餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-01-14 81 瀏覽
早左收工又可以去食好嘢😙呢間係位於中環嘅coffee & pancake店喺門口就比個梳乎厘吸引咗我入去😍裡面有梳化位 坐得舒適環境都好適合打卡😆我同老公Order咗個Carbonara同Tiramisu梳乎厘 share食 咁就醎甜都可以食呀🤣Carbonara嘅口感同味道都啱哂我嘅口味👍🏻疏乎厘唔會太空氣感😂Tiramisu亦好夠味仲order咗杯Mocha完全係合格(唔合價嘅太太太多🤣🤣)價錢都算合理👍🏻值得 一 試
早左收工又可以去食好嘢😙
Carbonara嘅口感同味道都啱哂我嘅口味👍🏻
疏乎厘唔會太空氣感😂Tiramisu亦好夠味
仲order咗杯
Mocha

完全係合格(唔合價嘅太太太多🤣🤣)
價錢都算合理👍🏻
值得 一 試

2022-01-14
Tiramisu疏乎厘
  • 提拉米蘇梳乎厘
2022-01-14 32 瀏覽
行過見到有新食肆開,有我喺度鍾意嘅pancake 同 Tiramisu, 即管入去試吓啦。 佢個pancake都幾好食👍,同希慎嗰間FLIPPER’S差不多,唔錯。 提拉米蘇都OK,建議如果兩個人去就先叫一個意粉,食到一半再叫呢一個,兩個人分嚟食冇咁甜。叫這個pancake要等15至20分鐘,注意。另外果杯咖啡飲品都好靚😝,白朱古力溶咗落咖啡裏邊,飲嘅時候多啲口感。服務幾好、環境都唔錯,但係唯一奇怪點解用啲茶餐廳膠杯;而家啲杯仲新遲啲耐咗就會好核突,完全唔襯呢間餐廳。🤪
2022-01-14 47 瀏覽
原圖直出一直都想試試Phi Coffee & Pancake,但之前只有屯門和美孚的分店對於我來說實在太遙遠,幸好現在中環都有分店了,趁週末即刻去試試!除了皇牌日式梳乎厘Pancake之外,更推出多款賣相精緻的蛋糕系列!心大心細中!因為甜品太吸引,所以點了一個意粉兩個人分享,讓胃子騰出空間吃兩個甜品!🥞提拉米蘇疏乎厘 Tiramisu Soufflé $118手指餅很有口感,不會太軟淋像海棉蛋糕,之間鋪上了忌廉令味道偏淡的手指餅增加了甜度。疏乎厘有三件,厚身有Q彈,軟軟綿綿的又不會過於空氣感,入口有蛋香,而且還有飽肚感。🍰北海道芝士蛋糕 Hokkaido Cheesecake $48當日有四五款甜品選擇令我心大心細,然後問職員意見,她推薦我吃此款芝士蛋糕,果然沒有介紹錯,日本的芝士比較清甜輕盈,而且知間房有海綿蛋糕,容易入口不似紐約蛋糕般甜膩,好吃!🍝Kelo Pesto Fettuccine with Spicy Tomato Sauce 辣蕃茄蟹肉扁意粉 $88份量多,味道微辣開胃。🍒聖誕老人的梳打 Santa Claus Soda $42即是車厘子梳打。飲品加上車厘子後覺得特別有

原圖直出

心大心細中!

份量多,味道微辣開胃。

🍒聖誕老人的梳打 Santa Claus Soda $42
即是車厘子梳打。飲品加上車厘子後覺得特別有聖誕氣氛。

❄️給白色聖誕的咖啡 White Christmas Coffee (H) $52
加上了聖誕飾品的熱飲特別有氣氛。冰冷天氣手執一杯熱咖啡感覺幸福。
2021-12-18
Phi Coffee 係中環開咗新分店啦!新店環境幾闊落,裝修以木系同乾花為主,有好多打卡位📸 無論係主食、甜品定係飲品都有驚喜,小編一定再訪😙 聖誕節亦有special menu,大家可以黎試下😛------------------------------提拉米蘇梳乎厘  $118 【8.3/10】黎到當然要試招牌菜!佢嘅外觀好吸引,有三大塊pancake,不過比較厚實,搖隻碟郁個時冇乜動L😂 Pancake 蛋香味幾濃,而tiramisuladyfinger比較甜,建議大家連埋pancake一齊食。------------------------------青口煙肉意粉【7.8/10】$88意粉幾開胃,青口同埋蜆肉冇腥味,意粉亦佈滿蒜香味而唔乾,可惜青口有啲細隻------------------------------咖啡慕斯蛋糕 $48 【8.1/10】蛋糕外型幾可愛,係一粒咖啡豆😜慕斯幾細滑,咖啡濃度啱啱好。------------------------------給白色聖誕的咖啡 ☕️ $52【8/10】佢嘅咖啡味唔係好濃,入口順滑,對於唔係好鍾意飲咖啡嘅小編黎講啱啱好。咖

