今日約咗男友係又一城行街,唔講唔覺原來又一城有咁多餐廳😮今次去咗頂樓一間台灣菜。可能果日係閒日,唔洗等就入得😆座位都好闊落,值得一提的是店員服務態度非常友善😊點左小籠包 $52皮都算唔太厚,入面都好juicy,食時要小心啲🥵會熱親醬油炒飯 $98呢個炒得幾惹味😍粒粒分明,而且料都好足😆佢配左台灣腸,小小甜,同個醬油好夾,同男友爭住食。真心推薦呢個飯👍🏾干貝粟米湯 $48唔好睇佢好簡單,估唔到又幾好飲喎😳唔似平時飲果d 一pat pat 好漿咀果d。佢仲好多前料,好多粟米🌽粒粒都好甜好爽口,成個湯好甜,唔係湯還湯,料還料既感覺。豆醬A菜 $75至愛油麥菜😍味道比較清淡,食落淡淡既豆醬味,撈醬油炒飯一流😆飯濃味配淡味嘅油麥菜,個味覺中和返。所以菜真係唔需要太花巧,咁先食到佢既小清新味。飲品方面,點左凍西瓜紅莓茶 $42真係好fresh 既飲品🍃西瓜味比較濃,好清涼,呢個天氣真係好啱飲🌼好舒服🎋仲有好多西瓜🍉肉係入面😍紅莓味比例上相對較為微,如果多啲紅莓味就會好啲。凍寒天梅子綠茶 $34似酸梅湯既味道,酸酸may may ,幾開胃,好適合夏天熱到冇胃口食嘢時飲,梅子味好濃。整體而言,所有野都
可能果日係閒日,唔洗等就入得😆

座位都好闊落,值得一提的是店員服務態度非常友善😊

點左小籠包 $52

皮都算唔太厚,入面都好juicy,食時要小心啲🥵會熱親

醬油炒飯 $98

干貝粟米湯 $48

豆醬A菜 $75

飲品方面,點左凍西瓜紅莓茶 $42

凍寒天梅子綠茶 $34

整體而言,所有野都好平均,以呢個地段、環境同服務質素,呢個價錢都唔算貴,仲覺得合理,仲有好多野食下次都想試吓😍
  • 黑醬油炒飯
2021-07-06 171 瀏覽
誤打誤撞去了九龍塘撞正午餐時份真的超多人(畢竟畢業後都沒什麼去九龍塘了哈哈),好在是可能是就完了很多人也沒排很快飛到我們了哈哈~雖然定價算是有點高,不過味道其實真的很一流,感覺沒太多味精的~三杯雞大推重口味之選呀,而且還十分嫩口~咕嚕蝦球大大粒,蝦都是大粒的彈牙很正~而且最正點是可以配魯肉飯呀(良久沒吃了cry),魯肉飯很好吃呀,油又夠香又剛剛好夠撈飯食,還要是慢煮的汁超正呀~就連前菜的小籠包跟春卷餡料是超豐富~整體來說是很高質的,價錢算是對得起質素~
Lunch Set
三杯雞
魯肉飯
咕嚕蝦球
Lunch Set
三杯雞
魯肉飯
2021-06-26 176 瀏覽
今日同好朋友嚟到又一城食台灣嘢🤩🤤好耐之前都食過喇!水準都維持到😆👍🏻👍🏻叫咗炒米粉,都係招牌嘢👍🏻好好食!米粉屬幼身,料又多,調味亦好好味👍🏻真係必食😂🤤炒得乾身,又唔油🤩讚👍🏻之後有咕嚕肉😆😆酸甜好開胃😍粒粒都係啖啖肉,又冇乜肥肉,好好食!因為好怕食到成粒肥肉成口油😆最後叫咗必食鹽酥雞😍同埋黑松露蒸餃😋🤤鹽酥雞係細粒款,一啖一粒好正!😂😆鹽酥味適中😋👍🏻另外個蒸餃好正😂D黑松露多到咇晒山嚟😂😂😂好香!好味👍🏻不過就細粒咗D😆飲品係熱元肉桂蜜,呢杯就比較甜。應該就落多咗蜜糖😅另外係鮮果茶,都真係好多生果,有橙,蘋果,西瓜,梨,波蘿😍🤩幾好飲!唔算好甜😆😋👍🏻-新竹炒米粉 $88-咕嚕肉 $88-鹽酥雞 $82-黑松露素餃 $52-熱元肉桂蜜 $38-凍鮮果茶 $29

