2018-09-09 160 瀏覽
喺又一城想搵間平啲啲嘅餐廳(除Foot Court外)有少少困難,但呢間餐廳嘅價錢算得係平少少,下午茶餐有唔同款式比你自己搭配。小籠包皮薄,有湯汁👍🏻蔥油拌麵因爲係下午茶餐所以細碗左啲,覽酥雞夠味夠脆!最欣賞佢呢度全部用不銹鋼飲管,夠哂環保!
2018-09-02 484 瀏覽
好耐冇利又一城啦!次次利都係食溜冰場隔離果間 冇咩選擇 行行下見到the night market睇裝修有點似食越南野 點知原來係台灣餐廳😋 呢排咁多台式飲品開左 增加左我對台灣餐廳既興趣 所以就一於試下呢間啦!先利個前菜啦!鹽酥雞😋 不過其實重點係個醬!鹽酥雞其實有點乾身 加左個醬食真係唔同d😀好似發現新大陸咁😂個醬係甜酸咁主菜利啦~~~係蔥油拌麵 其實我淨係食過即食自己煮果種 呢個味同即食既唔同 但偏咸 好彩佢有湯可以比你沖淡少少😛最後一樣係豬排麵 豬排好大份呢 而且好厚身😋價錢還好 加上呢到對住窗 有自然光照住幾舒服 會再利食😊

主菜利啦~~~

最後一樣係豬排麵 豬排好大份呢 而且好厚身😋

價錢還好 加上呢到對住窗 有自然光照住幾舒服 會再利食😊
2018-08-28 328 瀏覽
係又一城食野除左food court都偏貴,今次就搵左呢間台灣餐廳。見到餐牌上有好多小菜都好吸引,但都係對台灣麵有興趣啲,所以同朋友一人叫左一碗麵。魯肉蛋拌麵:魯肉份量都幾多,唔會撈唔哂個麵,食落幾香。朋友話隻魯蛋好入味,中間又好似日式流心蛋咁好好食。香酥雞扒麵:雞扒炸得好好,食落好脆,唔係擺左好耐嗰啲,而且有椒鹽好似真係食緊台灣炸雞扒咁。麵係清湯既,可以調和翻炸雞扒。另外叫左一籠四隻小籠包,皮幾薄同埋湯汁好味。整體而言份量足夠,價錢方面幾扺食,如果係又一城想搵環境舒適又抵食既餐廳可以考慮呢間。

