餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-11-05 163 瀏覽
之前喺社交平台已經見到有人介紹呢一間餐廳,今次終於有機會到自己去試!!一去到門口已經擺滿左Halloween嘅佈置,好有氣氛!鹹點:-辣蕃茄蟹肉扁意粉$98醬汁非常足夠,蟹肉份量都比想像中多,唯一唔好係我唔係好食得辣,所以對我來講非常之辣,食到流晒鼻水😂😂但朋友好欣賞呢一個意粉。-南瓜大蝦燉飯$118應該係萬聖節先有得食嘅特別款式,相比起辣蕃茄意粉,呢個黎得好溫和,食完辣意粉剛剛好可以解番我嘅辣!上面兩隻蝦size好大隻!!甜點: -宇治抹茶紅豆梳乎厘$142一睇已經覺得好igable 😆除咗疏乎厘,仲配上抹茶醬、紅豆醬、缺餅、日本小丸子、抹茶餅碎、抹茶cream!!!疏乎厘入口即溶,配埋其他「配菜」一齊食好好味!飲品:朋友試咗豆花咖啡$52原來咖啡同豆腐花係咁夾㗎,而且仲送咗個蛋白脆餅,開頭我哋以為係普通脆餅,點知食落發現除咗有檸檬味之外,入邊仲有杏仁片,好有驚喜!我試咗Godiva朱古力酒咖啡 $52,呢杯係新飲品,可能我太大期望,所以我覺得冇乜特別。下次想再黎試Lotus 焦糖芝士味脆餅 !!
一去到門口已經擺滿左Halloween嘅佈置,好有氣氛!

鹹點:
-辣蕃茄蟹肉扁意粉$98

-南瓜大蝦燉飯$118
甜點:

-宇治抹茶紅豆梳乎厘$142
飲品:

朋友試咗豆花咖啡$52

下次想再黎試Lotus 焦糖芝士味脆餅 !!
2022-11-02
2022-10-19 196 瀏覽
Bookmark左好耐的cafe今日終於有機會試!估唔到早餐都可以咁igable真係好興奮!😻🍌Caramel Banana French Toast 法式多士配香蕉雜莓~一口甜一口酸的~再配脆口嘅法式多士~我覺得好好食!🥞Hazelnut Pancakes班戟的size原來係Q版勁細件的~啱晒胃口細細的我~早餐都可以咁邪惡唔怕會有罪惡感!早餐仲跟一杯咖啡或朱古力好抵吖!

Bookmark左好耐的cafe今日終於有機會試!
估唔到早餐都可以咁igable真係好興奮!😻

焦糖香蕉法式吐司

🍌Caramel Banana French Toast
法式多士配香蕉雜莓~
一口甜一口酸的~
再配脆口嘅法式多士~
我覺得好好食!

榛子熱香餅

🥞Hazelnut Pancakes
班戟的size原來係Q版勁細件的~
啱晒胃口細細的我~
早餐都可以咁邪惡唔怕會有罪惡感!

早餐仲跟一杯咖啡或朱古力好抵吖!
熱朱古力

2022-10-14
早餐
焦糖香蕉法式吐司
榛子熱香餅
2022-10-19 203 瀏覽
於OpenRice 搵中環早餐店,搵嚟依間試試。店舖門面已比人有放心的感覺,舒適,明亮。和友人叫咗兩個早餐ShareAll Day Breakfast 同香蕉朱古力法式吐司嘩,真係好有驚喜,兩樣都好好食!👍🏼👍🏼👍🏼飲品都好飲,最令人驚喜係,原來早餐包飲品,抵!👏🏼👏🏼👏🏼依餐每人一百左右相隔唔夠一個月,我哋再去食午餐。叫咗個「辣蕃茄蟹肉扁意粉」同「三文魚牛油果pancake」兩樣都好好食,唔係講笑!不過lunch飲品就另計,但價錢合理。幾日後,再同屋企人去食早餐,除咗個All Day Breakfast,另外兩樣都係第一次order。同樣都令人感覺不錯,依餐平均每人$80左右,包埋飲品,真心抵食!唔夠一個星期,再帶另一位朋友去食晚餐,因為我真係想試曬佢地嘅食物🤭🤭🤭。我哋叫咗一份Dinner Set($175加一),前菜叫咗沙律沙律質素正常主菜叫咗「經典肉醬意粉」真係又有驚喜,有半個去皮蕃茄係裡面!😱甜品叫咗「海鹽焦糖疏乎厘」都好好食,但其實一個人真係食得曬?所以我哋兩個人,只叫一份Set Dinner,另加一個我之前都試過又覺得好食嘅「三文魚牛油果pancake」兩人Share。飲

