The Market

2021-02-02 3804 瀏覽
The market 的榴蓮 buffet 出名多款又好味, 但新出個聖誕Godiva就真係唔知啦⋯⋯ 上個月頭朋友生日, 揀左佢嘅下午茶試下。 如果鍾意甜食,尤其朱古力嘅朋友仔, The Market 呢個下午茶 set 就好適合啦 👍 scones 非常好味, 可惜無法添加 😅 godiva 軟雪糕就任食 😯 甜食下午茶不外乎馬卡龍、 忌廉杯、小熊浸入熱牛奶, 味道都唔錯, 只係比較甜膩。

Godiva  聖誕下午茶
2021-01-13
5 分鐘 (堂食)
生日
2021-01-29 3557 瀏覽
想慶祝女朋友的生日,自助餐就一定沒錯了,決定到the market吃飯。想不到the market在平日也十分旺場。這裡是出名吃榴連的。但普遍來說,自助餐也很不錯。海鮮沒有生蠔,但有蝦、長腳蟹,青口,蟹仔,刺身。沒有海鮮味,感覺不俗。但一開頭鋪滿了層層冰,需要扭盡六任才找到美食。熟食有牛扒,羊架,牛柳,片皮鴨,燒石班,泰式豬扒,響螺湯,排骨,香脆炸蝦餅,紅酒繪牛肉,韓式炮菜炒五花楠,熟三文魚等。甜品區方面,可以隨便吃godiva雪糕🍦,一杯杯朱古力味雪糕放進我的肚子,不錯。movenpick雪糕就算了吧,相形見絀。預先跟酒店方面聯絡,想弄一個驚喜(蛋糕仔)給女朋友,看見女朋友臉上幸福的笑容,餐廳的服務絕對可以有五星星。我明白人越大就越不想慶祝生日,但我只想跟你渡過美好的每一天。能夠跟你渡過每一個重要節日,也是晴天。日期:2021.01.13

這裡是出名吃榴連的。但普遍來說,自助餐也很不錯。

日期:2021.01.13
2021-01-13
午餐
2021-01-06 3217 瀏覽
短暫入住這間酒店一晚,check out前想吃件小蛋糕,於是經Foodpanda訂購 (外賣自取有8折)。不知是不是因為經外賣平台訂購呢!包裝只用透明膠盒加純色牛皮手挽紙袋的組合 (完全沒印任何logo/酒店名),感覺有點簡陋。說回蛋糕,今次點了一件從未在它自助餐中吃過的款式 - 海鹽焦糖蛋糕。蛋糕內層是由朱古力慕絲、蛋糕、焦糖醬和花生碎組成。蛋糕質感整體較軟,初入口時先吃到朱古力慕絲的微苦味道,然後那海鹽焦糖味道才緩緩滲出,兩者甜度雖然不是太高,但又不會覺得不夠甜,味道剛剛好,不過略嫌慕絲質地過軟,如果可以稍微企身點,口感會更實在。蛋糕層則沒甜味,反而帶點黑朱古力的微苦味道,但蛋糕比較薄身和較乾,如果跟厚厚的慕絲層同吃,蛋糕口感相對較細碎,存在感近乎零,還好內層的花生粒為軟腍的慕絲增添口感,不然整件蛋糕就只有“軟”了。總體來說蛋糕味道是不錯的,淡淡的甜度,沒有一般甜品的甜膩感,吃起來舒服沒負擔; 不過部份分層的口感未能突出,被埋沒了,這點建議改善一下。

