The Market

2014-05-25 13023 瀏覽
身邊太多吹噓the market有幾正幾好食幾多選擇…結果生日飯就揀左黎呢度開餐。 真係幾難book,想揀星期六日,一定要提早4個月好打去book,否則都幾難食到你想要既日子。滿心期待,終於都黎到icon hotel, the market內場唔算豪華,普普通通,食物種類的確好多,但並不是樣樣岩自己口味,試左之後,跟住都係會主攻岩自己食的。我最愛就係龍蝦,但蝦的size不算大,蝦鉗不算大,自然吸引力不高了。刺身有大大隻既甜蝦,扣分的是要自己去剝蝦殼…相當麻煩!帶子超大粒,好鮮甜!這是意外的好發現!鵝肝也很正,但不能食太多,會膩!蟹粥好清甜,值得一試。另仲有個氣鍋雞湯,呢個一定要食,好飲好特別!相比長腳蟹腳就超遜色,一點都唔吸引,太幼,冇乜肉食,都費事去拆肉!甜品種類好多,樣樣都好吸引,但試落亦只有一兩款係好味的,雖然我好中意食榴槤,但都係食左一個貓山王榴槤雪糕…不太喜歡榴槤溝雪糕,榴槤味被搶走。整個飯局總結黎講係ok,但不值這個價錢,這個價錢應該包括有生蠔,甘樣先叫滿足!可惜唯一沒有生蠔!
  • 綠茶奶凍
2014-05-14 17508 瀏覽
終於有機會同蝦子餅試The Market Lunch Buffet了,我地需至少一個月前才成功訂到位,所以沿路帶住期盼既心情去食入到裡面環境好舒服,有自然光照入餐廳內,令人有一種好舒服既感覺刺身方面:三文魚同甜蝦刺身新鮮及肥美,超正~~~Lunch buffet既然有燉湯飲,是日燉湯係香菇燉老雞,香菇好大塊,味道鮮甜,我同蝦子餅忍唔住每日飲了兩盅,一定要試蟹腳,鮮蝦及青口:好新鮮,我地食左好多,超正~~~泰式豬頸肉:超好食,配泰式辣汁一流香煎龍脷柳:用蛋汁煎龍脷柳,所以味道好正~~日式炸雞柳:好好食,配千島醬食一流甜品方面:有蝦子餅至愛既貓山王,廚師會逐件炸,味道香濃,不過蝦子餅食左兩件後就被KO了,因為真係太漏了,如果就咁食就最正,不過……Impossiable 啦而我就享用其他甜品,廚師真係好細心,將每件西餅切食一小口份量,所以客人可以每種味都能品嚐,本人對非常欣賞綠茶類既所有甜品及焦糖燉蛋,因燉蛋內有好多雲尼拿籽,質感好滑,味道好香濃,好常正 最終我地每人加$48任飲鮮榨果汁,味道真係好正,尤其食緊油膩食物時飲,感覺好似清走部份內疚感,罪過罪過

刺身方面:三文魚同甜蝦刺身新鮮及肥美,超正~~~

蟹腳,鮮蝦及青口:好新鮮,我地食左好多,超正~~~
泰式豬頸肉:超好食,配泰式辣汁一流
香煎龍脷柳:用蛋汁煎龍脷柳,所以味道好正~~

日式炸雞柳:好好食,配千島醬食一流

而我就享用其他甜品廚師真係好細心,將每件西餅切食一小口份量,所以客人可以每種味都能品嚐,本人對非常欣賞綠茶類既所有甜品及焦糖燉蛋,因燉蛋內有好多雲尼拿籽,質感好滑,味道好香濃,好常正

2014-05-12
5 分鐘 (堂食)
2014-05-05 20533 瀏覽
I-CON 開業時以教研酒店為旗區,價位定價不高,The market當時價錢也相當吸引,因此一位難求,經常爆滿,及後持續加價,人流回落,相對容易訂位,當然原因正正因為一路加價令吸引力一路下降。來過數次,食品大致相似今次係lunch buffet冷盤-芝士,煙三文魚,一系列煙肉,沙律菜,中規中矩,沒甚突出原隻燒鴨,味道不錯。煲仔翅,十分足料。羊架同燒牛肉,肉質鮮嫰,味道出色。麵檔雲呑也值得一試。甜品係眾多食品中最出色,而依到既I-CON 一定係榴槤甜品,樓面完全無榴槤,但幾樣榴槤甜品食落都有好強榴槤味。榴槤撻,炸榴槤同榴槤雪糕三樣都好好食。今日有汽酒,果汁任飲,未知係咪因為禁加上節日,收費都較平常高,500幾蚊位。

