陪fd去打卡,服務態度100分講下食物先,總括係好食嘅鹹點及甜點:🦞龍蝦包 好正,兩啖食完,唔會太鹹🐄和牛漢堡 個漢堡包係好好食 塊芝士🧀️好夠味大塊啲就好啦 牛當然正 估唔到配料都好食🦆法式鵝肝撻 最好食😋 鵝肝fans必試🍰開心果蛋糕 唔係太甜 唔好甜都啱食🤩無限量美食(即場製作的綿花糖、雪糕、可麗餅雪糕筒及梳乎里班戟等)可以自己任加配料,非常之正,雪糕有葡萄冧酒同姜汁撞奶味,非常之值得試,任食㗎💦泳池使用時段:12:00-15:00無邊泳池,維港靚景,打卡一流,平日唔多人更衣室有乾濕桑拿,好舒服😌$688/位
陪fd去打卡,服務態度100分

講下食物先,總括係好食嘅

鹹點及甜點:
🦞龍蝦包 好正,兩啖食完,唔會太鹹

🐄和牛漢堡 個漢堡包係好好食 塊芝士🧀️好夠味
大塊啲就好啦 牛當然正 估唔到配料都好食

🦆法式鵝肝撻 最好食😋 鵝肝fans必試

🍰開心果蛋糕 唔係太甜 唔好甜都啱食

💦泳池使用時段:12:00-15:00

無邊泳池,維港靚景,打卡一流,平日唔多人

更衣室有乾濕桑拿,好舒服😌

$688/位

2023-07-21
下午茶連泳池通行證!仲要係頂層無邊際泳池,會唔會太chill🤩講緊係維港凱悅尚萃酒店既The Farmhouse推出夏日下午茶套餐,食野之前可以去泳池打卡游水3小時🏖之後再到餐廳慢慢品嘗精緻甜點和鹹點夏日下午茶|$688/2人🌟鹹點* 法式鵝肝凍撻* 龍蝦包* 蕃茄莎莎牛油果撻* 和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬幾欣賞凍撻配搭🤤鵝肝凍配熱情果醬,仲加左可可碎粒豐富口感,一口size,唔會好滯.🌟甜點* 草莓撻* 朱古力泡芙* 椰子芒果杯* 開心果軟芝士蛋糕 * 杏仁鬆餅 杏仁鬆餅真係超大個!第一次食到下午茶鬆餅係熱辣辣😍勁香牛油味,配蜜餞菠蘿或雜莓醬,份外清新~朱古力泡芙入面係白蘭地朱古力醬😋好滑好濃郁🌟無限供應即點即製* 可麗餅雪糕筒* 梳乎里班戟* 即製棉花糖* 雪糕另一賣點就係任食3款甜品!都係甜點區order,梳乎里班戟一客兩件,想加咩醬料都得🤣我就揀左餐廳招牌雪糕,薑撞奶、芝士蛋糕雪糕都有,款款都想試下

