2018-05-23 494 瀏覽
雖知道開業以黎都仲一直有人龍,講左兩三次話去都去唔成,今次終於去左食喇😋我大概五點半到,竟然唔洗點排隊!前面大概十個人內啦!😝建議大家想試都係呢個時間去!室內地方既地方唔算好大,全鋪以灰綠色為主。室外就對住海景,CHILL!😌唔算太熱之下,我地坐左係出面!嗌左:Shack Burger (Double)Shroom BurgerCheese FriesMilk Tea Shake *HK Exclusive!Lemonade (Large)Shack Burger (Double)💁🏻‍♀️男朋友食呢個,表示好食!Double口感豐富啲!肉味濃,Juicy!💦Shroom Burger💁🏻‍♀️愛菇既我就食呢個,好好食!大啡菇炸左,入面仲有流心芝士!咬落去仲拉哂絲添!好多好多芝士!🙈Cheese Fries💁🏻‍♀️呢個薯條都叫正常,有點後悔叫左Cheese Fries,因為本身個包已經好多芝士,呢個再加芝士真係有點吃不消🤢薯係係芝士醬既浸末下變到有點林林地寧願齋薯條,自己點芥茉同茄汁會開心啲!🤔Milk Tea Shake *HK Exclusive!💁🏻‍♀️呢個milk shake既奶茶
雖知道開業以黎都仲一直有人龍,
講左兩三次話去都去唔成,
今次終於去左食喇😋
我大概五點半到,竟然唔洗點排隊!
前面大概十個人內啦!😝
建議大家想試都係呢個時間去!

室內地方既地方唔算好大,
全鋪以灰綠色為主。
室外就對住海景,CHILL!😌
唔算太熱之下,我地坐左係出面!

嗌左:
Shack Burger (Double)
Shroom Burger
Cheese Fries
Milk Tea Shake *HK Exclusive!
Lemonade (Large)

Shack Burger (Double)💁🏻‍♀️
男朋友食呢個,表示好食!
Double口感豐富啲!
肉味濃,Juicy!💦

Shroom Burger💁🏻‍♀️
愛菇既我就食呢個,好好食!
大啡菇炸左,入面仲有流心芝士!
咬落去仲拉哂絲添!
好多好多芝士!🙈

Cheese Fries💁🏻‍♀️
呢個薯條都叫正常,
有點後悔叫左Cheese Fries,
因為本身個包已經好多芝士,
呢個再加芝士真係有點吃不消🤢
薯係係芝士醬既浸末下變到有點林林地
寧願齋薯條,自己點芥茉同茄汁會開心啲!🤔

呢個milk shake既奶茶味偏西方,
可能始終都係外國人調味,
唔夠地道,唔夠香港奶茶!🧐
個人覺得好甜,男朋友一向愛甜覺得可以。
佢既質感幾好,唔會太稠,唔會太稀!

Lemonade (Large)💁🏻‍♀️

一向都鍾意美式既Lemonade
呢杯都無令我失望,唔會太酸唔會太甜!
相比香港限定既Milk Tea Shake,
我覺得呢個比較合我口味,
叫左大杯,好開心!😇
整體黎講都幾滿意!
會想下次再黎試下熱狗🤤
2018-05-22 366 瀏覽
假日非繁忙時段經過IFC,試吓今個月岩岩開嘅紐約過江龍店 shake shack。烈日當空下真係幾難頂,好彩比想像中唔算多人排隊,大約等左15分鐘就落到order。鋪面唔大,比較多室外座位,但夏日炎炎中午係室外食比較難頂,而且餐廳有唔少位置都係對窗,用餐期間長期曬住。等左10分鐘左右就拎到食物,所有飲管醬料紙巾都係去自助吧的,幾方便嘅。漢堡包嘅size唔算大,感覺上男士有機會唔夠飽。包皮好鬆軟,牛肉好juicy,配搭芝士,生菜,蕃茄,整體上幾好味。之後係食極唔停嘅芝士薯條,有好多車打芝士,芝士控必食,份量都唔少,建議兩人share。香港限定嘅奶茶奶昔就有少少失望,只係飲到好甜嘅雲呢拿味再加好少嘅茶味,未必會再試。比起奶昔,個人比較鍾意呢杯 Fifty / Fifty。一半lemonade, 一半iced tea。食完burger 飲幾解渴。

