平日甚少去將軍澳一帶食飯, 早前與因友人搬到該區, 便入到探下佢, 順便由佢介紹係附近商場食嘢. 知道我鍾意食芝士, 便帶我去Say Cheese. 一聽個店名, 就知道有唔少菜式混入芝士. 試點了飲品, 我選了新鮮野莓芝士奶蓋. 賣相相當精緻. 滿滿的芝士奶蓋, 入口香濃幼滑, 非常好味. 而杯裡有不少野莓, 入口酸酸甜甜, 好醒胃, 好啱依加天氣飲. 我也點了法式龍蝦湯. 湯最基本要夠熱, 稀杰度適中, 味道調教不錯. 主菜點了白酒忌廉汁藍青口配蒜茸包. 愛食海鮮, 所以見到有青口便點來試下. 青口唔算好大隻, 但幾飽滿. 蒜茸包夠脆身, 蒜茸味也算幾足夠, 可以就咁食, 或者用白酒忌廉汁來點包食, 也是不錯選擇, 隨客人喜愛. 甜品當然不少得. 點了抹茶木糠布丁配雪糕. 平日食木糠布丁多, 但加入抹茶味道, 也是首次食. 兩者味道幾夾, 甜度適中. 另外, 食埋香濃的朱古力味雪糕, 真係令人滿足.

試點了飲品, 我選了新鮮野莓芝士奶蓋.

新鮮野莓芝士奶蓋

賣相相當精緻.

滿滿的芝士奶蓋, 入口香濃幼滑, 非常好味.

我也點了法式龍蝦湯.

湯最基本要夠熱, 稀杰度適中, 味道調教不錯.

主菜點了白酒忌廉汁藍青口配蒜茸包.

愛食海鮮, 所以見到有青口便點來試下.

青口唔算好大隻, 但幾飽滿.

甜品當然不少得.

點了抹茶木糠布丁配雪糕.

抹茶木糠布丁配雪糕

平日食木糠布丁多, 但加入抹茶味道, 也是首次食.

兩者味道幾夾, 甜度適中.

另外, 食埋香濃的朱古力味雪糕, 真係令人滿足.

午餐
新鮮野莓芝士奶蓋
抹茶木糠布丁配雪糕
2018-09-23 122 瀏覽
如果住係呢到附近,真係一個唔錯嘅選擇,雖然佢嘅位置就唔算明顯,但勝在分量同食物質素高,而且座得都十分舒服,真係要推介一下,如果平時行開商場,這裡就係呢個商場嘅一邊角落位置,而個門面都好大,唔難搵,入去了安排座在卡位,餐牌有兩種一款是正餐選擇,另一種就係甜品同飲品嘅選擇,選擇超多!點了個黑安格斯肉眼扒10oz$138,真係可以說份量十足,呢個價錢同區都未必可以有相同份量,加埋塊牛扒下面重有薯菜跟上,喜歡吃肉嘅朋友,真心推介,而肉質都十分肥美軟熟,入口夠晒肉汁!而這裡都有最愛嘅香脆炸芝麻雞翼$42,外面炸得十分香脆,而在脆脆嘅外面重有好多芝麻,入口時除了有嫩滑軟熟嘅雞肉外,還帶點芝麻香味入口,正!而不得不提嘅就係正餐選擇外,這裡嘅甜品同飲品亦十分多選擇,個肚還有空位,當然要一嘗雙重朱古力船$48,外面用了朱古力餅圍邊,中間還有濃郁嘅朱古力雪糕,加埋朱古力吃未嘅脆珠,真係唔止雙重咁簡單!而如果喜歡吃Movenpick口味嘅朋友加多$18元,就可以升級一球11款不同口味,真係勁正!這裡就算唔係食正餐,三五知己,到此一眾食個甜品亦係一個唔錯嘅選擇!

將軍澳中心大翻新已經有一段時間,雖然仍然未完全翻新完畢,但不少食肆已經陸續進註,不單選擇更多,而且各式其式,林林種種任君選擇。今天晚上與柑太在SAY CHEESE嚐了一頓滿意的美食之行門面氣球多多,色彩鮮艷,很吸引大小朋友位於將軍澳中心,地方闊落坐位舒適,有很多吸引大小朋友的裝潢,而且食物賣相亦很重心,不單味道上,連外觀也令人眼前一亮。另一吸引之處,他們的開放式廚房放置了一塊大芝士,可以讓廚師即場炮製新鮮的卡邦尼意粉,過程可以讓客人觀賞,讓人在視覺,味覺都得到一大滿足。我們亦因此在點餐是點了這個火焰卡邦尼,當然亦有其他豐富菜色,而另一吸引之處,是他們的甜品,種類繁多,而且更可以升級將一般雪糕換成MOVENPICK的雪糕,實在是甜品迷的喜訊。藍蝶花青檸特飲(跟餐加$12)這個特別外表如紫如藍,入口清甜潤喉,帶少許像提子汁的甜,又有一種花香一般的果味。白酒忌廉青口加蒜蓉包($108)蒜蓉包熱騰騰且香脆可口,非常用心處理。而忌廉汁入口濃而不膩,配上青口肉嫩多汁,將海鮮的腥味帶走又保留了一份海洋風味。火焰卡邦尼($108)即炒意粉見唔少,放係芝士上面炒既真係特別吸引人視線,睇住廚師將火辣辣意粉
今天晚上與柑太在SAY CHEESE嚐了一頓滿意的美食之行
門面氣球多多,色彩鮮艷,很吸引大小朋友