另外叫左一籠四隻小籠包,皮幾薄同埋湯汁好味。

2018-08-28
2018-08-27 307 瀏覽
🤓又一城新開台灣餐廳🤓~~~~~~~~~~~~~~~~~~行行下又一城發現開左間台灣餐廳,價錢唔算太貴,但整體來說比較油😛灌湯牛肉煎餅($36)咬落同小龍包差唔多,煎餅唔多脆😛雙色饅頭($26)同普通饅頭冇咩分別,但係用麥製嘅😛蔥油拌拉麵依個就最好味,尚算乾身,唔會太淋😛蛋香手抓餅($32)手抓餅中間加左再蛋同蔥,食落去有多重感覺😛凍珍珠奶茶($15)個珍奶一般的, 冇咩特別😛熱元肉桂蜜($15)依個飲落去幾舒服,幾潤咁~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🤓又一城新開台灣餐廳🤓
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
😛灌湯牛肉煎餅($36)
咬落同小龍包差唔多,煎餅唔多脆
😛雙色饅頭($26)
同普通饅頭冇咩分別,但係用麥製嘅
😛蔥油拌拉麵
依個就最好味,尚算乾身,唔會太淋
😛蛋香手抓餅($32)
手抓餅中間加左再蛋同蔥,食落去有多重感覺
😛凍珍珠奶茶($15)
個珍奶一般的, 冇咩特別
😛熱元肉桂蜜($15)
依個飲落去幾舒服,幾潤咁
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-08-27 203 瀏覽
今次係台灣特式地道菜🇹🇼裝潢很有大排夜檔感覺,加了很多霓虹燈光裝飾餐牌像本書仔一樣厚,繪本滿有特色🐶蛋香手抓餅($32)餅皮很酥脆,很有蛋香味,咬開一層層酥皮,滿有口感🐶灌湯牛肉煎餅($36)煎餅皮不厚,外面煎得香,只是稍咬一下,肉汁已溢出,肉汁豐富,真的要小心燙口🐶招牌三杯雞($96)呢個三杯雞定要一試!用上石鍋上枱,香噴噴超惹味,啖啖雞肉,肉汁挺嫩,入曬味,夠濃!🐶新竹炒米粉($82)好有台灣風味,有蛋絲、肉絲、蘿蔔絲等,好足料,食落幾好味,份量都夠🐶南瓜豆沙糕($38)新鮮熱辣辣煎起,好香,口感煙煙韌韌,中間夾著紅豆餡,少甜不油,不錯🐶珍珠奶茶 ($29)這個就有點失色,茶味不夠,又太唔甜,比較遜色
今次係台灣特式地道菜🇹🇼
裝潢很有大排夜檔感覺,加了很多霓虹燈光裝飾
餐牌像本書仔一樣厚,繪本滿有特色
🐶蛋香手抓餅($32)
餅皮很酥脆,很有蛋香味,咬開一層層酥皮,滿有口感
🐶灌湯牛肉煎餅($36)
🐶招牌三杯雞($96)
🐶新竹炒米粉($82)
🐶南瓜豆沙糕($38)
🐶珍珠奶茶 ($29)
這個就有點失色,茶味不夠,又太唔甜,比較遜色
2018-08-22 268 瀏覽
今日同朋友去又一城食lunch,原來呢個位開咗間台式餐廳。入到去環境寬敞,而且仲有自然光線,即刻覺得好舒服。小籠包: 好食到不得了,皮薄,湯汁清甜👍🏻👍🏻魯肉蛋伴麵: 溏心蛋幾甜好好食,魯肉都唔錯,但唔夠多青瓜,冇咗d清新既味道中和,所以有點過膩啦。擔擔麵: 湯底微辣,麵質不俗,但係略嫌花生味可以再重d。

小籠包: 好食到不得了,皮薄,湯汁清甜👍🏻👍🏻

擔擔麵: 湯底微辣,麵質不俗,但係略嫌花生味可以再重d。
2018-08-12 727 瀏覽
招呼九流,食物普通有幾枱客在等,都慢吞吞收拾,個地濕咗就抺d,有d冇抺,叫侍應就唔應你,不過都會做,張椅濕咗又唔知,有個貌似阿頭嘅都懶懶閑,咁d下屬又點會做得好。食物普通,飯是不熱的,炒米粉也只是䁔暖的,水餃及牛肉餅是最美味的。手抓餅太乾。
招呼九流,食物普通
魯肉飯
小籠包
炒米粉
手抓蛋餅
牛肉餅
2018-08-12
5 分鐘 (堂食)
牛肉餅
2018-08-09 460 瀏覽
Ate lunch here today. They offer 6 different set menus. Ordered taiwan style deepfried pork cutlet rice. The portion was generous and the taste is balanced, although the pork itself was abit thin. The bill came for around 80 pp which is very reasonable.
  • Deep  fried  pork  cutlet  rice
2018-08-08 506 瀏覽
D friend話The Night Market 喺又一城開咗,想去試吓,咁今晚就嚟試吓佢嘅台湾美食喇。打開餐牌一睇,林林總總,真係有好多款台式地道小食,好似好吸引咁。先嚟個炸蚵仔酥同蚵仔大腸麵線。熱辣辣蚵仔係炸得外脆內軟,但唔知師傳係咪一時失,落咗好多鹽,鹹到食唔到,冇辦法之下,只得叫侍應嚟拎走佢,佢哋服務都唔錯,話會换過一碟畀我哋嘅跟住上枱係蚵仔大腸麵線,賣相不俗,但份量比預期中少,而且味道偏…鹹。唔知發生咩事,两個菜都出咗問題,第一印象已經打晒折扣。再上係鴨紅腸旺同三杯鷄。酸酸辣辣夠晒惹味。用石鍋上嘅三杯鷄,味道調校得幾好,不過鷄肉太乾身,食落嚡口。再嚟過烏魚子炒飯,烏魚子嘅鹹香同炒飯好配。最後整多碟新竹炒米粉,不過不失,平平無奇。香港以台式美食作主打嘅食肆有好多,如果唔提升食物嘅質素,就冇再次幫襯嘅理由。

