2017-11-16 238 瀏覽
呢度既menu上既食物選擇有好多, 證明左其實韓國菜除咗韓燒、炸雞同部隊鍋, 都有好多其他野食嫁。佢地仲有Korean Vegan menu, 素食者都可以食韓國野。素。仙人掌果卡邦尼湯底質感較creamy, 佢用左豆乳黎做既湯底, 個豆味好香, 一路打邊爐一路飲豆乳芝士湯, 好正~個人推介紅棗草莓雪沙, 入面有甜甜既紅棗粒同零藥水味既士多啤梨味, 好refreshing, 係唔識形容既好味, 每次黎我都會order一杯黎飲。

2017-11-15
  • 泡菜煎餅
  • 麻藥燒粟米
2017-11-13 2829 瀏覽
去左轉韓國番黎,已經完全地愛上左韓食,番黎之後唯有望梅止渴,去黎間食開既韓國餐廳~上枱時冷麵煙霧四出,猶如仙氣一樣,估唔到冷麵都可以咁吸睛xd先將冷面放入碗中,再加入自選醬汁,然後同牛肋骨、泡菜、水梨、青瓜及糖心蛋等等一齊享用,口感豐富,醬汁令人更開胃,麵球比較大,可以分兩次食。韓牛伴飯,每次食開韓食最中意就係佢地既伴飯,多蔬菜之餘又有辣醬調味唔會寡,食落去既健康又美味,不過呢間既伴飯的確太貴了..伴飯精髓就係紫菜!加左紫菜之後,口感同味道簡直兩個唔同世界,味覺昇華起碼三倍XD所以我咁中意食伴飯係有原因~~青檸牛油果麻藥炸雞,炸雞沾滿牛油果同青檸醬汁,而每件炸雞都相當大件又抵食,食落去味道偏酸,青檸味較濃,而且醬汁好容易沾到面上,炸雞外脆內軟,芝士粉做到調味昇華作用,不過相對上牛油果味道完全被覆蓋,呢方面希望有更好既改進~水果柚子茶,同冷麵一樣上枱時有煙霧效果,所以大家影相都要影到及時!價錢相對上貴,但呢個份量足以令二人飲上兩杯,而且同樣係仙氣之選~柚子茶包括有柚子、檸檬、士多啤梨同薄荷葉,柚子同薄荷葉都可以去油膩感,食炸雞既時候就要飲番杯,淡淡柚子香,加上酸酸甜甜口感,清新開胃。

