2023-11-05 1790 瀏覽
日本無論幾細既小店都一定會一入店就送上冰茶 因為以前冰塊好珍貴自古至今都是代表提供給貴賓的最高敬意係對客人既尊重呢間位於中環既吉列豚肉店以佢既定價係日本可以定價為高級餐廳為左賺埋客人order野飲個幾廿蚊就算你問都唔會提供茶/冰水其實諗下都知食吉豬唔飲野都幾難入口不過你咁唔識尊重客人真係唔想俾你賺講返食物芝士吉列豚肉餅即係小食個隻好淋冇肉味其實唔應該做主菜吉列西冷好過豬柳入口炸粉都算鬆脆不過一味為左賺錢 就算整既野食有幾好食都好如果連基本既日本文化態度都冇學乜人開日本餐廳?
日本無論幾細既小店都一定會一入店就送上冰茶

入口炸粉都算鬆脆

不過一味為左賺錢
就算整既野食有幾好食都好
如果連基本既日本文化態度都冇
學乜人開日本餐廳?

吉列芝士豚肉扒
西冷  好食過豬柳
其實Poker我已經食過好幾次,但時不時都會想再度拜訪。餐廳menu其實很簡單,選項唔但我認爲甘樣係最好,因爲可以專注係食物品質上,唔會因爲產品太多,兼顧唔到。就算一個人用餐都好,佢地都會盡量安排舒適空間比客人,不會同其他人搭枱。我幾欣賞呢一點,就算空間有限,都會以客人既感受為先,有佢地自己一套堅持。一座低就會送上一杯透心涼既麥茶招呼你,係香港濕熱既夏天真係好加分。我揀左AGED PORK RIB EYE SET嘆下,豬扒一如以往甘酥脆,豬肉因爲經過熟成處理,帶出一種更加濃郁既肉香。白飯軟糯且香口,確實係絕妙既配搭。旁邊既沙律同薯蓉,我相信好多香港人都會覺得係配菜,覺得普通,甚至有人會唔食。但係如果你比一次機會試下,你就會發現椰菜絲細如髮,加上紫蘇葉絲爽脆豐富既口感的確可以中和炸豬扒既油膩。薯蓉其實都有花功夫,普通既薯蓉我相信你食完塊豬扒之後,都唔會想要,因爲會覺得好滯。但佢地既薯蓉做到好清爽,但口感就好絲滑,帶有一丁點酸味,令你可以好開胃。最後佢既味增湯好特別,係豬肉味增湯,裏面有紅白蘿蔔牛蒡片,好一個首尾呼應!大家一定要試下

大家一定要試下
YUZU KOMACHI
2023-09-10
  • AGED PORK RIB EYE SET
因為工作關係,經常喺中環放工經過Porker,已經留意咗佢一段時間。我本身非常之鍾意食吉列豬扒,以前曾經食過東京嘅成藏,但喺香港真係第一次幫襯咁貴嘅豬扒!Porker使用鹿兒島豚肉,我嗌咗吉烈熟成肉眼扒,我覺得味道幾好。Lunch time $200加一,價錢稍貴😢可惜豬扒煮到全熟,中間冇任何粉紅色,而且有一件炸皮鬆脫😅午餐 11:00 - 16:00 (LO 15:00)晚餐 18:00 - 22:00 (LO 21:00)

可惜豬扒煮到全熟,中間冇任何粉紅色,而且有一件炸皮鬆脫😅
吉列熟成豚肉眼(限定)

午餐 11:00 - 16:00 (LO 15:00)
晚餐 18:00 - 22:00 (LO 21:00)
題外話/補充資料: 晚餐食物大約貴$20
2023-08-27
吉列熟成豚肉眼(限定)
2023-08-20 1072 瀏覽
我最近在中環試了一家餐廳叫做Porker,他們的吉列豬扒定食給我留下了深刻的印象。首先,這道吉列豬扒定食的豬扒煎得恰到好處,外層酥脆,內部保持著嫩滑的口感。豬扒肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了美味。他們的煎豬扒搭配的醬汁更是獨特,帶有微妙的甜味和香氣,完美提升了整道菜的風味。此外,定食中的配菜也非常出色。新鮮的沙拉蔬菜提供了清爽的口感,同時增添了色彩和營養。定食還搭配了美味的日式白飯和湯品,使整餐更加豐富和滿足。除了美食,Porker的服務也非常出色。服務員熱情友善,提供了快速而有效的服務,使用餐體驗更加愉快和舒適。總的來說,Porker的吉列豬扒定食是一道非常美味的選擇。豬扒煎得恰到好處,配菜豐富而新鮮,服務也令人滿意。如果你喜歡豬扒料理,我強烈推薦你來這家餐廳品嚐他們的吉列豬扒定食,你一定會被它的美味所迷倒。