和友人叫咗兩個早餐Share

All Day Breakfast

同香蕉朱古力法式吐司

嘩,真係好有驚喜,兩樣都好好食!👍🏼👍🏼👍🏼

飲品都好飲,最令人驚喜係,原來早餐包飲品,抵!👏🏼👏🏼👏🏼

依餐每人一百左右

相隔唔夠一個月,我哋再去食午餐。
叫咗個「辣蕃茄蟹肉扁意粉」同「三文魚牛油果pancake」

兩樣都好好食,唔係講笑!
不過lunch飲品就另計,但價錢合理。

沙律質素正常

主菜叫咗「經典肉醬意粉」

真係又有驚喜,有半個去皮蕃茄係裡面!😱

甜品叫咗「海鹽焦糖疏乎厘」

都好好食,但其實一個人真係食得曬?

飲品叫咗「凍朱古力」同「雲南滇紅(紅茶)」加玫瑰

壺茶好有驚喜,有埋卡片簡介隻茶,細節位做得好好!👍🏼

大家見我個幾月幫襯四次,係唔係好Crazy?🤭🤭🤭
2022-10-05 186 瀏覽
屋企有個鍾意食pancake既mammy,就係要陪佢食曬好食既pancake🤣🤣去完中環睇戲一出就係Stanley street,原本見到陸羽茶居都想食,但眼尾見到有間pancake又比佢吸引左入去🤫(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑士多啤梨梳乎厘($136)鋪頭名有pancake既字梗係要叫一個黎試下喇,其實款款好好想試,但見呢個士多啤梨味🍓有movenpick雪糕就比佢吸引左🤣🤣🤣佢整都要啲時間,所以都要預番落完單等上菜都要15-20分鐘🤫一上枱賣相已經好吸引🥰🥰3個梳乎厘都好飽滿,有厚度,望落都知道好味🤣🤣一啖食落超重蛋香,加埋啲雪糕同士多啤梨係超夾,不過要彈一彈既係啲士多啤梨好酸,呢個扣左分😢食完見到隔離枱個抹茶紅豆好似仲正,不過就冇movenpick雪糕😂😂雜菌大蝦燉飯($118)呢個都有啲驚喜,一上枱就比2隻大蝦吸引左,係真係大蝦黎,唔係普通蝦🤫剝完殼啲蝦肉都仲係勁大舊,係要搵手剝殼有啲呢hea,不過佢都有比濕紙巾,所以可以放心剝🤣🤣🤣🤣燉飯軟硬同調味都適中,份量都比起意粉多,好似抵食啲🤫🤫牛肝菌汁忌廉意粉($89)又係菌汁,因為係香港食親cafe呢啲菜式係最常

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
士多啤梨梳乎厘($136)

士多啤梨梳乎厘pancake

雜菌大蝦燉飯($118)
雜菌大蝦燉飯

牛肝菌汁忌廉意粉($89)
又係菌汁,因為係香港食親cafe呢啲菜式係最常出現,亦都係最安全,唔會中伏🤣🤣上枱第一眼覺得份量有啲少既,不過撩鬆佢其實都算正常份量既😛呢個味道不過不失,都有好多牛肝菌粒粒,不會中伏既選擇😎👋
牛肝菌忌廉意粉

Flat White/Mocha($38)
呢間既野飲就真係普普通通🙈Flat White上枱冇拉花,Mocha愈飲愈苦😂😂寧願慳番啲錢叫多個pancake仲好🤫