藍蝶花青檸特飲

藍蝶花青檸特飲(跟餐加$12)
白酒忌廉汁藍青口配蒜蓉包

白酒忌廉青口加蒜蓉包($108)
蒜蓉包熱騰騰且香脆可口,非常用心處理。
火焰卡邦尼意粉

火焰卡邦尼($108)
即炒意粉見唔少,放係芝士上面炒既真係特別吸引人視線,睇住廚師將火辣辣意粉放係大大舊芝士上面翻滾,真係未食已經覺得好惹味。
上碟後,意粉仍然散著一陣熱騰騰的熱氣,芝士氣味四溢,入口不單覺得味道濃郁,而且層次豐厚,意粉軟硬適中,而煙肉香口煙韌,蘑菇爽滑鮮甜,最難得是即使開始變涼,入口仍不會變得稠膩。
黑安格斯肉眼扒10安士

黑安格斯10安士肉眼扒($138)
外層燒烤得平均,,入口肉味傾瀉而出,在肉汁充斥於口腔內,而在醬汁的提味下,肉眼的味道再得以提升,而配菜方面亦很用心挑選。
芭娜娜窩夫配蜂蜜雪糕

芭娜娜窩夫加朱古力雪糕($66+18)
特別加了錢去試MOVENPICK的雪糕,果然是精明決定,窩夫香氣四溢,鬆化香脆,香蕉甜極,而雪糕更是朱古力味極濃,絕對是非常邪惡的甜品
蜂蜜玉桂鬆餅伴雪糕

蜂蜜肉桂鬆餅榛子雪糕($74+18)
同樣是換了MOVENPICK的雪糕,入口一樣極為濃郁,鬆餅的口感軟綿綿而帶有強烈餅香,兩者混和後一同進食,將味道推高另一個層次。
泡沫咖啡

