2018-01-28 57 瀏覽
又到左輕鬆星期日,訓醒教.約埋老友一齊去到觀塘工廈試下間THE BASE。唔難去,就係觀塘地鐵站一出,源住開源道直去就到.😊環境舒適。望望餐牌,雖然見到ALL DAY BREAKFAST好似好多野食,好吸引。但平時食得多,所以就諗住試下其他野。見到個🌮三文魚配黑松露賓尼迪蛋多士🍳好似唔錯,就決定試試佢!唔洗好來就到,黎到一望已經覺得有功架!個賓尼迪蛋賣相做得好靚。一吉穿個下D蛋黃流哂出黎,味道都唔錯!唔會做得好咸,配合下層既煙三文魚同磨菇味道岩岩好喇!另外加埋個沙律清新,加有少少黑醋,酸酸地。食落感覺非常健康。 Brunch set有成9個餐比大家揀,都幾多選擇。👍我諗佢其他野都會有番咁上下水準.見其他人叫個啲好似都幾好味!😋最後我叫左杯AMERICANS,都唔錯。咖啡味夠濃夠重味!飲完成個人醒神哂!☕
又到左輕鬆星期日,訓醒教.
約埋老友一齊去到觀塘工廈試下間THE BASE。
唔難去,就係觀塘地鐵站一出,源住開源道直去就到.😊

但平時食得多,所以就諗住試下其他野。

見到個🌮三文魚配黑松露賓尼迪蛋多士🍳
好似唔錯,就決定試試佢!

唔洗好來就到,黎到一望已經覺得有功架!
個賓尼迪蛋賣相做得好靚。
一吉穿個下D蛋黃流哂出黎,味道都唔錯!

唔會做得好咸,配合下層既煙三文魚同磨菇味道岩岩好喇!

Brunch set有成9個餐比大家揀,都幾多選擇。👍

最後我叫左杯AMERICANS,都唔錯。
咖啡味夠濃夠重味!飲完成個人醒神哂!☕

2018-01-28 33 瀏覽
假日要到觀塘看一下開倉,上openrice查查最近有什麽新的工廈cafe, 見到 The Base 食物的照片很不錯,所以專程過來試試。下午一點,想不到全場已經坐滿曬人。幸好我們先進餐廳,可以坐在室內最後一張的餐桌。我點了一個德國式烤焗牛油班戟, 它的賣相很美, 是整個剪pan上的,有不同的顏色,.看到已經很開心。佢有梳芙班戟嘅感覺,底部好柔軟配上香滑嘅雲呢拿雪糕,加上小小焦糖,士多啤梨同藍莓嘅配合,仲有檸檬同薄荷葉嘅香味,好滿足啊。餐飲點了熱特濃朱古力,可可度雖然很高,但是唔夠滑, 好像嘴裏很多可可粉。不知道為什麼朱古力好快凍,凍咗冇咁好飲。原本以為分量這麼少,我是不會夠飽的,但是一起來的時候,就已經覺得很飽了。真是很喜歡他的牛油班戟,是brunch or high tea 一個不錯的選擇。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.5環境:8衛生:8服務:8價錢: 8舒適度:8總分:8歡迎互相交流: cchappymoment@gmail.com