夏日下午茶|$688/2人

* 即製棉花糖
* 雪糕

2023-07-16
2023-07-21 315 瀏覽
估唔到而家食tea仲可以包埋泳池通行證😍·Hyatt Centric最近推出左夏日下午茶套餐連泳池通行證,可以有3 小時免費泳池通行證,享用酒店頂層無邊際泳池🩵再品嚐一系列下午茶美食同任食即場製作嘅梳乎里班戟、可麗餅雪糕筒及綿花糖等😚😚·夏日下午茶套餐($688/2ppl)三層高嘅tea set有齊甜點同鹹點,先食最頂層嘅杏仁鬆餅,中間嘅甜點包括草莓撻、朱古力泡芙、椰子芒果杯同埋開心果軟芝士蛋糕🍰甜甜酸酸,充滿夏日風味,幾開胃~·鹹點就有法式鵝肝凍撻、龍蝦包、蕃茄莎莎牛油果撻同埋和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬,龍蝦包都幾多龍蝦肉,和牛漢堡塊和牛都好厚身😆😆·仲有無限量供應嘅甜品bar,其中人氣最高嘅一定係超打卡嘅旋轉雪糕櫃,任食1️⃣2️⃣款Gelato雪糕😚另外仲有梳乎里班戟同埋即製棉花糖架~·飲品可以揀茶或咖啡,或者另加$38,就可以試下呢杯Summer Spritz,有淡淡橙和迷迭香味
估唔到而家食tea仲可以包埋泳池通行證😍
夏日下午茶套餐($688/2ppl)
2023-07-20 404 瀏覽
之前去咗Hyatt Centric食lunch,對住個無敵大海景真係身心舒暢😌星期六再次去到The Farmhouse咖啡廳品嘗☀️全新夏季靚靚三層架下午茶及自助餐🍽️,除咗嘢食靚啱打卡之外,好欣賞酒店creative嘅idea 因應迎接炎夏🌞每份兩位用嘅afternoon tea set都包括3小時泳池使用證,可以喺酒店頂樓欣賞無邊際泳池,可以同閏蜜打卡👙欣賞維港美景🌤️亦都啱晒一家人食嘢前游一陣水,享受家庭樂👨‍👩‍👧‍👦仲有桑拿房、蒸氣房可以享用,設施齊備👍🏻唔住酒店都可以低成本喺酒店玩大半日,有小朋友嘅仲可以去埋kid room玩🫶🏻Afternoon tea set有一系列鹹點、甜點,包括龍蝦包🦞、和牛漢堡🍔、法式鵝肝撻🥧、開心果蛋糕🍰、提子鬆餅配熱帶風味醬汁等等另外仲有無限供應嘅即製綿花糖🩷、雪糕🍨、可麗餅雪糕筒🍦、梳乎里班戟🥞等📲網上商店有8折優惠

📲網上商店有8折優惠
2023-07-20 473 瀏覽
竟然冇筷子供應,要用义食魚生,問原因,所得的答案竟然是因船期問題所致,難道不能在其它店舖買些替暫代嗎???另外食羊扒也沒簿苛啫喱供應,理由也是因船期問題!!!OMG!相在香港許多地方也能買到mint jelly和筷子,管理層是否初來香港??另外那位負責煎羊扒的員工態度很差。他除了把羊扒揼上我碟外,告訴他龍蝦湯是溫吞的,但他聽了後只望望便不了了之。完全當客人的話耳邊風。差差差!!!

另外食羊扒也沒簿苛啫喱供應,理由也是因船期問題!!!

2023-07-19
2 分鐘 (堂食)
向來屋企人都好鍾意去Farmhouse, 鍾意佢地方闊落,裝修好有泰國風味,感覺好relax之前staycation食buffet係指定動作,呢間食過唔錯之後都間唔時專登去食。佢嘅菜式唔係主打食材矜貴,但每款都係用盡心思打量。用整舊芝士即叫即整嘅Caesar Salad造型精緻嘅法式甜品自家製嘅特式味道Gelato⋯⋯款式多到令你有選擇困難症, 仲要配埋花多眼亂嘅Candy station熱盤佢可能感覺選擇較少,但都有燒味,熱盤,烤肉同菜蔬,先選即製粉麵、意粉,印度咖喱。仲有飲品全部free flow, 特式latte, 不同茶包,仲有罐網汽水,檸檬茶。樣樣味道都唔差,絕對放足功課。佢哋餐廳侍應人手充足,全部一眼關七!執檯斟水都自動波,唔駛提點。今日隔離檯倒瀉水,侍應一發現已經馬上處理,轉頭已清理好晒。最後一讚嘅就係餐廳特意安排咗個corner做playroom. 小朋友玩得開心,大人就可以食得輕鬆