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
佢既價錢同一般Cafe都唔差好遠,但我覺得以係中環呢個地段黎講都算係可接受既🤫

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
位置Stanley Street既內街入面,係咁岩英皇戲院睇完戲一行出去條街就係Stanley street,都真係誤打誤撞經過,因為平時真係好少過海😂😂本身其實係諗住經過開美孚就食美孚個間😛😛

環境/服務:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
裝修係行少女風,咁岩halloween門口都有好靚既裝飾,勁多人行過唔食都會影
下相😂😂不過佢都幾搞笑係冇reception,所以都係行入去搵個人問下有冇位,個日星期日中午去到都算幾多位,唔使等食都好開心🤣入邊吧位置都好闊落,枱同枱之間都好遠,係香港餐廳黎講算係幾有privacy🙈🙈

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
Pancake黎講我覺得算係幾好食🥰🥰主菜就正常喇,但野飲就真係麻麻🙈🙈如果經過開又冇人等位,可以入去試下佢既pancake,同埋順便可以影下相打下卡🥳🥳
士多啤梨梳乎厘pancake
牛肝菌忌廉意粉
2022-10-05 144 瀏覽
Lunch hour 想食甜嘅所以嚟咗呢間叫左All Day Breakfast 有煙三文魚牛油果煙肉腸太陽蛋茄汁豆蕃茄仔煙三文魚 正常三文魚 牛油果🥑 夠熟 岩岩好 好好味蕃茄仔 鮮甜 冇草青味煙肉腸太陽蛋茄汁豆 都係正常 冇咩特別成個餐都好味 食得好飽😋不過食甜品係有第二個胃叫左個梳乎厘即叫即做所以要等 不過等都係值得疏乎厘好好味 夠堅挺 唔會軟晒塌咗落去加埋焦糖脆脆 一軟一脆好好味咬落疏乎厘又唔會太甜 口感又正重點推介果然冇令人失望
Lunch hour 想食甜嘅

重點推介
果然冇令人失望
  • 全日早餐
2022-10-04 178 瀏覽
踏入十月份,中環蘭桂芳附近的餐廳已經有萬聖節🎃氣氛,依間餐廳門口嘅萬聖節佈置得幾靚,坐出面食嘢影相📸️都不錯,餐廳內的裝修佈置同出面又另一個風格,一次過可以影兩個唔同feel😂,其實之前都食過美孚果間,食物同賣相係ok嘅,佢個梳乎厘班戟係做得幾好的,宇治抹茶紅豆梳乎厘班戟有三粒三色糯米小丸子🍡,我覺得硬咗啲,唔夠Q彈,服務方面一般啦,咁嘅地段咁嘅價錢可以好啲.#中環#西式#pancakes#lunch#午餐#抹茶#matcha#alldaybreakfast#halloween#南瓜#🎃#かぼちゃ#パンケーキ#ハロウィン#甜品#dessert
  • 宇治抹茶紅豆梳乎厘
咁啱出省又遇著趕時間,未食嘢之際偶遇呢間花花cafe,唸都唔唸就行咗入去~~🌸雖然係weekend晏晝點幾兩點嘅時間,但都未full house~Menu有海量嘅選擇📋🤣又有pasta, All day breakfast, sandwich, soufflé揀,掙扎咗好耐都係決定食soufflé😋. ▪️Lotus海鹽焦糖梳乎厘 $128 • 8/10份量比我想像中多好多,適合2人share~賣相好吸引!!忍唔住影咗一輪相先開始品嚐🤣梳乎厘嘅空氣感好重🤩 外鬆內軟,食落有軟綿綿嘅口感🤤非常濃郁嘅蛋香味~~ 一啖接一啖,食到停唔到😋焦糖醬偏甜,但係可接受的🫶🏼雪糕、撈埋啲biscoff餅碎簡直係滿分💯呢個combination可以balance下啲甜味,不錯不錯👏🏼一個人食真係好飽,要捧住個肚走🤰🏻.▪️伯爵茶鮮奶咖啡 $42 • 7/10伯爵茶味好突出,唔會比咖啡味蓋過,有驚喜😎✨
咁啱出省又遇著趕時間,未食嘢之際偶遇呢間花花cafe,
唸都唔唸就行咗入去~~🌸
Menu有海量嘅選擇📋🤣
掙扎咗好耐都係決定食soufflé😋

