😚磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽(Set)鮑魚已經切好一片片十分精緻,肉質彈牙,鮮味十足😗香煎法式鵝肝。梅酒糖心蛋(Set)鵝肝都有兩片,但可能不夠油脂,未做到入口即化的口感,糖心蛋則不錯🥰干邑龍蝦湯(Set)非常濃郁鮮甜,建議點這個餐湯,會即場倒給你,濃湯裏還有2隻蝦😄栗子野菌釀法國黃油春雞$398雞肉份量不多,但有充足的伴菜,而奶油千層薯十分creamy有特色,雞肉夠入味,還有雞肉棒夠juicy😆杜洛黑黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿$398可以自選7成/全熟,我讓店員安排,豬鞍很厚身,味道正正常常,反而焦糖菠蘿十分有驚喜,十分鮮甜多汁,表面燒到金黃焦脆,非常吸引😍Strawberry Mousse Cake (Set)雖然賣相平平,但吃下去十分綿密幼滑,甜度剛好,加上草莓酸酸甜甜很好吃😙Tiramisu +$38可以另點其他甜品,tiramisu層次口感豐盈,表面灑上咖啡粉和餅碎,如果喜歡甜度低一點的可以點💰人均: $101-200🌟推薦: 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽干邑龍蝦湯Strawberry Mousse Cake🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~🔎 Relish 🔍🧭觀
😚磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽(Set)

鮑魚已經切好一片片十分精緻,肉質彈牙,鮮味十足
磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽

😗香煎法式鵝肝。梅酒糖心蛋(Set)
香煎法式鵝肝

🥰干邑龍蝦湯(Set)

😄栗子野菌釀法國黃油春雞$398
栗子野菌釀法國黃油春雞

😆杜洛黑黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿$398
杜洛黑黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿

😍Strawberry Mousse Cake (Set)

😙Tiramisu +$38

💰人均: $101-200
🌟推薦: 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
Strawberry Mousse Cake

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~

🔎 Relish 🔍
🧭觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖
🧭 Shop B, 5/F, Lucky Factory Building, 63-65 Hung To Road, Kwun Tong
磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
Strawberry Mousse Cake
唔止一次黎呢間好靚 野食又好好味 又多後生仔女既cafe. 位於觀塘,鍾意呢度最主要嘅原因係佢啲裝修好靚傢俬好靚燈光好靚,仲有好多好多綠色植物。當然除咗靚之外佢啲嘢食都好有保證,好多選擇又唔貴。🥰仲有加分位係佢個廁所支洗手液係用Aesop 🤭🥰🤭🥰 明唔明呢啲細節位,係睇得出個老闆對自己餐廳或者對生活品味係有所追求,所以先至會有呢啲小細節和不是只顧成本的堅持。野食就⋯ 好味 😋😋😋甜品 好味😋😋😋咖啡 好味 😁😁😁唔使多講,是但點一樣野都係好味的。😚餐廳入邊仲有一個角落係賣啲咖啡啊,用具嗰啲,次次都冇時間去睇吓,下次再去過囉 😀
唔止一次黎呢間好靚 野食又好好味 又多後生仔女既cafe.
當然除咗靚之外佢啲嘢食都好有保證,好多選擇又唔貴。🥰

