餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
- 𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 🥞如果問我最中意食既甜品係咩我一定係答 梳乎厘Pancake 🥞❤️記得第一次接觸呢款甜品係澳門既小cafe自此之後每次番澳門都一定會嗌3份 🤤但而家冇得番澳門.. 就周圍尋找昔日味道..但係香港食過大大小小既Pancake 都冇咁好食😭😭近排見到呢間無論係Branding / Interior 上既design 都幾吸睛 ✨ 而中環呢間就特別地以大量乾花同木系傢俱做設計重點 🌺🪵成件事都好令人少女心爆發 岩晒打卡所以就試下呢度既pancake 係咪同樣吸引!🌺Awayuki Strawberry and Chocolate Soufflé ($122)估唔到係呢度會有淡雪士多啤梨pancake! 用左0.01秒就決定要試 淡雪士多啤梨 同想象中一樣甜 🍓入面仲有啲係朱古力coated 既 都係一樣甜 但唔係死甜👍 Pancake 總共有3件 係半生熟 所以口感都好有空氣感 鬆軟鬆軟 蛋香味突出個人好中意食一大啖cream加 一大啖pancake 如果再多啲cream 就更正啦🤤🌺 Banana Chocolate French Toast
𝙋𝙃𝙄 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 🥞

如果問我最中意食既甜品係咩
我一定係答 梳乎厘Pancake 🥞❤️
記得第一次接觸呢款甜品係澳門既小cafe
自此之後每次番澳門都一定會嗌3份 🤤
但而家冇得番澳門.. 就周圍尋找昔日味道..
但係香港食過大大小小既Pancake 都冇咁好食😭😭

近排見到呢間無論係Branding / Interior
上既design 都幾吸睛 ✨ 而中環呢間就特別地
以大量乾花同木系傢俱做設計重點 🌺🪵
成件事都好令人少女心爆發 岩晒打卡
所以就試下呢度既pancake 係咪同樣吸引!

估唔到係呢度會有淡雪士多啤梨pancake!
用左0.01秒就決定要試
淡雪士多啤梨 同想象中一樣甜 🍓
入面仲有啲係朱古力coated 既 都係一樣甜
但唔係死甜👍 Pancake 總共有3件 係半生熟
所以口感都好有空氣感 鬆軟鬆軟 蛋香味突出
個人好中意食一大啖cream加 一大啖pancake
如果再多啲cream 就更正啦🤤

🌺 Banana Chocolate French Toast ($95)
每一件吐司都係均勻地沾滿左純朱古力
而厚吐司上仲有一個超大既雲呢拿雪糕
所以每一件吐司都係又暖又濕潤又甜入心🍫
另外仲配上外層鋪有脆脆焦糖既香蕉 味道層次豐富✨

🌺 Earl Grey Caffe Latte ($42)
對於咖啡初心者黎講 係好易入口
相比起咖啡味 伯爵茶味更為突出
所以係好香茶味既咖啡 ✨ 都唔錯的

🌺 福鼎白茶($38)+ 風乾橙片($3)
見到menu 上可以揀加toppings 抱住試冒險精神一試
點知原來都幾夾✨ 尤其是食完大量甜品後更為適合
福鼎白茶菜味屬於平性 唔會過於苦澀/ 淡味
而且本身都不寒不熱 有抗氧化促進新陳代謝作用
岩晒女士們飲用 大推❤️👍
2022-01-22
下午茶
  • 福鼎白茶
2022-01-26 57 瀏覽
中環新開左呀!之前喺美孚對於港島人士真係好q遠!對於平日翻工翻到得翻半條命嘅上班族,今日可以有噤嘅me time真係神嘅恩賜🥲🌝Tiramisu soufflé $118入到嚟pancake款式都係個啲啦🌝所以揀左個原個tiramisu噤上嘅pancake第一下吉落去,係吉唔到嘅,食完又覺得幾好食喎,唔係硬,然後pancake都好動l動l 好香蛋味 不過因為啲cream都係配住tiramisu塊餅食 所以個pancake就好少cream可以點 如果配埋maple syrup就very amazing like in heaven喇✌🏻
中環新開左呀!之前喺美孚對於港島人士真係好q遠!

