2020-12-22 76 瀏覽
疫情關係要慶祝週年紀念, 實在要動動腦筋花點心思, 原來安排的節目因為限制的關係, 全部都要取消。 預訂的餐廳也不能提供堂食服務。幸好餐廳提供的外賣優惠, 而且製作了乾淨俐落的外送盒。而且餐廳職員細心處理食物, 確保不會滲漏。路易斯安那特色蟹餅當然會order 最喜歡的蟹餅,真心是必吃推介😍😍。令人回味的足料蟹肉,鮮甜無腥味。特色醬汁更是靈魂精髓。水牛城雞翼雞翼份量充足,而且醃製得很入味,配備 酸辣濃郁醬汁,十分惹味。炸蝦漢堡 (炸蝦餅+生菜+蕃茄+酸青瓜+ 煙肉)炸蝦餅鬆化彈牙有蝦味,生菜青瓜新鮮清爽,酸青瓜酸酸甜甜。扒海鮮配蒜蓉包小龍蝦、蜆肉、鮮蝦、鮮魷魚、青口,多款海鮮滙集,底層是幼滑的薯蓉,以及大量蕃茄粒粒。Fruit punch🍍🍎Asian punch🌿❄在這餐廳試過不同的特飲,還是最 喜歡Asian punch 荔枝果肉的清甜, 薄荷的清爽。Fruit punch果味十足🍍🍑,爽甜的蘋果🍎🍏
預訂的餐廳也不能提供堂食服務。

路易斯安那特色蟹餅

水牛城雞翼

炸蝦漢堡
(炸蝦餅+生菜+蕃茄+酸青瓜+ 煙肉)
炸蝦餅鬆化彈牙有蝦味,生菜青瓜新鮮清爽,酸青瓜酸酸甜甜。

扒海鮮配蒜蓉包

Fruit punch🍍🍎
Asian punch🌿❄

2020-12-22 387 瀏覽
天氣凍就算有無疫情都好,留在家中吃就最暖笠笠。收工後買外賣想給新意思女友,同事推薦 The Captain's House 的新奧爾良風味的外賣海鮮餐。大大的外賣紙箱很注目,回家途中有很多好奇而又羨慕的眼神🤣。海鮮袋選了檸檬牛油汁,裡面有蝦十隻、蜆十隻及青口十隻,另外配料有甜粟米、豬肉香腸及新薯。好膠袋並將醬汁及各種材均混合後就可以吃,這個過程都幾特別,戴著手套就可以大吃一番。蝦很大隻,淡淡肉之餘,檸檬牛油汁提升了鮮味。蜆及青口亦沒有沙很乾淨。單單這海鮮袋兩人份量都夠飽。檸檬牛油汁以忌廉及檸檬汁煮佢,酸味較重十分開胃。即棄手套都很講究,絲質般的材料,戴上後都不會黏著手。更有濕紙巾抹手很細心。爆谷蝦有十多隻,份量很多。當然鮮味就不及海鮮袋的蝦,但炸粉包著啖啖肉的蝦不用再去殼,有茄汁、青瓜乳酪醬及芥末是配啤酒的理想小食。白酒煮活蜆扁意大利粉,喜歡吃辣就最正了。加入蒜片、辣椒很惹味。Mocktails 選了Blue Ocean,裡面有薄荷葉、荔枝,加上藍色糖漿及雪碧混合而成,清爽的味道最合適吃過這麼多濃烈味道的食物喝了。而另一款 Mocktails Mid summer dream 以蘋果汁