佢嘅菜式唔係主打食材矜貴,但每款都係用盡心思打量。

用整舊芝士即叫即整嘅Caesar Salad

Caesar       Salad

造型精緻嘅法式甜品

樣樣味道都唔差,絕對放足功課。

今日隔離檯倒瀉水,侍應一發現已經馬上處理,轉頭已清理好晒。

2023-07-16
Caesar       Salad
  • 沙律
  • 甜品
  • 即煮意大利麵
  • 烤肉、串燒
  • 凍海鮮
🌞夏日下午茶 $688 + 🌊3 小時免費泳池通行證享用酒店頂層無邊際泳池✨特色鬆餅-配有Clotted Cream + Jam 而特別之處係另有粒粒果肉嘅熱情果Jam 酸中帶甜 夠哂Fresh 外層香脆仲有杏仁片✨甜點🍓草莓撻-香草忌廉、草莓、草莓果凍 🍫朱古力泡芙 -朱古力忌廉、白蘭地朱古力醬🥭椰子芒果杯-薑汁芒果蜜餞、椰子醬泡沫、熱情果汁🧀開心果軟芝士蛋糕-紅桑子醬、忌廉芝士✨鹹點🪿法式鵝肝凍撻-鵝肝凍丶熱情果醬、可可碎粒🦞龍蝦包-芒果、青檸汁、羅勒、蛋黃醬🍅蕃茄莎莎牛油果撻🍔和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬✨即點即製(無限供應)可麗餅雪糕筒梳乎里班戟即製棉花糖雪糕、醬料及配料🍸Summer Spritz -Chandon 、橙、迷迭香 -特調以橙為基底 酒味唔算濃 更衣室仲有蒸汽房和桑拿房 排埋個毒先走

✨特色鬆餅

✨甜點
🍓草莓撻
-香草忌廉、草莓、草莓果凍
🍫朱古力泡芙
-朱古力忌廉、白蘭地朱古力醬
🥭椰子芒果杯
-薑汁芒果蜜餞、椰子醬泡沫、熱情果汁
🧀開心果軟芝士蛋糕
-紅桑子醬、忌廉芝士

✨鹹點
🪿法式鵝肝凍撻
-鵝肝凍丶熱情果醬、可可碎粒
🦞龍蝦包
-芒果、青檸汁、羅勒、蛋黃醬
🍅蕃茄莎莎牛油果撻
🍔和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬

✨即點即製(無限供應)
可麗餅雪糕筒
梳乎里班戟
即製棉花糖
雪糕、醬料及配料

🍸Summer Spritz
-Chandon 、橙、迷迭香
-特調以橙為基底 酒味唔算濃

更衣室仲有蒸汽房和桑拿房 排埋個毒先走
最近 ʜʏᴀᴛᴛ ᴄᴇɴᴛʀɪᴄ 推出了下午茶加泳池通行證套票除了可於 ᴛʜᴇ ғᴀʀᴍʜᴏᴜsᴇ 品嚐一系列精緻鹹甜美點更可享用 𝟹小時頂層人氣非凡的 ɪɴғɪɴɪᴛʏ ᴘᴏᴏʟ 完美打造短暫夏日旅程!✺ sᴀᴠᴏʀɪᴇs ✺๑ 法式鵝肝凍撻๑ 龍蝦包๑ 蕃茄莎莎牛油果撻๑ 和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬龍蝦包跟漢堡 sɪᴢᴇ 都好大!以芒果跟青檸汁作主調的龍蝦包很開胃ʙᴜʀɢᴇʀ 的和牛漢堡超厚一塊 肉味濃郁✺ sᴡᴇᴇᴛs ✺๑ 草莓撻๑ 朱古力泡芙๑ 椰子芒果杯๑ 開心果軟芝士蛋糕๑ 杏仁鬆餅撻點糕點各款口感豐富 喜歡酸甜帶果香的草莓撻而且鬆餅除了常見的果醬跟 ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ還特地準備充滿夏日風情的蜜餞鳳梨醬✺ ᴍᴀᴅᴇ-ᴛᴏ-ᴏʀᴅᴇʀ ✺๑ 可麗餅雪糕筒๑ 梳乎厘班戟๑ 即製棉花糖๑ 雪糕除了三層架的各款鹹甜小食下午茶還包括無限量供應的即製甜點稍移玉步前往料理區 店員會即場為你製作雪糕還是推介薑撞奶口味 ✺ ʙᴇᴠᴇʀɢᴇs ✺๑ sᴜᴍᴍᴇʀ sᴘɪʀᴛᴢ以香橙 迷迭香跟 ᴄʜᴀɴᴅᴏɴ 香檳混合的夏日特調入口酒味香醇 後調充滿酸甜橙香 配搭下午茶真的不錯
更可享用 𝟹小時頂層人氣非凡的 ɪɴғɪɴɪᴛʏ ᴘᴏᴏʟ
完美打造短暫夏日旅程!

