Poker簡直係炸物控嘅朝聖地!平時Lunch Time都大排長龍,難得今日早咗放Lunch,終於試到佢哋嘅招牌FULL HOUSE定食同限定吉列熟成豚肉眼定食,兩款都用鹿兒島三元豚,炸得外脆內嫩,食完真心回味無窮!🍽️FULL HOUSE定食(熟成豚西冷、豬柳、芝士豚肉餅)($240)係想一次過試晒唔同豚肉部位嘅最佳選擇!熟成豚西冷外皮炸得金黃香脆,肉質軟滑帶點油花,入口滿滿肉汁,豬味濃郁但完全無腥味,超正!豬柳厚身又juicy,咬落嫩滑得來肉味較重,適合鍾意結實口感嘅朋友。芝士豚肉餅係亮點,咬開一啖,半溶芝士流出嚟,鹹香濃郁,配上煙肉蕃茄汁或咖喱汁(可另加)更加解膩!套餐仲包白飯、味噌湯、椰菜絲同薯蓉,椰菜絲加咗紫蘇葉同柚子汁,清新開胃,可以無限任添!🍽️吉列熟成豚肉眼定食(限定)($220)真心係全場MVP!豚肉眼比西冷同豬柳多咗脂肪,肉質軟腍又多汁,炸粉薄薄一層,鬆脆得來唔油膩,咬落「卡滋卡滋」,肉汁同油香爆發,單食已經夠味,唔使點醬都好正!配菜同FULL HOUSE定食一樣,有足料味噌湯(有白蘿蔔、紅蘿蔔同豚肉片),椰菜絲清爽解膩,薯蓉滑溜但略為重味,建議同椰菜絲一齊食中和一下。

🍽️吉列熟成豚肉眼定食(限定)($220)

真心係全場MVP!豚肉眼比西冷同豬柳多咗脂肪,肉質軟腍又多汁,炸粉薄薄一層,鬆脆得來唔油膩,咬落「卡滋卡滋」,肉汁同油香爆發,單食已經夠味,唔使點醬都好正!配菜同FULL HOUSE定食一樣,有足料味噌湯(有白蘿蔔、紅蘿蔔同豚肉片),椰菜絲清爽解膩,薯蓉滑溜但略為重味,建議同椰菜絲一齊食中和一下。我覺得豚肉眼係最juicy嘅選擇,熟成處理令肉質更嫩!
2025-07-27 0 瀏覽
喺中環威靈頓街試咗 Porker 嘅日式炸豬扒,豬肉控真心要試!點咗 Full House 套餐,一次過有熟成豚西冷、豬柳同爆漿芝士豚肉餅。西冷外脆內嫩,肉質軟滑多汁,豬柳油花豐富,入口香濃,芝士豚肉餅咬落爆漿,邪惡又滿足!配菜有紫椰菜沙律,清爽解膩,飯粒軟糯好食。仲叫咗特製辣汁冷烏冬配吉列西冷,烏冬彈牙,辣汁微辣開胃,配炸得金黃嘅西冷好夾。飲品點咗沖繩四季桔梳打,微酸微甜,飲落好清新,完美平衡炸物嘅油膩感。餐廳環境似東京小居酒屋,座位雖少但氣氛溫馨。店員服務態度好,上菜快,環境乾淨企理。整體嚟講,炸豬扒質素高又多變化,適合想喺中環食正宗日式料理嘅朋友!

2025-07-21 0 瀏覽
晚上打卡了中環這間日式居酒屋,一進店就聞到了誘人的香氣點了Full House Set,一次就能嚐到三款招牌豬扒:熟成豬西冷、豬柳和爆漿芝士豬扒豬扒外皮炸得金黃酥脆,咬下去「咔嚓」一聲,裡面的肉軟軟嫩嫩的,整體不錯~雖然食物質素還不錯,但是這個價錢有點小貴~
晚上打卡了中環這間日式居酒屋,一進店就聞到了誘人的香氣

