2019-03-11 235 瀏覽
在又一城行街,記得以前有間pizza express, 後來變左 The night market, 索性去試下呢間新店。 之前試過圓方分店,今日見到menu已改,叫左的新菜試下。其他小菜都過得去,而呢個走辣酸菜魚滿足到我唔食辣但又想食酸菜魚的要求,非常好。個魚較細塊,魚肉夠滑,酸菜記唔夠酸,不過呢個水準尚可接受。
個魚較細塊,魚肉夠滑,酸菜記唔夠酸,不過呢個水準尚可接受。
2019-03-04 271 瀏覽
今日約咗朋友又一城行街,雖然假日the night market 無 tea set ,不過勝在唔使排隊蛋香手抓餅:餅皮都算香,不過份量太小黑醬油炒飯:石鍋上的炒飯熱辣辣,醬油甜甜地,幾好食!糖醋魚:味道ok,酸味洽到好處,如果魚塊再多d會更好另外我地order左珍珠奶茶和茉香珍珠奶茶,味道好啖,無茶味,失望整體不過不失,份量偏小,飲品有待改善

蛋香手抓餅:餅皮都算香,不過份量太小

黑醬油炒飯:石鍋上的炒飯熱辣辣,醬油甜甜地,幾好食!

糖醋魚:味道ok,酸味洽到好處,如果魚塊再多d會更好

整體不過不失,份量偏小,飲品有待改善
2019-03-03 257 瀏覽
2:30pm係又一城搵下午茶既地方,有幾間都要3:00pm先有Tea Set,見呢間個餐牌都幾吸引,決定一試環境係唔錯既,同之前呢個位置既Pizza Express差唔多。價錢方面,以又一城黎計,呢個價錢算平。我地兩個人叫咗兩個下午茶餐,另加一個煎雲吞。先講珍珠奶茶,由於我個杯叫咗少甜少冰,飲落唔會好甜,恰到好處。小食叫咗一個小籠包同埋酸辣花枝羹,個羹偏酸偏辣,比街外嘅酸辣湯重口味好多,未必個個人鍾意。至於小籠包有兩隻,我就冇試到,朋友就話幾好。主食滷肉炸豬扒飯,豬扒幾鬆化,而且無骨,值得一讚👍🏻個魯肉飯就一般般,味道唔突出,喺香港要搵一間好食嘅滷肉飯相當困難至於隻蛋做到溏心嘅效果。朋友叫咗蔥油雞扒拌麵, 分量相對滷肉飯少好多。最後個煎雲吞相信係漏咗單,到我哋食完個餐隔左一陣先至嚟,而個賣相不錯,亦唔會好油。總括而言,地方好坐,唔使等位,價錢okay,味道一般。
2019-03-01
2019-02-13 379 瀏覽
在又一城看戲之前吃飯,時間有限,但不想吃快餐。一查之下原來開了這家新餐廳,在又一城來說算是價錢親民 (撇除foodcourt),又剛好在七時前內進不用等位子,於是便試試。這餐廳主打台灣菜,由小菜至點心選擇也不少。我們二人點了一個三杯雞、一個素菜和一碗牛肉麵。食物很快送上,先是用石鍋盛著的三杯雞,熱辣辣。三杯雞輕炸過,外層香脆,能保留內裡肉汁,即使是雞胸肉也嫩滑。三杯雞的三杯是指麻油、醬油和米酒,鹹甜味道調得恰當,十分惹味。因想要吃點菜,點了這個紅燒豆腐。除了煎香外皮但內裡嫩滑的豆腐外,還有竹笙、冬菇、小棠菜和紅椒,加上蠔油芡汁,也做得不錯。最失望的反而是招牌的牛肉麵,要一百大元一碗,牛肉湯只有顏色而不見味道,十分稀。牛肉雖然軟腍,但「碎濕濕」,不是大件牛腩或牛𦟌,更像是滾湯後剩下的。 可取的只有麵條,滑溜彈牙,不會糊成一團。這個價錢也吃得頗飽,只是牛肉麵較為失望。下次若果再來可能試試點心,價錢和賣相更吸引。