-新竹炒米粉 $88
-咕嚕肉 $88
-鹽酥雞 $82
-黑松露素餃 $52
-熱元肉桂蜜 $38
-凍鮮果茶 $29
2021-06-23 206 瀏覽
今天落大雨,又一城的Food Court 迫爆,買咗嘢食都冇位,揾咗幾間都排長龍,已經下午兩點幾,點解咁多人咁得閒?行行下見呢間有位兼冇人,心諗會唔會瀨嘢,睇個餐牌,下午茶套餐都成80幾90蚊,心諗收咁貴應該渣極有限,結果就50/50啦,應該都冇下次。小籠包確實有驚喜,皮薄多汁,略嫌唔夠喉,得兩隻,隊多幾隻都仲得。牛肉麵説是招牌,但係好失望囉,見到碗面擺到咁整齊就知中伏,佢地冇再淥熱個面就交貨岀嚟俾我食,估計已擺放超過一個鐘,把面攪混後,就把湯的溫度拉好低,變成一碗半冷不熱的湯面,湯底有味精,飲完好頸渴。點餐時問服務員,下午茶套餐是餐牌上都可以點,即係有頭盤,主食,飲品和甜品,但點完飲品佢先話飲品甜品祗限選一樣,但餐後上冇寫,佢話係就係,吹漲!
2021-06-19 199 瀏覽
就咁睇餐廳名你唔會知係食台灣野之前都有食過lunch佢有set都幾抵食 今次去係食晚餐 八點幾都仲要等一陣位不過都好快有位嘅叫大menu既野食 全部都係散叫 叫咗四樣嘢一個蚵仔麵線,滷肉蛋拌麵,小籠包同埋炒羊肉再加多杯椰香菠蘿特飲上菜都上得得好快大概9:00pm 就last order食完想嗌甜品都仲講得切😋
就咁睇餐廳名
你唔會知係食台灣野

之前都有食過lunch
佢有set都幾抵食

今次去係食晚餐 八點幾都仲要等一陣位
不過都好快有位嘅
叫大menu既野食 全部都係散叫 叫咗四樣嘢
一個蚵仔麵線,滷肉蛋拌麵,小籠包同埋炒羊肉
再加多杯椰香菠蘿特飲

上菜都上得得好快
大概9:00pm 就last order
食完想嗌甜品都仲講得切😋
2021-06-16 210 瀏覽
小編真係好掛住台灣😫唯有食下台灣牛肉麵同埋蔥油餅吊吊引經過呢間餐廳 外觀第1個感覺有d似泰國😂仲要叫night market😂點知行埋去望下餐牌🤩係台灣菜呀🤩而且打開餐牌已經有幾樣野想食🤣🍜牛肉麵 $108黎到見到勁大碗 佢係幼麵 上面有酸菜 辣椒 蔥花湯底非常濃郁 牛肉有5-6件 腩位煮得非常入味 軟林林 湯都想飲哂佢🌮三星蔥油餅$42即叫即整 黎到熱烘烘 同埋好脆口裡面好多三星蔥 好香口佢真係好熱 食既時候要小心餐點真係好有台灣風味😻價錢係商場來說算係抵食啦上菜速度也不錯 而且每樣都係即叫即整 充滿熱誠既餐點此店有加一服務費📌The Night Market📍九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028A舖📍中環士丹利街11號6-7樓
小編真係好掛住台灣😫

📌The Night Market
📍九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖
📍中環士丹利街11號6-7樓
2021-05-28 580 瀏覽
Sunday,生活節奏自自然然放慢,到達又一城已經是下午3點,用餐高峰已過,不會坐太擠,吃得比較安心!當時2人限聚令生效,3人要分2桌坐,中間以透明膠板分隔。餓!貪心,點多了!包括以下的:#椒鹽花枝丸,我們逛台灣夜市,必吃花枝丸,這個有台灣風味!是本餐最好吃的!#香炸蚵仔酥,炸漿太厚,也不夠脆,失望!不推薦!#黑松露野菌餃,這個不算夜市小食,但味道很好!黑松露很香!推薦!#溏心鹵蛋,味道一般!#煎素餃,皮脆,餡料足,好吃!#灌湯牛肉煎餅,皮太厚,肉餡過鹹,不推薦!#豆醬炒A菜,又油又鹹,差評!#寒天梅子綠茶,點了2杯,一致好評!#鳳梨果醋,我姊喝這個,她很喜歡,說可以解膩!