雖然食物質素還不錯,但是這個價錢有點小貴~
2025-06-26 184 瀏覽
最近在中環威靈頓街覓食時,發現這間主打鹿兒島三元豚吉列豬 的居酒屋 —— Porker,店名超直白,豬迷看到一定會心動。座位不多但氣氛舒服,像極了東京街頭的小居酒屋🍶我和朋友點了他們超人氣的 「FULL HOUSE」一次可以試到三種不同風味的炸豬:外脆內嫩的熟成豚西冷、油花豐富的豬柳、還有爆漿芝士的豚肉餅,配上紫椰菜沙律和白飯,簡直豬肉控的天堂💯!想吃得清爽點的話,也可以試試他們的 特製辣汁冷烏冬配吉列西冷,吉列炸得金黃酥脆,辣汁烏冬清爽開胃,兩者搭配意外地非常match✨飲品方面選了清新解膩的 沖繩四季桔梳打,微酸微甜,完美平衡炸物的油膩感🍋▪ Porker📍中環威靈頓街55號地庫#香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡#香港探店#香港美食#香港旅遊#香港攻略#香港手信#香港去哪玩

▪ Porker
📍中環威靈頓街55號地庫

2025-06-22 208 瀏覽
🥩 点了招牌的 Full House Set 一次过满足三个愿望!包含:熟成豚西冷:外层金黄酥脆,咬下去有“咔嚓”声!熟成过的猪肉肉质确实更软嫩多汁,肉香明显,是招牌。猪柳:口感比西冷更细嫩一些,油脂少,喜欢清爽一点的可以选这块。芝士豚肉饼:扎实的肉饼中间藏着流心芝士,咸香浓郁,口感很丰富。搭配的猪排酱汁是灵魂,记得自己研磨芝麻加入,仪式感满满!🍛 朋友点了咖喱熟成豚西冷 咖喱是经典的日式甜口,浓稠度刚好,拌饭一流。熟成西冷猪排浸在咖喱里,依然能保持外皮的微脆感,分量很足。炸豆腐 是惊喜小食!外皮超酥脆,里面的豆腐嫩得不行,豆香十足。搭配的萝卜泥酱汁很清爽解腻,必点推荐!
🥩 点了招牌的 Full House Set
一次过满足三个愿望!包含:
🍛 朋友点了咖喱熟成豚西冷
炸豆腐 是惊喜小食!
第一次嚟。點了招牌豬扒餐。店面裝修簡潔,但座位有點偏少。大約十分鐘豬扒便端上來。和其他日式炸豬扒餐廳一樣,都是炸豬扒加椰菜加湯加前菜。炸豬扒是有豬柳和豬排。炸醬不厚,也都黏在豬扒上沒有鬆脫下來。豬扒滑豬柳都可以看到有1/5是脂肪。吃下去是上等豬肉。十分滿意。湯就比較普通。在裏邊看不到有任何豬肉,只有蘿蔔。前菜也是蘿蔔但偏鹹。服務員服務滿意。但我最不滿意的事沒有清水免費提供。必定要付費。吃一個260元的餐送一杯水也不過份吧。椰菜服務員有主動為我添而不用叫才來添。滿意。調味方面餐廳除了常見的芝麻汁、豬扒汁及酸梅汁外,另有四款味道可選。這和其他的炸豬扒店不同。本來是好事,但每款的份量偏少,點一點豬扒便沒有了。價錢方面比其他的炸豬扒店貴一點點,但可以接受。整體來說口味是可以的,但沒有衝動一定會再來。看緣分吧。

2025-02-22
2024-09-17 1909 瀏覽
上月跟好友約好的生日飯因為我病倒要改期!麻煩了他們改期遷就於九月頭再共聚慶祝,選了日系美食和甜品大家快樂又滿足地過上一晚。我們先去到中環Porker吃晚餐!對上一次幫襯還在舊舖一吃便愛上它,新舖感覺寛敞了多點不過內裏有少許渠味令到晚餐的過程大打折扣。自家製豚肉餃子$75煎得挺香脆,內裏的豚肉餡亦夠Juicy味道不錯耶。薯仔沙律$70賣相非常吸睛!粉香的薯蓉入口滑溜薯味香濃,配襯多款蔬菜及胡麻醬味道非常豐富。梅醬秋葵$55獨特的口感非常合我心意!配襯酸微微的梅醬伴吃醒神開胃。Porker定食$240的熟成豚西冷吉列皮炸得非常鬆脆一點也不油膩,熟成豚西冷的脂肪含量低纖維幼細腍滑中帶有彈性,肉味香甜不膩又多汁而且不帶半點肉臊味,而豬柳咬口更為軟腍同樣帶上滿滿的肉香,配襯香軟米飯及味噌湯真的吃得非常心滿意足。吉列芝士豚肉餅定食配煙肉番茄汁$190!喜歡吃芝士的朋友就別錯過這客豚肉餅,外脆內軟的豚肉餅加入了鹹香芝士味道超豐富,另會配襯酸香的煙肉番茄汁吃下去增鮮解膩更加可口。滑蛋吉列熟成豚肉眼蓋飯$220!將盪漾的雞蛋黃刺穿後拌勻米飯跟豚肉眼一起品嚐,肉香蛋香充斥口腔之中非常美妙。