招牌三杯雞

紅燒豆腐

招牌牛肉麵

可取的只有麵條,滑溜彈牙,不會糊成一團。

招牌三杯雞
2019-02-09 306 瀏覽
朋友好難得先幫我哋攞到飛,今個新年可以一齊去睇 #鄭中基 演唱會,一行七人浩浩蕩蕩先去 Festival Walk 又一城 食啲嘢,然後再搭火車去紅磡睇show 🚉朋友揀咗 The Night Market 做我哋嘅 #開年飯,不過時間唔多,只好求求其其樣樣叫啲填飽個肚就算😏 #小秘書 喉嚨有啲痕,未齊人之前先叫咗杯 #熱桂元肉桂蜜 潤一潤吓喉嚨,味道甜咗啲,不過飲落都幾潤嘅!食物味道一般啦,我揀唔到一度代表菜👉🏻👈🏻 #沙茶牛肉 有啲肉嘅腥味、#黃金蝦球 又太咸、#小籠包 一般啦,唔夠湯汁...係 #燒仙草 比較特別。#環境 同 #服務 都唔錯,整體都只可以話普普通通啦😅

2019-02-08
環境👌,有卡位又唔太迫餐牌係藍綠色,又sharp 夠醒神, 都不時會斟水有點創意,味道太鹹或太淡,cp 值低~是日點餐:芋絲春卷- 新鮮炸,熱辣辣- 味道普通,份量正常- 呢度配醋,個人認為gip 汁好味d小籠包:- 皮薄,多湯- 肉餡鮮甜- 呢個好食,份量正常牛肉面- 牛筋夠腍,且夠味- 牛肉沒牛筋出色,失望(期望太高)有牛味但淡得滯- 拉麵有粗有幼,不夠平均溏心蛋- 太鹹,有d overcooked -配上琥珀核桃,甜甜地,有創意- 份量正常炒A菜- 似油物菜,- 味道、份量正常蚵仔麵線- 鹹左d , 有沙- 份量偏小擂沙湯圓- 夠軟糯,- 芝麻餡料份量足- 甜左d番食指數:🌟🌟
環境👌,有卡位又唔太迫
餐牌係藍綠色,又sharp 夠醒神,
都不時會斟水
有點創意,味道太鹹或太淡,cp 值低~

是日點餐:
芋絲春卷
- 新鮮炸,熱辣辣
- 味道普通,份量正常
- 呢度配醋,個人認為gip 汁好味d

小籠包:
- 皮薄,多湯
- 肉餡鮮甜
- 呢個好食,份量正常

牛肉面
- 牛筋夠腍,且夠味
- 牛肉沒牛筋出色,失望(期望太高)
有牛味但淡得滯
- 拉麵有粗有幼,不夠平均

溏心蛋
- 太鹹,有d overcooked
-配上琥珀核桃,甜甜地,有創意
- 份量正常

炒A菜
- 似油物菜,
- 味道、份量正常

蚵仔麵線
- 鹹左d , 有沙
- 份量偏小

擂沙湯圓
- 夠軟糯,
- 芝麻餡料份量足
- 甜左d

番食指數:🌟🌟

外賣自取
2019-01-28 184 瀏覽
><醉雞($72)酒味唔重 肉質都嫩滑小籠包($52)都多汁蛋香手抓餅($72)酥酥嘅感覺干扁四季豆($82)炒得香口 但係肉碎好難夾到 要同豆分開食櫻花蝦炒飯($108)熱騰騰 都有4-5碗飯宮保蝦球($108)蝦球彈牙 少少辣咕嚕肉($88)肉好韌 偏酸糖醋魚($92)d魚好腍patpat 偏酸整體份量偏少 全部都細細碟 食唔飽><><><><><><><><><><><><><><The Night Market九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖
醉雞($72)
酒味唔重 肉質都嫩滑
小籠包($52)
都多汁
蛋香手抓餅($72)
酥酥嘅感覺
干扁四季豆($82)
炒得香口 但係肉碎好難夾到 要同豆分開食
櫻花蝦炒飯($108)
熱騰騰 都有4-5碗飯
宮保蝦球($108)
蝦球彈牙 少少辣
咕嚕肉($88)
肉好韌 偏酸

