2020-11-13 78 瀏覽
今晚同老婆兩個去了尖沙咀H8食飯,H8全棟都是多國菜的餐廳,我們就試18樓的西餐。點了兩款小食及兩個主菜,最後老婆話要食甜品。水牛城雞翼:這個雞翼有別於外面的做法,醬汁是自己加上去,所以可自行選擇辣度,雞翼炸得香脆,醬汁辣得惹味,另外還有西芹中和辣味感。墨西哥芝士醬粟米片配牛肉醬:粟米片表面舖上了牛肉醬、牛油果醬及芝士等,份量十足,牛肉醬濃郁,牛油果則較清新。芝士菠菜雞肉卷:雞肉卷的酥皮都較油膩,但焗得很酥脆,中間的雞肉都很juicy。燒美國豬肋骨:有十條骨,焗至肉質嫩腍,一切就離肉,肋骨充滿了bbq醬,非常入味,另外配上香脆帶點辣的炸薯角及香甜燒粟米。最後老婆要的焦糖燉蛋,香滑有蛋香,表面焦糖燒至焦脆,而且甜度尚可。
點了兩款小食及兩個主菜,最後老婆話要食甜品

2020-11-12 82 瀏覽
這間位於尖沙咀食街內的The Captain’s House,以美國菜為主,主要食西式海鮮包,另外還有多款小食及意粉。路易斯安那特色蟹餅蟹餅新鮮焗起,裏面蟹肉豐富,每啖忡入口都充滿蟹肉鮮甜。海鮮拼盤配檸檬牛油汁要了蝦、蜆及青口,蝦肉彈牙;蜆肉反而有些沙;青口都很鮮味,加上特製牛油汁,為海鮮添加了不少色彩,整體更鮮更香。海鮮包內還配上原個薯仔、粟米及香腸,粟米吸收了牛油汁味,香甜爽口。香煎刺身帶子意粉帶子煎至表面帶少許焦,中間呈刺身狀,意粉加了些番茄醬等,酸甜爽口。蘋果批配雪糕蘋果批有香濃的玉桂味,蘋果粒煮至軟腍,但又不會太甜。

路易斯安那特色蟹餅
蟹餅新鮮焗起,裏面蟹肉豐富,每啖忡入口都充滿蟹肉鮮甜。

海鮮拼盤配檸檬牛油汁

蘋果批配雪糕
蘋果批有香濃的玉桂味,蘋果粒煮至軟腍,但又不會太甜。
1K
2020-11-11 418 瀏覽
餐廳以海鮮袋為招徠,假期要好好relax,來享受海鮮盛宴。環境舒適寬敞,令人嚮往醉人的晚餐。Pink Flamingo $58粉紅夢幻,菠蘿汁及紅石榴糖漿融合後十分蜜甜,表面的滑奶蓋,質感柔順。拌勻後,是奶滑的Smoothie,加上表面的花瓣,每口清香。Sugar Kiss $58特飲是熱情果混合蔓越莓汁,入口是濃郁的熱情果甜香,帶微酸莓果味,味道平衡,再吃粒粒蘋果肉,十分解渴。 海鮮拼盤$398搖搖海鮮袋有3款選擇,自由配搭不同的海鮮組合: 有3種($398)、5種($558)及8種($808),再自選醬汁。店員會Shake Shake脹卜卜的海鮮袋,確保海鮮及伴菜,都完美地吸收胡椒牛油汁,海蝦、活青口、活蜆的滋味的各有千秋。海蝦大隻新鮮,入口挺身、彈牙,吸收了胡椒牛油汁,十分提鮮,鮮香誘惑。活青口鮮甜而軟糯,微微泛辣;活蜆肥美圓滑,連同惹味醬汁呷入口,滋味細膩,著實舔舔脷! 配料同樣吸引,豬肉香腸肥厚,肉汁濃郁。甜粟米、薯仔和稠密牛油汁融匯一起,特別綿糯、黏牙,粟米清甜多汁,味道不平凡。路易斯安娜特色蟹餅 $98蟹餅是把蟹肉拆成一絲絲,表面微焦,內裡軟綿,配上迷人的蛋黃醬,質感細滑

