2018-01-23 73 瀏覽
沉悶星期三,晚上帶女朋友食好野撥走苦悶~計劃是望住海景食人蔘雞湯~ 經常路過LCX都見The Joomak坐滿人,一早想試一試前日路過見到人蔘雞湯!正!女朋友好鐘意食所以一定要試下雖然有點小貴,但寫了是西班牙無激素雞,可接受交比女主角發板,最後決定豪一豪食龍蝦羽衣甘藍,冰菜,泡菜墨魚滑🤖都好少見,夠晒特別因為一早6:30去食,還有很多位,而且可以坐窗邊😍7點幾已經坐滿大半窗外夜景很浪漫主角人蔘春雞湯推薦!很有人蔘味,雞煲到一拆即散,但保持肉滑,配上鹽粒食更好,人蔘一大條,食埋唔浪費,女朋友話冬天要補下雞中有糯米,跟我在韓國食過的相似,糯米配人蔘雞湯好滋味!飲完湯叫店員再加水食火鍋,加的是人蔘味的湯!主角龍蝦新鮮,餐廳已切開龍蝦數份方便進食,日本豪唔腥,算好食👍🏾肥牛有咬口啖啖肉,豬腩肉食落似燻蹄,配上甜味的醬汁更正!支竹打結方便夾,栗米超甜,紫薯、南瓜都好甜,要留意早d夾來食,太耐會融在湯浪費了,冰菜咬落似食緊冰薄😂😂😂好得意,未食過這種口感!最後驚喜是泡菜墨魚滑,原來幾好食!有點似韓燒時的爐邊泡菜蛋味道墨魚滑及鯪魚滑都加入泡菜,但左邊墨魚滑味道更出👍🏾女朋友食完都讚我今晚安排不錯,加
經常路過LCX都見The Joomak坐滿人,一早想試一試

前日路過見到人蔘雞湯!正!女朋友好鐘意食所以一定要試下

雖然有點小貴,但寫了是西班牙無激素雞,可接受

交比女主角發板,最後決定豪一豪食龍蝦

羽衣甘藍,冰菜,泡菜墨魚滑🤖都好少見,夠晒特別

窗外夜景很浪漫
人蔘春雞295

人蔘雞+糯米

雞中有糯米,跟我在韓國食過的相似,糯米配人蔘雞湯
好滋味!
飲完湯叫店員再加水食火鍋,加的是人蔘味的湯!

泡菜墨魚滑、鯪魚滑

最後驚喜是泡菜墨魚滑,原來幾好食!
有點似韓燒時的爐邊泡菜蛋味道
墨魚滑及鯪魚滑都加入泡菜,但左邊墨魚滑味道更出👍🏾
女朋友食完都讚我今晚安排不錯,加分😍
2018-01-23
人蔘春雞295
人蔘雞+糯米
泡菜墨魚滑、鯪魚滑
  • 人蔘春雞湯
2018-01-16 84 瀏覽
尖沙咀LCX的The Joomark,有華麗的海景,也有美味的韓國美食!。坐在窗邊的位置,真的是坐擁維多利亞港美麗的景色!🌃 在如斯美景下,人蔘雞湯火鍋底,更是錦上添花🌸人蔘雞湯用料不俗,完全感受到人蔘和雞的精華,我們三人都對湯底讚不絕口,不斷提醒對方要在打邊爐前,多喝幾口湯底!雞雖然略老(煲湯雞很難不老吧),但伴著濃郁的湯底,真的別有風味。。打邊爐材料,我們強烈推薦大家試試特別的冰菜!很少食肆會引入的呢!三色麵也不錯!