▪️Lotus海鹽焦糖梳乎厘 $128 • 8/10
份量比我想像中多好多,適合2人share~
賣相好吸引!!忍唔住影咗一輪相先開始品嚐🤣
梳乎厘嘅空氣感好重🤩 外鬆內軟,食落有軟綿綿嘅口感🤤
非常濃郁嘅蛋香味~~ 一啖接一啖,食到停唔到😋
焦糖醬偏甜,但係可接受的🫶🏼
雪糕、撈埋啲biscoff餅碎簡直係滿分💯
一個人食真係好飽,要捧住個肚走🤰🏻

▪️伯爵茶鮮奶咖啡 $42 • 7/10
伯爵茶味好突出,唔會比咖啡味蓋過,有驚喜😎✨
1K
2022-09-30 168 瀏覽
今次同朋友黎到 PHI Coffee & Pancake 食下午茶~~佢地既招牌梳乎厘好受歡迎,一定要黎試試😍😍🥞閃電赤肉蜜瓜梳乎厘 $145✨賣相好靚!梳乎厘空氣感十足,口感輕盈🤤🤤蜜瓜肉🍈新鮮爽甜,仲好多汁!!配埋忌廉、雲呢拿雪糕一齊食好好味,推介👍🏻👍🏻🥘慢煮雞胸露荀番茄燴飯 $125✨蕃茄醬味道酸酸甜甜,好開胃~~雞胸肉肉質嫩滑,露荀好爽脆!燴飯索滿醬汁,而且口感彈牙,唔錯❤️❤️🥪雜莓法式吐司 $88✨吐司外層酥脆,內裡軟綿~入口重奶香同蛋香🥚,味道層次豐富!!配埋雜莓🫐一齊食好fresh,甜而不膩😋😋☕️黑糖鮮奶咖啡 $42✨黑糖味道香甜,比一般latte更重咖啡香~~-🥃Godiva朱古力酒咖啡 $52✨入口順滑,酒香同咖啡味道平衡得好好👍🏻👍🏻
佢地既招牌梳乎厘好受歡迎,一定要黎試試😍😍

🥞閃電赤肉蜜瓜梳乎厘 $145✨
賣相好靚!梳乎厘空氣感十足,口感輕盈🤤🤤
蜜瓜肉🍈新鮮爽甜,仲好多汁!!
配埋忌廉、雲呢拿雪糕一齊食好好味,推介👍🏻👍🏻

🥘慢煮雞胸露荀番茄燴飯 $125✨
蕃茄醬味道酸酸甜甜,好開胃~~

🥪雜莓法式吐司 $88✨
配埋雜莓🫐一齊食好fresh,甜而不膩😋😋

☕️黑糖鮮奶咖啡 $42✨
黑糖味道香甜,比一般latte更重咖啡香~~
🥃Godiva朱古力酒咖啡 $52✨
入口順滑,酒香同咖啡味道平衡得好好👍🏻👍🏻
2022-09-30 109 瀏覽
中環開左間粉紅café💕環境好寬敞打卡位都好多📸因為餐廳好大中環放lunch時間都唔洗book位就入到去🤩.🌟辣番茄蟹肉意粉 $92番茄醬好濃🍅甚至有少少鹹🙈意粉煮到仲好有咬口🍝而且好掛汁所以食完就好口渴😂蟹肉都幾多🦀每啖都食到整體份量有d細.呢到仲出名pancake 不過今次太趕時間就冇試喇下次去都想試下🥰.📍PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈) 中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖
中環開左間粉紅café💕