仲有加分位係佢個廁所支洗手液係用Aesop 🤭🥰🤭🥰

野食就⋯ 好味 😋😋😋
甜品 好味😋😋😋
咖啡 好味 😁😁😁
唔使多講,是但點一樣野都係好味的。
😚

2023-01-20 79 瀏覽
觀塘工廈有很多小店,這次就去了一家位於鴻圖道的樓上店。環境是木系裝修為主,配上不同的樹木裝飾。午市時間是套餐,跟餐附送餐湯或沙律,及指定飲品。-▪︎熱鮮奶咖啡 | 熱朱古力咖啡 +HKD$12跟餐只附送指定飲品,精品咖啡需另外加錢升級的。每杯咖啡的拉花也不同,咖啡飲品色澤較深色。鮮奶咖啡奶味較重,朱古力咖啡比例剛好,整體味道算是濃郁的。-▪︎Relish All Day Breakfast HKD$148這個顏色鮮豔挺大份的,食物包括:炒滑蛋、牛油粟米、芝士大啡菇、菠菜車打芝士腸、烤煙腩片、車厘茄、烤焦糖菠蘿、煙三文魚田園沙律及炸甘粟紫薯餅。食材用料新鮮,簡單調味味道也可以。-▪︎美國安格斯漢堡拌炸甜番薯條 HKD$148漢堡賣相大大個,隨漢堡附送田園沙律及松露醬。漢堡可選擇熟成程度,點了七成熟度,口感煙韌肉質剛好。薯條口感酥脆,配醬汁更惹味。-

觀塘工廈有很多小店,這次就去了一家位於鴻圖道的樓上店。

環境是木系裝修為主,配上不同的樹木裝飾。

午市時間是套餐,跟餐附送餐湯或沙律,及指定飲品。

▪︎熱鮮奶咖啡 | 熱朱古力咖啡 +HKD$12
跟餐只附送指定飲品,精品咖啡需另外加錢升級的。

▪︎美國安格斯漢堡拌炸甜番薯條 HKD$148
2023-01-18
15 分鐘 (堂食)
午餐
觀塘嘅工業區我都會捐窿捐罅搵啲特色 坐得舒服 好食嘅餐廳呢間餐廳用上咗好多我鍾意嘅植物佈置每一個角落都好有心思 生機 把一塊木頭空氣草放在餐桌上 還有日和月的能量圖掛飾 更加有一啲小品手工藝品售賣lunch time去到全場爆滿 好彩有預約唔需要等位仔仔最鍾意食burger 即管叫一個試吓♥︎美國黑安格斯漢堡半炸鐵板番薯條田園沙律黑松露醬 $148我選擇七成熟 麵包充滿牛油香脆 蔬菜新鮮 用上了優質安格斯漢堡 充滿牛肉味 油脂分布均勻 非常多汁 最特別之處 薯條用上番薯條 超級好食甜甜哋 有咬口 比薯條更加好食 😋 ♥︎是日餐湯蕃茄湯 好香嘅蒜蓉包喺面食到一粒粒嘅蕃茄肉 同埋蕃茄核 酸甜到剛好 熱辣辣 追加小食♥︎糖釀魷魚配山葵沙律汁 $58 驚喜嘅係都幾大份 有質感同埋厚度嘅魷魚圈非常酥脆 沾上沙律汁 滿滿幸福的感覺追加蛋糕 ♥︎Daily special 檸檬芝士蛋糕 🍰 $48是一個會讓你惦掛住的蛋糕幼滑軟身嘅質感 淡淡的檸檬香氣 芝士味道濃郁 Hawaiian iced tea (free inc. set lunch )
觀塘嘅工業區我都會捐窿捐罅

是一個會讓你惦掛住的蛋糕
幼滑軟身嘅質感 淡淡的檸檬香氣
芝士味道濃郁

2023-01-09 78 瀏覽
觀塘真係好多打卡cafe~ 呢間cafe仲有户外天台位☺️ 最特別嘅係佢用嘅傢俬都有標價錢~ 因為佢有一個Area係用咗嚟做傢俬店🤩 啲傢俬都好日系🥰 整體來講食物嘅賣相都好精緻☺️ 不過午市來講價錢就偏貴, 但食物質素都係非常唔錯~ 而且佢嘅Drink Menu好多選擇~ 🤍紐西蘭特級鮮肉眼扒(8oz) 伴炒椰菜 • 山葵薯蓉 $1788oz既肉眼扒分開成兩塊, 所以厚度就會偏薄~ 不過肉質非常嫩滑🥰 7成熟剛剛好~ 最特別嘅係佢個薯蓉有wasabi調味! 同牛扒嘅味道好夾🤩 薯蓉非常高質!!🤍軟殼蟹野菌炒意粉 $148原隻軟殼蟹好脆身!! 而且因為原隻炸嘅關係, 蟹身入邊仲保留到香濃既軟殼蟹汁🥰 意粉嘅調味就正常~ 🤍 Relish Iced Tea & Shoubunsu Vinegar Soda (Strawberry) 佢嘅飲品都係比較偏淡~ 尤其是iced tea可能飲嘅時候啲冰融化咗, 所以茶味唔太出~ 但其實佢個drink menu上比較多coffee類嘅款式比較多, 所以都係建議叫返coffee~

