2017-11-14 151 瀏覽
老友過幾日就生日, 撞正我結婚週年, 咁當然係同老婆慶週年緊要d啦。😝 所以我就提早係今晚同老友食生日飯。(其實老友生日正日都唔會留俾我啦🙈)老友係中環返工, 佢提議去蘭桂坊新開嘅Steak Bar食吉列牛扒, 雖然我地都未去開, 不過見Openrice一致好評, 都讚性價比好高牛扒高質, 我地就約埋收工直接到Steak Bar先到先等。😁我同老友都係收6點, 佢公司咁近當然早到過我啦, 不過我都差唔多6點半就到餐廳, 由於時間尚早客人都未係好多。餐廳細細間, 枱唔多, 裝修好有格調, 色調以木黑為主, 走型格工業風, 座位唔會太迫, 椅子比較高身, 有一貫蘭桂坊酒吧嘅風格。我地坐係門口對街嘅位置, 感覺開揚舒適。Dinner menu有7個Set選擇, 我地呢兩個牛魔王當然揀牛啦。雖然餐廳位於中環, 不過價錢都好貼地, 晚市一個吉列炸牛扒set都係$188, 用黎做生日飯, 超值。😆Dinner有5款牛揀, 我地揀左吉列炸牛扒同安格斯西冷牛扒share黎食。每份Dinner set已包前菜, 沙律同白飯, 全set上枱, 賣相相當吸引。😍吉列炸牛扒超大件, 外層炸至香脆, 中間嘅牛扒

吉列炸牛扒超大件, 外層炸至香脆, 中間嘅牛扒上枱時差不多二至三成熟, 客人可按自己口味放上石板上煎香至鍾意嘅熟度。我地兩個都係食開5成熟, 只需輕輕煎香個表層就已經可以, 呢個吉列牛油脂都唔少, 煎嘅時候已經香氣四溢, 入口牛脂味濃郁, 外層又香脆, 只沾少少鹽, 唔需要沾上醬汁都已經非常美味, 之後幾片我地加上蒜片一齊煎香, 牛扒加上蒜嘅香味之後, 味道層次更豐富, 雖然我地兩個Share一份, 感覺都超滿足。😋

吉列炸牛扒

我地點嘅另一set安格斯西冷牛扒我地要5成熟, 熟度剛剛好, 肉質比吉列炸牛扒更軟腍鮮嫩, 肉香味更濃郁而且非常Juicy😍 基本上不需加上任何調味已經好美味, 沾少少鹽更能提升牛扒嘅肉香。

安格斯西冷牛扒

今日呢間Steak Bar兩款牛我地都非常滿意, 環境又舒服, 我地已經約定下次要再黎食埋其他幾款牛。😚 埋單每人200幾, 性價比確係幾高。👍
2017-11-14
安格斯西冷牛扒
呢期吉列牛大行其道, 上網search搵到呢間位於中環蘭桂坊既餐廳有得食!_!二話不說就book左黎食飯喇~~~ (但最後竟然係無叫到吉列牛😂😂😂😂)一心以為佢係一間普通既日式餐廳, 黎到先驚覺佢係行型格又有少少似酒吧feel既路線!所以同周邊既環境都好相融😌餐廳都係以木枱同埋高椅為主, 而座位隔離已經可以望到開放式廚房喇 : )炮製食物既時侯個d香味真係超吸引xddd (唾涎三尺應該形容得幾貼切loll)食物種類唔多..主力都係供應唔同種類/煮法既牛扒..另外仲有羊架同埋魚柳可以揀~價錢都係介乎$178~$248, 係呢區黎講算係中中等等既定價而主食之外, 仲有一頁伴酒小食可以揀, 不過我地黎到緊係想食優質牛肉啦^^~餐廳亦供應唔少酒類~~~飲品最先黎到, 因為我地叫既2樣都係罐裝飲品黎黎到個刻的確係有少少愕然, 因為罐裝飲品好似同餐廳既格調有少少唔match~XDCoconut Water $35, Lemon +C $25期待已久既主角出場了~~~!!石燒薄切牛肉(配前菜,沙律及飯) $178望落去平平無奇既薄切牛肉, 放上石板燒熱後有驚人既美味!♥每一啖都滲透出油脂加濃郁既牛肉
所以同周邊既環境都好相融😌
食物種類唔多..主力都係供應唔同種類/煮法既牛扒..
另外仲有羊架同埋魚柳可以揀~
餐廳亦供應唔少酒類~~~
Coconut Water, Lemon +C
飲品最先黎到, 因為我地叫既2樣都係罐裝飲品黎
石燒薄切牛肉(配前菜,沙律及飯)
期待已久既主角出場了~~~!!
石燒薄切牛肉(配前菜,沙律及飯) $178
石燒薄切牛肉(配前菜,沙律及飯)
望落去平平無奇既薄切牛肉, 放上石板燒熱後有驚人既美味!♥
每一啖都滲透出油脂加濃郁既牛肉香味🤤🤤
真係超級超級好食..!!! 推介呢一款係必點!👍🏻
(我好鐘意咁樣自己燒^^ 確保入口之時夠熱 又可以自己控制熟度!^0^)
安格斯西冷牛扒(配前菜,沙律及飯)
係我地忙住燒牛肉既時侯, 另一款牛扒亦已經送上喇~
安格斯西冷牛扒$248 同樣地都係附送前菜,沙律同飯~
小妹其實係第一次會叫5成熟既牛扒😳😳😳(平時會叫全熟lol)
個陣係咁諗..平時好少會捨得比多少少錢食靚d既牛扒
今晚既然黎得食 就唔可以"晒"左塊靚扒XDDD