來過數次,食品大致相似

今次係lunch buffet

原隻燒鴨,味道不錯。

煲仔翅,十分足料。

羊架同燒牛肉,肉質鮮嫰,味道出色。

麵檔雲呑也值得一試。

甜品係眾多食品中最出色,而依到既I-CON 一定係榴槤甜品樓面完全無榴槤,但幾樣榴槤甜品食落都有好強榴槤味。榴槤撻,炸榴槤同榴槤雪糕三樣都好好食。

2014-04-20
2014-05-04 17801 瀏覽
這裡 buffet 很出名不用我說吧!為了夫君生日可以來試一試,提前個多月訂好了位子。終於到了這一天,真有點望穿秋水的感覺 ^^'自己吃了那麼多 buffet,已習慣了一個次序 .....芝士是我吃自助餐的必食至愛之一!巴馬火腿的咸香跟清甜多汁的哈蜜瓜是很好的配搭。凍食的龍蝦當然是必食的啦!只看看那堆滿三層的氣勢已令人胃口大開!取了兩個半邊慢慢嘆,很有鮮味而且蝦頭滿滿是甘香的蝦膏,只是肉有點「實」被略為扣分。全都很新鮮,油甘魚比較少在自助餐吃到,這裡竟然還有牡丹蝦(說是牡丹蝦,但怎看也像是甜蝦),帶子是大隻肥美的!而且廚師一點不吝嗇,只要人客開口要幾多只,便送到你碟上!只是一般般,並非必吃之選,建議保留實力。之前看食評推介這蟹粥,不太愛喝湯的我便選了這個代替。果然粥很鮮甜,蟹的鮮味都已在粥裡面,蟹是沒有味了。燒羊架味道不錯,吞拿魚魚子醬很有特色,不過咸了點,要想想配點薄餅或甚麼的一起吃會更好。貪新鮮試了一口炸貓山王,唔 ..... 我都是不太適合吃榴槤 XDD菠蘿是我至愛,一口氣吃了兩大件!來到甜品環節我也要放慢點吃!這裡的甜品全都很吸引,廚師以精湛刀功盡量切細一點,讓人客可多試幾款,
終於到了這一天,真有點望穿秋水的感覺 ^^'
自己吃了那麼多 buffet,已習慣了一個次序 .....
沙律和芝士
芝士是我吃自助餐的必食至愛之一!
巴馬火腿配哈蜜瓜
巴馬火腿的咸香跟清甜多汁的哈蜜瓜是很好的配搭。
開邊龍蝦
剌身
蟹腳、凍蝦、青口
只是一般般,並非必吃之選,建議保留實力。
蟹粥
燒羊架、吞拿魚魚子醬
炸貓山王、鮮菠蘿
菠蘿是我至愛,一口氣吃了兩大件!
各式甜品
來到甜品環節我也要放慢點吃!
這裡的甜品全都很吸引,廚師以精湛刀功盡量切細一點,讓人客可多試幾款,我也一口氣取了7款 ^^
全都很好吃,喜歡抹茶的一定不會失望,兩款都是很濃的抹茶味!
Movenpick 雪糕
選了雲呢嗱籽和瑞士朱古力,好吃!
這樣的完成了一次 buffet dinner,最後餐飲只好要了熱檸檬水來幫助消化 XDD
餐飲熱檸檬水
燒羊架、吞拿魚魚子醬
各式甜品
Movenpick 雪糕
2014-04-15 25237 瀏覽
個人很喜歡吃buffet,因為很喜歡看到滿滿一枱子菜的感覺。而吃buffet有多得令人眼光繚亂的選擇,有一種在開宮庭宴會的感覺。The market是城內頗有名氣的buffet,最少也要早2個月預訂。這裹的裝修以木為主題,讓人有休閒但又不失高貴的感覺。但場內也有不少桌子,有一點擠擁。一進入餐廳,五彩繽紛的甜品櫃已映入眼簾,令人好不心急要開大餐!冷盤亦有很多選擇,個人認為煙三文魚十分新鮮,韓式雞絲沙律亦很可口。The market的海鮮十分有名,無論生或熟的也十分鮮甜。魚生方面,個人特別欣賞帶子和甜蝦。另外,壽司亦是不可錯過的。有人或許認為在buffet中吃飯類十分不智,但這裏的壽司飯做得出類拔萃。壽司飯加了壽司醋,甜甜酸酸,飯黏握得又緊,加上魚生,整個口感十分好。長腳蟹鮮甜,剪開蟹腳整條蟹肉食真是十分正!帶子也是不得不試的,帶子除了十分鮮甜外,亦與泰式的醬汁十分相配,別有一番風味。熱盤方面,每樣都挺好吃。只是豬頸肉偏乾,鴨胸偏un。特別推介是豬肋骨,用了叉燒醬烙,肉質淋,正。牛仔骨和龍脷柳也不錯。甜品方面,個人十分喜歡奶類食品。芒果奶凍的奶味極濃,叫人停不了口。還有creme brûl
長腳蟹鮮甜,剪開蟹腳整條蟹肉食真是十分正!
還有creme brûlée, 焦糖脆,燉蛋滑又香奶味。
場內還有movenpick雪糕,正!
可是甜品的選擇相比起其他的自助餐較少,而且大部份亦是榴槤味道。