海鹽焦糖蛋糕

外賣自取
午餐
2021-01-03 3777 瀏覽
Lunch 自助餐食佢片皮鴨😰非常一般,生果又少,只有3種選(西瓜,哈密瓜及菠蘿)沙律菜品質一般,佢個加拿大牛重死,冇味又唔好食,熱食只有幾仲選,甜品又唔多,又一般,總之成500元其實喺好一般,唔會推薦人😩😩
2021-01-01 3300 瀏覽
見openrice原來好少人寫brunch咁等我講下啦2021 新一年新開始去左the market食brunch$5xx好抵 好多野食仲有free flow sparkling wine🥂食品種類多甜品又好味 唔食榴連嘅我地 都覺得有好多甜品選擇仲有任食Godiva軟雪糕任食由11:45食到2:30真係都唔夠時間值得一提中或燉湯好好飲 好清甜足足飲左三碗😂西湯都好似 係海鮮濃湯 似龍蝦湯味
見openrice原來好少人寫brunch

足足飲左三碗😂
西湯都好似 係海鮮濃湯 似龍蝦湯味

2021-01-01
2020-12-28 2331 瀏覽
疫情原因取消了晚上聖誕自助餐,加左十幾蚊換左$2100 cash coupon。試左佢個一人take away晚市套餐$400,加$100要埋隻波士頓龍蝦,全數$500(如上圖),份量夠兩個人食(不包括水果)。取餐時場面有點混亂,切記預早半日打電話預約訂餐,因為聖誕假期吧,預約了還須要等15-20分鐘。如果無預約要等1個鐘以上。熱食外賣回家已涼掉,味道還可以。非常推介甜品,特別是榴槤卷超級好味👍👍👍❤️😍

熱食外賣回家已涼掉,味道還可以。
非常推介甜品,特別是榴槤卷超級好味👍👍👍❤️😍
2020-12-24
20 分鐘 (堂食)
2020-12-16 2444 瀏覽
🇭🇰The Market·一路都見到好多人推介ICON嘅下午茶 見佢近排出咗個Godiva既 tea set 所以我就同 @simplicity_hkfood 去左試 點知有啲失望😭首先因為佢而家有兩個tea sets做緊 又有榴槤 又有Godiva 所以其實佢係安排咗你去the market食 環境比較逼夾🤭而且佢係係你坐都未坐定已經放個scone落黎 所以觀感真係麻麻地😂😂·Godiva聖誕下午茶$658佢呢個tea set我自己覺得質素真係一般 最好食係佢嗰godiva雪糕 我哋每人食咗兩個😈之後佢個scone都ok既 質感唔錯 我尤其鍾意佢配嗰個jam😎鹹點比較好食既係佢個煙三文魚cracker 其他既唔知係咪因為佢擺咗比較耐 一上檯已經凍左 尤其係佢個酥皮盒同埋三文治有少少出油🤭🤭之後甜品方面佢大部份甜品都偏甜 而且佢有2個甜品都有車厘子醬 所以有啲藥水 我自己麻麻哋🙊最後佢有一個朱古力熊啤啤俾你放落熱牛奶度變成朱古力奶 呢個幾得意既 雖然個朱古力味有啲淡🤭🐻·題外話我本身request左一個生日畫碟架 但係個tea set到既時候佢無一次過上埋 我問個職員 佢同我地講佢地呢
🇭🇰The Market
Godiva聖誕下午茶$658
Godiva聖誕下午茶
Godiva聖誕下午茶

聖誕ICON朱古力小熊

生日畫碟
題外話我本身request左一個生日畫碟架 但係個tea set到既時候佢無一次過上埋 我問個職員 佢同我地講佢地呢度係食到最尾先會上既🤔咁所以我地就開始左食啦 點知係我哋食咗兩三件再攞住個godiva雪糕食緊既時候 佢上左個蛋糕😀😀😂
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品飲品
#rby尖沙咀
📍尖沙咀科學館道17號唯港薈2樓
生日
2020-12-12 2444 瀏覽
黎staycation bk 埋佢既早餐the market 我已經食過lunch, tea 同dinner buffet, 今次試埋早餐,真係都食勻甘滯一入門口就見到d 鬆餅牛角酥類,賣相好吸引鬆餅正常,朱古力味唔算濃牛角酥夠脆,層次都幾多,唔錯西多士普通,蛋香唔算濃薯餅依d 大路野都夠脆, 其他蛋餅蘑菇都係正常甘奄列個型煎得唔錯,入面係全熟,口感就實左d粥反而唔錯,夠味,只係稀左d,但食落都夠棉最後試埋湯雲吞,肉餡偏多,比較滯蕃薯好軟糯又好甜,好好食佢仲有豬腸粉燒賣個d 就無試啦,已經好飽佢麥片係細盒完整一盒,比較衛生豆漿都係用屋型個種,疫情期間用依d 有包裝既始終比較好黎the market 都係食佢甜品就夠啦😂😂
黎staycation bk 埋佢既早餐