手撕韓式牛肋骨冷麵

口感豐富,醬汁令人更開胃,麵球比較大,可以分兩次食。

韓牛伴飯

食落去既健康又美味,不過呢間既伴飯的確太貴了..
韓牛伴飯
所以我咁中意食伴飯係有原因~~
青檸牛油果麻藥炸雞

青檸牛油果麻藥炸雞炸雞沾滿牛油果同青檸醬汁,而每件炸雞都相當大件又抵食,
食落去味道偏酸,青檸味較濃,而且醬汁好容易沾到面上,
水果柚子茶

柚子茶包括有柚子、檸檬、士多啤梨同薄荷葉,
柚子同薄荷葉都可以去油膩感,食炸雞既時候就要飲番杯,
淡淡柚子香,加上酸酸甜甜口感,清新開胃。
2017-11-13 202 瀏覽
朋友介紹哩間餐廳,話好好食,今晚就來晚餐。餐廳燈光比較暗,設計簡約時尚,感覺唔錯。我地叫咗泡菜煎餅,韓式牛肉炒粉絲,青檸牛油果麻藥炸雞,韓式魚餅湯。泡菜煎餅,酸酸辣辣,好惹味。韓式牛肉炒粉絲,睇落分量唔算多,不過原來都夠食。味道好好呀,可能因為我鍾意濃味,牛肉好腍,份量都夠多,粉絲都煮得好腍,好入味。青檸牛油果麻藥炸雞,賣相已經好吸引,味道都好好,好特別,炸雞上面滿滿牛油果醬,酸酸甜甜,好清新,唔油膩,炸雞都算脆,有肉汁,亦唔會覺得好油。韓式魚餅湯反而一般,比較淡味,不過魚餅都唔錯。總括,餐廳都值得推介👍🏻
2017-11-13 271 瀏覽
朋友好有心,知道我一直想試Joomak, 所以book定位,星期日晚上去食。7點入到餐廳,90分鐘限時進餐。點餐時,雖然我地用純正廣東話講出食物名稱,但店員會好專業咁將食物名稱翻譯成密碼,覆單時更加有禮貌地示意自己唔知餐名,只知暗號,並直接叫我地自己搵返對應菜名,呢份專業,真係令作為客人嘅我目定口呆。上餐速度極快,轉眼間就上晒所有菜式。部分加左濾鏡之後,賣相幾好嘅。雪耳salad幾好,但無咩驚喜。紫薯薯條,當甜品都唔差,不過個醬係迷之醬。坦白講,最好食同最特別就係羽衣甘藍煎餅,出面應該比較難搵到來食。甘甘地嘅味道,估唔到同煎餅嘅質地好夾。吞拿魚飯圈,無特別,有啲似阿媽細個整來帶去小學旅行食嘅feel。好辣並好普通嘅年糕。入坐後,我地明白食水珍貴,佢地完全唔提供食水係完全無問題,但我地分別喺唔同時間問可唔可以俾杯水3次都無,到終第四次問時得到水喉水味濃郁嘅4杯水時,我地真係當場有啲感動到想喊,一定唔係辣到想喊。素炸雞,我諗素食者唔好對佢有太高期望。佢個疑似bbq醬鹹到喊,咁啱我下午去左天后一間齋店食飯,啲酸齋都好食過佢。到食左60分鐘,店員間歇性整理餐桌,再俾埋張單我地埋左佢,話有人等緊

上餐速度極快,轉眼間就上晒所有菜式。
部分加左濾鏡之後,賣相幾好嘅。

雪耳salad幾好,但無咩驚喜。

紫薯薯條,當甜品都唔差,不過個醬係迷之醬。

好辣並好普通嘅年糕。

到食左60分鐘,店員間歇性整理餐桌,再俾埋張單我地埋左佢,話有人等緊。雖然我差啲就誤會我隻手錶有時差,差左三十分鐘,不過坐得唔舒服又好嘈,佢又咁體貼叫我地走,咁我地都好合作離開,亦都唔會再有下一次喇。

唔算好貴,又有超卓嘅服務態度...

我希望,同樣係韓式餐廳嘅Schxxl Fxxd 遲啲都可以打入海港城啦,其他人可以有多一點選擇嘛。

祝佢生意興隆啦。
2017-11-13
慶祝紀念
生日
2017-11-11 281 瀏覽
今晚我們黎左尖沙咀,查左openrice。。。諗住試呢間多人like既韓國菜。。。。點知有點失望!要等都吾緊要但是好可惜烤牛肉真是好咸!如果要黎,下次真是吾會再叫呢個
如果要黎,下次真是吾會再叫呢個
吞拿魚卷
烤牛肉
2017-11-11
吞拿魚卷
2017-11-10 208 瀏覽
去完wine & dine都已經好夜,坐船返去尖沙咀最近就係去海運醫肚。好多餐廳都已經過左last order,所以就入左呢間韓式餐廳試下佢既韓式素菜。太夜唔想食咁多,所以只點左兩款食物同兩杯飲品先黎杯癲峰狀態3.0💥聽個名覺得好好笑,仲有1.0,2.0同埋3.0比你選擇店員解釋數字係代表羽衣甘藍既濃度,咁本身都接受到佢既味道,所以就㨂左3.0入口好清新,無加任何調味,不過唔會有菜青味其實我自己覺得,羽衣甘藍本身無乜味道平時都好喜歡韓國泡菜煎餅,今次就試下健康羽衣甘藍煎餅 🥦好green呀!本身都對呢款菜有好感,煎餅幾厚身,但就唔係煎得好香口,入口無咩味道,只食到淡淡既杞子甜味,點少少醬汁味道會好d韓式甜辣素炸雞 🐔呢個炸雞其實係面根,幾有口感,亦都炸得唔錯,唔會好油。加埋個甜辣醬真係幾惹味,要小心個辣醬都真係幾辣下🔥飲品食物都只係一般般,未試過的可以試一次。不過有一點真係將成餐飯扣晒分,就係員工竟然在人客仲在用餐既時候掃地清潔!仲要係大大力將地上面既塵掃起🙊 呢一點真係幾過份,見到那位員工仲要係一位senior同事! 相信公司真係要好好注意呢一點⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️