2023-08-09
30 分鐘 (堂食)
2023-08-15 712 瀏覽
日式製法的吉列豬扒真係無得輸,而呢間做法都幾正宗,所以都食得都幾開心。呢間餐廳係朋友的私密推介,與其他日式居酒屋一樣,客人可點一份吉列豬扒set,有湯有飯有沙律菜,沙律菜同埋白飯都可以任添的。第一次食呢間餐廳,自然想可以一次過試勻出色的items,所以我點咗份Full House 定食,一份套餐可試勻豬柳、豚西冷以及芝士豚肉餅,當中比較驚喜的的確係芝士豚肉餅,口感雖然有點heavy,但邪惡地好食,正呀!我亦鍾意豬柳,肉質雖然結實咗少少,但內裡依然都係juicy,外層炸得香脆而不感油膩,好出色!至於豚西冷就比想像中油份高,所以容易有膩感。

2022-10-14
20 分鐘 (堂食)
午餐
  • Full House Set
  • Full House定食
2023-07-26 698 瀏覽
早幾日終於同同事去咗試bookmark咗好耐嘅中環人氣炸豬排店🤩 不過大熱天時,排咗差唔多半個鐘,就真係有啲辛苦🫠▪️Full House 定食🐖選揀困難症人士揀咗呢個乜都有嘅set😂 咁就可以試齊熟成豚西冷、豬柳,同埋芝士豚肉餅🙆🏻‍♀️ 三款都炸到好脆,而三款之中,熟成豚西冷脂肪比例較高,油脂感十足。豬柳就肉味重啲,同埋肉質結實啲。豚肉餅加咗芝士好邪惡,但要襯熱食,凍咗芝士就冇咁流心。另外可以任添沙律菜🥗同白飯🍚,沙律菜可以解膩,但白飯就食唔落幾多,始終食咗咁多肉都有啲滯🫢Porker 📍中環閣麟街26號地舖

▪️Full House 定食🐖

Porker
📍中環閣麟街26號地舖
Full House 定食
🐷 lunch time 12點經過次次都坐滿人嘅中環人氣炸豬排店~ 終於有機會試下有咩特別 值得12點排隊等食^^ • 滑蛋吉列熟成豚肉眼蓋飯 Ribeye Cutlet Rice Bowl $200 🐖 4.7/5超中意食蛋嘅我見到原粒生蛋黃就好開心😆 蛋黃混入煮到粒粒分明嘅白飯 再配埋甜甜地嘅汁 大滿足 佢地嘅洋蔥切到好幼 唔會太有存在感 搶曬味(唔中意食洋蔥嘅人表示YEAH~ 唔洗突登挑走佢地)吉列豚肉眼都好有驚喜! 吉列炸皮仲係脆卜卜 冇俾啲汁浸淋(呢樣好重要架!滑蛋吉列系列嘅炸皮只要淋咗都會大扣分) 豚肉眼嘅脂肪好爽口 絕對唔會油 一塊切到5-6件 大大份 厚度十足 肉質有咬口 好香~ 跟餐有麵豉湯 伴菜 麵豉湯重咸但幾足料 有紅白蘿蔔片同碎豬肉片 整體分量偏大 唔係特別大食的話 一定夠飽 價錢個人覺得偏貴 當然以中環食同類食物黎講唔係最貴 但質素都非常唔錯架! 😜✌🏻 📍Poker中環閣麟街26號地舖