最後來了一杯泡沫咖啡,不單咖啡味濃,而奶泡細滑,作為甜品後的一道解膩飲品最好不過。
題外話/補充資料: 甜品加$18可以選MOVENPICK雪糕
2018-08-30
藍蝶花青檸特飲
白酒忌廉汁藍青口配蒜蓉包
芭娜娜窩夫配蜂蜜雪糕
蜂蜜玉桂鬆餅伴雪糕
泡沫咖啡
2018-09-19 390 瀏覽
將中翻新後有不少新餐廳進註。筆者試了超過一半,除了一家名叫"Say Cheese" 的餐廳。因為家人都不愛Cheese 所以見到餐廳名字已經放棄。今日午餐每間餐廳都大排長龍,唯有"Say Cheese"空空如也……門口放了不少橙色氣球,顏色鮮明。旁邊有popcorn 機及Movenpick 雪糕站。感覺是一家親子餐廳。甫入內,餐廳環境寬敞,室內佈置簡約時尚,營造出舒適的用餐環境。Lunch Menu 有13款選擇,除主菜外還有餐湯及餐飲,lunch set $62~128 豐儉由人。除了Lunch set 外,竟然有甜品午餐……相信不少女仕會喜歡。上網一看,大部分食評及照片都是甜品。甜品午餐有14款,比午餐還要多。但是甜品作為午餐,筆者未能夠接受得到……是日餐湯只有一款就是【周打蜆湯】。湯內有不少材料,但單單看到湯質地好似漿糊一樣……已經知道這個餐湯不合格。味道及質感非常之差,絕對肯定這個湯是開粉來的。雖然餐廳內沒有親子設施,但供應兩款kids menu,點了其中一款。【香草肉醬意粉+麥樂雞+薯條 $58】兒童餐的食物放在汽車做型的器皿中,肉醬意粉、2件麥樂雞及薯條,都是小朋友喜愛的食
除了Lunch set 外,竟然有甜品午餐……相信不少女仕會喜歡。上網一看,大部分食評及照片都是甜品甜品午餐有14款,比午餐還要多。但是甜品作為午餐,筆者未能夠接受得到……
周打蜆湯
【香草肉醬意粉+麥樂雞+薯條 $58】兒童餐的食物放在汽車做型的器皿中,肉醬意粉、2件麥樂雞及薯條,都是小朋友喜愛的食物。麥樂雞其實是否麥當勞的專利食品?"Say Cheese"的麥樂雞味道跟麥當勞比較相差實在太遠。入口咬了一啖已經怕怕, 這個麥樂雞外層淋身,沒有味道; 質感完全沒有肉的纖維,好似腐爛了的肉。肉醬意粉反而味道不錯。醬汁酸度剛好,又夠濕潤,肉碎又多又入味。
香草肉醬意粉+麥樂雞+薯條
【香草燒春雞 $92】所謂春雞,是指 4 至 6 周左右,一磅半以下的小雞,因此骨架軟,肉質比較細嫩。這個春雞雖然不是脆口,但是都燒得香口。肉質嫩滑,但雞胸部位有少少鞋口。雖然燒春雞不太Juicy,但醬汁有肉味又惹味,彌補不足。這個菜是當日最好的!
香草燒春雞
【煙三文魚卡邦尼意粉 $82】一款非常熱門的意粉,但要做出超班就不太容易。"Say Cheese"的卡邦尼意粉就味道平凡……沒有芝士香又沒有蛋香; 意粉內有不少煙肉,但煙肉沒有煎香……這個不正宗的卡邦尼意粉應該改稱為白汁忌廉意粉更加合適。
煙三文魚卡邦尼意粉
餐飲大大杯,四周客人也不多; 可以慢慢坐,沒有壓力。
這裡的食物不叫得出色,但勝在價格相宜,環境舒適。
2018-07-29
2018-09-17 67 瀏覽
係openrice留意到呢間野個名咁特別,而又有我至愛甜品食,作為甜品控既我,無理由唔去食。由於一個人既關係,所以只叫左蜜糖多士配雪糕甜品,麵包配上朱古力味雪糕,正
2018-09-12 81 瀏覽
平時都比較小嚟呢區食飯,對我來講真係有D遠,不過現在交通咁方便其實都好快到,只係想唔想去咁解,而且呢度有咁多人住點都要開飯,所以都有好多不同大小食肆係度方便大家,咁啱同好友行開順便係度食埋嘢,就去咗呢度開飯眼見餐牌有不同特色美食外,仲有我嘅至愛甜品真係一次過可以滿足食慾,事不宜遲就點咗幾款美食逐一品嚐,先來係軟殼蟹沙律,軟殼蟹肉外層香脆內裏鮮嫩再配番啖清爽沙律夠晒開胃再來有火焰卡邦尼意粉,睇住廚師將配料同意粉攪拌後,再放入鍋內煮當然唔少得落酒增加香味未食已聞到陣陣香趁熱食就最正,入口意粉滑嘟嘟滿口香濃芝士味道極濃,再加上酒更加提升味覺食得滋味呢款簡直係必食推介,又係時候飲番杯蜜桃橙香奶蓋茶,飲過奶蓋都會知先飲咗表層嗰啲,咁至攪勻一齊再飲就最正,可以一次飲到兩種芝味到另一款係慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉,黑毛豬鞍肉質飽滿,經過慢煮會食到啖啖香嫩嘅肉,而且肉味濃郁又帶點肥美,再食啖蘋果蓉酸酸甜甜中和一下唔覺唔覺又到甜品時間,點咗特濃五重朱古力蜜糖多士磚配雪糕,賣相精緻蜜糖多士入口卜卜脆配上香濃朱古力,再食啖雲呢拿雪糕簡直完美組合食得開心又品嚐完一餐滋味晚餐。
又品嚐完一餐滋味晚餐。
  • 軟殼蟹沙律
  • 火焰卡邦尼意粉
  • 蜜桃橙香奶蓋茶
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉
  • 特濃五重朱古力蜜糖多士磚配雪糕
2018-09-09 110 瀏覽
為我記錄下不少食評的手提電腦不止螢幕花花地,仲Memory不足,Keyboard 又失靈,它開始衰老了....雖很不捨得這位 “戰友”,但擔心捱不多久,決意要肥哥買部新的給我作為生日禮物,點知....他話俾佢用緊嗰部我,真孤寒!但好過無啦...幸好他肯千里迢迢送到我家附近,咁就請佢吃返餐答謝。餐廳開放式門口,鮮黃色的門面,好醒神。近門擺放了大型餐牌外,還有部爆谷機和一座雪糕櫃,另一邊仲插滿汽球,充滿歡樂,所以不少小朋友行過都好興奮。走進內裏,一邊是半開放式的廚房,另一邊是用膳區。泊靠設有闊落的四人卡座和一排排沙發座,而中間就設有數張四人枱,枱之間有一定距離,出入方便,亦坐得舒適。每枱都放有餐具、餐碟、餐紙、兩款調味料和餐牌。餐牌分兩份,一是主食,另一是甜品飲品,每版都附有菜式相片,設計精美清晰。主食分別有前菜、主菜、全日早餐、兒童餐、意粉、沙律、意大利粉、飯和湯。甜品有Movenpick 雪糕系列、窩夫山系列、窩夫系列、鬆餅系列、多士磚系列、心太軟系列、木糠布丁系列、雪糕船系列、其他精選和雪山系列;而飲品就有奶蓋系列、特飲系列、花果茶系列、沙冰系列、朱古力、Movenpick咖啡,各類