太夜唔想食咁多,所以只點左兩款食物同兩杯飲品

先黎杯癲峰狀態3.0💥
聽個名覺得好好笑,仲有1.0,2.0同埋3.0比你選擇

入口好清新,無加任何調味,不過唔會有菜青味
其實我自己覺得,羽衣甘藍本身無乜味道

平時都好喜歡韓國泡菜煎餅,今次就試下健康羽衣甘藍煎餅 🥦

韓式甜辣素炸雞 🐔

飲品食物都只係一般般,未試過的可以試一次。

2017-10-29
同朋友在尖沙咀海港城行街後, 就腳就來到 The Joomak 食新款韓式料理。 店裝潢工業風,好有時代風格。 可從大窗口桃望到無敵大海景,可欣賞維景靚靚景色。 * * *【海帶湯】$78 海帶湯內有好多料,有海帶、冬瓜、冬菇及肉片等等, 味道清甜不油膩。* * *【手撕韓式牛肋骨冷麵】 $108 選香草柚子汁 上台時冷麵煙霧散發出來,好有詩情畫意; 首先將爽口冷面放入碗中,倒入清甜甜不酸柚子汁味道很搭, 與手撕牛肋骨、泡菜、水梨、青瓜及糖心蛋來一齊來食, 味道不錯,十分開胃呢!* **【青檸牛油果麻藥炸雞】$138這炸雞口感特別,沒有乾淨淨口感, 沾滿了牛油果及青檸醬汁, 味道想不到好清新, 帶酸酸味道, 而口感軟滑,並配淋上芝士粉, 口感及味蕾十分豐富,令人回味無窮。*  * *【羽衣甘籃煎餅】 $88 這羽衣甘籃煎餅好香脆可口, 並冇乜青澀味,不自覺食多幾塊呢! * * *【水果覆盆子紅醋】 $128 選了水果覆盆子紅醋飲品, 這都是有煙霧散發出來,好有詩意; 飲下不是太酸,帶酸甜, 有淡淡覆盆子香味,飲後可幫助消化一下呢! * * *飯尾昇點了甜品【雪糕.焦糖爆谷】 $78
同朋友在尖沙咀海港城行街後,
就腳就來到 The Joomak 食新款韓式料理。
店裝潢工業風,好有時代風格。
可從大窗口桃望到無敵大海景,可欣賞維景靚靚景色。

海帶湯$78
海帶湯內有好多料,有海帶、冬瓜、冬菇及肉片等等,
味道清甜不油膩。

手撕韓式牛肋骨冷麵 $108 選香草柚子汁
上台時冷麵煙霧散發出來,好有詩情畫意;
首先將爽口冷面放入碗中,倒入清甜甜不酸柚子汁味道很搭,
與手撕牛肋骨、泡菜、水梨、青瓜及糖心蛋來一齊來食,
味道不錯,十分開胃呢!

* **
青檸牛油果麻藥炸雞$138
炸雞口感特別,沒有乾淨淨口感,
沾滿了牛油果及青檸醬汁,
味道想不到好清新, 帶酸酸味道,
而口感軟滑,並配淋上芝士粉,
口感及味蕾十分豐富,令人回味無窮。

*  * *
羽衣甘籃煎餅 $88
這羽衣甘籃煎餅好香脆可口,
並冇乜青澀味,不自覺食多幾塊呢!

水果覆盆子紅醋$128
選了水果覆盆子紅醋飲品,
這都是有煙霧散發出來,好有詩意;
飲下不是太酸,帶酸甜,
有淡淡覆盆子香味,飲後可幫助消化一下呢!