📍Poker
中環閣麟街26號地舖
  • 滑蛋吉列熟成豚肉眼蓋飯
2023-05-13 767 瀏覽
中午放工来吃,店门口排队大概十分钟左右,先给了份菜单点好了才入座。有四人座位坐。点porker 套餐,超酥脆大份都吃不完,打包带走还吃了一顿。咖喱也很足料。给了炸猪扒紫苏酱甜酸,也有肥宅快乐蛋黄酱芥末酱,都很好吃。生菜丝无限续,爽脆新鲜。放微波炉出水有点发黑,还是当天新鲜吃完比较好,别隔夜了,小心亚硝酸盐。茶解腻。推荐。两百多人均还算高性价比。印度店员开玩笑说不给加生菜丝,最后还是加了,很有趣的店员。

茶解腻。

推荐。两百多人均还算高性价比。

印度店员开玩笑说不给加生菜丝,最后还是加了,很有趣的店员。
  • Full House Set
2023-04-25 569 瀏覽
When i wanna go into the restaurant tonight with a drink on my hand, there’s one guy being super rude to ask me to finish my drink first. I am honestly super scared by the tone he asked me, i mean i always love the food here but it just stops me from going.
▪️🐖 𝑭𝒖𝒍𝒍 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆 𝑺𝒆𝒕 (Lunch) $220ᴀɢᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ sɪʀʟᴏɪɴ . ᴛᴇɴᴅᴇʀʟᴏɪɴ . ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴍɪɴᴄᴇᴅ ᴄᴜᴛʟᴇᴛ.This set included all three signature cuts of meats along with rice, pickles, soup and our fav, free-flow of shredded cabbage🥬. Enveloped by the crunchy shell, there was the juicy chilled, not frozen, Sangenton pork delivered directly from Japan.Sirloin had an unignorable fatty layer, but did't really taste unctuous at all, and made the meat more delicate instead. My fav cut was the tenderloin. Remarkably succule
This set included all three signature cuts of meats along with rice, pickles, soup and our fav, free-flow of shredded cabbage🥬. Enveloped by the crunchy shell, there was the juicy chilled, not frozen, Sangenton pork delivered directly from Japan.Sirloin had an unignorable fatty layer, but did't really taste unctuous at all, and made the meat more delicate instead. My fav cut was the tenderloin. Remarkably succulent and tender. However, the minced pork was relatively less scintillating. The meat was also juicy, but the stuffed cheese was't quite a match with the tasteless meat loaf, yet the amount of cheese wasn't satifying for cheese lover as well. Tbh, it is also considered quite pricy for a lunch set, I think とん吉 Tonkichi Tonkatsu was still overall more attractive with having more abundant set and lower price.
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5 (Surrounded by enthusiastic staff and mini piggy decorations🐷👍🏽)
Re-visit ? ✖(Good if you are really craving for cutlet dish in Central, but I would opt for other cuisine instead in Central😗)
🐖 𝑭𝒖𝒍𝒍 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆 𝑺𝒆𝒕
🐖 𝑭𝒖𝒍𝒍 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆 𝑺𝒆𝒕
2023-04-17 459 瀏覽
日日放lunch都見到排晒長龍,👩🏻👦🏻就嚟試試係唔係真係咁好味🤔我哋食dinner等咗約15分鐘,間舖頭都小位,所以基本上食完就要走,我哋二人枱都唔係好擺得落啲餐盤1️⃣ Porker Set $220 ⭐️7/102️⃣ Full House Set $220 ⭐️7/10兩個set幾乎一樣,除咗Full House多咗個芝士豚肉餅🤔個皮的確炸得幾香脆,食落唔會好多油,但係裏面嘅肉唔夠彈牙,覺得無咩肉質嘅鮮味🥲佢有幾個醬可以揀嚟點😂 個芝士豚肉餅啲芝士唔錯,但係就唔係好食得出啲豚肉🙈Set仲配咗椰菜絲同麵豉湯,正常啦!香港嚟講其實算好味嘅,但係真係冇得同日本比😂-- Food: 7/10Environment: 6/10Service: 6/10Price: 7/10Overall: 7/10💸 ~250 pp