2024-09-03
慶祝紀念
生日
2024-08-07 1824 瀏覽
Porker 🐖⟡ Full House 定食 $240 ⟡ (熟成豚西冷/豬柳/芝士豚肉餅)外皮炸得金黃 肉仲有微微粉紅色💓 西冷食落尚算有肉汁 豬柳就乾身啲 肉味較重 我自己比較鍾意芝士豚肉餅 夠cheesy又juicy 🧀啱晒送飯⟡ 吉烈熟成豚肉眼定食 (限定) $220 ⟡ 朋友叫嘅肉眼就肥好多 食落油香重啲亦juicy啲每個set 都會跟飯/麵豉湯/腌菜/椰菜絲 ◡̈ 椰菜絲加咗啲紫蘇葉 食落更refreshing 好開胃~仲有唔同醬汁 比你配搭 我就鍾意芝麻醬配沙律豬扒配芥末/豬扒醬侍應好似有啲急住收走我哋嘅碟明白晚市時段會想快啲返枱 但明明出邊冇人等位食炸豬扒一定會頸渴😞但餐廳居然一杯水都冇提供 ⋯同埋唔知係咪落雨關係 一入餐廳有一浸怪怪地嘅味 可能係我唔好彩 🙂‍↔️☔️🌧️
Porker 🐖

⟡ Full House 定食 $240 ⟡
(熟成豚西冷/豬柳/芝士豚肉餅)
外皮炸得金黃 肉仲有微微粉紅色💓

西冷食落尚算有肉汁 豬柳就乾身啲 肉味較重
我自己比較鍾意芝士豚肉餅 夠cheesy又juicy 🧀
啱晒送飯

⟡ 吉烈熟成豚肉眼定食 (限定) $220 ⟡
朋友叫嘅肉眼就肥好多 食落油香重啲亦juicy啲

每個set 都會跟飯/麵豉湯/腌菜/椰菜絲 ◡̈
椰菜絲加咗啲紫蘇葉 食落更refreshing 好開胃~

仲有唔同醬汁 比你配搭 我就鍾意芝麻醬配沙律
豬扒配芥末/豬扒醬

侍應好似有啲急住收走我哋嘅碟

明白晚市時段會想快啲返枱 但明明出邊冇人等位
食炸豬扒一定會頸渴😞但餐廳居然一杯水都冇提供 ⋯
同埋唔知係咪落雨關係 一入餐廳有一浸怪怪地嘅味
可能係我唔好彩 🙂‍↔️☔️🌧️
第一次寫差評⋯⋯豬扒味道普通,叫咗熟成西冷,期待「豬味」會濃啲,但好失望,肉質、肉味都非常普通,同其他地方食到嘅炸豬扒味道差唔多,唔夠juicy,瘦嘅部位甚至有啲干⋯⋯更過分係,呢個價錢($220)食個炸豬扒set,菜絲竟然唔俾refill?!食炸嘢想食多啲菜冇咁熱氣,我仲要見到其他食評話菜絲任添,點解到我問店員請佢幫我加啲,店員假笑著答我:「我地唔做refill㗎」🙂今時今日咁嘅服務態度⋯⋯算啦,冇下次。