對於平日翻工翻到得翻半條命嘅上班族,
今日可以有噤嘅me time真係神嘅恩賜🥲

🌝Tiramisu soufflé $118
入到嚟pancake款式都係個啲啦🌝
所以揀左個原個tiramisu噤上嘅pancake
第一下吉落去,係吉唔到嘅,
食完又覺得幾好食喎,唔係硬,
然後pancake都好動l動l 好香蛋味
不過因為啲cream都係配住tiramisu塊餅食
所以個pancake就好少cream可以點
2022-01-24 55 瀏覽
適逢24號公司放早但係晚上嘅聖誕party又未到時間所以忙裏偷閑諗住去食個甜品飲杯咖啡,就即刻諗起呢間成日食飯都會經過嘅咖啡店因為係平日嘅關係就唔需要等位一入門口就覺得成間餐廳嘅佈置好靚,打卡位好多。佢啲甜品選擇都好多同好吸引,最後我揀咗嗰提拉米蘇梳乎厘加上一杯Cappuccino。梳乎厘一嚟到個賣相十分吸引,加埋小小嘅聖誕點綴,成個睇落去好靚味道方面,食落去口感鬆滑軟棉,提拉米蘇滿滿的酒味, 加埋一齊食超級正,強力推薦。
適逢24號公司放早
但係晚上嘅聖誕party又未到時間
因為係平日嘅關係就唔需要等位
一入門口就覺得成間餐廳嘅佈置好靚,打卡位好多。
沒晚市但又約了朋友聚會,唯有在中午找一間環境舒適、食物質素高,可以安安靜靜地食個午餐,傾吓偈影下相的餐廳。要符合這些要求的,相信只有Coffee shop 才能做到。我們找到了一間近期新開又熱門的Coffee shop,叫「PHI Coffee & Pancake」。這間位於中環的新開分店環境非常優雅,採取粉紅色風格裝飾,內裡更配上五顏六色的乾花,少女心十足。而且坐位之間十分寬闊,坐得舒適,如果餐廳不是繁忙時間的話,實在可以與朋友慢慢坐,在像超夢幻的PHI 裡面享受一下。PHI 叫得Coffee and Pancake,我們當然必須要嚐嚐吧。餐廳的環境質素、餐牌、餐具等等都是非常高質,遠勝於其他所謂Cafe/ Coffee shop 的餐廳。დ 1. 墨汁海鮮意粉如果你以為PHI的熱食是無聊的話,那就錯了。意粉煮得相當爽口,條條分明,用上墨汁煮後令到意粉更加惹味。而墨魚亦都處理得彈牙,一圈圈的很好咬口。這些都顯示出餐廳不會主攻甜食而放棄熱食,用心處理好每個細節。დ 2. 提拉米蘇梳乎厘食完熱食暖暖胃後,就到我倆最期待的梳乎厘。在眾多選擇之中,我們揀了Tiramisu的口味,其優勢在於除
დ 1. 墨汁海鮮意粉
დ 2. 提拉米蘇梳乎厘
食完熱食暖暖胃後,就到我倆最期待的梳乎厘。在眾多選擇之中,我們揀了Tiramisu的口味,其優勢在於除了梳乎厘之外,還可以食到Tiramisu,雙重享受。PHI的梳乎厘做得非常軟滑幼細,能夠食到在口中慢慢溶化的感覺,而且蛋味清香,配上忌廉食就一流。另外,提拉米蘇的味道比起梳乎厘就會較濃,帶陣陣的咖啡香氣,亦可以混上梳乎厘一同食用。所以可以一次食到純梳乎厘、純提拉米蘇和提拉米混梳乎厘,一份三食。
