝦及芝士焗半殼帶子,源源不絕地供應。原本以為四式芝士會好濃味,但味道比想像中淡,這樣更能保持著爽彈龍蝦的鮮甜﹗而車打芝士焗帶子,略嫌未夠芝味﹗一定要試流心芝士吉列黑豚豬扒、雞扒,即炸又不油膩,豬扒的厚薄剛好,鬆脆非常﹗這個芝士汁煮龍蝦丸,醬汁把龍蝦丸都緊緊地包圍著,好芝味,連小朋友也愛吃呀﹗日式料理方面,除了新鮮刺身,更特別推出了炙燒芝士壽司,款式多得很呢﹗而其他熱盤,有叉燒、明蝦、炒麵炒菜及小炒,而印度美食區,有好正宗的咖喱風味﹗無肉不歡者
喜歡吃芝士的程度有多高?

無肉不歡者,可別錯過紐西蘭肉眼扒﹗

辣到了嗎?到麵檔拿個烚菜,加上木魚湯,清甜爽脆。

冰上海鮮及即開生蠔,每晚2款生蠔,大愛這晚的愛爾蘭蠔,清甜爽身;長腳蟹、龍蝦鉗、凍蝦、蜆、青口、小龍蝦,都是鮮甜多汁啊﹗

每次冰上海鮮後,我都會喝盅燉湯,扁豆土伏苓燉雞,好滋補﹗也有意式鮮蝦湯及中式的雞腳眉豆湯,反正,總有一款你愛的﹗

甜品啦﹗每次來The PLACE食自助餐甜品一環總讓人有驚喜﹗賣相味道均是無得輸呀﹗集合了各地特色芝士蛋糕,最吸睛的是這磚芝士,唯肖唯妙,這是芒果瑞士芝士凍餅,慕絲般軟滑,滲透出微甜的芒果味。

法式軟心芝士,原本以為會味濃且結實,原來是這麼軟滑,而且有點像奶油忌廉。

其他的日式芝士蛋糕、開心果蛋糕也沒有被比下去,同樣推介﹗

蘋果芝士金寶撻 及 流心芝士撻,一口一個,最喜歡酒店這樣貼心,能夠讓我吃多幾款甜品

杯裝甜品,以盆裁意大利芝士蛋糕最搶手,最喜歡那咖啡酒浸透意大利芝士的濕潤口感﹗

士多啤梨芝士奶凍,特意放入了粒水牛芝士,水牛芝士本是無味,碰上甜酸士多啤梨,就是美味﹗

必吃的,還有即製芝士梳乎厘,芝士味道沒有太搶,只是比平日的蛋白梳乎厘加點鹹香﹗空氣感十足,吃多幾個也不飽滯﹗

最後,當然有Movenpick雪糕啦﹗有8款口味架﹗

題外話/補充資料: 供應期:18年9月17日至11月30日
2018-10-03
2018-10-04 28197 瀏覽
我對於芝士真的又愛又恨,愛之入口鹹香惹味、恨之吃下肚滿腸肥!不過一但有它的蹤影我也逃不掉肚滿腸肥之夜!可恨的The Place竟然推出了芝味無窮主題自助餐!仲唔飛快約齊好吃芝徒齊齊大擦一餐!一踏進餐廳已被週遭芝味掩蓋,引得我這個芝士迷口水流了!自助晚餐星期一至五收費成人$628、小童及長者$438,星期六、日及公眾假期成人$678、小童及長者$478,OpenRice更有高達75折優惠按此訂座。門口位置是長長的甜品線,內有不少以假亂真的芝士甜品,賣相味道也相當吸引!喜歡傳統甜品的朋友也不愁沒選擇! 今天的梳乎厘當然加入主角芝士啦!加了芝士的梳乎厘味道鹹鹹甜甜,質感又鬆軟又可口,多吃兩件也沒問題! 切件生果有新鮮的橙、火龍果、蜜瓜和西瓜,可惜沒有菠蘿!!生果前便是一系列精美芝味甜品!蘋果芝士金寶撻、金文畢流心芝士蛋糕、芒果瑞士芝士凍餅、開心果檸檬芝士卷,全部都帶相襯的芝士香很美味! 另有小件的切件熱情果蛋糕、日式芝士蛋糕、歌劇蛋糕、馬卡龍、芒果柚子杯、紅豆和果子,小巧精緻試勻也不太佔胃納!三層架上放有清新的藍莓乳酪芝士慕絲、賣相美侖美奐的花盆意大利芝士布甸、及可口的士多啤梨蕃茄芝士杯!
一踏進餐廳已被週遭芝味掩蓋,引得我這個芝士迷口水流了!

切件生果有新鮮的橙、火龍果、蜜瓜和西瓜,可惜沒有菠蘿!!

還有開心的朱古力噴泉,配可愛的綿花糖小朋友至愛!
另一必吃項目是芝士撻!趁新鮮出爐熱辣食就最好味喇!