講返塊扒, 原來半生熟唔係我想像中咁難接受lol
今次體會到一塊靚既牛扒, 唔落任何調味就已經係最完美
煎得香脆既外層加上鮮嫩既肉質!!
咬落去又多汁又軟嫩~~~😋
雖然炸蒜片係好好食 但係我都係將佢地同牛扒分開左黎食
因為我覺得牛扒單獨食係最正 = D
晚餐前菜及沙律
晚餐包既麻醬凍豆腐柚子醋沙律
兩樣都令人好開胃 *v*
晚餐白飯
加入左飯素既白飯~ 其實我覺得唔使加飯素都ok了~~
因為牛肉殘餘係口入面既油脂同香氣已經足夠送晒半碗飯食XD
(另外個半碗用左炸蒜片夾埋一齊食>v<")
初頭有少少擔心黎呢度食會食到貴夾唔飽既一餐,估唔到會咁滿足咁離開^__^
知道餐廳唔係開左好耐, 希望係食物款式同埋非酒精飲品方面可以繼續改善,令到整體用餐經驗可以再提升: )
我地食完之後, 員工都好主動咁問返我地對餐廳既意見
好有heart既店鋪!
之後仲有香水sample送呢~~~ 好開心*v*

• 石燒薄切牛肉(配前菜
  • 沙律及飯)
  • 安格斯西冷牛扒(配前菜
2017-11-11 512 瀏覽
蘭桂坊給我的感覺都是飲酒作樂、來個happy hour的傾計地方,估唔到有間新開的牛扒酒吧。酒吧都可以食到靚牛扒,而且仲有特別煮法,就係吉列炸牛排。餐廳晚上主要食dinner set和酒類,都有小食及飲品。套餐主打是幾款不同部位的牛扒,還有羊或魚以供選擇,聞說將來有豬同雞等肉類推出。套餐可+$38要薯條,即點即炸夠哂熱辣辣,簡單椒鹽調味,而且係我喜歡的粗薯,作爲配菜好飽肚,又可以配酒食,正好點的餐都要等15分鐘,一於邊食邊等。吉列炸牛扒 $188,套餐包括前菜、沙律、主菜及飯,所以都幾豐富滿足。吉列豬就食得多,今次食吉列炸牛扒,感覺好新奇特別。炸牛扒外層用吉列炸皮包著,再炸至3成熟,嫩紅色好吸引,不用怕生,因為有熱石板,所以最後入口係唔同的。將吉列牛放上熱石板,兩邊微微熱熟,按個人喜好來決定熟度,又有得玩又有得食,超正體驗。我喜歡生一點,所以微微熱熟外層,看油光閃閃已經吞定口水,肉的紋理清晰可見,未食已經好令人期待。先就直接食,牛味濃郁,肉質鬆嫩,帶點筋位很有嚼勁,每咬一下都肉汁都充滿口腔。原本的味都足夠,可沾點鹽來提味,或沾點醬汁,甜甜的燒肉汁味好惹味,配珍珠米飯味道一流,值得一讚是
酒吧都可以食到靚牛扒,而且仲有特別煮法,就係吉列炸牛排。

