2016-10-05
2039 瀏覽
今次嚟到The BASE搵食! 屋企同公司附近食到悶悶哋~決定又踏足最多工廈cafe嘅觀塘~雖然The BASE呢座工廈唔算近地鐵站~但佢喺男朋友舊公司對面~可以放心跟住男朋友行!上到工廈~the BASE都將自己收得好埋~轉角再轉角先見到佢簡潔嘅裝修~食物種類不多~但都幾有創意及特色👍🏻飲品以花茶、菓茶為主黑松露大啡菇雜菌菠菜扁麵 ($118)本身配料係雞肉~不過亦可轉大啡菇~黑松露嘅香味實在令人難以抗拒!大啡菇火喉剛好~亦冇出水現象~扁麵彈牙亦creamy~雜菌同菠菜等配料份量充足~整體來說不錯!炸蝦肉釀雞翼珍寶珠 ($88)果然係珍寶珠嘅様子~平時食過不少釀東西入雞翼嘅菜式~蝦肉真係比較少見~而且形狀竟然能變成圓形~真係要相機食先!一咬下去就見到蝦肉~而雞肉亦鮮嫰~炸粉不算厚~配上沙律醬或千島醬可帶出另一風味~澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡 ($178)餐牌上嘅推介~而我哋亦被佢嘅名字吸引!一上枱真係嚇倒~漢堡包好厚~厚到快滿瀉!切開咗可見饀料嘅豐富!和牛果然係和牛~非常地juicy~食得出肉係手打的!芝士雖然濃郁~但都掩蓋唔到和牛嘅香氣~好在蕃茄同菜都夠新鮮~中和一下肉味!而麵包亦預
本身配料係雞肉~不過亦可轉大啡菇~
黑松露嘅香味實在令人難以抗拒!
大啡菇火喉剛好~亦冇出水現象~
扁麵彈牙亦creamy~
雜菌同菠菜等配料份量充足~整體來說不錯!
黑松露大啡菇雜菌菠菜扁麵
果然係珍寶珠嘅様子~
平時食過不少釀東西入雞翼嘅菜式~
蝦肉真係比較少見~而且形狀竟然能變成圓形~
真係要相機食先!
一咬下去就見到蝦肉~而雞肉亦鮮嫰~
炸粉不算厚~配上沙律醬或千島醬可帶出另一風味~
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
餐牌上嘅推介~而我哋亦被佢嘅名字吸引!
一上枱真係嚇倒~漢堡包好厚~厚到快滿瀉!
澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡
和牛果然係和牛~非常地juicy~
食得出肉係手打的!
芝士雖然濃郁~但都掩蓋唔到和牛嘅香氣~
好在蕃茄同菜都夠新鮮~中和一下肉味!
而麵包亦預先烤好2面~香脆!
薯格份量亦頗多~好味道!
坊間少見嘅洛神花花茶~
自從同事買過洛神花乾請我哋食~就迷上咗呢個酸酸甜甜嘅味道!
而呢杯花茶係微酸~但以旁邊嘅蜜糖調味~
可按自己口味來調校酸甜度~一杯清雅幽香嘅菓茶~
蜜糖洛神花茶
可惜當天有一班太太不斷喧嘩~完全破壞氣氛~
美中不足呢⋯