最後我們還吃了菠蘿助消化,十分鮮甜。

• 長腳蟹
  • 芒果奶凍
2014-04-05 28656 瀏覽
如果喜歡榴槤和海鮮。呢度自助餐是必吃的。食物種類很多。但沙律的選擇不多。味道一般。鵝肝味道很好。只是油了一点。魚子醬也很好。那個蟹粥意想不到地好吃,海南雞的油飯相當香。椰子雞湯超潤的。很好飲。連不愛椰子的我也愛上了。。。而甜品卻小了一点。。
  • 羊架
  • 檸檬撻
。The market。這是我第二次去,是和男朋友週年慶祝的地方。第一次吃是和同事,質素高得必須和男朋友去,雖然訂位比較難,但肥比乖乖的早就3個月前就訂好了!這次是坐在2號枱,但因一板之隔的左手邊是員工收用過的餐具的地方,碟和餐具不斷撞擊磨擦實在有點嘈吵!記得之前食評有看過有生蠔,但我卻沒見過~如果有就更好了~室內十分暖,一坐下就除下大衣。燈光也是陰陰的,十分好!每次吃自助餐我都會用細的袋,每次出去都可以帶隨身物品,不用叫別人幫忙看管方便得多,還可以和男朋友手拖手出去取食物!除下大衣,拖著男朋友跟他逛著這市集。這市集和上次去的食物大致相同,心想市集會不會轉其他食物?會不會轉季?market必吃:吞拿魚醬魚子。肥比會用法包加上這個,就如貴婦的下午茶!好吃!帶子刺身。一定一定要吃!自小不欣賞帶子的我,自從在market吃過帶子刺身就愛上!每次吃壽司也必點,可惜外面餐廳六,七十元只有幾塊薄片。這market的卻是任吃原隻沒切的!而且很大粒很鮮甜,沒有像某海x君綽的會出水!蝦刺身。沒有去外殻的蝦,肚子滿是綠綠的蝦卵,可憐的蝦兒!但真的看得見新鮮,吃得出新鮮,甜!油甘魚刺身。濃厚的油脂!色澤也很
。The market。
這是我第二次去,是和男朋友週年慶祝的地方。
記得之前食評有看過有生蠔,但我卻沒見過~如果有就更好了~
室內十分暖,一坐下就除下大衣。燈光也是陰陰的,十分好!
除下大衣,拖著男朋友跟他逛著這市集。
market必吃:
油甘魚刺身。濃厚的油脂!色澤也很好!是腩位!十分正!
半邊龍蝦。這次比上次細!但很爽口彈牙!甜甜的龍蝦!
泰式酸甜帶子。開殻後原件洗後連殼加上酸甜汁,男朋友覺得好味!
鴨肝?。這是即煎起的,外脆內軟,廚師還問你要多少件,真的想答10件!不過太肥了,2件吧,上次吃的連上飯,這次沒有,其實我覺得很奇怪,帶子殻加鴨肝有點不撘,反而加飯在中間造型好一點
其他的還有新鮮的沙律!我覺得market的菜還新鮮過街市d菜!
最後必吃的甜品
炸榴槤,我吃了6,7件!正正正正。。。。。。。。
蛋型布甸,綠茶的不錯,其他的也要試!
焦糖布甸,吃了2,3杯,神級甜品!有用雲尼那籽!真材實材,十分柔軟!
開戰了一個多小時已經投降,飽!
最後來杯檸T,正!
送上第一次market其他相
題外話/補充資料: poly信用卡好像有85折呀~
2014-03-10
紀念日
2014-03-27 26585 瀏覽
 每年青蛙媽媽的生日, 青蛙都會挑選不同而又未試過的BUFFET與媽媽慶祝~今年就選擇了出名難BOOK位的《The Market》。青蛙早就在去年11月中,BOOK定2014年2月媽媽生日當晚的位!!當晚18:30到達, 侍應安排我們到離取食物較遠、但較靜的位置坐~鋪坐下不久, 媽媽就出去拿了青蛙最愛的長腳蟹腳與青蛙分享 蟹腳尚算有肉多肉汁, 但就是沒有味道, 連基本的咸味都沒有...享用完畢, 到青蛙出去視察環境。環顧四周, 青蛙發現《The Market》的甜品比較多,這個後段再介紹 ^^先講講海鮮, 其實選擇不算多~青口: 青蛙沒有取, 未能評論;蝦: 挺大隻, 新鮮又爽口;小龍蝦: 多肉亦有膏, 但又是沒有味道...扇貝: 有少許腥味, 但加了泰式醬汁則尚可入口~蟹腳之前提及了就不再重覆說了。刺身三文魚: 新鮮肥美 ^^帶子: 大粒、厚身、鮮甜;甜蝦: 原隻上, 又夠大隻新鮮~青蛙只試了以上三款, 其他未能評論。熱葷炸蝦餅: 即炸香口, 粉醬剛好, 肉質爽口;炒蝦: 這個反而不夠熱, 但肉質同樣爽口;燒豬頸肉: 咸味夠, 但頗為硬;即煎鵝乾: 特別叫師傅把表面煎燶一點, 味帶

每年青蛙媽媽的生日,

青蛙都會挑選不同而又未試過的BUFFET與媽媽慶祝~

今年就選擇了出名難BOOK位的《The Market》。

青蛙早就在去年11月中,

BOOK定2014年2月媽媽生日當晚的位!!

當晚18:30到達,

侍應安排我們到離取食物較遠、但較靜的位置坐~

鋪坐下不久, 媽媽就出去拿了青蛙最愛的長腳蟹腳與青蛙分享

享用完畢, 到青蛙出去視察環境。

環顧四周, 青蛙發現《The Market》的甜品比較多,

這個後段再介紹 ^^

先講講海鮮, 其實選擇不算多~

青口: 青蛙沒有取, 未能評論;

蝦: 挺大隻, 新鮮又爽口;

小龍蝦: 多肉亦有膏, 但又是沒有味道...

扇貝: 有少許腥味, 但加了泰式醬汁則尚可入口~

蟹腳之前提及了就不再重覆說了。

刺身

三文魚: 新鮮肥美 ^^

帶子: 大粒、厚身、鮮甜;

甜蝦: 原隻上, 又夠大隻新鮮~

青蛙只試了以上三款, 其他未能評論。

熱葷

炸蝦餅: 即炸香口, 粉醬剛好, 肉質爽口;

炒蝦: 這個反而不夠熱, 但肉質同樣爽口;

燒豬頸肉: 咸味夠, 但頗為硬;

即煎鵝乾: 特別叫師傅把表面煎燶一點, 味帶腥不夠甘香, 而且較油;

魚子醬: 略咸又帶腥;

雲南野生菌氣鍋雞煲: 足料又夠熱, 青蛙媽媽喝了兩碗;

雞粥: 味道一般, 粥底不夠綿;

海南雞飯: 雞嫩入味, 飯較硬;

蟹肉炒西蘭花: 西蘭花炒得剛好不過火, 味道適中;

牛柳粒: 這個略嫌過火, 但幾惹味;

烚菜 (因上載限制, 沒有圖片): 正常味道, 配上辣椒豉油吃很捧~

冷盤

鴨腎: 味帶微咸, 但頗硬;

日式八爪魚: 與平時吃到的味道差不多~

甜品

芒果糯米飯: 飯略為軟身, 芒果甜, 椰槳亦不會太甜, 青蛙一人吃了4個...