餐廳晚上主要食dinner set和酒類,都有小食及飲品。
薯條
吉列炸牛扒
原本的味都足夠,可沾點鹽來提味,或沾點醬汁,甜甜的燒肉汁味好惹味,配珍珠米飯味道一流,值得一讚是吉列炸衣保持脆口感。
頂級板腱牛扒
頂級板腱牛扒 $198,同樣都有前菜麻醬豆腐,冰涼滑溜有芝麻香,沙律份量較少,但用醋汁調味好開胃清新,正好減消肉膩感。
主角之一的板腱牛扒,我們點3成熟,一來我喜歡生一點,若想食另一種口感,我就直接用吉列炸牛扒的熱石板,熱熟一點可食到另一種口感。

板腱牛扒其實是肩胛位,睇相見到中間有條筋,不過筋較幼好易切開,肉質好嫩軟且牛脂豐富,食落特別香。
用熱石板熱熟外層,由於較厚身,肉汁特別多,咬感很好,有種啖啖肉的滿足。
配炸過蒜片食特別有風味。
2017-11-09
薯條
2017-11-10 315 瀏覽
一直都知道表妹對吉列炸牛扒甚為有興趣,同時又知道母親大人未曾嚐過吉列炸牛扒,所以今次帶她們二人到朋友推介的”Steak Bar”用膳。餐廳位於蘭桂坊,餐廳內裡的空間不大,設計modern和簡潔,差不多有一半的座位都是高椅子,看得到餐廳的設計和坐位安排都是配合這區而設。由於餐廳的廚房也不大,所以餐牌上提供的選擇也不算多,但是相信也足夠滿足大部份客人的需要。餐牌上大致有幾款小食、套餐和一些飲品,但如果他們亦有甜品供應則更為理相。蜂蜜綠茶 $35; 蘋果汁 $40; 可樂 $25點小食和套餐前,我們先點一些飲品。表妹點的是蜂蜜綠茶,母親大人點的是蘋果汁,而我點的是可樂。炸雞軟骨餃子 $45飲品到了不久後,我們點的炸雞軟骨餃子亦隨即送到。雞軟骨餃子外層炸得非常香脆,而內層包着一些肉、菜和雞軟骨,吃得到肉香味之外,雞軟骨還為餃子帶來額外脆身的口感,不論是單吃還是醮醬汁,餃子都一樣美味可口!吉列炸牛扒 $188整個吉列炸牛扒套餐的賣相非常精緻又美觀,吉列炸牛扒的份量亦非常之多,除了吉列炸牛扒外,這套餐還有前菜(豆腐)、沙律和白飯。雖然只是小小的沙律,但卻非常清甜又爽口,配上柚子醬汁後,味道變得更為

蜂蜜綠茶 $35; 蘋果汁 $40; 可樂 $25

炸雞軟骨餃子 $45

吉列炸牛扒 $188

雖然只是小小的沙律,但卻非常清甜又爽口,配上柚子醬汁後,味道變得更為清新開胃! 豆腐的味道跟沙律同樣不錯,豆腐的口感極為幼滑,富有微微的豆香,而豆腐上的胡麻醬汁令豆腐吃上去更為美味!

而牛扒早已炸至三成熟和切開,不得不提牛扒切得厚薄適中,到了自行煎牛扒時就更為方便,喜歡吃熟一點可以煎耐一些,喜歡吃生一點的其實不用花太多時間煎就已經可以進食。他們的牛扒相當高質數,即使煎耐一點也不會靭,肉香味亦頗為濃郁,不用醮任何鹽或醬汁已經非常美味,那當然我更喜歡把牛扒配上蒜片和醬汁一起吃,牛扒的味道變得更為濃郁惹味,惹味又濃郁的牛扒配上富有米香的白飯一起吃感覺特別滿足!

安格斯西冷牛扒 $248

這個安格斯西冷牛扒套餐跟之前吃過吉列炸牛扒套餐同樣配有前菜(豆腐)、沙律和白飯。豆腐和沙律的味道就不用多說,味道跟之前吃到的一樣。至於安格斯西冷牛扒的肉香味比起吉列炸牛扒的肉香味更為濃郁,這款牛扒的肉香味更是我們所點的三款牛扒當中最為濃郁的。口感方面,不會靭之外,還相當腍身,同時又非常juicy,即使不另加蒜片、鹽或醬汁都已經很美味,用它來配白飯一起吃的確一流!