Pink Flamingo $58

Sugar Kiss $58

海鮮拼盤$398

路易斯安娜特色蟹餅 $98
蟹餅是把蟹肉拆成一絲絲,表面微焦,內裡軟綿,配上迷人的蛋黃醬,質感細滑,滋味窩心。

香煎刺身帶子意粉$155
帶子油光亮澤,厚身柔軟,兩邊香煎至金黃色,非常吸引。貝身肉質綿潤,入口滑嫰、鮮甜,意大利粉彈牙、濕潤,每條意粉都掛滿香蒜蕃茄汁,啖啖濃郁蒜香,令人意猶未盡。
蘋果批配雪糕$88
甜品即點即製,是必點推薦。蘋果批表面灑滿糖霜,牛油曲奇餅邊香脆,包裹著粒粒清新蘋果肉,加上玉桂粉點綴,口感清爽而甜美。配上咖啡雪糕,甜中帶咖啡香醇,層次感豐富,劃上完美的句號。
2020-11-11 73 瀏覽
-The Captain's House🍽-人氣海鮮shake shake袋😍多款海鮮任揀而且醬汁亦有不同選擇😋黎呢度叫個海鮮袋打個卡📸都唔錯嫁😉-路易斯安娜特式蟹餅 $98通常蟹餅都係炸但呢度既🦀餅係先煎香再去焗口感雖然冇咁脆卜卜但呢款冇咁油膩👍重點係超爆多蟹肉基本上成舊都係蟹肉好滿足😋-Shake Shake 海鮮(3款) $398自選海鮮袋除左海鮮每份都有薯仔粟米腸仔😋今次我地揀左Signature既卡薑蒜蓉汁呢個係比較惹味D同有少少辣🌶海鮮全部都好鮮甜我地揀左海蝦,活蜆同活青口😍如果想食其他野建議2人可以叫3款呢個海鮮袋份量岩岩好😌-黑松露野菌蝴蝶粉 $188忌廉汁好creamy加上黑松露其實一完好食🤣小編好耐冇食蝴蝶粉覺得賣相又靚又好食😋-Apple Pie with Ice cream $88食完正餐叫個Apple Pie過下甜品癮😌小編好鐘意Apple Pie個牛油皮🤣加埋大量蘋果肉再加一啖咖啡雪糕😋完美☺️-Blue Ocean & Peach on the Beach $58Blue Ocean其實係荔枝味賣相好地中海feel好岩係個度飲🤣Peach反而冇乜桃味但有陣菠
The Captain's House🍽
路易斯安娜特式蟹餅 $98

Shake Shake 海鮮(3款) $398

黑松露野菌蝴蝶粉 $188

Apple Pie with Ice cream $88

Blue Ocean其實係荔枝味賣相好地中海feel好岩係個度飲🤣Peach反而冇乜桃味但有陣菠蘿味🤣

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
2020-11-05
1K
2020-11-11 2143 瀏覽
同朋友講了好耐要去captain house食海鮮shake shake袋,前排終於去了!餐廳都幾多人去,坐滿人。🌟海鮮shake shake袋:這個的入門版是$398點3款海鮮,和朋友點了海蝦、活青口、活蜆配檸檬牛油汁。原來海鮮袋好大包的,店員還會好好的幫您先拍照留念,然後幫您影好才搖袋。一打開見到滿滿的海鮮好吸引☺️原來除了海鮮外,還撈了些原個薯仔、粟米和腸仔,好豐富!海鮮好鮮甜,尤其是海蝦,蝦肉鮮甜,其餘2款點上檸檬牛油汁香得來好refreshing。配菜方面,粟米好甜,薯仔亦整到好淋。🦀路易斯安那特色蟹餅:來到captain house,一定要吃多點海鮮。蟹餅內的是新鮮拆出來的厚厚鮮甜蟹肉,好滿足。🌟香煎刺身帶子意粉:這裡的意粉特別之處是用上刺身級的帶子,煎得剛剛好,外面香得來保留了刺身帶子的口感,味道鮮甜。意粉以蕃茄調味,麵質都好好。🌟cream  brulee:鋪滿面的焦糖好脆,配上香滑,綿密的燉蛋,而且甜度剛剛好,不會太甜或淡,令人回味。飲品亦好有心思調,sugar kiss仲有好多水果鋪面!如果想聚會食下西式海鮮大餐,呢到的確唔錯。