飯尾昇點了甜品
雪糕.焦糖爆谷 $78
將焦糖醬倒入軟滑的雲呢拿雪糕,
配上幾粒香脆爆谷,
味道香甜誘人。
約左兩個朋友去食飯, 我最早到, 拎飛先, 見到下一張檯就到我~等左15分鐘左右就有檯....但得二人位, 要迫住坐三個人。 (因為我兩位朋友未到, 用餐時間只有90分鐘, 我就同店員講, 我等下一張檯。店員有D不悅, 話起碼要等多15分鐘先有四人檯, 我話OK) 結果我足足等左55分鐘 (計埋之前30分鐘) , 忍唔住再問店員....佢先話...個號碼叫左.......要再安排 (但我起佢面前等左咁耐, 一步都無離開過~)點知佢最後派個位, 都係二人檯......三個人逼埋一齊食......食到一肚氣...朋友開心gathering.....變成一肚火既晚餐...免費都唔會再食...
2017-11-03
55 分鐘 (堂食)
2017-11-03 3914 瀏覽
海港城近排又變大左,其實維港填極都仲有真係幾犀利,由LCX一路行到最尾就會發現有個新地帶,有無敵海景,參觀過後就入番LCX,JOOMAK好耐之前食過,記得質素不錯,值得再食JOOMAK雖然成日大排長龍,但好彩佢夠大間,流轉會比較快,餐廳最入的位置可以飽覽維港景色,雖然維港由細睇到大,但唔知點解,五光十色,就係百看不厭MENU同我好耐之前黎食的時候已經唔同晒,好似多左好多食物,而且大多數都係素食,素食人士就有福了,好少見到韓國餐廳會有咁多素食,食物種類有好多變化水果覆盆子紅醋 ($128)簡單一款飲品,餐廳都做左特別效果,店員將圓球放落去就隨即有好多煙冒出,中間插左一支香草,好有熱帶雨林感覺,飲品飲落只有好少的酸味,水果味突出,飲落都幾開胃手撕韓式牛肋骨冷麵 ($108)冷麵係期間限定食品,所以點都要試下,有兩款冷麵汁可以揀,我地揀左香草柚子汁,同樣地係充滿視覺效果的一道菜,每次都好喜歡乾冰做成的仙景效果,配菜分別有泡菜、水梨、青瓜、糖心蛋、韓式牛肋骨,韓式牛肋骨用手撕方式,一絲絲起晒肉,一濃一清新配搭好襯,先將冷麵夾到碗中,再加入冷麵汁,跟住就加埋配料,喜歡的仲可以加埋紫菜,咁就可以起

水果覆盆子紅醋 ($128)
手撕韓式牛肋骨冷麵 ($108)
冷麵係期間限定食品,所以點都要試下,有兩款冷麵汁可以揀,我地揀左香草柚子汁,同樣地係充滿視覺效果的一道菜,每次都好喜歡乾冰做成的仙景效果,配菜分別有泡菜、水梨、青瓜、糖心蛋、韓式牛肋骨,韓式牛肋骨用手撕方式,一絲絲起晒肉,一濃一清新配搭好襯,先將冷麵夾到碗中,再加入冷麵汁,跟住就加埋配料,喜歡的仲可以加埋紫菜,咁就可以起動啦
健營藜麥沙律 ($128)
由於我地會食炸雞,所以就叫個沙律平衡一下,藜麥作為SUPER FOOD,對人體有多種益處,配搭新鮮蔬菜,仲有牛油果同芒果,好豐富清新的一道沙律
卡邦尼年糕 ($68)
呢道FUSION菜百吃不厭,本身我好鐘意食卡邦尼,呢碟年糕的醬汁芝士味夠晒濃,仲有一片片芝士一齊食,加入不少的菜苗令整件事無咁漏
青檸牛油果麻藥炸雞 ($138)
呢碟炸雞實在做得非常高質素,我鐘意食炸雞但又怕熱氣,呢款炸雞正合我意,加入大量牛油果醬,頓時變得無咁熱氣,再加上青檸的清新,就算食咁多肉都唔會太漏,麻藥炸雞係韓國人氣好高,網上有好多報章都形容為一試上癮,今次一食終於感受到有幾美味
韓蔘素雞湯 - 半份 ($138)
人蔘雞湯飲過好多次,但素雞湯都真係第一次飲,再一次欣賞餐廳為左素食者作出的食物安排,開頭我都擔心用素雞個湯會唔會無咁濃,但就剛剛相反,呢碗湯比我係香港之前所飲到的是最濃的一碗,原因係佢夠足料,原條粗粗的韓蔘,唔似平時飲到的貓鬚,加上大量的杞子同紅棗,整個湯充滿著蔘的甘香,仲有杞子同紅棗帶來的甜,素雞好似一個包袱咁,咬落質感都幾似雞肉,$138實在好抵食

