2018-07-17 645 瀏覽
早前又一城先開左連鎖店茶木食台灣野,估唔到咁快又開多左一間台灣菜,所以今日lunch一於同同事試下。上星期經過見到lunch time都有唔少人排隊,好彩今日早放冇咩人,店員很快便帶我們入座。由於餐廳位於商場頂樓,加上設計是半室外的設計加上商場天花是玻璃,所以有陽光都有點熱。不過我和同事都覺得放lunch出來曬下還要舒服一點,總比屈在office好🤤這裡雖有 a la carte,但都是被佢lunch menu吸引住。同事點了combo A,我就點了combo E。另外加$15可以選擇一個飲品,價錢也算公道。我們點了檸檬冬瓜茶和百香橘西打🍹🍹先來的是同事的手工水餃和麻油雞配菜飯,上桌時都是熱辣辣,夠新鮮🍲麻油雞夠香、但不會太濃味或太油,肉身也不算很鞋,薑味也幾香,好似好補身咁🤣不過大熱天時可能就會有點over左,還好同事是寒底人🤷🏼‍♀️手工水餃就還好啦,沒有很特別,皮略厚但肉餡也不錯。菜飯就最出色,有菜香味煮得入飯味但飯的texture還保存到。說著我的秘製黑椒牛肉🐮配菜飯也到了,這個比麻油雞的賣相更好,先有黑椒汁的香味及洋蔥香,加上蘿蔔絲爆香了才和牛肉一起炒,所以吃落牛肉不會過熟,但

麻油雞配菜飯、水工水餃

說著我的秘製黑椒牛肉🐮配菜飯也到了,這個比麻油雞的賣相更好,先有黑椒汁的香味及洋蔥香,加上蘿蔔絲爆香了才和牛肉一起炒,所以吃落牛肉不會過熟,但又鎖住了汁香,很不錯😋😋配菜飯當然一流啦。流心蛋也煮得不過不失,配牛配菜飯一起食是有錦上添花的感覺。
秘製黑椒牛肉菜飯

至於香煎雲吞及飲品都是還好啦,正正常常也沒有甚麼驚喜。雲吞和水餃一樣都是皮較厚身但餡料也齊全。飲料則是十分行貨的沖劑飲料的感覺,如不是很口渴的朋友可以不用點。
賣單平凡每人$100,以商場消費也是合理的價位。
2018-07-17
麻油雞配菜飯、水工水餃
秘製黑椒牛肉菜飯
2018-06-26 1683 瀏覽
好耐未去過台灣旅行,好懷念當地重口味的食物,於是今晚黎左哩間在港已經有四間分店既night market 。哩間分店位於九龍塘又一城,店鋪好開揚,由於我地好早黎所以唔使排隊。一坐低見到餐牌有很多選擇:醉香雞淡淡酒香,用上雞胸肉比較鞋口,但雞味是有的,起碼唔會有一陣雪味。紅油抄手哩個好好味,不會太辣,餡料薄皮做得十分細緻。紅燒牛肉麵湯底濃而不膩,牛肉同筋比例剛剛好。麵條仲係手打的,爽滑彈牙。鹹蛋炸苦瓜依個苦瓜不得了!這個配搭都係第一次食,苦瓜炸得香脆薄身,每一口都食到鹹蛋香,非常惹味!朋友唔食苦瓜都食到唔停口牛肉餅本身諗唔食哩個,不過侍應話哩個絕對值得一試,上菜時更叮囑小心會爆漿。結果都係要爆哂漿,肉汁香濃,包皮煎得脆脆,入面啲牛肉好嫰滑。估唔到咁好食,果然無介紹錯鮮果茶手工啤酒最後要讚一讚既係服務好好,侍應熱情招待,耐心介紹食物 整體而言,無論食物質素,環境同服務都令人滿意