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢: 8
舒適度:8
總分:8

2018-01-28 59 瀏覽
一個人,並不可怕。可怕的是,虛渡美好的一日﹗ 這日,一個人,遊盪於觀塘APM。開啟搜尋器,毅然決定,善待自己,去秘密花園「The Base」覓食,嘆一個豐富的Full Day Breakfast。 Cafe空間感極強,木製的傢具,配以綠意盎然的植物,再加上引入室外的陽光。置身其中,感覺極好﹗ 室外,有一個花園,客人可於戶外享用美食。奈何,今日天氣有點兒寒冷,且風大。 小妹,還是選擇坐在室內,靠近窗口的一角。獨自,呆呆地,隔著冰冷的玻璃窗,細看秘密花園中的一草一木。Full Day Breakfast$108,配抹茶拿鐵(+$8),好一頓豐富的早餐也﹗ 抹茶拿鐵泡沫細滑香濃,味道甘香且不太苦澀,拉花也十分精美細膩。 抹茶拿鐵的墨綠,與玻璃窗外的植物,相映成趣﹗ Full Day Breakfast$108,把琳琅滿目,食味紛陳的自家製鵝肝雞肉批、大啡菇、菠菜、63度溫泉蛋、火腿、雞肉腸、豬肉腿、煙肉、薯餅、燒番茄、酸椰菜、沙律、焗豆和牛角包等食物,放在實木器皿上奉客。 牛角包入口仍帶溫熱,上枱前,應該以烤爐加熱過,入口尚算香脆。 自家製鵝肝雞肉批頗為特別,醃製食物如火腿、雞
一個人,並不可怕。可怕的是,虛渡美好的一日﹗

抹茶拿鐵的墨綠,與玻璃窗外的植物,相映成趣﹗

自家製鵝肝雞肉批頗為特別,醃製食物如火腿、雞肉腸、豬肉腿和煙肉等也挺鹹香好吃的,炸薯餅則炸得十分香脆可口且不油不膩。

大啡菇配菠菜,再加上一隻瀑汁的63度溫泉蛋,絕對是好吃指數爆燈的組合﹗燒番茄、酸椰菜和沙律,則無疑是健康輕盈之選了﹗

2018-01-20
$116 (早餐)
2018-01-28 34 瀏覽
平日真係好少食漢堡包, 可能係麥當勞嘅陰影實在太大, 食得多都會覺得厭, 今日去咗觀塘工廈食晚餐, 朋友叫咗個漢堡包餐, 我本來都唔想食, 但係食過之後, 令我有大改觀!大家叫咗一個澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡, 個和牛芝士漢堡presentation幾好 , 有大量嘅薯格, 再加上一個厚厚嘅漢堡包 芝士成半融狀態 鋪滿 免治牛肉上面首先食一食薯格, 薯格味道較濃, 非常香脆 再試一試漢堡包, 佢嘅麵包嘅面層脹卜卜, 有少少蜜糖嘅香味, 個皮非常之脆, 內裏非常之軟漢堡包除咗M級澳洲和牛之外, 再配埋煙肉, 煙肉煎至乾身, 咬落脆口漢堡重點就係個和牛, 牛肉味非常香濃, 肉質鬆軟, 配埋芝士汁, 令人回味無窮 好食嘅程度, 真係覺得食完都想再食多個!

首先食一食薯格, 薯格味道較濃, 非常香脆

2018-01-27 874 瀏覽
今個星期六好不幸要番工....收工決定要食番餐好既慰勞下自己。剛巧經過觀塘醒起呢間工廈餐廳,之前食過一次dinner 覺得野食質素唔錯同埋幾特別,所以就上去八下有咩食先😋,原來假日既下午係主打做brunch.雖然地方唔算太就腳,但係都幾多人食,好彩今日單拖黎極速有位。套餐包既飲品都真係超多選擇,不過向來鍾情於水果茶既我,二話不說要加$5 黎個冰鮮果茶😚。✨冰鮮果茶:味道清新,又唔會太甜,飲得出水果既味道。入邊有士多啤梨,藍莓,蘋果,青檸,個味我都幾鍾意,不過叫左少冰,都仲係好多冰😓唔知係咪聽漏左。✨full day breakfast($108): 呢個breakfast 豐富度好高,數數menu有成13 樣野,有幾款令我幾驚喜。👍🏻自家制鵝肝雞肉肶: 呢個雞肉質幾嫩,一d 都唔鞋。加埋鵝肝既味道又幾夾幾好食,黎多幾件都仲得。👍🏻大啡菇配菠菜溫泉蛋: menu 話係63度溫泉蛋😍,切開已見到半凝固狀既蛋漿。我幾鍾意佢個質地,唔會太稀一切流晒出黎,可以食得好完整。食落非常滑溜帶點漿口,配埋菠菜同juicy既大啡菇一流。👍🏻牛角包: 好香牛油味好鬆脆,雖然有d 喉嚨痛,但忍唔住啪晒成個🙈