香港咁多餐廳,香港人又特別識食,可以一直保持人氣必定有唔少原因,今次再食,終於明白點解JOOMAK開左咁耐,就算平日都依然大排長龍,食物既照顧到素食者又顧及到肉食的一群,而且每樣食物都好有質素,維港景觀,價錢又唔算好貴,我都要成為粉絲了
2017-10-24
2017-11-02 240 瀏覽
成日都會諗壽司同Kimbap有咩分別🤔 Google大神話壽司會多左壽司醋 通常較細嚿 🇯🇵 Kimbap嘅飯唔一定要珍珠米 通常用醃製食物為主🇰🇷 不過呢款 韓式松子仁吞拿魚飯卷($98) 用左吞拿魚做主菜 其實都幾似熟吞拿魚壽司😂 不過理得佢好食就得啦 吞拿魚味道濃郁 加埋青瓜紅蘿蔔 清清地一啲都唔漏 重點係松子😳 松子嘅香味令成個kimbap昇華左 大家值得一試👍🏻之後再叫左兩款肉 第一款芝香。雞($138) 超級多既芝士醬淋上去炸雞上面 特別在於加埋番茄醬 酸酸地又有芝士香牛魔王點會無叫牛肉 燒L.A.牛肋骨($198) 牛味香濃 尤其是近骨位味道更加濃 而且佢燒得唔會太乾身 夠醬汁同肉本身既juicy澱粉質就叫左卡邦尼tteok bboki($88) 同埋 紫菜三文魚拌飯($78) 卡邦尼汁都調較得幾creamy 但又唔會太漏 拌飯大家撈既時候要小心啲😂 我朋友撈到成枱都係哈哈
成日都會諗壽司同Kimbap有咩分別🤔

2017-10-31 2494 瀏覽
陳家三姐妹,也許,年齡有點兒差距。然而,我們的心智,是一樣的 - 永遠停留在最純真的歲月裏。這夜,為慶祝生日,小雞提議去海港城的The Joomak吃韓國菜。據說,總店設於韓國江南的The Joomak,以「朝鮮酒幕」自居,希望把餐廳打造成一間韓式新派居酒屋。餐廳裝潢走工業風格,簡樸型格,近窗位置更可以一覽無敵維港大海景。 小豬,人如其名,是一隻慢條斯理,且欠缺方向感的豬。我們飢腸轆轆,就先點來食物,邊吃邊等。 煙霧彌漫的水果覆盆子果醋$128,據說有促進新陳代謝,養顏美容之效。呷一口,果香味十分濃郁,味道酸香有致,然醋味並不算太過突出。 另一款視覺果也是極其迷濛且富意境的甜腐皮冷麵$98,清清淡淡的,可說是夏日透心涼之作。除了三團冷麵,還有紅蘿蔔絲、青瓜絲、白蘿蔔條、甜腐皮和半隻流心蛋。吃時,宜把材料均勻地混合在一起,再加入適量醬油拌勻同吃。 青檸牛油果麻藥炸雞$138,一個既創新又有趣的組合。未上枱,大家都挺期待的﹗炸雞炸至外脆內嫩,重重地被醬汁覆蓋。牛油果醬本身質地軟滑,再混入惹味香濃的芝士粉,配上酸香有致的青檸,讓炸雞的味道更為豐富多變,酥香而不油不膩,教人食指大