醉香雞

紅油抄手

哩個好好味,不會太辣,餡料薄皮做得十分細緻。

紅燒牛肉麵

牛肉餅

鮮果茶

手工啤酒

最後要讚一讚既係服務好好,侍應熱情招待,耐心介紹食物

整體而言,無論食物質素,環境同服務都令人滿意

2018-06-26 904 瀏覽
同太太買嘢,行到攰攰地小小餓,搵個地方e肚小休一下。太太話要食中式嘢,見到台灣菜,老婆大人又話ok想試,咁就去坐底。個下午茶餐牌小小睇唔明,個服務員feel到我地小小困難,主動走黎好耐心講解個下午茶餐,點心+主食+飲品,咁自由組合。好抵食。。。$60起有個tea set我地點咗小龍包,紅油抄手擔擔麵,雞扒魯肉飯珍珠奶茶,芭樂鳳梨西打小龍包,皮薄,多汁,不油脷,,超讚!(好食過大型連鎖店,本身冇其望,但一食,,身體很誠實地滿足咁笑了)紅油抄手相對失色小許,紅油不夠香,欠缺小小風格擔擔麵師傅逐個逐個拉麵即場,打,拉,隔住玻璃欣賞,食之前當表演也不錯!麵條每條均等,入口彈呀,湯頭夠rich香氣撲鼻,辣得過癮!擔擔麵如果當正餐就唔夠飽,下午茶就剛剛夠食太太個餐,雞扒魯肉飯雞扒炸得酥脆可口,加上魯肉同魯肉汁好好餸返唯一缺點,係魯肉如果輕輕瘦小小,迎合香港人口味,改半肥瘦肉就更好。珍珠奶茶,珍珠好味,彈牙,茶香夠出,也很滑順!芭樂鳳梨西打石榴加菠蘿汁,咁配答又幾清新都幾熱帶風情特色食完炸嘢,用黎中和返口腔都幾舒服。就咁兩口子差滿電離去等放假黎試下menu其他食物美中不足,就係有啲曬
同太太買嘢,行到攰攰地小小餓,搵個地方e肚小休一下。
好抵食。。。$60起有個tea set
我地點咗小龍包,紅油抄手
擔擔麵,雞扒魯肉飯
珍珠奶茶,芭樂鳳梨西打

紅油抄手相對失色小許,紅油不夠香,欠缺小小風格

擔擔麵
師傅逐個逐個拉麵即場,打,拉,
隔住玻璃欣賞,食之前當表演也不錯!

太太個餐,雞扒魯肉飯
雞扒炸得酥脆可口,加上魯肉同魯肉汁
好好餸返

珍珠奶茶,
珍珠好味,彈牙,茶香夠出,也很滑順!

芭樂鳳梨西打
石榴加菠蘿汁,咁配答又幾清新
都幾熱帶風情特色
食完炸嘢,用黎中和返口腔都幾舒服。

就咁兩口子差滿電離去
等放假黎試下menu其他食物

美中不足,就係有啲曬

2018-06-25 649 瀏覽
大滿足的一餐今日要同仔仔去又一城踩冰,踩完冰要去醫肚,好彩過左食飯時間人潮漸散,見到0里度有間新開臺灣菜,咁就試下喇。我地得兩個大人加一個小朋友,問帶位姐姐可唔可以坐卡位,由於不是繁忙時段,佢好爽快就幫我地安排左😊餐牌選擇眾多,我們就散叫幾樣野,小籠包,魯肉飯,三杯雞和蘿蔔穌小籠包皮薄多汁,拍得住鼎x豐魯肉飯加半隻溏心蛋,咁樣食法真係好滋味,魯肉不會太肥亦唔會一pat汁咁,讚。三杯雞是用鍋上的,侍應上的時候很細心,因為我們有小朋友,上菜時告知要小心,亦將個鍋放在遠離小朋友一點。哩道菜係最濃味的,雞肉好鬼惹味,由於鍋好保溫,食到最尾都很仍然是熱的。蘿蔔穌好大隻,入口酥化,個心軟淋淋,好好食。今餐好滿足,最重要一家人可以舒舒服服咁食一餐。
大滿足的一餐

小籠包皮薄多汁,拍得住鼎x豐

蘿蔔穌

好大隻,入口酥化,個心軟淋淋,好好食。

今餐好滿足,最重要一家人可以舒舒服服咁食一餐。
2018-06-20 759 瀏覽
星期三下午接近2點鐘, 我同阿仔來到又一城。 本想食日本餐, 但太多人等位, 之前試過中環及圓方的Night Market很不錯,所以這次試試又一城新開的 Night Market。首先沒有侍應會主動望一眼我們是否ready落單。 在侍應行近時我禮舉一舉手, 她卻沒反應, 我唯有港式大揮手才有人理會。我們叫了午市套餐,紅燒牛肉麵配小籠包及加$15配珍珠奶茶。 再叫一碗麻辣牛肉麵及腐乳通菜。 紅燒牛肉麵簡直是牛筋麵, 一塊大些少的牛肉也沒有。 我當場問這是甚麼?侍應說牛肉麵呀ma! 我才恍然大悟眼前的牛筋麵是他們店的牛肉麵! 我當然不退貨,點知會有咩下場, 寧可冇下次幫襯算了!其實兩碗麵及菜都很油, 小籠包還可以。 我們食食下還在紅燒牛‘筋’麵裡找到一條短頭髮, 立即放下筷子叫埋單。 (剩下一半麵)行過日本餐廳沒有人等位了, 再入去食第二餐, 因為我地個肚仲好空虛!