三色麵也不錯!
素食者食火鍋多個選擇喇😌 成個鍋湯底都絕無肉類!QT講緊嘅係佢地新推出嘅「全素仙人掌果卡邦尼鍋」,就甘睇到湯底色淡粉紅色超少女味呢😍,由仙人掌果汁加入豆漿、菇菌類以及素芝士煮成。仙人掌果味唔太重反而豆香味好香加埋素芝士嘅咸香,整體配合洽好!😂不過因爲QT唔係素食者,配料拼盤我同朋友最後選左1++韓牛Set. 有齊2人份量嘅蔬果菜,仲有佢地自定特製嘅「泡菜墨魚滑」同「泡菜鯪魚滑」👍🏻👍🏻👍🏻 btw 如果你係素食者火鍋配料就可選素盤set喇😘整體上用料同味道都顯心思,成個idea都好好!就係座位同座位之間有點逼~ 其他一致滿意!
有齊2人份量嘅蔬果菜,
btw 如果你係素食者火鍋配料就可選素盤set喇😘

2018-01-08
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 素仙人掌果鍋
  • 龍蝦豐盛拼盤
2018-01-13 119 瀏覽
坐窗邊位,對住無邊際既減打邊爐真係好正。點左人參春雞湯底($258),標榜用西班牙無激素走地雞,感覺食得安心啲😜 湯底滾起,已經飲左一大碗湯,雞湯飲得出熬左好耐,好香濃,加埋帶甘香既人參同紅棗杞子,真材實料 夠晒養生。火鍋料點左 #龍蝦豐盛拼盤 - 2人用($498),龍蝦好鮮甜 肉質爽甜彈牙 仲爆晒膏。生蠔肥美,比上次係流浮山買既蠔更重蠔味👍 另外,有自家製泡菜墨魚滑同鯪魚滑,比較喜歡墨魚滑,泡菜無搶哂墨魚味,墨魚滑好彈牙, 雖然鯪魚滑味道同墨魚滑差唔多,都係偏重泡菜味,但鯪魚帶少少短骨,而且質感較軟。 肥牛同豬腩肉唔錯,肥廋適中,有肉香😋蔬菜盤有好多款式,好欣賞佢地用坊間較少既冰菜同羽衣甘藍,嗦湯能力強。我真係好鐘意佢地個湯,加埋海鮮同其他配料,雖然有啲小鹹,但愈滾愈鮮,同埋餐廳加人參湯,所以湯頭既鮮味唔會被沖淡。食到最後,隻雞已經熬到爛晒,裏面既糯米較黏,味道帶甜甜既小麥味,挺特別💕

坐窗邊位,對住無邊際既減打邊爐真係好正。

2018-01-12 119 瀏覽
見到好多好評既The Joomak ,係海港城LCX 上星期去試下,點知令人失望😓😓😓係好多人book , book唔到就專登早d去拎位,都係要等好耐😶服務還可以喇坐既位置就迫迫地,5人俾4人枱,3個人一排真係有d迫呀😑手撞手咁⋯呢個雞鍋味道都可以的,都ok既,但一開始係嫌略咸,愈滾得耐,就愈咸⋯😓 可能平時食得清淡喇,講到中唔中意就見人見智喇另外叫左呢樣👆🏾個包好似燶得濟😅😅 芝士係幾好味既,其他炸物就ok ,無咩大特別。仲叫左一個好普通既面⋯相都無影喇價錢偏貴,但同質素唔係成正比🤔,應該唔會再去多次⋯純粹個人意見喇🙈中意食韓食既大有人在,我覺得可以試多幾間韓食比較一下😏
見到好多好評既The Joomak ,係海港城LCX
上星期去試下,點知令人失望😓😓😓
服務還可以喇

另外叫左呢樣👆🏾
仲叫左一個好普通既面⋯相都無影喇
價錢偏貴,但同質素唔係成正比🤔,應該唔會再去多次⋯
純粹個人意見喇🙈
中意食韓食既大有人在,我覺得可以試多幾間韓食比較一下😏
2018-01-10 152 瀏覽
‼️鄭重宣佈:呢個世界已經冇野可以阻到我打邊爐架喇😂行完LCX經過 @thejoomakhk 見到新推出既人蔘春雞鍋就忍唔住入左去試 仲要好好彩咁有海景位坐!! 呢個人蔘春雞鍋($295)一上枱我唔小心「嘩」左一聲 因為真係原隻春雞咁上 好震撼😍 食落啲雞肉超嫩滑 仲有得一人一隻雞脾真係好開心🤤另外我地仲叫左個韓牛拼盤($498 二人份) 韓牛上面用左一大舊花型既雪耳做裝飾🌸 韓牛係空運頂級1++既高質牛 肉味夠濃又唔會切得太薄 牛肉吸哂超甜湯底真係perfect啊😍😍
‼️鄭重宣佈:呢個世界已經冇野可以阻到我打邊爐架喇😂