先嚟個炸蚵仔酥同蚵仔大腸麵線。

再上係鴨紅腸旺同三杯鷄。

酸酸辣辣夠晒惹味。

再嚟過烏魚子炒飯,烏魚子嘅鹹香同炒飯好配。

最後整多碟新竹炒米粉,不過不失,平平無奇。

2018-08-06 329 瀏覽
將有家鄉味、人情味的傳統台菜升级豪華化,讓原本很有親切感的菜色弄得很高级,好像有點離地。價錢也反映了這一點,食物的份量也超级少,減肥或食量少的人仕最啱。侍應的服務一般,好像有點"求其",個人估計可能是兼職吧??但無可否認食物質素卻是頗高的,吃那個灌湯牛肉煎餅的時候,一口咬下去,滿滿的肉汁飛彈出來,弄得一桌一身都是!那個蚵仔大腸麵線也好吃,但蚵仔及大腸很少,質素最平均就是黑酱油炒飯,味道好鹹淡適中。環境方面,由於陽光可以從上直接晒入餐廳,所以感覺有點熱,怕熱的人有機會吃到身水身汗
那個蚵仔大腸麵線也好吃,但蚵仔及大腸很少,

2018-08-04
2018-08-02 385 瀏覽
三杯雞:一上菜就已經聞到好香,雞肉嫩滑入味!黑醬油炒飯:味道唔算好特別,但係石鍋上都好香,飯粒粒分明。鹽酥雞:鹽酥雞本來就係一啲好食嘅嘢😂呢度都有正常水平,juicy~唔點佢個醬都得。肉燥飯:唔係用肉醬去做嘅,係肉粒。各有口味,我朋友就鍾意食肉長多啲,我就覺得肉粒都幾有咬口幾好食。蛋正!平時食到啲台灣肉燥飯隻蛋係全熟嘅,呢度就用流心蛋呀。紅燒牛肉麵:個湯底都好野味,做到紅燒嘅感覺!呢度為咗響應環保飲管係用鐵嘅,一開頭都有擔心唔知佢哋會唔會用刷洗鐵飲管入面,不過驟眼睇感覺都乾淨嘅👍🏻第一次飲芒果醋覺得幾特別朋友揀咗菠蘿醋,話覺得似天地1號。2男2女食到好飽👍🏻
三杯雞:一上菜就已經聞到好香,雞肉嫩滑入味!
三杯雞

黑醬油炒飯:味道唔算好特別,但係石鍋上都好香,飯粒粒分明。

鹽酥雞

肉燥飯

紅燒牛肉麵:個湯底都好野味,做到紅燒嘅感覺!
紅燒牛肉麵

芒果醋

朋友揀咗菠蘿醋,話覺得似天地1號。

2男2女食到好飽👍🏻
鹽酥雞
紅燒牛肉麵
芒果醋
2018-08-01 250 瀏覽
閨蜜小聚,回到讀書時,發現又一城有一間新食店!咁就試一試啦!平日晚上6:30到,門口未有人等位!由於朋友未到,都特別問有無限時,居然係無囉!可以入去坐住等!👍🏻👍🏻👍🏻又剛好見有卡位埋單,咁等左陣就入到去坐定定啦!環境都唔錯,幾舒適!好鍾意店內裝潢配色!最後我地三個就叫左2飯3餸1甜品!雖然唔大碟,但好飽呀!無影到全部食物相!十分推薦三杯雞!一擺上檯,就俾香味吸引!即刻忍唔到偷食左先影相!三杯雞好入味,肉質又嫩!送白飯一流!一路食一路傾,又唔會催埋單!👍🏻👍🏻👍🏻

又剛好見有卡位埋單,咁等左陣就入到去坐定定啦!
環境都唔錯,幾舒適!好鍾意店內裝潢配色!