დ 3. 春日花華咖啡
聽店員介紹,這杯春日花華是PHI 的新作,亦即是阿華田咖啡。咖啡造得非常的骰,上高擺放了一些「花葉」,再鋪上碎碎阿華田粉,令到咖啡飲起來甜甜的,心情都變得更好。
დ 4. 提拉米蘇咖啡
我們看到,餐廳有不少人都點了杯提拉米蘇咖啡,咖啡外表非常精緻,上層鋪滿了接近4層的Tiramisu ,旁邊再加一條糖餅,下層則為黑咖啡,層次感十足。建議大家可以先食一下頂部的Tiramisu ,之後再將咖啡搞拌一下,避免飲到最後的black coffee 會感到苦澀。
提拉米蘇咖啡
დ 5. Lotus 焦糖芝士脆餅
PHI的甜點確實是超班,我們最後再點多一份甜品share。餐廳有個甜點櫃,可以讓我們先看看再選擇。相信這個圓圓的焦糖芝士脆餅是在眾多甜品之中最為特出,而的確其味道亦是非常高質。焦糖芝士脆餅口感一流,不是死實實的質感,而且焦糖和芝士味道剛好,不會過甜,就是入口很舒服。
Lotus 焦糖芝士脆餅
這間超夢幻粉紅系新開的PHI,必定很快成為熱爆Cafe。趁現在好快啲去!
甜品
咖啡
2022-01-16
提拉米蘇咖啡
Lotus 焦糖芝士脆餅
甜品
咖啡
初初只有美孚分店嘅時候已經好想去,不過唔係好順路,呢日放假同朋友出咗中環分店。Lunch time都算幾多人,但係枱同枱之間都好闊落,舖頭空間感都唔錯,用上木系傢俬,同埋好多花花裝飾,俾人有小清新同文清嘅感覺☺️可以即刻總結食物同飲品都高質,絕對可以再encore🥰🔸辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝小心😳呢個真係辣,同埋偏重口味,蟹肉嘅份量都多,不過味道就真係比辣味蓋過左,辣得幾過癮,都夠我哋兩個人share。🔸提拉米蘇梳乎厘🍫梳乎厘pancake有三件,質地超級鬆軟,但係食落唔會一陣風冇咗,蛋香味好濃郁!旁邊仲有Tiramisu,都有少少酒味🤪配搭朱古力脆片口感豐富,可以試埋其他口味😚真心份量對得住個價錢!🔸布丁芝士蛋糕🍮🍰出面仲有個蛋糕櫃有六款蛋糕可以揀😛心思思想樣樣都想試🤣最後揀咗呢個,佢個分層做得好靚,布丁個層係啫喱口感,有啲焦糖味,第一次配搭芝士味食,一啲都唔會膩😗🔸伯爵茶鮮奶咖啡、焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️兩杯飲品的賣相都好靚,焦糖脆脆鮮奶咖啡好有冬日嘅感覺,白雪雪咁,牛奶泡沫好綿密,唔會超甜⛄️伯爵茶咖啡嘅伯爵茶味就比咖啡味較出。📍#PHICoffee & Pancake (#中環美食)中環士丹利