cream  brulee

飲品亦好有心思調,sugar kiss仲有好多水果鋪面!

如果想聚會食下西式海鮮大餐,呢到的確唔錯。

cream  brulee
2020-11-09 68 瀏覽
記得幾年前同朋友黎過呢間餐廳,個海鮮波波令我超級震撼🙈呢排突然諗起,心思思想再食,就約左男友黎撐檯腳。🍴路易斯安那特色蟹餅見到好多人推薦呢間蟹餅,咁我又試下先🤩上台時用鐵板上,熱辣辣好期待!蟹餅比我想像中大,入口滿滿都係蟹肉,超級鮮美🥳🍴Seafood Platter第一次見到呢個巨型海鮮波波既男友大為驚嘆😂侍應易都好貼心咁問我地要唔要先影相,再幫我地打開😛一開袋真係超級香!我地叫左signature既卡薑蒜蓉汁,少少辣令到海鮮更加惹味呀!😋我地叫左蝦、青口、蜆,全部都好新鮮🍴香煎刺身帶子意粉意粉係酸酸甜甜既蕃茄味,帶子不愧為刺身級,好大好鮮甜,質感柔軟,係屋企唔會煮到!一定要出街食😗食得大餐又點少得酒呢!可惜最近身體關係唔可以飲酒,唯有叫杯mocktail過下隱啦,估唔到又真係做得幾好,雖然冇酒精,但都似似地cocktail窩🤪

🍴路易斯安那特色蟹餅

🍴Seafood Platter

🍴香煎刺身帶子意粉

2020-11-08 95 瀏覽
呢期做嘢好忙 放工決定要去搵好西 放鬆一下🥰.同男朋友想食海鮮 但又想搵個地方可以坐得舒服 最後去咗尖沙咀厚福街H8 既 The Captain's House🐙🦑🦐🦞🦀.其實之前經過已經成日想食 😂😂 今次終於食到啦🥰🥰.我地叫咗Seafood Platte A👍 入面有 海蜆 海蝦翡翠螺 各10隻😮😮 另外入邊仲有 肉腸薯仔同粟米🙈🙈 開頭都會諗夠唔夠飽㗎 所以有另外再叫咗 Scallops Spaghetti 同 Crab Cake😍.點知原來個Seafood Platte 兩個人食都飽😂😂.不得不提嘅其實佢個做法幾特別 Seafood Platte 先放入袋 再shake 🤤🤤🤤意粉同蟹餅 真係好入味 同新鮮👍.最後叫咗個甜品 嘩 個甜品真係一絕👍👍 Apple Pie! 好足蘋果🍎🍎🍎🍎. 極度推介個蘋果批!!!
呢期做嘢好忙 放工決定要去搵好西 放鬆一下🥰.
其實之前經過已經成日想食 😂😂 今次終於食到啦🥰🥰.
點知原來個Seafood Platte 兩個人食都飽😂😂.

意粉同蟹餅 真係好入味 同新鮮👍.

