2019-06-15
去中環出job, 難得拋夫棄子,決定食埋晚餐先返屋企!開open rice搵一下平時儲起的「想食餐廳list」,就見到中環呢間steak Bar一直都未試,決定今日就去食扒!離遠已見到牛牛logo標誌,餐廳其實唔難搵,不過要少少腳骨力,行到蘭桂坊盡頭就到!主要有6個Dinner set, 每個set都會包日式飯、前菜同沙律,飲品就另叫!.待應生很細心,會事前問一下有冇食過,再每款牛扒略講解一下其特色,最後我點了澳洲黑毛安格斯西冷試試,聽佢講因爲油花會比較多,肉質較嫩!本身我叫5成熟,肉質真的很嫩,待應非常細心,如果覺得太生可以另給一個日式爐,自己再燒熟一點!兩款食法,我又叫了爐來燒一燒!爐上有牛油,略為再煎一煎就夠了,煎過後牛扒的油花甘香四溢,再沾上少許鹽,層次又再升華一點!另外點了個薯條也很好味,滿足的一餐牛扒餐,下次再點吉列牛試試😍