一入門口就見到d 鬆餅牛角酥類,賣相好吸引
鬆餅正常,朱古力味唔算濃
牛角酥夠脆,層次都幾多,唔錯

西多士普通,蛋香唔算濃

薯餅依d 大路野都夠脆, 其他蛋餅蘑菇都係正常甘

奄列個型煎得唔錯,入面係全熟,口感就實左d

粥反而唔錯,夠味,只係稀左d,但食落都夠棉

最後試埋湯雲吞,肉餡偏多,比較滯

蕃薯好軟糯又好甜,好好食

佢仲有豬腸粉燒賣個d 就無試啦,已經好飽

佢麥片係細盒完整一盒,比較衛生

豆漿都係用屋型個種,疫情期間用依d 有包裝既始終比較好

黎the market 都係食佢甜品就夠啦😂😂
2020-12-06
早餐
2020-12-11 2365 瀏覽
5/12那天訂了四位自助餐,滿懷希望在網上看到很多東西吃,但當夭步進餐廳一看,放在桌上的全是三百多元吃的平食材,除了龍蝦好些,其他什麽也差勁。連基本的例如:燒牛肉,生蠔和燉湯也沒有。連網上看到的火雞世沒有還收取聖誕的價錢。那海南雞飯,上面的雞用上冰鮮的,在網上看到D好多嘢去到都冇囉!網上的照片簡直是用來騙人吸引人來吃的。一位價錢就收八舊幾!簡直就係垃圾!
2020-12-05
聖誕節
2020-12-11 2721 瀏覽
見近排疫情個案下降就拿拿聲訂位食buffet先, 既然咁難得梗係訂間信譽可靠嘅餐廳食啦!果日12點鐘去到都唔算好多人,海鮮有蟹腳,龍蝦仔,大峴,翡翠螺,熱盤有豬仔骨,炸蝦餅,白汁魚柳等,最推介係雪耳椰子雞湯,好香濃,飲完成身暖哂,另外沙律bar都好多選擇且新鮮,仲有各式芝士,橙汁,西柚汁,檸檬茶都任飲如果甜品粉絲更加要留肚啦!每款甜品都好精緻,細細件可以試多幾款都唔怕肥,榴槤專區真係冇得輸,榴槤炸彈,榴槤三文治,榴槤班蘭蛋糕,榴槤芝士蛋撻....雖然價錢係貴d,不過係值得嘅。

雖然價錢係貴d,不過係值得嘅。

2020-12-09 1385 瀏覽
以往The market都好有水準,每次黎到都唔會令人失望,今次黎食dinner buffet,感覺就不勝從前了。款式選擇多,一般嘅冷盤海鮮、魚生都有,比較特別就有鵝肝,亦係我覺得最出色嘅一款。蟹腳好瘦削,亦唔係咁新鮮,以前黎食嘅時候就飽滿好多。黎到the market當然係想食佢最有名嘅榴蓮甜品,但可惜佢嘅榴蓮炸物都係凍曬同已經唔脆,可能係我拎得唔合時,有啲失望。雖然overall都唔錯,但同以往黎食嘅質素相比,係有啲失望嘅。