檸檬牛油汁以忌廉及檸檬汁煮佢,酸味較重十分開胃。

而另一款 Mocktails Mid summer dream 以蘋果汁、紅莓汁、青檸汁及雪碧混合而成酸酸酸甜甜的與海鮮都夾。

希望疫情過後可以盡快跟朋友再來這裡堂食。

2020-12-15
15 分鐘 (堂食)
2020-12-21 79 瀏覽
呢間美式海鮮餐廳喺香港好出名,今次試下佢哋嘅外賣。而家外賣自取仲有八五折⚠️。.🦀Louisiana crab cake 路易斯安那特色蟹餅 $108Crab cake基本上係滿滿蟹肉絲,充滿鮮味。千島醬反而顯得有啲多餘。.🦐Seafood platter 海鮮拼盤 $398ShrimpsLive clams Live mussels配🍋檸檬牛油汁三款海鮮各10隻,蜆肉同蝦肉零舍彈牙,配上粟米、薯仔、腸仔,份量十足。檸檬牛油汁香濃誘人,淡淡嘅酸甜香味令到醬汁好清新。加埋紅椒粉、香草,味道層次豐富之餘亦同海鮮好夾。.🦑🐙Squid and octopus with ink risotto 墨汁鮮魷魚.八爪魚意大利飯($118)魷魚、八爪魚爽口彈牙。意大利飯均勻地沾滿墨汁,口感比較軟身(可能係外賣關係)。.🍴The Captain's House (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 18樓
🦐Seafood platter 海鮮拼盤 $398
Shrimps
Live clams
Live mussels
配🍋檸檬牛油汁
🍴The Captain's House (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 18樓
外賣自取
2020-12-18 92 瀏覽
今日同朋友一齊嚟到尖沙咀,咁見到呢間captain house好似唔錯,因為朋友話呢度個view都ok,同埋專係食海鮮, 咁其實呢一餐係預祝聖誕而我也想食海鮮多D。 一入到去其實都幾寬敞,枱之間亦都有塊排去隔住對方。Yellow Gems & Gillardeau: Yellow Gems入口帶D海水味蠔身且帶点清新甜味質,蠔身豐滿且肥美。 另外識食蠔嘅朋友都知Gillardeau係蠔中皇牌,甜滑嫩,鮮味十足生蠔個肉身飽滿十足。 所以如果識食嘅朋友, 大家都知點揀,不過每個人口味唔同,而我就較鍾意Gillardeau。 Overall,生蠔都幾新鮮,不錯!Sea Urchin with toast: 咁食啲一道菜最鍾意當然就係食海膽喇,咁佢個海膽都幾鮮甜而且都唔算太腥,當你個海膽搽落個包度食,感覺非常法式。Popcorn shrimp: 咁佢呢個好似薯角咁樣,其實係將蝦炸咗 ,形狀就有啲薯角。 作為餐前小食我覺得都唔錯,都幾特別,而我最鍾意就係點沙律醬。 而我朋友就鍾意點茄汁 反而点芥辣醬嘅話我哋兩個就覺得普通。 可能我地都唔鍾意食芥辣啦。Oyster chowder: 呢個湯我覺得都

Oyster chowder: 呢個湯我覺得都幾好飲,就比較creamy D,而且佢creamy之中帶有蠔嘅甜味,所以如果個人好鍾意creamy嘅湯,應該都會鍾意的。

Crab fettuccine: 呢個意粉我覺得就唔係太差的,因為佢作主角就係軟殼蟹, 個軟殼蟹包住層皮後,就厚身咗少少,但係當你食到佢入面啲肉,你就會覺得佢有蟹嘅鮮甜味的,所以我都幾鍾意呢個軟殼蟹意粉, 當你咬到軟殼蟹啲肉,其實都幾juicy, 呢個相當唔錯。

Free range poussin: 咁話曬呢個都係預先慶祝聖誕,咁我就當然要叫聖誕雞啦, 雖然唔係火雞 ,但食住先。咁呢隻雞其實係鹽焗的,咁其實我覺得個雞皮盬咗少少,但都唔緊要,因為佢啲雞肉都幾幼嫩,因為呢隻應該係春雞,所以肉質就比較鮮嫩,所以呢隻雞係叫得過的。