🤍軟殼蟹野菌炒意粉 $148

紐西蘭特級鮮肉眼扒(8oz) 伴炒椰菜 • 山葵薯蓉
軟殼蟹野菌炒意粉
2022-03-14
紐西蘭特級鮮肉眼扒(8oz) 伴炒椰菜 • 山葵薯蓉
軟殼蟹野菌炒意粉
2023-01-09 89 瀏覽
返咗觀塘一排又驚覺觀塘真係好多打工仔,放工迫爆地鐵站,食晏餐廳又多人,所以好多人開始搵啲工廈餐廳,靜啲食物質素都唔差Lunch set有餐湯仲有餐茶,湯係煙肉豆蓉湯,另外要咗玄米茶🥑無花果煙三文魚水煮蛋伴牛油果醬酸種麵包💰$148勁多材料!仲要全部都係我鐘意食!sourdough 脆口好食😋加埋水波蛋、煙三文魚等,超鐘意!輕食必選👍🏻🍝蒜辣野菌大蝦帆立貝墨魚汁意粉💰$168兩粒大蝦兩粒帆立貝,好滿足,墨魚汁意粉有鹹香味,比一般意粉特別🚩Relish (觀塘) @relishcafehk 📍觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖

🥑無花果煙三文魚水煮蛋伴牛油果醬酸種麵包💰$148

🍝蒜辣野菌大蝦帆立貝墨魚汁意粉💰$168

🚩Relish (觀塘) @relishcafehk
📍觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖
2023-01-06
10 分鐘 (堂食)
2023-01-08 770 瀏覽
朋友之前已經食過呢間餐廳,今次帶我嚟慶祝生日入到餐廳見到好多木,環境令人感覺舒服,座位與座位之間唔會太近,好適合同朋友嚟傾計聚會餐牌Welcome drinks係檸檬薑蜜,入面有啲薑絲,飲落幾舒服前菜揀咗磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽,同埋香煎法式鵝肝.梅酒糖心蛋鮑魚已經切開咗,好方便叉嚟食,又易咬而鵝肝真係煎得好好食干邑龍蝦湯:一上碟就見到有幾隻蝦,侍應再喺你面前倒湯好有龍蝦味,亦唔會好咸台灣有機單品原茶:呢杯茶係用嚟refresh味蕾,飲完先開始食主菜慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯:好大條八爪魚鬚,一啲都唔韌杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿.炒野菜.奶油千層薯:我地揀咗7成熟,感覺再熟啲,但都好味!奶油千層薯好好食,好滑菠蘿同菜都好味成個配搭都好夾最後甜品係朱古力蛋糕為呢餐飯劃上完美嘅句號整體食物都好味,環境舒服,侍應服務都好好,每次介紹食物感覺都好溫柔絕對會再嚟食飯
朋友之前已經食過呢間餐廳,今次帶我嚟慶祝生日