Milk  Tea  Shake

Fifty / Fifty

2018-05-22
25 分鐘 (堂食)
Cheese  Fries
係開張之前已經好關注Shake Shack開香港分店既動靜,終於等到呢一日既來臨!聽講開pop-up shop既時候已經好多人,不過係香港,新開張又落咗好多廣告既餐廳又點會唔洗排隊先得嫁!我哋係星期五夜晚九點左右到同開始排隊,都算好多人,而條龍已經出到去室外。店員會係你排隊既時候已經俾定Menu你,等你可以快啲揀定食咩好。等咗大約七個字咗右,終於可以叫嘢食喇!去到叫餐既Counter先發現隔離原來仲有個啤酒櫃檯,有好多本地既手工啤。四個人Total叫咗三個Burger、一個熱狗,一個普通薯條同一個芝士薯條,嘢飲就叫咗一杯Milk Tea Shake同一杯鹹檸啤。Burger叫咗兩個ShackBurger($50)同埋Chick'n Shack($56),Chick'n Shack既皮太厚,太過脆,肉汁都好少,但係ShackBurger就真係好正,成個包入面既醬好creamy,而包皮加埋入面好軟熟,食一個真係唔夠。薯條就中中規規,自己都幾鐘意扭紋薯條($27),所以都OK,而芝士薯條($36)我地都覺得佢俾芝士俾得太少了,芝士醬唔係全部薯條都可以享有。講下嘢飲,叫呢個Milk Tea S

講下嘢飲,叫呢個Milk Tea Shake($42)因為聽講係香港限定,飲落去都OK,不過呢個milk shake比一般既有啲太澀,不過未試過既可以一妨一試既。而Young Master出既鹹檸啤($68)甘甘地咁都幾得意,幾適合女仔飲。
35 分鐘 (堂食)
  • ShackBurger
2018-05-21 531 瀏覽
近期最hit必定非Shake Shack莫屬,而我同朋友都慕名而來。🙋🏽‍♀️🙋🏽‍♀️可能我地食當日係平日,加上係5點左右,過左lunch hour,所以唔洗排好耐就可以落order,前後用左15分鐘左右。🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️我地一行4人嗌左shack burger, fries, Black and white shake, Fifty/Fifty🤤👍1️⃣Shack burger 望落好似好簡單,得生菜、蕃茄、芝士、秘製醬汁同牛,但通常愈簡單既野愈考功夫。而shack burger塊牛好juicy,好香。個包既質地比較吸油,所以要盡快食。🍔2️⃣Fries係即炸既,攞上手熱辣辣,而且就算擺耐左都唔會軟晒,絕對唔係一般快餐店既質素。🍟3️⃣B&W shake 飲落似朱古力味既shake,其間亦會飲倒少少花生醬味。不過始終係外國引入既店,所以味道亦較符合外國口味,因此成杯shake都好甜,而且飲完好飽。4️⃣50/50 好清新,解膩一流。之後再食shake shack都會再飲。🍋

Shack  Burger

fries

Shack  Burger
fries
2018-05-21 151 瀏覽
下午3點半左右到 特登黎潮聖 見條隊都郁得好快 等左半個鐘比錢 搵完位等攞加埋總共要成個鐘先食得 double牛一般啦 有d似burger xing咁 唔值$8x 另一個牛+菇 呢個口感特別d 幾好 鍾意濃味 醬汁既人岩晒 價錢係偏貴 但開係ifc唔可以期待佢平 望落去唔大個 食食下 係好飽肚的芝士薯條 - 好味呀 脆唔係賣點 濃濃芝士味先係賣點black and white 奶昔 - 我淨係飲到白朱古力味 當佢白朱古力奶昔咁飲 越飲覺得越甜 如果做到客人可自選幾分甜就好**要一讚清潔姐姐👍🏼👍🏼 眼好有客人走佢好快過黎清潔 露天位都唔少天氣又熱 見左好幾次都係咁 唔會懶/扮睇唔到 辛苦晒