頂級板腱牛扒 $195

這裏所有套餐都配有前菜(豆腐)、沙律和白飯,當然這個套餐也不例外。既然早前提過前菜和沙律的味道,所以我亦不再多說了,把重點都放在頂級板腱牛扒上。這牛扒是我們點過三款牛扒之中最為厚身的一款,但是肉香味卻不夠前兩款的牛扒那麼濃郁,口感上亦較前兩款靭一點,但味道上依然是不錯,還很juicy,它亦是不用另加蒜片、鹽或醬汁已經相當不俗的牛扒,配以白飯一起吃更有滿足感!

整體上餐廳雖小,但服務殷勤又細心,還非常有禮貌,更重要的是食材高質數又美味,牛扒份量亦相當多,價位合理,我們吃得飽肚之餘,還非常滿足,那亦証明今次帶表妹和母親大人到這裏用膳是絕對是正確的選擇!
2017-11-08
2017-11-09 209 瀏覽
蘭桂芳新開Steak Bar,經過門口餐牌有套餐選擇,決定試下,冇牛不歡既我,望住個餐牌樣樣都想試,有之前係日本食過既吉烈牛扒,石燒薄切牛,頂級板腱扒,係我唔知點揀之際,男店員介紹我食頂級板腱扒,牛肉味濃,肉質較淋,身為牛女既我要試試,叫左個5成熟板腱扒。轉眼間套餐已到,係成份一齊出,件扒俾我預期中大塊,仲好厚肉,配埋豆腐,飯,沙律,唔客氣喇!切落d肉汁流出黎,5成熟煮啱啱好,食落去牛味好濃,好好味呀!配埋椰青水一流。做左成日野,食返餐好既好滿足。
板腱牛扒
15 分鐘 (堂食)
板腱牛扒
2017-11-08 173 瀏覽
今日放工後去左中環揾朋友傾D野,於是兩個人就行去蘭桂芳坊覓食。行行下見到有間食排的新餐廳,仲見到近排Hit爆的吉列炸牛排都係$200有找,我諗都無諗就行左入餐廳了。係咪睇到Menu都好吸引呢?今次我地兩個人叫左一份板腱牛扒(Flat Iron)同一份吉列炸牛排。每份Set都會包一份小蔬菜沙律、小麻醬豆腐及一碗飯。餐廳仲有提供不同的小食,長期口㾗的我今次就叫左一份炸魷魚。炸魷魚的粉漿唔係太厚,炸得香脆之餘又唔會太乾,係送酒的佳品!令我心心眼的吉列炸牛排到了!上菜時大約係3成熟,之後就要大家用陶瓷燒燒到理想的生熟度。牛排的份量一D都唔細,而且炸粉上得夠薄身,大家可以放埋蒜片上陶瓷燒,之後配埋牛排食。陶瓷燒有少量的油,比大家煎牛的時間更得心應手。煎好的牛非常嫩口,又夠Juicy。牛排的脆邊加上中間燒得剛剛好的牛肉,又幾好食!呢份係板腱牛扒餐,牛排的size唔算細!我比較怕食薄牛排,因為薄得濟一般都無咩肉汁。但呢塊排就唔同了,除左夠厚外,肉又夠厚又夠嫩,食落好重牛味。再配合提供的蒜鹽又真係幾好食!套餐的小沙律會跟埋柚子醋,個醋唔會太酸,配埋新鮮的蔬菜同車厘茄都幾開胃。套餐的前菜豆腐的的色色,麻