當然少不了Movenpick雪糕的蹤影吧!8款口味隨心所欲的吃,最愛這夜有我喜歡的薄荷朱古力口味。

海鮮區提供多款冰鎮海鮮,包括長腳蟹、龍蝦鉗、海蝦、小龍蝦、蜆及青口,看那新鮮跳脫的長腳蟹都已食指大動了!
還有即開的愛爾蘭和紐西蘭生蠔任吃,對於蠔痴可是喜訊啊~
到了餐廳中央的前菜頭盤區,香氣四溢的味道便是來自這區!
原來是我勁愛吃的傳統瑞士菜式,拉可雷特烤芝士 (晚餐時段供應),把烤溶的芝士鋪在薯仔上滋味超然!

另外現場有大廚即場烹調巴馬臣芝士車輪意大利飯,先以上湯煮熟米飯,再用芝士加入同煮,最後將成個飯放落芝士車輪入面撈均,得出芝士味超香濃的意大利飯,記得加埋黑松露醬食啊!

沙律區比平時縮細了少許,不過沙律菜配料及凍肉亦依舊供應!
靚靚麵包排列整齊,另隔籬有意式鮮蝦湯和眉豆花生雞腳湯!
餐湯旁放有精選芝士拼盤及自家製芝士醬,Blue Cheese、Camembert Cheese、Goat Cheese、Gruyere Cheese、Edam Cheese及Chedder Cheese,我有Camembert Cheese便夠滿足了!

現成的沙律也有不少選擇,有重口味的草莓煙肉藍芝士沙律、有咬口的瑞士香腸車打芝士沙律、經典的意大利水牛芝士蕃茄沙律、薯仔忌廉芝士蝦沙律、和艾登芝士烚蛋生菜沙律,加有芝士的沙律更加吸引!

而平日放沙律的位置則放了勁多款式的壽司、卷物及漬物等,色彩色繽紛花多眼亂件件也想試呢!
而日式檔位則主力供應即製手卷,和新鮮的即切魚生!

到達熱葷區先以黑椒牛柳絲炒烏冬打頭陣、勁入味的南乳蓮藕炆腩仔、清爽的蒜蓉西蘭花、惹味的薑蔥爆中蝦、及港人至愛蜜汁叉燒!

即淥粉麵檔供應清雞湯及木魚花湯,還有各式配料和粉麵可選!
是日燉湯扁豆土伏苓燉雞,此湯去骨火一流!!

接力是四式芝士焗龍蝦、芝士焗半殼帶子,海鮮配芝士真的很匹配!

另有大量芝士美饌雜錦芝士煙肉焗薯仔、芝士忌廉燴蝦丸、吉列芝士黑豚肉、瑞士芝士焗三文魚、法式芝士藍帶雞扒,是否芝味無窮呢!

牛魔皇當然要嘆紐西蘭肉眼扒吧!

不愛芝士不如吃由印度師傅炮製的印式美食啦!
新鮮出爐的印式烤餅和印式香料飯最合配襯咖哩吧!
咖哩選擇有印式黃豆薯仔咖哩、印式香辣牛肉咖哩、娘惹羊肉咖哩

終於介紹完畢先品嚐一系列前菜、海鮮和日式美食!
沙律以芝士作主題除了Camembert Cheese外最愛便是蒜香味的芝士醬,我更是可以空口吃的喔!

冰鎮海鮮我今次喜歡小龍蝦多點,長腳蟹海水味太濃了!

生蠔全部都即開即食挺新鮮,而味道則以Irish Rock吸引些!

壽司的質素十分不錯,而且不太大件我也吃了兩件呢!

吃罷頭盤到熱食時間!選了自己心中獨享快樂!
扁豆土伏苓燉雞好足料味道甘香甜美,有去骨火、去濕、清熱毒之功效,大家必喝一碗啊!

將烤溶的拉可雷特芝士鋪在薯仔上那份滋味不能言諭!另巴馬臣芝士車輪意大利飯對我來說口感偏淋,但加上黑松露絕對能加分不少!

四式芝士焗龍蝦大廚用了四款不同芝士去焗,芝士味香濃出色!另芝士焗半殼帶子 鮮甜的帶子挺Juicy,加上Parmesan同Camembert Cheese奶香滿盈,還有勁入味的南乳蓮藕炆腩仔和吉列芝士黑豚肉,也是車媽媽心水推介!

灼多碗淨餸菜吃巳飽足到不得了!要留肚吃甜品呀!!

芝士的梳乎厘味道又鹹又甜我最喜歡這味道的快感,質感又鬆軟又可口真的吃多杯也不覺膩。

芝士撻趁新鮮出爐熱辣食就最好,餅皮鬆脆芝士流心效果超澎湃好好好吃喔!