芝士薯條 - 好味呀 脆唔係賣點 濃濃芝士味先係賣點

2018-05-20
60 分鐘 (堂食)
下午茶
同老公行開IFC經過見到shake shack又見條line唔係好長就試下排左大約十分鐘就到我地啦但等餐就等左15分鐘 搞到好肚餓叫左個shack burger, fries同埋lemonadeBurger食落好普通 薯條亦都平平無奇講真 都幾失望下不過lemonade就真係有驚喜! 幾好飲啊雖然野食好普通 不過環境氣氛都幾好 望住海景 加上5月份唔係太熱 都幾舒服不過食過一次就算 因為等餐實在太耐 同埋價錢都唔平 我一個人都食左百幾蚊
排左大約十分鐘就到我地啦
但等餐就等左15分鐘 搞到好肚餓

Burger食落好普通 薯條亦都平平無奇
講真 都幾失望下
不過lemonade就真係有驚喜! 幾好飲啊

2018-05-21 4452 瀏覽
這家紐約漢堡名店位於中環IFC四樓。雖然已經是二點半,今日有成30幾度,但不減食客的熱情,仍然在烈焰陽光下排長隊,可見shake shack 的強勁魅力。等了四十五分鐘,終於可以入座。相比繁忙時間的兩小時等待,仍然是可接受範圍。餐廳分室外同室內用餐區。室外可觀賞維港景色。室內設有冷氣,裝修型格時尚,主以以黑色木材同雲石作主調,加以缐條fluorescence light 作點綴,室內播放着強勁節拍音樂,充滿青春氣息。這兒是快餐店的營運模式,先排隊點餐,然後拿著顯示器等待。餐點造好,顯示器便會亮燈顯示。這兒供應的burger 有五款,由$38-$76, 若不吃牛,可以吃chick’n shack$56 脆雞堡。特別一提是,這兒還有他們起家的成名shack-cago dog$39,是用上天然牛肉腸製作的熱狗。而其中比較特別的是milk Tea shake ,這口味的奶昔只在香港供應,是在別處找不到的。由於今曰一人行,眼濶口窄,只能一試漢堡同奶昔。Shack burger $50Cheese burger with lettuce, tomato and shack sauce 這burge

餐廳分室外同室內用餐區。室外可觀賞維港景色
。室內設有冷氣,裝修型格時尚,主以以黑色木材同雲石作主調
,加以缐條fluorescence light 作點綴
,室內播放着強勁節拍音樂,充滿青春氣息。

這兒是快餐店的營運模式,先排隊點餐
,然後拿著顯示器等待。餐點造好,顯示器便會亮燈顯示。

Shack burger $50

這burger 唔係咁大個,賣相同廣告唔差太遠。麵包十分軟綿鬆軟,而漢堡扒約有130克,據聞是以100%全天然美國安格斯牛肉炮製。漢堡扒唔係想像中咁厚,煎到外層香脆,內裏充滿肉汁,咬下去漢堡朳有少少鬆散感覺,加上半溶芝士,同番茄生菜,味道實在唔錯。

Milk tea shake $42

這是用上vanilla frozen custard 加上黑茶的風味奶昔。這奶昔大大杯!飲落唔係好厚身,質感creamy 又幼細,味道似布甸或custard 多於港式奶茶。味道十分香甜,細味之下,隱約有丁點的茶味。然而,個人覺得這奶昔甜左少少,比較似是小朋友的口味,無乜奶茶味,但唔難飲,甜甜滑滑,完完全全十分美式風味。

整體而言,這家漢堡店是唔錯的,若果不用排隊,可以一試,但驚喜度無預期中咁高。一試無妨。

2018-05-20
45 分鐘 (堂食)
At 10:30pm, there were around 15-20 people ahead of me in the queue!!!I mean....Shake Shack officially closes at 11:00pm and still so much crowd! But I MUST SAY- KUDOS to the staff for taking the orders quite efficiently/quickly. Honestly, I didn’t have to wait too long in that queue!A FAIR WARNING TO ALL THOUGH, if you go during peak hours of the day and there are 50 people (not 15 people!) ahead of you.... then I don’t know how the situation would be. Perhaps the queue is shortest at 10:30pm