2018-06-20
2018-06-15 970 瀏覽
今日去咗九龍塘行街,晚飯時間見出邊落緊大雨,所以我哋就留咗係商場度用餐。又一城嘅餐廳普遍都較貴,所以我哋就揀咗間中等又可接受嘅價錢入去食飯。呢間餐廳係主打台灣菜。一入到餐廳,感覺好舒服,而且佢哋嘅餐具設計得非常之靚。由於嗰日唔算好肚餓,所以只係嗌左碗湯,一個小食同埋一個飯。呢碗竹笙排骨湯都幾足料,入邊粒冬菇同相中一樣大。但係味道好鹹,我哋加左半杯水落去都覺得冇乜分別。所以唔太推薦大家點呢碗湯。灌湯牛肉煎餅真係做到入面注滿晒啲湯汁。一食落去啲湯汁標晒出嚟。但唯一嘅缺點就係塊煎餅太細,只得半個手掌咁上下大。最後就嗌咗櫻花蝦炒飯。賣相冇乜特別,但勝在份量好多。味道就有啲似瑤柱蛋白炒飯,啲飯炒到粒粒分明,不錯👍🏼整體來講,其實佢哋嘅食物質素都幾高。如果係同家人聚餐嘅話,呢間餐廳係一個不錯的選擇。

2018-06-13 513 瀏覽
又一城差不多間間都試過,見呢間未試過又有位,即管試試。裝修茶餐廳格局,帶點娘氣,心想不緊要,好吃就可以。叫了牛肉麵,擔仔麵,三杯雞,麻婆豆腐,阿媽白菜魯,水果茶,白飯。一上菜,份量小小的,跟價錢不太相配,心想不緊要,好吃就可以。牛肉麵的麵硬硬的,跟麵湯發生不了關係,牛肉牛筋普普通通,沒有紅或白蘿蔔,怪怪的只墊了幾塊椰菜。擔仔麵,鹼水味重,麵還麵,醬還醬。水果茶只有酸味。麻婆豆腐只鹹和麻。最可怕是三杯雞,除了鹹,只有鹹!難道這店不是用麻油米酒醬油,而只用三杯醬油煮的?唯一可取的就是在投訴後有道歉和從賬單上取消了那兩道超鹹的,負責人還親自試味,同意我的評語。其實對於這類集團式連鎖店,不抱太大期望,但最基本的品質也是應該有的,連這些基本都守不住,要顧客再光顧恐怕.......
又一城差不多間間都試過,見呢間未試過又有位,即管試試。

裝修茶餐廳格局,帶點娘氣,心想不緊要,好吃就可以。

擔仔麵,鹼水味重,麵還麵,醬還醬。

水果茶只有酸味。

麻婆豆腐只鹹和麻。

• 沒有
2018-06-11 586 瀏覽
台灣夜市令人食過翻尋味,但呢間「夜市」就一食不回頭...叫咗夜市常吃嘅鹽酥雞同麵線,鹽酥雞不過不失,炸粉頗多,炸得好的便皮脆肉嫩,但亦有不少只有粉;麵線就更加平平無奇,勝在有蠔仔,但整體而言無咩味另外仲嗌咗糖心蛋及茉香奶茶,糖心蛋不是糖心的,明顯是overcooked,雖然上面粒核桃為它挽回一點分數,但我本是衝著這在餐牌上看起來很好味的糖心蛋而來的,未免有點失望....而少甜奶茶則變無甜,只有極淡的茶味埋單每人近$160,真係唔太值....
台灣夜市令人食過翻尋味,但呢間「夜市」就一食不回頭...

埋單每人近$160,真係唔太值....
2018-06-08 806 瀏覽
一場紅雨,我走到又一城的這店。沒有台灣夜市的風味,只有掛著台灣夜市之名。菜單上,滿滿是台灣菜的名稱。最後,只有一人獨撐場面,就點個午市套餐:Combo C。午市的節奏是急促的。不消五分鐘,紅油抄手送上。熱氣氤氳繚繞,偏褐色的醬汁,看上去還不錯。一口咬下,紅油香氣一般,辣味欠奉。肉質尚可,未嚐到肉汁。尚未消化紅油抄手之味,珍奶也上場了。三分一冰塊、五分一珍珠,比例合宜?見人見智。值得一讚是那鋼飲管——環保;值得一彈是那鋼飲管——太環保,誰去夜市消費追求環保⋯⋯茶香一般,可幸還有茶味,奶味不濃郁,也不夠滑順,珍珠尚好,煙韌可嚼。最後上場是主食。雞扒是酥脆的,肉質滑而彈牙,但雞味不濃。菜飯太乾,菜粒不多且小,是這一套餐最大的敗筆。抬頭看看天,還是黑壓壓的,襯托著飽足卻不滿足的心情。還是繼續努力找下一家台灣食店,再慰藉那久違台灣的感情。