✨冰鮮果茶味道清新,又唔會太甜,飲得出水果既味道。入邊有士多啤梨,藍莓,蘋果,青檸,個味我都幾鍾意,不過叫左少冰,都仲係好多冰😓唔知係咪聽漏左。
冰鮮果茶

Full  day  breakfast

👍🏻牛角包: 好香牛油味好鬆脆,雖然有d 喉嚨痛,但忍唔住啪晒成個🙈,面頭我覺得有少少甜甜地,有d 似食丹麥酥既感覺,真係好香。

👍🏻酸椰菜+西柚沙田柚沙律: 平時好少食到酸椰菜,個酸椰菜唔會太酸又幾好食。沙律醬汁唔錯,食到d 柚子既味道,加埋西柚粒,酸酸甜甜好開胃。

其他配料都好新鮮,🍅蕃茄甜得黎好多汁,雞肉腸好多香草同黑椒夠惹味,火腿咸香又唔會太油膩,薯餅又超級香脆。唯一係塊煙肉比較乾身,不過佢勝在味道唔會太咸,同埋帶肥既位置係食落去脆卜卜同好甘香,有d似食緊豬肉紙既感覺。

呢個full day breakfast 整體黎講我都幾滿意,食完感覺好滿足,如果可以加錢配d 甜品食下就更為perfect😛。其實我仲好想試佢既set lunch, 點解星期六會無嫁😭。
下午茶
冰鮮果茶
2018-01-26 79 瀏覽
<環境舒服觀塘工廈西餐>💪🏻😋觀塘大把工廈野食 要有番甘上下先會做得耐 個人覺得呢間the base唔錯 以黑白啡做主要 枱櫈 陳設排位別樹一格😃 環境閣落 仲有出面室外坐位 感覺舒服 食物係西餐 仲有d有創意既食物 我都點左d食落味道都唔錯wor 💪🏻😋🍴咖喱蕃薯條 58 蚊🥔薯條食得多 其實蕃薯條仲正 因為佢炸得好香脆之餘仲帶有d香甜味 其實杯身都好夠香味😃 但若喜歡既 點d香濃咖醬做點綴都好唔錯😆🍴火燒原棵羅馬生菜(冬蔭功沙律汁) 38 蚊🌿🔥原條羅馬生菜上碟 望得出好新鮮 個生菜有燒過既痕跡 但佢有唔會燒得太勁 菜保留應有既水份🙂 上面鋪滿住沙律醬 醬味濃同埋九好香冬蔭公香味🌶 係一個幾好既餐前小食😃🍴炸蝦肉 釀雞翼珍寶珠(辣蕃茄醬及薑葱醬 ) 🦐 🐤 88 蚊手工野黎💪🏻 將蝦肉釀入雞翼入面成個炸到脹卜卜 就好似珍寶珠甘 🍬外層好香脆 一咬開香噴噴 蝦肉彈牙 雞翼嫩滑🐥 點埋 兩種醬 辣蕃茄醬 少辣 蕃茄味香🍅 同埋薑葱醬🌿 感覺上有d似帶有葱味既沙律醬 比較濃味 連埋底下既紫椰菜一齊食會更好😄🍴黑松露雞肉雜菌米形粉配63 度温泉蛋 138 蚊🍲原塊雞
<環境舒服觀塘工廈西餐>💪🏻😋

🍴咖喱蕃薯條 58 蚊🥔

🍴火燒原棵羅馬生菜(冬蔭功沙律汁) 38 蚊🌿🔥

🍴黑松露雞肉雜菌米形粉配63 度温泉蛋 138 蚊🍲
原塊雞扒切件鋪喺面 雞扒肥味煙靭🐤 加上香濃既芝士調味🧀 63 度温泉蛋🥚將佢整爛連埋忌廉汁滲哂落去米形意粉入面😍 意粉好似米狀 口感煙靭 仲有菇🍄 軟林既菠菜 🌿撈埋一齊 好味😍

