餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-09-23 93 瀏覽
Happy Friday 同同事食好西, 知道中環士丹利街開左間主打Coffee & Pancake 甜品嘅餐廳, 每次見到都大排長龍, 今日早少少出發就有位了, 過多5分鐘已座無虛席。是日午餐芝士牛肉三文冶配煎蛋雜菌大蝦燉飯士多啤梨梳打豆花咖啡士多啤梨梳乎厘芝士牛肉三文冶配煎蛋, 三文冶有三層配上上層一隻大大燶邊雞蛋,賣相一流。 芝士好香濃, 配上香口碎牛肉, 呢個三文冶真心好食。 雜菌大蝦燉飯, 好香濃忌薕味, 大蝦大隻夠彈牙, 雜菌超多, 菇味又香又爽口。士多啤梨梳打, 清甜順口, 大熱天時佳品。豆花咖啡, 冰凍豆花配上鮮奶, 再加入熱辣辣嘅咖啡,就係呢杯豆花咖啡嘅精要。 豆花好滑, 豆味香濃, 配上濃郁嘅咖啡, 心情即刻放鬆哂。士多啤梨梳乎厘, 超級吸睛嘅甜品, 連唔好食甜品嘅我都覺得好食。 三件超靚好食嘅梳乎厘, 加上大量香甜士多啤梨, 無得輸。 打卡必定之選。

是日午餐
芝士牛肉三文冶配煎蛋
雜菌大蝦燉飯
士多啤梨梳打
豆花咖啡
士多啤梨梳乎厘

士多啤梨梳打, 清甜順口, 大熱天時佳品。

Cafe 走小清新日系文青路線,主打ig-able輕食和咖啡,連本menu 都好精緻🥰.🥞皇牌梳乎厘班戟採用日本直送新紀元雞蛋製作🥚,蛋味極濃,口感鬆軟空氣感十足,超水準之作.除咗皇牌班戟,亦有意粉、輕食、咖啡選擇,適合簡單吃一個輕鬆的午餐,過一個休閑小確幸既週未***⭐️宇治抹茶紅豆梳乎厘 Matcha Red Bean Souffle⭐️辣蕃茄蟹肉扁意粉 Crab Meat Fettuccine with spicy tomato sauce***💰預算: 人均約HK$120
***
***
💰預算: 人均約HK$120

辣蕃茄蟹肉扁意粉
2022-09-22 50 瀏覽
住新界嘅我平時較少出港島 今次朋友就戴左我去中環嘅PHI Coffee&Pancake 度食dinner一入到去就比餐廳嘅裝潢吸引住 整體設計以木質同花系為主 隨意搵嗰地方都可以影到靚相 啱曬鍾意搵靚靚cafe打卡嘅朋友仔 而且cafe環境都好寬敞舒適 可以好舒服咁食嘢 餐廳嘅menu嘅design都好精緻🍄牛肝菌汁忌廉意粉 $89意粉嘅質感好濃厚 忌廉味好濃郁 大啖食落去真係勁滿足~🍞雜莓法式吐司 $88吐司整到好香口 唔會過分軟爛 加上藍莓同士多啤梨嘅配搭令擺盤錦上添花 亦到減少左油膩感 擺盤又靚又好食 黎到一定要試下!🥞宇治抹茶紅豆梳乎厘 $112抹茶控必定要試!梳乎厘口感綿密香口 加埋抹茶醬同紅豆簡直絕配 抹茶味適中 唔會過分甜或者苦澀 團子同羊羹伴碟令口感層次增加 整體份量都好夠兩個人share食~☕️玫瑰彩色鮮奶咖啡 $48拉花賣相十分之吸引 咖啡味香濃 亦都飲到陣陣嘅玫瑰香

🍄牛肝菌汁忌廉意粉 $89
意粉嘅質感好濃厚 忌廉味好濃郁 大啖食落去真係勁滿足~

🍞雜莓法式吐司 $88

🥞宇治抹茶紅豆梳乎厘 $112

☕️玫瑰彩色鮮奶咖啡 $48
拉花賣相十分之吸引 咖啡味香濃 亦都飲到陣陣嘅玫瑰香
2022-08-19
  • 宇治抹茶紅豆梳乎厘
2022-09-21 74 瀏覽
二訪呢間cafe,只因女仔都愛食甜品🥰兩個大食妹,叫左一個pasta但就叫咗兩個甜品😂 意粉質感好煙靭,配牛油果都好夾。有少少鹹嘢打底之後,就到甜品呢個重頭戲😍 焦糖香蕉榛子吐司🍞外脆內軟🍦好好食😋梳乎厘係餐廳signature, 上次試過海鹽焦糖梳乎厘,今次是綠茶紅豆,口感軟綿綿,彈下彈下,好可愛🍮꧁☬小編食左咩☬꧂✅青醬牛油果意粉✅宇治抹茶紅豆疏乎厘✅焦糖香蕉榛子吐司🍞✅竹炭咖啡✅士多啤梨梳打(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥
二訪呢間cafe,只因女仔都愛食甜品🥰