2020-12-09 1660 瀏覽
係唯港薈Book左2個月嘅自助晚餐,6號終於可以去試啦,講真,真係好期待,因為我知唯港薈D嘢食一向唔差,榴槤甜品仲要做埋依個月就無,所以先一早 book枱。佢地6點開始,我同朋友6點半去到,當然知坐邊後就即刻去睇下有乜食。第一碟一定係冷盤海鮮~有🦀腳🦞🦐同 蜆仔。龍蝦真係又乾又鮮,D蜆仔加左小小🍋汁都好過龍蝦,🦀腳同🦐真係好甜仲有少少海水嘅咸味,食完第一碟好快就再出去拎過😋。當晚無燉湯變咗蛇羹(我仲以為係碗仔翅😆) ,見好耐無飲過緊係試2啖啦,味道我淨係知落左好多花雕酒之外我真係食唔到有乜其他味😑。🦀粥好味,無味精,清清甜甜最啱就係食完濃味嘅食物後食。之後我仲食左~咖哩雞加薄片(雞好硬,薄脆片好咸),炭燒牛扒(有D肉味但多根,不過都 ok, 因為我鍾意有炭燒味,咖哩炸魚件(😑😑😑),帶子刺身(好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻又大隻又唔會有苦甘味)。凍花雕雞翼得沙薑味無花雕味,可能D花雕落晒去D蛇羹度😆。仲有D沙律,小吃我都唔講,因為無乜特別🤷🏻‍♀️,唔開心係無鮑魚, 生蠔同 片皮鴨😭。最後當然係主角榴槤啦,其實講真。。。都幾失望,當然榴槤係幾好,但得幾款,炸榴槤球淋晒, 班蘭榴槤蛋卷,奶凍同榴槤撻真
第一碟一定係冷盤海鮮~有🦀腳🦞🦐同 蜆仔。龍蝦真係又乾又鮮,D蜆仔加左小小🍋汁都好過龍蝦,🦀腳同🦐真係好甜仲有少少海水嘅咸味,食完第一碟好快就再出去拎過😋。當晚無燉湯變咗蛇羹(我仲以為係碗仔翅😆) ,見好耐無飲過緊係試2啖啦,味道我淨係知落左好多花雕酒之外我真係食唔到有乜其他味😑。🦀粥好味,無味精,清清甜甜最啱就係食完濃味嘅食物後食。之後我仲食左~咖哩雞加薄片(雞好硬,薄脆片好咸),炭燒牛扒(有D肉味但多根,不過都 ok, 因為我鍾意有炭燒味,咖哩炸魚件(😑😑😑),帶子刺身(好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻又大隻又唔會有苦甘味)。凍花雕雞翼得沙薑味無花雕味,可能D花雕落晒去D蛇羹度😆。仲有D沙律,小吃我都唔講,因為無乜特別🤷🏻‍♀️,唔開心係無鮑魚, 生蠔同 片皮鴨😭。最後當然係主角榴槤啦,其實講真。。。都幾失望,當然榴槤係幾好,但得幾款,炸榴槤球淋晒, 班蘭榴槤蛋卷,奶凍同榴槤撻真係無食第二次。但有一點各位食甜品時一定要拎埋最前排,原味榴槤醬,依個真係驚喜😍,榴槤雪糕都好味😋。 整體,真係唔好咁大期望,因為都幾失望😟! 值得一提既係當晚有一道菜係叫魚子醬蟹肉脆片,蟹肉味道清淡加魚子醬少少咸味真係估唔到都幾好味😍!!
PS---- 相片嘅箭咀指住嘅就係榴槤醬大家記得拎啦😄。
2020-12-06
  • 榴槤醬
  • 冷盤蝦
  • 貓山王榴槤雪糕
  • 長腳蟹
🤎Hotel icon lunch buffet🤍Hotel icon buffet的dinner buffet 好出名,牡丹蝦,帶子,魚子醬都係必食,但價錢平均每人800蚊,真係唔平🥺所以今次就介紹around 500蚊Icon 的lunch buffet🥰 由於我係Icon staycation 🙆🏻‍♀️lunch buffet 有85折,所有凍盤都好齊全,有名的榴槤甜品全部都係到🤤咁岩個日有氣酒仼飲❤️__________________刺身🍣吞拿魚同甜蝦都好新鮮,而且厚切吞拿魚,真係啖啖肉💕甜蝦係普通size甜蝦,但都幾甜的🙆🏻‍♀️即煮西冷牛扒🥩好 好 食🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️一定要叫廚師煮一塊新的西冷俾你,五成熟☺️牛肉好淋,好有燒牛肉香味🥩加上燒汁,香味十足!螺頭雞腳盅湯🍲燉盅湯真係次次都好正,每次煲既湯都好濃好入味🤤每次我都起碼飲兩盅,今次重有大大粒螺頭☺️螺頭唔硬,依然好夠味,大滿足🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️波菜帶子🌱🤦🏻‍♀️煮得太乾,帶子雖然大粒,但乾到一絲絲,唔掂😖北京片皮鴨🫔食個震已經凍曬,皮有點厚,鴨皮又無話特別香,都叫正常既🤔榴連班蘭雪芳蛋糕🍰超多榴連蓉係蛋糕入面☺️☺️係榴連愛好者的
🤎Hotel icon lunch buffet🤍
__________________
刺身🍣