✺ sᴀᴠᴏʀɪᴇs ✺
๑ 法式鵝肝凍撻
๑ 龍蝦包
๑ 蕃茄莎莎牛油果撻
๑ 和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬
龍蝦包跟漢堡 sɪᴢᴇ 都好大!
以芒果跟青檸汁作主調的龍蝦包很開胃

✺ ʙᴇᴠᴇʀɢᴇs ✺
๑ sᴜᴍᴍᴇʀ sᴘɪʀᴛᴢ
以香橙 迷迭香跟 ᴄʜᴀɴᴅᴏɴ 香檳混合的夏日特調
入口酒味香醇 後調充滿酸甜橙香 配搭下午茶真的不錯
💛🩵💛全新夏日超正package🩵💛🩵「infinity pool」🏙️🌊只要係the Farmhouse咖啡廳食二人用下午茶即可享用位於酒店頂樓既著名無邊際泳池兼打卡🏊🏻‍♀️🏊🏻‍♂️望住維港享受陽光浴🌞有時倆小口唔洗一定要staycation 就咁黎游水打卡食個tea👪都已經哥哥係半日活動 勁抵玩!!! 浴室有齊所有梳洗設備 仲有桑拿同蒸氣室 非常貼心.《夏日下午茶》$688/2人𓊯杏仁鬆餅Muffin大大舊好鬆化 可以點蜜餞菠蘿/雜莓醬/cream cheese𓊯甜點- 草莓撻- 朱古力泡芙 - 椰子芒果杯🥥🥭- 開心果軟芝士蛋糕泡芙由白蘭地朱古力醬組成鏡面 酒味香濃椰子芒果杯椰香十足 入邊除咗有新鮮芒果肉仲有爆脆口感既熱情果籽𓊯鹹點- 法式鵝肝凍撻🥧- 龍蝦包🦞🌭- 蕃茄莎莎牛油果撻🥑- 和牛堡配黑蒜蛋黄醬🍔份量實在係好多 好飽肚最岩游完水做完運動黎補充下𓊯即點即製(無限供應)- 可麗餅雪糕简- 梳乎里班戟🥞- 即製棉花糖☁️- 雪糕🍨黎到最最最種要既環節!!呢到既雪糕櫃係 #雪糕關注組 榜上有名款款味道都好出色 大推rum酒同薑汁撞奶可以好似我咁用可麗餅做cone然後自己加醬料、配

💛🩵💛全新夏日超正package🩵💛🩵

- 蕃茄莎莎牛油果撻🥑
- 和牛堡配黑蒜蛋黄醬🍔
份量實在係好多 好飽肚
最岩游完水做完運動黎補充下

𓊯即點即製(無限供應)
- 可麗餅雪糕简
- 梳乎里班戟🥞
- 即製棉花糖☁️
- 雪糕🍨
黎到最最最種要既環節!!
呢到既雪糕櫃係 #雪糕關注組 榜上有名
款款味道都好出色 大推rum酒同薑汁撞奶
可以好似我咁用可麗餅做cone
然後自己加醬料、配料
食完可以再添食 超開心
建議你唔好等到尾先出去食
如果唔係就飽到食唔到了