整體份量有d細
呢到仲出名pancake
不過今次太趕時間就冇試喇
下次去都想試下🥰
📍PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖
  • 辣蕃茄蟹肉扁意粉
2022-09-29 4016 瀏覽
༺ PHI Coffee & Pancake ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ PHI Coffee & Pancake𖠚ᐝ 雜菌大蝦燉飯($118) 𖠚ᐝ 士多啤梨忌廉牛角包($92)𖠚ᐝ PHI x Godiva朱古力梳乎厘($128)𖠚ᐝ 豆花咖啡($52)𖠚ᐝ 抹茶鮮奶($42)ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 雜菌大蝦燉飯($118) 燉飯好creamy, 食到有忌廉~影完相都喺熱辣辣🥰黑松露味都好濃郁,超正!仲有好多雜菌,食到有兩款菇,但大啡菇有少少硬~大蝦都好大隻,加埋燉飯一齊食好正🥳➳ 士多啤梨忌廉牛角包($92)超多士多啤梨嘅數量,有十幾片,仲會有少少士多啤梨醬,醬汁偏甜~士多啤梨都好fresh🍓牛角包好香麵包味又鬆脆,唔會好油膩🥐加埋士多啤梨好正🤤不過覺得忌廉嘅份量有啲多,其實唔使好多都好夠味😋➳ PHI x Godiva朱古力梳乎厘($128)梳乎厘好正,但比想像中實~望落喺再鬆軟啲,蛋香味都唔強🥹朱古力cream偏甜,同埋有Movenpick 雪糕🥰仲會跟埋
༺ PHI Coffee & Pancake ༻
➳ PHI Coffee & Pancake
𖠚ᐝ 雜菌大蝦燉飯($118)
𖠚ᐝ 士多啤梨忌廉牛角包($92)
𖠚ᐝ PHI x Godiva朱古力梳乎厘($128)
𖠚ᐝ 豆花咖啡($52)
𖠚ᐝ 抹茶鮮奶($42)
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

➳ 雜菌大蝦燉飯($118)
雜菌大蝦燉飯

➳ 士多啤梨忌廉牛角包($92)
士多啤梨忌廉牛角包

➳ PHI x Godiva朱古力梳乎厘($128)
梳乎厘好正,但比想像中實~望落喺再鬆軟啲,蛋香味都唔強🥹朱古力cream偏甜,同埋有Movenpick 雪糕🥰仲會跟埋brownie同朱古力,Brownie好好食,淋醬以為喺朱古力,點知喺baileys,幾surprise!!❤️
PHI x Godiva朱古力梳乎厘

➳ 豆花咖啡($52)
➳ 抹茶鮮奶($42)
兩杯飲品都好飲!豆花咖啡喺有豆腐花同奶,再自己淋上咖啡,好特別嘅配搭,又可以中和返咖啡嘅苦😆 抹茶鮮奶都喺好高質😚

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

餐廳環境有好多乾花,好靚~門外仲有萬聖節裝飾🎃好適合同朋友嚟食!
  • 豆花咖啡
  • 士多啤梨忌廉牛角包
  • 雜菌大蝦燉飯
2022-09-28 173 瀏覽
「噢… 我諗起我嘅初戀」我一路食一路同我老公咁講🤭我哋每人都叫咗一個套餐(飽到傻咗 但真係前菜主菜甜品都好想試 )食完都冇後悔過!!!!冇記錯好似$175未包+1 一個套餐前菜個三文魚南瓜沙律真係好有誠意🥰有藜麥😍 啲南瓜仲要焗過 好好食呀 mum我嘅主菜係個大蝦飯🍤個汁落咗好多洋蔥粒 平時我好討厭食洋蔥所以呢個大蝦飯都唔係我最愛但個忌廉汁真係幾好食大蝦就真係好大 所以呢個飯整體來講我都幾鍾意❤️我先生叫咗個all day breakfast😆有食用嘅花喺上面點綴 好靚😄仲要有牛油果同埋煙三文魚 好抵食呀!之後兩個疏乎厘pancake🥰就唔使講啦1 lotus 1 strawberry 🍓 真係好高質 就算幾飽都清晒佢佢值得我為佢減肥🥰我一定會再嚟㗎 等我啊🥰🥰🥰
「噢… 我諗起我嘅初戀」
我一路食一路同我老公咁講🤭

