2018-09-03 92 瀏覽
尋日買咗件initial 嘅 西域女將軍嘅衫,梗係著住佢嚟到將軍澳啦~ 好合理由於工作關係進進出出地盤後,就到咗附近商場涼冷氣,見到呢間爆到要等位嘅cafe,即刻就去趁下墟。流咗咁多汗,我已經好肚餓,所以我聞到呢碟 黑松露野菌手搓粉 $98 已經流哂口水,賣相靚,而且啲菇都真係好足料,好creamy嘅料,而且黑松露味道好濃,我特別喜歡這個手搓粉相當有口感。本來我想食西蘭花,但呀姐話食沙律仲好啦,啲菜無煮過營養價值高啊! 咁係真嘅,因為嚟到我除咗見到隻軟殼蟹漲卜卜,完全唔係元X壽司嗰啲油益味重嘅軟殼蟹,好多肉,而且啲菜都係好爽脆,唔係放咗幾日嗰啲,丫,真係估唔到沙律都有驚喜。另一個驚喜係,其實呢個沙律係無汁架,淨係灑咗啲橄欖油同鹽,我問一問個侍應生係咪無架,佢已經好熟識咁答到我,呢個沙律只係用橄欖油,並即刻提出意見話可以俾啲黑醋汁俾我,可能呢啲只係一位餐廳侍應嘅基本,但而家係香港都已經唔係必然了。呢個姍姍來遲嘅慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉,如果要挑剔,我會覺太熟,因為靚嘅西班牙黑毛豬,七成熟都已經可以了。不過味道方面仍然油脂味濃,而且肉質唔過老,加上有蘋果蓉相伴,完全唔滯,唔錯啊! 由於呀

黑松露野菌手搓粉

軟殼蟹沙律

慢煮西班牙黑毛豬鞍配蘋果蓉

由於呀姐話唔好飲凍飲,所以就叫咗壺玫瑰野莓茶,用料真係好足,用咗好多玫瑰花粒,而且士多啤梨亦算多,不過由於係熱茶,煲咗陣都難免有少少酸嘅。
玫瑰野莓茶

以上嗰杯係偷呀姐嘅,而家呢杯先係我,我想話呢杯奶蓋茶個奶蓋真係好CREAMY !
野莓奶蓋茶
奶蓋同茶嘅比例係1:1 ,真係好足料,奶蓋係好食嘅,好撫慰到我心靈(陣間又要入過地盤) ...... 茶嘅味道濃,而且仲有士多啤梨肉係裡面,成杯野算係一道甜品

最後,本著女人有兩個胃嘅天性,我地又食埋甜品,呢個伯爵茶味道嘅木糠布甸伴雪糕,伯爵茶嘅味道比木糠布甸蓋過,呢個有啲失色,但係雪糕係MOVENPICK仍然食得過~ 因為雪糕香軟幼滑。
伯爵茶木糠布甸伴雪糕

話說食咗咁多野都係呢個價,我地兩個都覺得幾抵食,而且食物、環境、服務都唔差,真係食得過。
2018-09-03
$237.5 (午餐)
黑松露野菌手搓粉
軟殼蟹沙律