餐牌

檸檬薑蜜

鮑魚已經切開咗,好方便叉嚟食,又易咬
而鵝肝真係煎得好好食

干邑龍蝦湯:一上碟就見到有幾隻蝦,侍應再喺你面前倒湯
好有龍蝦味,亦唔會好咸

慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯

檸檬薑蜜
慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯
杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿.炒野菜.奶油千層薯
2023-01-02 99 瀏覽
💗預先喺OpenRice book定所以無需等位!不過都見到平日lunch hour工廠區嚟講算唔少人!💗Main Dish兩樣都分量十足、色香味俱全🫶🏻💗預先喺OpenRice remarka度寫定想俾生日驚喜朋友~ 服務員非常醒目 一隻字都冇提過!仲睇到我哋食完主菜之後自動自覺幫我哋上我預先叫定嘅甜品 又有蠟燭又有朱古力字🥰!💗甜品睇得又食得😋 非常滿足!💗整體嚟講非常推薦大家嚟試吓 好適合慶祝生日或其他紀念日👍🏻
💗Main Dish兩樣都分量十足、色香味俱全🫶🏻
💗甜品睇得又食得😋 非常滿足!
2022-12-18
午餐
慶祝紀念
生日
2022-12-28 245 瀏覽
經朋友介紹到觀塘工厦食西餐起初只係打算隨便搵企理食物合格就可以但竟然有驚喜!只睇Menu的話不論食物款式或價格會覺得係正路野,但再細望發現都係偏高價路線嘅產物,款款吸引!兩人各選一個Dinner Set,前菜餐湯主菜甜品都齊,仲附有茶品,甚俱特色~先來一杯…糖漬檸檬薑蜜小小杯內有燒過嘅薑絲加上蜜糖,好飲又開胃首嚐咁特別嘅檸薑蜜,薑味濃,帶小小甜嘅峰蜜味,薄薄葉好fresh,甚具台灣特色,有意思❤️前菜:香煎法式鵝肝.梅酒溏心蛋好吸引嘅擺設,吸睛嘅流心溏心蛋,酒香味濃,而且真係帶小小梅味~另一邊箱係已經出到出油嘅鵝肝,厚身有口感又入口即溶,要閉目細味品嚐!托底除沙律菜亦有海葡萄解膩及子薑解渘芝士元貝釀蟹肉蟹膏野菌忌廉汁芝士野菌忌廉汁埋藏原隻元貝,扇貝肉好軟身,芝士味濃郁,配昆布特別,有一堆蟹肉蟹膏圍邊,混合一齊嘅味道好多層次,味道可口。餐湯 - 干邑龍蝦湯先放蝦仁及露筍,再由店員倒入龍蝦湯,蝦味濃厚,好香蝦油香,蝦仁都好爽口然後中場休息,再上杯台灣有機單品原茶清一清口腔,為主菜做好準備主菜鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛面頰肉. 配露筍奶油千層薯罕有以日本A4和牛用材,雖然較薄但貴精不貴多,入
經朋友介紹到觀塘工厦食西餐
起初只係打算隨便搵企理食物合格就可以
但竟然有驚喜!

先來一杯…糖漬檸檬薑蜜
小小杯內有燒過嘅薑絲加上蜜糖,好飲又開胃

前菜:
香煎法式鵝肝.梅酒溏心蛋
托底除沙律菜亦有海葡萄解膩及子薑解渘

芝士元貝釀蟹肉蟹膏野菌忌廉汁

餐湯 - 干邑龍蝦湯

主菜
鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛面頰肉. 配露筍奶油千層薯

罕有以日本A4和牛用材,雖然較薄但貴精不貴多,入口即溶嘅口感滿口油脂,真係食得多都會渘 ,好在搭配和牛面頰肉有多重享受,雖厚但肉質超淋易咬,牛味俾前者重~

洛杜克黑毛豬鞍配焦糖菠蘿, 炒野菜,千層奶油薯

大大件黑毛豬鞍好厚身,小小粉紅嘅肉質好爽口,份量偏多真係食一兩口就食啖菠蘿解解膩,好幫手。

另一驚喜竟然發生係炒野菜上面,通常一般都配沙律菜,而呢份炒野菜好有誠意,多款蔬菜又全部切粒粒,最重要唔係白烚又唔係無味菜,邊食邊讚而且食晒!

季節限定甜品
不同時候廚師會轉季節甜品,今次係蜜柑,蜜柑好甜多汁,餅底都好香口甜度適中!