糯米慈: 不過不失, 皮夠軟;

芒果布甸: 一般, 芒果醬有點失真的感覺;

蜜瓜: 不夠甜...

至於飲品, 青蛙要了一杯凍檸蜜,

青蛙頗為欣賞原罐未開封的蜜糖另上,

感覺較衛生~

最後就是青蛙期待已久的榴槤甜品喇!!

榴槤雪糕: 質感很實, 榴槤味重, 但多吃有膩的感覺;

榴槤撻: 同樣榴槤味重, 撻皮夠鬆化;

榴槤蛋糕: 榴槤味不足, 蛋糕結實~

《The Market》的buffet食材尚算新鮮及種類多,

不過價格與其他五星酒店的buffet相若,

而且沒有任何信用卡優惠, 感覺較貴。
2014-02-17
$608.5 (晚餐)
2014-03-25 22709 瀏覽
返到公司做下野,朋友打黎話去食THE MARKET,當然立即決定OK GO GO GO啦12點開始的LUNCH BUFFET蟹腳蟹鉗~~~甜道好鮮喎,好味蝦蝦~~~是剝左殼的,冇蝦味冇鮮味,只得爽牛角包~~~好好味呀!外面脆脆的刺身~~~好肥美好新鮮,有三文魚、甜蝦、八爪魚、魚立魚、吞拿魚海南雞飯~~~雞雞做得好味喎,油飯都GOOD壽司~~~GOOD GOOD 燉湯~~~菌湯,好味又唔肥,個湯好清沙律~~~沙律菜菜有好多選擇,菜菜好新鮮,配上煙三文魚同PARMA HAM GOOD 丹麥酥~~~好香脆的酥呀!轉頭想再拎都冇了貓山王榴槤雪糕~~~真份香都離哂譜,跟本就係食緊榴槤,真係唔可以食一球白酒荔枝啫喱~~~味道清清的,啫喱質感幾好,又唔會太"林"綠茶MOUSSE~~~真係好食都暈呀!綠茶味好香,真係超香香檳士多啤梨啫喱~~~又係好香的香檳味,甜度又適中雲石芝士蛋糕~~~質感好滑,芝士味又好濃榴槤芝士蛋糕~~~好香的榴槤肉,芝士蛋糕質感好好茉莉花朱古力蛋糕~~~好香的茉莉花香,配上古古力原來都好MATCH綠茶MOUSSE CAKE~~~好味,好滑,好濃好香的綠茶味,好好味真係食得好滿足

12點開始的LUNCH BUFFET
蟹腳蟹鉗~~~甜道好鮮喎,好味
蝦蝦~~~是剝左殼的,冇蝦味冇鮮味,只得爽
牛角包~~~好好味呀!外面脆脆的
海南雞飯~~~雞雞做得好味喎,油飯都GOOD
壽司~~~GOOD GOOD
燉湯~~~菌湯,好味又唔肥,個湯好清
丹麥酥
丹麥酥~~~好香脆的酥呀!轉頭想再拎都冇了
貓山王榴槤雪糕
甜品
白酒荔枝啫喱~~~味道清清的,啫喱質感幾好,又唔會太"林"
綠茶MOUSSE~~~真係好食都暈呀!綠茶味好香,真係超香
香檳士多啤梨啫喱~~~又係好香的香檳味,甜度又適中
雲石芝士蛋糕~~~質感好滑,芝士味又好濃
榴槤芝士蛋糕~~~好香的榴槤肉,芝士蛋糕質感好好

真係食得好滿足呀!

LEE度個BUFFET真係每樣野都好好味,真係一試會再試之選

2014-02-11
丹麥酥
貓山王榴槤雪糕
2014-03-19 5771 瀏覽
為了慶祝拍拖周年,特別訂了要等成個月的人氣 buffet - The Market。六點半就準時到Hotel Icon 2樓的The Market,buffet是由18:30到22:00,食足3個半鐘。夠晒時間試晒所有野食。 環境比其他酒店更有格調,而且我們坐的位置有梳位,望住窗外園境,坐得都幾舒服。 頭一個小時,人流都唔算太多,可以輕輕鬆鬆拿食物。而且食物經常refill,不需擔心要搶人氣食物呢種情況。比起有勁多大陸人住的酒店,這裡外國人士較多,成個環境同氣氛都好relax,所以食得都好開心。一入門口就俾個cake 櫃吸引了,因為真係好多款式,而且款款都細細件,可以試晒都唔會飽到食唔其他野。一開始就先拿了刺身及海鮮類,因為壽司款式不算特出,而且其他食物款式太多,怕吃太飽,所以點了帶子、甜蝦及三文魚刺身,肉質相當鮮甜,帶子同甜蝦簡直好似浸過糖水似的,害我連續吃了兩碟也罷手。此外,這裡的熟食海鮮亦十分出色,龍蝦、長腳蟹、大蝦、帶子、三文魚子拼魚子醬,特別是大蝦,肉質相當爽口彈牙,味道鮮甜,加上提供的泰式辣醬,味道層次更是提升。(但真的有點太辣 )熱食方面,有鐵板燒鵝肝,味道一流,令
夠晒時間試晒所有野食。