人蔘春雞鍋

另外我地仲叫左個韓牛拼盤($498 二人份)
韓牛拼盤

2018-01-09 139 瀏覽
Fushion韓國菜好似好吸引,打開餐牌好多fushion菜式,真係好難揀,最終揀左呢幾樣,點知中晒伏! 紫薯芝士薯條 - 用紫薯炸既薯條,粗粗的,完全唔脆,亦無芝士味。黑蒜炸雞 - 份量好大,大大件雞,但完全唔脆唔香,可以話無味又「鞋」! 羽衣甘藍薄餅 (加$8芝士同$8蘑菇) - 超難食!淋既,所謂既芝士「粒」係食唔出,蘑菇又係細到唔知有無落,根本成餅厚麵粉!仲衰過酒樓既薄罉!青瓜 shake 特飲 (2人份量) - 侍應當場將青瓜絲加酒,再加梳打shake勻,成餐飯唯一入到口既野,但每人只分得一小杯......成餐飯難食都算,成間餐廳既侍應好似發緊夢咁!1分鐘前要杯熱水,應左ok之後失左憶問要乜;杯特飲shake剩左,又乜都唔講,分開放係枱 (用剩梳打同用剩既青瓜水),然後走左去!真係想點?!

黑蒜炸雞

羽衣甘藍薄餅

羽衣甘藍薄餅 (加$8芝士同$8蘑菇) - 超難食!