. Perhaps the queue is shortest at 10:30pm - 10:45pm.......MY WORDS OF WISDOM
Let’s go to the THE FOOD
The SMOKESHACK Burger
SmokeShack  Burger

Below- the CHICK n SHACK burger.
Chick  n  Shack

Below- the SHACK-CAGO HOT DOG
Shack-Cago  Hot  Dog

With just the FIRST BITE of a Shake Shack Burger (SMOKESHACK Burger and CHICK n SHACK Burger), you can feel right away that it’s better than most other burgers in Hong Kong!
I also tried the SHACK-CAGO HOT DOG had a similarly nice experience with the VERY FIRST BITE.

The Exclusive HK-Style Milk Tea Shake was good and has a nice after-taste.

The CHEESE FRIES were definitely better that most Fries I’ve had at other burger places in Hong Kong

I am not done with ShakeShack and it’s my mission to try everything else on the menu (and also repeat the SmokeShack Burger and the Shack-Cago hot dog)

HK -Style  Milk  Tea  Shake

2018-05-20
15 分鐘 (堂食)
SmokeShack  Burger
Chick  n  Shack
Shack-Cago  Hot  Dog
HK -Style  Milk  Tea  Shake
2018-05-20 226 瀏覽
Chick'n Shack ❤️ ($56)評分:6.5/10.系紐約曾經匆匆忙忙食過普通嘅牛堡😁,就諗住係香港試下佢地嘅其他野食啦~雞堡description 幾吸引,配料有生菜,醃青瓜同埋蛋黃醬。但所謂嘅 crispy chicken breast 顯然同實物不符,只係係適用於咬落第一啖......之後就開始覺得好乾,同埋唔嫩滑。雞胸真係炸得麻麻哋,大家保險嘅話都係揀番牛堡食算啦Cheese Fries ❤️ ($36)評分:8/10.呢個芝士薯條超班呀😍😍😍首先每條薯條都係半香脆但有又未至於脆到好似薯片咁。系每一條嘅質感都好一致。芝士系用芝士醬,而唔系一塊芝士襟上去整溶就當攪掂。本來擔心點下點下好快就冇晒,但佢芝士醬嘅份量好彩都幾足夠Milk Tea Shake ❤️ ($42)評分:6.5/10.奶昔除咗有經典嘅朱古力/草莓/焦糖個啲之外,仲有呢款香港限定嘅港式奶茶味。指明話係用雲尼拿做底嘅 frozen custard 混合黑茶製成。但我覺得實在係太甜🙈🙈🙈 甜到有啲打冷震😅 我諗食煎炸嘢都係飲番 Lemonade 一類酸味嘅飲品比較適合The Heart & Tart of Ce
Chick'n Shack ❤️ ($56)
評分:6.5/10.

Cheese Fries ❤️ ($36)
評分:8/10.

Milk Tea Shake ❤️ ($42)
評分:6.5/10.

The Heart & Tart of Central ❤️ ($41)
評分:7/10.
甜品方面佢哋有售一系列嘅frozen custard, 其實即係同雪糕冇乜分別。都係以雲尼拿做底之後加入其他配料。但就比奶昔要厚實好多。可以變到球狀。本來想試 HK Style 西多口味不過冇晒,於是轉戰呢款加入咗蛋撻嘅心繫中環口味。老老實實蛋撻見到已經滯,好彩加嘅係士多啤梨蓉而唔系朱古力,如果唔系真係會好膩

2018-05-18 366 瀏覽
第一次打劣評男朋友之前有提過想試下呢間食burger咁我上網都睇左好多人話正好味,仲日日大量人排隊,起碼要碼40分鐘咁,超誇張我當時心諗:個burger一定好好味先引來咁多客仔好啦,咁我同男朋友就今日下午6:00去到排隊試下一排就排左40-45分鐘,都真係好攰我地叫左: Shack burger($50): 好過m記小小Chick’n shack($56): 炸雞,還好Cheese fries($36): 好普通,又唔脆,唔特別Black n white($42): 呢個太甜,飲到一半冇飲Milk tea shack($42): 完全冇奶茶味,甜到好似飲緊糖咁,又係飲到一半冇飲總括嚟講:唔好抱太大希望,唔會再嚟食因為我同身邊朋友食完呢間寧願去食M記😂😂😂Btw, 食完之後肚痛,應該唔衛生
第一次打劣評