1️⃣ Porker Set $220 ⭐️7/10

Food: 7/10
Environment: 6/10
Service: 6/10
Price: 7/10
Overall: 7/10

💸 ~250 pp
2023-04-12 299 瀏覽
成日經過呢間店,永恆有人龍,dinner time 經過發現有枱,即入!Porker Set $240一塊熟成豚西冷、一塊熟成豚豬柳,建議第一次食嗌呢個set,有齊兩款豬扒。唔識分邊塊打邊塊,但肥啲嗰塊係超級無敵霹靂正 - 皮脆但入口即融,油脂香噴噴;另一塊都好味,口感係實淨啲但唔老。要讚下個椰菜絲,唔係hea做架,應該仲加咗白蘿蔔絲,好清甜。份量好多,好似話可以免費添加。Ribeye Cutlet Rice Bowl $200炸豬加滑蛋係永恆嘅好朋友,都好味,有蛋好似有齋食炸豬咁膩。

Porker Set $240

Ribeye Cutlet Rice Bowl $200
炸豬加滑蛋係永恆嘅好朋友,都好味,有蛋好似有齋食炸豬咁膩。

這天下午來,幸好不用排隊。他們店的日式吉列炸豬扒,真的炸得超級好🥲外脆內嫩滑 JUICY😋Full House Set (Aged Pork Sirloin, Tenderloin & Cheese Minced Cutlet) HKD220 (熟成豚西冷、豬柳、芝士豚肉餅)這個餐什麼都可試到😋 我比較喜歡吃肥一點的,所以我認為西冷比西冷好吃😋Sirloin Cutlet Curry Rice 吉列熟成豚西冷咖喱飯咖喱汁是比較甜的也不辣。咖喱香料不算十分重。Tenderloin & Minced Cutlet Sandwich HKD135吉列熟成豬柳 & 豚肉餅三文治 4件這個就沒有什麼太大驚喜,麵包不算十分出色,普普通通人均大概HKD250
這天下午來,幸好不用排隊。

(熟成豚西冷、豬柳、芝士豚肉餅)

咖喱汁是比較甜的也不辣。咖喱香料不算十分重。

吉列熟成豬柳 & 豚肉餅三文治 4件

這個就沒有什麼太大驚喜,麵包不算十分出色,普普通通

人均大概HKD250
2023-03-22 440 瀏覽
之前看到網站上有博客推薦,又是我最愛的炸豬排,於是和朋友約了,沒想到220💰的豬排味道還不如旺角街頭幾十蚊的,真是失望至極,肉質不夠鮮美,炸的素質也普通,酥脆感一般般!更是不能和日本的比!
2023-03-20 320 瀏覽
終於黎到bookmark左好耐嘅中環人龍店,一嚐吉列豬扒!餐廳選用熟成豚肉,肉質比起一般嘅軟嫩,更有西冷、肉眼、豬柳等唔同部位供大家選擇。除左吉列豬定食,亦可以揀配咖哩/滑蛋/三文治。週末晏就2點黎到,等左三四檯~10分鐘就入到🐷吉列芝士豚肉餅定食3件 (配煙肉蕃茄汁) $180吉列豬炸得好酥脆!炸皮夠薄唔刮口,乾身唔油膩。豚肉餅口感比較似一般嘅漢堡扒,軟腍唔乾中間有唔少流心芝士,不過就唔係走鹹香路線。蘸埋酸甜帶肉香嘅番茄汁,食落都唔算好膩~🐷吉列熟成豚肉眼咖喱 $220吉列炸皮同樣好岀色!不過浸左落咖哩嘅一面就難免好快變腍。熟成肉眼油脂豐富,肉質軟彈唔韌,肉味油香兼備,不失肉汁。雖然肉眼仲膩過芝士豚肉餅,但同朋友一致鍾意肉味較重較多汁嘅肉眼。咖哩順滑微辣,原粒去皮番茄仔軟腍多汁,酸酸甜甜~定食&咖哩飯 均配有豚肉味噌湯同可無限refill嘅椰菜絲!椰菜切得好幼,清新無苦澀味

🐷吉列芝士豚肉餅定食3件 (配煙肉蕃茄汁) $180
吉列芝士豚肉餅定食3件 (配煙肉蕃茄汁)

吉列芝士豚肉餅定食3件 (配煙肉蕃茄汁)

🐷吉列熟成豚肉眼咖喱 $220
吉列熟成豚肉眼咖喱

吉列炸皮同樣好岀色!不過浸左落咖哩嘅一面就難免好快變腍。
吉列熟成豚肉眼咖喱

• 吉列熟成豚肉眼定食