𓊯 茶/咖啡
亦可以揀似Summer Spritz
以Chandon、橙、迷迭香調校出來
冰涼清爽解暑

最後提一提
The farmhouse特設一個兒童玩樂corner
可以比大人一陣me time

2023-07-10 363 瀏覽
✨維港旁寫意夏日打卡下午茶✨.早前和朋友到了北角Hyatt Centric TheFarmHouse吃了他們新推出的夏日下午茶💛餐廳環境舒適,裝修以木系為主,窗邊位更可望到維港景色,非常適合打卡~另外因為夏日關係,每位點了afternoon tea的食客都可以享用3小時的泳池通行證,享受美食之餘同時可以在酒店無邊泳池暢泳🏊‍♀️ .✦𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆✦▫️杏仁鬆餅|蜜餞菠蘿、雜莓醬、凝脂奶油鬆餅口感外脆內鬆軟,配上熱情果菠蘿粒果醬,味道不錯☻.✦𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒆𝒔✦▫️ 法式鵝肝凍撻 |鵝肝凍、熱情果醬、可可碎粒▫️龍蝦包|芒果、青檸汁、羅勒、蛋黃醬▫️蕃茄莎莎牛油果撻▫️和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬和牛漢堡用上黑蒜蛋黃醬多汁嫩滑,幾好食🫶🏻而龍蝦包有多龍蝦肉之餘面頭更有蟹籽~另外兩個咸點味道都不錯.✦𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔✦▫️ 草莓撻丨香草忌廉、草莓、草莓果凍▫️朱古力泡芙 |朱古力忌廉、白蘭地朱古力醬▫️椰子芒果杯丨薑汁芒果蜜餞、椰子醬泡沫、熱情果汁▫️開心果軟芝士蛋糕|紅桑子醬、忌康芝士甜點方面帶有夏日的氣息,當中最令我深刻的是椰子芒果杯,甜甜的芒果再配上熱情果汁的椰子泡泡,味道很平衡✨.✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦▫️ Summer
✨維港旁寫意夏日打卡下午茶✨
✦𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆✦

▫️杏仁鬆餅|蜜餞菠蘿、雜莓醬、凝脂奶油
鬆餅口感外脆內鬆軟,配上熱情果菠蘿粒果醬,味道不錯☻
✦𝑺𝒂𝒗𝒐𝒖𝒓𝒊𝒆𝒔✦

▫️ 法式鵝肝凍撻 |鵝肝凍、熱情果醬、可可碎粒
▫️龍蝦包|芒果、青檸汁、羅勒、蛋黃醬
▫️蕃茄莎莎牛油果撻
▫️和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬
✦𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒔✦

▫️ 草莓撻丨香草忌廉、草莓、草莓果凍
▫️朱古力泡芙 |朱古力忌廉、白蘭地朱古力醬
▫️椰子芒果杯丨薑汁芒果蜜餞、椰子醬泡沫、熱情果汁
▫️開心果軟芝士蛋糕|紅桑子醬、忌康芝士
✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦

▫️ Summer Soritz|Chandon 、橙、迷迭香
+$38
❥…除了以上的tea set外,餐廳亦提供了無限量供應的可麗餅雪糕桶、梳乎厘Pancake、即制棉花糖和雪糕🍦
自己較喜歡他們的pancake,口感鬆軟,蛋味濃香;而雪糕方面是酒店自家制,口味選選多,當中冧酒提子味道濃郁,令人回味🥰
可麗餅外皮鬆軟,可以選擇的配料繁多!最後順帶一提,餐廳的自然光線十分適合拍照呢,拍了數張已經十分滿意( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )很適合喜歡打卡的朋美♪

📍$688/ 2persons
10% subjects charge and 1% additional fee for supporting Zero Foodprint
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
下午茶
  • Scone
  • Pancake
2023-07-10 847 瀏覽
見到OpenRice有優惠當然唔放過啦今次係第一次嚟食 一入門口已經見到好多人排隊 等咗5至10分鐘已經可以入座 環境都算寬敞亦都光猛 可惜有啲落雨睇唔到海景 職員服務都好好會主動問係唔係第一次黎 都會細心介紹每一區嘅嘢食 比較驚喜係冷盤區 三文魚係可以主動問職員可唔可以要三文魚腩 刺身嚟講都有大概四至五款 都幾新鮮 亦都夠凍 另外海鮮類有青口有蜆有蝦 食完冷盤我就去咗熱食區 呢區係完全隔開 喺另外一面但係食物種類都幾多㗎 有牛,有燒烤區,有 燒味,意粉,即整嘅湯麵 我覺得燒牛肉幾好食佢係安格斯牛肉黎食落去既牛味都好重 另外亦都有一啲即刻整好俾大家享用嘅帶子又有粉絲喺面 食完熱食梗係去食甜品啦種類都多最吸引我係個雪糕輪盤有好多隻味㗎 我就試咗咖啡 超級醒神亦都好重咖啡味 好提神 我就食咗兩次啦 最後都食咗一啲生果 有西瓜等等 同埋沖咗杯熱茶飲 用咗我OpenRice優惠 大概每個人三百二十幾蚊 環境舒適食物種類亦都可以 唔錯
見到OpenRice有優惠