熱食方面,有鐵板燒鵝肝,味道一流,令人冒著膽固醇超標的危險也要連番品嚐,仲有星洲咖哩蟹、即製pizza、印度咖哩等等...而這裡喇沙湯麵及海南雞飯亦十分出色。

再來,是這裡的湯品更是極力推介,它有中湯(椰子雪耳燉雞湯)及西湯(南瓜蟹肉湯)選擇,原盅椰子雪耳燉雞湯味道清甜且帶出椰子的香氣,水準頗高,很少見到buffet的湯品亦如此出色。

再來是沙律吧,款式多達十幾款以上的蔬果,沙律醬亦有五、六款,而且還有parma ham、煙三文魚、凍火腿等冷盤,選擇非常之多。
重點甜品水準更是十分之高,奶凍及果凍更是味道一流,十分推介的是芒果奶凍及荔枝果凍,而最得我歡心是這裡竟然有貓山王榴槤的甜品,貓山王榴槤雪糕、貓山王榴槤奶凍、脆炸貓山王榴槤、貓山王榴槤撻,簡直是我這個榴槤迷的天堂!

而且選用貓山王榴槤,味道甘香清甜,口感creamy,即使是用作製造雪糕,我懷疑是用上90%貓山王榴槤果肉,因為實在味道太濃郁太creamy,大愛!! 連吃兩球才甘心!!

而貓山王榴槤奶凍口感非常嫰滑,而且亦充滿貓山王榴槤的香氣,是我心水推介。

整體食物水準不俗,價值雖然有點小貴,但我覺得物有所值。
題外話/補充資料: 缺點是沒有生蠔,但其他食物款式很多,算是以補不足。 而且所有食物平均質素都是中上,比起其他buffet只有一、兩樣食物水準突出,這裡是物有所值。
2014-03-17
紀念日
  • 貓山王雪糕
2014-03-18 32179 瀏覽
其實已不是第一次來到THE MARKET,但之前吃的都是政治飯,而今次是第一次自費來到這裹,也是第一次星期六來到這裡品嚐Saturday Brunch。跟一至五差不多餐廳依然會提供凍食,熟食及甜品,但不同的是星期六會有任飲白酒,汽水及不同果汁提供,所以價錢亦比星期一至五貴一點。在餐廳走過一圈,冷盤如壽司、蟹腳、小龍蝦、凍蝦東風螺都有提供。當然不能不提當然還有很多人最愛的Parma Ham及辣肉腸。熟食方面這裹一向都是向東南亞方向走,所以巴東牛肉及炒飯都有,當然愛肉的朋友還會有羊扒及燒牛仔肉選擇。能夠叫作Saturday Brunch當然也有早餐煩提供,其中有奄列及Egg Benedict選擇,也是筆者的最愛。首先有刺身開始,今回刺身有差不多五種,三文魚、吞拿魚、甜蝦、青魚及油甘魚,愛日本菜的筆者當然很愛刺身,五種刺身不論色澤鮮度都保持得很好,三文魚吞拿魚油脂分佈均勻而且還是厚切的。甜蝦吃起來十分滋味,油甘魚也是很不俗,但要數最好吃的必定是青魚,味道質感都頗特別,每一口都散發著鮮味,而且不會肉質不會過實,可以說是時令當做,十分好吃。壽司方面有三文魚壽司,油甘魚壽司等,但要數到最能吸引筆者

壽司方面有三文魚壽司,油甘魚壽司等,但要數到最能吸引筆者的是兩款反卷,雖然用料不是太特別,三文魚配上玉子及青瓜,賣相十分吸引精緻,唯一不足是壽司飯太濕潤,影響了一點口感,但整體實屬不俗。
餐廳有提供任飲白酒、汽水及果汁,職員會不停為大家添飲,而果汁方面餐廳提供了三種果汁,就是芒果汁,西柚汁及橙汁,客人需要到自助餐區自行添飲。
去到很多人喜歡的蝦蟹區,拿了一些東風螺、蟹腳、蟹鉗及小龍蝦,東風螺頗大隻,每顆若有一個五元港幣大,吃起來還帶有海水味,十分爽口亦很彈牙,好吃。相對蟹腳及小龍蝦,蟹鉗較多肉吃,新鮮而幼嫩。蟹腳尚算鮮甜,但其實肉不算多,小龍蝦同樣吃起來麻煩,肉也是不算多,但最重要還是鮮度,整體也算很新鮮。
先來一點熟食,這裹最吸引筆者眼球的除了Egg Benedict,還有黑魚子芝士菠菜帆立貝。這個帆立貝極有質素,帆立貝火喉恰好,入口外邊帶微脆,頗惹味的,很喜歡底部的芝士及菠菜,芝士用忌廉處理過,配上菠菜也是一般的做法,但有時候簡單就是美,相後黑魚子像是花瓶,毫不突出,只能錦上添花。
再來就是Egg Benedict,賣相比味道略勝一籌,首先是麵包感覺像在快餐店吃的,其次是上層的Parma Ham略嫌太少了,蛋是做得不錯放了這麼久還可以保留半生熟,雖然蛋有用上黑松露但味道並不算突出,而且用來伴Egg Benedict的荷蘭汁過甜了,直接影響整個Egg Benedict的味道,如果餐廳能即叫即做效果會較好。
除了這兩個熟食外,這裹還有馬介休球,口感實屬不俗,內裹較鬆軟,但馬介休球最重要的馬介休味道真的較為缺乏 ,整體只屬一般。
今天的餐湯方面是酥皮龍蝦湯,餐廳有一個大焗爐大家可從中看到酥皮龍蝦湯,酥皮龍蝦湯每一碗都不一樣,筆者的家人吃的皮又薄又脆,但筆者的皮厚得多,整個酥皮不好吃,湯料不多但十分很濃郁,傳來陣陣龍蝦味,但份量太少,如果酥皮薄一點湯多一點會更好吃。
餐廳除了有Egg Benedict,當然還有很多人喜歡的奄列,奄列有很多不同材料選擇,有洋蔥、蘑菇甚至芝士等材料可以選擇,奄列是即做的,廚師弄奄列技術上盛,不消五分鐘就弄好。能夠選自己喜歡的材料,奄列那會不好吃呢?
有這些早餐類,嗜肉的朋友們也不用擔心,這裹當然有肉類提供,羊架及燒牛仔肉。這裹的羊架一向極有質素,雖是次羊架依然很細嫩,但羊架吃起來較羶,影響味道。燒牛仔肉同樣有缺點,熱度是足夠,肉汁夠多,味道頗嫩,但味道偏鹹,應該是廚師下鹽重手了一點。
除了肉類及早餐類,餐廳還有一不同麵包,芝士及火腿提供。芝士合共有六種,包括車打芝士、忌廉藍芝士、法國軟芝士、伊頓芝士、加文畢芝士及合桃芝士。筆者較喜歡白色的芝士,所以較喜歡法國軟芝士,奶味稍重一點正合筆者口味,最喜歡它的軟硬度恰好,所以最喜歡就是來自法國的軟芝士。
火腿部份有辣肉腸及Parma Ham選擇,沒有太特別,當然喜歡吃煙三文魚的朋友同時間這裹也供選擇。