2018-01-08
2018-01-07 89 瀏覽
🇰🇷The Joomak🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🇰🇷初試正宗韓式人參雞湯🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀再次黎到Joomak,今次就襯冬天試佢既人參雞湯😎😎 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀估唔到食完煲人參雞湯,重可以順手打埋龍蝦火鍋😍😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀咁新奇既食法真喺第一次試😳😳 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Fridayla小百科:原來冰菜營養價值豐富,含有氨基酸,菜葉上的透明結晶則含有鹽份,味道帶蘋果酸及些微鹹味,所以無需特別調味,煮熟後已經可以直接品嘗😍😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣人參春雞湯底💲258💭特登選用咗西班牙無激素走地雞😳😳💭食落真喺好嫩滑🤤🤤煲咗湯都唔會覺得老💭個湯底味道都好足,最愛藥材湯😍😍💭最正喺內裡既人參糯米餡😍😍💭做法好正宗,兩個人食夠嗮飽😆😆 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣龍蝦豐盛拼盤💲498💭龍蝦真喺好彈牙,啖啖肉😍😍💭肥牛脂肪比例一般,所以比較韌😳😳💭豬腩片有驚喜,同韓
🇰🇷The Joomak
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🇰🇷初試正宗韓式人參雞湯
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
再次黎到Joomak,
估唔到食完煲人參雞湯,
重可以順手打埋龍蝦火鍋😍😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣人參春雞湯底💲258
💭特登選用咗西班牙無激素走地雞😳😳
💭食落真喺好嫩滑🤤🤤煲咗湯都唔會覺得老
💭個湯底味道都好足,最愛藥材湯😍😍
💭最正喺內裡既人參糯米餡😍😍
2⃣龍蝦豐盛拼盤💲498
💭龍蝦真喺好彈牙,啖啖肉😍😍
💭肥牛脂肪比例一般,所以比較韌😳😳
💭豬腩片有驚喜,同韓式醬油好夾🤤🤤
💭鯪魚肉混咗泡菜,所以唔會太彈牙😣😣
💭墨魚滑口感會好d,分量都唔少😳
💭冰菜口感爽脆,本身已經好夠味😍😍
💭未試過既真喺會有驚喜😎😎
💭羽衣甘藍就偏苦,但L小姐話有益喔😣
💭所以唯有乖乖食嗮佢啦😭😭
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2018-01-07 3766 瀏覽
早前經常看到朋友的社交平台放了這間食店的相片, 輕煙仙氣冷麵的確相當吸晴, 初時看見賣相如此精緻還以為是日式食店, 後來搜尋下才知是韓食店, 看來跟一般韓烤, 炸雞店相當不同, 數月前跟朋友約會, 提出來一試, 果然不負所望..​​The Joomak位於海港城LCX內, 主攻新派韓食, 走的路線是跟商塲一致, 客群也專攻年青的上班族, 所以晚飯時間在餐廳外等位的人相當虛冚, 沒有預先訂枱恐防要白走一趟. 而且建議務必準時到逹, 我們遲了10分鐘到來, 本來預留的座位已給了別的客人, 又要再輪侯10分鐘左右.​​室內的燈光昏暗, 人少一點的話其實都頗有情調, 但因為食客眾多, 是喧鬧一點. 餐廳深處是海景座位, 能座擁無敵海景的只有幾張枱, 不預先book就真的要十分幸運才可被安排入座了.​​​​繁忙時間用餐90分鐘, 但我們入座後雖然一直也有食客流轉, 但也沒有在90分鐘後打發我們離去, 應該會按實際人流而調節, 不會過於嚴苛.食物選擇眾多, 不局限於一般的炸雞, 年糕, 飯卷等...招牌菜當然要數這款相當矚目的煙霧冷麵.冷麵的擺法已相當有心思, 加上乾冰製的澎湃煙霧效果, 仙氣十足
​​
食物選擇眾多, 不局限於一般的炸雞, 年糕, 飯卷等...招牌菜當然要數這款相當矚目的煙霧冷麵.冷麵的擺法已相當有心思, 加上乾冰製的澎湃煙霧效果, 仙氣十足果然沒誇大, 單是觀賞已值回票價.
​​分別點了兩款冷麵 - 手撕韓式牛肋骨($108)韓式辣豬肉 ($98)

冷麵加入瑪代茶製作, 相當特別, 但吃不出特別的茶味, 只有淡淡香草味, 頗為清新, 冷麵捲成球狀, 樣子精緻可愛. 手撕牛肋骨很稔軟和入味, 配以伴菜有青瓜, 泡菜, 豐水梨, 半熟蛋, 味道濃淡交替, 口感清新.
​​韓式辣豬肉都頗香辣, 有點五香肉丁的影子, 十分惹味, 其他伴菜基本上一樣.
​​吃的時侯加入特製的醋香冷麵汁後, 可以輕易鬆開冷麵, 再加入紫菜和配料同吃, 口感十分爽口彈牙,冰冰涼涼的, 用餐已是幾個月之前的事, 當時天氣仍有點熱, 感覺格外消暑降温.
​​青檸牛油果麻藥炸雞 ($138)
同樣是未吃賣相已先勝一籌, 雞件超巨型, 疊起如岩石般, 面層淋上牛油果醬, 更有溶岩效果, 相當吸睛. 另外有大量芝士粉, 幾片青檸, 食材的配搭特別. 雞件辣而香脆, 勝在入味之餘不過鹹, 青檸味微酸, 牛油果醬香濃, 再配上芝士粉, 同時間多種味覺衝擊味蕾, 卻出奇地諧和, 令人相當滿足.
​​羽衣甘藍煎餅 ($88)
吃得多泡菜和海鮮煎餅, 這款用上近年太熱的羽衣甘藍, 份外有新鮮感和健康. 煎餅吃不出羽衣甘藍的粗鞋感, 口感粉糯而嫩滑, 有濃郁菜味, 喜歡吃此菜的人會喜歡, 朋友們就不太欣賞, 但反正我就喜歡, 吃了不少.
​​板燒安格斯肉眼排 ($228)
迷你烤肉, 勝在可自己燒, 好玩得多. 肉眼排切成小塊, 燒起來較易熟, 另備有野菜和冬菇作配料.
​​肉眼排肉厚嫩紅, 油脂分佈均勻, 油香豐腴, 因為厚身和用酒精燃料, 火力不夠, 也得給點耐性慢慢燒.
​​在燒至6成熟後可在面層鋪上水牛芝士片, 待溶化後一起吃, 口感和味道更上一層樓. 肉眼排相當稔滑, 肉味濃郁, 沒筋沒渣, 品質甚佳.
​​
​​主菜水準十分出色, 甜品也不遑多讓, 兩款甜品同樣有高水準.