冷盤刺身
熱食
甜品
2023-07-10 507 瀏覽
Dinner buffet ✨當日有6折優惠,人頭$545食到酒店dinner buffet 性價比都唔錯👍🏼海鮮🦞 長腳蟹 麵包蟹 都新鮮好食熟食🍲 串燒、叉燒、白汁焗龍蝦都係中上級甜品🍰 好多種類,平均都係好食。雪糕好多口味,一定有你心水飲品🍹 係抵讚既,可以任飲凍檸茶咖啡奶茶檸水4人或以上慶生會有酒送 🥂6人或以下有mini cake 🍰服務一流,仲會送張即影即有比你 📸Outdoor seating 望住個海都好開心 🌊仲可以帶你嘅寵物🐶(留意返可能夏天有啲熱)
Dinner buffet ✨

海鮮🦞 長腳蟹 麵包蟹 都新鮮好食
熟食🍲 串燒、叉燒、白汁焗龍蝦都係中上級
甜品🍰 好多種類,平均都係好食。雪糕好多口味,一定有你心水
飲品🍹 係抵讚既,可以任飲凍檸茶咖啡奶茶檸水

4人或以上慶生會有酒送 🥂
6人或以下有mini cake 🍰
服務一流,仲會送張即影即有比你 📸
Outdoor seating 望住個海都好開心 🌊
仲可以帶你嘅寵物🐶
(留意返可能夏天有啲熱)
2023-07-01
慶祝紀念
生日
  • 龍蝦
  • 甜品
  • 熱盤
2023-07-06 377 瀏覽
親子有善但係龍蝦無refill親子有善,真係要讚吓佢嘅親子第一次食自助餐,佢係有個帳幕玩具區域比細路仔玩食飽飽休息嗰陣帶佢玩就一流,而且細路嘴好似去到六歲以下都係免費非常好,食物都講得款式幾多幾好食,但係龍蝦無refill,我比較早放工去到六點幾第一次見到有龍蝦食咗一轉之後就冇再見過了,估唔到佢唔會再加,我諗七點先到嘅朋友仔就唔會見到凍龍蝦,可以食區仲有煎嘅芝士龍蝦嗰啲就細隻點,另外蟹腳甜品雪糕嗰啲都唔錯呢間酒店有book枱,直到佢走嘅時候服務都好好好友善,對小朋友亦都有主動撩佢傾偈,感覺餐廳都鍾意小朋友,不過我哋六點幾嚟嘅時候非常之西斜,我同餐廳職員講太殘眼,我同我個女隻眼都好辛苦,佢就淨係有禮貌叫我哋忍耐一陣日落咗之後就冇事,我估落窗簾嘅動作令佢哋會太麻煩,所以叫我哋緊我一陣你方便就扣少少分,後尾女兒坐咗對面我就繼續忍耐呢個極度睇唔到嘢嘅西斜直到日落。。。
親子有善但係龍蝦無refill

٩(⑅´꒳`)✨️ʜᴇʟʟᴏ ꜱᴜᴍᴍᴇʀ🎐🆂🅸🆉🆉🅻🅸🅽🅶 🆂🆄🅼🅼🅴🆁✼••┈┈┈••••┈┈┈••✼又迎黎炎熱夏天啦◝(⑅•ᴗ•⑅)◜..°♡香港維港凱悅尚萃酒店推出全新下午茶望住海景室內食下午茶格外寫意( ˶´⚰︎`˵ )旋轉雪糕味道特別而且一次過可以試到12款味道😳開心下午茶套餐更加包括3小時的使用無邊際泳池🌊,桑拿等,享受夏日陽光和一望無際維港美景💕超抵玩!* ──☀️夏日下午茶 ⁶⁸⁸ ᶠᵒʳ ᵗʷᵒ──*🎀杏仁鬆餅|蜜餞菠蘿、雜莓醬、凝脂奶油嘆high tea,點可以少左scone呢😋平時唔太中意一拮就碎哂嘅scone,而佢呢度嘅正正係少少偏向扎實嘅口感❣️而配醬方面,個人最推薦嘅係蜜餞菠蘿,入面仲加入左熱情果肉,中和左scone比較容易膩嘅特點,酸酸甜甜非常清爽🏖️甜點 ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭♡🎀 草莓撻 | 香草忌廉、草莓、草莓果凍呢一款由外表到口味都非常少女心😍首先講吓佢嘅香草忌廉,可以好清楚咁見到有唔少雲呢嗱籽,入口雲呢嗱甜蜜嘅香味同酸甜嘅草莓好夾💖🎀 朱古力泡芙 | 朱古力忌廉、白蘭地朱古力醬chocolate cream選用嘅應該係可可濃度較高嘅黑朱古力,濃滑得嚟一啲都唔
٩(⑅´꒳`)✨️ʜᴇʟʟᴏ ꜱᴜᴍᴍᴇʀ🎐
🆂🅸🆉🆉🅻🅸🅽🅶 🆂🆄🅼🅼🅴🆁
夏日下午茶