甜品Movenpick 雪糕系列、窩夫山系列、窩夫系列、鬆餅系列、多士磚系列、心太軟系列、木糠布丁系列、雪糕船系列、其他精選和雪山系列;而飲品就有奶蓋系列、特飲系列、花果茶系列、沙冰系列、朱古力、Movenpick咖啡,各類的選擇都好豐富。
虎蝦沙律
先來一客虎蝦沙律 King Prawn Salad ($78),單單隻巨大的虎蝦 已很吸晴。大虎蝦 開半,既方便進食,又更有睇頭,肉質鮮橙亮麗,爽彈鮮廿味,簡簡單單以鹽提味,不失鮮味,質素佳!雜沙律菜 新鮮爽嫩,還配上青瓜櫻桃蘿蔔、紫洋蔥,拌入酸咪咪的紅莓乾 醋汁,選材多變,色彩豐富,亦清新怡人,喜歡!
香草燒春雞
再來一客香草燒春雞 Rosemary Herbs Spring Chicken ($98/半隻),可選半隻或全隻,真貼心。一上枱,陣陣香氣不斷湧入鼻子,不禁說句「好香」,加上伴菜色彩豐富,有清甜的甘荀粒、清爽的西蘭花 和有咬口的新薯,不錯!
香草燒春雞
肥哥喜歡雞胸,貪佢啖啖肉,而我就喜歡雞脾,貪佢有骨,各取所好,不用爭,哈!燒弄合宜入味,肉質潔白嫩滑,跟雞皮同吃更美味,滑溜兼帶點焦香和香草香,又不肥膩,吃時再蘸上旁邊的燒汁,更好吃。
焗芝士蟹肉龍葵菇
來到「Say Cheese」,點可不吃有芝士呢?就揀幾款,芝士系列出場啦!先出場是焗芝士蟹肉龍葵菇 Baked Cheesy Portobello with Crab Meat ($72),一客兩大隻,焗至表面金黃。
焗芝士蟹肉龍葵菇
又大又厚的啡菇 焗得剛好,既爽口又多菇汁,啖啖菇香,釀了柔軟的蟹肉絲,伴着焗至半溶的鹹香芝士,配搭美味。很喜歡餐廳每道菜式都配啲沙律菜,既健康又可平衡一下油膩感,讚!
芝士蝦球
第二款芝士系列是芝士蝦球 Cheesy Shrimp ($42),以一個小鐵pan盛載上枱,更有風味!蝦球 啲啲骰骰,一粒一口,粒粒金黃,香脆可口,沒有油淋淋之感,加上伴了大量沙律菜,可清新一下。
芝士蝦球
一切開便爆出鹹香的芝士溶,芝味滿分,味道香濃,但蝦球不夠厚身,蝦味就變得有點失色......而蘸上所配備的他他醬 就添美味。
海鮮芝味焗飯
唔好俾佢停,繼續eat cheese ,肥哥看中海鮮芝味焗飯 Cheesy Seafood Baked Rice ($108),熱辣辣,芝香四溢。焗飯是炒飯底,加入雞蛋 甘荀片米飯 粒粒分明,乾身而不油膩,拌勻面頭的芝士白汁,芝味十足,亦滋味十足,哈!
海鮮芝味焗飯
海鮮有肉厚的帶子,肉質鮮嫩;有份量的虎蝦,肉質鮮爽;細小的蜆仔,肉質柔韌,三款也不錯,唯獨是青口 味道偏鹹,可惜....
鮮果熱情果奶蓋
最後一款芝士系列是肥哥要的鮮果熱情果奶蓋Fruity & Passion Fruit Cheese Foam ($32)。面層是豐厚綿密的奶蓋,喝前先拌勻,酸香中滲出淡淡的芝香,飲落唔會好溜滯,肥哥話喜歡。
熱香橙柚子茶
我就點壺熱香橙柚子茶 Orange & Pomelo Tea ($42)用來伴接着出場的甜品。入口微暖,茶色中等,既有茶香,亦有果香。內有幾片鮮橙 青橘子,還有不少圓潤飽滿的鮮柚子肉,味道酸酸甘甘,開胃解膩,好喝!
栗子忌廉鬆餅伴Movenpick 咖啡雪糕
甜品選擇很多,各系列都挺吸引,令我地難下決定。先來一客栗子忌廉鬆餅伴Movenpick 咖啡雪糕 Chestnut Cream Pancake with Coffee Ice-Cream ($62+$18) ,嘩!三大件鬆餅 疊得高高的,加埋旁邊的雪糕球,份量好足。
栗子忌廉鬆餅伴Movenpick 咖啡雪糕
金黃的鬆餅 鬆軟兼有回彈,滿有蛋奶香,每件鬆餅之間塗上層香滑的粟子忌廉,稍稍香甜,味道不算突出....還是喜歡配上雪糕,冷暖交融,咖啡味香濃,美味的配搭!
熱情果芒果雪糕配爆谷
Movenpick雪糕一向是最愛的品牌,難得餐廳有咁多款口味選擇,仲可免費加一款Topping,真係忍唔住口。客人喜歡的話仲可到雪糕櫃旁自行加Topping,有棉花糖、卜卜米、粟米片、可可脆片 爆谷。我就揀了一球熱情果芒果雪糕配爆谷Passion Fruit & Mango ($38),有煙韌的果乾粒 和香脆的爆谷,雙重口感,味道酸酸甜甜,開胃醒神,岩晒我!
雖然今晚揀了四款芝味菜式,但感覺不會好漏滯,因為每道菜式的芝士份量合宜,唔會一味狂加芝士,只有芝士味而失去原味,所以餐廳芝味有分,滋味滿分!
2018-09-08
鮮果熱情果奶蓋
熱情果芒果雪糕配爆谷
2018-09-08 82 瀏覽
Say cheese 可以話係我將軍澳嘅飯堂,叫得飯堂即係我成日會嚟食,而且食物質素好之餘CP值都要高。呢度價錢實惠,貨真價實,地鐵站一出,上條扶手電梯直行到尾好方便。門口色彩繽紛容易認到。尤其是有我最愛嘅 movenpick 雪糕.一入門口見到店員都係年青後生有活力,招呼都幾好,用餐環境舒服又輕鬆。打開Menu。見到好多嘢食,其中甜品同埋飲品係一定要留肚試真啲嘅。首先我習慣都係叫杯飲品嘆下先!奶蓋系列係我真心推介!奶蓋即係面嗰層嘅泡泡,零舍濃郁又香嘅芝士口味,蘋果金柚 $32 真係有新鮮果肉,茶味清香。接着先來法式龍蝦湯 $38,果然與別不同,入口忌廉香滑,濃郁的龍蝦鮮味,兩者配合得很好。香腸拼盤 $88,有三款不同嘅特色德國腸,腸仔皮烤得很脆, 熱辣辣好味道。加上鴛鴦醬,即係茄汁同埋介辣汁更加滋味!仲有好清新嘅沙律菜,大大盤好抵食。我自己都鍾意食白肉,所以主食我就揀咗香草燒春雞 $98。雖然半隻份量都好大,雞髀大大隻肉嫩多汁,皮脆肉滑。另一個特色美食就係黑松露野菌手搓粉 $98。濃郁嘅黑松露香味,野菌清香,手搓粉特別而且口感非常彈牙,掛滿了美味的黑松露醬汁。甜品方面我就叫左一個超級

