2018-01-04 146 瀏覽
Shine 有得系openrice訂枱 好方便 👍🏻環境舒服 梳化位環境更佳 😍幾靜 傾計談心都幾舒服今次兩個人食飯 精挑細選左3 dishes 😋😋鵝肝多士 $128多士整太幾脆 正!鵝肝煎得幾香 😋 不過可以大舊少少就好啦🤣半價試食-燒安格斯肉眼扒 (原價$308)小編叫左五成熟 岩岩好性價比高 肉質唔錯 海膽意粉配三文魚子 $188呢個似乎系餐廳推介 梗系要試試😎比平時食個d忌廉汁意粉 好食得多 👍🏻海膽三文魚子嘅份量都唔少
Shine 有得系openrice訂枱 好方便 👍🏻
環境舒服 梳化位環境更佳 😍
幾靜 傾計談心都幾舒服

今次兩個人食飯 精挑細選左3 dishes 😋😋

鵝肝多士 $128
多士整太幾脆 正!
鵝肝煎得幾香 😋 不過可以大舊少少就好啦🤣

半價試食-燒安格斯肉眼扒 (原價$308)
小編叫左五成熟 岩岩好
性價比高 肉質唔錯

海膽意粉配三文魚子 $188
呢個似乎系餐廳推介 梗系要試試😎
比平時食個d忌廉汁意粉 好食得多 👍🏻
海膽三文魚子嘅份量都唔少

• 極上海膽意粉
2018-01-03 1718 瀏覽
相信每個人對新一年都充滿希望, 想來年發光發亮, 每刻都在閃耀着, 你又想嗎? 我和這位好同事都有這個想法, 所以首次飯聚便約在一間命名“Shine”的餐廳來慶祝新一年的來臨, 期望2018年的生活閃耀發亮。這不是迷信, 而是給自己一個目標!看到會變色的店名招牌持續閃耀着, 多搶眼奪目呀! 餐廳各處都鑲了不同顏色的射燈, 果然名副其實很“Shine”,特別是那個大型的吧枱, 枱下的射燈同樣不斷變色, 在此把酒談心, 必定很有feel!內裏地方不算很大, 近街景的玻璃窗旁設有一排六人卡座, 寬敞舒適; 亦設有兩排長梳化座配二至四人枱; 還有一張八人的長高枱和一兩張普通的二至四人枱。細閱各份餐牌, 有四道菜 Dinner Set, 價格由$228-288, 相當經濟實惠。另外有單點餐牌, 分別有Soups、Appetizers、Pastas/ Noodles/ Risottos、Main Courses、Dessert, 還有一款特別推介意粉。而飲品亦有不少選擇, 包括有Cocktails、Special、Bottled Beer、Draught Beer、Smoothie、Yogurt、
細閱各份餐牌, 有四道菜 Dinner Set, 價格由$228-288, 相當經濟實惠。另外有單點餐牌, 分別有Soups、Appetizers、Pastas/ Noodles/ Risottos、Main Courses、Dessert, 還有一款特別推介意粉。而飲品亦有不少選擇, 包括有Cocktails、Special、Bottled Beer、Draught Beer、Smoothie、Yogurt、Coffee等等…..很豐富呀!
烤茄子佐燉燜蔬菜
我倆分別看中了單點餐牌內的菜式, 所以最終放棄了划算的Dinner Set。這位好同事最愛吃茄子,每次跟她吃飯,她一見到餐牌上有茄子菜式都必點,今次也不例外,第一時間要了一客烤茄子佐燉燜蔬菜 Seasonal Ratatouille on Roasted Aubergine ($58)。茄子上放滿雜瓜菜粒,色彩豐富,加埋半溶的芝士,睇落幾吸引!
烤茄子佐燉燜蔬菜
把其分半,稍稍拉出芝士絲,芝士不算太多,吃落無咁溜滯,正合我倆心意。數數看,雜瓜菜有翠玉瓜、青瓜、意大利黃瓜、南瓜 彩椒,選材挺豐富,而各瓜菜和茄子都烤得剛好,沒有過熟,保持半腍半爽,仍有咬口,不錯!最欣賞是茄子 乃是吸油之物,但它並沒有油淋淋之感,讚!
極黑海膽意粉
寫明強勢回歸,看來這客極黑海膽意粉 ($188)很受歡迎,果然無令我失望。不單止烏卒卒的墨汁意粉 中沾上海膽醬汁,面頭還放了不少海膽,再配埋晶瑩亮麗的三文魚籽,加些小葉 作點綴,單單賣相已很吸引。