最後我地三個就叫左2飯3餸1甜品!雖然唔大碟,但好飽呀!

無影到全部食物相!

一路食一路傾,又唔會催埋單!👍🏻👍🏻👍🏻
2018-08-01 472 瀏覽
商場新開台灣菜night market有台灣夜市小食,例如鹽酥雞,蚵仔煎但考慮到大家都肚餓,就叫餸食飯la第一個黎既餸係三杯雞石鍋夠熱,伴隨酒香,雞肉多無乜骨送飯真係一流👍🏼另外2個餸都OK沙茶牛肉,食多d菜係健康既黑醬油炒飯,菜飯好處是不限時環境舒適餐具仲好靚tim
商場新開台灣菜night market
有台灣夜市小食,例如鹽酥雞,蚵仔煎
但考慮到大家都肚餓,就叫餸食飯la
第一個黎既餸係三杯雞

石鍋夠熱,伴隨酒香,雞肉多無乜骨
送飯真係一流👍🏼

另外2個餸都OK
沙茶牛肉,食多d菜係健康既

黑醬油炒飯,菜飯

好處是不限時
環境舒適
餐具仲好靚tim
2018-07-22 5572 瀏覽
最近發現又一城開了這間新的台式餐廳,裝修別樹一格,以藍色為主調,俾人感覺清新,而且餐廳位置寬敞,讓人感覺不錯!餐廳有各式各樣的台式小食及飯麵,而且價錢相宜,也適合大夥人一起進餐。黑醬油炒飯這個石鍋炒飯賣相吸引,上菜時已香味撲鼻,而且見到每一粒飯也斤斤分明,證明炒飯炒得乾身!未吃已經知道口感不錯!炒飯的味道比預期中好!每粒飯都十分入味,十分開胃,令人一吃再吃!台南擔仔麵略嫌湯比較濃稠,每一口都充滿了鮮肉味,蝦爽口彈牙,拌了蔥會比較好吃蛋香手抓餅這是我最期待的小食!每次去台灣都會點的!這個比我想像中的好吃,上菜時已嗅到陣陣蛋香味,每一口都有蛋香及蛋餅煎過的香味,雖然這個手抓餅的鬆軟程度不及台灣,但已經很不錯了!仙草奶茶點台灣菜又點少得台式特飲!這杯仙草奶茶甜度適中,是台式奶茶的味道,欣賞它用了環保的不鏽鋼飲管!整體來說餐廳環境舒適,特別是我們在下午茶的時候到訪,沒有太多人,食物的整體質素不錯,下次可以試試其他菜式!

2018-07-07
2018-07-19 889 瀏覽
又一城食黎食去都係嗰幾間 ,見呢間新舖啲菜式都岩胃口就試下,七點到都唔洗等位,想坐sofa位職員都好好幫手安排食左五樣菜式1) 台式擔擔面啲肉都好夠味,問店員拎埋辣椒油加落去完全係超香2) 黑酱油炒飯上台未覺太特別,但呢個反而入口有驚喜,炒得好香!3) 小龍包正常水准,皮都薄但夾起唔爛!4) 牛肉餅呢個個人覺得偏油,但佢啲牛肉真心juicy,食到直情有牛肉汗滴落碗飯到,係好食既!5) 粟米羮唔係流,好夠粟米味,加埋香蔥,好食😋重點係真係唔貴,兩個人食每人dinner 150, 以又一城黎計都係低價位,我會再去食!
食左五樣菜式
1) 台式擔擔面
啲肉都好夠味,問店員拎埋辣椒油加落去完全係超香
2) 黑酱油炒飯
上台未覺太特別,但呢個反而入口有驚喜,炒得好香!
3) 小龍包
正常水准,皮都薄但夾起唔爛!
4) 牛肉餅
5) 粟米羮
唔係流,好夠粟米味,加埋香蔥,好食😋

• 黑醬油炒飯