甜品方面我就叫左一個超級清新又有新鮮生果嘅雪糕杯。四季果伴雲呢拿&士多啤梨雪糕 $62,既然出咗糧冇幾耐我就決定食豪華啲,加咗$18 一個 movenpick 雪糕球,果然好味得很呢!

好有心的餐廳,我會繼續幫襯!

• 蘋果金柚
  • 香草燒春雞
  • 黑松露野菌手搓粉
  • 四季果伴雲呢拿&士多啤梨雪糕
3K
2018-09-05 190 瀏覽
很少來到將軍澳這邊的商場,因為離家真的好遠是晚約了舊同事食飯,就下佢就黎下,順便行下街先。同事介紹左呢間西餐廳Say Cheese,之前飲過佢嘅芝士奶蓋確實好飲,唔講唔知原來有餐廳!門口有好多橙色波波同爆谷機,小朋友實開心啦。店內環境不錯,地方幾大有不少一家大細進餐,枱上用具亦整潔,感覺良好。西柚檸香冰茶($36)飲品方面選擇甚多,同事點了冰茶,酸酸甜甜幾醒胃。蘋果金柚奶蓋($32)自己梗係要芝士奶蓋啦,揀左蘋果金柚味,有點苦澀又帶蘋果香,奶蓋濃厚,飲落又香又滑,好正呀焗芝士蟹肉龍葵菇($72)同事至愛大啡菇,鮮嫩多汁勁有菌香,上面仲有厚厚嘅芝士混入蟹肉,勁滋味,一人一隻都嫌唔夠喉,想encore呀溫泉蛋巴馬火腿沙律($78)要留肚食甜品,簡單一點要沙律好了,沙律主要是菠菜同火箭菜混合,有一點小紅蘿蔔同蕃茄等,好新鮮爽脆,纖維甚高有咬口。醬汁是橄欖油同香醋,再加上蛋汁混和,又香又滑。最後當然是巴馬火腿的鹹香和油脂,另沙律菜食落一點都不寡黑安格斯肉眼扒10安士($138)同事去到邊都係點牛扒無驚喜,呢度百幾蚊有十安士,又抵食喎,賣相仲唔差添。一分錢一分貨,當然不是那種牛味強烈的款式,但呢
很少來到將軍澳這邊的商場,因為離家真的好遠
是晚約了舊同事食飯,就下佢就黎下,順便行下街先。

門口有好多橙色波波同爆谷機,小朋友實開心啦。
西柚檸香冰茶($36)
飲品方面選擇甚多,同事點了冰茶,酸酸甜甜幾醒胃。
蘋果金柚奶蓋($32)

焗芝士蟹肉龍葵菇($72)
溫泉蛋巴馬火腿沙律($78)

黑安格斯肉眼扒10安士($138)
一分錢一分貨,當然不是那種牛味強烈的款式,但呢塊扒味道都唔差,都有肉味亦不韌,五成熟剛剛好。
雪地芒果船伴雪糕($52+$18)
見我要食甜品同事又點返客,要左芒果船,大大塊芒果肉加兩球雪糕,芒果不是季節吧?好酸呀
雪糕比較下倒很甜,其中一球轉了做movenpick的藍莓芝士蛋糕口味,又香又滑太正了。
抹茶窩夫山伴雪糕($88+$18)
自己點了期待已久的窩夫山,四大塊厚厚的窩夫,即點即做的熱辣辣,一上枱已勁有蛋香,食落仲好勁綠茶味,外脆內軟綿綿,太正了
旁邊有一樽酸奶做醬汁,仲有一罐紅豆小丸子奶凍加上綠茶醬,又滑又甜太好味了。雪糕轉了做冧酒提子movenpick,因為太愛呢個口味,又唔係度度有得食喎,梗係要轉佢啦,甜甜地帶酒香,勁正呀

好好味x1000000,值得再光顧的好餐廳。
2018-08-19
2018-09-03 94 瀏覽
尋日買咗件initial 嘅 西域女將軍嘅衫,梗係著住佢嚟到將軍澳啦~ 好合理由於工作關係進進出出地盤後,就到咗附近商場涼冷氣,見到呢間爆到要等位嘅cafe,即刻就去趁下墟。流咗咁多汗,我已經好肚餓,所以我聞到呢碟 黑松露野菌手搓粉 $98 已經流哂口水,賣相靚,而且啲菇都真係好足料,好creamy嘅料,而且黑松露味道好濃,我特別喜歡這個手搓粉相當有口感。本來我想食西蘭花,但呀姐話食沙律仲好啦,啲菜無煮過營養價值高啊! 咁係真嘅,因為嚟到我除咗見到隻軟殼蟹漲卜卜,完全唔係元X壽司嗰啲油益味重嘅軟殼蟹,好多肉,而且啲菜都係好爽脆,唔係放咗幾日嗰啲,丫,真係估唔到沙律都有驚喜。另一個驚喜係,其實呢個沙律係無汁架,淨係灑咗啲橄欖油同鹽,我問一問個侍應生係咪無架,佢已經好熟識咁答到我,呢個沙律只係用橄欖油,並即刻提出意見話可以俾啲黑醋汁俾我,可能呢啲只係一位餐廳侍應嘅基本,但而家係香港都已經唔係必然了。呢個姍姍來遲嘅慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉,如果要挑剔,我會覺太熟,因為靚嘅西班牙黑毛豬,七成熟都已經可以了。不過味道方面仍然油脂味濃,而且肉質唔過老,加上有蘋果蓉相伴,完全唔滯,唔錯啊! 由於呀