當時2人限聚令生效,3人要分2桌坐,中間以透明膠板分隔。

餓!貪心,點多了!包括以下的:
#香炸蚵仔酥,炸漿太厚,也不夠脆,失望!不推薦!
#溏心鹵蛋,味道一般!
#煎素餃,皮脆,餡料足,好吃!
#灌湯牛肉煎餅,皮太厚,肉餡過鹹,不推薦!
#豆醬炒A菜,又油又鹹,差評!
#寒天梅子綠茶,點了2杯,一致好評!
#鳳梨果醋,我姊喝這個,她很喜歡,說可以解膩!
2021-02-07
2021-05-27 588 瀏覽
疫情下,好耐都無去過又一城,咁岩同事介紹位於頂樓嘅台式餐廳— The Night Market. 就約好朋友去幫襯,店面都幾大下,剛好入座時未算好多人,可以坐卡位,舒服D同可以坐耐D!碗碟印左乾拌麵嘅圖案,好Q餐牌都有好多野揀,同朋友選擇困難症下,最後點咗前菜:小籠包主菜:三杯雞、鴨紅腸旺、黃金蝦球、魯肉飯飲品:茉香珍珠奶茶小籠包子有四隻,上枱熱辣辣,一咬爆汁,再加埋醋,每人兩隻好開胃上菜都快,一口氣梨咗三杯雞同鴨紅腸旺三杯雞用石燒鍋上,夠熱之餘仲份量充足,雞皮炸得香脆,鷄肉入口嫩滑,醬汁香濃,可以送兩碗飯。鴨紅腸旺,顧名思義即係鴨血加大腸再配大量酸菜,點咗小辣,大腸肥美同時燜得夠冧,鴨紅都大大舊,香滑可以滑落喉嚨,酸菜份量好多,非常醒胃。黃金蝦球非常有驚喜,酥炸嘅黃金蝦以紫蘇葉包上,誠意十分,滿口咸蛋黃香,非常鬆化,但蝦也有足夠水份,無炸過頭,菜式同時配上炸南瓜,岩哂中意香口野既朋友。魯肉飯,好大碗,兩個女仔食Share 剛剛好,附上半隻溏心蛋同青瓜,魯肉夠焾肥瘦剛剛好,肉汁豐富。茉香珍珠奶茶,可挑選甜度,冰入量,非常貼心。

碗碟印左乾拌麵嘅圖案,好Q

餐牌都有好多野揀,同朋友選擇困難症下,最後點咗

前菜:小籠包
主菜:三杯雞、鴨紅腸旺、黃金蝦球、魯肉飯
飲品:茉香珍珠奶茶

上菜都快,一口氣梨咗三杯雞同鴨紅腸旺

茉香珍珠奶茶,可挑選甜度,冰入量,非常貼心。
2021-05-26
2021-05-04 1047 瀏覽
難得有餐廳唔限時,我早到半個鐘都俾我入去坐住等,實在太好了😆 之前黎過幾次,都係下午,會有啲曬。。今次夜晚黎坐得好舒服。。人又唔多,可以同朋友慢慢食慢慢傾吓偈👍🏿坐低好口渴,即刻叫野飲解渴茉香奶茶少甜就真係一啲都唔甜,自己衡量下需唔需要少甜喇食物好食,但越食越覺得好鹹🤭黑醬油炒飯、豬頸肉都好好味~豬頸肉有少量菇做配菜,好夾啊~其他就太鹹,一般啦🤭沙茶牛肉啲醬仲未炒勻,一patpat咁。。。