咁有誠意嘅餐廳一定要happy share俾觀塘友❤️
2022-12-05
2022-12-28 917 瀏覽
💛🤍💜隱世日式洋食店🪵去到觀塘食嘢,唔多唔少都要喺工廈中捐窿捐罅😆依間木系簡約風嘅café,環境舒服又寧靜,weekend喺度放鬆下就最好不過啦!❣️Dinner Menu❣️晚市套餐由$368-$498,食物質素絕對對得住依個價錢,食完好滿足!💕💙Appetizer💙前菜賣相好靚靚,啱晒打卡啦!每份set dinner都可以揀一份前菜🤭有海鮮有鵝肝㗎!Cheese Baked Scallops Stuffed with Crab Meat & Paste Mushroom Cream Sauce🦀芝士焗元貝釀蟹肉·蟹膏野菌忌廉汁元貝連殼上,大大粒好澎湃!芝士份量足夠,焗得金黃色好誘人!🧀元貝配啖啖蟹肉,好滋味!Pan-fried Foie Gras & Plum wine soft-boiled egg🦢香煎法式鵝肝•梅酒糖心蛋鵝肝有2大塊,厚切肥嫩 啖啖油香!配上糖心蛋,令味道更豐富!Soup🧡熱湯🧡冬天飲返啲熱辣辣嘅湯,真係暖入心!湯嘅部份都係店員喺客人面前倒滿,望住絲滑又熱騰騰嘅湯倒滿湯碗,確實令人食慾大增!🥣Soup of The Day🎃是日餐湯餐湯係南瓜湯,飲得岀有微微南瓜蓉
💛🤍💜
隱世日式洋食店🪵

❣️Dinner Menu❣️
Creamy Edamame Beans Risotto with Slow Cooked Spanish Octopus Tentacles In Cuttlefish Sauce

💙Appetizer💙

Soup
🧡熱湯🧡

Soup of The Day
🎃是日餐湯
餐湯係南瓜湯,飲得岀有微微南瓜蓉,有口感又香甜!
南瓜湯

Lobster Bisque with Tarragon & Cognac
🦞干邑龍蝦湯
龍蝦湯啖啖濃香,又鮮又甜,入面仲有蝦肉添!

Tea
💚茶💚

Refreshment Tea
🍵台灣有機單品原茶
飲完湯,店員會安排每位一杯台灣原茶✨依杯梔子花茶有回甘醇香嘅感覺,當中仲有橘子皮帶清新果香嘅味道,🍊用嚟refresh口腔真係好match!

Main
❤️主菜❤️
主菜可以6揀1,價位由$368至$498,有飯有麵都有肉肉類選擇!

Homemade Spaghetti with Roasted Tiger Prawns with Asparagus in Tomato Pronto Sauce
🦐香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉 $388
香烤大虎蝦大大隻 啖啖肉,手工意粉韌度足夠,有口感!搭配辣鮮茄蓉香辣又醒胃,越食越開胃!
香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉

🐙慢煮西班牙八爪魚鬚伴技豆野菌墨魚汁意大利飯 $368
雖然食完墨魚汁會變污糟貓,但墨魚汁乜乜真係令人無法抗拒!意大利飯被墨魚汁包裹住,依然粒粒分明,唔會黏住一嚿!😆慢煮西班牙八爪魚鬚比想像中大條,慢煮嘅口感令人容易入口,嫩滑仲好鮮甜添!
慢煮西班牙八爪魚鬚伴技豆野菌墨魚汁意大利飯

💛Dessert💛
季節限定甜品
每個晚市套餐都會有一份自家製甜品,當然都可以加錢錢轉其他甜品啦!