青檸牛油果麻藥炸雞$138,一個既創新又有趣的組合。未上枱,大家都挺期待的﹗炸雞炸至外脆內嫩,重重地被醬汁覆蓋。牛油果醬本身質地軟滑,再混入惹味香濃的芝士粉,配上酸香有致的青檸,讓炸雞的味道更為豐富多變,酥香而不油不膩,教人食指大動。大家宜盡快享用炸雞,因為放得太久,牛油果芝士醬會凝固,炸雞也失去溫熱,口感食味會大減。

小雞,再點來一杯紅粉斐斐的紅棗草莓雪沙$58,試一口,果香濃郁,清爽怡人。

小豬,要來了一杯賣相極其趣緻的冰Storm菠蘿梳打$58,感覺有點兒像一隻小海豚。冰凍的特飲,用上新鮮菠蘿和梳打調製,味道鮮甜且清新,真的是夏日涼伴之選。

韓式煮魚湯$128,一客有三串魚肉,剛好一人一串。湯頭清甜,魚肉緊實柔韌,魚味也算濃香。三串厚薄得宜的韓式魚蛋浸在湯内同煮,口感軟綿,配上其他菜蔬配料,鮮甜味美之作。

小豬小雞太過年輕了,不再來點炸物,好像意猶未盡的。酥炸芝士魷魚俑$68,香軟魷魚,沾上薄漿炸至外層金黃,內裏盡是流心惹味的芝士,極其邪惡,卻,又極其滋味。

另一款酥炸韓國雞髀菇$68,外酥脆內香軟,繞富嚼勁與口感。

卡邦尼年糕$68香濃又creamy,煙韌的年糕沾滿濃滑的醬汁,配上甜甜的洋蔥及香口煙肉,美味非常!

雪糕提拉米蘇$78,乃咖啡、雪糕和手指威化餅的組合,與坊間常見的不大一樣。

吃完飯,決定搭船離開。尖沙咀碼頭周遭的夜景,真的很美﹗

2017-10-16
2017-10-23 345 瀏覽
難得約到十個人一齊出黎,我地搵佐間可以放便大家既餐廳,尖咀好多選擇,最後黎到呢間。星期五好多人,記得要bk位。可能因為係LCX, 離地鐵站好遠下,要預時間行入去。燒LA牛肋骨有6件,d牛肋骨有醃過既,燒出黎好入味,又好多肉汁,佢仲配佐好多沙律菜,d沙律菜都幾新鮮ga! 松子仁吞拿魚卷熔岩芝士包包中間載住半溶既芝士,熱熱地。d串燒又燒到好香,加埋d芝士一齊食,好肥呀!不過都唔會放過佢ga la羽衣甘藍煎餅朋友推介,味道不錯,煎得好好,外層香脆,中間係軟棉棉。

松子仁吞拿魚卷

熔岩芝士包

羽衣甘藍煎餅
朋友推介,味道不錯,煎得好好,外層香脆,中間係軟棉棉。
2017-08-08
我地兩公婆黎吃個午餐,諗住搵個舒服啲既地方坐下,兼有靚景。點知今日有郵輪泊岸,咩維港景色都遮住了🙄午餐set lunch既選擇唔太多,不過都揀到。呢個係韓式牛肉飯,味道ok,老公問我如何韓式,我都答唔出,只係好多菜同珍珠米,份量都算多。😱😱😱😱但最唔好既感覺係,有條好長好長既頭髮享碗野入面,真係勁長頭髮,好似咁既價錢既食肆唔應該衛生咁差😱😱😱😱😱😱😱😱😱雖然佢有換比我,但個感覺都唔係太好吧
我地兩公婆黎吃個午餐,諗住搵個舒服啲既地方坐下,兼有靚景。
點知今日有郵輪泊岸,咩維港景色都遮住了🙄

