2020-12-18 92 瀏覽
今日同朋友一齊嚟到尖沙咀,咁見到呢間captain house好似唔錯,因為朋友話呢度個view都ok,同埋專係食海鮮, 咁其實呢一餐係預祝聖誕而我也想食海鮮多D。 一入到去其實都幾寬敞,枱之間亦都有塊排去隔住對方。Yellow Gems & Gillardeau: Yellow Gems入口帶D海水味蠔身且帶点清新甜味質,蠔身豐滿且肥美。 另外識食蠔嘅朋友都知Gillardeau係蠔中皇牌,甜滑嫩,鮮味十足生蠔個肉身飽滿十足。 所以如果識食嘅朋友, 大家都知點揀,不過每個人口味唔同,而我就較鍾意Gillardeau。 Overall,生蠔都幾新鮮,不錯!Sea Urchin with toast: 咁食啲一道菜最鍾意當然就係食海膽喇,咁佢個海膽都幾鮮甜而且都唔算太腥,當你個海膽搽落個包度食,感覺非常法式。Popcorn shrimp: 咁佢呢個好似薯角咁樣,其實係將蝦炸咗 ,形狀就有啲薯角。 作為餐前小食我覺得都唔錯,都幾特別,而我最鍾意就係點沙律醬。 而我朋友就鍾意點茄汁 反而点芥辣醬嘅話我哋兩個就覺得普通。 可能我地都唔鍾意食芥辣啦。Oyster chowder: 呢個湯我覺得都

Oyster chowder: 呢個湯我覺得都幾好飲,就比較creamy D,而且佢creamy之中帶有蠔嘅甜味,所以如果個人好鍾意creamy嘅湯,應該都會鍾意的。

Crab fettuccine: 呢個意粉我覺得就唔係太差的,因為佢作主角就係軟殼蟹, 個軟殼蟹包住層皮後,就厚身咗少少,但係當你食到佢入面啲肉,你就會覺得佢有蟹嘅鮮甜味的,所以我都幾鍾意呢個軟殼蟹意粉, 當你咬到軟殼蟹啲肉,其實都幾juicy, 呢個相當唔錯。

Free range poussin: 咁話曬呢個都係預先慶祝聖誕,咁我就當然要叫聖誕雞啦, 雖然唔係火雞 ,但食住先。咁呢隻雞其實係鹽焗的,咁其實我覺得個雞皮盬咗少少,但都唔緊要,因為佢啲雞肉都幾幼嫩,因為呢隻應該係春雞,所以肉質就比較鮮嫩,所以呢隻雞係叫得過的。

最後我同朋友飲埋個 Fruit punch & Sugar Kiss 就走人喇。 其實呢間餐廳總體嚟講都ok的,個人推介就當然係嗌海鮮啦。