花盆意大利芝士布甸用盆栽盛著好趣致,跟檯面上裝飾花盆幾乎沒分別,小小的一盆獨食也不難!
芒果味較重的芒果瑞士芝士凍餅,配以淡淡芝士香好清新可人!吃多兩件生果好滿足啊~
但有Movenpick薄荷朱古力口味雪糕怎能不吃呀!好事成雙來多球士多啤梨完滿結束狂擦芝夜!!
2018-10-02
2018-10-02 1326 瀏覽
第一次幫襯已經轉左手嘅酒店自助餐對比以前嘅酒店其實裝修佈置都好似差唔多不過燈光好似光猛D座位都比較迫不過都OK我哋坐嘅位置都自成一角焗龍蝦都好味,不過要排隊焗扇貝要排隊,味道一般,我覺得可以再焗耐D朋友話生蠔都新鮮差不多即剝即食海鮮方面,我覺得比較少長腳蟹一出差不多冇晒,同埋都好細條😢甜品都好精緻大部份味道都一般只有朱古力最好味,朱古力味夠濃👍🏻熱盤質素一般所以都冇啲咩食最後食咗個日本拉麵填飽個肚🤣🤣🤣如果要六百蚊一個dinner buffet, 相對食物種類同質素都是一般!
第一次幫襯已經轉左手嘅酒店自助餐

我哋坐嘅位置都自成一角

焗龍蝦
都好味,不過要排隊

焗扇貝
要排隊,味道一般,我覺得可以再焗耐D

朋友話生蠔都新鮮
差不多即剝即食

海鮮方面,我覺得比較少
長腳蟹一出差不多冇晒,同埋都好細條😢

甜品都好精緻
大部份味道都一般
只有朱古力最好味,朱古力味夠濃👍🏻

熱盤質素一般
所以都冇啲咩食
最後食咗個日本拉麵填飽個肚🤣🤣🤣

2018-08-31
  • 芝士焗龍蝦
2018-09-27 1713 瀏覽
已經黎過好多次,因爲星期二去旅行🛩️✈️✈️,所以星期一都請埋假😋,就同老婆你食咗下午自助餐先講嗰凍海鮮, 小龍蝦係因為好奇特嘅食材,冇乜肉,味道奇奇怪怪,但係每一次見到就想攞一隻半隻,因為知道而家大陸閒閒哋食一打半打都百幾二百蚊 ,呢度嘅小龍蝦完全冇特別 ,凍蝦都係一般, 青口蜆都係一般 ,最主要黎我係為咗生蠔嘅呢度最正嘅生蠔就因為唔係即開! 你冇聽錯,我最憎啲即開嘅地方,即開意味著要排隊,開得慢,每人限拎三隻,我最憎😒 呢度係一早開好曬😍洗一洗就擺上去任你拎😍我呢親都食兩三打吧平時啲生蠔質素好好, 今日啲偏瘦, 佢size 唔細的,但係偏瘦 而且條裙邊 特別鞋 ,食落去奇奇怪怪 ,今日唔好ok 😐😐😐刺身方面 不得了, 因為有我最鐘意嘅魷魚🦑,帶子 🐚,劍魚腩 🐟呢度魷魚非常新鮮爽口,帶子亦都新鮮可口, 我非常非常滿意😍😍😍其他東西就一次過講啦😎有我喜歡嘅芝士拼盤🧀熟食就正正常常啦,冇乜特別好食,冇乜特別嘢唔好食 😃我就冇乜點夾嘅。有中湯有西湯有麵包,如果你鍾意食沙律凍盤呢度嘅款式就唔係好多,做得也不太出色 🤐🤐🤐但呢個甜品做得唔錯,但係如果你係鍾意食甜品嘅人,我可以介紹你第二間嘅自助餐

呢度最正嘅生蠔就因為唔係即開!
呢度係一早開好曬😍洗一洗就擺上去任你拎😍
我呢親都食兩三打吧

其他東西就一次過講啦😎
有我喜歡嘅芝士拼盤🧀
有中湯有西湯有麵包,如果你鍾意食沙律凍盤
呢度嘅款式就唔係好多,做得也不太出色 🤐🤐🤐

嚟呢度我就要食生蠔刺身
不過講多少少甜品,佢都有啲獨特嘅選擇嘅

總括嚟講呢度環境舒適😄😄,價錢合理💰💰💰,生蠔任食任拎fill得又快, 我覺得晏晝諗唔到食乜,呢間係正旺角中心嘅自助餐係一個唔錯選擇 🤗🤗🤗

2018-09-10
有點失望,生蠔太瘦,魚生唔夠鮮,其他食物都一般;蟹腳之類冷盤添加得慢了點,每次加完很快就給人攞晒,我每每去到都所餘無幾,要開口問:可否再加點蟹腳! 比起數年前差了很多,慶幸職員服務態度很好,令我這個棉婚紀念日都感覺良好。