午餐set lunch既選擇唔太多,不過都揀到。

雖然佢有換比我,但個感覺都唔係太好吧
2017-10-19 3621 瀏覽
同一組合,年度之會,想不到由咖啡廳裏的月餅聚發展為商場之中的韓食團 先前被LCX的變革震撼到,熟悉的景象不復見,倒是觀賞到日落時分的維多利亞港 不過風景換畫,Joomak仍然不改人氣暢旺,每每路經總見不少食客在座 甚至見過有人因為等位時間超過預想而激動起來,心中一惑:「真係需要咁樣?」 作為即興份子,這次為了順利一聚,還是得預早留位,以免蹈人舊轍 及時趕到,不至身水身汗,但以清新果茶起頭絕不會有差池 店方即席調製,秒間煙霧瀰漫的水果柚子茶 $128(兩人份)當然吸睛 酸甜果香輕巧,頗為自然,味道不會似藥水,收得開胃解膩之效 慣常會將粥粉麵飯等重澱粉主食放到後頭,作為臨門一腳的飽腹之用 不過在依然時有濕焗的秋季,涼爽清新的冷麵倒是不錯的前盤選擇 經歷色彩繽紛的艾草、南瓜及紅梅時代,來到十月,換上一身瑪黛茶的淡綠 韓式辣豬肉瑪黛茶4°C冷麵 $98伴著一縷輕煙而至,效果明顯,Photo-friendly 豬肉薄身無韌,辣度其實不高,香口不刺激,有時遇著脆骨位更能豐富嚼感 冷麵條條分明細順,對版溏心蛋增潤,另有泡菜、水梨及青瓜配料添韓風 本可選味噌杏仁奶作蘸汁,然而當晚暫停供應,幸好香草

及時趕到,不至身水身汗,但以清新果茶起頭絕不會有差池
酸甜果香輕巧,頗為自然,味道不會似藥水,收得開胃解膩之效

不過在依然時有濕焗的秋季,涼爽清新的冷麵倒是不錯的前盤選擇
本可選味噌杏仁奶作蘸汁,然而當晚暫停供應,幸好香草柚子汁都正路,酸清開胃

Joomak一向走有趣玩味路線,每每見新意,就如眼前的青檸牛油果麻藥炸雞 $138
一身綠意來自牛油果醬,潤感十足,著實不重青檸酸,滿滿的芝士甜辣粉添上趣味
炸雞脆身無滲油,屬方便易吃的去骨版本,啖啖肉之餘不失濕潤,亦無雪味腥意

秋意正濃,漸漸適合吃一些鍋品燒物,友人提議來客板燒安格斯肉眼扒 $228
安格斯肉眼紅白色鮮富亮澤,厚薄合宜,記憶中也有八至十件奉桌
肉香腍嫩而多汁,多虧友人的燒烤功力高強,不蘸醬吃原有風味更佳
同附水牛芝士片,職員指可以放上肉眼扒烘融,但個人認為與菇菌蔬菜較匹配

與韓牛隔別兩三星期,透過自己動動手系列之貳--鹽燒1++韓牛拌飯 $198相會
韓牛油脂不多,肉香不膻,薄切亦帶彈感,就是不覺鹽燒的鹹焦味道
伴入大量蔬菜,叫我們以為自己頓時變得健康,以蒜片添上香氣,不怕油膩辣嗆
調味又未有想像中的濃重,而飯底粒粒分明,保留應有咬口,裹汁亦無礙
2017-10-19 352 瀏覽
今日喺呢度同朋友慶祝生日我係平日嘅關係七點半去到都冇乜人Book咗八點鐘早到所以早左入去晚餐時段每枱限時90分鐘第一次係呢間餐廳食飯所以都唔知有咩好食叫服務員推介一下冷面係每個月有限定嘅今個月係綠茶味一嚟到嘅時候出晒煙嘅因為下層係有乾冰味道普通食出唔綠茶味反而中間嗰啲豬肉好好味佢比左一桶韓式紫菜俾我哋撈冷麵食跟住喺介紹炸雞牛油果醬好出色👍👍好大份有成八九件卡邦尼年糕正常味道份量偏小但多汁有埋菇同煙肉粒👍🏻👍🏻土耳其蘋果茶好大喎但唔可以添加熱水士多啤梨紅棗沙冰冇紅棗味道而且冇甜味嘅原先想叫甜品但係所有奶凍售罄
今日喺呢度同朋友慶祝生日
我係平日嘅關係