餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-03 240 瀏覽
服務差到離曬大譜😡我係5月3日lunch hour係中環店用餐,果日都見full house 都有人排隊,正常waiters 都會比較忙啦。點知我見到成班waiters 圍埋一齊吹水,包括自己在內都見好多枱客不斷想叫order都冇人應機,冇人執枱之餘,仲要客人行出去自己斟水。特別想mention 一位身形瘦削冇戴眼鏡嘅女waiter,佢明明見見到我揮手都視而不見,繼續同同事吹水,簡直離曬大譜😡希望有關高層可以正視下問題lo
服務差到離曬大譜😡

希望有關高層可以正視下問題lo
2023-04-29 368 瀏覽
PHI Coffee & Pancake要加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)Dinner set $170 👉🏻(1)餐湯(2)main(3)梳乎厘(2件)我地第一set揀左(1)是日餐湯(2)☀️PHI全日早餐有我中意既牛油果🫣唔算話好豐富~要特別提佢個pancake好好食,似軟綿綿但濕身啲既海綿蛋糕咁🤩配蜜糖食就更好了😆(3)☄️70%純黑朱古力梳乎厘(2件)首先講個梳乎厘,軟綿綿的,食落果種空氣感冇乜負擔(唔會好結實),令人想一啖接住一啖咁食☺️佢個甜度算係少甜多少少😂大家get唔get到🤣個cream會似榛子味,仲有啲brownie碎碎><推薦❗️第二set揀左(1) 蜜榶香草沙律(2)☄️辣蕃茄蟹肉扁意粉八角形的碟好特別~蟹肉舖滿左喺意粉既上面會有少少辣,同有少少後勁😂但大家又唔洗咁擔心👀如果唔係一d辣都食唔到既朋友仔,我會強力推薦,要叫!佢唔係麻辣嗰種辣,反而依個辣會刺激你的味覺,令你眼前一亮🤩(3)☀️Lotus海鹽焦糖梳乎厘(2件)佢個味道會淡過上面提到既朱古力味,正常cream上面加海鹽焦糖醬&lot
PHI Coffee & Pancake
要加一~

我地第一set揀左
(1)是日餐湯
PHI全日早餐

(2)☀️PHI全日早餐
有我中意既牛油果🫣唔算話好豐富~
70%純黑朱古力梳乎厘(2件)

(3)☄️70%純黑朱古力梳乎厘(2件)

第二set揀左
(1) 蜜榶香草沙律

(2)☄️辣蕃茄蟹肉扁意粉
八角形的碟好特別~蟹肉舖滿左喺意粉既上面
會有少少辣,同有少少後勁😂
佢唔係麻辣嗰種辣,反而依個辣會刺激你的味覺,令你眼前一亮🤩
Lotus海鹽焦糖梳乎厘(2件)

(3)☀️Lotus海鹽焦糖梳乎厘(2件)
佢個味道會淡過上面提到既朱古力味,正常cream上面加海鹽焦糖醬&lotus餅既碎碎,如果平時麻麻甜食,尼個淡淡的甜味你應該都會接受到,可能你仲會因此而中意左甜野😗
兩隻味比較我會中意食朱古力味多啲(濃味d)☺️

另外散叫左
慢煮牛面肉闊條麵

🌤慢煮牛面肉闊條麵 $98
會比扁意粉再寬少少,食落會覺得個口感再豐富少少😗味道方面正常蕃茄肉醬嗰啲味,比起上面個扁意粉會普通dd
肉雖然細舊啲但勝在好淋好入味😙
慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯

☀️慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯 $89
我知道有啲人唔中意紅蘿蔔浸味,但你地唔洗咁擔心🤔佢紅蘿蔔味唔會好出☺️個飯亦好creamy🤩迷你紅蘿蔔細細粒好得意,再煮淋啲就會更加好啦☺️值得一試
肉既評價同上🤣