黑松露野菌手搓粉

慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉

由於呀姐話唔好飲凍飲,所以就叫咗壺玫瑰野莓茶,用料真係好足,用咗好多玫瑰花粒,而且士多啤梨亦算多,不過由於係熱茶,煲咗陣都難免有少少酸嘅。
玫瑰野莓茶

以上嗰杯係偷呀姐嘅,而家呢杯先係我,我想話呢杯奶蓋茶個奶蓋真係好CREAMY !
野莓奶蓋茶
奶蓋同茶嘅比例係1:1 ,真係好足料,奶蓋係好食嘅,好撫慰到我心靈(陣間又要入過地盤) ...... 茶嘅味道濃,而且仲有士多啤梨肉係裡面,成杯野算係一道甜品

最後,本著女人有兩個胃嘅天性,我地又食埋甜品,呢個伯爵茶味道嘅木糠布甸伴雪糕,伯爵茶嘅味道比木糠布甸蓋過,呢個有啲失色,但係雪糕係MOVENPICK仍然食得過~ 因為雪糕香軟幼滑。
伯爵茶木糠布甸伴雪糕

話說食咗咁多野都係呢個價,我地兩個都覺得幾抵食,而且食物、環境、服務都唔差,真係食得過。
2018-09-03
5 分鐘 (堂食)
$237.5 (午餐)
黑松露野菌手搓粉
野莓奶蓋茶
2018-09-03 204 瀏覽
自從呢個商場翻新過後, 多左食店進駐, 係隔離商場睇完戲後就行返黎呢邊搵野食, 行下行下就比我地發現呢間店內設有卡位及自由拼合餐枱, 坐得幾舒服餐牌上食物選擇多樣化每類叫一款, 先黎焗芝士蟹肉龍葵菇 ($72), 以蟹肉釀入龍葵菇, 面層再舖以芝士去焗, 芝士焗至微金黃色, 香味撲鼻, 不禁令人口水流蟹肉食落味道甜美, 配以多汁龍葵菇, 就算加左芝士, 整體配合都唔會好"膩", 相比起坊間釀入吞拿魚來得輕盈, 作為小食都唔錯!清新之選有呢個田園沙律 ($68), 一大份爽口沙律菜, 配以車厘茄點綴, 加上爽脆青瓜片及淋上酸甜黑醋汁, 為迎接主菜來臨作間場!白酒大蜆扁意粉 ($88), 大蜆份量偏多, 食落隻隻都無沙; 以白酒煮成嘅汁幾惹味, 紅辣椒帶起微辣就仲添惹味扁意粉軟硬度適中, 食起黎唔會有油膩感覺, 味道幾好!黑安格斯肉眼扒10安士 ($138), 百零蚊價錢有成10安士肉眼扒, 絶對超值, 仲有西蘭花及薯仔作伴菜, 一點都唔馬虎!點了七成熟, 切開見到入面仲仍然保持有些少紅色, 火喉控制得唔錯; 肉汁仍在, 肉質鬆化中帶少少嚼口, 而個燒汁味道都好香, 成個肉眼扒絶對收貨!飲

店內設有卡位及自由拼合餐枱, 坐得幾舒服

餐牌上食物選擇多樣化

田園沙律

白酒大蜆扁意粉

扁意粉軟硬度適中, 食起黎唔會有油膩感覺, 味道幾好!

黑安格斯肉眼扒10安士

飲品選擇都唔少, 有呢期火熱之選"奶蓋"系列, 特飲, 花果茶系列, 沙冰, 朱古力及咖啡

連甜筒都出埋奶蓋烏龍, 可想而知今期大熱之選, 叫左呢杯奶蓋蜜桃橙香 ($32), 入口先飲到奶蓋嘅香甜幼滑, 跟住就有橙及蜜桃嘅果甜味, 好飲呀!
奶蓋蜜桃橙香

另一款為伯爵茶蘋果橙香茶 ($42), 原壺上內有蘋果及橙片, 飲落有兩種生果嘅香味, 茶味偏淡及微甜, 清新之選!
伯爵茶蘋果橙香茶

見到店外面個甜品部, 大大個Movenpick雪糕櫃, 佈置得色彩繽紛, 相當吸睛, 有得單賣雪糕或甜品加$18可升級至Movenpick雪糕球

友人上左呢隻"船" - 兩極香蕉船 ($48), 材料豐富, 包括"船底"有檸檬味啫喱, 脆口朱古力卷, 脆粒及薄片, 雪糕升級選擇同香蕉係好朋友嘅朱古力及雲呢拿, 質感綿滑, 好香朱古力味, 呢$18絶對值得加!  成隻"船"甜美可口, 幾層口感!
兩極香蕉船

壓軸登場 : 芭娜娜鬆餅伴雪糕 ($58) (需時20分鐘), 建議上左最後果碟菜就好落柯打!  三件鬆餅香味四散, 伴以自選升級雪糕球 (咖啡味)及香蕉片
鬆餅口感鬆軟, 甜度適合, 配以濃香咖啡味雪糕都夾喎, 識食就當然加埋香蕉一啖放入口啦.............哈哈....!!
芭娜娜鬆餅伴雪糕

