2020-12-25 214 瀏覽
今日係平安夜,夜晚7:05落單叫左三個主菜兩個前菜小食同飲品,落單時服務員小姐同我講要等20分鐘,到咗7:40都未有,就入去問我落單嘅女職員: 之前話等20分鐘,而家已經30分鐘。得到一句回覆就係「有就會叫你」,ok fine準備行返出去繼續等嘅時候,意想不到係突然有個男職員一句喝過嚟,「今日多單呀!」,係喝,係態度極差嘅喝!發生咩事係你話等20分鐘,我等到半個鐘有多嚟催一下好大問題?之後我話:ok明白,以後唔會嚟幫襯然後該男職員繼續「阿哥,今日邊度食嘢都要等㗎啦,阿哥!」最後個「阿哥」仲要大大聲講,哈,阿哥?真係嬲咗我話,乜嘢阿哥呀!跟住該男職員怒睥住我,「你唔鍾意我可以同你void咗張單,呢度好多餐廳你唔洗幫襯我地,要唔要void?」woo氣焰之大我估佢一定係老闆無誤!我嘅time cost你點計?我四百蚊客仔可能你唔志左,但係住咗喺將中十幾年,逢weekend實出街食或買外賣,就從來無咁俾人鬧過,無錯,係鬧呀!學呢位男職員話齋,成個將軍澳將中將廣pop corn,天晉滙真係有好多餐廳,會接納你意見永遠唔會再幫襯。完。
之後我話:ok明白,以後唔會嚟幫襯
然後該男職員繼續「阿哥,今日邊度食嘢都要等㗎啦,阿哥!」
最後個「阿哥」仲要大大聲講,哈,阿哥?
真係嬲咗我話,乜嘢阿哥呀!
完。

2020-12-24
45 分鐘 (外賣自取)
2020-11-30 253 瀏覽
黎過幾次呢度, 都覺得食物嘅質素水準維持得好好🤤🤤CP值好高👏🏻👍🏻呢個火腿牛角包配薯條, 牛角包夠暖、夠鬆、夠脆!😋配新鮮薯條同沙律🍟🥗正呀🙌🏻另外黑松露忌廉扁意粉同肉醬意粉都整得好好🙀唔會過鹹😹😹黑松露入味🤗忌廉汁唔會太結或者好漏🤤總結係性價比高,價錢不貴但菜式種類多😬😬下次一定要嚐埋呢度嘅甜品☺️

2020-10-12 540 瀏覽
一個人黎到將軍澳食飯🙆🏻‍♀️路過say cheese一直以為佢只係得飲品同甜品🍮賣原來有正餐食🤣就入左去坐低🤤平日冇乜人 一個人都可以坐卡位🤩🤩午餐時間有lunch set一個係價錢包湯/沙律 主菜 飲品 如果要加特飲就要加15蚊最後叫咗自家製牛肉漢堡配薯條🍟($88)餐湯係南瓜湯正常細細碗嘅size 飲落有南瓜味但唔算好好好濃漢堡都幾厚🤣2塊麵包皮夾住牛肉 煙肉 芝士 仲有一片番茄🍅牛肉都幾厚 唔會好薄👍🏻薯條有軟有硬硬身嘅比較難咬😳凍奶茶我冇叫少甜少冰一上黎見到大半杯冰 飲落去偏甜 下次再飲要叫少甜了😳門口有體溫機check體溫Staff態度都唔錯👍🏻$100埋單都ok推介🤩🤩
一個人黎到將軍澳食飯🙆🏻‍♀️
路過say cheese
一直以為佢只係得飲品同甜品🍮賣
原來有正餐食🤣
就入左去坐低🤤
平日冇乜人 一個人都可以坐卡位🤩🤩