2020-11-07 102 瀏覽
The captain's house 厚福街一向出名多野食, 今日我地就去左the captain's house 食海鮮。除左出名嘅shake shake 海鮮包之外,我地仲叫左一個main , 一個appetiser 同一個甜品。前菜要左店員推介嘅蟹餅。蟹餅好足料, 食得到啖啖蟹肉, 而且夾落去唔會成嚿散哂。個海鮮包我地要左包括3 種海鮮嘅platter A 。而個汁就要左個濃味嘅卡薑蒜蓉汁。店員會喺你面前shake 完,再幫你打開個海鮮包。 不得不讚個汁真係調較得很岩岩好, 有卡薑嘅少少辣同埋香濃嘅蒜蓉味❤️而主菜就要左個簡簡單單嘅黑松露蝴蝶粉。 佢地真係粒粒蝴蝶粉都俾個黑松露醬包住, 啖啖都食到個黑松露味。 甜品方面叫左個cream brûlée , 呢個比連鎖嗰間甜品鋪無咁甜, 食落去岩岩好, 仲無咁guilty 添~真係好開心可以食到甘開心既晚餐
The captain's house

真係好開心可以食到甘開心既晚餐
之前喺泰國夜市好鍾意食shake shake海鮮,原來香港都有!.Seafood platter A $398店員攞左一袋海鮮黎,即場shake海鮮🤣一打開蒸氣就湧出黎,好熱辣辣,我地揀左卡薑蒜蓉味,好香蒜味冇薑味的!唔食薑嘅朋友可以放心~有青口、蜆、蝦各10隻,仲有啲豬肉腸、粟米、薯仔等等,兩個人食呢袋已經好飽😋.蟹餅 $98本來expect會溝啲薯蓉,點知全塊都係蟹🤩🤩🤩超足料!!.香煎刺身帶子意粉 $155帶子只係輕輕煎一煎,保留刺身嘅鮮味,茄醬意粉好濃郁.Creme brulee $78好大杯,表面焦糖好脆,奶凍好軟滑又濃奶味,仲有好多士多啤梨同藍莓~.Pink flamingo 🦩 $58有啲奶味,幾特別.Fruit punch $58係細個去唱k嘅味道呀~~~
Seafood platter A $398
蟹餅 $98
本來expect會溝啲薯蓉,點知全塊都係蟹🤩🤩🤩超足料!!
香煎刺身帶子意粉 $155
帶子只係輕輕煎一煎,保留刺身嘅鮮味,茄醬意粉好濃郁
Creme brulee $78
Pink flamingo 🦩 $58
有啲奶味,幾特別
Fruit punch $58
係細個去唱k嘅味道呀~~~
2020-11-03 114 瀏覽
之前聽朋友講過話captain house個海鮮shake shake袋好好食,一直都好想去試,但係冇機會,book都難book,今次終於食到啦!🔺Louisiana Crab Cake 路易斯安那特色蟹餅 ($98)見到咁多人叫就諗住試下,但唔算特別驚喜,佢係蟹肉拆出嚟再砌返蟹肉塔嘅形狀,雖然的確係啖啖蟹肉,有少少鮮味嘅。但略嫌乾身,可以加多d醬或者多d層次。點完先見到有夏威夷醃海鮮(Hawaiian-style Poke),早知叫呢個!!佢d三文魚好似勁正,仲要係限定。//必點!// 🔺Seafood Platter 海鮮袋 ($398/3款海鮮) - Cajun Garlic Butter 卡薑蒜蓉汁 餐廳無介紹錯,果然呢種醬汁少少辣得嚟帶蒜蓉香味,係signature source。 今次揀咗蝦、蜆同青口,每款都大大粒蜆肉飽滿,唔係攞勁cheap嗰啲海鮮嚟hea你,幾好~仲有其他配菜,粟米薯仔同埋腸仔,當中粟米吸曬啲汁,所以係最好食嘅配菜。🔺Grill Scallops Spaghetti 香煎刺身帶子意粉 ($165)粒帶子好正,食過最好食,沒有之一。生熟度岩岩好,大粒飽滿、

//必點!//

粒帶子好正,食過最好食,沒有之一。生熟度岩岩好,大粒飽滿、用叉輕壓落去仲Q彈Q彈。反而個意粉就唔係咁啱我口味,類似肉醬意粉,但係偏酸嗰種。

🔺Apple Pie with ice-cream ($88)
好多蘋果粒粒,個量好豐富,而且唔會太甜。最驚喜係個曲奇皮,食得出咗好多牛油,超級香,最後配個微苦的朱古力雪糕。