侍應反應夠快, 食物水準唔錯, 主打街坊生意, 價錢夠大眾化, 食完面口同個店名一樣: Say Cheese.................
白酒大蜆扁意粉
奶蓋蜜桃橙香
芭娜娜鬆餅伴雪糕
帶BB去食晚餐,通常都係近近地好~今日就試下將軍澳中心的 Say Cheese。鋪頭都幾闊落,戴著BB車都坐得舒服,一入坐有香噴噴爆谷送~小朋友會送上氣球~海豚BB太細個,所以我們沒有要氣球,但想著她長大後來到一定好開心!看著餐牌也有兒童餐呢~~日後一定要帶她來^^講返食物,我同老公食了頭盤:菇菇好juicy!芝士同菇菇好夾,愛菇+芝士fans必食~ 另一推薦:白酒忌廉汁青口配蒜蓉包:青口味道鮮甜無沙,白酒和忌廉汁好鮮味,蒜蓉包本身就咁食都好香口,用蒜蓉包點汁吃味覺更加提升,正!主菜食了慢黑毛豬胺:肉汁鮮味,肥而不膩,外層有少少脆口,呢個價錢性價比高!必食!軟殼蟹忌廉汁意粉:軟殼蟹好大件,但咸左少少,鐘意個麫底,忌廉汁好香~~下次想試下火焰卡尼意粉!飲品:金柚蘋果凍頂烏龍芝士奶蓋茶好好味!飲過一次之後有D上癮,哈哈,茶底香又不會過甜,淡淡烏龍茶+蘋果清重,仲食到柚子肉。厚厚的芝士奶蓋時加了一份咸香柔滑。果然是廚師推薦飲品。想對之下,老公叫的果茶就較普通,下次一定要再叫芝士奶蓋飲~~食完主菜再食甜品~賣相吸引,食完好飽好滿足,雪糕可以加錢要我最愛的 Movenpick,下次同愛甜品的姐

帶BB去食晚餐,通常都係近近地好~
今日就試下將軍澳中心的 Say Cheese。

鋪頭都幾闊落,戴著BB車都坐得舒服,
一入坐有香噴噴爆谷送~
小朋友會送上氣球~
海豚BB太細個,所以我們沒有要氣球,
但想著她長大後來到一定好開心!
看著餐牌也有兒童餐呢~~
日後一定要帶她來^^

講返食物,我同老公食了頭盤:

菇菇好juicy!芝士同菇菇好夾,
愛菇+芝士fans必食~

另一推薦:
白酒忌廉汁青口配蒜蓉包:
青口味道鮮甜無沙,
白酒和忌廉汁好鮮味,
蒜蓉包本身就咁食都好香口,
用蒜蓉包點汁吃味覺更加提升,
正!

主菜食了慢黑毛豬胺:

肉汁鮮味,肥而不膩,外層有少少脆口,
呢個價錢性價比高!
必食!

軟殼蟹忌廉汁意粉:

軟殼蟹好大件,但咸左少少,
鐘意個麫底,忌廉汁好香~~
下次想試下火焰卡尼意粉!

飲品:金柚蘋果凍頂烏龍芝士奶蓋茶

好好味!飲過一次之後有D上癮,哈哈,
茶底香又不會過甜,淡淡烏龍茶+蘋果清重,
仲食到柚子肉。
厚厚的芝士奶蓋時加了一份咸香柔滑。
果然是廚師推薦飲品。

想對之下,老公叫的果茶就較普通,
下次一定要再叫芝士奶蓋飲~~

食完主菜再食甜品~

賣相吸引,食完好飽好滿足,
雪糕可以加錢要我最愛的 Movenpick,
下次同愛甜品的姐妹相聚,
都可以來這~~!

期待海豚BB大個一齊食好西~
佢見到食物都表現好大興趣!
遲D帶她來食兒童餐~~~
  • 金柚蘋果凍頂烏龍芝士奶蓋茶
2018-09-02 142 瀏覽
近年重新裝修的將軍澳中心,多了很多新食肆進註。Say Cheese 是一間主打食芝士菜餚的餐廳,芝士控當然要試下!甫入座先送上小杯爆谷, 味道香脆可口, 且甫添歡樂氣氛.火焰卡邦尼意粉($108)名為火焰卡邦尼,即是廚師會把白酒加在正在煮意粉的鑊中,頓時會冒出火焰。但由於我坐的位置看不到open kitchen, 所以無緣看到廚師的手藝。卡邦尼的外表跟一般的沒兩樣,醬汁都是非常濃稠。其中,白酒的香醇味道最為突出,其次就是芝士的濃香。愛好杯中物的定必要試!意粉煮得剛剛好,口感彈牙煙韌,醬汁均勻地包覆在意粉上,加上蘑菇及煙肉,就是惹味!芝士蝦球($42)金黃香脆的小波波,包裹著滿滿的芝士及蝦肉。一咬開,可以咬出一條長長的芝士。芝士香濃煙韌,蝦肉則爽口彈牙。慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉($168)黑毛豬鞍經過慢煮,肉質爽彈不韌,且比香煎的煮法少了一份油膩感。豬鞍靠近骨位的地方帶點脂肪,帶點油香,食落更香口。而且完全沒有豬肉的羶味。配襯酸甜的蘋果蓉,挺配的。水果茶點主食附送水果茶一杯。茶果香濃,味道清新解渴。奶蓋系列-蜜桃橙香($32)奶蓋像雲朵般輕柔,奶味比較突出,芝士味不足。個人比較喜歡略帶
甫入座先送上小杯爆谷, 味道香脆可口, 且甫添歡樂氣氛.

火焰卡邦尼意粉($108)

芝士蝦球($42)

慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉($168)

水果茶
點主食附送水果茶一杯。茶果香濃,味道清新解渴。

奶蓋系列-蜜桃橙香($32)