甜品一向都是這裹最強的一項,記得之前有Macaron提供,但是次已經沒有了。布甸依舊有很多一同款式,蛋糕的份量也是較之前的小一點,而且加入了榴蓮口味的蛋糕,雪糕也是有很多人喜愛的Movenpick,原來餐廳也照顧小朋友需要,在門口附近放了不少的軟糖。
今回的布甸比上次來吃時質素有過之而無不及,重要是每一款布甸都非常軟滑,有時候餐廳把它們放進雪櫃太久會把布甸弄得很實,現在的質感是像燉蛋一樣,有很多走布甸提供,綠茶是這裡必吃的布甸之一,綠茶味濃厚,表面帶有金鉑,依然好吃。雞蛋布甸乃是筆者平常吃得最多的,也是不俗的選擇。至於朱古力換上了黑色的雞蛋殻,十分有趣,但始終覺得朱古力做的布甸是有所不足,總是覺得很難做到很濃郁的朱古力味,或許布甸與朱古力並不合襯。
今回酒店還加入了Cream Brulee,這裏的Cream Brulee的確第一個感覺很像Paul Lafayet的作品,先說焦糖份量剛好而且不會太燶,其次是布甸,蛋夠香滑,口感非常好,是高水準的作品,吃起來也不會太飽滯。
來到蛋糕類,首推還是綠茶朱古力蛋糕,雖然吃這個蛋糕會令整個咀巴都佈滿綠茶粉末,但這個蛋糕綠茶味夠香夠濃,所以每一次來必定會吃這一款蛋糕。再來是朱古力芝士蛋糕,很喜歡這個朱古力芝士蛋糕是因為它不會有一種很膩的感覺,朱古力和芝士都不太搶,平穩得來帶一種微甜的感覺。相比之下黑森林蛋糕、朱古力蛋糕及栗子蛋糕較為平凡,可吃可不吃。另外一款蛋糕是黑加侖草莓蛋糕,是這幾款蛋糕最特吃的,它的特別是因為它真的很酸不易吃完。
最後來到雪糕,之前提及過這邊雪糕為MovenpickMovenpick雪糕的優點是雪糕什樣也不會過硬,而且喜歡它奶味十足,甜度恰好,個人就比較喜歡Movenpick多於Haagen Dazs
總括今回的Saturday Brunch,筆者認為性價比非常合理,筆者己不是第一次來這裹品嚐自助餐,但總括水準都來得非常穩定,這是自助餐這重要的一環所以筆者好喜歡來這裡吃自助餐
題外話/補充資料: 感謝每一位陪伴左右的好朋友
2014-02-27 29770 瀏覽
環境清幽,寬敞舒適中間用玻璃隔開,係戶外平台,更好係有日光好舒適休閒Smoked Salmon易入口冇咩筋油香重煙牛肉鹹香十足,黑椒帶香辣勁豆蓉餅炸得香,不油膩,調味夠亦有非油炸既豆蓉選擇Omelette自選料入面有蛋汁同牽絲cheese仲要蛋係好嫩滑剛熟既程度(Y)蛋餅厚身,用料多又足,有薯仔蔬菜等焦香滿分,但略嫌乾身了點,冇左蛋既嫩滑感Grilled Salmon佢係醬燒好入味同埋一路熱住,滲味,除油蕃茄落左香草煮,香,甜味更勝於酸Mushroom用牛油香草煮過,冇菇既苦味,多汁焗豆好食,係豆大,夠稔偏酸我中意既感覺Pizza批底係薄脆不過冇咩特別,用街外腸仔味太淡腸仔脆皮,夠焦香,不過食得多會有d劑Hash Brown炸到好脆,同埋好夠味佢一路熱住所以keep住脆度熱度,食落好似整起冇耐同埋好重薯味燒賣好足料,個人都係中意豬肉燒賣多d牛肉燒賣同外面食既都有d怪怪既牛肉味灌湯餃熱蒸焗住既入面好足料皮薄而且湯唔油,味清唔會好味精湯咁Lotus Leaf Rice好好食,我食左好多(雖然會劑佢一黎吸收左葉香,雞汁入糯米二黎佢入面既醬汁真係唔會太濃味,冇咁膩粥粥底稀稠適中,米香濃,好細滑
環境清幽,寬敞舒適
中間用玻璃隔開,係戶外平台,更好係有日光好舒適休閒
Smoked Salmon
易入口冇咩筋
油香重
煙牛肉
鹹香十足,黑椒帶香辣勁
豆蓉餅
炸得香,不油膩,調味夠
亦有非油炸既豆蓉選擇
Omelette
自選料
入面有蛋汁同牽絲cheese
仲要蛋係好嫩滑剛熟既程度(Y)
蛋餅
厚身,用料多又足,有薯仔蔬菜等
焦香滿分,但略嫌乾身了點,冇左蛋既嫩滑感
Grilled Salmon
佢係醬燒
好入味
同埋一路熱住,滲味,除油
蕃茄
落左香草煮,香,甜味更勝於酸
Mushroom
用牛油香草煮過,冇菇既苦味,多汁
焗豆
好食,係豆大,夠稔偏酸我中意既感覺
Pizza
批底係薄脆
不過冇咩特別,用街外腸仔
味太淡
腸仔
脆皮,夠焦香,不過食得多會有d劑
Hash Brown
炸到好脆,同埋好夠味
佢一路熱住所以keep住脆度熱度,食落好似整起冇耐
同埋好重薯味
燒賣
好足料,個人都係中意豬肉燒賣多d
牛肉燒賣同外面食既都有d怪怪既牛肉味
灌湯餃
熱蒸焗住既
入面好足料皮薄
而且湯唔油,味清唔會好味精湯咁
Lotus Leaf Rice
好好食,我食左好多(雖然會劑
佢一黎吸收左葉香,雞汁入糯米
二黎佢入面既醬汁真係唔會太濃味,冇咁膩