糖醋魚($92)
d魚好腍patpat 偏酸

整體份量偏少 全部都細細碟 食唔飽
><><><><><><><><><><><><><><
The Night Market
九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖
2019-01-10 356 瀏覽
同朋友喺又一城行街,行到攰攰地,又想搵野食,嗰陣時係4:45pm,又唔想去food court,所以搵吓啲餐廳又有下午茶食,又可以坐得舒服少少,見到呢間食台灣野,又唔少人,所以就入左去呢間餐廳。$68一個Tea Set; 我哋一人一個叫咗一Set: 小籠包+香酥雞扒+蔥油拌麵+寒天梅子綠茶紅油抄手+香酥豬扒+魯肉飯+柑桔檸檬小籠包唔錯,入面幾多汁,個皮都唔厚紅油抄手唔太辣香酥雞扒都唔差,但香酥豬扒好食d,豬扒比想像中林,唔硬,幾好但係個拌麵就少啲啦魯肉飯既肉比較肥寒天梅子綠茶朋友話好飲,唔太甜我叫咗杯柑桔檸檬就好甜,太甜,甜到要問佢拎水呢間可一可再既,但柑桔檸檬一定要叫少甜
同朋友喺又一城行街,行到攰攰地,又想搵野食,
嗰陣時係4:45pm,又唔想去food court,

$68一個Tea Set; 我哋一人一個叫咗一Set:

小籠包+香酥雞扒+蔥油拌麵+寒天梅子綠茶
紅油抄手+香酥豬扒+魯肉飯+柑桔檸檬

小籠包唔錯,入面幾多汁,個皮都唔厚
紅油抄手唔太辣
香酥雞扒都唔差,但香酥豬扒好食d,
豬扒比想像中林,唔硬,幾好
但係個拌麵就少啲啦
魯肉飯既肉比較肥
寒天梅子綠茶朋友話好飲,唔太甜
我叫咗杯柑桔檸檬就好甜,太甜,甜到要問佢拎水

呢間可一可再既,但柑桔檸檬一定要叫少甜
2019-01-09
8 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 小籠包
2019-01-05 381 瀏覽
-今晚約埋三五知己去咗又一城嘅呢間Night Market師下的新式台灣料理。 環境好簡潔、坐位舒服、服務態度ok。小籠包($52): 正宗台灣小籠包,入面好多湯汁。蛋香手抓餅($36): 第一次食手抓餅配埋嗰啲蛋,個感覺幾好味。醉香雞($72): 酒味好似over咗,不過勝在雞肉夠嫩滑。干扁四季豆($82): 不過不失嘅味道。櫻花蝦炒飯($108): 呢個飯有少少失望, 個飯炒得唔係咁乾身。如果啲櫻花蝦可以稍為多啲,咁就完美喇。宮保蝦球($108): 強力推介!!好好食,少少微辣。古嚕肉($88): 咕嚕肉味道一般,但勝在用新鮮菠蘿。糖醋魚($92): 味道唔錯,但煮嘅肉質偏沐,如果硬身少少就好啦。熱圓肉桂蜜($38): 甜甜蜜蜜、感覺清新。熱珍珠奶茶($29): 甜度啱啱好。__________地址:九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖

小籠包($52): 正宗台灣小籠包,入面好多湯汁。
小籠包

蛋香手抓餅

醉香雞

干扁四季豆($82): 不過不失嘅味道。
干扁四季豆

櫻花蝦炒飯

宮保蝦球($108): 強力推介!!好好食,少少微辣。
宮保蝦球

古嚕肉($88): 咕嚕肉味道一般,但勝在用新鮮菠蘿。
古嚕肉

糖醋魚

熱圓肉桂蜜($38): 甜甜蜜蜜、感覺清新。
熱圓肉桂蜜

熱珍珠奶茶($29): 甜度啱啱好。
熱珍珠奶茶

__________
地址:九龍塘達之路80號又一城2樓43號舖
2019-01-04
小籠包
宮保蝦球
2019-01-03 155 瀏覽
Apparently, Taiwanese night market in Hong Kong is having an early bird . I arrived at 9:40pm and I got kick out at 10 -ish . Oopsy-daisy... This signature dumplings has quite a fair amount of soup inside the dumpling, but it isn't that boiling hot that would make you aware just usual. The skin isn't particularly thin neither. well... It's alight. May be I am over-expected by how it's named. This Drunken Chicken got very drunk. The amount of its bitter taste is way over than its chicken taste. T
Signature Soup Dumplings
Drunken Chicken

This Drunken Chicken got very drunk. The amount of its bitter taste is way over than its chicken taste. Texture of the meat still feels juicy and tender. Well, it could have done better.

Wood Ear Salad with Aged Vinegar is very sweet . Surprisingly sweet . sorry .. I don't like it very much .

Traditional Oyster Pancake

Traditional Oyster Pancake is very chewy. There is a lot of flour , not a lot of oysters though . I would prefer the Chiu Chow style better.