極黑海膽意粉
吃前先拌勻,讓海膽醬汁 徹底地跟意粉 混合。意粉 口感煙韌,挺有嚼勁,而醬汁稀稠度亦剛好,緊緊掛在每條意粉上,每吃一口都充滿海膽 的甘香,還夾雜鹹鮮的三文魚籽,鮮味進一步提升,配搭美味!
紅酒燴牛面肉伴香煎帶子,南瓜薯蓉
本想點每日限量發售的燒原隻鮮活波士頓龍蝦,但今晚卻被客人預訂晒,看來又是很受歡迎菜式之一,只好改要一道紅酒燴牛面肉伴香煎帶子,南瓜薯蓉  Braised Beef Cheeks in Red Wine Gravy and Seared Scallop with Pumpkin Mash and Chinese Kale($328),富心思的擺設,賣相不俗。
紅酒燴牛面肉伴香煎帶子,南瓜薯蓉
牛面肉 分數件,把其切開,看到條條肉絲,肉質腍嫩中帶微爽,烹調入味,亦能嚐到牛香,不錯!而南瓜薯蓉 墊在牛面肉之下,索了些汁液,更美味,亦啖啖薯香,質感幼滑,可惜南瓜味不算突出。
紅酒燴牛面肉伴香煎帶子,南瓜薯蓉
帶子 就更討我歡喜,表面煎得金黃,帶些焦香,內心保持鮮嫩,很鮮香!美中不足是配上兩條芥蘭,味道偏鹹,也不嫩口....其實為何會配中國芥蘭,而不是西式蘆筍或西蘭花等?心想....是沒有食材嗎?但細看餐牌,真是註明Chinese Kale,難道想中西crossover? 但總覺得格格不入....
自家制威士忌雪糕伴鮮果
好同事本想暢飲幾杯,但被我禁止,因為明天大家都要作戰,哈!但見她囉囉攣,就讓她點客自家制威士忌雪糕伴鮮果 Homemade Ice Cream ($68),其實我自己都想吃,呵呵!嘩!以一隻雞尾酒杯盛載,真係可以乾杯,Happy 2018,yeah! 雪糕 底放滿雜果,頂頭唧上幼滑的甜忌廉,插入一塊特濃的朱古力薄片,還有一粒外脆內煙韌的馬卡龍,單單賣相已取了不少分數。
自家制威士忌雪糕伴鮮果
自家制威士忌雪糕 果然有驚喜,啖啖酒香,酒味都算突出,又不會太甜,好味!而鮮果則有奇異果、士多啤梨、梨子、藍莓 紅桑子,選材多變,全部酸咪咪,剛好中和其他食材的甜度,配搭合宜。
餐廳不單止環境Shine, 連每道菜式都同樣很Shine, 為我倆2018年的首頓飯聚送上美好的一晚, 讓2018閃耀, 的確是一個好開始, 期望大家全年都閃耀着, 發光發亮。
2018-01-02
$390.5 (晚餐)
2018-01-03 1218 瀏覽
12月聖誕節,係我最喜歡既其中一個節日,於是,我同男朋友揀左呢間餐廳慶祝~我地揀左2個晚餐set~ 有前菜、主菜、飲品同甜品~前菜可以揀沙律、雞翼同炸蠔,我地就揀左水牛城雞翼同日式吉列炸蠔~日式吉列炸蠔 炸蠔炸得有D過火,炸粉也有點厚,蠔肉也不是太多,唯獨點上蛋黃醬就好滋味~ 水牛城雞翼 雞翼共有3件,比想像中炸得乾身,原本覺得平平無奇,但雞翼辣勁十足,好惹味!脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯 $268 意大利飯十分Creamy,仲有啖啖黑松露香,飯粒非常有口感,粒粒分明,而且不會太淋~軟殼蟹金黃香脆,不過份量多一點就更好,帶子粒就比較細~ 但整體很不錯,和男朋友都很喜歡~香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉 $288 比起上面既Risotto,呢個意粉食落比較清新,也不會太膩~ 大蝦剪香了外層,啖啖肉,但我覺得個鵝肝可以煎耐多少少,令其油脂香更加突出,意粉爽口彈牙,幾好呀!甜品是雪糕呀~呢度係2人份量,有朱古力雪糕、泡芙、焦糖香蕉同水果粒,朱古力雪糕十分濃,而且很幼滑,個焦糖香蕉都好正,尤愛上面層焦糖脆片!我地叫多左個tiramisu個甜品 ($58) tiramisu味道香濃,手指餅份量
我地揀左2個晚餐set~ 有前菜、主菜、飲品同甜品~