提拉米蘇梳乎厘  $118 【8.3/10】

青口煙肉意粉【7.8/10】$88

青口煙肉意粉

咖啡慕斯蛋糕 $48 【8.1/10】

蛋糕外型幾可愛,係一粒咖啡豆😜慕斯幾細滑,咖啡濃度啱啱好。
咖啡慕斯蛋糕

給白色聖誕的咖啡 ☕️ $52【8/10】

佢嘅咖啡味唔係好濃,入口順滑,對於唔係好鍾意飲咖啡嘅小編黎講啱啱好。咖啡表面有白朱古力同埋玉桂,打卡一流✨

Matcha Latte $42 【8.2/10】

坊間好多matcha latte都係大伏,但係呢杯比到小小驚喜🤩 雖然抹茶粉唔係小編最鍾意嘅味道,而且奶味比較突出,但係飲落去出奇地好味,balance得幾好。
Matcha Latte

青口煙肉意粉
咖啡慕斯蛋糕
Matcha Latte
2022-01-13 31 瀏覽
Delicious pancakes and like the variety of drinks! The tofu pudding coffee and fruit pancake were good and can come as a set. The tofu was silky and smooth and matched the coffee. Pancake was fluffy and great, although I still prefer Flipper’s pancakes. They have many other flavours and french toast too.Pet friendly at the outside tables and easy to get a table. Service was good too. Next time will try their salty foods like pasta. Open late which is good as not many cafes open during dinner tim

Next time will try their salty foods like pasta. Open late which is good as not many cafes open during dinner time.
2022-01-13 32 瀏覽
PHI Coffee & Pancake受節日氣氛影響,呢排特別鍾意食甜嘢,今日同朋友敘舊,專登揾間主打甜食嘅餐廳!先嚟一碟青口煙肉意粉($88)打底。呢個價錢有六隻青口同肥大蜆肉,抵食!意粉彈牙,有煙肉提升鹹鮮味道。主角係人氣甜品宇治抹茶紅豆梳乎厘($112),佢充滿空氣感,入口柔軟兼且有蛋香。連忌廉抹茶醬食,非常香滑;如果點啲旁邊嘅宇治抹茶粉,變咗滿口茶鮮,各有特色!伴碟有小丸子同抹茶啫喱,豐富到不得了⋯⋯食甜品要跟杯靚咖啡!跟主食追加,只係$28,抵!忌廉特濃咖啡又香又滑,配梳乎厘食,好enjoy! 朋友嗰杯鮮奶咖啡,大大杯,拉花靚!士多啤梨慕絲蛋糕($48)個賣相靚到不得了!士多啤梨形狀、顏色、外觀,都好神似!我哋欣賞咗一輪,先至捨得食。 味道甜甜酸酸,慕絲柔軟濕潤。打完卡再食埋呢個甜品,絕對物有所值!地址:中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖
PHI Coffee & Pancake

先嚟一碟青口煙肉意粉($88)打底。

主角係人氣甜品宇治抹茶紅豆梳乎厘($112),

士多啤梨慕絲蛋糕($48)

地址:中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖
2022-01-12 50 瀏覽
難得放平日黎中環搵朋友食lunch,佢大力推介呢間既梳乎厘pancake!!!辣蕃茄蟹肉扁意粉|唔食得辣店員好好咁幫我走左辣🙏🏻大量蟹肉鋪喺面層😍意粉有咬口,蕃茄醬汁係我鍾意既偏甜味道🥰宇治抹茶紅豆梳乎厘|十分之打卡able🤩有三大舊,放耐左都唔會塌,入口即溶,好香蛋味👍🏻👍🏻👍🏻配料都好出色,蕨餅煙韌有抹茶味,鍾意佢有埋綠茶crumble😋北海道雙層芝士蛋糕|芝士味香濃,質感輕盈,甜度適中👍🏻提拉米蘇咖啡|上層係厚厚既mascarpone cheese,再滲上咖啡粉,令咖啡味更濃,底下係espresso,建議攪勻飲,可以中和番咖啡既苦味同甜度。潮州單叢|其實係烏龍茶黎,茶味清香,唔會太濃,又可以消滯,岩哂食完咁多甜品後飲番杯🤣絕對值得再黎😋😋😋