即煮西冷牛扒🥩

螺頭雞腳盅湯🍲

波菜帶子🌱
🤦🏻‍♀️煮得太乾,帶子雖然大粒,但乾到一絲絲,唔掂😖

北京片皮鴨🫔
食個震已經凍曬,皮有點厚,鴨皮又無話特別香,都叫正常既🤔

榴連班蘭雪芳蛋糕🍰
超多榴連蓉係蛋糕入面☺️☺️係榴連愛好者的天堂,雪芳蛋糕好鬆軟,只係榴連味完全覆蓋左班蘭味,完全無問題,依然好好食❤️

Godiva 超濃朱古力雪糕🍦🍫
wow 估唔到會有Godiva食🥰想食好耐,平時要成50蚊一杯,今次係 仼 食!一出黎已經係深啡黑色,係我食過最濃朱古力味的軟雪糕🍦少少苦個種又不會覺得甜🤤好好食呀

__________________

#flywithme_staycation
#flywithme_尖沙咀
2020-12-09 1135 瀏覽
如無意外,今次應該係2020最後一餐dinner buffet。星期一晚食完,番到屋企已經好眼訓,都未趕得及打食後感,今朝一起身知道禁夜晚堂食,唔知今年解禁可否,點都好,同大家開心share一吓。Hotel ICON 家人指定想食,對上一次食dinner buffet已經係多年之前新開果陣,無幾耐之前食完lunch,對佢個dinner充滿期望,但可惜dinner buffet個性價比認真唔高。沙律前菜區,同午餐差唔多餐湯係龍蝦湯,午餐果陣係南瓜湯冷盆試左波記龍蝦,食落D肉麻麻地,用料唔算太新鮮,只係食左一隻咁多。今次主攻熱食。餐包配蟹肉魚子醬。有香煎鵝肝,個檔唔太起眼,放喺火鍋區旁邊,細細隻字寫住。熱盤食左炸蝦球,炸魚同焗海鮮,個焗海鮮用連螺殼上,入面其實係海鮮薯溶,賣相都幾特別。通常自助餐都有中湯,不過今次無中湯有蛇羹,出面天氣涼涼地,飲D熱野暖吓個胃都唔錯 。甜品唔多講啦,選擇唔多,最可惜係,D款同午餐完全一樣,全無新意。我作為甜品控,付出晚餐較貴嘅價錢,都會有合理期望甜品會同午餐唔同。疫情越演越烈,加上閒日,個場好少人,唔知係咪因為咁出少左款式 (希望只係呢個原因啦)。坐到九點幾

