2022-12-14
前幾天在觀塘發現了一間隱世cafe餐廳‼️日系淺木既裝修,加上植物既點綴,是文青打卡必到熱點🤩 一入去,我同閏蜜已經好鍾意呢度既氣氛☘️ 每枱既座位都好闊,坐得好舒服! 呢度仲有戶外小雅座🌳 我地叫左每人一個set dinner🥰包左有前菜、湯、主菜同飲品,可加配甜品! .我地一坐低,店員就俾左2細杯welcome drinks我地🙆🏻♀️ 係薑漬柚子梳打既welcome drinks,當晚天氣都比較凍,飲呢杯有薑既暖下身就最啱! 由於我地一人一個set,所以以下每個會有2款.前菜🔺芝士焗元貝釀蟹肉及蟹膏野菌忌廉汁焗元貝上淋滿濃郁既蟹膏,元貝肉好鮮美爽甜! 配上濃郁既蟹膏好有口感! 旁伴大量沙律菜配醋汁,正好為剛食完濃郁既蟹膏後清新一下口感!🔺璣煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽賣相精美,南非鮑魚大大件,裡面已經有切塊方便客人享用,鮑魚肉質爽甜,粒粒三文魚籽好有口感.餐湯🔺干邑龍蝦湯有兩款湯,但我同閨蜜都揀左龍蝦湯,果然無揀錯🥹 店員先俾每人一大碗,裡面有2-3件大蝦,然後店員拎住一大壺熱龍蝦湯再倒落去,香氣飄逸,保持溫度,味道好濃郁好幼滑,好味!.Refreshment Tea🔺台灣有機單品原茶
前菜
🔺芝士焗元貝釀蟹肉及蟹膏野菌忌廉汁
🔺璣煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
餐湯
🔺干邑龍蝦湯
Refreshment Tea
🔺台灣有機單品原茶
食到中途,店員俾左2杯凍既台灣有機單品原茶我地品嚐,飲落去好清香好舒服,裡面放左柚子皮絲增添香氣,正好為食主菜前清清口腔味蕾
主菜
🔺慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯
兩大條慢煮西班牙八爪魚鬚,放在黑色既墨魚汁意大利飯上,鮮明對比✨八爪魚鬚好爽,簡單調味已經好好食! 墨魚汁意大利飯好香,墨魚汁好濃郁👍🏻
🔺鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配露荀及奶油千層酥
有兩種和牛既唔同部位,A4和牛西冷肉質細嫩,口感柔軟多汁;而和牛臉頰肉呢個部分因為牛有咀嚼的大量運動而令臉頰肉富含膠質,口感比較Q彈,醬汁好夾! 千層奶油酥取代一般常用既薯蓉或薯條幾特別,味道都係奶油薯蓉,好香而且有埋千層酥脆口感
甜品 - 兩款都係餐廳自家製
🔺蜜柑柚子忌廉芝士蛋糕
蜜柑柚子好甜香,鮮忌廉好香濃幼滑,兩者搭配芝士蛋糕好清新唔會膩!
🔺Tiramisu
食得出手指餅有浸左咖啡rum酒,超香! 咖啡味濃,可可味香但又唔會甜,感覺呢度既甜品同咖啡都比較低糖,好食!!
飲品
🔺Mocha
超有驚喜,杯上有奶蓋再灑上可可粉,下邊既Mocha唔甜但可可味超濃郁!
🔺Rose Black Tonic
賣相好雅緻,好清香,有汽更解渴!
呢度真係被忽視左既打卡熱點兼食物高質既cafe餐廳,諗唔到去邊,去呢度絕對係一個好選擇!