✼••┈┈┈••••┈┈┈••✼
又迎黎炎熱夏天啦◝(⑅•ᴗ•⑅)◜..°♡
香港維港凱悅尚萃酒店推出全新下午茶

* ──☀️夏日下午茶 ⁶⁸⁸ ᶠᵒʳ ᵗʷᵒ──*

🎀杏仁鬆餅|蜜餞菠蘿、雜莓醬、凝脂奶油

甜點 ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭♡
🎀 草莓撻 | 香草忌廉、草莓、草莓果凍

草莓撻

🎀 朱古力泡芙 | 朱古力忌廉、白蘭地朱古力醬

朱古力泡芙

chocolate cream選用嘅應該係可可濃度較高嘅黑朱古力,濃滑得嚟一啲都唔甜🤩泡芙入面嘅brandy chocolate ganache 好滑,而且唧滿左成個泡芙😙雖然成個一齊食嘅話白蘭地嘅味道會有少少弱咗,但佢依然完全係會擊中朱古力控嘅一款甜品🍫

🎀 椰子芒果杯 | 薑汁芒果蜜餞、椰子醬泡沫、熱情果汁

呢款係四款入面食落甜度最低嘅,熱情果嘅味道係主調✨配搭微甜嘅椰子whipped ganache,味道好平衡😚芒果蜜餞同埋面頭嘅椰子片,則為成個甜品增加咗味道同口感上嘅層次🤤總括而言係一款好適合夏天嘅甜品😆

🎀 開心果軟芝士蛋糕 | 紅桑子醬、忌廉芝士

開心果軟芝士蛋糕

平時喺出面食嘅開心果味甜品,一係就太甜蓋過左果仁味,一係就係pistachio paste落得唔夠根本食唔到開心果味🤨但係呢一個唔止唔甜,連埋其他元素一齊食都依然食到開心果嘅味道真係好驚喜😍而且開心果同紅莓本身都係一個好經典嘅口味配搭,加上呢款用心到本身以為主要係裝飾作用嘅兩塊朱古力都係紅莓朱古力,朋友猜測應該係V牌Inspiration入面嘅紅莓味(同行朋友話係好好嘅材料)呢款係四款入面真心最有驚喜❣️

鹹點 ( ˙꒳​˙ᐢ )✧♡

✨️法式鵝肝凍撻 | 鵝肝凍、熱情果醬、可可碎粒

本身睇menu見到呢一款嘅描述有啲疑惑,好好奇搭配出嚟究竟係咩味🤣鵝肝凍薄薄一片,唔會似直接食鵝肝咁油膩,加埋帶酸嘅熱情果醬同埋香氣特別嘅cocoa nibs,係清爽嘅一款鹹點😋

✨️龍蝦包 | 芒果、青檸汁、羅勒、蛋黃醬

龍蝦包

麵包鬆軟,龍蝦用料非常充足🤤而且醬汁方面,青檸汁同芒果嘅加入令成件事瞬間清新左✨龍蝦沙律嘅部份,其實味道稍為係向甜嘅,所以表面嘅蟹籽除左爽脆口感外,仲增添左一啲鮮香嘅鹹味添🤤