服務方面waiter好貼心,食完主菜意粉都會幫你換一次碟,所以檯面非常乾淨,又成日幫我哋加水,服務好好~大概有機會就再食多次

2020-11-03 110 瀏覽
踏入年尾 ,是節日頻繁的季節, 除了特色節日之外, 還有大大小小的周年慶祝, 給朋友生日 聚會。 要找 適合的餐廳, 也要動動腦筋。朋友介紹了在尖沙咀的,西式海鮮主題餐廳, 推薦 主打的 特色海鮮袋, 還有招牌蟹餅和 黃金焗蠔。壽星仔生日大曬, 就由他拍板選擇, 實在是花多眼亂, 花了些時間 才能揀定心水選擇。黃金焗蠔就像藝術品般的擺盤, 金黃色的焗蠔,配搭了特式醬汁 和少許菠菜, 蠔肉肥美鮮嫩, 蠔味濃郁。 絕對係必點推介。路易斯安那特色蟹餅喜歡吃蟹, 但又怕要拆殼, 吃這道蟹餅就最啱不過。 啖啖鮮嫩的蟹肉, 滋味有又滿足。燒美國豬肋骨看見鄰座的客人order了 豬肋骨, 所以我們也點了一客, 豬肋骨份量十足, 肉質鬆化, 醬汁惹味, 還有配搭了我最喜歡的粟米燒。炸蝦漢堡 (自選配料:酸青瓜+ 煙肉)甚有驚喜的選擇, 炸蝦餅鬆化彈牙有蝦味, 自選配料酸青瓜, 酸酸甜甜 平衡了 炸物的油膩感。法式焦糖燉蛋非常出色的甜品, 表面焦糖脆口不黏牙, 燉蛋用料十足, 非常creamy, 蛋黃味道非常突出。Asian punch+Tuscany sun特色飲品清新爽口, 薄荷葉加荔枝的配搭十分

黃金焗蠔
就像藝術品般的擺盤, 金黃色的焗蠔,

燒美國豬肋骨

炸蝦漢堡 (自選配料:酸青瓜+ 煙肉)

法式焦糖燉蛋

Asian punch+Tuscany sun
特色飲品清新爽口, 薄荷葉加荔枝的配搭十分清新。 另外一杯 是蜜桃梳打, 甜美清新。 淡淡的甜味恰到好處。

• 法式焦糖燉蛋
  • 路易斯安那特色蟹餅
  • 黃金焗蠔
2020-11-03 218 瀏覽
小編好鍾意食海鮮一直都好想試呢間餐廳嘅海鮮袋今次終於係生日嘅時候去左喇🦐海鮮拼盤(A)......................$398🦐蒜蓉包..............................$55人少少就揀左Platter A可以選3款海鮮揀左蟹、蝦、扇貝味道就Pepper Butter每個海鮮袋都會有粟米、薯仔同埋腸所以兩個唔大食嘅人係會岩岩好.餐廳好貼心會俾你影夠相先幫你搖混海鮮一打開個袋, d牛油香味湧晒出黎每一樣海鮮都好鮮味粟米又甜.額外加左個蒜蓉包用黎點醬入晒味😋真係好正🦐黑松露野菌蝴蝶粉.............$188原本以為唔夠食所以叫左個蝴蝶粉但點知飽到…..滿滿黑松露醬鋪面每一塊都蝴蝶粉都排滿黑松露醬 好濃郁蝴蝶粉好彈牙可以一試
小編好鍾意食海鮮
一直都好想試呢間餐廳嘅海鮮袋
今次終於係生日嘅時候去左喇
海鮮拼盤(A)