焦糖香蕉榛子吐司🍞外脆內軟🍦好好食😋

✅竹炭咖啡
✅士多啤梨梳打

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥
2022-09-20 103 瀏覽
PHI Coffee & Pancake。大糖嶺白桃梳乎厘 $155。辣蕃茄蟹肉扁意粉 $92。雲南鎮江紅茶加風乾檸檬片 $42。Con Panna $32呢間嘢都開咗大半年之前成日排長龍,今次盡量避開早啲12:15去到環境真係幾靚幾igable,門口位置好多打卡位入面環境寬敞,有好多乾花做背景但都第一次見到一間鋪可以唔夠人到咁明明入面有吉位,但無人手去帶位因為咁,突然間出面排哂長龍不停見到佢哋做錯嘢,全場人都呆哂落錯單、去錯枱、無人上菜、無人整嘢飲我杯咖啡食完哂再催先到,都成40分鐘😥漏單、隔離枱幾個女仔仲慘食完3個pastas個梳乎厘都未到佢哋趕返工被迫要cancel最後連埋單都等唔到有staffs要行出去自己埋單 (BTW 我哋都要自己出去)食物方面其實整得好食梳乎厘厚厚三大片,做到空氣嘅質感口感夠fluffy,好軟綿,食完有飽肚感白桃都俾得真心多,應該有原個桃份量辣蕃茄蟹肉扁意粉微辣多汁好開胃蟹肉份量都算多,幾好食其實呢度嘢食係ok,但以上種種真係搞唔掂未有改善又咁趕客,暫時唔會再幫襯🫢
PHI Coffee & Pancake

。大糖嶺白桃梳乎厘 $155
。辣蕃茄蟹肉扁意粉 $92
。雲南鎮江紅茶加風乾檸檬片 $42
。Con Panna $32

呢間嘢都開咗大半年
之前成日排長龍,今次盡量避開早啲12:15去到
環境真係幾靚幾igable,門口位置好多打卡位
入面環境寬敞,有好多乾花做背景
但都第一次見到一間鋪可以唔夠人到咁
明明入面有吉位,但無人手去帶位
因為咁,突然間出面排哂長龍
不停見到佢哋做錯嘢,全場人都呆哂
落錯單、去錯枱、無人上菜、無人整嘢飲
我杯咖啡食完哂再催先到,都成40分鐘😥
漏單、隔離枱幾個女仔仲慘
食完3個pastas個梳乎厘都未到
佢哋趕返工被迫要cancel
最後連埋單都等唔到有staffs
要行出去自己埋單 (BTW 我哋都要自己出去)

食物方面其實整得好食
梳乎厘厚厚三大片,做到空氣嘅質感
口感夠fluffy,好軟綿,食完有飽肚感
白桃都俾得真心多,應該有原個桃份量
辣蕃茄蟹肉扁意粉微辣多汁好開胃
蟹肉份量都算多,幾好食

其實呢度嘢食係ok,但以上種種真係搞唔掂
未有改善又咁趕客,暫時唔會再幫襯🫢
午餐
2022-09-19 83 瀏覽
Ig見過好幾次廣告,知道呢間主打soufflé pancake,心動不如行動,趁住平日得閒去咗食晏.餐廳好大間,不過樓底相對矮,環境會有啲嘈.食物選擇亦都比想像中多,除咗幾款pancake之外仲有唔少鹹點選擇, Pasta都有5-6款.而且仲有唔少特色咖啡.一坐低食咗卡邦尼意粉同辣蕃茄蟹肉意粉(唔記得影相)就覺得好驚艷!!不論醬汁味道定係意粉口感都掌握得好好,難得嘅係蟹肉仲保留到鮮甜. 之後就食咗兩款pancake: lotus焦糖同埋朱古力.兩款甜品味道好一般,最主要原因都係唔太滿意souffle pancake嘅口感. 粉漿麵粉比例好高,成舊嘢好實淨,冇咗梳乎厘嗰種空氣感.對主打就幾失望

餐廳好大間,不過樓底相對矮,環境會有啲嘈.