日式吉列炸蠔

水牛城雞翼

脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯 $268
脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯

軟殼蟹金黃香脆,不過份量多一點就更好,帶子粒就比較細~

脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯

但整體很不錯,和男朋友都很喜歡~

香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉 $288
香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉

香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉

甜品是雪糕呀~

我地叫多左個tiramisu甜品 ($58)

tiramisu

tiramisu味道香濃,手指餅份量不多,但吸了咖啡酒既香,口感軟滑,是一個合格有餘既tiramisu~

tiramisu

飲品都好高質素呀~Milk chocolate / kiwi cucumber yogourt

牛奶朱古力十分香濃,而奇異果青瓜 yogourt就非常清新,成個配搭都好合宜,唔會有喧賓奪主既感覺,而且感覺比較健康,多飲也不怕

餐牌

2018-01-03 92 瀏覽
黃金蟹餅配菠蘿莎($118)厚身很大size的蟹餅,外層炸至金黃酥脆,滿載著一絲絲的蟹肉,加上紅椒絲薯仔粒等配料濃濃蟹香口感豐富,質感紮實十分香口,配著酸酸甜甜的菠蘿莎莎,沒甚特別,比較喜歡香口的蟹餅。
2018-01-02 920 瀏覽
黎到位於尖沙咀既Shine,一入到餐廳既感覺就係幾有情調,餐廳有大大既窗戶,色調主要是黑色,配上紫色燈光,要是可以坐到窗邊的話應該會更好!我們兩個人去所以決定一人叫一道菜首先是極「黑」海膽意粉($188)全黑色的意粉上面蓋滿份量十足的海膽和三文魚籽若然覺得味道不夠的話可以用上dropper內的墨魚汁「加料」🐙三者的配合不錯,墨魚汁本來會令意粉顯得苦澀,但是配上鮮甜的海膽和三文魚籽就可以平衡味道海膽意外鮮甜,但是如果吃下口有入口即融既感覺就更好☺️!三文魚籽雖說可以balance番意粉既味道,但係如果期望食到一咬就爆既感覺就未必有啦我地既第二道菜就係燒安格斯肉眼扒($308)牛扒大概有我一隻半手掌咁大😆我地叫左7成,廚師都整得幾好配上醬汁食更可以突出牛扒既香味來一張全家福👪❣️同行二人分吃再叫了一杯酒,個人認為House Wine (Red) Barbaresco更香更好飲😚雖然最後吃了$700多,價錢少貴但都值得再去食

我們兩個人去所以決定一人叫一道菜
首先是極「黑」海膽意粉($188)
全黑色的意粉上面蓋滿份量十足的海膽和三文魚籽
海膽意外鮮甜,但是如果吃下口有入口即融既感覺就更好☺️!

極「黑」海膽意粉配三文魚籽

我地既第二道菜就係燒安格斯肉眼扒($308)
牛扒大概有我一隻半手掌咁大😆

2017-11-30
極「黑」海膽意粉配三文魚籽
燒安格斯肉眼扒
2017-12-31 208 瀏覽
生日月,真的有很多好處,例如這晚到了尖沙咀的Shine,出示身份證就獲贈一份Tiramisu了,軟滑又美味,開心! 手工豬肉丸子伴溫泉蛋 ($78) 這晚除點了兩個晚餐,還有這個前菜。豬肉丸的質感有點像午餐肉,不過減鹽減鹹,味道更天然,蘸著溫泉蛋的蛋漿來吃,很棒! 水牛城香辣雞翼 日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬 晚餐的前菜有三款選擇,我們選了雞翼和炸蠔,我更喜歡前者,酸中帶辣,十分惹味。 脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯 ($268) 飯粒都被黑松露汁浸著,好香;飯裡布滿了帶子,好滿足;軟殻蟹炸得香脆,可惜分量比較少,美中不足。 香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉 ($288)味道比想像中清淡,鵝肝嫰滑,大蝦也不錯。 是日甜品拼盤 甜品是咖啡/Tiramisu味布甸,質感細滑,配以新鮮水果和馬卡龍,感覺豐富又開心。 Tiramisu (生日免費) 在生日月出示身份證和OpenRice的優惠券,就可以獲贈甜品一份,還可以寫上名字呢!這晚我的是Tiramisu,又滑又creamy,竟是今晚我最喜歡的一道菜,生日的朋友可萬勿錯過。

手工豬肉丸子伴溫泉蛋 ($78)