人少少就揀左Platter A可以選3款海鮮
揀左蟹、蝦、扇貝
味道就Pepper Butter
每個海鮮袋都會有粟米、薯仔同埋腸
所以兩個唔大食嘅人係會岩岩好
餐廳好貼心
會俾你影夠相先幫你搖混海鮮
一打開個袋, d牛油香味湧晒出黎
每一樣海鮮都好鮮味
粟米又甜
額外加左個蒜蓉包用黎點醬
入晒味😋真係好正
黑松露野菌蝴蝶粉

🦐黑松露野菌蝴蝶粉.............$188
原本以為唔夠食
所以叫左個蝴蝶粉
但點知飽到…..
滿滿黑松露醬鋪面
生日
海鮮拼盤(A)
黑松露野菌蝴蝶粉
2020-11-02 85 瀏覽
Shake Shake Seafood bag in Cajun garlic sauce🤩🤩二人用自選海鮮袋有三款海鮮可以揀 🥳青口 海蝦 蜆各十隻味道都鮮甜 伴隨香辣蒜蓉醬汁仲有配菜薯仔 玉米🌽同香草豬肉腸❕另外前菜 酥炸蟹餅 裡面隱藏好多鮮甜蝦肉絲 配上酸甜千島沙拉醬 好開胃 亦點左帶子番茄意粉 刺身級帶子好嫩滑鮮甜 表面香煎至金黃色 意粉濃濃番茄海鮮味道😋😋✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $600/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ The Captain's House尖沙咀厚福街8號H8 18樓˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $600/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ The Captain's House
尖沙咀厚福街8號H8 18樓
2020-11-01 2133 瀏覽
Halloween 與朋友食西餐、海鮮The Captain’s House 一入到餐廳有種magic,環境好舒服,有種去了美國的感覺,自由奔放無拘無束,放鬆輕快的relieve。有存酒櫃及水吧,台與台之間有充足的距離,非常適合relax 與朋友談天說地放飛自己食餐好的!.Louisiana Crab Cake 路易斯安那蟹餅 - 絲絲蟹肉,豐富充實,愛食蟹之一必點!不會太乾太油,焗得好香有驚喜。第一次食咁大個的蟹餅,好鬼正。Buffalo Chicken Wings 水牛城雞翼 - 不誇張,是我近幾年食過最正的雞翼lol 肉汁飽滿,皮薄又脆,又夠熱,好新鮮香口。Baked Spinach Chicken Roll 芝士菠菜雞肉卷 - cheese、spinach、chicken, that’s my favourite combination 做到芝士拉絲的效果,外脆內cheesy。Barbecue US Baby Ribs 燒美國豬肋骨 - 一把刀毫不客氣直插,豪放自由!一共有4塊豬肋骨,2大2細,肉質軟稔,加上BBQ Sauce,很有美國的風情。最後每一叫了一個Cream Br

水牛城雞翼

做到芝士拉絲的效果,外脆內cheesy。

最後每一叫了一個Cream Brûlée,香濃牛奶味,creamy - 其實份量好多,一個可以分比2人食。
Cream  Brûlée

不飲酒的mocktail 同樣有feel: Sugar Kiss + Purple Moon
水牛城雞翼
Cream  Brûlée
  • 路易斯安那特色蟹餅
  • crab  cake
2020-10-31 181 瀏覽
有人想食shake shake海鮮, 搵勻曬香港都好似得幾間, 無認真做功課,咁就是但試下呢間排頭位嘅餐廳啦。結果就係自己抵死冇睇下喊喊comments就booked....結果。。。差評嘅客人都有佢地嘅原因嘅。真係睇文都要睇差評去了解不同角度。餐廳裝修就自己睇相,基本上相片靚過真人。食物嘅嘢就見仁見智啦, 如果你問我個人意見 , 我就覺得咁性價比唔高。有人寫話upsell蒜蓉包,當上海鮮時有人無啦啦突然問一句『要唔要蒜蓉包』, 唔好習慣性以為世界上有免費,自己都要開口問清楚『 係咪收錢架』。 重點係如果食咁多麵包, 可能你會太飽浪費食物。

餐廳裝修就自己睇相,基本上相片靚過真人。

炸魚薯條

什麼shake shake海鮮