今時今日咁嘅服務態度⋯⋯算啦,冇下次。
2024-06-16 1322 瀏覽
前幾天午膳時試了咖哩豬排,大快朵頤,但忘了是那個部位。豬排很厚很juicy不會柴。咖哩超好吃,很後悔叫了少飯。初初覺得那座椰菜山很誇張,但原來好快會食完。大愛豚汁,十分足料。只是麥茶略嫌不夠凍,在大熱天氣覺得有點不足。總括來說,性格比高的一個午餐。
2024-06-12
中環嚟講 Porker 嘅吉列豬扒午市定食套餐性價比幾高 基本上每次都係叫吉列熟成豚肉眼定食 貪佢肥啲😝 另外好喜歡新鮮嘅椰菜絲可以任添 令人感覺健康啲 hahahaaa😂
中環嚟講 Porker 嘅吉列豬扒午市定食套餐性價比幾高
基本上每次都係叫吉列熟成豚肉眼定食 貪佢肥啲😝
2024-05-11 980 瀏覽
同我預計嘅一模一樣,我預計應該每個人要$2xx, 食完之後應該會好熱氣同埋好飽😂 應該會有芝士豬扒,應該係無餐,嘢飲要分開叫。入到去係同我預計嘅完全一樣!🤣我叫咗芝士豬扒,佢有三塊,切開即係有六舊,每一舊都有足夠嘅芝士,食晒之後我真係超級飽。都整得幾好味,但係唔知點解要跟個蕃茄汁,因為無論同我飯同我豬扒都唔夾味,menu寫要咖喱汁就要加錢,我估咖喱汁點多都夾味過蕃茄汁。我又叫咗個啤酒,無特別,如果fresh d 會好啲。我同伴食嘅係mixed 豬扒,佢食食吓都問我拎嗰啲芝士豬扒,因為始終有芝士惹味好多,佢嗰啲係普通豬扒,所以乾啲+無咩特別。由於太熱氣嘅關係,我估我都都淨係會1年來1次,而且成餐都冇乜太特別。總括嚟講呢一餐都係好滿意嘅😬

都夾味過蕃茄汁。
總括嚟講呢一餐都係好滿意嘅😬
2024-03-28 1010 瀏覽
🍽️ Porker Set $220- Aged pork sirloin and tenderloin - Served with rice and pork miso soup - PORKERセット(熟成豚ロース、ヒレ)- PORKER定食(熟成豚西冷、豬柳)The set includes delicious aged pork sirloin and tenderloin, accompanied by a serving of rice and a flavorful pork miso soup. At $220, the Porker Set provides excellent value for the quality and portion size.If you are looking for a place to talk and catch up, I would recommend trying another restaurant. The one we visited tends to be quite busy during lunchtime, an
🍽️ Porker Set $220
- PORKERセット(熟成豚ロース、ヒレ)
- PORKER定食(熟成豚西冷、豬柳)

If you are looking for a place to talk and catch up, I would recommend trying another restaurant. The one we visited tends to be quite busy during lunchtime, and the inside can get crowded and noisy.
2024-02-27 1132 瀏覽
形容Porker 是日式豬扒飯的香港代表,應該挺合適的。椰菜絲配上一點點的檸檬葉,清新可口還是我的最愛。厚身的日式豬扒味道是好吃的,灑上一點檸檬汁,配芥辣或豬扒汁都好吃,但鬆軟的程度,總覺得比以往差了一點點,很懷念以往小店的味道。附上的凍茶味道有點苦澀,結果唯有換了一杯清水,雖然只是小細節,感覺上在日本吃豬扒飯時,配上一杯簡單的冰水更是可口。最近拜訪,似乎職員的臉孔也不同了,午飯時間也不見有長長的人龍。希望下次到訪時,CP能夠提升,畢竟還是很懷念當日樓梯下小店的味道。香港好吃的日式豬扒店不多,希望下次會有驚喜。
形容Porker 是日式豬扒飯的香港代表,應該挺合適的。

日式炸豬扒飯
2024-02-20
日式炸豬扒飯
  • 吉列熟成豚肉眼定食
2023-12-14 1696 瀏覽
自從在日本大阪吃過大喜岀品的吉列豬扒後,一直念念不忘!回港後四處尋找美味的吉列豬扒,有foodie朋友大力推介Poker,原來是298和birdie同一集團的餐廳,立即有信心去一試。⁡👉🏻食物: 4/5整體水平不俗,不過未算有太大驚喜。⁡▪️Full house set包括了3款肉,芝士豚肉餅是我比較喜歡的一款,中心的流心芝士不算太膩。🧀而豬柳及熟成豚西冷相對瘦,前者尚算有少許肉汁,但後者肉質略嫌乾。相比之下,芝士豚肉餅比較濕潤,口感較好。不過整體而言,已比香港大部分吉列豬扒做得好,至少炸皮不會分離、脆度剛好!😋椰菜絲可以不斷refill,切得非常幼細,配上酸汁開胃又解膩👍🏻⁡如果路過,可以一試。

👉🏻食物: 4/5
整體水平不俗,不過未算有太大驚喜。

▪️Full house set

如果路過,可以一試。