粥底稀稠適中,米香濃,好細滑
Singaporean Egg
好正!
足料,薄滑
睇到有好多蝦米同蔥花
芋頭糕

好香好足料,同埋係好紥實,唔會太粉
朱古力酥

朱古力餡甜中帶微苦,不膩,焗完後有點焦香感
冬甩
不油膩,炸得香,甜味適中
杏仁牛角包
牛角包酥脆過人,杏仁餡香而不膩,甜度剛好
罌粟籽鬆餅
個頭小,多籽,清香可口
Fruit Bread
中意佢既果子麵包
因為好足料,香料重同埋夠甜
Bagel

麵粉香重,鬆軟不乾
Pancake
鬆化軟綿,本身好重餅粉香味
Waffle
同熱香餅質地相似,多了份煙韌
個人建議配香蕉、蜜糖及核桃
Apricot Pastry
甜中帶酸,果醬果肉多,酥皮鬆化,重牛油香
果醬卷
酥化不膩,足料,不黏牙
桂圓紅棗茶
清甜滋潤,飲落唔會覺得甜膩,仲好健康養生,秋冬佳品
當時天氣凍,翻風
一到埗,staff即刻問我使唔使要一杯熱既飲品,仲沖埋送黎俾我(本身係自助式
可見服務上係好considerate好細心
Squeezer
俾你自己玩既搾汁機,好得意XD
果汁
有好多款揀,我最中意芒果汁,新鮮清甜
當時正值聖誕節,酒店周圍充滿聖誕氣氛,佈置用心
$200 (早餐)
2014-02-22 33041 瀏覽
還記得第一次光顧The market已是差不多兩年之前的日子印象好,所以今次在新曆生日再一次踏入此店、無它.要碰碰新運氣倒不如尋找美麗的回憶好了,我就是這樣子的人、覓食中完全沒有冒險精神 全場雖大,但亦座無虛席、環境舒適,雖則已不再給我第一次的新鮮感、但整潔跟時尚感依在最為喜歡的當然是進場口之甜品蛋糕玻璃柜,很是奪目漂亮 轉呀轉,眼睛總給纏繞著... 也應該入正題,除了女士甜品外、當然亦有壽司吧,但就較細熱葷約有四、五款但就不為顯眼海鮮吧當然不能缺失,有去殻蝦、有殻蟹腳及烹煮好之青口沙律枱上除了豐富新鮮蔬菜外、亦有切件生果喜歡芝士也會愛上小型芝士吧,新鮮而有特色麵包、風乾火腿..當中亦有東南亞啦沙湯麵、咖喱雞、羊、中式生滾粥及薄餅中湯、西式及酥皮焗湯...個人就對這款包情有獨鍾,不知是否加上紅桑子入內、味道微甜中略帶輕輕果酸還加上提子及開心果碎粒,很是特別 熱食西式方面,我就較為喜愛蝦多士及carbonara脆口之蝦多士,面層佈滿芝麻粒、入口香脆且鬆化carbonara就更顯出廚師功夫、雖則不是即叫即做但奶油香連綿下絕在口中放送,加上頂頭暖燈照射、入口不致冰冷個人感覺不俗

最為喜歡的當然是進場口之甜品蛋糕玻璃柜,很是奪目漂亮

轉呀轉,眼睛總給纏繞著...

也應該入正題,除了女士甜品外、當然亦有壽司吧,但就較細
熱葷約有四、五款但就不為顯眼
海鮮吧當然不能缺失,有去殻蝦、有殻蟹腳及烹煮好之青口
沙律枱上除了豐富新鮮蔬菜外、亦有切件生果
喜歡芝士也會愛上小型芝士吧,新鮮而有特色麵包、風乾火腿..

當中亦有東南亞啦沙湯麵、咖喱雞、羊、中式生滾粥及薄餅
中湯、西式及酥皮焗湯...