✨️蕃茄莎莎牛油果撻

蕃茄莎莎搭牛油果係一個絕對唔會出錯嘅搭配🤣調味比較輕手,可以清楚食到牛油果嘅味道,係一款清新嘅素食鹹點👏

✨️和牛漢堡配黑蒜蛋黃醬

雖然佢係漢堡,但係冇諗過竟然一啲都唔油,而且塊和牛漢堡唔會煎到好乾,裡面依然非常濕潤,調味方面唔會鹹😋醬汁方面黑蒜味道好突出,而且比起普通蒜頭其實我特別中意黑蒜特別嘅香味,所以呢兩樣搭配起上黎岩岩好❣️

🍹Summer Spritz

無限供應‼️🅄🄽🄻🄸🄼🄸🅃🄴🄳
而且除咗搭配好嘅tea set,現場仲有即點即製嘅可麗餅雪糕筒◇梳乎里班戟◇棉花糖🤤
另外仲有12款旋轉雪糕添❣️雪糕控記得唔好錯過啦🥰

雪糕

棉花糖

想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮

夏日下午茶
草莓撻
朱古力泡芙
開心果軟芝士蛋糕
雪糕
棉花糖
之前同大家share咗Hyatt Centric The Farmhouse嘅夏日甜品,如果想打卡嘅話其實仲可以試吓佢哋嘅夏日下午茶套餐,今次同朋友兩個人一齊過嚟high tea 打卡🤤首先品嚐嘅係提子鬆餅,拎上手微暖,上面加咗啲杏仁片同糖霜,特別在鬆餅配搭除咗傳統嘅雜莓果醬、凝脂忌廉,仲可以蜜餞菠蘿果醬,食落去都好有夏日個種清新嘅甜味,感覺幾特別🧚🏻‍♀️四款甜點個賣相都非常吸引,自己最鍾意嘅係朱古力泡芙,佢個朱古力忌廉同白蘭地朱古力醬甜度不同,令朱古力味食落去好有層次🍫開心果芝士蛋糕嘅蔓越莓醬比較出,令蛋糕食落去唔會好膩~士多啤梨撻嘅士多啤梨食落去都幾甜,賣相係最靚嘅一件🍓椰子芒果杯係由薑汁芒果蜜餞、椰子醬同熱情果醬,成杯就係熱帶水果嘅味道👅鹹點賣相同樣精緻,當中以蕃茄莎莎牛油果撻最亮眼☺️法式鵝肝撻嘅熱情果醬味道較濃,可可碎粒增加口感;龍蝦包加埋芒果、青檸汁、羅勒、蛋黃醬等都幾清新,食埋個和牛漢堡真係會十二分飽🤰🏻雖然淨係上面嘅餐點已經好豐富,呢到仲包無限量供應嘅即點即製可麗餅雪糕筒、梳乎里班戟同即製棉花糖😆自己試咗兩份比較鍾意梳乎里班戟個種濕潤嘅感覺🥞另外要推介雪糕關注組勁出名嘅自

雖然淨係上面嘅餐點已經好豐富,呢到仲包無限量供應嘅即點即製可麗餅雪糕筒、梳乎里班戟同即製棉花糖😆自己試咗兩份比較鍾意梳乎里班戟個種濕潤嘅感覺🥞另外要推介雪糕關注組勁出名嘅自家製雪糕🍨 最鍾意係佢哋嘅芒果雪葩同tiramisu味,胃口有限食唔晒咁多款,不過試咗7款都冇伏,絕對值得大家留quota去食🤪

嘢飲可以自選茶或 Centric Blend 咖啡,今次就揀咗 Chandon Garden Spritz (+$38),飲落去好refreshing,加埋橙同迷迭香成杯酒唔止可以平衡返下午茶嘅油膩感,仲好啱打卡🥂

另外,佢哋下午茶套餐仲包兩位成人及 1 位 6 歲或以下小童的免費 3 小時泳池通行證、更衣設施、蒸汽房同桑拿房,即係食tea之前可以趁肚皮係最fit狀態係佢哋最signature嘅infinity pool游水~加埋佢哋下午茶本身,仲有成個環境都幾舒服,啱晒夏天係到同朋友、另一半或者屋企人度過一個悠閑嘅假日🌴