男朋友之前有提過想試下呢間食burger
我當時心諗:個burger一定好好味先引來咁多客仔

好啦,咁我同男朋友就今日下午6:00去到排隊試下
一排就排左40-45分鐘,都真係好攰

我地叫左:
Shack burger($50): 好過m記小小

Chick’n shack($56): 炸雞,還好

總括嚟講:唔好抱太大希望,唔會再嚟食
因為我同身邊朋友食完呢間寧願去食M記😂😂😂

Btw, 食完之後肚痛,應該唔衛生

2018-05-17 759 瀏覽
🍔 ShackBurger (double $76)今日終於試咗呢間喺New York過嚟嘅🔥人氣連鎖burger店#ShakeShack 啦😍 新店坐落於中環IFC 4樓嘅空中花園平台度,環境都幾chill 幾relax ☺️ 當日係12:30左右lunch Time時段黎到,所以排隊嘅人數都非常之多🤢 由排隊到order前前後後加埋大約一個鐘左右,尚算接受到👌🏻咁黎到就緊係一定要嗌佢哋最classic 嘅ShackBurger ,記得記得一定要叫double ,因為口感會更加滿足!包皮非常鬆軟甜甜地,牛肉煎到好香,牛肉味濃,每一啖都勁多汁勁juicy,仲同芝士融為一體,配搭簡單既生菜同蕃茄已經好好食,真心唔錯值得一試👍🏻 🍄🍔 ShroomBurger($66)除咗經典嘅牛肉漢堡之外,呢度嘅素食漢堡都係人氣之選!呢個shroomburger入面有大大塊炸既大啡菇,炸菇都不特止,內裡仲要有流心芝士,咬嘅第一啖芝士已經澎湃,芝味同菇味不斷交替,真係好邪惡!-🍟CheeseFries ($36)相反芝士薯條就冇乜特別,可能兩個burger已經有好多芝士啦😂😂所以食呢個反而覺得更加漏,芝士醬
🍔 ShackBurger (double $76)

🍄🍔 ShroomBurger($66)
🍟CheeseFries ($36)
相反芝士薯條就冇乜特別,可能兩個burger已經有好多芝士啦😂😂所以食呢個反而覺得更加漏,芝士醬淋左喺面頭,耐左會令到薯條有啲淋,反而可以自行加上芥茉醬同茄汁仲好食。
另外仲叫咗兩杯milk shake🥤,一杯係香港限定嘅奶茶味($42)而另一杯就係用白朱古力同朱古力組成嘅black & white ($42),兩杯奶昔都非常之甜不過飲落味道都唔錯個人比較鍾意奶茶味多左少少,都可以試吓。
整體真係好好味,好想再食多次
  • Shroomburger
2018-05-17 597 瀏覽
試業期間太多人所以無去排,終於等到正式開業了!揀左平日星期一去食,六點半到ifc,排左45分鐘,應該係o係香港食野嘅standard waiting time(?)🤣不過都值嘅!以下係兩個人的份量。叫左一個single smoke shack,煙肉都脆同重smoke味,食落幾開心! 本身想叫shroom burger,但見shack stack包埋shroom,所以就叫shack stack。菇味重,而且好juicy係正嘅!加上塊大大舊充滿肉汁嘅牛,食落非常有滿足感!飽到暈!薯條就普通同芝士各一,覺得不過不失。香港限定嘅milk tea shake略為失望,好甜,但好似無乜奶茶味...反而shack attack有驚喜(single), 好濃朱古力,加上佢有啲brownies,食落好有口感,幾飽都要食埋哩個!