午市的節奏是急促的。

不消五分鐘,紅油抄手送上。

尚未消化紅油抄手之味,珍奶也上場了。

最後上場是主食。

Combo  C :紅油抄手、香酥雞扒菜飯、珍珠奶茶
2018-06-08
1 分鐘 (堂食)
2018-06-06 574 瀏覽
今日和闺蜜临时起意来又一城食新开的the night market,店面宽敞,装修也不错,员工好热情。坐下就落单啦,一份招牌的蛋饼,一份蒜香猪颈肉,还有份新竹炒米粉,再加两杯奶茶。野食很快就来到啦。很多好评的葱香手抓饼都唔错,有d油。因为一直喜欢炒米粉啦,质感Q蒜香猪颈肉都几好食,最主要是呢个蒜好香。最的系个奶茶,少甜少冰还原奶味,仙草珍珠均不错。这家野食味道,但是份量就好少,menu上碗就已经好细其实都有估计到。男孩子可能很难食饱
野食很快就来到啦。

很多好评的葱香手抓饼都唔错,有d油。
新竹炒米粉

因为一直喜欢炒米粉啦,质感Q
蒜香猪颈肉

蒜香猪颈肉都几好食,最主要是呢个蒜好香。
珍珠奶茶,仙草奶茶

的系个奶茶,少甜少冰还原奶味,仙草珍珠均不错。
这家野食味道
新竹炒米粉
蒜香猪颈肉
珍珠奶茶,仙草奶茶
很久沒寫食評了...很多食肆因要挨貴租和成本的上漲,食材用料質素都有所下降…直至今天在又一城看見這間新開的餐廳...鹽酥雞 4.5/5外皮炸得金黃酥脆,肉質軟嫩融在口中,美味!凍仙草奶茶 5/5 - 我叫了微小甜(餐廳很周到,甜度可選擇無糖、微小糖 30%,少糖70% 或正常100%). 香醇濃厚的奶茶搭配上一條條厚滑清涼的仙草凍 ,超愛這搭配 !小籠包  5/5 - 皮薄,一夾起晶瑩剔透,清晰可見肉裡的湯汁,汁多,餡料肥瘦適中,咬下去,鮮美熱騰騰的湯汁隨著肉餡在嘴裡漫開,這是我在香港吃過最好的小籠包!蛋香手抓餅   - 蛋香,餅皮酥脆,乾身 ,熱騰騰 ,正   鹹蛋炸苦瓜 5/5 - 極力推薦 ,外層沾滿了濃郁的鹹蛋黃, 裏面包着甘甜的苦瓜 , 味道夾到絕,炸得鬆脆 ,讓我這不愛吃苦瓜的人也上癮了!紅油炒手 4.5/5 - 雲吞皮非常滑口, 餡料香也有咀嚼,口味地道,辣椒油香微辣,不錯。生煎包  -  5/5包皮微甜、 底部煎到金黄酥脆  ,內餡鮮美多汁 ,超正! 古早魯肉飯  5/5 -半肥瘦的魯肉加上香濃魯肉汁,白飯煙韌 ,好味!總結嚟講呢間台灣菜 環境舒適, 適合一家大細 ,真

鹽酥雞 4.5/5
外皮炸得金黃酥脆,肉質軟嫩融在口中,美味!
鹽酥雞

凍仙草奶茶 5/5 -
凍仙草奶茶

小籠包  5/5 -
小籠包

蛋香手抓餅   -
蛋香,餅皮酥脆,乾身 ,熱騰騰 ,正
蛋香手抓餅

鹹蛋炸苦瓜 5/5 -

紅油炒手 4.5/5 -
紅油炒手

生煎包  -  5/5
包皮微甜、 底部煎到金黄酥脆  ,內餡鮮美多汁 ,超正!
生煎包

古早魯肉飯  5/5 -
半肥瘦的魯肉加上香濃魯肉汁,白飯煙韌 ,好味!
古早魯肉飯

總結嚟講呢間台灣菜 環境舒適, 適合一家大細 ,真材實料 喜歡它不用味精(完全不感到口渴  ),  菜式多水準高,價格合理  ,物有所值,令人回味.
強烈推薦 -  凍仙草奶茶  、小籠包 、鹹蛋炸苦瓜、古早魯肉飯
2018-05-29
凍仙草奶茶