🍊蜜柑柚子慕絲蛋糕
香甜又軟綿,慕絲嘅部份仲帶少少白朱古力香甜嘅味道!
蜜柑柚子慕絲蛋糕

☕️Tiramisu 原價$58/+$38
依個真係強烈推薦大家去食!Tiramisu 嘅咖啡味唔會太過份,保留忌廉體嘅香甜!口感軟滑,仲有朱古力香!
Tiramisu

以食物質素嚟講,依度真心做得好好!由賣盤到流程,都有悉心安排過!特別係中間插入咗台灣茶,由本來嘅cafe mode 突然轉為茶室嘅感覺,唔止味蕾上有感受,就連精神上都得到放鬆😌其後嘅菜式都可以放慢動作,慢慢品嚐✨確實唔錯!BTW記得save post,方便向店員查詢有關下午茶餐啦❣

📍Relish
📍觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖

2022-11-30
5 分鐘 (堂食)
$447.5 (晚餐)
芝士焗元貝釀蟹肉·蟹膏野菌忌廉汁
香煎法式鵝肝·梅酒糖心蛋
南瓜湯
香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉
慢煮西班牙八爪魚鬚伴技豆野菌墨魚汁意大利飯
蜜柑柚子慕絲蛋糕
2022-12-24 561 瀏覽
觀塘高質餐廳多不勝數,今日就去咗呢間新開嘅西日fusion餐廳試下,裝修木系兼簡約舒適🪵晚餐course由welcome drink至甜品 一應俱全,而且仲有幾款選擇😁💠Welcome drink🔸️Ginger honey 甜甜地超開胃,ginger仲會刺激味蕾💠Appetizer🔸️香煎法式鵝肝。梅酒糖心蛋梅酒糖心蛋第一次食,非常香梅酒味,酸酸地好開胃;鵝肝煎得香脆,份量剛好💠Soup🔸️乾邑龍蝦湯超級香濃,少少咸,而且份量好多🔸️蘑菇湯用左勁多蘑菇去烹煮,每一口都有蘑菇蓉,飲得出絕對足料🤩💠Refreshment Tea台灣有機單品原茶好refresh既茶,一飲完口腔裏面既湯味即刻清哂,即時準備好主菜既來臨~💠Main 🔸️栗子野菌釀法國黃油春雞。蘆筍。奶油千層薯春雞雞味濃,肉質嫩滑,燒汁香濃配上蔬菜好快就食哂。千層薯勁好味🤩,奶油重又有口感🔸️杜洛黑黑毛豬安伴焦糖菠蘿。炒野菜。奶油千層薯黑毛豬七成熟控制得好好,唔會乾哂之餘仲好juicy。骨位更重肉味,配埋燒汁一流~💠甜品🔸️白朱古力士多啤梨moose💠飲品🔸️台灣有機紅寶石茶洋甘菊玫瑰紅火龍果乾白土乾清甜蜜桃香,玫瑰洋甘菊滑順口感🔸️Dark