坐低好口渴,即刻叫野飲解渴
茉香奶茶少甜就真係一啲都唔甜,自己衡量下需唔需要少甜喇
百香果香橙梳打
茉香珍珠奶茶

食物好食,但越食越覺得好鹹🤭
黑醬油炒飯、豬頸肉都好好味~豬頸肉有少量菇做配菜,好夾啊~
其他就太鹹,一般啦🤭
沙茶牛肉啲醬仲未炒勻,一patpat咁。。。
黑醬油炒飯
黑醬油炒飯
三星葱油餅  、沙茶牛肉
蒜香豬頸肉
2021-04-18 1156 瀏覽
因為本人沒有安裝安心出行apps,所以進入餐廳之前需要填寫安心出行的資料,即姓名電話, 之前曾經去過很多餐廳, 多數都用細嘅紙張填寫資料,再放落收集箱, 但有些餐廳, 會用一張A4格仔紙, 給客人填資料, 多數我會提出我另外自己填一張放落收集箱, 因為唔想自己個人資料可以畀其他不相關嘅人睇到, 但係呢間餐廳竟然唔接受我提議, 仲話我即使攞一張新嘅填佢仍然會畀其他客人用嗰張資料表, 亦都唔會幫我蓋住我嘅資料, 咁簡單嘅要求都做唔到,我即刻就轉身走唔再入去食。
2021-03-23 1323 瀏覽
今天來到了這間在又一城看見了這間台式餐廳,簡簡單單便進去試試看!我們點了三星蔥油餅,大概真的只有三星吧,沒有三星蔥的香味,也是炸得油膩了點!然後店員推介了這個牛肉餅,吃進口沒有什麼特別感覺,沒有濃濃的肉汁,就只是看見油在一滴一滴的滴流在碗中,喜歡油膩的朋友不妨一試😅再來了這個柯仔酥,脆脆的算是不錯,但略為咸了些,絕對有改善的空間沒有辣味的紅油抄手,嗜辣的朋友一定會失望😞反而這個新竹炒米粉原本諗住會沒有驚喜,反而卻是最好吃的,炒得好香也很足料,我食到入面有蝦米仔、冬菇、蛋碎、椰菜絲同埋紅蘿蔔絲,炒得乾身味道卻係唔錯👍👍😋以食物質素輪埋單價錢算係一般,反而店主要繼續努力改善食物質素才能吸引多些顧容來幫襯啊,疫市加油💪🏼

沒有辣味的紅油抄手,嗜辣的朋友一定會失望😞

2021-03-01 1589 瀏覽
The Night Market 位於又一城商場L2,餐廳主打台灣菜式,然而又說不出是地道台灣口味,有少少感覺是港式台灣料理。二人晚餐點了三杯雞,雞肉非常大件 有韓式炸雞的感覺,離開後再看回照片才醒覺,少了大量九層塔,所以欠解了台灣的味道。麻辣肥腸麵,辣得非常過癮,真的要非常喜歡吃辣的才敢挑戰。金牌小籠包,皮薄多汁,可以算是出色的小籠包。鹽酥蚵仔及麵醬A 菜,同樣是感覺得欠解了台灣菜式的味道,但味道亦可以算是不過不失。可以一試。

麻辣肥腸麵,辣得非常過癮,真的要非常喜歡吃辣的才敢挑戰。

金牌小籠包,皮薄多汁,可以算是出色的小籠包。

2021-02-26
2021-02-20 1115 瀏覽
身為台灣人的我來評論這家台菜餐廳絕對夠格,首先,我們是年初七造訪The night market,在沒做任何的research 下walk in. 本以為服務品質應該不會太差,但是這次經驗非常糟糕,到門口reception 態度非常hea也不專業,都已經掃了安心出行還一副我在騙她,查了兩次我的手機,心想早知道就轉身離開,帶位也是帶我到地上有一塊鹹酥雞的座位,店內一點都不繁忙,三四位樓面在一邊玩手機聊天,只能說這是個很差的體驗。(照片的左邊👈🏻就是聚會場所)食物方面,以台灣的水準,可能在夜市都會收皮,蔥油餅,cp值低,料不夠實在,所謂的三星蔥都黑了,身為一個宜蘭人絕不容許家鄉的蔥被玷污,餅煎的好油好油,咬下去爆出來的不是蔥味,是油味牛肉餅 cp值更低,以為送上來被老公偷吃了一個,結果就是這麼少別懷疑,味道普通,冷凍的韓國氣炸食物或許會更好吃?珍珠奶茶,是奶精系列,就不多說了唯一唯一的亮點,我在這找到我媽媽的味道,新竹炒米粉,不論擺盤或是味道都有9成像,這味道在香港確實是第一次吃到,終於能緩緩我對這家店的怨氣 拌入少少的滷肉汁一起炒出來的米粉是精髓所在!整體黎講,除非我想食返我阿媽嘅味道,

珍珠奶茶,是奶精系列,就不多說了

拌入少少的滷肉汁一起炒出來的米粉是精髓所在!