水牛城香辣雞翼

日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬

脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯 ($268)

香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉 ($288)

味道比想像中清淡,鵝肝嫰滑,大蝦也不錯。

是日甜品拼盤

Tiramisu (生日免費)

2017-12-28
2017-12-30 133 瀏覽
今晚老公同我慶祝生日,特登揀咗依間餐廳☺️ 喺尖沙咀北京道,位置好方便~ 因為聖誕新年,都幾滿座,好在有book位,不用等~ 環境唔錯,幾有格調,以黑色為主調,連餐巾、枱墊都係黑色嘅,幾型格特別~ 餐牌選擇眾多,前菜、小食、沙律、飯、意粉、扒類、甜品,樣樣都有,飲品選擇亦好多~ 我哋叫咗一個dinner set,脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯,包括日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬,仲有是日甜品拼盤同飲品一杯,我地另外再加一個極黑海膽意粉,同一份鎮店漢堡Shine burger~ 脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯$268一上枱已經聞到好香黑松露味,軟殼蟹好脆,熱辣辣即炸的,飯煮得好入味,軟硬適中,口感好好,非常creamy,好香黑松露味,而且好多帶子,好足料👍🏻 帶子爽口彈牙,令人忍唔住不停食😋日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬一碟有三件,另外配少許沙律菜,吉列蠔炸到外炸內軟,熱辣辣但又唔會好油,裏面嘅蠔好新鮮,好juice肥美,冇腥味,連平時唔鍾意食蠔嘅老公都覺得唔錯,配埋蛋黃醬更加好味👍🏻極黑海膽意粉$188一見到餐牌有呢個選擇,即刻冇猶豫叫咗😆因為平時好鍾意食海膽,賣相非常吸引😍 意粉上面鋪左三文魚子同海膽,一

脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯$268

日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬

極黑海膽意粉$188
一見到餐牌有呢個選擇,即刻冇猶豫叫咗😆因為平時好鍾意食海膽,賣相非常吸引😍 意粉上面鋪左三文魚子同海膽,一嚟已經忍唔住要食啲海膽先😆 入口即溶,非常鮮甜,一啲都唔腥,好好味😋 而意粉係用海膽汁煮成,非常creamy, 每條意粉都被濃厚的海膽汁包住,每一啖都有海膽嘅味道,真係好正☺️ 加埋三文魚子食,口感更加豐富,而且更加鮮味,果然冇令我失望,非常推介👍🏻

鎮店漢堡$168
份量好大,見到都覺得好開心,點菜嘅時候店員都好細心問我地漢堡係五成熟,需唔需要改熟度,我哋冇改~ 漢堡有芝士、番茄、菜、同厚厚嘅漢堡排,未必可以一口食晒咁多層,切開見到漢堡扒中間係粉紅色嘅肉,好鮮嫩,有肉汁,牛味香濃,漢堡整體味道好好,口感豐富~ 上面有兩件炸洋蔥圈,炸得非常脆,另外薯條亦係炸得好脆,好好味,值得一讚👍🏻