午餐時間有lunch set
一個係價錢包湯/沙律 主菜 飲品 如果要加特飲就要加15蚊

最後叫咗自家製牛肉漢堡配薯條🍟($88)
餐湯係南瓜湯

$100埋單都ok
推介🤩🤩
自家製牛肉漢堡配薯條
2020-10-11 307 瀏覽
Sunday Brunch讓我和朋友享受了一頓精緻又美味的早午餐, 好好獎勵自己!Cafe 嘅食物和服務都唔錯特別喜歡黑松露芝士野菌燴扁意粉🍝吃到有新鮮白蘑菇,大蒜、牛油、忌廉、parmesan cheese ,黑松露,加埋少許黑胡椒,好味更香濃
2020-10-11
熱情果奶蓋
2020-09-28 387 瀏覽
Tea time入去包場無客陰公真係好淡市Tea set驚太細份都係叫左lunch set扒ok好食 我地要medium well 都好ok 唔會太熟漢堡beacon 太乾薯條ok好食特飲上面啲芝士奶蓋好得炸芝士都唔錯幾好 夠熱 拉絲最後mp雪糕 雲呢拿味應該加咗拖肥質地有啲怪怪 草莓反而仲好食啲少少提議:- 鹽樽上面舖晒塵 仲要無蓋,可以處理下- 湯碗崩左- Waitress 只有一位,唔係無禮貌,不過機械式而且非常大聲地「朗讀式」咁講野好古怪,令有啲唔舒服嘅感覺🙊
Tea time入去包場無客陰公

最後mp雪糕
雲呢拿味應該加咗拖肥質地有啲怪怪
草莓反而仲好食啲

少少提議:
- 鹽樽上面舖晒塵 仲要無蓋,可以處理下

- 湯碗崩左

2020-09-12 384 瀏覽
(注意⚠️宜家未必有咁抵啦!)🥡外賣自取75折,有兩款意粉仲要半價!朋友話係食咁多外賣中最好食嘅一間,一齊睇下有咩食啦!第一張係第一次食,第二張係幾日後encore多次~·✨三文魚忌廉蘆筍扁意粉(半價$49,原價$98)將軍澳外賣意粉我都食過幾間,beans $38餐同埋cherry cafe都食過,但都唔夠呢兩款意粉好食🤩🤤不過朋友話個汁唔夠味,三文魚太少🙊·✨煙肉卡邦尼意粉(半價$54,原價$108)終於食到杰身嘅卡邦尼,仲好濃芝士味,意粉唔會太腍有咬口,好正🤩睇相係未拌勻前的相片,拌勻後係好杰身掛汁的🤣·✨紐西蘭肉眼扒8oz 🥩跟南瓜湯🎃(75折$111,原價$148)朋友話想食扒,我本身諗住外賣嘅扒應該唔好食啦,畢竟焗住哂應該太熟好韌,但竟然有意外驚喜,第一次叫medium五成熟,大部分嘅位都幾腍,係好味嘅,係對得住價錢嘅第二次叫medium rare三成熟,就係第三張圖睇到紅紅的不是血水,而係滿滿的肌紅蛋白☺️個人更喜好medium rare,不過我朋友覺得太生攞去微波🙊同埋味道又冇第一次食咁入味😅·✨雙重芝士海鮮焗飯 跟南瓜湯🎃(75折$68,原價$90)呢款相對失色少少,汁唔
第一張係第一次食,第二張係幾日後encore多次~
✨三文魚忌廉蘆筍扁意粉(半價$49,原價$98)
✨煙肉卡邦尼意粉(半價$54,原價$108)
✨雙重芝士海鮮焗飯 跟南瓜湯🎃(75折$68,原價$90)
呢款相對失色少少,汁唔多同無咩味,炒飯底但好乾身,不過面頭嘅海鮮有加分嘅,有虎蝦🦐、藍青口、魷魚🦑
✨芝士焗雜菌 (75折$39,原價$52)
芝士好濃,雖然我覺得有少少偏鹹但都接受到嘅,雜菌就主要係蘑菇,75折後都唔係特別話好抵食咁,可略過~
✨肉醬意粉(半價)
佢嘅半價意粉每日有兩款,款式會日日唔同,第二次食就係卡邦尼同埋肉醬係半價咁,大家叫外賣前可問問是日半價款式先🤪🤪
🌟Tips: 一個星期食咗兩次嘅一間餐廳😆推薦半價個兩款意粉(記得款式會轉架)同埋牛扒三成熟呀,唔夠飽可以加小食,主餐牌都有75折架!
外賣自取
2020-08-09 572 瀏覽
平時小來將軍澳呢頭,今次一於一試位於將軍澳中心嘅呢間 Say Cheese ,睇下係咪真係可以笑住 Say Cheese !環境:位於商場入面,冇乜景觀可言,但勝在坐得舒服,環境寬敞,唔錯!食物:中午時間去到,佢都有做午市套餐,平均六七十蚊都可以接受。不過今次我哋就冇叫到,因為想試佢嘅鵝肝意大利飯同埋照牌嘅火焰卡邦尼意粉,整體味道幾好,特別推薦佢嘅鵝肝意大利飯,各位師兄師姐可以一嘗。鵝肝意大利飯:鵝肝十分香口,油香味濃,入口即溶,而意大利飯味道同口感都唔錯,一個字,正!火焰卡邦尼意粉:呢個見係餐廳嘅推薦,就叫左一試。賣相唔錯,忌廉同芝士好濃郁,食落都好香濃,不過成也蕭何,敗也蕭何,正正就係佢嘅忌廉汁太過濃,有點兒過咗火位,不過整體嚟講味道都算唔錯,但係老老實實,真係冇想像中咁好食。