還加上提子及開心果碎粒,很是特別
熱食西式方面,我就較為喜愛蝦多士及carbonara
脆口之蝦多士,面層佈滿芝麻粒、入口香脆且鬆化

carbonara就更顯出廚師功夫、雖則不是即叫即做
但奶油香連綿下絕在口中放送,加上頂頭暖燈照射、入口不致冰冷
個人感覺不俗
個人喜愛羊,所以沒有放過羊架之機會
記憶中從前之羊架是(單枝)為一件,現在的羊架以(雙枝)為一件
感覺上厚了,份量也多了、肉質煎得大致七成熟,羶味不算太強
肉質半瘦帶肥,不錯
至於酥皮海皇湯就最為搶手,首一二輪我只眼巴巴地看着人家抱著回枱
熱氣騰騰的酥皮下,湯底非常濃郁,濃郁得有點偏咸、微細之小元貝滿滿皆是
而場中亦有即做之pizza,當日所見就共有三款..
個人就選擇上以素菜為主之pizza,批底屬於中型厚道
廚師慷慨地将色彩繽紛之蔬菜如紫洋葱、蕃茄、黃椒及起絲芝士、橄欖佈滿於批面上,就連批邊亦放得甚多
将整伴白白的麵粉增加不少生氣,好味指數是意外的驚喜、yummy!!!
迷你抹茶版蛋糕,除了外型細細粒很是吸引外
全件抹茶蛋糕,除了中層用上朱古力蛋糕片、全以抹茶製做
蛋糕面層更灑上滿滿抹茶粉,所以入口濃郁非常、如果你是抹茶控一定滿意
壽司吧亦在之前說過較為細型,而且刺身亦較為瘦弱
如果你跟我一樣挑剔,可能你未必滿意
來到甜品區,其實真是很多、我只會挑選心愛而不會(博愛)
原因? 消化區位置已所剩無幾

芒果奶凍絕對是一個正確選擇,成熟之果肉混合上底層之奶凍
味美非常,不太過於甜、兩者之結合又是那麽合拍,好吃

至於另一個讓抹茶混入奶凍之抹茶奶凍蛋蛋
面層佈上細少之金箔作裝飾,入口金箔當然沒有味道、但濃郁之抹茶味
就滿佈於味蕾中,也是個人推介

在於大朋友世界中雪糕也一樣起能放過,tiramisu和青檸雪萉就是我今日所選
兩者一個較酸,而另一個就正路一點、來到尾聲更飽,甜品也定能插位

而creme brulee焦糖燉蛋,本應做得不錯
唯獨雲呢拿味道不夠艷明,略為有點失色..

餐飲方面,咖啡、奶茶、檸檬茶等等
每人各跟上一杯,中中平平的一道
題外話/補充資料: 價錢與水準成正比,最為細心便是叔叔游走五、六次、待應也不厭其煩為其接好餐布 飯後也貼心地提問餐後質素.. 這次.看得出叔叔比小費比得很開心!^.^
2014-02-19
$340. (午餐)
2014-02-05 27612 瀏覽
經朋友介紹 聽講呢間自助餐好好食 就親身黎試下一上到個餐廳 服務員態度好好嘢食既款式都好多俾人揀特別係甜品 有中西式 仲有抹茶味😍最好最好食既係 不少得既刺身 呢間餐廳既刺身十分新鮮 特別係帶子 好鮮甜 好好味 到依加我仲回味緊海鮮方面 蟹 蝦 青口都唔錯 個個三層既龍蝦塔就最特別 擺得好靚 好欣賞熟食 既羊架 牛仔骨都係必食 熟既程度岩岩好 唔會有種腥既感覺 但價錢方面就有d貴 因為我去個日係紅日 同埋新年 所以就貴dd 但總括而言都唔錯
經朋友介紹 聽講呢間自助餐好好食 就親身黎試下
一上到個餐廳 服務員態度好好
嘢食既款式都好多俾人揀
特別係甜品 有中西式 仲有抹茶味😍

2014-02-03
用餐優惠
其他
2014-01-26 25393 瀏覽
等左三個月先等到位, 都幾期待既 因為好多人都好評。 去到第一樣食沙律先, 沙律菜有3-4種, 沙律醬都唔少選擇, 有風乾火腿等等。 第二樣食刺身同壽司, 刺身還不錯, 有我喜愛既帶子原粒, 壽司方面種類4-5款 壽司質素可改善同加款式。 一口魚子醬唔錯, 燉湯好足料好濃味正, 不過2人share一盅會好d,唔係會食唔到其他美食 中, 肉眼扒有d過左另有羊架, 甜品某d唔錯, 餐飲叫左凍檸蜜, 蜜糖係一瓶另上。生果如去皮會比較方面, 侍應質素有待提升。餐廳擺位 枱與枱空間狹窄。 改善以上問題可獲更高分^^
等左三個月先等到位, 都幾期待既 因為好多人都好評。 去到第一樣食沙律先, 沙律菜有3-4種, 沙律醬都唔少選擇, 有風乾火腿等等。 第二樣食刺身壽司, 刺身還不錯, 有我喜愛既帶子原粒, 壽司方面種類4-5款 壽司質素可改善同加款式。 一口魚子醬唔錯, 燉湯好足料好濃味正, 不過2人share一盅會好d,唔係會食唔到其他美食 中, 肉眼扒有d過左另有羊架, 甜品某d唔錯, 餐飲叫左凍檸蜜, 蜜糖係一瓶另上。生果如去皮會比較方面, 侍應質素有待提升。餐廳擺位 枱與枱空間狹窄。 改善以上問題可獲更高分^^
2014-01-25
  • 雪糕