🔸辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝

🔸提拉米蘇梳乎厘🍫

🔸布丁芝士蛋糕🍮🍰

🔸伯爵茶鮮奶咖啡、焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️

📍#PHICoffee & Pancake (#中環美食)
中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
約朋友談事情她選了這家咖啡店他說他也沒有去過反正我也是喜歡試新店的人👌🏻70%純黑生朱古力疏乎厘 $92一向對疏乎厘也沒有很高的評價感覺像吃空氣但是疏乎厘沒有很甜所以就合格囉反而伴隨的黑朱古力醬很好吃👍🏻潮州單叢 $32朋友說感覺我不像喝茶的人😂難道我樣子像喝酒嗎🤣👍🏻Flat white $38澳白咖啡也是比較穩妥的選擇吧下午去沒有很多人可以和朋友享受寧靜的談天時光也很適合跟閨蜜打卡和拍照
約朋友談事情

澳白咖啡也是比較穩妥的選擇吧

下午去沒有很多人
可以和朋友享受寧靜的談天時光
也很適合跟閨蜜打卡和拍照
~ Tiramisu 疏乎厘($118)🍮tiramisu加疏乎厘睇個名都知道邪惡😏。疏乎厘食落去好有空氣感☁️,夠晒軟綿😚。tiramisu可能係用嚟配搭同埋中間已經有一pat cream🍨所以就整得比較硬身少少🤔,唔係索咗好多咖啡🤓。一啖加晒疏附厘 ,cream同埋少少Tiramisu有齊晒三重口感啊😋。~墨汁海鮮意粉($92)🍝呢個一入門口已經見到人食🤤,所以自己都忍唔住嗌🤭。呢個係用咗魷魚圈作為配菜🦑,墨汁食落去鹹鹹地加上少少海鮮嘅鮮味都唔錯😌。咁啱隔離喺塊鏡🪞,食食吓望到自己成口都係黑色勁搞笑😂,大家叫呢個嘅話記住留番啲飲品漱下口先好走呀🤪。~Lotus焦糖芝士脆餅($48)🍰食落去感覺啖啖都係cream cheese😂,中間幾層就放咗lotus嘅餅乾碎😌。如果大家係黎飲咖啡當甜品食打下卡都唔錯嘅🍰,不過如果好似我咁又係疏乎厘又係Tiramisu😅,食到最後就可能有啲滯口啦😗。~ Cappuccino($38)☕️呢度普通嘅咖啡可以有三隻唔同嘅豆俾你揀🧐,咁當然係叫nutty啲㗎啦😎。~ Tiramisu coffee($52)☕️原先以為只會喺上面薄薄地加一層Tiramisu咖啡
~ Tiramisu 疏乎厘($118)🍮

~墨汁海鮮意粉($92)🍝

~Lotus焦糖芝士脆餅($48)🍰

~ Cappuccino($38)☕️

~ Tiramisu coffee($52)☕️
原先以為只會喺上面薄薄地加一層Tiramisu咖啡粉😌,點知呢杯係直情將甜品同埋咖啡融為一體🤩。最底層係比較fruity嘅espresso底☕️,上面就係半杯嘅cream再加上咖啡粉🍨,仲有埋個手指餅添😙,真係直接當甜品都得😜。
2022-01-20 61 瀏覽
之前去過屯門市廣場嘅分店念念不忘,前幾日就去咗佢哋中環新開嘅分店試吓🤣中環分店唔知係咪因為新開所以整體環境同服務都比屯門分店好🤣整體評分:7.2/10味道:7/10服務:7/10環境:7/10人均消費:$100-200地址:PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈) (中環)中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖白色聖誕車厘子🍒梳乎厘($122):梳乎厘好濕潤同好軟,蛋香味濃~😍😍😍配料豐富,入面有白朱古力🍫,大大顆車厘子同忌廉,整體好好味,顏值100分!評分:7.2/10辣蕃茄蟹肉意粉🍝($88):擺盤好靚😍份量好多,辣蕃茄好惹味,不過辣左少少🙈蟹肉鮮甜🤩意粉軟硬適中又吸汁評分:7/10北海道芝士蛋糕($48):芝士味香又唔會過濃,食落唔會膩,好輕盈~評分:7/10提拉米蘇咖啡($52):咖啡上面真係有個迷你提拉米蘇係上面,幾有誠意~給白色聖誕的咖啡☕️(跟餐+$32):聖誕限定咖啡,上面有八角同白朱古力🍫幾特別