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
The Base
觀塘開源道52 至54 號豐利中心5 樓 509 室
#thebase
~~~~~~~~~~~~~
2018-01-18
2018-01-25 51 瀏覽
As my wife had dinner appointment with her friends tonight, thus my colleague decided to have dinner with me, and to catch up with our daily life in the mean time. As we did not want to travel elsewhere, we decided to have dinner at Kwun Tong. The Base was located at Hewlett Centre, around 5 minutes walk from Kwun Tong MTR.  They do have dinner set and ala carte menu during dinner. They offered snacks, salad, burger, pasta and drinks etc. Popping yogurt berries - It was shaped like a popsicle, w

Popping yogurt berries - It was shaped like a popsicle, with strawberry and berries decorating the drink. It was sweet and sour, with strong berries taste. It was not much yogurt though.

Grilled romaine in tom yum dressing - The lettuce was huge and long in size, and was crunchy and juicy. The tom yum taste was strong though, but not spicy enough. The dressing helped to enhance the flavour of the salad.

The Base more Wagyu cheese burger - This was one of their signature dishes as i saw almost every table ordering this. The burger was served in a huge size, with generous serving of waffle fries at the side. Waffle fries was huge in size and was fried till soft and crispy. There were meat sauce on top of the patty and bacon as well. The beef was tender and juicy and complimented nicely with the meat sauce.
2018-01-25 58 瀏覽