Tiramisu ($78)
用上我極喜愛的Movenpick雪糕, 特別在咖啡酒和手指餅是自己加入, 愛多少加多少, 酒味香醇, 雪糕是Tiramisu雪糕, 加入咖啡酒完全是perfect match. 不是死甜的甜品, 我形容味道有點酷, 咖啡, 酒, 雪糕, 混合起來就是那種感覺.
​​雪糕焦糖爆谷 ($78)
換湯不換藥, 但又是另一種風味. 同樣是咖啡酒, 手指餅, 但雪糕換成Creme Brulee味, 加入爆谷, 味道相對甜一點, 也不錯.
​​飲品也滿有特色, 水果覆盆子紅醋 (前) 水果柚子茶 (後) (各$128)

一瓶是二人份量, 紅醋帶點果醋酸刺味, 幾特別; 但個人相對鐘情清新香甜的水果茶, 份外解渴解膩.
​​另附有乾冰, 自行加入飲品中, 製造煙霧效果, 很有趣和夢幻.
​​本來因訂位還要等令我有點扣分, 但入座後店員的服務效率和誠懇態度, 令我改觀; 食物水準完全沒有令人失望, 每一款都很有心思和水準, 製意加入不少新穎元素如煙霧效果, 自助燒烤等, 都令一餐平凡晚飯變得趣味十足和充滿亮點, 主打年青上班族市場, 單單是打卡呃Like已值回票價, 人多旺場也理所當然!
2017-10-30
10 分鐘 (堂食)
2018-01-06 126 瀏覽
食物其實還可以,黑蒜炸雞同人參雞湯都ok,但overpriced。一如其他食評,好似長期唔夠staff,叫咩都要 at least叫2次先有,例如碗呀,水,飲品就叫2杯但黎一杯,啤酒等左20分鐘又未到;最絕既係叫個男staff拎走個人參雞湯個爐,因為好阻住張枱,佢竟然答我「唔得架喎,個爐同個湯碗係一set, 唔可淨係拎走個爐」咩料呀?! 我自己就熱住拎起個碗示意叫佢拎走個爐,佢先好唔情願咁攞走。唔明白點解仲有咁多人排隊入黎絕對無下次
2018-01-06
2018-01-05 93 瀏覽
呢度除咗有一般的韓國菜之外仲有得打邊爐有兩個湯底可以選擇粉紅色個湯底好得意原來係素菜湯底不過媽媽鍾意食補身嘅所以揀咗人蔘雞人蔘雞火窩真係有成隻雞!仲有大大條參係上邊飲落去味道不算好濃烈的那種幾適合做湯底打邊爐方面我就叫咗龍蝦拼盤有成隻龍蝦!另外仲有生蠔牛肉豬肉,羽衣甘藍冰菜等除咗打邊爐之外重點在烤牛肉!呢個一定要試個醬汁令到牛肉好入味配埋同生菜一齊食呢個芝士牛油果檸檬炸雞又係一定要試試啲牛油果醬酸酸地好開胃!而且好大碟!非常juicy好抵食食完野我仲點了紅棗草莓雪沙真係好好飲唔會好甜同埋真係有好濃嘅士多啤梨味