整體評分:7.2/10

評分:7.2/10

評分:7/10

評分:7/10

2022-01-19 48 瀏覽
周末找了一家cafe 好好休息。這家位於中環的cafe 是近期大熱,主打pancake🤩有花花裝飾,居然還有小樹,有少女心之餘,亦令人置身大自然一樣。拍照一級棒!-13%淡雪士多啤梨朱古力疏孚厘$122我最喜歡的item !賣相豐富,疏孚厘有三塊,口感fluffy!蛋味濃郁,淡雪士多啤很fresh,配上草莓醬真心開胃。-tiramisu coffee $52店員的私心推介,上層是提拉米蘇,下層是齋啡,上層的甜品夠滑溜,味道濃郁,讚!-春日花華咖啡$48跟店員說,改了豆奶。豆香滿滿,而且上層鋪滿華田粒粒。唔錯!—墨汁海鮮意粉 $92這個墨汁意粉不會太鹹,而且有蠻多的魷魚圈,新鮮而帶有韌性!-巴斯克芝士蛋糕 $68軟綿綿,香滑芝士的巴斯克蛋糕🍰真的讓人食指大動,份量甜度適中,不會很膩呢!

-13%淡雪士多啤梨朱古力疏孚厘$122

-tiramisu coffee $52

-春日花華咖啡$48
跟店員說,改了豆奶。豆香滿滿,而且上層鋪滿華田粒粒。唔錯!

—墨汁海鮮意粉 $92
這個墨汁意粉不會太鹹,而且有蠻多的魷魚圈,新鮮而帶有韌性!

-巴斯克芝士蛋糕 $68
2022-01-19 365 瀏覽
要去中環飲咖啡又有新選擇!今次去哩間Phi coffee & pancake以花為主題,無論打卡同野食都impressive!淡雪士多啤梨朱古力梳乎厘(HKD122)打卡滿分😂,仲有花花襯托,連伴碟嘅士多啤梨都dip咗朱古力,士多啤梨嘅酸甜中和咗朱古力嘅微澀,令成件事好開胃。梳乎厘鬆軟得嚟唔會好似食咗啖風咁👍🏻,不過就要趁熱食,因為哩個天氣影完相已經凍咗,相信熱食口感更佳!雜莓法式吐司(HKD88)超級推薦,意料之外系全餐最好味!吐司浸滿咗蛋漿,入口都可以感受到濃郁蛋味,唔會甜膩,溫熱嘅多士配上冰凍嘅雪糕,有火花😆。Anyways哩碟絕對可以enchore👍🏻👍🏻。Lotus芝士忌廉脆餅(HKD48)名副其實,因為真系成塊Lotus脆餅插在上面😂。中意佢濃郁嘅cream cheese,混合咗檸檬汁後酸甜度剛剛好,同咖啡系perfect match。提拉米蘇咖啡(HKD52)系第一次飲,都幾特別,但系我覺得cream太濃,有少少影響咗咖啡嘅發揮。如果你想好好嘆杯啡,不妨試下叫其他espresso base嘅飲品,例如玫瑰latte(HKD42)就不錯👍🏻。最後Phi嘅環境真系好正,內裡空