一坐低食咗卡邦尼意粉同辣蕃茄蟹肉意粉(唔記得影相
)就覺得好驚艷!!
對主打就幾失望

卡邦尼意粉
Lotus焦糖pancake
牛油果羅勒青醬意粉
牛肝菌忌廉意粉
竹炭咖啡
xGodiva朱古力酒咖啡
15 分鐘 (堂食)
午餐
xGodiva朱古力酒咖啡
  • 辣蕃茄蟹肉扁意粉
  • 傳統卡邦尼意粉
2022-09-17 70 瀏覽
PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈) (中環)今日又同朋友嚟phi打卡食正野❤️呢到野食水準真係好好,環境靚到不得了!一定要嚟試試🥰閃電赤肉蜜瓜梳乎里🍈🥞 $145呢到嘅梳孚里係必叫😍賣相靚之餘仲要好好食😋份量十足,蜜瓜新鮮,梳孚里口感鬆軟,食完好滿足😚牛油果火腿牛角包🥑🥐 $85好大份超好食,牛油果熟度剛好,牛角包好香脆,火腿鹹味同牛油果好夾😝慢煮雞胸露荀番茄燴飯🍛$125蕃茄味好濃,同時又唔會太酸,好開胃😋雞胸係慢煮嘅關係,所以唔會柴,而且好有雞肉味🥰加埋露荀令到成個菜嘅層次再提升左,推薦大家試下❤️暖玫瑰泡沫鮮奶🥛$42外表又係好靚,玫瑰花瓣放左係表面做點綴😍鮮奶濃郁,玫瑰味重,必飲!士多啤梨梳打🍹$48原粒士多啤梨係上面,賣相又係100分🥰呢杯梳打唔會太甜或者太酸,啱啱好❤️地址:中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5

閃電赤肉蜜瓜梳乎里🍈🥞 $145

味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2022-09-17 56 瀏覽
中環步伐太急促想搵個地方同朋友坐低過一個輕鬆friday night 係石板街附近有間西餐廳裝修好波希米亞風而且地方都算大我地女仔雀仔胃只係叫左一個main dish但不可缺少係甜品,一人一份首先我哋叫左個all day breakfast不馬虎既all day breakfast麵包焗得香脆但又好軟熟上面仲有塊焗到半溶既芝士而且餐廳好細心切開左一半方便食而且我哋可以share個煎蛋睇見都心情好來到重點甜品分別叫左個焦糖香蕉榛子吐司見到個甜品心情也變得好了焦糖焊到香蕉外脆内軟而且吐司係充滿玉桂味超好味吐司都好多雜莓,完全冇罪疚感然後士多啤梨梳乎厘士多啤梨充滿整個碟,而且梳乎厘伴有雪糕超滿足,梳乎厘棉棉的,好幸福最後喝一杯熱朱古力同檸檬特飲完美的friday night
中環步伐太急促

想搵個地方同朋友坐低過一個輕鬆friday night

係石板街附近有間西餐廳

裝修好波希米亞風

而且地方都算大

我地女仔雀仔胃只係叫左一個main dish

但不可缺少係甜品,一人一份

首先我哋叫左個all day breakfast

分別叫左個焦糖香蕉榛子吐司

見到個甜品心情也變得好了

焦糖焊到香蕉外脆内軟

而且吐司係充滿玉桂味超好味

吐司都好多雜莓,完全冇罪疚感

然後士多啤梨梳乎厘

士多啤梨充滿整個碟,而且梳乎厘伴有雪糕

超滿足,梳乎厘棉棉的,好幸福

最後喝一杯熱朱古力同檸檬特飲

完美的friday night
2022-09-16 63 瀏覽
中環食下晏,梗係要揾個舒服又好食嘅地方🥰可以食美食又有好味嘅甜品,尤其是梳乎厘白桃梳乎厘 🍑梳乎厘軟綿綿又creamy,手打忌廉空氣充足, 白桃份量好多又清甜,原來係來自日本山梨県 雜莓法式吐司有好多士多啤梨同藍莓,多士中夾有果醬,厚厚多士滲有蛋汁同鮮奶香味雜菌大蝦燉飯🦐兩隻大大隻蝦配意大利燉飯,好creamy 嘅燉飯又有好多雜菌,醬汁做得好加又唔膩 Tiramisu Coffee香濃Tiramisu 咖啡,咖啡香味加上Tiramisu嘅 creamy 奶香,好飲又可以食下Tiramisu 玫瑰咖啡靚靚圖案,玫瑰latte香味真係好特別又好飲

白桃梳乎厘 🍑

雜莓法式吐司

雜菌大蝦燉飯🦐

Tiramisu Coffee

玫瑰咖啡
靚靚圖案,玫瑰latte香味真係好特別又好飲

2022-09-12 75 瀏覽
一間以橙色和原木色為主題的餐廳,暖色為食物加分。餐牌的設計也很溫馨,但服務員都是肥肥的男生,沒有美女周圍坐滿年輕人,有女閨密、情侶、有孩子的家庭,好熱鬧。但如果找個寧靜喝咖啡的地方,恐怕這裡不是。也沒有窗外風景可言。建議大伙來吃喝,一些圍座設計適合大伙。點了最普通的Latte 和Double cheese beef sandwich 。但看傍桌點的咖啡和甜品都很漂亮。希望下次再試下。但這家店舖好像分店不多,找找銅鑼灣有沒有,更方便。
一間以橙色和原木色為主題的餐廳,暖色為食物加分。