餐廳仲有提供不同的小食,長期口㾗的我今次就叫左一份炸魷魚。

吉列炸牛排餐

吉列炸牛排

吉列炸牛排

呢份係板腱牛扒餐,牛排的size唔算細!
頂級板腱牛排餐

(餐)柚子汁沙律

套餐的前菜豆腐的的色色,麻醬香再加幾粒香葱又幾夾喎!
(餐)麻醬豆腐

套餐內的飯都加入飯素增加口感,配合埋軟熟的飯粒,入口一流。
(餐) 白飯

總括來說餐廳的性價比都好高,食物唔錯之餘,份量又大。我已經約緊另一班朋友去餐廳再食過了,下次的目標係西冷牛排。
吉列炸牛排餐
頂級板腱牛排餐
  • 炸吉列牛排
2017-11-07 132 瀏覽
朋友係蘭桂坊蒲精,佢話蘭桂坊新開左間Steak Bar,於是便捉埋我去試。餐廳燈光昏暗,音響強勁,是典型的酒吧格局。套餐非常精緻,上桌時竟有吃日式料理的感覺!另配前菜、沙律及飯,還挺豐富的。🐂安格斯西冷牛扒 $248我們選了五成熟,牛扒比手掌大一點點,切開顏色是粉嫩粉嫩的,見到都流口水!我個人比較喜歡點鹽吃,牛扒肉汁豐富,肉質細嫩,不愧係鎮店的皇牌!👍🏿🐮頂級板腱牛扒 $195同樣也是五成熟,板腱牛扒的血水則較多,肉汁更豐厚,綿延滋潤的口感非常棒❤️❤️ 但由於部位嘅關係,筋位也不少,要注意了!因為今晚趕住睇戲,所以沒有點叫飲品,下次再來一定會點些酒飲,慢慢歎牛肉😊

餐廳燈光昏暗,音響強勁,是典型的酒吧格局。

🐂安格斯西冷牛扒 $248

🐮頂級板腱牛扒 $195

2017-11-06
2017-11-04 216 瀏覽
今日落開中環,約左朋友食晚餐,發現蘭桂坊口有隻發光大牛頭,原來之前墨西哥卷店個位,開左間新店Steak Bar , 決定入去試下,餐廳感覺似日本的牛扒店,開放式廚房,高枱座位,目測應該有二十個位,座低服務員介紹餐牌入面6個套餐,我點左個5成熟西冷,朋友叫左羊架,十數分鐘後,食物黎喇,嘩!件西冷好大件,正!套餐仲要沙律菜,麻醬豆腐,同我係日本最鍾意既飯素配白飯。切開件扒,入面好多肉汁,5成煮得啱啱好,牛扒加埋蒜片食正呀。羊架有3支骨,羊味濃唔太酥,加埋蒜鹽味道好夾,整體好滿足,新開小店有驚喜,平均二百蚊鬆d 食到咁既質素,下次會再黎。
2017-11-03
5 分鐘 (堂食)
2017-11-04 109 瀏覽
放工經過蘭桂坊,發現新開左一間牛扒店!身為牛魔女係第一時間試,好多款牛呀。舖面細細,行d酒吧風格,高bar台高bar椅,放工黎happy hour一下氣氛都唔錯飲下wine, 食下扒,人生一大樂事西冷肉眼食得多,見呢間店有個好特別既板腱牛板(其實仲有吉列炸牛扒都好想試!),點左黎試,要左3-4成熟。原來有跟埋飯,沙律同前菜,二百蚊唔使,中環區食晚飯,價錢算抵。牛扒有驚喜,牛味濃,肉質都好冧,肉汁豐富。性價比高,遲d會再黎食lunch

飲下wine, 食下扒,人生一大樂事

• 頂級板腱牛扒
2017-11-02 175 瀏覽
Just pass by Lan Kwai Fong and saw this new shop with my boyfriend. The interior design looks nice so we decided to give it a try. I ordered a USDA certified Angus striploin, medium rare. The dish was served after 10 minutes and it absolutely impressed me. It was japanese style that served with salad, cold tofu and rice. There were dipping sauces for steak which were garlic salt, japan styled bbq sauce and yuzu vinegar. Tastes good and special. The steak itself was very tender and juicy. It cost

The steak itself was very tender and juicy. It costs only $240(10% included) for this quality steak. ($4xx for 2 sets) We will certainly come back often for sure.
  • USDA Certified Angus Striploin
2017-10-31 185 瀏覽
前幾日同以前班日本仔同事,去LKF 慶祝萬聖節,人多又迫,想飲野前打定個底,見到呢間新野,個招牌幾吸引,行過去睇下咩料,原來舖頭以日式排為主,仲配飯同沙律今年太忙都未有時間去日本行番轉,日本仔同事話個餐牌有日本流行既吉列牛,吉列豬就聽過,吉列牛咩鬼野,咁咪叫個黎試下米:日本米有咬口米係飲酒前浪肚最好沙律:柚子醋沙律,個人口味,鐘意食柚子豆腐:配胡麻醬到主角:吉列牛(配陶瓷燒),上碟時大概2成熟,食得生既我,當然試两種食法:1)唔燒,即入口,外脆內軟,容易入口;2)陶瓷面燒一燒,迫啲油份出黎,有一種油香味食飽飽有力去玩

米:日本米有咬口
米係飲酒前浪肚最好

沙律:柚子醋沙律,個人口味,鐘意食柚子

豆腐:配胡麻醬

食飽飽有力去玩