,唔知今年解禁可否,點都好,同大家開心share一吓

沙律前菜區,同午餐差唔多

餐湯係龍蝦湯,午餐果陣係南瓜湯

今次主攻熱食。餐包配蟹肉魚子醬

有香煎鵝肝,個檔唔太起眼,放喺火鍋區旁邊,細細隻字寫住

疫情越演越烈,加上閒日,個場好少人,唔知係咪因為咁出少左款式 (希望只係呢個原因啦)。坐到九點幾,個場差不多已經清哂場,不過服務員都仲好努力咁refill食物,呢個服務態度,非常令人appreciate

出面風高浪急,唔知幾時可以再出post同大家再開心share😂😂
2020-12-07
聖誕節
用餐優惠
信用卡優惠
2020-12-05 1583 瀏覽
限聚令下,一家三口外出吃東西都變得奢侈;爸爸對榴槤避之則吉,我同慧慧就超級愛吃啦﹗這天剛好慧慧考完試,可以輕鬆一下,就來到 二樓享用榴槤下午茶套餐﹗一個下午餐就可以嚐到幾款不同品種的榴槤,而且可以任食唯港薈自家製D101及D24榴槤雪糕配咖啡曲奇脆粒,對我來說是超值﹗榴槤雪糕好香濃厚實,好像在吃原件冷凍榴槤似的。榴槤下午茶甜點比鹹點多,再配經典英式傳統鬆餅配奶油忌廉及果醬,每位包自家製檸檬汁、果汁、illy即磨咖啡或茶鹹點血腥瑪莉香辣鮮蝦蘇格蘭煙三文魚他他多士西班牙辣肉腸橄欖串芝士釀意大利青瓜香脆炸薯球配燒烤醬甜點24K榴槤拿破崙D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒D197榴槤意大利芝士蛋糕榴槤斑蘭千層蛋糕D24榴槤椰子糯米糍馬來西亞直送紅蝦榴槤烏龍茶啫喱Forbidden D24榴槤蛋卷我喜歡由頂層開始吃下去,建議可以先從紅蝦榴槤吃起,纖維較多,肉質綿密,味道較清淡。D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒,香脆泡芙空氣感十足,與甜美幼滑的榴槤餡料十分搭配,榴槤甜品,沒有違和感。接下來,是24K榴槤拿破崙,整件放進口裡,香脆拿破崙與香濃幼滑的榴槤層,2者的口感味道都好突出呢﹗D197榴槤意大

榴槤雪糕

烏龍茶啫喱
Forbidden D24榴槤蛋卷

馬來西亞直送紅蝦榴槤

D198金鳳榴槤泡芙配咖啡曲奇脆粒

D197榴槤意大利芝士蛋糕,以極品D197貓山王及illy咖啡做Tiramisu,其實蠻搭配的,因為D197口感比較creamy,而且甜中帶苦,不過貓山王實在強勁,幾乎嚐不到咖啡味呢﹗
D197榴槤意大利芝士蛋糕

Creamy過後,以金黃香脆Forbidden D24榴槤蛋卷伴榴槤雪糕來吃,加倍滋味。
Forbidden D24榴槤蛋卷

榴槤斑蘭千層蛋糕,柔軟帶少許濕潤;緊接著是軟糯的D24榴槤椰子糯米糍,2者味道相似,搭配同屬馬來西亞的榴槤,格外美味。
榴槤斑蘭千層蛋糕

吃完榴槤甜點,以烏龍茶啫喱或自家製檸檬汁清清口腔,再嚐鹹點。

鹹點都比較惹味帶少許辣的,我就比較喜歡血腥瑪莉香辣鮮蝦,惹味又鮮甜,另一款好像咖喱蛋旦的是香脆炸薯球配燒烤醬,真的給它外形騙到呢﹗

下午茶期間,遇到資深糕餅行政總廚Danny Ho,我們有口福了,嚐到新鮮熱辣的榴槤一口芝士撻,yummy yummy﹗

榴槤芝士一口撻
2020-12-02
5 分鐘 (堂食)
榴槤雪糕
榴槤芝士一口撻