環境:

食物:

鵝肝意大利飯:
香煎鵝肝意大利飯

火焰卡邦尼意粉:
2020-08-07
香煎鵝肝意大利飯
2020-08-07 271 瀏覽
將軍澳中心商場翻新都有一段日子,西餐廳選擇唔多,在門外見到say cheese 個名幾特別 價錢又唔貴 所以入去試吓 。紫薯忌廉湯幾特別,平時好少飲到用紫薯做既湯,都幾好飲帶子黑松露Risotto 唔錯,意大利飯食落有口感 ,唔硬,帶子都好新鮮!Steak 煎得唔錯,肉汁都juice, 做到medium well 既效果,不過擺盤就真係唔得,扣左分,希望有改善空間!Order左Movenpick 美式咖啡,味道香濃,而且好大杯,唔錯!
紫薯忌廉湯幾特別,平時好少飲到用紫薯做既湯,都幾好飲

🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪All day breakfast $88 外賣有75折$66有(卓靈亞腸,炒蛋,煙肉,茄汁豆,龍葵菇,薯餅,多士,沙律)腸幾好味😋,煙肉好鹹,菇吾好食,薯餅味道都可以 可以加$20 配小食,我加左炸車打芝士(3條)加$12 有杯荔枝冰茶冇荔枝味只有茶味😓火焰卡邦尼意粉$108 依家有半價 $54卡邦尼好好味😋汁唔會好”漏”,加埋蘑菇同煙肉🥓令到成個意粉更出色👍🏻
🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪

腸幾好味😋,煙肉好鹹,菇吾好食,薯餅味道都可以

可以加$20 配小食,我加左炸車打芝士(3條)