最後我同朋友飲埋個 Fruit punch & Sugar Kiss 就走人喇。 其實呢間餐廳總體嚟講都ok的,個人推介就當然係嗌海鮮啦。

2020-12-17 2040 瀏覽
今次我lunch去到食,因為朋友唔食蝦所以無叫shakeshake海鮮,反而點咗漢堡包、炸魚薯條,有驚喜🔶白酒蒜蓉煮青口呢個好好食,個醬汁好香濃,帶有少少鮮甜,令青口好甜,入邊仲有用咗粟米去煮,增添甜味🔶路易斯安那特色蟹餅呢個必點,出面好少有呢個蟹餅,係呢度嘅特色食品外脆內軟,入面啖啖肉,真心足料!🔶自選漢堡(點咗牛肉+菠蘿+煙肉)牛肉五成熟,好大份好多汁,好有鮮味菠蘿都有燒過,好香口。煙肉都有燒,不過唔會太硬,配合返漢堡嘅軟熟不過可惜個漢堡冇醬汁,變咗味道淡淡的,無咩味如果有醬汁配搭嘅話會更加惹味值得一提嘅係份量超大,兩個人share食都夠飽🔶炸魚柳配薯條係外國最愛食呢啲,佢呢個炸魚柳好大塊,外脆內軟,份量都多,一定會飽!薯條都粗身大條🔶New York Cheese Cake個cheese cake一定要食,佢好軟淋淋好creamy唔同平時cake咁,而且份量都多,兩人share都可以🔶Fruit Punch , Sugar Kiss
🔶白酒蒜蓉煮青口

🔶路易斯安那特色蟹餅
呢個必點,出面好少有呢個蟹餅,係呢度嘅特色食品
外脆內軟,入面啖啖肉,真心足料!

🔶自選漢堡(點咗牛肉+菠蘿+煙肉)
牛肉五成熟,好大份好多汁,好有鮮味
不過可惜個漢堡冇醬汁,變咗味道淡淡的,無咩味
如果有醬汁配搭嘅話會更加惹味
值得一提嘅係份量超大,兩個人share食都夠飽

🔶炸魚柳配薯條

🔶New York Cheese Cake
個cheese cake一定要食,佢好軟淋淋好creamy
唔同平時cake咁,而且份量都多,兩人share都可以

🔶Fruit Punch , Sugar Kiss
午餐
2020-12-15 67 瀏覽
疫情真係少左好多外出用餐!!今日太想食漢堡啦🥺🥺所以係下午趁小人時間黎個短暫既下午茶~水牛城雞翼雞翼炸到脆卜卜😍 肉質超嫩滑真係好食又邪惡喔~~保證雞翼控食多碟都仲得!特色蟹餅!而個蟹肉餅真係第一次食蟹肉餅不易散開!!切開中間能看到一條條蟹肉絲🤩🤩配上特色醬料~真係十分開胃喔!自選漢堡我哋揀咗牛肉漢堡仲可以任意選兩款配料,我地揀左蘑菇同芝士!漢堡極大個一啖咬落去滿滿的肉汁正!燒豬肋骨豬肋骨味道酸酸甜甜~ 而且份量超足!另外有薯角和粟米!超級飽肚Cheese cake 芝士蛋糕是不少人喜愛的甜品🤤當然我也不例外了~呢度嘅芝士蛋糕比較特別!! 相當濃郁~大家可以試一試~Fruit punch + sugar kiss 💋 Fruit punch簡直就係童年的回憶!!而sugar kiss因為個名幾正而叫黎一試 hahaha
疫情真係少左好多外出用餐!!
今日太想食漢堡啦🥺🥺
所以係下午趁小人時間黎個短暫既下午茶~

水牛城雞翼

雞翼炸到脆卜卜😍 肉質超嫩滑
真係好食又邪惡喔~~保證雞翼控食多碟都仲得!

特色蟹餅!
而個蟹肉餅真係第一次食

自選漢堡

我哋揀咗牛肉漢堡
正!

燒豬肋骨

Cheese cake
大家可以試一試~

Fruit punch + sugar kiss 💋
Fruit punch簡直就係童年的回憶!!
而sugar kiss因為個名幾正而叫黎一試 hahaha
今晚同老婆嚟食好少少,環境同氣氛都好好加上店員服務周到,好滿意既一餐!Crab Cake佢既蟹餅好出名,因為真係一絲絲拉到蟹肉出嚟而且煎得好香,調味亦都岩岩好,少少醬汁調味已經好足夠,鮮味之餘又足料,極力推薦!Buffalo Wings醬汁另上所以可以根據自己喜好食濃或淡,雞翼炸得好香而且非常大隻,肉質鮮嫩又唔會乾,加上酸辣既醬汁食落好開胃,作為前菜好岩食!自選 BurgerBurger超大個而且可以自己揀想食咩餡,老婆唔食芝士所以就冇叫,但都有超多肉汁唔會乾爭爭咁,麵包有牛油烘過所以食落幾惹味!Fish & Chips炸魚有層薄薄既炸漿覆蓋住加上魚肉本身好嫩滑,少少調味已經帶出魚肉既鮮味,薯條亦都炸得岩岩好,脆得嚟薯仔既質感都仲保留到!Apple Pie比想像中大而且蘋果表面脆卜卜,加上醬汁相對上唔算好甜,食落味道岩岩好又唔會太漏!Purple Moon & Berry Kiss兩款特飲都好飲,特別係Purple Moon,漸層好靚而且兩款都唔太甜!