星期日有job返公司,之前先食飯再工作,我和同事去了公司附近的樓上cafe,入內以簡約工業風咖啡室作藍圖,而另一半面積則採用露天茶座設計,並引入天然日光,讓我想起我的工作室,這裏舒適環境令人心情頓然輕鬆舒逸。Full day breakfast $108自家製鵝肝雞肉批,大啡菇,菠菜,63’c溫泉蛋白,火腿,雞肉腸,豬肉腸,煙肉,薯餅,燒蕃茄,酸椰菜,西柚沙田好柚沙律,白多士🥚慢煮嘅63°C溫泉蛋,以63°C水溫將蛋黃煮至流心狀,蛋白晶瑩剔透一戳即破,無論溫度、時間與調味都盡顯功架,值得一讚,蛋味非常濃郁,很喜歡,另外酸椰菜清新減膩滯,味道酸甜非常開胃,🌭雞肉腸,豬肉腸兩者肉味濃郁,細嚼慢慢散發出淡淡煙熏味,相當美味。🥓煙肉比較乾,失色一點,而整體非常有驚喜這個rose latte的甜度輕怡和奶滑口感牽引出淡淡玫瑰香味,與我的Full day breakfast 十分相配

Full day breakfast $108

Rose  latte
Rose  latte
2018-01-25 35 瀏覽
今夜男朋友帶我到觀塘工業區內一間樓上餐廳晚餐,說我近來壓力太大,要去放鬆一下。The Base位於豐利中心,港鐵站走過去不會太遠。店內環境挺舒適且闊落,今晚大約7時半到達,已經7成滿了。今晚點了黑松露雞肉雜菌米形粉配63度溫泉蛋韓式bbq牛肩肉漢堡韓式bbq牛肩肉漢堡   $168即製即炸的關係,等候時間要久一點。先說配角-薯格,份量不少,炸得很香口,又帶點外脆內軟的感覺(吃時要小心,不要”辣”親)。漢堡方面,牛肩肉就像平日去吃韓燒一樣,很惹味,再加上一隻太陽蛋,把蛋黃咬開,蛋黃汁慢慢流到牛肩肉上,味道更滋味無窮。(不過吃時有點論盡,牛肉有點碎,邊吃邊跌)黑松露雞肉雜菌米形粉配63度溫泉蛋    $138米形粉很可愛,就像放大了的絲苗米,口感帶點煙靭,而且完全地吸收了黑松露的香味,很好吃。溫泉蛋被芝士覆蓋了,似乎熟了點點,不過也沒有太大問題,反正最後會和米形粉、雞肉及芝士混在一起,因為有芝士的關係,吃的時候會有拉絲的效果。雞肉稍為煎了一點點,不錯。
The Base位於豐利中心,港鐵站走過去不會太遠。
店內環境挺舒適且闊落,今晚大約7時半到達,已經7成滿了。

今晚點了
黑松露雞肉雜菌米形粉配63度溫泉蛋
韓式bbq牛肩肉漢堡

韓式bbq牛肩肉漢堡   $168
即製即炸的關係,等候時間要久一點。
先說配角-薯格,份量不少,炸得很香口,
又帶點外脆內軟的感覺(吃時要小心,不要”辣”親)。
漢堡方面,牛肩肉就像平日去吃韓燒一樣,很惹味,
再加上一隻太陽蛋,把蛋黃咬開,蛋黃汁慢慢流到牛肩肉上,
味道更滋味無窮。(不過吃時有點論盡,牛肉有點碎,邊吃邊跌)

黑松露雞肉雜菌米形粉配63度溫泉蛋    $138
米形粉很可愛,就像放大了的絲苗米,口感帶點煙靭,
而且完全地吸收了黑松露的香味,很好吃。
溫泉蛋被芝士覆蓋了,似乎熟了點點,

2018-01-25 45 瀏覽
星期六中午去咗觀塘工廈的餐廳,The base, 食brunch. 去到已經好多人,差不多坐滿,我叫咗澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格。賣相幾靚,首先試咗薯格,外脆內軟,味道好。漢堡配料有蕃茄、生菜、芝士、肉醬、洋蔥、煙肉,都幾豐富。最特別係配肉醬,比較少見,味道唔錯。至於牛肉,厚厚的,七八成熟,切開仲見到粉紅色的,有肉汁,好鬆軟,牛肉味香濃。麵包亦都烤過,又加上牛油,又香又軟。抹茶拿鐵有拉花,好靚,好香抹茶味,亦充滿奶香。整體味道好好,滿足!價格方面都合理,下次會再光顧!
2018-01-25 35 瀏覽