💠Welcome drink
🔸️Ginger honey
甜甜地超開胃,ginger仲會刺激味蕾

💠Appetizer
🔸️香煎法式鵝肝。梅酒糖心蛋

💠Soup
🔸️乾邑龍蝦湯
超級香濃,少少咸,而且份量好多
🔸️蘑菇湯
用左勁多蘑菇去烹煮,每一口都有蘑菇蓉,飲得出絕對足料🤩
💠Refreshment Tea

💠Main
🔸️栗子野菌釀法國黃油春雞。蘆筍。奶油千層薯
🔸️杜洛黑黑毛豬安伴焦糖菠蘿。炒野菜。奶油千層薯

💠甜品
🔸️白朱古力士多啤梨moose

💠飲品
🔸️台灣有機紅寶石茶
洋甘菊玫瑰紅火龍果乾白土乾
清甜蜜桃香,玫瑰洋甘菊滑順口感
🔸️Dark Chocolate
Dirty Chocolate造型,面頭仲有朱古力。飲落好香濃,賣相又吸引
2022-12-21 490 瀏覽
想到品嚐滋味高質西餐?今天我便相約好友到了觀塘一間隱世精美西餐廳「Relish」品嚐是日晚餐❗餐廳寬敞,裝修簡約精美,以和風木系素材為主素,甚有格調,座位寬敞,店員殷勤有禮。我們一行2人點了2份晚餐:1️⃣Welcome Drink : 糖漬檸檬姜蜜味道開胃甘甜,滋潤軀寒養生。2️⃣前菜⭐️香煎法式鵝肝·梅酒糖心蛋賣相精美,鵝肝濃郁香滑,糖心蛋香滑流心甘香,葡萄籽沙律味道清新怡人。⭐️磯煮南非飽魚伴醬油漬三文魚籽南非鮑魚肉質彈牙,配搭粒粒爆三文魚籽,配搭豐盛滋味。3️⃣湯品:干邑龍蝦湯龍蝦湯香濃幼滑,充滿龍蝦鮮甜味,有回甘的感覺。4️⃣Refreshment Drink:台灣有機單品原茶台灣有機單品原茶香甘醇,解膩一流。5️⃣香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉以香烤生猛中虎蝦及翠綠盧荀配搭開胃新鮮蕃茄蓉,拌上自家制彈牙手工意粉,帶點微辣,配搭豐富美味。6️⃣栗子野菌釀法國黄油春雞•蘆筍,奶油千層薯以栗子及野菌釀製而成的法國黃油香嫩春雞,雞肉香幼滑多汁,雞胸肉質鬆化,還有釀雞肉卷,配搭自家滑溜香濃奶油千層薯,配搭豐盛惹味。7️⃣甜品⭐️烤朱古力慕絲蛋糕以烘烤形式製成的朱古𤶸慕絲蛋糕,蛋糕香慕絲香滑,蛋糕質感軟綿,充滿濃

我們一行2人點了2份晚餐:

1️⃣Welcome Drink : 糖漬檸檬姜蜜
味道開胃甘甜,滋潤軀寒養生。

2️⃣前菜
⭐️香煎法式鵝肝·梅酒糖心蛋

⭐️磯煮南非飽魚伴醬油漬三文魚籽
南非鮑魚肉質彈牙,配搭粒粒爆三文魚籽,配搭豐盛滋味。

3️⃣湯品:干邑龍蝦湯
龍蝦湯香濃幼滑,充滿龍蝦鮮甜味,有回甘的感覺。

4️⃣Refreshment Drink:台灣有機單品原茶
台灣有機單品原茶香甘醇,解膩一流。

5️⃣香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉

6️⃣栗子野菌釀法國黄油春雞•蘆筍,奶油千層薯

7️⃣甜品
⭐️烤朱古力慕絲蛋糕
以烘烤形式製成的朱古𤶸慕絲蛋糕,蛋糕香慕絲香滑,蛋糕質感軟綿,充滿濃郁朱古力味道,甜而不漏。

⭐️Tiramisu 蛋糕 另加$38
Tiramisu 蛋糕賣相精緻,味道甘甜可口,充滿香濃咖啡味,口感細膩飽滿,質感香滑,配搭香甜士多啤梨,配搭豐富美味。

8️⃣飲品 - 台灣有機紅寶石茶 另加 $28
以台灣有機紅寶石茶、洋甘菊、玫瑰、紅火龍果乾及白桃乾製成,帶清甜蜜桃香及玫瑰洋甘菊滑順口感,絕無無咖啡因。

總括而言,此餐廳的食物質素高,用餐環境寬敞精緻,絕對是觀塘一帶滋味高質西餐之選❗
2022-12-20
5 分鐘 (堂食)
  • Tiramisu
  • 干邑龍蝦湯
  • Relish Tiramisu
2022-12-20 440 瀏覽
假日到觀塘,搵到呢間位於工廈內嘅文青cafe,內裡裝修以木系風格為主,加上好多青綠色嘅植物擺設,環境舒適睇完餐牌諗咗一陣就叫咗兩份午餐,跟田園沙律 或 是日餐湯,[ 是日餐湯 ] 係香滑濃郁西蘭花忌廉湯 配 香脆蒜蓉多士飲完餐湯後,午餐就叫咗呢份 [ 無花果煙三文魚水煮蛋伴牛油果醬酸種麵包 $148 ] 水煮蛋一切開,流出蛋黃,滲哂入麵包內,中間夾住煙三文魚及新鮮沙律菜,牛油果醬搽麵包真係好夾,超鍾意食,麵包香脆,口感軟綿,整體食落口感豐富有層次,伴碟有藜麥及新鮮無花果叫錯友人份午餐,但錯有錯著,不一樣的口感,yummy [ 醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉 $158 ] 醬油漬三文魚子輕輕一咬就會 “啵” 咁係口中爆開,流出鹹甜嘅海味,配埋鮮甜蟹肉及野菌,真係超美味,濃滑嘅牛油果忌廉汁意粉掛汁,不一樣的意粉追加和風小食叫咗一份 [ 明太子手羽 $58 ] 炸到金黃色香脆外皮,配搭食落口感彈牙飽滿嘅明太子,咬一口唧哂哂汁出嚟,味道微辣,一碟有4隻,伴碟配有新鮮沙律菜追加飲品就叫咗兩壺,一壺大約可以飲到3-4杯,聞落味道香濃,飲落令胃部暖笠笠,我就叫咗 [ 南投炭培白桃烏龍茶 $

追加飲品就叫咗兩壺,一壺大約可以飲到3-4杯,聞落味道香濃,飲落令胃部暖笠笠,我就叫咗 [ 南投炭培白桃烏龍茶 $12 ] 香味濃郁嘅白桃清香口感,柑橘甜質感,甘醇厚實嘅烏龍茶;另一杯就叫咗 [ 台茶18號日月潭有機紅玉紅茶 $12 ] 濃郁芬芳嘅花香,溫順甘醇,滲出淡淡嘅玉桂薄荷香,口感柔滑圓潤

Relish
觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖
2022-12-17
$213.5 (午餐)
  • 台茶18號日月潭有機紅玉紅茶
  • 南投炭培白桃烏龍茶
  • 無花果煙三文魚水煮蛋伴牛油果醬酸種麵包
  • 醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉
2022-12-20 82 瀏覽
臨近聖誕,午餐都多咗約朋友食好西🥹🥹 呢間cafe之前食過,食物精緻又好食,日系嘅裝修環境都坐得幾舒服~🍽無花果煙三文魚水煮蛋伴牛油果醬酸種麵包 ($148)薄薄嘅酸種麵包,有烘過食落脆口。加上牛油果醬、煙三文魚、水波蛋,各樣食材味道都好夾👌🏻 睇佢份量小小,食完都夠飽肚嘅,但覺得麵包可以厚/大片啲🤣🤣今日餐湯南瓜忌廉湯,濃郁嘅但味道無特別,上面嘅蒜蓉包就好香,不過已經浸淋晒🤣🤣 餐飲點咗Hawaiian Iced Tea ☕️ 飲落帶點水果茶嘅味道,可以一試😚

🍽無花果煙三文魚水煮蛋伴牛油果醬酸種麵包 ($148)

2022-12-18 82 瀏覽
走進觀塘工廈,發掘隱世美食🥰餐廳以和風木系為主,空間感大又多座位,加上植物擺設,令人感到份外舒適午餐選擇都幾多,仲有好特色嘅~柚子鹽醬燒杜洛克厚切豬腩,店員話仲好受歡迎👏🏻最底層有炒野菜燒粟米、洋蔥烤薯,上面有三大件厚切豬腩,伴食用花瓣🌸及脆脆,擺設搶眼🤩。豬腩肉油光閃閃,脂肪同肉層次分明,肉質彈牙。 另一套餐就係綠油油~醬油漬三文魚籽鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉醬汁滿滿又creamy ,意粉做到Al dente掛汁,上面放咗好多鮮味嘅蟹肉,同漲卜卜嘅三文魚籽😍每個套餐都有香滑濃郁南瓜湯🥘或沙律🥗飲品方面,有奶啡,手沖咖啡,亦有特色咖啡,如Relish Rose -玫瑰black tea coffee 仲有台灣有機茶
走進觀塘工廈,發掘隱世美食🥰

每個套餐都有香滑濃郁南瓜湯🥘或沙律🥗

仲有台灣有機茶