Crab Cake

Buffalo Wings

自選 Burger

Fish & Chips

Apple Pie

Purple Moon & Berry Kiss

• CrabCake
2020-12-08 76 瀏覽
有朋友話The captain house嘅海鮮shake shake袋非常特別,而且海鮮好好味,今日就去試下啦😁海鮮shake shake袋🦐海鮮我哋揀咗海蝦,活青口,活蜆,海鮮好清甜新鮮,我哋揀咗蒜蓉汁,醬汁非常惹味,同海鮮非常夾😍除咗海鮮之外,仲有甜粟米、薯仔同埋豬肉腸😋白酒煮活青口🍶青口肉質厚實,食落非常新鮮,有香濃酒味,仲有粟米墊底,粟米鮮甜😄黑松露野菌蝴蝶粉🍝蝴蝶粉好彈牙,有滿滿嘅黑松露醬,每一啖都可以食到蝴蝶粉以及黑松露醬,味道好濃郁🤗Blue Ocean🌊飲品係藍色,顏值非常高,飲落有荔枝味好freshPeach on the Beach🍑以新鮮青檸、桃、薄荷葉和薑汁汽水混和而成,非常清新,清甜水果味New York cheesecake🍰甜品係 Cheese Cake,餅底同芝士混埋一齊,黏糯濃郁,口感同味道非常特別

海鮮shake shake袋🦐

白酒煮活青口🍶

黑松露野菌蝴蝶粉🍝

Blue Ocean🌊
飲品係藍色,顏值非常高,飲落有荔枝味好fresh

Peach on the Beach🍑

New York cheesecake🍰

2020-12-07 68 瀏覽
香煎刺身帶子意粉, 刺身帶子, 非常之大隻, 咬落去半熟嘅帶子, 外面煎得非常之香, 入口非常之滑, 刺身級真係刺身級, 與別不同, 意粉煙韌, 不錯不錯路易斯安娜特色蟹餅, 脆皮又金黃色嘅表面, TOPPING沙律醬, 一切開之後, 蟹餅裏面釀滿蟹肉 , 細緻口感, 順滑柔軟, 外脆內軟, 非常的滋味Shake shake, 海鮮除咗新鮮之外, 佢嘅醬汁真係重點之一, 我選咗檸檬牛油汁, 配合咗檸檬嘅香, 再加牛油嘅順滑, 經過店員SHAKE SHAKE 之後, 將SAUCE融入每一個海鮮裏面, 令到海鮮嘅味道更加提升, 海鮮之外, 佢嘅粟米非常的爽彈, 再加肉腸彈牙大蝦非常之q彈口感, 再加上青口, 一次享受多個食材, 大滿足

2020-12-07 55 瀏覽
12月既開始就好想預早慶祝 搵個閒日襯冇咁多人去食😝黎到厚福街呢間好岀名既黎自美國既The Captain’s House😆同朋友叫左個seafood platter 😆加左檸檬牛油汁💫好正呀入面有青口 蝦 蜆 有粟米同薯仔 腸仔做配菜🥰好好味呀好入味 海鮮好有鮮味😍個醬好入味🤡正呀然後有呢個蟹餅🤪呢個超好食😋好好好好好香☺️蟹肉好入味😇啖啖肉 而且唔會太散 個餅好唔會太粉🥳勁足料性價比超高🤩仲有叫左帶子意粉🍝🤪大大粒帶子好正!意粉好入味口感好好☺️仲叫左兩杯mocktail ☺️😋聖誕節點可以冇甜品😁叫左個cream brûlée 🥳好滑唔太甜好creamy好好味🤩大讚!🤗
12月既開始就好想預早慶祝 搵個閒日襯冇咁多人去食😝