放假最好就係瞓到自然醒,然後去食個brunch~ 今日揀咗去觀塘工廈嘅The base, 餐廳裝修有格調, 感覺舒服~ 餐廳都算多人未夠一點已經坐滿人brunch 有9項選擇,我叫咗 Full day breakfast~ 上菜速度都算快,賣相唔錯,有好幾款食物~ 自家製鵝肝雞肉批,雞肉包住鵝肝製成肉卷,口感特別,味道不錯~ 大啡菇.菠菜.溫泉蛋,配搭特別,溫泉蛋好滑好流心,同大啡菇同菠菜好夾~ 火腿好香口,好味~ 雞肉腸,豬肉腸都好香,有口香味,唔會太鹹~ 煙肉煎得好脆,薯餅外脆內軟,燒蕃茄好多汁,新鮮酸椰菜用咗紫椰菜,酸酸地,好開胃~ 西柚沙田柚沙律,每一片菜都有沙律汁,好均勻,唔錯~牛角包好新鮮,烤到外脆內軟好味~ 餐飲揀咗椰子拿鐵,拉花好靚,好香椰子味,同咖啡好夾,幾特別~食物質素唔錯,感覺餐廳係用心製作每一件食物的👍🏻~ 下次一定會再去試其他食物~

記得之前都有跟朋友來過吃lunch, 印象中食物不錯吃~ 又不貴~ 偶爾再來觀塘會一會好友, 又來覓食了~跟大部分觀塘工廈餐廳一樣, 食客要再搭lift上樓, 但大廈的位置距離MTR不算遠, 上樓後餐廳也不算隱蔽難找~因為假日關係, 我又睡到自然醒 haha , 所以來到餐廳已是2時多, 正是 brunch時段, menu如下:這裡環境寬敞~ 裝潢帶點小清新~ 正合我想要放空的心情~每枱都有一樽水可以自給自足~點了一份煙三文魚配黑松露Egg Benedict 配法式牛油多士 ($85)黑松露好香, 又不會蓋過雞蛋的香味~ 溫泉蛋好飽滿, 令人好想一啖咬下去!!!煙三文魚油份充足, 質感柔軟嫩滑, 配菇香味濃的野菌, 還有juicy菠菜, 麵包墊底, 有烘過, 軟熟的~整體味道不錯!!喜歡吃Egg benedict的其中一個原因, 是因為喜歡看界開蛋白後蛋黃如泉湧的一幕!!好興奮的~友人點了澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格 ($92)偷吃了一點, 薯格新鮮炸起~熱辣辣, 勁脆!! 亦有調味~ 雖然好熱氣~ 但忍不住吃了幾塊~煙肉又是極脆, 感覺是吃厚切版的豬肉紙!! 完全不覺得是煙肉來的, 感覺

這裡環境寬敞~ 裝潢帶點小清新~ 正合我想要放空的心情~
每枱都有一樽水可以自給自足~

友人點了澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格 ($92)

煙肉又是極脆, 感覺是吃厚切版的豬肉紙!! 完全不覺得是煙肉來的, 感覺好得意!
牛肉漢堡好厚肉, 質地是細滑, 偏腍身但彈牙, 雖然草味不算濃, 但吃起來不會很韌/鞋/乾~不錯!

餐飲~ 熱咖啡

抹茶latte~ 奶味較重, 抹茶味不算太濃, 質感較creamy, 甜度剛好~

在餐廳吃飽飽又放了一會兒空~ 埋單每人不用$100, 性價比不錯~
2018-01-20 51 瀏覽
觀塘既樓上cafe越開越多,今次黎到豐利中心既the base,去到門口已經俾簡約既裝修吸引左,係走小文青路線既一間cafe。同朋友叫左一份牛肉漢堡配脆薯格同黑松露火腿芝士多士,漢堡包配薯格,薯格唔多,但本身漢堡扒非常足料,所以一個人食夠飽有餘。漢堡扒食落有好香既新鮮牛肉味,唔鞋口亦唔痴牙,不過個人覺得如果再生少少會更好味。另外再叫左一杯玫瑰latte同雲呢嗱latte,玫瑰latte一聞已經有好濃既花香味,latte本身mixing做得好,飲起黎口感順滑而且帶奶既甜味,加左玫瑰都同樣好好飲。黎到必試系列黑松露芝士火腿多士配沙津菜。由於自問係黑松露控,凡係餐牌上出現黑松露都會被列入必試。回到正題,多士剛到步既時候,黎遠已經聞到好香黑松露味,加分!多士既香脆,芝士既半溶狀態、跟黑松露絕配。沙津菜配以黑醋為調味,中和粥芝士的飽滯感,不錯。但溫馨提示,必須快吃,凍了味道會減了些。

黎到必試系列黑松露芝士火腿多士配沙津菜。
由於自問係黑松露控,凡係餐牌上出現黑松露都會被列入必試。
沙津菜配以黑醋為調味,中和粥芝士的飽滯感,不錯。