辣蕃茄蟹肉扁意粉|

宇治抹茶紅豆梳乎厘|

北海道雙層芝士蛋糕|

芝士味香濃,質感輕盈,甜度適中👍🏻

提拉米蘇咖啡|

潮州單叢|

絕對值得再黎😋😋😋
  • 辣蕃茄蟹肉扁意粉
  • 宇治抹茶紅豆梳乎厘
2022-01-12 24 瀏覽
中環最近真係愈嚟愈多打卡好地方呢間就以花配以木系色調為主,位置都幾多。平日去坐陣食個tea都幾舒服。啱啱聖誕節仲有聖誕主題嘅食物同飲品!.今次我就試左個Tiramisu Souffle, 梳乎厘係屬於個種日系空氣感。一食落去好綿,但係蛋味會相對較出。而側邊就有Tiramisu。店員話如果唔係繁忙時間仲可以寫埋Happy Birthday .主食揀咗個辣蕃茄蟹肉扁意粉,落單嘅時候店員再三提醒我地會幾辣下🤣雖然係食得辣之人,但都真係幾辣下🤭🤭
中環最近真係愈嚟愈多打卡好地方

2021-12-16
15 分鐘 (堂食)
2022-01-12 24 瀏覽
🍰.美食上線嚕🍽之前我曾介紹過美孚及屯門店(很高質😙最近知道品牌登陸港島區👣我當然不能錯過!咖啡店走日式田園系文青路線🌿中環店空間感十足 私隱度高☁座位舒適且服務都令我很滿意🐻食物和飲品的質素也超水準的🍝愛甜的我當然要試一下⏩皇牌宇治抹茶紅豆梳乎厘🍵當天朋友生日👑所以職員很用心地免費幫我們在碟旁寫上了HAPPY BIRTHDAY❕忍不住相機食先(😜梳乎厘香滑軟熟滿滿的空氣感☁濃郁的蛋奶香抹茶味很突出💚各位跟我一樣也是抹茶粉絲的話就必點這個甜品嚕🍨輕食咸點也相當出色的說🌮黃金蛋沙拉三明治是我的最愛🍳香脆多士配上流心蛋和蛋沙拉裡面還有炒蛋和火箭菜🌱不敗的至強組合👑
🍰
美食上線嚕🍽
之前我曾介紹過美孚及屯門店(很高質😙
最近知道品牌登陸港島區👣
我當然不能錯過!
咖啡店走日式田園系文青路線🌿
香脆多士配上流心蛋和蛋沙拉
裡面還有炒蛋和火箭菜🌱
不敗的至強組合👑

2022-01-12 1232 瀏覽
PHI 一直都想試好耐,今個星期日特登約朋友出中環一嚐😋😋餐廳環境舒適,好多打卡位🥰🥰仲要勁多花花植物,見到都心心眼,岩晒我😍😍🎈Terimisu souffle 提拉米蘇梳乎厘 $118第一樣同大家介紹既當然係我最想食既梳乎厘Pancake 🥰🥰口味揀左Terimisu,超足料,空氣感岩岩好,又唔會得陣風👍🏻👍🏻下次想試埋綠茶 😋😋🎈Carbonara 卡邦尼煙肉意粉 $72呢個Carbonara料多,賣相又靚,味道夠濃,而且價錢非常合理,CP值好高👍🏻🎈Apple Mousse Cake 蘋果慕斯蛋糕 $48本來想食士多啤梨慕斯蛋糕,可惜已經賣晒🥲最後揀左試蘋果慕斯蛋糕又幾有驚喜,內層有果肉,食落都fresh👍🏻🎈Santa Claus Soda 聖誕老人的梳打 $42就係車厘子梳打,出面真係比較少見,不過略嫌唔夠車厘子味🙊🎈Rose Latte 玫瑰鮮奶咖啡 $42呢杯Rose Latte我就好滿意啦,甜度適中又有玫瑰清香,賣相一層層仲好靚添🥰🥰