我哋每人都叫咗一個套餐
(飽到傻咗 但真係前菜主菜甜品都好想試 )
食完都冇後悔過!!!!
冇記錯好似$175未包+1 一個套餐

但個忌廉汁真係幾好食
大蝦就真係好大 所以呢個飯整體來講我都幾鍾意❤️

我先生叫咗個all day breakfast😆
有食用嘅花喺上面點綴 好靚😄
仲要有牛油果同埋煙三文魚 好抵食呀!

之後兩個疏乎厘pancake🥰就唔使講啦
1 lotus 1 strawberry 🍓
真係好高質 就算幾飽都清晒佢
佢值得我為佢減肥🥰

我一定會再嚟㗎 等我啊🥰🥰🥰
2022-09-27 1673 瀏覽
一年多前左右去PHI 美孚店印象真係麻麻,成日經過中環店令我又心思思想去試 soufflé pancakes Weekend 去到仍然容易搵到位,只因面積好大吓,我哋被安排坐四人卡位,坐得好舒服,空間感十足!全店以木系粉色裝潢,卡位以假乾花作間隔,存在點點少女心💗基本上每枱客人也會點 soufflé pancakes 我當然系點左我至鍾意嘅「宇冶抹茶梳乎厘班㦸」$112擺盤真係無可挑剔,三件豐滿fluffy 班戟、配上丸子、抹茶crumble、抹茶cream 、抹茶醬、蕨餅、紅豆蓉、朱古力名牌等,睇到已經想立即開動。相機先食後的梳乎厘班㦸也沒有下榻,蛋味好出好香,基本上所有元素我都喜歡,除了丸子以外,丸子一啲都唔彈而且有啲實,從未食過咁嘅質感。而男友對甜品不太感興趣,都係喜歡 All Day breakfast 多啲睇落個組合我覺得all day breakfast 這個組合好似普通咗啲,但佢就話味道吾錯👍🏼焙茶 Latte 喜歡這個拎上手充滿質感的日式杯子,焙茶味道柔和、香而純,順滑可口。我就揀左和焙茶latte 有很大反差的Tiramisu Coffee $52看上已經好吸引,忌廉

全店以木系粉色裝潢,卡位以假乾花作間隔,存在點點少女心💗

基本上每枱客人也會點 soufflé pancakes
我當然系點左我至鍾意嘅
「宇冶抹茶梳乎厘班㦸」$112

焙茶 Latte

我就揀左和焙茶latte 有很大反差的
Tiramisu Coffee $52

看上已經好吸引,忌廉上插上手指餅 espresso 底超香滑,配上一層厚厚忌廉,喝前將兩者混和,口感比用上牛奶更Rich 更濃稠,咖啡味好出,不覺太酸,推薦!

2022-09-25 146 瀏覽
PHI Coffee & Pancake (中環)📍地址:中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖最近天氣好咗 都想去多啲靚Cafe 打下卡食下隻黎到中環中心地帶 竟然有間裝修得好靚食物都唔錯嘅餐廳PHI全日早餐$132呢份呢ADB真係咩都有得食 款式好多煎蛋 大啡菇 香腸 煙肉 茄汁豆 酸種麵包配芝士 牛油果樣樣嘅質素都好高 男仔女仔都夠飽🍞法式雜莓吐司$88厚身嘅吐司 沾上左蜜糖上面仲放咗啲好高質素嘅雜莓連藍莓都係用咗珍寶size加一球雲呢拿雪糕 同用雜莓打成嘅果jam好快就已經俾我哋食晒🍈閃電赤肉蜜瓜梳乎厘$145呢度嘅梳乎厘原來都會有seasonal choice呢期嘅閃電赤肉蜜瓜特別當造食落去接近完熟嘅甜味梳乎厘充滿空氣感 仲三大塊 甜度適中☕️Godiva 朱古力酒咖啡$52見到呢款新推出嘅酒咖啡 點嚟試一試估唔到都幾有驚喜朱古力酒味香濃 同咖啡好夾 入面仲有啲曲奇餅碎士多啤梨梳打$48用咗新鮮士多啤梨打成果肉加埋梳打 甜甜酸酸 解渴一流
PHI Coffee & Pancake (中環)
📍地址:中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖

士多啤梨梳打$48
用咗新鮮士多啤梨打成果肉
加埋梳打 甜甜酸酸 解渴一流
2022-09-24 114 瀏覽
約咗麻吉們一齊去cafe食個下午茶,打下卡享受一下~我自己覺得佢個地理位置都幾方便,就喺中環站行3分鐘左右,裏面仲有勁多打卡位俾大家影下食物相同埋chill下~-閃電赤肉蜜瓜疏乎厘$145🍈自己覺得疏乎厘嘅質感超級Duang-Duang,外鬆內軟,充滿空氣感,仲會散發出淡淡嘅蛋香味,側邊仲有少少雲呢拿嘅cream,可以配埋一齊食,最後梗係個重頭戲蜜瓜,啖啖肉嘅蜜瓜咬落去好軟滑,仲有好多汁流出嚟,超級香甜😎,驚喜位係有雲呢拿籽!!證明佢啲cream都勁高質🫶🏻一啲都唔會吝嗇!-士多啤梨忌廉牛角包$92🍓呢個嘅賣相超級之靚,韓風打卡必備!講返食物嘅質素先,肉眼已經見到士多啤梨嘅數量,超級之多,目測都有十幾片左右,面頭仲會有少少士多啤梨醬,食落去酸甜酸甜的~當然啲士多啤梨係攞嚟配埋牛角包一齊食,牛角包真係好鬆脆,仲有好濃嘅麵包香氣撲鼻而來,真係令到人想食完一啖再一啖嘅感覺。-𝐏𝐇𝐈•𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭$132🍳我自己都幾鍾意去西式餐廳,試吓唔同嘅all day breakfast ,呢間嘅驚喜位係啲多士上邊有一塊芝士係上邊,超級有滿足感,同埋佢仲用左豬肉腸,唔會有過多嘅合成肉

閃電赤肉蜜瓜疏乎厘$145🍈

士多啤梨忌廉牛角包$92🍓

𝐏𝐇𝐈•𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭$132🍳
我自己都幾鍾意去西式餐廳,試吓唔同嘅all day breakfast ,呢間嘅驚喜位係啲多士上邊有一塊芝士係上邊,超級有滿足感,同埋佢仲用左豬肉腸,唔會有過多嘅合成肉,食落去都放心啲!

手沖咖啡El Salvador 薩爾瓦多☕️
店員俾咗三隻咖啡豆我揀,咁就揀咗隻最香濃嘅咖啡豆🫘,飲落去都幾清醇,有效地解膩

豆花咖啡🫶🏻
呢個設計真係勁有Creativity!牛奶裏面有嫰滑嘅豆花,加埋啲咖啡喺裏面一嚟好啱打卡,二來口感亦都比較豐富,真係食到豆花嘅質感,飲落去都唔會特別甜,推介推介!

想去呢個餐廳好耐啦,餐廳地方都幾大,枱與枱之間距離大,可以同朋友/另一半好安靜咁食一餐,裝修都好適合打卡。餐廳主打梳孚厘,今期限定仲同Godiva crossover ,所以我就叫左個朱古力梳孚厘,前菜叫左蟹肉青蘋果沙律,主菜就要慢煮雞胸露筍蕃茄燴飯。驚喜地碟碟都比想像中份量大,雖然兩個女仔食,但我地食量唔算細,叫3樣野食都食唔哂,食到好飽,平時去d cafe 食野都好細碟食唔飽架ma,得相機飽。我覺得最好食係個Risotto ,雞胸用慢煮方法整,唔會令到雞胸肉好鞋好乾,d 飯都煮得好入味。飲品叫左chocolate wine coffee 同tiramisu coffee,兩杯都唔錯!