加$12 有杯荔枝冰茶
冇荔枝味只有茶味😓

火焰卡邦尼意粉$108 依家有半價 $54

外賣自取
2020-07-06 288 瀏覽
d職員服務態度好差,一入去問你有位未,我答佢有位。之後佢就一手截住我,唔該都冇講句,探體溫!雖然間間都要探,但冇一間啲態度會咁差囉!嘢食又唔好食,啲意粉好油又膩,叫佢加水又西面。唯一OK嘅係個意大利飯,叫做中規中矩。
2020-06-28 301 瀏覽
好耐之前嚟過覺得食物同服務都一般,因為呢區嘅餐廳都食過晒咁耐冇食唸住俾多次機會試下!食物出品都係無特別,揀唔到唯有試下個全日早餐(條腸仔幾好食)牛尾朋友就話麻麻反而今次有個後生嘅侍應哥哥仔覺得佢幾有禮貌。
牛尾朋友就話麻麻
反而今次有個後生嘅侍應哥哥仔覺得佢幾有禮貌。
全日早餐
紅酒燴牛尾
2020-06-06 418 瀏覽
星期五太忙至下午二點幾才食第一餐,經過嘅時候見到唔多人,有下午茶又有午餐選擇,所以今次揀咗食呢一間餐廳。我揀咗個下午茶而我個仔揀咗個午餐,但係我份量來計,我又覺得差不多只係下午茶冇咗個餐湯/Salad。其實下午茶同午餐價錢差少少我覺得份量都差不多呢個係午餐有個應該係甘筍湯再加個黑松露芝士雜菌意大利飯@$70+10%(Lunch) 阿仔唔鍾意食,所以同我掉換咗個意粉,我自己忘記咗影相😅🥴自己叫咗個蒜香番茄干炒帶子意粉@62+10% Tea set食到一半先記得影相本身有三條嘅炸車打芝士條,叫套餐加$20👍🏼餐廳闊落坐得舒服,不過服務態度就真係麻麻哋。話說我本來叫咗d嘢,後期改第二樣嘢,佢態度有d不滿😠

其實下午茶同午餐價錢差少少我覺得份量都差不多

🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀本身係一個芝士迷,想試呢間say cheese好耐!!入到去坐低個環境幾舒服,雖然menu唔算好多選擇,但係唔同類型既食物都有,eg. Pasta, risotto, 扒......仲有不得不讚嘅係d staff既服務態度好好同埋好細心!!叫咗個blue cheese fries, bbq烤雞同埋大蝦🍤risotto Blue cheese fries 好唔好味就見人見至,可能佢陣味唔係個個頂唔順,想play safe 下次都係叫返cheddar cheese 好d其他野食都抵讚!
🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀

仲有不得不讚嘅係d staff既服務態度好好同埋好細心!!

其他野食都抵讚!
雞好滑!bbq  醬正!👍🏻
2020-05-02
雞好滑!bbq  醬正!👍🏻
2020-04-04 397 瀏覽
今日趁放假出黎tea 一tea見人流唔多同同其他食客的台都有一定距離先黎食防疫做得唔錯入黎前都會幫你量體溫🤒️食物方面下午茶都幾抵食$4-80左右就有交易份量細碟D 味道都Ok我呢個係蒜香番茄乾帶子意粉 $62味道清清淡淡唔錯同Benedict egg $68呢個味道唔錯份量我覺得夠一個女生份量有配餐飲檸茶or 鮮果冰茶我覺得似桃茶味咁不過想落芝士粉的時候發現有昆蟲仲要係識郁的真係幾倒胃口希望衛生方面真係要加強番😅以下Menu
今日趁放假出黎tea 一tea

希望衛生方面真係要加強番😅

以下Menu
2020-04-04
2020-02-17 281 瀏覽
1️⃣鮮果冰茶👍🏻跟餐餐飲選擇了鮮果冰茶,有清甜桃味,茶味唔會太濃,可能成餐最出色就係野飲2️⃣紫薯湯午餐是日餐湯係比較特別嘅紫薯湯;質感濃稠,每羹都食到紫薯蓉同紫薯粒;味道較清淡,靠紫薯天然食材味道3️⃣南瓜意大利飯配藍芝士 $68份量實在太少,最多得半碗飯,女生也應該唔夠飽;味道亦算普通,藍芝士味唔夠突出 ——————————————————————環境:5服務:3味道:4性價比:低回頭率:10%

1️⃣鮮果冰茶👍🏻

服務:3
味道:4
性價比:低
回頭率:10%

$74.8 (午餐)
  • 鮮果冰茶