❤️‍🔥好抵食 我地4個人食左勁多野都係一人$145蚊埋單xd
❤️‍🔥餐廳設計都好靚 有花花樹木😎

❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow me~話比我知你有睇,比啲動力我

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
PHI全日早餐
70%純黑朱古力梳乎厘(2件)
辣蕃茄蟹肉扁意粉
Lotus海鹽焦糖梳乎厘(2件)
慢煮牛面肉闊條麵
慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯
  • 全日早餐
2023-04-20 230 瀏覽
太古店收8:45 ,中環店收9:00 ,  我地一共5人 book左7:00中環店 , 我準時到....朋友陸續到 , 店員不時提話8:00 last order ,  我地7:30左右開始點餐 , 但仲有一位8:40先趕到 ,  我地點左9樣野 ,  好快咁陸續上晒  , 不過期間我地不停影相 ,  時間又過得快  ,  最後到果位啱啱到都要首先影相先  ,  跟住開始食 , 我地又有時搵店員幫我地影相  ,  一男一女店員服務我地  , 男既說話語氣始終都有禮貌  ,  女既就無表情(我地都知阻人執枱收工) ,  因為呢間店聽聞係最多公仔既一間 ,  9:00我地先影埋最齊公仔同齊人既一張合照 ,  9:02終於離開餐廳 ,  但餐廳門口外都係個打卡位 ,  我地都影左2 - 3分鐘先收手.....盡興。
2022-12-28
2023-04-18 148 瀏覽
自從轉左工之後都好少特登出黎中環,今日行過附近發現多左好多生面口既餐廳,繁忙既中環竟然開左一間咁chill 既pancake cafe🤩餐廳環境擺設都好靚好chill,座位舒適,唔會坐得好迫😀✨Lotus Biscoff Caramel Souffle 梳乎厘好軟熟仲帶少少暖,甜度剛好,配上海鹽焦糖都好夾,鹹甜味互相平衡😋✨Crab Meat Fettuccine with Spicy Tomato Sauce辣蕃茄醬都幾辣,但配上蟹肉好開胃😋
餐廳環境擺設都好靚好chill,座位舒適,唔會坐得好迫😀

辣蕃茄醬都幾辣,但配上蟹肉好開胃😋
2023-04-14 168 瀏覽
因為假期去大館消磨,行程由早餐開始, 打左‘中環早餐’ 就彈左佢比我,無諗過個早餐係開心價🙂, 主食+自選飲品( 早餐menu內好多選擇,我仲問個職員要唔要補差價…. )我選左 煙3文魚牛油果醬牛角包+ Godiva朱古力酒咖啡☕️ ~ 怪得我後面檯既兩位係咁打卡擺pose,上檯嗰下係驚喜,因呢個價位會覺同正餐時既有出入~ 無hea上~ 包上仲放埋朵食用花🌸。忘了影menu…

忘了影menu…
最近唔知咩事 食親啲咩餐廳都會有伏 食到懷疑人生 覺得好對唔住啲同我食飯既朋友😹😹 今次朋友帶我去佢成日去既cafe食 心諗應該無死啦 應該唔會伏得去邊掛~🤍 呢間cafe暫時有6間分店 主要賣梳乎厘pancake 意粉 吐司 甜品等等~🧚‍♀️ 餐廳裝修主要係木色調 望落好舒服 每個位都好啱打卡💖 咁食物質素又點呢?✨ 芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬💲 82隻蛋煎得好靚🤩麵包每一面都烘香咗 令啲芝士融融地真係好正😋🤍 牛油果醬加咗辣椒粉 可以再搽埋落個三文治度食 係另一番風味😗 不過如果青檸汁落少啲會好啲 依家略嫌酸咗啲🥪 牛肉存在感就好低 仔細睇見到一粒粒 但係完全食唔出 唔明啲牛肉對份三文治既味道有咩貢獻😹✨ 巴馬火腿吐司💲 89朋友嗌的~ 佢話塊多士係French toast咁 好香蛋&奶味 覺得好正🤍 雖然我無食但係好吸引🤪 不過呢碟又係配咗牛油果醬 唔襯塊麵包 如果襯其他醬可能會好啲🤔✨ 紅絲絨蛋糕💲 68呢件蛋糕真係不得了 係全餐重點😀😀 話說朋友話原來佢從來未試過red velvet蛋糕~👀 我覺得 red velvet蛋糕黎黎去去咪都係嗰啲味 所以就嗌黎比個friend試