呢度除咗有一般的韓國菜之外
仲有得打邊爐
有兩個湯底可以選擇
粉紅色個湯底好得意
原來係素菜湯底
不過媽媽鍾意食補身嘅
所以揀咗人蔘雞

人蔘雞火窩真係有成隻雞!
仲有大大條參係上邊

飲落去味道不算好濃烈的那種
幾適合做湯底

打邊爐方面我就叫咗龍蝦拼盤
有成隻龍蝦!
另外仲有生蠔牛肉豬肉,
羽衣甘藍冰菜等

除咗打邊爐之外
重點在烤牛肉!
呢個一定要試
個醬汁令到牛肉好入味
配埋同生菜一齊食

呢個芝士牛油果檸檬炸雞
又係一定要試試
啲牛油果醬酸酸地好開胃!
而且好大碟!

唔會好甜
同埋真係有好濃嘅士多啤梨味

• 龍蝦拼盤
2018-01-03 2567 瀏覽
去海港城行街, 都會諗起去The Joomak開餐, 食物好食唔在講, 而且仲有海景睇, 人蔘春雞湯底 - $258天氣凍咗好多, 食估人蔘雞暖一暖身先! 人蔘雞湯甘甘甜甜, 而且可以放心飲, 因為Re-fill都係會用返人蔘雞湯, 唔係求其加啲水就算春雞仔係用西班牙無激素走地雞, 雞肉煮得好腍, 但雞肉唔老, 仲好入味而且跟足傳統做法, 雞身內包住糯米, 熱辣辣又吸晒啲人蔘雞湯味邊食雞邊加唔同配料韓國四彩手拉素麵 - $48素麵唔止賣相靚, 而且麵質仲夠彈牙, 大概煮2分鐘就可以食, 啱晒我呢類心急之人, 煮好的麵條吸收了人蔘雞湯的味道, 而家仲回味緊呀!!自家製泡菜墨魚滑 - $28呢個配搭好特別, 兩種唔同口感嘅身材混在一起, 但完全無違和感, 爽口泡菜 vs 彈牙墨魚滑, 利用泡菜本來的微辣味, 唔需要再多加調味甜香南瓜 -$18青檸牛油果麻藥炸雞 - $138暫時嚟講, 有牛油果配搭嘅食物係一定好食, 當然呢個都唔例外用牛油果打成漿, 與青檸汁混合, 再灑上青檸乾、麻藥芝士粉和開心果碎炸雞脆身的外層絕無被香滑而帶微酸的牛油果醬變淋, 相對減弱飽滯感覺水果柚子茶 - $128店
人蔘春雞湯底 - $258
天氣凍咗好多, 食估人蔘雞暖一暖身先!