以下係兩個人的份量。

薯條就普通同芝士各一,覺得不過不失。

2018-05-17 657 瀏覽
自從這間店要來港開店,我就急不及待想一試!很多人都推薦他們的牛肉漢堡,但今日我就試了他們的Shroom Burger!這個Burger 中間有著許多芝士,而且可以拉絲,加上大啡菇炸得剛好,裏面十分的Juicy😆漢堡包皮也不錯,軟硬度剛好!份量適中,一個女仔吃一個也不是問題!另外,我還叫了Cheese Fries 🍟 雖然我見到許多人都有叫它,但我就覺得很普通,而且面頭上的Cheese醬食得多很濟口,所以不太推薦!這次我只是排了35分鐘!所以建議大家最好在11:30左右到場排隊,會排得較快一點!
自從這間店要來港開店,我就急不及待想一試!
Shroom burger
Shroom  burger

另外,我還叫了Cheese Fries 🍟
Cheese  fries

2018-05-17
35 分鐘 (堂食)
Shroom burger
Shroom  burger
2018-05-17 321 瀏覽
星期日來朝聖,都預左要排隊。午後的陽光太猛烈了,只好等太陽下山時才排隊。因整餐廳是露天廣場,排隊、用餐位置是露天的。只有開放一台收銀機,其餘都在努力製作食物,故食貨們都是耐心等候著。餐牌、哪款是招牌必吃的burger 都在網路上洗版了,故早已想好吃什麼。~~45 mins later~~招牌burger + 炸啡菇burger + cheese fries + black & white milkshake + vanilla milkshake是多麼邪惡的配搭呢😈😈相信大多數人都是點這些了...很可惜...香港限定的milktea milkshake 已售光了到底...是...要...多早來呢...😔😔快餐...當然快...食品很快便可取了,找了個好位置,慢慢拍照,一邊欣賞海景,一邊品嚐burger薯條本身都不脆,一叉上來,很快變得更淋了。Burger都是好吃的,份量剛好,夠Juicy又不會吃到髒髒的。座落IFC 眺望海景,才五十多塊的burger,絕對性價比高。
星期日來朝聖,都預左要排隊。
午後的陽光太猛烈了,只好等太陽下山時才排隊。
因整餐廳是露天廣場,
排隊、用餐位置是露天的。

只有開放一台收銀機,
其餘都在努力製作食物,
故食貨們都是耐心等候著。
餐牌、哪款是招牌必吃的burger 都在網路上洗版了,
故早已想好吃什麼。

~~45 mins later~~
招牌burger +
炸啡菇burger +
cheese fries +
black & white milkshake +
vanilla milkshake
是多麼邪惡的配搭呢😈😈
相信大多數人都是點這些了...
很可惜...
香港限定的milktea milkshake 已售光了
到底...是...要...多早來呢...😔😔
快餐...當然快...
食品很快便可取了,找了個好位置,
慢慢拍照,
一邊欣賞海景,
一邊品嚐burger

薯條本身都不脆,
一叉上來,很快變得更淋了。
Burger都是好吃的,份量剛好,
夠Juicy又不會吃到髒髒的。
座落IFC 眺望海景,
才五十多塊的burger,絕對性價比高。
友人係shake shack忠實fans 見最近開到黎ifc 帶埋第一次食既我黎朝聖!!😎佢位於ifc商場頂樓 除左可以搭電梯上黎 3樓都有架lift直達店內! 環境唔錯 部分位置係室外 可以飽覽維港海景 不過我就坐室內嘆冷氣~~果日平日6點過d去到 排左25分鐘就有得order 食物都唔算等得耐ShackBurger $50賣相真係做到個個一模一樣😂 牛肉味濃 充滿質感 幾juicy 芝士溶溶地超正 秘製醬好match 生菜同蕃茄都中和到牛肉同芝士既味道😊Cheese Fries $36幾香口 但食到後尾有d漏 落d辣汁開胃好多!!😆Milk Tea Shake $42香港限定!! 茶味較淡 味道有d似haagen dazs果隻cream milkshake 不過勁heavyyyyyy😈 (由其食埋個薯條)Shack-cago Dog $39佢隻熱狗都唔錯 我試左一啖 條腸唔係平時食開果種 幾濃味幾有咬口 洋蔥酸瓜蕃茄等餡料都好豐富 幾惹味

ShackBurger $50

Cheese Fries $36
幾香口 但食到後尾有d漏 落d辣汁開胃好多!!😆

Milk Tea Shake $42

Shack-cago Dog $39

2018-05-14
25 分鐘 (堂食)