飲品
Kiwi soda 甜甜酸酸,好開胃,有kiwi果肉,好味~ mixed berries yogurt 好濃厚,可以加cream,加上士多啤梨味,更正~

是日甜品拼盤
今日係咖啡奶凍配馬卡龍,奶凍咖啡味好香濃,非常滑,整體唔算好甜,馬卡龍亦好好味,甜度適中,旁邊嘅係松露朱古力,好軟身,亦唔會太甜~

Tiramisu
生日的優惠,免費的,仲有寫Happy birthday 🎂同埋蠟燭🕯️好開心呀☺️ 味道都好好呀~ 好柔軟,奶味、咖啡味香濃,甜度適中,唔錯~

整體來說,餐廳環境不錯,食物質素佳,適合慶祝特別日子去喔~ 推介大家一試~

2017-12-27 209 瀏覽
本來今年的不打算慶祝聖誕,因為臨近聖誕才開始失聲和咳嗽,一上街有種呼吸困難的感覺,一呼氣就開始咳嗽,但是飯還是得吃。晚上6點多由金鐘出發到尖沙嘴,等了幾班列車才順利上車,加上聖誕佳節,大街小巷都充滿節日氣氛,好不擁擠呢!餐廳離地鐵站很近,大約5分鐘路程。電梯一出,餐廳便映入眼簾。有一列長吧檯,裡面燈光偏暗,裝潢頗以灰色為主,配搭隨性的燈飾,既有摩登感又不失情調,而且佈置了許多聖誕裝飾,富節日氣氛呢!餐牌的選擇以西式為主,有前菜、主菜、小食和甜品。晚餐有套餐選擇,我們點了一份套餐,再另外配搭其他食物。⭐️套餐前菜:日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬⭐️厚厚一層麵衣包裹著蠔仔,炸得香脆,配上蛋黃醬,配搭沙律菜味道更佳,可以解膩。⭐️香草孜然單骨雞翼⭐️$48孜然風味雞翼味道不俗,經過油炸後把雞汁鎖在雞肉內,雞肉頗嫩,醃得很入味呢!⭐️法式鵝肝多士⭐️$128鵝肝非常肥厚,煎得香氣濃郁,經過空氣已經聞到油脂的香味,令人食指大動呢!外表煎得香脆,嚐一口似牛油入口即溶,如絲般幼滑的口感在口腔迴盪。配搭烘得酥脆的多士,紮實的多士隨即中和了鵝肝多餘的油脂,吃了真的有感動的感覺呢!🤣🤣⭐️套餐主菜:脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯

餐廳離地鐵站很近,大約5分鐘路程。

吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬

⭐️套餐前菜:日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬⭐️

香草孜然單骨雞翼

⭐️香草孜然單骨雞翼⭐️$48

法式鵝肝多士

⭐️法式鵝肝多士⭐️$128

鵝肝非常肥厚煎得香氣濃郁,經過空氣已經聞到油脂的香味,令人食指大動呢!外表煎得香脆,嚐一口似牛油入口即溶,如絲般幼滑的口感在口腔迴盪。配搭烘得酥脆的多士,紮實的多士隨即中和了鵝肝多餘的油脂,吃了真的有感動的感覺呢!🤣🤣

⭐️套餐主菜:脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯⭐️$268

平時吃西餐點得最多一定是義大利燴飯,今次也不例外。這碟飯很不錯,飯有飯香,米飯吸飽了黑松露和忌廉的香味,配搭一粒粒爽脆的帶子,簡直是畫龍點睛,不過如果炸物能炸得夠火候,把油分都擠出來,口感就滿分了,哈哈!

四色芝士南瓜義大利飯

⭐️四色芝士南瓜義大利飯⭐️$138

這道菜跟我預期的有點不同,這碟飯有濃郁的芝士,但是芝士的口感偏酸一點

一粒粒南瓜頗爽脆,如果將南瓜打成泥狀更甜滋味呢!

⭐️套餐:是日甜品拼盤⭐️

甜品是movenpick 的朱古力雪糕,半條配搭焦糖香蕉片和水果,口感清新

冧酒火山

⭐️冧酒火山⭐️$108

這道甜品很有噱頭,冬天吃也特別有節日氣氛,哈哈!就像一座雪山,其實外面是蛋白,職員會在我們面前點火,雪山燃燒數秒,我們就開始「鏟雪」呵呵呵😂

一直鏟,一直鏟,甜品底層是一層薄薄的海綿蛋糕有濃烈的酒味,蛋白裏還放了一球雪糕、馬卡龍小杏餅和草莓、藍莓等,頗有新鮮感😂😂

熱檸水

⭐️餐飲:熱檸水⭐️

◽️餐廳環境舒適環境,我坐高桌椅,也坐得輕鬆自在。

▪️適合兩三朋友或情侶光顧,現場熱鬧,人氣夠,氣氛不錯,即使和朋友有冷場也可以舒緩😉
2017-12-21
慶祝紀念
聖誕節
法式鵝肝多士
2017-12-27 124 瀏覽
次次去到尖沙咀都唔知食咩好今次想食一間西餐而且仲有好多甜品嘅 所以就決定黎shine因為見到佢個餐牌都幾吸引同埋價錢又唔算好貴所以就揀咗嚟食啦原來夜晚可以食一個set可以食咗好多唔同種類嘅食物同埋有飯有面提拉米蘇 $58食物有Tiramisu係我最鍾意食嘅甜品之一而且個份量都好大可以夠兩個人食我個cream都打得好滑仲有好多好新鮮嘅生果喺面Mix berry soda $47唔算太甜同埋都有好多生果係入邊而且有好香嘅梳打味同埋個味道都好香而且啲生果得好入味mix berry yogurt $58好重嘅奶味會比梳打濃一啲而且飲完都會覺得飽而且份量都好大杯同埋味道都好好飲好夠酸前艙可以揀三文魚凱撒沙律同埋雞翼我兩樣都有叫到雞翼好大隻同埋啲肉都好滑好香已沙律都好好食一邊有沙律汁同埋有三文魚三文魚都好大片好香脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯 $268個味好香嘅軟殼蟹都唔算係炸到好濃而且啲飯都燴都好香粒粒飯都食到黑松露味而且有肉又有海鮮香草忌廉煙三文魚意大利粉$238 好濃嘅忌廉味同埋有三文魚啲意粉亦都好彈牙好香最後嘅甜品係奶凍同埋有馬卡龍係入邊而且賴動有好香嘅奶味馬卡隆都有朱古力味同埋士多啤梨味所
次次去到尖沙咀都唔知食咩好