邊食雞邊加唔同配料
人蔘春雞湯底
韓國四彩手拉素麵 - $48

自家製泡菜墨魚滑 - $28

甜香南瓜 -$18
韓國四彩手拉素麵 | 自家製泡菜墨魚滑 | 甜香南瓜
青檸牛油果麻藥炸雞 - $138

水果柚子茶 - $128
店員捧著一盤水果茶配料, 即席調配水果柚子茶, 最吸睛莫過於充滿仙氣的效果

水果柚子茶, 酸酸甜甜, 味道自然唔會有藥水味
人蔘春雞湯底
韓國四彩手拉素麵 | 自家製泡菜墨魚滑 | 甜香南瓜
2018-01-02 188 瀏覽
本身想食Cheesecake Factory點知7點攞位佢話最快10點先有🤷🏻‍♀️即興就試左呢間青檸牛油果麻藥炸雞 $138本身對牛油果興趣不大 見openrice好多好評所以即管一試 果然無令我失望牛油果蓉加上酸酸既青檸 原來係咁夾!麻藥其實就係芝士粉 都幾濃味 加埋係無得頂👍🏻炸雞亦唔會太油膩 大推!紫菜x芝士熔岩包 $268芝士醬唔係好重芝士味 偏淡有魷魚 杏鮑菇 翠肉瓜同炸雞炸雞同上一碟既炸雞一樣 只係無醬所有野一咬就同炸粉分開 炸得唔得咁好個人覺得索價$268有點不值 亦唔係特別好味可以唔洗試羽衣甘藍煎餅 $88相信大家都知羽衣甘藍係好有營養通常有營養既野味道都....而呢個煎餅係完全無味既 只係幾香口唯有安慰自己食得健康啲顛峰狀態 $58係羽衣甘藍 牛油果 芒果 香蕉整成飲品係朋友叫既入口好fresh既感覺 真係好'顛峰'朋友飲左一啖就無再飲整體黎講我覺得得青檸牛油果麻藥炸雞好食或者下次再試其他 會有驚喜
本身想食Cheesecake Factory
點知7點攞位佢話最快10點先有🤷🏻‍♀️
即興就試左呢間
青檸牛油果麻藥炸雞 $138
本身對牛油果興趣不大 見openrice好多好評
所以即管一試 果然無令我失望
牛油果蓉加上酸酸既青檸 原來係咁夾!
麻藥其實就係芝士粉 都幾濃味 加埋係無得頂👍🏻
炸雞亦唔會太油膩 大推!

紫菜x芝士熔岩包 $268
可以唔洗試
紫菜x芝士熔岩包

羽衣甘藍煎餅 $88
相信大家都知羽衣甘藍係好有營養
通常有營養既野味道都....
而呢個煎餅係完全無味既 只係幾香口

顛峰狀態

整體黎講我覺得得青檸牛油果麻藥炸雞好食
或者下次再試其他 會有驚喜
2017-12-20
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-01-01 115 瀏覽
去完海港城shopping,行到腳軟自然想搵地方坐低,我個friend係素友,聽講joomak有韓式素菜食,於是入去試食。三點幾入去無咩人,順利坐到窗口位試左素炸雞,本來我都唔係太食食,但係朋友食完覺得好有雞的感覺,於是我都試返舊,原來表層係豆卜包住素雞肉,素雞肉口感又幾似雞,哈哈,幾得意喎!仲有份香辣年糕,夠惹味,亦都好足料,有齊魚糕同魷魚素奶凍用杏仁奶整,以為佢好大陣難聞杏仁味,食落發現似椰汁糕多d,仲幾好食!飲品勁有仙氣,識噴煙的望住海景食飯都幾寫意

三點幾入去無咩人,順利坐到窗口位

仲有份香辣年糕,夠惹味,亦都好足料,有齊魚糕同魷魚

飲品勁有仙氣,識噴煙的

望住海景食飯都幾寫意
現在打邊邊真的很方便,一年四季都可以與友好圍爐取暖!開懷暢談!那夜來到LCX《The Joomak》邊欣賞醉人海景,邊品嚐韓式火鍋。靚景配酒精,更添悠閒氣氛,淺紅色的「仙人掌果酒」味道微甜易入口,乾冰散發著煙霧瀰漫的仙氣,女生們都很喜愛呢! 餐單里,純“素食”菜式及“素食專用廚具處理”均有標示;「素.仙人掌果卡邦尼湯底火鍋」來自純天然的仙人掌花果淺粉紅色湯底,與公和出品的荳奶,跟爽口帶獨特菌香的黑松茸相互融合,味道清卻不寡。 足二人份量的「龍蝦豐盛拼盤」內里包括:鮮龍蝦、日本生蠔、美國肥牛、豬腩片、五蔬豬肉腸、自家製泡菜墨魚滑及鯪魚滑、冰菜、羽衣甘藍、南瓜、紫薯、豆結、粟米片,菜蔬款式甚多,有效減低罪惡感。 追加了以蒟蒻及大豆製作的「素山葵芝士丸」其質感特別又帶微微芥末味;「辣韓式餃子」外皮帶嚼勁,亦很惹味,不錯吃!感謝欣賞 KsMeow 小分享!