奶蓋像雲朵般輕柔,奶味比較突出,芝士味不足。個人比較喜歡略帶鹹味的奶蓋,這個的味道偏甜,不太符合我的喜好。

奶蓋下是蜜桃及橙味果茶,見到大大件蜜桃及香橙,就知道相當足料。味道微甜,而天然,很解渴,更可以混和上層的奶蓋,成為奶茶,有另一番風味。
2018-08-23
  • 火焰卡邦尼意粉
  • 芝士蝦球
又同左爸爸去撐枱腳,去左附近既商場搵食,見到呢間餐廳好似唔錯喎一於試下啦~餐廳都幾闊落,可能時間仲早加上落雨,都仲有好多位,兩個人坐卡位好舒服見到門口有爆谷車,估唔到真係有得食,坐低一陣就有店員俾左一小兜爆谷我地食,正~餐牌都好多份,好多野都想食呀,而且價錢又唔貴喎,搞到樣樣都想叫呀落雨凍凍地,所以想飲熱野~Si點左呢個香橙柚子茶入面真係有一片片橙架而且個味好香好濃,又有少少柚子味,好似飲緊橙汁咁,橙汁控表示好好飲呀~爸爸就點左呢個玫瑰野莓茶,呢個比較清D,似花茶但又有少少野莓味,爸爸話唔錯! 前菜點左白酒忌廉汁藍青口配蒜蓉飽,藍青口既Size唔算太大,但個汁就好creamy好香,而且蒜蓉飽仲係新鮮熱辣脆卜卜,好味呀~~松露芝士薯條好大兜肥薯條呀~上面有少少芝士,松露就喺個醬度,薯條好香口,如果個醬既松露味再勁D就正啦~呢個軟殼蟹沙律真係有成隻軟殼蟹,感覺好抵食!!軟殼蟹好大隻,食完都飽左幾成嚕主菜點左慢煮西班牙黑毛豬鞍,好彩呢個份量唔算太大,肉質唔韌而且都幾juicy,配埋蘋果蓉食即刻開胃左~香辣蒜片虎蝦意粉虎蝦有兩隻,意粉唔算太辣,又有少少蒜味,幾惹味食完晒其實已經好飽,但見到咁多
又同左爸爸去撐枱腳,
去左附近既商場搵食,
見到呢間餐廳好似唔錯喎
一於試下啦~

餐廳都幾闊落,
可能時間仲早加上落雨,
都仲有好多位,
兩個人坐卡位好舒服

見到門口有爆谷車,
估唔到真係有得食,
坐低一陣就有店員俾左一小兜爆谷我地食,
正~

入面真係有一片片橙架
而且個味好香好濃,
又有少少柚子味,
好似飲緊橙汁咁,
橙汁控表示好好飲呀~

爸爸就點左呢個玫瑰野莓茶,
呢個比較清D,
似花茶但又有少少野莓味,
爸爸話唔錯!

前菜點左白酒忌廉汁藍青口配蒜蓉飽,
藍青口既Size唔算太大,
但個汁就好creamy好香,
而且蒜蓉飽仲係新鮮熱辣脆卜卜,
好味呀~~

松露芝士薯條
好大兜肥薯條呀~
上面有少少芝士,
松露就喺個醬度,
薯條好香口,
如果個醬既松露味再勁D就正啦~

呢個軟殼蟹沙律真係有成隻軟殼蟹,
感覺好抵食!!
軟殼蟹好大隻,
食完都飽左幾成嚕

主菜點左慢煮西班牙黑毛豬鞍,
好彩呢個份量唔算太大,
肉質唔韌而且都幾juicy,
配埋蘋果蓉食即刻開胃左~

香辣蒜片虎蝦意粉
虎蝦有兩隻,
意粉唔算太辣,
又有少少蒜味,
幾惹味

食完晒其實已經好飽,
但見到咁多甜品又心思思想食,
所以都叫左個宇治抹茶心太軟配綠茶雪糕~
呢個雪糕係可以揀其他味架~
因為個心太軟即叫即整所以都等左一陣先有得食,
食完個飯後甜品真係滿足晒~~

今餐真係食得超!級!飽呀!!
兩個人食左咁多野,
但都只係700蚊,
其實真係好抵。。。
加上坐得舒服而且D服務都唔錯,
可以成為Si同爸爸既飯堂呀~
2018-08-22
  • 白酒忌廉汁藍青口配蒜蓉飽
  • 香橙柚子茶
  • 玫瑰野莓茶
  • 宇治抹茶心太軟配綠茶雪糕
2018-09-01 54 瀏覽
母親大人在將軍澳放工,我倆就在 Say Cheese 晚餐。Weekend 晚餐也很多人,應該是因為它的價格很親民,佰多元一份晚餐。軟殼蟹沙律$88我們先點了軟殼蟹沙律🥗,大大隻即炸軟殼蟹配上沙律,很滿足。海鮮滋味焗飯$108海鮮滋味焗飯有濃濃芝士味,帶子也大隻,蝦亦爽口。慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉$168豬鞍靠骨的比較滑嫩,混上酸酸蘋果蓉很開胃。栗子忌廉鬆餅伴雪糕$80甜品是有點像蛋糕般的鬆餅pancake🍮。加上栗子蓉+movenpick 雪糕。來這間 Say Cheese,一定要點奶蓋系列。蜜桃橙香奶蓋$32喜歡芝士混入甜甜的蜜桃橙汁,還有幾塊蜜桃肉在內,抵飲!熱情果奶蓋$32

軟殼蟹沙律
我們先點了軟殼蟹沙律🥗,大大隻即炸軟殼蟹配上沙律,很滿足。

海鮮滋味焗飯
海鮮滋味焗飯有濃濃芝士味,帶子也大隻,蝦亦爽口。

慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉
豬鞍靠骨的比較滑嫩,混上酸酸蘋果蓉很開胃。

栗子忌廉鬆餅伴雪糕
甜品是有點像蛋糕般的鬆餅pancake🍮。
加上栗子蓉+movenpick 雪糕。

來這間 Say Cheese,一定要點奶蓋系列。
蜜桃橙香奶蓋

喜歡芝士混入甜甜的蜜桃橙汁,還有幾塊蜜桃肉在內,抵飲!

熱情果奶蓋
2018-08-26