而且賴動有好香嘅奶味
馬卡隆都有朱古力味同埋士多啤梨味
所以加埋一齊都係好香嘅

2017-12-26 172 瀏覽
今天提早食聖誕餐,當然要提早訂位,所以便找來了近期掀起的樓上餐館,這餐館位於尖沙咀名叫【 Shine 】的西式餐廳,也位於尖沙咀的中心點細看餐牌種類,食物的類別也不少當中食物和飲品的種類分得很清楚如果喜歡飲餐酒的朋友,也有不小選擇,另有長長的吧枱餐廳的裝修很有品味,燈光使人很舒服餐廳內的位置也很寬敞,不會比人感覺很逼夾,使人在內進食時很舒服極海膽意粉配三文魚籽,煙靭又具咬口 的意粉,軟硬度適中再加上黑古勒特的墨汁,再配上新鮮甜美而有細滑嘅海膽,另外配上粒粒晶瑩且鹹香新鮮無比的三文魚籽,使人食落回味無窮燒原隻的波士頓龍蝦原隻送上配以巴馬臣芝士汁, 啖啖新鮮爽口的龍蝦肉,還有那起大隻的蟹鉗配已蘸醬汁以很夠味,再加上伴碟的爽嫩鮮露筍脆香魷魚表面包著一層蒜香蛋黃醬,鮮魷魚炸得乾身而有彈牙聖誕前夕提早慶祝,也有很多選擇

細看餐牌種類,食物的類別也不少

當中食物和飲品的種類分得很清楚

如果喜歡飲餐酒的朋友,也有不小選擇,另有長長的吧枱

餐廳的裝修很有品味,燈光使人很舒服

極[黑]海膽意粉配三文魚籽,煙靭又具咬口 的意粉,軟硬度適中再加上黑古勒特的墨汁,再配上新鮮甜美而有細滑嘅海膽,另外配上粒粒晶瑩且鹹香新鮮無比的三文魚籽,使人食落回味無窮

脆香魷魚表面包著一層蒜香蛋黃醬,鮮魷魚炸得乾身而有彈牙

聖誕前夕提早慶祝,也有很多選擇

燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁

• Caffe Mocha
  • Psssion Fruit Lemon Soda
3K
2017-12-26 149 瀏覽
尖沙咀想找個地方適合bb車實在不容易,想著想著就記起了Shine,這裏地方大,假日的午市人也不多,即使bb扭計亦不會太打搞別的食客。是日來到選了坐最靠牆的位置,上面有一個很特別的“Shine”的燈飾。地方大,枱與枱間有一定的空間,還有卡座。店內有不少聖誕裝飾,感覺溫馨。玫瑰花茶(+$15)粉紅色的花茶,散發著淡淡的花香味,而且是沒加入糖漿的天然顏色及味道,好看又好喝Latte(+$15)熱鮮奶咖啡,簡單的拉花已很漂亮了,啡味香濃,不加糖亦不會苦澀,好喝。Iced mocha(+$15)有朱古力味有有咖啡味,兩者平衡做得很好,凍飲亦不過甜,抵讚。煙三文凱撒沙律($93)滿滿的一盤沙律菜,意外地大份呢!有煙肉碎,有麵包糠,dressing也調味得合味,煙三文厚身帶鹹香,整體十分滿意,只是欠了一點點芝士碎,不然就完美了。炸魚薯條($128)每次來到都必點的,因為真的好大份,好適合多人share食。炸魚兩大塊,有手掌咁大,炸粉不厚,剛剛好夠香脆。薯條多到數不到,剛炸起熱辣辣好正,是有薯皮的厚切薯條,bb一見嚷著要吃了,薯條是他的最愛呢全日早餐($148)還要了一份all day breakfa
玫瑰花茶(+$15)

Latte(+$15)
Iced mocha(+$15)
煙三文凱撒沙律($93)
炸魚薯條($128)