Bubble Milk Jasmine Tea

Bubbles and the tea are both blend. sigh...for the craziest I am for bubbles tea. this is sorta disappointing.

It fills my empty stomach. It does provided me some sort of energy I suppose. You aren't missing out.
2018-11-28
2018-12-19 210 瀏覽
Had lunch with a friend two weeks ago. The dishes are just so so. Certainly not the best Taiwanese cuisine restaurant in HK. I have been to Taiwan. The food here is not genuine Taiwan food., and I’ve been to better Taiwan restaurants in HK.並非正宗的台灣菜。味道很一般很一般。還不如樓下的茶木。和朋友點了四個菜,三個都味道一般。還有些油。應該不會再去第二次。

去細佬畢業禮狂要影相所以係學校附近搵食,度度都爆滿曬,得呢間最少人等,只有1對情侶等緊位,所以就是但揀左呢間。上菜速度好快,員工服務態度都好好。首先講飲品,我飲仙草奶茶的,欣賞佢用鐵管,好環保,不過期望佢洗埋入面啦,哈哈。味道爆甜,d 仙草係完全鼻涕質感,好似食緊黑色甜鼻涕咁,無仙草味,0 分。手抓餅一向我同家人都喜愛吃,但呢間既手抓餅唔太好食,最後食剩都無人問津。新竹米粉呢個我覺得 ok , 清清地既味,簡簡單單,我阿媽就不停話淡,又話"咁簡單既野,我都識炒啦!"扁豆有 dd 酒味,味道都幾惹味,清得好快。黑醬油炒飯,叫到黎,又食剩好多,家人個個都話得個咸字,我話係醬油所以咸少少。佢地就話咁咸點食啊,腎結石啦。最無奈係燒仙草,係我食過有史以來,最細份既,$32一份燒仙草,出面好多都係咁上下價既,但係無一間做到好似佢咁細份,仲細過我平日屋企食飯果 d 飯碗仔,再講味道,甜到炸開,食過最難食既燒仙草就係呢間了。芋圓粒係無味的。最最最好食既就係三杯雞,惹味,咸度都適中,雖然得幾舊仔,夠我地一人一兩件而已,不過佢係最高分的。其他既野普遍都唔掂。整體黎講,無下次,太難食了。綜合黎講,雖然裝修員
去細佬畢業禮狂要影相所以係學校附近搵食,
度度都爆滿曬,得呢間最少人等,
只有1對情侶等緊位,所以就是但揀左呢間。

上菜速度好快,員工服務態度都好好。
首先講飲品,我飲仙草奶茶的,
欣賞佢用鐵管,好環保,不過期望佢洗埋入面啦,哈哈。
味道爆甜,d 仙草係完全鼻涕質感,
好似食緊黑色甜鼻涕咁,無仙草味,0 分。

手抓餅一向我同家人都喜愛吃,
但呢間既手抓餅唔太好食,
最後食剩都無人問津。

新竹米粉呢個我覺得 ok , 清清地既味,
簡簡單單,我阿媽就不停話淡,
又話"咁簡單既野,我都識炒啦!"

扁豆有 dd 酒味,味道都幾惹味,清得好快。

黑醬油炒飯,叫到黎,又食剩好多,
家人個個都話得個咸字,我話係醬油所以咸少少。
佢地就話咁咸點食啊,腎結石啦。

最無奈係燒仙草,
係我食過有史以來,最細份既,
$32一份燒仙草,出面好多都係咁上下價既,
但係無一間做到好似佢咁細份,
仲細過我平日屋企食飯果 d 飯碗仔,
再講味道,甜到炸開,
食過最難食既燒仙草就係呢間了。