✨ 芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬💲 82

✨ 巴馬火腿吐司💲 89

✨ 紅絲絨蛋糕💲 68
呢件蛋糕真係不得了 係全餐重點😀😀 話說朋友話原來佢從來未試過red velvet蛋糕~👀 我覺得 red velvet蛋糕黎黎去去咪都係嗰啲味 所以就嗌黎比個friend試下🦭又真係估佢唔到😹 件蛋糕黎到既時候我呆咗 從來無見過所謂既red velvet蛋糕層cream會咁厚 仲厚過蛋糕體本身幾倍😹😹😹

唔知大家細個既時候有無食過明治嗰隻阿波羅士多啤梨朱古力🍫 姐係白色長方形盒 細細粒圓錐體朱古力 上半部分係粉紅色嗰隻👀 嗰蛋糕就係完完全全嗰個味😀嗰隻朱古力我覺得無問題 但係(1)餐牌就咁寫紅絲絨蛋糕 無提及會有一層好厚既假士多啤梨味cream😉 (2)嗰隻朱古力你最多咪兩三粒一次過食 個蛋糕就好似你一盒盒倒入口咁👍🏼👍🏼 費事踩到佢咁盡 粒士多啤梨唔算酸既😉

✨ Lotus焦糖芝士脆餅💲 82
好食過個red velvet蛋糕好多🫣 可以食得出有層次 不過對我黎講都係好甜 食多幾啖就會膩~ 同埋睇翻張單原來82蚊 都唔平😗

✨ 熱朱古力💲 38
朋友嗌既 佢話算幾好飲🦦

呢間cafe招牌係pancake 但係朋友話之前食過好失望 所以我地就無嗌到~ 我無試過呢度既pancake 所以評論唔到👀 但係根據今次同埋朋友之前既經驗 我地食呢度甜品既體驗都麻麻🥲 唔知到底係我最近啲黑氣太犀利定間嘢啲甜品真係伏呢🥲
2023-04-02 332 瀏覽
本身好鍾意食日式疏乎厘鬆餅,又係姆明嘅粉絲,今個冬天見到PHI 首次聯成Moomin姆明一族推出一系列以姆明做造型嘅食物,二話不説,即刻去試試同打卡。站係門外,見到一系列姆明一族嘅公仔裝飾已經好興奮。餐廳的不同角落亦佈滿姆明一族的畫作同精品巨食客打卡。餐牌的設計架猶如一本故事書,更見餐廳的用心。而且以主題餐廳來講,食物水平很高質,就算大家無特別喜愛姆明,也不妨一試。🥞 史力奇探索開心梳乎厘 Snufkin with Happiness Soufflé ($125) 👅: 92.34 分梳乎厘質感軟熟,食得出香濃的蛋味,算係咁多間pancake專門店裏面嘅top 3。加了史力奇同樹精造型的曲奇做裝飾,並配上開心果味的忌廉和堅果碎,層次豐富,略嫌開心果味不太突出。🍝 傳統卡邦尼意粉Carbonara($89) 👅:96.27 分以為梳乎厘pancake專門店的主食唔會有太大驚喜,所以隨便叫咗個意粉來試。呢個卡邦尼意粉可以話好食過好多嘅西式餐廳同cafe。麵條掛住濃厚嘅蛋汁,配上厚身的煙肉粒,非常惹味。不過份量略少。🍛 慢煮雞胸番茄燴飯Slow-cooked Chicken Breast

🍛 慢煮雞胸番茄燴飯Slow-cooked Chicken Breast Risotto with Tomato sauce($125) 👅:90.33 分
雞胸嫩滑,蕃茄汁濃郁,燴飯口感煙韌,係我鐘意嘅生熟程度,整體美味又健康