全日早餐($148)
還要了一份all day breakfast,也是大大份的,有豬肉腸,火腿片,煙三文魚,炒滑蛋,芝士焗煙肉大蘑菇,沙律菜同方包。豬肉腸好有肉感,咬落皮脆仲有豬油的甘香,好好味。蛋炒得十分嫩滑,停唔到口㗎。大蘑菇水嫩多汁,瀜了的芝士勁正。

感覺上食物水準進步了,份量亦大了很多,越來越抵食!
2017-12-17
聖誕前夕, 同閨密去行街睇燈飾, 經過太子集團中心, 原來有幾間樓上餐廳, 閨密話想食西餐, 所以揀左SHINE. 電梯一開門忍唔住 ”嘩”左一聲, 講真個環境好有驚喜. 餐廳以我最鐘意既紫色為主, 一出電梯就已經見到長長既BAR 枱, 仲有好多聖誕老人公仔裝飾佈置, 充滿住節日既開心氣氛~~餐廳設有BAR枱, 高枱, 卡位任君選擇, 地方寬敞, 仲有梳化位, 環境非常舒適! Main course -我地揀左海鮮墨汁意大利飯, 雖然只有大蝦一隻, 但已經份量十足. 食第一啖已經知道佢好新鮮, 一定唔會係雪藏, 肉質鮮嫩, 仲有青口, 尤魚, 帶子一樣咁新鮮, 不得不提, 廚師好細心, 將D尤魚界成十字, 令尤魚更加爽口, 配上墨汁意大利飯, 真係好好味~Main course -慢煮啤酒浸豬架扒配牛油雜菜廚師用左慢煮既方法去整, 真係幾特別, 原汁原味! 慢煮可以保全肉汁, 每食一啖都食到豬架扒有啤酒味道, 肉質嫩滑又充滿左豐富既肉汁, 切開仲見到少許粉紅色, 廚師仲將豬架扒表面煎過, 所以食落去外脆內軟, 非常可口. 配菜有新鮮柔嫩既蘆筍同紅蘿蔔, 清甜又爽口, 配埋豬架扒一齊食,

電梯一開門忍唔住 ”嘩”左一聲, 講真個環境好有驚喜.

海鮮墨汁意大利飯

Main course -慢煮啤酒浸豬架扒配牛油雜菜
廚師用左慢煮既方法去整, 真係幾特別, 原汁原味! 慢煮可以保全肉汁, 每食一啖都食到豬架扒有啤酒味道, 肉質嫩滑又充滿左豐富既肉汁, 切開仲見到少許粉紅色, 廚師仲將豬架扒表面煎過, 所以食落去外脆內軟, 非常可口. 配菜有新鮮柔嫩既蘆筍同紅蘿蔔, 清甜又爽口, 配埋豬架扒一齊食, 剛好減左果份油膩感, 好味道!!!
慢煮啤酒浸豬架扒

飲品 – Peach Yogurt
賣相好靚, 配有新鮮既桃子, 飲落聞到奶味夠香, 味道剛好, 一D都唔甜!
Peach  Yogurt

朋友揀左 - Fruits Tea
原壺上, 配有熱座, 可以興住慢慢飲, 睇個樣都好想飲!
Fruits  Tea

甜品來了 - 玫瑰蘋果金寶
係呢個咁開心既環境下, 甜品又點可以少呢, MENU 見到張圖幾靚, 所以叫左呢個. 當店員拎過黎時, 大家都望住, 嘩! 嘩! 嘩! 真係不得了, 原來呢個甜品係咁有效果, 當時都黎唔切反應, 望左幾秒先識拎起相機! 師傅加咗大量乾冰, 令個甜品非常夢幻, 考靚靚啊~~~
師傅將蘋果切成薄片再砌到一朵玫瑰花咁, 真係好靚. 外層包着酥皮, 好香牛油味又脆口! 入面用左青蘋果片卷成, 中間有蘋果粒配上肉桂, 味道清新又可口.
除左生果外, 仲配有雲呢拿味雪糕, 少許酸酸地既蘋果加上雲呢拿味雪糕, 味道配合得剛好, 又睇得又食得, 非常好味又難忘.