餐牌的設計也很溫馨,但服務員都是肥肥的男生,沒有美女

2022-09-09 71 瀏覽
店鋪入面好多唔同花花,好靚,環境寬敞舒適,menu設計使用柔和pastel色系,有啲似雜誌設計,十分精美,比人一種好舒適嘅感覺。食物方面,叫左個雜莓法式吐司(單層$56、雙層$72),十分美味,裝飾亦都好適合用來打卡!
2022-09-03 121 瀏覽
由於用餐當日係閒日下午 所以唔需要等位職員都好好 可以比你揀心儀既位置坐 🥰一黎已經比佢既menu 吸引住 張張相都好colourful 同埋啲相都好吸引 之後叫左兩樣野食同一杯飲品 , 等待時間不多於15mins1) 士多啤梨忌廉牛角包 $72士多啤梨係甜無酸味 , 出乎意料同牛角包好夾 2) 70%純黑朱古力梳乎厘 $98以梳乎厘聞名 不負眾望 仲有餐廳不時會推出季節性既限定pancake , 不過今次就試咗朱古力先3) 彩色鮮奶玫瑰咖啡 $48 拉花好靚打卡一流 飲落去就奶味會較重小小  要自己注意, 如果怕既話記得落單前講聲阿 總括而言 我會再次到訪 , 因為我對於今次叫既呢3樣食物 / 飲品 都好滿意質素
由於用餐當日係閒日下午 所以唔需要等位
職員都好好 可以比你揀心儀既位置坐 🥰
一黎已經比佢既menu 吸引住

張張相都好colourful 同埋啲相都好吸引

之後叫左兩樣野食同一杯飲品 , 等待時間不多於15mins
1) 士多啤梨忌廉牛角包 $72

士多啤梨係甜無酸味 , 出乎意料同牛角包好夾

士多啤梨忌廉牛角包

3) 彩色鮮奶玫瑰咖啡 $48
拉花好靚
打卡一流
飲落去就奶味會較重小小

要自己注意, 如果怕既話記得落單前講聲阿
彩色鮮奶玫瑰咖啡
總括而言

質素

2022-08-12
士多啤梨忌廉牛角包
70%純黑朱古力梳乎厘
彩色鮮奶玫瑰咖啡
2022-09-03 85 瀏覽
☕️ Tofu Pudding Coffee (豆花咖啡) $52有驚喜呀😍好似食緊豆腐花咁😋好濃咖啡味!🍀🍽 Strawberry Cream Croissant (士多啤梨忌廉牛角包) $72比想像中多士多啤梨🍓但係我本身就唔係太中意忌廉😅同埋牛角包唔算香
有驚喜呀😍好似食緊豆腐花咁😋好濃咖啡味!
🍀
  • 豆花咖啡
2022-09-02 85 瀏覽
Amazing fluffy, soufflé pancakes at very reasonable prices!!! This is the third time we have been here in a month for the delicious airy pancakes! Most of the time we just couldn’t wait for the photos and dived right in!!! The place is nice and clean, not busy during tea time, means the food came fast! And staff are friendly!

Strawberry  Pancakes
Chocolate    Pancakes
Rose  coffee
Strawberry  Pancakes
Chocolate    Pancakes
Rose  coffee
2022-09-02 65 瀏覽
今個禮拜都係中上環區做野下午茶時候終於有時間試下呢間既PANCAKE朋友成日都推介一定要試個梳乎里 其實都驚一個人食唔晒唔驚甜死既我仲ORDER埋個提拉米蘇咖啡~估唔到完全唔會好甜本身好怕甜既人最後都一個人食晒梳乎里夠空氣感食落去唔會好實 蛋味重配埋啲Cream都唔會好漏岩岩好 ~~首先一黎咖啡好香好香~超濃Tiramisu味唔知以為食緊Tiramusu雪糕呀~絕對值得一試!環境整體都好舒服簡簡單單食個甜品休息下都係一個唔錯既選擇
朋友成日都推介一定要試個梳乎里
其實都驚一個人食唔晒
唔驚甜死既我仲ORDER埋個提拉米蘇咖啡~

估唔到完全唔會好甜
本身好怕甜既人最後都一個人食晒

梳乎里夠空氣感
食落去唔會好實 蛋味重
配埋啲Cream都唔會好漏
岩岩好 ~~
首先一黎咖啡好香好香~
超濃Tiramisu味
唔知以為食緊Tiramusu雪糕呀~
絕對值得一試!

環境整體都好舒服