整體黎講,除非我想食返我阿媽嘅味道,如果唔係應該唔會隨便encore
2021-02-18
  • 新竹炒米粉
肥姑姐飲食推介 – 招牌牛肉麵, 灌湯牛肉餅, 紅油炒手1) 環境衛生餐廳環境開陽寬敞, 以綠色及原木色為設計主調, 有點似高級茶記, 令食客覺得自然舒服.2) 食物質數😀午市套餐今日點了HK$108的午市套餐(包括: 招牌牛肉麵x1碗, 灌湯牛肉餅x1塊, 及紅茶1杯); 以呢個價錢食以上3樣野好似略為貴左D, 如果係收HKD70-80還可.先講招牌牛肉麵….味道有點怪, 湯底無牛肉味, 只有酸菜味, 湯麵質地彈牙, 反而主角牛肉(牛腩有4件+牛根1件)完全不入味, 而且食落質感 有D似湯渣, 呢個算係我食過最難食的牛肉麵. 題外話我碗牛肉麵一上枱,我已經見到碗上面浮起一粒發泡膠....究竟呢啲係咩玩法....至於灌湯牛肉餅得1塊, 同預期的一碟有D距離, 灌湯牛肉餅皮比較厚但也頗香脆, 可惜裹面只有少量湯汁, 完全不似灌湯之感, 另外味道有點淡, 但整體來講也不算太差.😀紅油炒手紅油炒手內的雲吞是一般豬肉雲吞,醬汁是一般豉油加黑醋,食落偏甜而且完全沒有一點辛辣,最後因為太甜我要在醬汁內加鹽進食。呢次真係一個好特別的飲食經驗,我相信唔會再去依間餐廳。3) 價格午市套餐(包括: 招牌牛

肥姑姐飲食推介 – 招牌牛肉麵, 灌湯牛肉餅, 紅油炒手

1) 環境衛生

2) 食物質數
午市套餐(招牌牛肉麵, 灌湯牛肉餅), 紅油炒手

午市套餐-招牌牛肉麵

午市套餐-灌湯牛肉餅

紅油炒手

😀午市套餐

😀紅油炒手

呢次真係一個好特別的飲食經驗,我相信唔會再去依間餐廳。

3) 價格

午市套餐(包括: 招牌牛肉麵x1碗, 灌湯牛肉餅x1塊,
及紅茶1杯) HK$108

紅油炒手HK$62
(另收加一服務)

4) 再惠顧指數👉🏻❌
午市套餐-招牌牛肉麵
2021-02-08
2021-01-16 951 瀏覽
因為限聚, 香港人好慘, 6 點鐘無地方食飯, 同女朋友係九龍塘諗住買外賣自取落公園食, 咁之前見呢間個裝修ok 諗住試下佢. 叫左個鹽酥雞 $82, 大腸麵線 $65, 仙草奶茶 $29同茉香珍珠奶茶$29. 而家滿 $100外賣有 9 折~ 咁等左 6-7 分鐘就有, 都算快, 之後拿拿臨落左歌和老街公園開餐 :'(其實我地都好好奇點解鹽酥雞點解賣得咁貴, 要成 $82, 小食黎咋wo ... 咁一開盒, d 鹽酥雞同 KFC d 雞米花差唔多 size, 佢好似炸緊 d 雞碎俾我地食, 入面仲有炸雞皮 雖然炸雞皮係出面食好貴, 但我俾錢係想食鹽酥雞... 味道方面好普通, 真係好似普通炸雞粒咁, 仲有佢有俾個醬你點, 佢個係 Tabasco ... 唔好問點解台灣人會點 Tabasco 食鹽酥雞, 我都想知 雖然點左係無咁 dry, 不過唔係好好味. 之後試個大腸麵線, 個大腸麵線算係正常, 佢 d 蚵仔算係正常 size, 唔係街邊食果 d 蚵bb, 味道方面算係普通唔算好驚喜~ 最後試埋 2 杯奶茶, 其實可以形容為奶粉水 ... 仙草果個就係奶粉+糖水+仙草, 好甜~ 茉

雖然炸雞皮係出面食好貴, 但我俾錢係想食鹽酥雞...
最後試埋 2 杯奶茶, 其實可以形容為奶粉水 ... 仙草果個就係奶粉+糖水+仙草, 好甜~ 茉香就奶水+珍珠, 好淡 ... Overall, 呢 2 杯我地飲左 2-3 啖用黎解下油就放棄左
, 轉個頭去 7 仔買左枝津路安慰自己個胃 ...
Overall, 我唔知堂食係咪會好食 d, 不過我就無再想幫襯佢 ge 慾望, 唔係太推薦
2021-01-15
8 分鐘 (外賣自取)