玫瑰蘋果金寶

食的非常開心又滿足既一餐

海鮮墨汁意大利飯
慢煮啤酒浸豬架扒
玫瑰蘋果金寶
2017-12-24 153 瀏覽
如果人在尖沙咀,想找一家餐廳,要好有座位,可以靜靜談天,最重要的,有一杯好味咖啡,吃一頓豐富的下午茶,我一定會推介大家去SHINE。連非常慳家的我媽都說有下次,相信是真的平靚正她才會約我去吃的(笑)我來過幾次,這次想寫食評的主要原因是我覺得食物水準再次提高,而且份量好像增加了(笑)我每次也會點這裡的凱撒沙律+煙三文魚,SHINE用新鮮羅馬生菜,麵包糠和煙肉碎,檸檬汁、蛋汁和橄欖油,比起不少餐廳都足料正宗很多,share食一流!炸魚薯條也是我經常點的菜式,主要因為波仔最愛吃薯條(小朋友嘛...)不過其實媽媽也很喜歡吃炸物啦。魚柳非常新鮮,不是混有大量粉團的「假魚肉」,一碟有兩大塊,同樣要share食才能完成的份量(笑)後來妹妹下班也過來一起吃下午茶(其實一家人一起吃下午茶很久沒試過了~)她點了一份照燒雞扒牛角包,牛角包牛油超級香,焗至酥脆,非常「邪惡」(笑)照燒雞扒煎得真是剛剛好,肉嫩又多汁。薯角以七味粉調味過,少少辣,波仔不能吃,這次輪到大人有口福了。SHINE的咖啡超高質素,不試可惜,食物亦看得出用心製作,值得一來再來!有機會也會試試這裡的晚餐!晚餐餐牌上的墨汁海膽意粉很起來很吸引呢

SHINE的咖啡超高質素,不試可惜,食物亦看得出用心製作,值得一來再來!有機會也會試試這裡的晚餐!晚餐餐牌上的墨汁海膽意粉很起來很吸引呢!(按:後來發現是全日供應~真失策沒有試~)
2017-12-23 149 瀏覽
今晚與家人出去尖沙咀看聖誕燈飾,發現了一間位於北京道的一間樓上餐廳"SHINE"。 SHINE 的報置就好像一間BAR,你可以上去暢飲,亦可以與三五知己吃飯暢談亦可。聖誕將到,餐廳已報置好多好多聖誕裝飾,很有聖誕氣氛。我們點了幾份食物一同分享,每一道菜都很有特色及份量。香草孜然單骨雞翼($48)將雞翼剪成單邊,然後用香草、孜然粉燒成。一邊吃、一邊飲啤酒絕對一流。卡邦尼意粉($128)煮得十分出色,卡邦尼很"杰"很濃,而味道亦有特色,好像加入了燒烤味。而配上厚厚的豬脾肉同埋片片芝士,我下次來一定要再encore.SHINE Burger ($168)話明叫"鎮店漢堡",又大份,又好味。麵包外層脆脆的,裡面有漢堡牛柳、蕃茄、濃濃芝士及沙律菜。漢堡包上面有兩件炸魷魚圈,很大件。再加上厚切薯條,吃完已經很飽了。安格斯牛柳(10oz)配青胡椒汁 ($328)牛柳叫了七成,但都是頗生的,下次可能要叫Well Done. 我很喜歡這道菜,青胡椒汁帶點微酸,令牛柳不太膩。總括而言,SHINE 的食物很美味而且份量大,下次來的時間都不需要點太多了。

聖誕將到,餐廳已報置好多好多聖誕裝飾,很有聖誕氣氛。

我們點了幾份食物一同分享,每一道菜都很有特色及份量。

香草孜然單骨雞翼($48)

卡邦尼意粉($128)
卡邦尼意粉

SHINE Burger ($168)
SHINE Burger

安格斯牛柳(10oz)配青胡椒汁 ($328)

2017-12-14
2017-12-23 129 瀏覽
聖誕節就到,梗係要去尖沙咀行吓街睇下燈飾啦!今晚同朋友食埋個2017最後晚餐tim先!焗茄子茄子係好吸油既蔬菜,呢個小食吸曬d茄汁同芝士既精華,上面佈滿左d彩椒同瓜粒,爽脆加茄子既稔,多種口感!海膽三文魚子意粉咁既配搭夠曬重口味!我係海膽迷,見到一堆鮮黃色海膽放面,即刻食慾大增!意粉係黑黝黝既,濃濃既墨魚汁味加creamy既海膽sauce,yummy!Fillet配peppercorn sauce胡椒汁係好好既選擇,辣辣既很開胃!加埋配菜薯仔,係典型西式選擇,牛柳煮到岩岩好,切開仲見到好juicy!期待2018再聚!

焗茄子

海膽三文魚子意粉
Fillet配peppercorn sauce

期待2018再聚!
2017-12-20