好正呀入面有青口 蝦 蜆 有粟米同薯仔 腸仔做配菜🥰
好好味呀好入味 海鮮好有鮮味😍個醬好入味🤡正呀

然後有呢個蟹餅🤪呢個超好食😋好好好好好香☺️

仲有叫左帶子意粉🍝🤪大大粒帶子好正!
意粉好入味口感好好☺️

仲叫左兩杯mocktail ☺️😋

聖誕節點可以冇甜品😁叫左個cream brûlée 🥳
好滑唔太甜好creamy好好味🤩
大讚!🤗
2020-12-06 38 瀏覽
算是不錯的美式餐廳,海鮮很新鮮,煎帶子意麵有很多醬汁,味道不錯,蟹味餅個頭不大,算是新鮮,醬汁好味,可惜有點腥氣!海鮮我們選了三款;最喜歡海蝦,肉質很不錯,小龍蝦是唯一一個不新鮮的,肉質鬆,有點味道,鮑魚不錯夠大隻
2020-12-05 45 瀏覽
趁着限聚令之前仲有得出去食飯,梗係同女朋友提早食返個聖誕大餐,邊個會知道會唔會變返禁夜晚堂食係咪?🥺一早聽聞過呢間Captain house,專門食美國嘅shake shake海鮮袋,當然要try try☺️我地揀左3款海鮮$398 揀左活蜆,海蝦同活青口,上到枱勁澎湃,一大袋,店員仲會喺你面前搖勻,我地今次食卡薑蒜蓉汁,係一款類似美國南部嘅辣粉加蒜蓉,十分香口微微辣咁,真係會一啖接住一啖食🤤食到底都唔係話太辣, 10分啱香港人口味!除咗海鮮,入邊仲有薯仔、粟米同埋辣肉腸等等!話明大餐當然嗌埋呢度都出名嘅蟹餅同帶子意粉!蟹餅唔似坊間嗰種厚炸口而係酥脆,一切落去啖啖都係蟹肉絲,食得好過癮。帶子意粉都唔遜色,帶子勁大粒,火侯好好,入面幾乎半熟咁!最尾當然唔少得佢地嘅mocktail 同甜品creme brulee,咁樣好美式style,大大份,兩個人先食得晒。

2020-12-04 56 瀏覽
今日提早放工所以就去咗尖沙咀呢間餐廳, 佢嘅地理位置十分方便尖沙咀地鐵站出口行十分鐘就到 位於厚福街 。 餐廳 環境舒適而且十分乾淨衛生 臨近聖誕,餐廳已經佈滿, 聖誕節裝飾,十分有聖誕氣氛 。呢間餐廳主打係海鮮,所以前菜我哋叫咗白汁煮青口, 佢嘅青口十分入味,而且配埋粟米煮,食埋佢嘅白汁粟米十分好食。 主菜方面我地叫咗佢 嘅海鮮包,呢個海鮮包呢期好hit,就係將所有海鮮材料放入一個膠袋裏面配特別調製嘅醬汁去煮, 打開海鮮袋裏面有好多海鮮,配特別嘅醬汁,十分惹味, 我哋分別叫咗青口,蜆同鮮蝦,三款海鮮都好新鮮好好食。 另外我哋亦都叫咗佢嘅帶子煮意粉,不得不讚 ,佢嘅帶子煮得恰到好處,入口即溶,而且帶子超厚實超大隻, 意粉亦都好好食。甜品方面,我哋叫咗佢嘅new York Cheesecake, 佢嘅甜品好有聖誕節氣氛,而且好大件,基本上兩人share一個甜品已經好足夠。至於飲品方面,我哋每人叫咗一杯mock tail, 分別係peach on the beach同 sugarkiss, 兩杯 都好好飲,唔會太甜,果味濃重。
2020-12-04 1876 瀏覽
每次經過厚福街都好想試下E間The captain's house嘅Shake Shake海鮮袋, 適逢年尾又聖誕節就好想食好d, 於是今晚就約埋朋友仔去試下☺️! 一入到去就覺得個環境怖置好美式, 入面大約有十幾張枱到, 枱與枱之間分隔幾遠, 所以坐得幾舒服!餐廳提供多款海鮮主食🍝, 小食🍤, 當然仲有佢地最出名嘅海鮮袋!除此之外, 仲有好多特色飲品🍹, 酒水🍸🥂同甜品🍰!Sugar Kiss🍹(左)由熱情果同紅莓混合而成嘅味道, 上面仲有蘋果粒粒🍎, 酸酸甜甜幾開胃!Blue Ocean🍹(右)Cocktail帶薄荷味🌱, 入面仲有荔枝肉, 味道幾清新!海鮮拼盤A海鮮拼盤共有ABC三個level, A可以揀3款海鮮, B可以揀5款而C可以揀8款咁多!! 由於小妹同朋友仲想留肚試其他野所以就點左A!入面有10隻蝦🦐 , 10隻蜆同10隻青口! 醬汁方面亦有3款可以揀:檸檬牛油, 卡薑蒜蓉同胡椒牛油!小妹就揀左檸檬牛油味🍋, 上枱果陣店員會即埸拋起個袋, mix好令牛油汁平均滲入食物當中, 沾滿哂醬汁之後再打開😯! 海鮮袋入面除左3款海鮮之外, 仲有薯仔🥔粟米🌽同香腸! 檸檬牛油汁令海鮮