芋圓粒係無味的。

最最最好食既就係三杯雞,
惹味,咸度都適中,
雖然得幾舊仔,夠我地一人一兩件而已,
不過佢係最高分的。其他既野普遍都唔掂。

整體黎講,無下次,太難食了。
綜合黎講,雖然裝修員工賣相速度都 nice
但係食物味道我覺得相當重要,
我唔會因為一家店裝修好速度快就回頭。
唔好食既話,其他都加唔到好多分。。
10 分鐘 (堂食)
  • 三杯雞
2018-12-13 242 瀏覽
實在實在要讚美一下,真心覺得好好食又抵食話説放假帶埋個女岀去行下玩下, 好耐冇去又一城,所以晏晝時間就去咗又一城睇下書a hooping要,又有無印又有uniqlo ,行夠差不多六點幾,要醫下肚,simply life同其他食得太多,因為係又一城都有十年,搵下d未試過又新開,比我搵到the night market,望左幾眼餐牌,幾十蚊就有個菜,對比起隔離最平一個菜都要過百,所以無理由吾去試下,又係我鐘意食既中菜,如圖,我叫左咁多樣,樣樣都好好食,蘿蔔絲酥比較特別,內涵係松露冬菇😍😍😍,如果要講一樣比較無咁好既係個珍珠奶茶,冰太多,奶茶太淡,吾夠濃郁,不過整體感覺好好下次一定會再幫襯
實在實在要讚美一下,真心覺得好好食又抵食

2018-12-05 231 瀏覽
The Night Market 感覺很東南亞風味吧?怎料,原來是提供台灣媽媽的小菜味道當然我們一行五人,一嘗其味。店內碗碟設計獨特,碗中有的是隻雞,有的是一雙拖鞋前菜先來一客糖心鹵蛋,會流心的再加上有顆甜甜的核桃,幫小弟補腦,繼續星期一作戰。其後來一客蒜泥白肉,少見會用肉塊包捲青瓜絲,口感一流,驚喜十足唯不夠辣...回味無窮的醉香雞,花雕浸淫著去骨雞,肉即香且滑豆醬炒A菜,即是炒油麥菜,少有的食法,原來這樣的配搭也不錯喔重點是古早味魯肉飯,又有青瓜又有鹵蛋,撈飯一流魯肉飯夠正宗,但健康問題,肥膏食一兩舊便夠了。黑松露炒蝦球周邊鋪滿蒜芯,口感一流;且大大顆蝦球充滿著黑松露顆粒,爽口簡單一碟沙茶牛肉顯功架,炒通菜炒得頗有鍋氣牛肉夠厚,剛剛好吸盡沙茶醬。主菜之一的新竹炒米粉,足料炮製,又有蛋絲、椰菜、野菌等一起炒,顏色滿足視覺,食材滿足口感噴湯的上湯牛肉餅,必須小心翼翼的咬下去,否則精華流失皮夠薄,內涵又有最後一客的紅豆南瓜餅,頗為失望。因為從來沒有南瓜味,只有紅豆味,且皮太厚十道菜各有長短,台灣小菜愈簡單愈顯功架。因此,不妨到又一城一試The Night Market。

當然我們一行五人,一嘗其味。

店內碗碟設計獨特,碗中有的是隻雞,有的是一雙拖鞋

前菜先來一客糖心鹵蛋,會流心的
再加上有顆甜甜的核桃,幫小弟補腦,繼續星期一作戰。

唯不夠辣...

回味無窮的醉香雞,花雕浸淫著去骨雞,肉即香且滑

重點是古早味魯肉飯,又有青瓜又有鹵蛋,撈飯一流
魯肉飯夠正宗,但健康問題,肥膏食一兩舊便夠了。

簡單一碟沙茶牛肉顯功架,炒通菜炒得頗有鍋氣
牛肉夠厚,剛剛好吸盡沙茶醬。

噴湯的上湯牛肉餅,必須小心翼翼的咬下去,否則精華流失
皮夠薄,內涵又有

2018-12-02
2018-11-26 244 瀏覽
印象中,已有一段非常長的時間沒在又一城內的食店內光顧。今天不知何解忽然癮起,順步走過來看看有甚麼新的食肆。看到了這間"夜市"餐廳,賣的又是我喜歡的台食,我當然就有興趣走進去了....本來這兒是有lunch set點的,但約略睇過後對之興趣不大,還是決定在a la carte menu選自己喜歡吃的較為合理....鹵肉飯我就經常食,但以鹵肉來伴麵就較為少。在這兒就能點到這一味個人認為算是較具創新的一道....麵帶有少許嚼勁已是整碗麵最佳之處,而其餘呢,鹵肉調味太淡且肥多過瘦,而瘦肉部份亦甚嚡口;蛋一看上就知蛋黃很乾很實完全沒做到流心效果....麵份量少不夠吃,另加一客手工水餃。餃皮厚又硬,餡內的菜切得未夠細碎。唯一的好處是肉入口甚覺多汁不乾𠴱,而且餃是乾撈上的,伴上惹味的蔥醬油,算是加了分數....不過整體來說,對台菜小吃有頗大要求的我,當然認為是不合格了....