最後Phi嘅環境真系好正,內裡空間感強,好似自帶filter咁😂,每個角落都系打卡位。坐落中環,食物收費好親民,同樣嘅budget哩度可以食多一兩碟野👍🏻。餐廳位置僅距離中環站幾分鐘,行街前後嚟坐坐,好愜意!
  • 淡雪士多啤梨朱古力梳乎厘
  • 雜莓法式吐司
2022-01-17 55 瀏覽
今日Lunch time約咗朋友去一間靚靚嘅Cafe食嘢,之前佢哋有免費派過朱古力所以就見到佢哋餐廳嘅裝飾非常之靚好啱晒打卡,而且佢哋有好多唔同口味嘅疏乎厘非常吸引我😍🤤今次我哋叫咗一個意粉同埋一個疏乎厘仲加咗一個芝士蛋糕share食☺️辣蕃茄蟹肉扁意粉佢哋依個辣蕃茄蟹肉扁意粉嘅辣度係偏辣,我哋要求要小辣,意粉嚟到嘅時候見到佢嘅賣相都非常靚,非常適合用嚟打卡,而且佢嘅蟹肉份量都非常之多,悶悶嘅蟹肉同意粉撈埋一齊食非常有口感😃Tiramisu 梳乎厘佢哋都有好多款唔同口味嘅疏乎厘,但係我哋覺得最吸引嘅都係依個Tiramisu口味!因為佢嘅疏乎厘隔離會有好大舊tiramisu蛋糕,一次可以嘗試兩個口味😍而且將tiramisu加埋疏乎厘一齊食都非常正,有淡淡香濃嘅咖啡味和疏乎厘的蛋香味!北海道芝士蛋糕佢嘅芝士蛋糕都非常特別,佢係比較軟身嘅芝士蛋糕,餅底似係曲奇餅,芝士蛋糕嘅口感兩層都唔同嘅,係一個都幾值得試嘅芝士蛋糕,芝士蛋糕旁邊仲有一啲白朱古力碎可以一齊食,增加口感💛泡沫玫瑰鮮奶泡沫玫瑰鮮奶嘅泡沫份量適中,而且非常香濃嘅玫瑰味,非常推薦喜歡飲玫瑰口味嘅朋友😆最後我哋仲叫咗一個白茶,可以沖淡一

辣蕃茄蟹肉扁意粉

Tiramisu 梳乎厘

北海道芝士蛋糕

泡沫玫瑰鮮奶

最後我哋仲叫咗一個白茶,可以沖淡一下!

位於中環嘅Cafe都有好多要行上山,依一間係難得唔使上山而且又裝修得非常之靚可以打卡嘅Cafe!

• 辣蕃茄蟹肉扁意粉
  • 提拉米蘇梳乎厘
  • 福鼎白茶
2022-01-16 49 瀏覽
打卡一流。PHI Coffee & Pancake 日式梳乎厘熱潮係香港都流行咗好一段時間,記得之前為左食日本過江龍梳乎厘店要排成個鐘以上😆😆 而家要食梳乎厘選擇真係多左好多,今日就試中環呢間新開冇耐嘅PHI coffee & Pancake🥞☕️嘆返個慢活long lunch 😌😌一入店就發現有好多打卡位,全店以花及木系裝飾出清新簡約風,空間感十足,仲有唔少沙發位置,坐得好舒服🥰🥰🌟13%淡雪士多啤梨朱古力梳乎厘🥞呢個係季節限定版,擺盤精美唔洗講,綿密鬆軟嘅梳乎厘班戟,配上香甜淡雪士多啤梨🍓同唔太甜嘅朱古力醬,送入口就已經感到幸福感滿滿😋🥰🌟辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝
蟹粉份量好慷慨,意粉沾滿辣蕃茄醬,口感好刺激,都幾辣,啱曬嗜辣嘅我🤤🌟Lotus cheesecake 碟上鋪滿lotus 餅乾碎,賣相唔錯打卡一流👍🌟焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️
甜度甜度適中,仲有脆卜卜焦糖,口感味道都恰到好處👍

🌟伯爵茶鮮奶咖啡
濃烈嘅英式紅茶香味,加上濃密奶泡,食完甜品飲返杯暖胃剛好😋

打卡一流。PHI Coffee & Pancake

🌟13%淡雪士多啤梨朱古力梳乎厘🥞

🌟辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝

🌟Lotus cheesecake
碟上鋪滿lotus 餅乾碎,賣相唔錯打卡一流👍

🌟焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️
甜度甜度適中,仲有脆卜卜焦糖,口感味道都恰到好處👍