🎈Carbonara 卡邦尼煙肉意粉 $72

🎈Apple Mousse Cake 蘋果慕斯蛋糕 $48

🎈Santa Claus Soda 聖誕老人的梳打 $42
就係車厘子梳打,出面真係比較少見,不過略嫌唔夠車厘子味🙊

🎈Rose Latte 玫瑰鮮奶咖啡 $42
2022-01-09
  • 提拉米蘇梳乎厘
  • 玫瑰鮮奶咖啡
  • 卡邦尼煙肉意粉
2022-01-12 27 瀏覽
13%淡雪士多啤梨朱古力梳乎厘🍓淡雪真係又清又甜好好好味😋疏乎厘蛋味濃口感好好入口即溶配埋忌廉同朱古力醬,正到不得之了(必食)焦糖芝士餅:忌廉芝士好滑好濃,一層芝士一層餅碎唔太甜.正👍🏻提拉米蘇咖啡☕️唔只賣相吸引,飲落都好好飲😋面層滿滿忌廉食一啖,底層黑咖啡飲一啖,撈勻再飲有三種飲法👍🏻抹茶鮮奶🍵抹茶味比一般濃,所以特別好飲。青口煙肉意粉:青口加埋蜆好豐富,醬汁煮得好好加左煙肉特別香。

抹茶鮮奶🍵抹茶味比一般濃,所以特別好飲。

2022-01-11
午餐
2022-01-11 20 瀏覽
首先叫了主菜辣蕃茄蟹肉扁意粉($88),賣相超吸引!食落啖啖蟹肉,蕃茄汁夠濃,意粉彈牙!朋友點了凍伯爵茶鮮奶咖啡($42), 伯爵茶味突出香濃,不會太甜膩,如果再大杯d就好了!適逢聖誕節,試了限定的給白色聖誕的咖啡($52), 甜甜的白朱古力加上玉桂香味,同咖啡十分match,飲完覺得好幸福!還叫了士多啤梨慕絲蛋糕($48), 造型吸引,食落唔太甜,淡淡士多啤梨味好清新。最後還點了白色聖誕車厘子梳乎厘($122),配上crumble脆脆,pancake有空氣感,配上車厘,口感十足,份量也很大!

• 辣蕃茄蟹肉扁意粉
  • 白色聖誕車厘子疏乎厘
中環新開既打卡Cafeᴘʜɪ ᴄᴏғғᴇᴇ & ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ被cafe既環境深深吸引左Cafe門口超級IGable📸裡面空間好大而色調和諧用大量乾花配搭木系傢俬🌾🌷營造出打卡極佳既環境💃🏻♡ 辣蕃茄蟹肉扁意粉($88)蟹肉份量好多每口意粉都食到蟹肉🦀而蕃茄醬偏辣一點點🌶但酸酸辣辣 · 非常惹味♡ 提拉米蘇梳乎厘($118)Pancake 擺盤超級吸引🥰3大件超fluffy 既pancake🥞中間配搭邪惡忌廉同旁邊仲有份Tiramisu Pancake 蛋味濃郁🥞鬆軟度剛剛好 而Tiramisu 咖啡味調配剛剛好手指餅唔會過淋配搭忌廉芝士醬🍰tiramisu一啲都唔失色絕對係一份甜點 · 滿足你兩個願望💕♡ 咖啡慕絲蛋糕($48)咖啡味幾濃郁☕️中間有咖啡凍而底層有巧克力🍫脆脆餅乾口感夠哂豐富♡ 給白色聖誕的咖啡($32)雖然已經過左聖誕🎄但看到聖誕特調還是忍不住會order咖啡好可愛 · 秋意濃濃既感覺🍂🍁口感好細滑 · 肉桂味幾突出♡ 聖誕老人的梳打 ($32)車厘子配梳打口感清爽 🧊· 甜度岩岩好店員服務態度好好會主動提醒意粉比較辣而且水杯長期會倒滿水單係呢點已經大大加分💯
中環新開既打卡Cafe
ᴘʜɪ ᴄᴏғғᴇᴇ & ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ
被cafe既環境深深吸引左