但溫馨提示,必須快吃,凍了味道會減了些。
2018-01-20 39 瀏覽
今晚來到觀塘工廈the base食晚飯。有set dinner, 當然二話不說就揀了set A。二人set包兩份餐湯,1款小食,1份麵食及主菜。店員端上一樽水,水樽裡面有薄荷葉,頗特別。是日餐湯是南瓜湯配牛油法包多士南瓜湯頗清甜,我最喜愛牛油法包多士,又夠香又夠軟熟。小食:芝士焗茄莎莎大啡菇🍄大啡菇軟腍,加上芝士在面,香氣四溢。蕃茄酸酸地,很醒胃。松露蟲草花雜菌米形粉配63度溫泉蛋加了黑松露,令整個pasta都很香。米形粉第一次食,形狀像粒米,不過比米大粒。加了溫泉蛋,估不到這個米形粉又幾好食。燒味噌三文魚配香梨沙律香煎加大冰湖野米三文魚面燒得焦香,三文魚嫩滑。仲有三件豆腐,面脆內𥚃滑溜溜,值得試。
今晚來到觀塘工廈the base食晚飯。

有set dinner, 當然二話不說就揀了set A。
二人set包兩份餐湯,1款小食,1份麵食及主菜。

店員端上一樽水,水樽裡面有薄荷葉,頗特別。

是日餐湯是南瓜湯配牛油法包多士

南瓜湯頗清甜,我最喜愛牛油法包多士,又夠香又夠軟熟。

小食:芝士焗茄莎莎大啡菇🍄

大啡菇軟腍,加上芝士在面,香氣四溢。蕃茄酸酸地,很醒胃。

松露蟲草花雜菌米形粉配63度溫泉蛋

燒味噌三文魚配香梨沙律香煎加大冰湖野米

2018-01-16
2018-01-19 51 瀏覽
剛和朋友在觀塘逛完NIKE倉,就上網搜尋到這間樓上CAFÉ嘆個BRUNCH。位於觀塘大街開源道的The BASE尚算易搵。第一次光顧工廠區的餐廳,初初出Lift時,會擔心中伏:餐廳人流少?食材不新鮮?…想不到有意外驚喜…我點了份full-day breakfast全日早餐。一上台,擺盤頗吸引,色彩繽紛的,亦夠熱夠香噴噴。full-day breakfast全日早餐有以下:薯餅好脆。煙肉惹味。有2款腸類:有一款有黑椒味幾惹味。溫泉蛋磨菇 磨菇好Juicy,跟溫泉蛋好搭,個人認為如果加多塊半溶全脂芝士就PERFECT了!最意外的是伴碟的沙拉菜和烤蕃茄。沙拉菜好新鮮好爽脆!而且淋滿了甜甜酸酸的,像柚子蜜的醬汁,很開胃。烤蕃茄好新鮮,味道香甜別看普通的牛角包,也是我的回味之選。一口咬落去,那種香脆和鬆化,暫時是我食過最好食的牛角包。熱朱古力有精美拉花的熱朱古力美觀又美味。味道不過濃不過淡,甜味適中。價位算便宜,性價比高。只可惜我不是住在該區,不過它酥香「脆」味的牛角包絕對會對我再來個愛的呼喚的。
剛和朋友在觀塘逛完NIKE倉,

就上網搜尋到這間樓上CAFÉ嘆個BRUNCH。

位於觀塘大街開源道的The BASE尚算易搵。

第一次光顧工廠區的餐廳,

初初出Lift時,

會擔心中伏:

餐廳人流少?食材不新鮮?…

想不到有意外驚喜…

我點了份full-day breakfast全日早餐。

一上台,擺盤頗吸引,

色彩繽紛的,亦夠熱夠香噴噴。

full-day breakfast全日早餐有以下:

薯餅好脆。煙肉惹味。

有2款腸類:

有一款有黑椒味幾惹味。

溫泉蛋磨菇

磨菇好Juicy,跟溫泉蛋好搭,

個人認為如果加多塊

半溶全脂芝士就PERFECT了!

最意外的是伴碟的沙拉菜和烤蕃茄。

沙拉菜好新鮮好爽脆!

而且淋滿了甜甜酸酸的,

像柚子蜜的醬汁,很開胃。

烤蕃茄好新鮮,味道香甜

別看普通的牛角包,也是我的回味之選。

一口咬落去,那種香脆和鬆化,

暫時是我食過最好食的牛角包。

熱朱古力有精美拉花的熱朱古力

美觀又美味。味道不過濃不過淡,甜味適中。

價位算便宜,性價比高。

只可惜我不是住在該區,

不過它酥香「脆」味的牛角包絕對會對我再來個愛的呼喚的。