☕️ 豆花咖啡 Tofu Pudding Coffee($52) 👅:95.21 分

無論係顏色定味道,豆花同咖啡都好配合。豆花做得很幼滑,倒入expresso後,成杯飲品更有層次。咖啡份量係可以自己控制,所以平時唔鍾意飲太濃咖啡嘅你,不妨一試。

📍注意主食餐牌會不定時更換

環境: 👍👍 👍👍
回頭率: 👍👍👍 👍
分店: 中環 / 美孚 / 太古 /屯門
訂座: ❎
等候位置時間: 中環分店地方較大,假期晚餐時間都不用排隊,不過想要打卡位,建議早啲嚟
傳統卡邦尼意粉Carbonara
慢煮雞胸番茄燴飯
豆花咖啡
傳統卡邦尼意粉Carbonara
慢煮雞胸番茄燴飯
豆花咖啡
2023-03-21 187 瀏覽
每次經過中環士丹利街都會被Phi Coffee & Pancake 的少女裝潢吸引住。今天終於跟朋友一試。我點的Phi All Day Breakfast ($132)非常豐富,煎蛋、培根、香腸、牛油果等等。絕對可以填飽肚子。宇治抹茶紅豆梳乎厘($112),打卡一絕,宇治 Matcha 和紅豆配上軟綿綿梳乎厘口感非常好吃,下次一定會encore!!彩色鮮奶咖啡看起來也很漂亮吸引,味道也不錯。總的來說,Phi Coffee & Pancake是一家在環境、食物、打卡方面都不錯的餐廳,值得一試!

2023-03-12 256 瀏覽
Last Friday, I visited Phi in central and I seat front of the bar and there had strong smelly from the bar. That smell that I can’t enjoy my meal🤢In the other hand, I ordered a cake and I saw the male barista handle my drink and cake without gloves🤢It is very disappointed they have a nice shop design and environment

2023-03-10
10 分鐘 (堂食)
2023-03-03 174 瀏覽
店名: PHI Coffee & Pancake地址: 中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖中環站D2出口,行3分鐘環境: 4/5價錢:4/5味道: 4.5/5佢仲有分店係太古,美孚,屯門同山頂😬今次中環分店有少少要往山上行一條街,不過入面環境好闊落,坐得都幾舒服下~😗黃金比例•原味梳乎厘$8888蚊有3塊,食落好軟熟,好有蛋香味🥰而且配佢地嘅蜜糖,食落唔會話太甜😍佢地雪糕係牛奶味,好香奶味得黎唔係好甜配梳乎厘食好夾🤪果然好食嘅梳乎厘就係原味都會好好食🤩

店名: PHI Coffee & Pancake

地址: 中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖
中環站D2出口,行3分鐘

環境: 4/5
價錢:4/5
味道: 4.5/5

佢仲有分店係太古,美孚,屯門同山頂😬

黃金比例•原味梳乎厘

88蚊有3塊,食落好軟熟,好有蛋香味🥰
而且配佢地嘅蜜糖,食落唔會話太甜😍
佢地雪糕係牛奶味,好香奶味得黎唔係好甜
配梳乎厘食好夾🤪
果然好食嘅梳乎厘就係原味都會好好食🤩
PHI有幾間分店,今次決定黎到中環分店試下。星期六下午時間要係門口排隊,但店鋪座位都幾多,好快就有位。如果要等門口位就比較耐,因為得一張枱。店員雖然好忙,但好友善,亦好歡迎寵物。今次只係簡單叫左個PANCAKE同抹茶LATTE。下次再黎,要再試埋其他主菜/意粉先得!———————|LOTUS海鹽焦糖梳乎厘PANCAKE焦糖醬唔會太甜,仲食得出有海鹽味,可以中和甜味。PANCAKE梳軟,好有蛋香,好好味!份量都好多,得一個人食都食到好飽!|抹茶LATTE抹茶味唔苦澀,微甜,好易入口。
———————
|LOTUS海鹽焦糖梳乎厘PANCAKE
|抹茶LATTE
抹茶味唔苦澀,微甜,好易入口。
2023-02-23 152 瀏覽
今次我地就黎到中環 食佢地為情人節新推出嘅限定梳乎厘😍雖然等得比較耐,但係係值得㗎。暖笠笠,仲要好軟林林,好似食緊雲 ☁️ 。甜度適中,加埋雪糕簡直係開胃!食落甜甜地 真係啱曬情人節食店員仲好#petfriendly,比我嘅請請征服左請我地飲燕麥奶 🤩🎀: @cloudcy.handmade #dinewithcloudy

今次我地就黎到中環
食佢地為情人節新推出嘅限定梳乎厘😍
雖然等得比較耐,但係係值得㗎。
暖笠笠,仲要好軟林林,好似食緊雲 ☁️ 。
甜度適中,加埋雪糕簡直係開胃!