Cafe門口超級IGable📸
裡面空間好大而色調和諧
用大量乾花配搭木系傢俬🌾🌷
營造出打卡極佳既環境💃🏻

♡ 辣蕃茄蟹肉扁意粉($88)
蟹肉份量好多
每口意粉都食到蟹肉🦀
而蕃茄醬偏辣一點點🌶
但酸酸辣辣 · 非常惹味
辣蕃茄蟹肉扁意粉

♡ 提拉米蘇梳乎厘($118)
Pancake 擺盤超級吸引🥰
配搭忌廉芝士醬🍰
tiramisu一啲都唔失色
絕對係一份甜點 · 滿足你兩個願望💕
提拉米蘇梳乎厘

♡ 咖啡慕絲蛋糕($48)
咖啡味幾濃郁☕️
中間有咖啡凍
而底層有巧克力🍫脆脆餅乾
口感夠哂豐富
咖啡慕絲蛋糕

♡ 給白色聖誕的咖啡($32)
雖然已經過左聖誕🎄
但看到聖誕特調還是忍不住會order
咖啡好可愛 · 秋意濃濃既感覺🍂🍁
口感好細滑 · 肉桂味幾突出
給白色聖誕的咖啡

♡ 聖誕老人的梳打 ($32)
車厘子配梳打

咖啡慕絲蛋糕
聖誕老人梳打
  • 聖誕老人的梳打
2022-01-09 24 瀏覽
前兩日同朋友去開中環一齊揀聖誕禮物,我地見到有間新開嘅餐廳,裝修好似好靚咁,就入去一齊食lunch。宇治抹茶紅豆梳乎厘$112餐牌嘅第一頁就係唔同款式嘅梳乎厘,於是我地就即刻比啲梳乎厘吸引左。梳乎厘有三件厚厚嘅,食落空氣感好重,好鬆軟。抹茶醬有兩款,一款茶味濃啲,一款creamy啲,再配埋白玉同紅豆,唔會好甜但好味。辣蕃茄蟹肉扁意粉$88估唔到食落都幾辣,幾惹味。扁意粉軟硬適中,蟹肉份量都唔少,$88幾抵食。"WHITE CHRISTMAS” COFFEE $52給白色聖誕的咖啡又到左聖誕節,見到有杯聖誕主題嘅咖啡,當然要叫黎試下。叫左少甜之後呢杯咖啡冇我想像中咁甜,幾好,主要嘅甜味黎自咖啡表面一片片會溶嘅白朱古力。呢杯咖啡仲有啲肉桂香,真係好有聖誕嘅感覺。福鼎白茶$38朋友叫左福鼎白茶,有一大壺,都幾抵飲。北海道芝士蛋糕$48芝士味好香濃,食落creamy,唔太甜,好味。

宇治抹茶紅豆梳乎厘$112

辣蕃茄蟹肉扁意粉$88

"WHITE CHRISTMAS” COFFEE $52

福鼎白茶$38
朋友叫左福鼎白茶,有一大壺,都幾抵飲。

北海道芝士蛋糕$48
芝士味好香濃,食落creamy,唔太甜,好味。
雖然呢間係連鎖店,想順便打埋卡影下靚相,建議到中環新店~大地色系乾花加持,簡潔明亮店面,食物單價唔貴、打卡又幾好味嘅食物,無唔過黎造訪嘅理由!主打梳乎厘班戟,總共有6款口味70%純黑生朱古力梳乎厘3大塊,外皮帶點煙韌有蛋香,入口鬆軟有空氣感,朱古力口味忌廉順滑,另附上朱古力漿淋soufflé 面!生朱古力在口中慢慢溶化,感覺好滿足!橙慕絲蛋糕$48可愛QQ橙嘅外型,中間慕絲好soft,橙果醬夾心好fresh!玫瑰鮮奶咖啡 $42灑上玫瑰花瓣添香氣,飲落順滑!聖誕老人的梳打 $42車厘子口味嘅梳打,味道天然唔太甜!卡邦尼煙肉意粉 $72主食份量有點少,但味道同配料都好足夠,有埋溫泉蛋更creamy
雖然呢間係連鎖店,想順便打埋卡影下靚相,建議到中環新店~

主打梳乎厘班戟,總共有6款口味

70%純黑生朱古力梳乎厘

橙慕絲蛋糕

玫瑰鮮奶咖啡
灑上玫瑰花瓣添香氣,飲落順滑!

聖誕老人的梳打
車厘子口味嘅梳打,味道天然唔太甜!

卡邦尼煙肉意粉

2021-12-22