The Market

2020-12-09 1650 瀏覽
係唯港薈Book左2個月嘅自助晚餐,6號終於可以去試啦,講真,真係好期待,因為我知唯港薈D嘢食一向唔差,榴槤甜品仲要做埋依個月就無,所以先一早 book枱。佢地6點開始,我同朋友6點半去到,當然知坐邊後就即刻去睇下有乜食。第一碟一定係冷盤海鮮~有🦀腳🦞🦐同 蜆仔。龍蝦真係又乾又鮮,D蜆仔加左小小🍋汁都好過龍蝦,🦀腳同🦐真係好甜仲有少少海水嘅咸味,食完第一碟好快就再出去拎過😋。當晚無燉湯變咗蛇羹(我仲以為係碗仔翅😆) ,見好耐無飲過緊係試2啖啦,味道我淨係知落左好多花雕酒之外我真係食唔到有乜其他味😑。🦀粥好味,無味精,清清甜甜最啱就係食完濃味嘅食物後食。之後我仲食左~咖哩雞加薄片(雞好硬,薄脆片好咸),炭燒牛扒(有D肉味但多根,不過都 ok, 因為我鍾意有炭燒味,咖哩炸魚件(😑😑😑),帶子刺身(好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻又大隻又唔會有苦甘味)。凍花雕雞翼得沙薑味無花雕味,可能D花雕落晒去D蛇羹度😆。仲有D沙律,小吃我都唔講,因為無乜特別🤷🏻‍♀️,唔開心係無鮑魚, 生蠔同 片皮鴨😭。最後當然係主角榴槤啦,其實講真。。。都幾失望,當然榴槤係幾好,但得幾款,炸榴槤球淋晒, 班蘭榴槤蛋卷,奶凍同榴槤撻真
第一碟一定係冷盤海鮮~有🦀腳🦞🦐同 蜆仔。龍蝦真係又乾又鮮,D蜆仔加左小小🍋汁都好過龍蝦,🦀腳同🦐真係好甜仲有少少海水嘅咸味,食完第一碟好快就再出去拎過😋。當晚無燉湯變咗蛇羹(我仲以為係碗仔翅😆) ,見好耐無飲過緊係試2啖啦,味道我淨係知落左好多花雕酒之外我真係食唔到有乜其他味😑。🦀粥好味,無味精,清清甜甜最啱就係食完濃味嘅食物後食。之後我仲食左~咖哩雞加薄片(雞好硬,薄脆片好咸),炭燒牛扒(有D肉味但多根,不過都 ok, 因為我鍾意有炭燒味,咖哩炸魚件(😑😑😑),帶子刺身(好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻又大隻又唔會有苦甘味)。凍花雕雞翼得沙薑味無花雕味,可能D花雕落晒去D蛇羹度😆。仲有D沙律,小吃我都唔講,因為無乜特別🤷🏻‍♀️,唔開心係無鮑魚, 生蠔同 片皮鴨😭。最後當然係主角榴槤啦,其實講真。。。都幾失望,當然榴槤係幾好,但得幾款,炸榴槤球淋晒, 班蘭榴槤蛋卷,奶凍同榴槤撻真係無食第二次。但有一點各位食甜品時一定要拎埋最前排,原味榴槤醬,依個真係驚喜😍,榴槤雪糕都好味😋。 整體,真係唔好咁大期望,因為都幾失望😟! 值得一提既係當晚有一道菜係叫魚子醬蟹肉脆片,蟹肉味道清淡加魚子醬少少咸味真係估唔到都幾好味😍!!
PS---- 相片嘅箭咀指住嘅就係榴槤醬大家記得拎啦😄。
2020-12-06
  • 榴槤醬