食落甜甜地 真係啱曬情人節食
店員仲好#petfriendly,比我嘅請請征服左
請我地飲燕麥奶 🤩

🎀: @cloudcy.handmade

#dinewithcloudy
2023-02-21 190 瀏覽
-//位於中環·日系和風餐廳,暫時有5間分店主打人氣疏乎厘、多款意粉、飲品、甜品等不定時會有一啲主題裝飾🤤 例如之前有姆明好可惜已經錯過咗,而今次去係兔年主題🐰📍經典英式伯爵茶梳乎厘 $122呢個甜品個賣相就知好豐富😻仲有5款選擇老實講 真係食唔出個伯爵茶味😂可能太少醬但呢個疏乎厘控一定要試吓😻空氣感極強烈人氣招牌pancake即叫即整,要耐心等候啊*竟然做到入口即溶嘅感覺😍而且做到好挺身唔會話好快塔咗落嚟😚另外聞落蛋香味幾濃食落係好鬆軟😋仲有啲cream、麻糬等配搭📍黑芝麻鮮奶免YoU $48真係好少見到黑芝麻嘅飲品🤣仲要係新推出季節限定係特別吸引嘅🤣可惜味道唔太濃郁係超淡黑芝麻味🥲好似8成奶 2成芝麻味咁餐牌
//位於中環·日系和風餐廳,暫時有5間分店
主打人氣疏乎厘、多款意粉、飲品、甜品
不定時會有一啲主題裝飾🤤 例如之前有姆明
好可惜已經錯過咗,而今次去係兔年主題🐰

📍經典英式伯爵茶梳乎厘 $122

呢個甜品個賣相就知好豐富😻仲有5款選擇
老實講 真係食唔出個伯爵茶味😂可能太少醬
但呢個疏乎厘控一定要試吓😻空氣感極強烈
人氣招牌pancake即叫即整,要耐心等候啊*
竟然做到入口即溶嘅感覺😍而且做到好挺身
唔會話好快塔咗落嚟😚另外聞落蛋香味幾濃
食落係好鬆軟😋仲有啲cream、麻糬等配搭
📍黑芝麻鮮奶免YoU $48

真係好少見到黑芝麻嘅飲品🤣仲要係新推出
餐牌
2023-02-14 196 瀏覽
情人節梗係要食啲甜甜蜜蜜嘅嘢啦😚 棉花糖疏乎厘仲有個粉紅色心心同啲士多啤梨,真係好適合情人節打卡啊📸疏乎厘幾軟熟,但唔係空氣嗰種,蛋味濃郁,士多啤梨醬就比較少,所以唔好期望好有士多啤梨味🍓▪️ᴍᴀʀsʜᴍᴀʟʟᴏᴡ ɪɴ ʟᴏᴠᴇ sᴛᴏʀʏ sᴏᴜғғʟᴇ 棉花糖與疏乎厘的愛情故事$𝟷𝟸𝟸▪️sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ ʟᴀsᴀɢɴᴀ $𝟿𝟾意粉就一般般啦,都係比較推介疏乎厘🤫✔︎性價比🌕🌕🌕🌗🌑✔︎環境服務🌕🌕🌕🌗🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌗🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌗🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌗🌑

意粉就一般般啦,都係比較推介疏乎厘🤫

✔︎性價比🌕🌕🌕🌗🌑
✔︎環境服務🌕🌕🌕🌗🌑
✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌗🌑
✔︎推介指數🌕🌕🌕🌗🌑
✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌗🌑
2023-02-12 389 瀏覽
呢間餐廳平時午飯時段唔俾訂位,只可以walk-in,今日一入就已經有位,真好呢間已經encore左起碼兩次,近公司,食飯搵位唔洗等齊人先入座,又唔會限你幾點就要還檯,餐牌既價錢親民,以下有圖參考。為左姆明主題,個menu整得超靚,係hardcover今次試左辣番茄蟹肉扁意粉🍝、大蝦青醬意大利飯🦐,同埋個史歷奇姆明公仔soufflé pancakes樣樣都好食,係大蝦青醬意大利飯嗰塊芝士放得有啲odd,其實可以省卻。Main course portion都夠一個人(女士portion 夠食有突)食,都唔過$100,以中環搵食黎講,所以真係抵食

為左姆明主題,個menu整得超靚,係hardcover

Soufflé  pancakes
大蝦青醬意大利飯