🌟伯爵茶鮮奶咖啡
濃烈嘅英式紅茶香味,加上濃密奶泡,食完甜品飲返杯暖胃剛好😋

2022-01-14
  • 辣蕃茄蟹肉扁意粉
2022-01-14 81 瀏覽
早左收工又可以去食好嘢😙呢間係位於中環嘅coffee & pancake店喺門口就比個梳乎厘吸引咗我入去😍裡面有梳化位 坐得舒適環境都好適合打卡😆我同老公Order咗個Carbonara同Tiramisu梳乎厘 share食 咁就醎甜都可以食呀🤣Carbonara嘅口感同味道都啱哂我嘅口味👍🏻疏乎厘唔會太空氣感😂Tiramisu亦好夠味仲order咗杯Mocha完全係合格(唔合價嘅太太太多🤣🤣)價錢都算合理👍🏻值得 一 試
早左收工又可以去食好嘢😙
Carbonara嘅口感同味道都啱哂我嘅口味👍🏻
疏乎厘唔會太空氣感😂Tiramisu亦好夠味
仲order咗杯
Mocha

完全係合格(唔合價嘅太太太多🤣🤣)
價錢都算合理👍🏻
值得 一 試

2022-01-14
Tiramisu疏乎厘
  • 提拉米蘇梳乎厘
2022-01-14 32 瀏覽
行過見到有新食肆開,有我喺度鍾意嘅pancake 同 Tiramisu, 即管入去試吓啦。 佢個pancake都幾好食👍,同希慎嗰間FLIPPER’S差不多,唔錯。 提拉米蘇都OK,建議如果兩個人去就先叫一個意粉,食到一半再叫呢一個,兩個人分嚟食冇咁甜。叫這個pancake要等15至20分鐘,注意。另外果杯咖啡飲品都好靚😝,白朱古力溶咗落咖啡裏邊,飲嘅時候多啲口感。服務幾好、環境都唔錯,但係唯一奇怪點解用啲茶餐廳膠杯;而家啲杯仲新遲啲耐咗就會好核突,完全唔襯呢間餐廳。🤪
2022-01-14 47 瀏覽
原圖直出一直都想試試Phi Coffee & Pancake,但之前只有屯門和美孚的分店對於我來說實在太遙遠,幸好現在中環都有分店了,趁週末即刻去試試!除了皇牌日式梳乎厘Pancake之外,更推出多款賣相精緻的蛋糕系列!心大心細中!因為甜品太吸引,所以點了一個意粉兩個人分享,讓胃子騰出空間吃兩個甜品!🥞提拉米蘇疏乎厘 Tiramisu Soufflé $118手指餅很有口感,不會太軟淋像海棉蛋糕,之間鋪上了忌廉令味道偏淡的手指餅增加了甜度。疏乎厘有三件,厚身有Q彈,軟軟綿綿的又不會過於空氣感,入口有蛋香,而且還有飽肚感。🍰北海道芝士蛋糕 Hokkaido Cheesecake $48當日有四五款甜品選擇令我心大心細,然後問職員意見,她推薦我吃此款芝士蛋糕,果然沒有介紹錯,日本的芝士比較清甜輕盈,而且知間房有海綿蛋糕,容易入口不似紐約蛋糕般甜膩,好吃!🍝Kelo Pesto Fettuccine with Spicy Tomato Sauce 辣蕃茄蟹肉扁意粉 $88份量多,味道微辣開胃。🍒聖誕老人的梳打 Santa Claus Soda $42即是車厘子梳打。飲品加上車厘子後覺得特別有

原圖直出

心大心細中!

份量多,味道微辣開胃。

🍒聖誕老人的梳打 Santa Claus Soda $42
即是車厘子梳打。飲品加上車厘子後覺得特別有聖誕氣氛。

❄️給白色聖誕的咖啡 White Christmas Coffee (H) $52
加上了聖誕飾品的熱飲特別有氣氛。冰冷天氣手執一杯熱咖啡感覺幸福。
2021-12-18