Sugar Kiss🍹(左)
Blue Ocean🍹(右)

海鮮拼盤A
海鮮袋入面除左3款海鮮之外, 仲有薯仔🥔粟米🌽同香腸! 檸檬牛油汁令海鮮更加鮮甜, 除左多左一種清新感覺仲中和左牛油嘅膩感! 蝦肉口感結實,青口肥美, 蜆肉爽甜無沙! 海鮮袋size唔細, 2個人share一個Platter A岩岩好!😊

路易斯安那特色蟹餅🦀
蟹餅外層酥脆可口, 一切開入面, 蟹肉千絲萬縷, 滿滿嘅蟹肉呈現眼前🤤! 食落蟹味濃郁, 微微濕潤, 配搭上面嘅醬汁令整體無咁膩, 建議兩個人一齊share!

香煎刺身帶子意粉🍝
刺身帶子非常厚肉, 外皮邊位煎得好香脆, 入面軟硬適中, 口感鮮嫩!自家製番茄醬嘅番茄味🍅唔會特別濃, 味道比較偏甜, 而且唔會蓋過帶子原有鮮味! 值得一讚佢地嘅意粉煮得岩岩好, 食落軟硬度適中有彈性!😉

Cream Brulee 🍮
E到嘅Cream Brulee份量幾大, 面層焦糖幾脆唔會過厚, 燉蛋香得嚟口感嫩滑!
2020-12-02
  • SeafoodPlatterA
  • 香煎刺身帶子意粉
  • 路易斯安那特色蟹餅
2020-12-03 41 瀏覽
星期一,又係要翻工的日子,避免唔到返工唯有食餐好D!所以今日約左同事一起黎個海鮮大餐。蟹餅:蟹餅真彩實料!厚實的内餡的絲絲的蟹肉,味道非常鮮甜已經有濃喻的蟹膏味道,加上千島海鮮醬汁味道簡直是鮮上加鮮。水牛鷄翼:鷄翼外皮炸得非常酥脆, 而水牛城雞翼的Buffalo醬汁是整道菜的靈魂!餐廳調的這個醬汁剛剛好不會過辣或過酸!酸辣味道平行不會被任何一種味道搶了風頭,鷄肉嫩滑多汁!加上醬汁非常開胃。大菇蝦堡:很驚喜,這個蝦堡的味道和大菇非常夾,口感豐富之餘不得不稱贊這個蝦堡是非常出色的。首先蝦餅非常彈牙!感覺是手打的效果,蝦肉鮮甜到著濃濃鮮蝦的味道,令人食不停口。最後我們還叫了一個芝士蛋糕,蛋糕不會太膩,很不錯。

最後我們還叫了一個芝士蛋糕,蛋糕不會太膩,很不錯。